Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

VÝBORNÉ SÝROVÉ TYČINKY

OBSAH

Recept na výborné sýrové tyčinky

Ingredience: 250 g hladké mouky, 200 g másla, 200 g strouhaného sýra, 1 lžička soli, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 50 ml mléka, 1 vejce, 50 g strouhaného sýra.

Postup: Troubu si předehřejeme na 200 °C a plech vyložíme pečicím papírem. Mouku smícháme s máslem a solí, poté přimícháme sýr (200 g) a mléko. Těsto vyválíme na plát silný asi 5 mm. Z těsta krájíme tyčinky, jež potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme 50 g sýru. Podle chuti můžeme ještě posolit. Tyčinky dáme na plech a pečeme dozlatova (12–15 minut).

Zdroj: Sýrové tyčinky

Diskuze

V diskuzi VČELY DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Č..

výborně funguje na takovou varroázu Thymovar. Můžu ho jen doporučit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martin.

Po zaléčení včelstva kyselinou mravenčí,jsem našel na podložce větší množství křidélek,
neví někdo proč?Jsem začínající včelař,děkuji za odpovědi

Zdroj: diskuze Včely diskuze

Sýrové tyčinky z listového těsta

Ingredience: 1 vejce, 1 listové těsto.

Ingredience dle chuti: sýr, semínka, koření.

Ingredience dle potřeby: máslo na vymazání, polohrubá mouka na vysypání.

Postup: Listové těsto vyválíme na ploše předem vysypané polohrubou moukou na nepříliš tenký plát. Plát nakrájíme na pásky o velikosti 8 cm x 1,5 cm. Než tyčinky od sebe oddělíme, pomažeme je vajíčkem a posypeme různými semínky: celý kmín, sezamové semínko, lněné semínko, slunečnicové semínko. Nejlepší a nejchutnější je posypat listové tyčinky sýrem. Připravené tyčinky dáme na plech vymazaný slunečnicovým olejem (může být i máslem) a pečeme je při teplotě 160 °C asi 10–15 minut. Až získají zlatavou barvu, vytáhneme je z trouby. Před podáváním necháme tyčinky vychladnout.

Zdroj: Sýrové tyčinky

Diskuze

V diskuzi THYMOVAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bertík.

Thymovar je přírodní léčivo. Tak jsem ho právě kvůli tomu aplikoval a mohu říct, že snad jako jediný zabírá.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

Tak i já můžu potvrdit výborné výsledky léčbou thymovaru.

Zdroj: diskuze Thymovar

Těsto na sýrové tyčinky

Ingredience: 400 g hladké mouky, 150 g másla, 150 g oblíbeného sýra (výborný je čedar), 1 větší vejce, 120 ml mléka, 1 lžička soli, 2 lžičky sušeného droždí, 1 lžička cukru.

Postup: Suroviny zamícháme a necháme vykynout v domácí pekárně. Jestliže pekárnu nemáme, nevadí: těsto si připravíme ručně. Vykynuté těsto vyválíme na silnější plát, z něhož vykrajujeme pásky. Můžeme použít zubaté rádýlko, aby byly tyčinky hezčí. Nakrájené tyčinky necháme zase kynout, tentokrát už na plechu, který jsme si vyložili pečicím papírem. Těsně před vložením do trouby tyčinky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme tím, co máme rádi: hrubou solí, kmínem, mákem, paprikou a podobně. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C dozlatova (přibližně 20–30 minut).

Zdroj: Sýrové tyčinky

Diskuze

V diskuzi VARROÁZA A THYMOVAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lendušský E.

Tak já také aplikoval thymovar a výsledky opravdu výborné.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jovalský.

Já jsem také spokojen s lékem thymovar. Navíc je na něj dotace, jako na registrované léčivo, takže i koupě se vyplatila.

Zdroj: diskuze Varroáza a thymovar

Sýrové tyčinky z domácí pekárny

Ingredience: 100 ml vody, 2 lžíce oleje, 1 lžička cukru, 1/2 lžičky soli, 30 g strouhaného sýra, 200 g hladké mouky, 20 g droždí, sezamové semínko.

Postup: Suroviny dáme do pekárny (nejprve tekuté, pak sypké) a necháme vypracovat těsto (bez kynutí). Těsto necháme 15 minut odpočinout, poté ho rozválíme do obdélníku a posypeme sezamem, který jemně zaválíme do těsta. Těsto nakrájíme nožem na cca 1 cm široké proužky. Každý proužek zakroutíme a položíme na plech. Všechny proužky pak necháme chvíli kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě dočervena.

Zdroj: Sýrové tyčinky

Diskuze

V diskuzi RAKYTNÍKOVÉ SLUPKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Na co dají použít usušené slupky rakytníku? Děkuji za odpověď. Jiřina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marta.

slupky z rakytníku dejte usušit a jsou výborné z nich udělat čaj který skonzumujete
vypitím, vše z rakytníku je zdravé
dobrou chut

Zdroj: diskuze Rakytníkové slupky

Sýrové tyčinky s nivou

Ingredience: 300 g hladké mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 100 g nivy, 120 g másla, 2 vejce, 4 lžíce mléka, sůl, kmín, vejce na potření.

Postup: Na vál prosejeme mouku s kypřicím práškem, osolíme a promícháme s nastrouhanou nivou. Přidáme rozmačkaný tuk a vejce. Z těchto surovin rychle vypracujeme těsto, jež necháme v chladnu ztuhnout. Poté těsto vyválíme na plát ve tvaru obdélníka silný asi 3–5 mm. Ten následně rozkrájíme na pruhy široké asi 8 cm a z nich podle pravítka odkrajujeme proužky asi 3/4 cm široké. Před krájením těsto potřeme vejcem a posypeme kmínem a solí. Proužky pečeme v dobře vyhřáté troubě. Po upečení je necháme na plechu vychladnout, protože teplé jsou velmi křehké.

Zdroj: Sýrové tyčinky

Poradna

V naší poradně s názvem CHOROBY OSTRUŽIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Plundrova.

Dobrý den. Mám ostružiny, a na nich žluté milimetrové jakoby tyčinky. Už druhým rokem. Vloni i zaschlé některé plody. Děkuji už odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Jde o rez ostružinovou. Způsobuje ji houba Kuehneola uredines. Léčí se to chemickým postřikem obsahujícím látku azoxystrobin - methyl-€-2-(2-{[6-(2- kyanfenoxy)pyrimidin-4- yl]oxy}fenyl)-3-methoxyakrylát.
Fungicid azoxystrobin obsahují ji tyto přípravky

AFFIX
AFRODYTA 250 SC
AMISTAR
AMISTAR GOLD
AMISTAR OPTI
AMISTAR XTRA
ARENA
ASKON
AZAKA
COMRADE
CUSTODIA
FUNDAND 450 SC
GLOBAZTAR 250 SC
HERITAGE
CHAMANE
IRIBIS
MAKLER 250 SE
MERCURY
MIRADOR
MIRADOR FORTE
MOLLIS 450 SC
ORTIVA
PATRAS
PERSEO
QUILT XCEL
REMORA
RUBRIC XL
SINSTAR
SYMETRA
SYMETRA FLEX
TAZER
VENDETTA
ZOXIS

Zdroj: diskuze Choroby ostružin

Slané pečivo – sýrové tyčinky

České ručičky jsou velmi šikovné, a když se přidá mlsný jazýček, máme tu sýrové tyčinky. Výrobou sýrových tyčinek u nás proslula firma Havlík. Založena byla v roce 1994 a již od počátku se zaměřovala a stále zaměřuje na potravinářskou výrobu, a to výhradně na obor pekařství a výrobu trvanlivých tyčinek. Zpočátku se jednalo o malovýrobu zahrnující stovky kilogramů produktů měsíčně. Postupem času firma vyvinula originální recepturu na trvanlivé tyčinky se sýrem, které se díky své jedinečné chuti a vysoké kvalitě staly vyhledávanou pochoutkou. Bez sýrových tyčinek se dnes neobejdou jak návštěvníci, tak provozovatelé restaurací, barů, hospod, kaváren a vináren.

V současné době firma vyrábí 8 druhů tyčinek: ORIGINÁLNÍ TYČINKY (se sýrem a solí), GRAHAM, ČESNEK, KMÍN, MÁK, PIKANT, KORNSPITZ a DĚTSKÉ TYČINKY.

Společnost Havlík je od roku 2004 držitelem certifikátu managementu jakosti ISO 9001. Společnost nabízí svým zákazníkům prvotřídní produkty, při jejichž výrobě používá nejmodernější technologie a výhradně kvalitní lokální suroviny. V roce 2006 získaly tyčinky Havlík národní značku kvality KLASA. Později obdržely také značky kvality Regionální potravina, Český výrobek a Delikatesa. To vše svědčí o vysoké kvalitě sýrového pečiva.

V souladu s dlouhodobým plánem rozvoje společnosti zakoupila firma Havlík v roce 2009 areál bývalých pekáren PENAM a ten přestavěla na nový provoz specializovaný na výrobu trvanlivého pečiva. Za mnoho milionů korun českých bylo pořízeno nové technologické zázemí a 5. listopadu 2012 se slavnostně otevřela nová provozovna v Bruntále, jež splňuje nejpřísnější hygienické podmínky potravinářské výroby. Tento krok umožnil firmě výrazně zvýšit kapacitu výroby. Nyní bez problému uspokojí stále se zvyšující poptávku po sýrových tyčinkách Havlík na území České republiky i na exportních trzích.

Toto byly informace týkající se komerčně vyráběných sýrových tyčinek. Pokud doma rádi pečete nejrůznější preclíky, tyčinky či jiné slané pochoutky, můžete se inspirovat recepty uvedenými níže.

Zdroj: Sýrové tyčinky

Diskuze

V diskuzi SUŠIČKY OVOCE DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helenka.

Jako pokud chcete sušit třeba maso, vyplatí se investovat do kvalitnější sušičky. Mohu říct, že jsem měla kulatou plastovou a maso jsem pak vyhazovala. Pak jsem si pořídila yden sušičku a maso je z ní opravdu výborné, protože má právě nastavitelný program a tudíž i termostat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tereza Nosková.

Ahoj Helenko, kromě ovoce bych ráda sušila právě i maso. Myslíte, že byste mi dokázala poradit, nějakou dobrou sušičku, se kterou by to šlo? Přemýšlela jsem o G21 Paradiso big, je velká, výkonná a prý by to měla umožňovat. Navíc se jí poměrně daří v testech spotřebičů, třeba tady - vas-pomocnik.cz/susi… Ale nedovedu posoudit, jestli to pořadí odpovídá tomu, jak by to mělo být a jestli je opravdu nejlepší. Navíc u větší sušičky (a já nechci nějakou maličkou krabičku) už to není zrovna malá investice a nechtěla bych někomu naletět. Předem díky za odpověď :)

Zdroj: diskuze Sušičky ovoce diskuze

Sýrové jednohubky

Ingredience: 100 g nivy a zralého camembertu, 50 g čedaru, 50 g netučného tvarohu, 50 g parmské šunky, lžíce nasekané cibulky, 1 rozetřený stroužek česneku, půl lžičky ostré hořčice, trošku soli a pepře, čerstvě nasekané bylinky a koření (petrželka, bazalka, tymián, libeček a šalvěj)

Postup: Použijeme vnitřek camembertu, který utřeme s nivou a tvarohem do pěny. Čedar a šunku nastrouháme a spolu s nasekanou cibulkou přidáme k sýrové hmotě. Poté vmícháme bylinky. Takto připravenou pomazánku dobře vychladíme. Pomazánku vytlačíme ozdobně do mističek – lodiček, košíčku, které jsme si předem připravili, a dozdobíme podle fantazie.

Zdroj: Recepty na jednohubky

Diskuze

V diskuzi NUTRIE RECEPT MANIPULACE S MASEM NUTRIE. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.kotink.

Dobrý den, mám dotaz. Má se ulovená nutrie ponechat v srsti nějaký čas jako zajíc, nebo se musí hned stáhnout z kůže a vyvrhnout. Děkuji za radu a přeji hezký den.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

Nutrie se hned stahuje.V kožichu se nenechává...kůže se stahuje a namáčí do přípravků a pak napína. Vyčiní se.Nutrii se odstraní vnitřnosti a vše jak u králíka.Má zdravé maso, ktré se kdysi dodávalo do nemocnic...a taky se z něj dělaly výborné kobásy..vím to, protože jsme je doma měli a ne v malém množství...i zlaté nutrie :)

Zdroj: diskuze Nutrie recept Manipulace s masem nutrie.

Zavařování hovězího masa

Syrové hovězí maso nasolíme (můžeme použít rychlosůl, maso bude růžové), opepříme a necháme rozležet do druhého dne v lednici. Poté je nakrájíme na větší kostky nebo plátky a dobře natlačíme do sklenic (asi 2 cm pod okraj), zalijeme 2–3 lžícemi převařené vody, uzavřeme a sterilujeme.

Zdroj: Zavařování masa do sklenic

Diskuze

V diskuzi RECEPT NA BUŘTGULÁŠ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Naděžda.

Pane Černíku, do buřtguláše přidávám na konec šlehačku, aby se zjemnil. Je i pro děti a ne jen pro chlapy, co ho zapijí škopkem piva.
A jsem přesvědčena, že pan Pohlreich o vaření toho ví mnohem víc, než vy, pokud nevaříte v nějaké vyhlášené restauraci.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslava.

Správně ,i já dávám do buřtguláše smetanu dodá jemnou a výraznou chuť. Me vnučky buřtguláš milují.
Mám dost kuchařek od pana Pohlreicha a každé jídlo které v nich je dokáže vysvětlit i člověku který neumí uvařit ani čaj aby udělal výborné jídlo.
Na Pohlreicha co se týká kuchyně nedám dopustit a smekam před ním.

Zdroj: diskuze Recept na buřtguláš

Jednohubky k vínu

Chystáte posezení s přáteli u dobrého vína, ale nevíte, co jim nabídnout jako chuťovku? Výborné jsou jednohubky se sýrem nebo s pomazánkou ze škvarků.

Zdroj: Recepty na jednohubky

Diskuze

V diskuzi ŘEZ VINNÉ RÉVY NA PODZIM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šiši.

Dobrý den, jsem laik, mám vinnou révu 3 rokem a zanedbala jsem řez v prvém roce. Mohu tvarovat řezem i na podzim, nebo jen opravdu na jaře. Díky za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří.

Jednoznačně doporučuji tvarovat v zimě (únor/březen). Podzim není vhodný a nic tím neurychlíte. Vinná réva už bude spát a stejně nebude růst. Naopak pozdě na jaře (duben/květen) už hrozí, že se bude probouzet a to také není vhodné.
Doporučuji přečíst několik článků. Například výborné informace získáte zde: www.vinarskydum.cz/r…

Zdroj: diskuze Řez vinné révy na podzim

Chlupaté knedlíky se zelím

Suroviny:

  • 700 g brambor
  • 250 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 350 g kysaného zelí
  • mletý kmín
  • sůl
  • sádlo
  • 1 velká cibule
  • anglická slanina dle chuti

Postup:

Oloupané syrové brambory nastrouhejte na jemném struhadle a nechte v klidu 20–30 minut odstát, aby brambory pustily vodu. Tu poté slijte, brambory lehce přitlačte rukou, aby přebytečná voda vystoupila na povrch. Brambory osolte, přidejte vejce, mouku a dobře promíchejte. Hotové těsto nabírejte vrchovatě na lžíci – mokrou rukou můžete zaoblit – a zavářejte do vařící osolené vody. Během vaření dávejte pozor, aby se vám knedlíčky nepřichytily ke dnu. Při občasném promíchání vařečkou je vařte doměkka, to je zhruba deset až patnáct minut – záleží na velikosti. Měkké knedlíčky cedníkem vyberte, nechte odkapat a pak vložte do pekáčku. V pekáčku knedlíčky zasypte odkapaným (ne vyždímaným) kysaným zelím i nakrájenou cibulkou (nebo její částí) a dobře promíchejte. Díky tomu se knedlíčky nezbarví domodra a zůstanou krásně žluté. Pekáč můžete ještě vložit do předehřáté trouby a všechno společně jemně prohřát. Jako samostatné jídlo podávejte chlupaté knedlíky s nasekanou cibulkou opečenou na sádle, případně ještě s vyškvařenými kostičkami slaniny, nejlépe anglické. Jsou výborné také jako příloha k pečenému masu.

Zdroj: Recepty na chlupaté knedlíky

Diskuze

V diskuzi PRVNÍ STŘÍHÁNÍ VINNÉ NA PERGOLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Parez.

Loni na podzim jsem zasadil keř vinné révi k pergole a během léta se mi rozrostla na všechny odbočky( ze zálistků) na pergole.Mohu tyto odbočky nechat do příštího roku?
Děkuji za radu. Parez.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel DDD.

Zdravím, jdu nyní 9.2.19 stříhat můj stolní Lake Mont bezsemenný a výborné chuti, který roste u bývalého kotce. Loni se divoce rozrostl. Zakrátím ho o polovinu a odstraním všechny výhony na kmínku i šlahounech do výše ohybu vnější strany kotce. Zde jsem nic nenašla, takže to provedu pouze dle své krátké praxe. S pozdravem DDD

Zdroj: diskuze První stříhání vinné na pergole

Palačinky bez vajec

Suroviny:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 600 ml mléka
  • špetka soli
  • ½ sáčku vanilkového pudinku

Postup:

Všechny uvedené přísady smíchejte a na pánvičce na rozpáleném oleji smažte tenké palačinky. Těsto na přípravu těchto palačinek by mělo být trošku řidší.

Zdroj: Recepty na výborné palačinky

Palačinky s tvarohem

Suroviny:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 1/2 l mléka
  • 250 g tvarohu
  • 40 g cukru
  • 2 vejce, tuk na smažení
  • marmeláda
  • špetka soli

Postup:

Pomocí ručního šlehače rozmixujte tvaroh s cukrem, mlékem a vejci a postupně přidávejte mouku. Těsto musí být dost tekuté. Smažte na pánvi vymazané tukem. Podávejte potřené marmeládou.

Zdroj: Recepty na výborné palačinky

Rozmarýn jako koření v kuchyni

Aromatický rozmarýn se využívá při přípravě masových jídel, která výborně dochutí. Ať už je to skopové, ryby nebo drůbež. Neexistovala by bez něho francouzská kuchyně. Je důležitou součástí provensálského koření. Výborně se hodí také na ochucení nádivek, marinád, sýrových a zeleninových pokrmů, přidat ho můžete do zapečených brambor nebo na pečené brambory, na pizzu, nic nezkazíte ani přidáním do těstovin. V malém množství ho můžete přisypat i do džemů a likérů, které tím získají neotřelou chuť. Ponořením snítky čerstvého rozmarýnu do oleje nebo octa získáte následně skvělé dochucovadlo zeleninových salátů. Vzhledem k jeho silnému aroma a nahořklé, kořenité chuti to ale s dávkováním nepřehánějte. Doporučená dávka je jedna lžička sušeného koření do pokrmu pro čtyři osoby. Ve větším množství může působit až opojně.

Zdroj: Rozmarýn

Chlupatý knedlík, co to znamená?

Kluci v akci ve svém pořadu řešili otázku: Proč se říká těmto knedlíkům chlupatý knedlík? Protože chlupaté knedlíky, narozdíl od klasických bramborových knedlíků, obsahují dva druhy brambor - vařené a syrové. Vařené brambory se v těstu smísí s moukou a vytvoří pevný základ kdelíku. No a zbylé nevařené brambory, jak jsou nastrouhané, tak trčí z knedlíků jako chlupy. A tyto jejich chlupaté knedlíky jsou extra chlupaté, protože je v nich navíc ještě zelí.

Zdroj: Recept na chlupaté knedlíky podle Kluci v akci

Chlupaté knedlíky ze syrových brambor

Suroviny:

  • 800 g brambor
  • 1 vejce
  • 250 g polohrubé mouky

Postup:

Oloupané syrové brambory nastrouhejte a nechte chvíli stát, aby pustily vodu. Poté část vody slijte a do brambor přidejte sůl, vejce a tolik mouky, abyste získali hustější těsto. Z těsta vykrajujte lžící namočenou v horké vodě knedlíky a vkládejte je do vroucí osolené vody. Vařte je podle velikosti cca 8 až 10 minut.

Tyto chlupaté knedlíky můžete podávat například s opečenou slaninou nebo osmaženou cibulí, nebo jako přílohu k pečenému masu a dušenému zelí.

Zdroj: Recepty na chlupaté knedlíky

Recept na galetky II.

Suroviny:

  • 250 g pohankové mouky
  • 3 ks vejce
  • 50 ml mléka
  • 25 g Ramy
  • 1 lžička soli (nejlépe mořské)

Postup:

K mouce přidejte mléko, sůl, celá vejce a rozpuštěnou Ramu. Vše dobře promíchejte. Těsto nechte asi hodinu odstát. Na pánev dejte kousek Ramy, jakmile se rozehřeje, nalijte jednu naběračku těsta a pečte dozlatova z obou stran. Galety můžete servírovat teplé i studené s libovolnou náplní.

Zdroj: Recepty na výborné palačinky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková

Mgr. Marie Svobodová

Ing. Romana Šebková


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP