Téma: 

výborné těsto na palačinky


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

RECEPTY NA VÝBORNÉ PALAČINKY

Palačinky bez vajec

Suroviny:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 600 ml mléka
  • špetka soli
  • ½ sáčku vanilkového pudinku

Postup:

Všechny uvedené přísady smíchejte a na pánvičce na rozpáleném oleji smažte tenké palačinky. Těsto na přípravu těchto palačinek by mělo být trošku řidší.

Zdroj: Recepty na výborné palačinky
Zveřejněno: 21.9.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Pizza

Nemít na druhý den tvrdou pizzu - jednoduchý návod na to je mít kvalitní mouku a z ní dělat těsto. Rozhodně nedělejte těsto jen z Hladké mouky, potřebujete 00 - pekařskou hladkou, nejlépe Italskou. Já podle tohoto testa dělám co je na stránce dělám už dlouho a jsem velice spokojená. A manžel si rochní

Zdroj: diskuze Pizza
Odesláno: 16.2.2017 uživatelem Lenka
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

RECEPTY NA VÝBORNÉ PALAČINKY

Hrníčkový recept

Těsto na palačinky recept bez vážení.

Suroviny:

  • 2 hrnky mléka
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 3 vejce
  • špetka soli
  • trochu krupicového cukru
  • tuk na smažení
  • oblíbená náplň

Postup:

Vejce důkladně rozkvedlejte v mléce a poté postupně přidávejte hladkou mouku se špetkou soli. Pokud chcete palačinky na sladko, přisypte ještě podle chuti cukr. Když je těsto hotové a odležené, můžete na předem rozehřátou pánev nalít rostlinný olej nebo máslo. Naběračkou pak nalévejte těsto na pánev a po osmažení palačinky do zlatavé barvy z jedné strany ji otočte a smažte i z druhé strany. Palačinky servírujte například potřené marmeládou nebo sladkým tvarohem, zabalené do rolky a posypané moučkovým cukrem.

Zdroj: Recepty na výborné palačinky
Zveřejněno: 21.9.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Pizza

Ráda bych se zeptala na těsto na Pizzu které když chladne není tak tvrdé a zůstává alespon trošku vláčné a jestli se dá dát do mražáku jako kupovaná a pak znovu ohřát aby zase změkla děkuji předem

Zdroj: diskuze Pizza
Odesláno: 2.6.2016 uživatelem Marie
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

RECEPTY NA VÝBORNÉ PALAČINKY

Jablečné palačinky

Suroviny:

  • 750 ml mléka
  • 10 g cukru
  • 300 g polohrubé mouky
  • 5 vajec
  • jablka
  • 2 lžíce bílého vína
  • rostlinný olej nebo máslo na smažení
  • špetka soli
  • skořicový cukr na ozdobu

Postup:

Jablka oloupejte, zbavte je jádřinců a nakrájejte na drobné kostičky. S trochou mléka a mouky rozšlehejte vejce. Poté přilijte zbylé mléko, víno, cukr, špetku soli a přidejte jablka. Ze směsi vymíchejte hladké těsto. Na pánvičce rozpalte olej a připravte silnější palačinky. Hotové palačinky pak posypte skořicovým cukrem.


Zdroj: Recepty na výborné palačinky
Zveřejněno: 21.9.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Dotaz na kvasnice

Zakoupila jsem si pekárnu Delicia.Uz jsem v ni zadelala a nechala vykynout těsto na vanocku.Poradi mi někdo zkušenější jak na obyčejné kvasnice - ne ty v prášku.Dela se kvasek nebo se tam daji jen kvasnice rozdrobené.
Děkuji

Zdroj: diskuze Pečení v pekárně
Odesláno: 20.12.2017 uživatelem Kubcova Eva
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

RECEPTY NA VÝBORNÉ PALAČINKY

Palačinky s tvarohem

Suroviny:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 1/2 l mléka
  • 250 g tvarohu
  • 40 g cukru
  • 2 vejce, tuk na smažení
  • marmeláda
  • špetka soli

Postup:

Pomocí ručního šlehače rozmixujte tvaroh s cukrem, mlékem a vejci a postupně přidávejte mouku. Těsto musí být dost tekuté. Smažte na pánvi vymazané tukem. Podávejte potřené marmeládou.

Zdroj: Recepty na výborné palačinky
Zveřejněno: 21.9.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Thymovar

Tak i já můžu potvrdit výborné výsledky léčbou thymovaru.

Zdroj: diskuze Thymovar
Odesláno: 29.4.2017 uživatelem Pavel
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

RECEPTY NA VÝBORNÉ PALAČINKY

Palačinky se špenátem

Suroviny:

  • 4 dl mléka
  • 200 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • sůl
  • olej

Na náplň:

  • listový špenát
  • 2 kuřecí prsa
  • koření na kuře
  • 1 smetana ke šlehání
  • česnek
  • 200 g tvrdého sýra

Postup:

Z mouky, vejce a mléka si připravte těsto na palačinky, chvilku nechte odpočinout a poté smažte tenké palačinky. Na oleji osmahněte kuřecí prsa nakrájená na nudličky, přidejte koření a sůl. Když je maso měkké, přidejte do pánve špenát, krátce poduste, přidejte smetanu, sůl a česnek. Hotovou směsí naplňte palačinky a složte je do kornoutku. Palačinky těsně před podáváním posypte strouhaným sýrem a dejte na 3 minuty zapéct.

Zdroj: Recepty na výborné palačinky
Zveřejněno: 21.9.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: včely diskuze

výborně funguje na takovou varroázu Thymovar. Můžu ho jen doporučit.

Zdroj: diskuze Včely diskuze
Odesláno: 24.6.2016 uživatelem Václav Č.
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

RECEPTY NA VÝBORNÉ PALAČINKY

Palačinky na slano

Suroviny:

  • 4 vejce
  • ¼ vody
  • ¼ mléka
  • 200 g hladké mouky
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • špetka soli
  • majoránka

Na náplň:

  • 1 cibule
  • 200 g šunky
  • 200 g žampionů
  • 1 hermelín

Postup:

Nejprve celá vajíčka rozmíchejte metlou s vodou, mlékem solí a majoránkou, nebo jiným zeleným kořením dle vlastní chuti. Poté postupně přimíchávejte hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto se nechá asi čtvrt až půl hodiny odpočinout a poté se z něj smaží na rostlinném oleji dozlatova upečené palačinky.

Příprava náplně: na jemno nakrájenou cibulku opečte na rostlinném oleji, poté přidejte pokrájené žampiony, orestujte je a vše zasypte šunkou. Po chvilce přidejte rozkrájený hermelín, a než se úplně rozpustí, sejměte směs z plotýnky a rozdělte ji na palačinky. Ty přeložte napůl a ihned podávejte. Jako přílohu doporučujeme zeleninový salát.

Zdroj: Recepty na výborné palačinky
Zveřejněno: 21.9.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: kolika u miminek

Espumisan jsou výborné kapičky na prdíky ....a můžou je i kojenečci od narození....

Zdroj: diskuze Kolika u miminek
Odesláno: 1.12.2015 uživatelem Lucie
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

RECEPTY NA VÝBORNÉ PALAČINKY

Recept na pohankové galetky

Suroviny na těsto (cca 4 palačinky):

  • 100 g pohankové mouky
  • 25 g hladké pšeničné mouky
  • 250 ml vody
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • slunečnicový olej na smažení

Náplň:

  • 4 plátky šunky
  • 4 plátky tvrdého sýra
  • 4 vejce
  • sůl, pepř

Postup:

Smíchejte v míse obě mouky, přilijte vodu a pořádně vyšlehejte. Přidejte vejce, sůl a olej a znovu dobře vyšlehejte. Můžete těsto nechat cca 2 hodiny odležet při pokojové teplotě. Poté vždy potřete pánev olejem, rozpalte na střední plamen, nalijte naběračku těsta, pěkně rozlijte po pánvi a smažte pár minut z obou stran. Zároveň si na druhé pánvi připravte 4 volská oka. Upečenou palačinku položte na talíř, do jejího středu rozprostřete plátek šunky, plátek sýra a volské oko. Okraje palačinky ze čtyř stran přehněte směrem ke středu. Volské oko nezapomeňte osolit a opepřit. Pokud vám palačinka stihla vychladnout, prohřejte ji před servírováním ještě chvilku na pánvi.

Zdroj: Recepty na výborné palačinky
Zveřejněno: 21.9.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Léčba kvasinková infekce na žaludu

Na kvasinky výborně zabírá sucho. Stačí mít žalud 2-3 týdny větraný v suchu. Nepoužívat mýdlo, jen vodu. A vyléčí se to výborně. Jen se musí hlídat, aby to bylo v suchu pořád, i v noci. Pokud se střídá vlhko a sucho, to pak nemá vůbec smysl. Na internetu jsou návody, aby předkožka zůstala, držet vzadu.

Zdroj: diskuze Léčba kvasinková infekce na žaludu
Odesláno: 21.1.2016 uživatelem Karel
Počet odpovědí: 0

RECEPTY NA VÝBORNÉ PALAČINKY

Recept na galetky II.

Suroviny:

  • 250 g pohankové mouky
  • 3 ks vejce
  • 50 ml mléka
  • 25 g Ramy
  • 1 lžička soli (nejlépe mořské)

Postup:

K mouce přidejte mléko, sůl, celá vejce a rozpuštěnou Ramu. Vše dobře promíchejte. Těsto nechte asi hodinu odstát. Na pánev dejte kousek Ramy, jakmile se rozehřeje, nalijte jednu naběračku těsta a pečte dozlatova z obou stran. Galety můžete servírovat teplé i studené s libovolnou náplní.

Zdroj: Recepty na výborné palačinky
Zveřejněno: 21.9.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: varroáza a thymovar

Tak já také aplikoval thymovar a výsledky opravdu výborné.

Zdroj: diskuze Varroáza a thymovar
Odesláno: 22.10.2016 uživatelem Lendušský E
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

SLANÉ PALAČINKY

Slané palačinky se sýrem

Ingredience na těsto: 3 vejce, 200 ml mléka, sůl, 150 g hladké mouky, olej na pečení 


Ingredience na náplň: 1 menší červená paprika, 100 g ředkvičkových či luštěninových klíčků, 1 hrst rukoly, 300 g měkkého tvarohu, 200 g eidamu (plátky)

Postup: Vejce vyšleháme s mlékem a špetkou soli. Vmícháme prosátou mouku a asi 100 ml vody. Těsto necháme chvíli odpočinout a pak z něj na pánvi vytřené olejem upečeme 6 palačinek. Papriku, klíčky i rukolu opláchneme a osušíme. Z papriky odstraníme semena; dužinu nasekáme na drobné kostičky a smícháme je s tvarohem, který pak dle chuti osolíme. Vychladlé palačinky potřeme tvarohovou pomazánkou a poklademe plátky eidamu, rukolou a klíčky. Palačinky zarolujeme a příčně překrojíme.

Zdroj: Slané palačinky
Zveřejněno: 3.11.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: jednorázové pleťové masky

Výborné masky, před důležítým jednáním si dávám moji favoritku hydrogelovou masku, poté již očekávám jenom komplimenty....

Zdroj: diskuze Jednorázové pleťové masky
Odesláno: 19.4.2011 uživatelem Kočí K
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

RECEPTY NA VÝBORNÉ PALAČINKY

Recept na galetky III.

Suroviny:

  • 300 g pšeničné, pohankové, nebo žitné mouky
  • 750 ml vody
  • 5 vajec
  • špetka soli
  • olej na smažení

Postup:

Nejprve smíchejte mouku se solí. Postupně přidávejte vodu a nakonec vajíčko. Těsto nechte 1 hodinu odležet. Poté z těsta na mírně rozpálené pánvi potřené olejem opečte jednotlivé placky. Galety můžete podávat na slano, například se šunkou, vejci, sýrem, špenátem, nebo na sladko, například s tvarohem, ovocem, zmrzlinou a podobně.

Zdroj: Recepty na výborné palačinky
Zveřejněno: 21.9.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Erekce

Vitaros je k dostání a funguje výborně.

Zdroj: diskuze Erekce
Odesláno: 6.10.2017 uživatelem Pavel
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

RECEPTY NA VÝBORNÉ PALAČINKY

Recept na galetky IV.

Suroviny:

  • 120 g pohankové mouky
  • 1 vejce
  • 200–250 ml vody
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce rozpuštěného sádla nebo másla

Postup:

V míse vyšlehejte mouku s vejcem. Poté pomalu přilévejte vodu. S vodou opatrně, řiďte se raději podle rozumu – těsto by mělo mít podobnou konzistenci jako těsto na palačinky. Těsto osolte a znovu vyšlehejte. Několik hodin nechte uležet a nakonec přidejte rozpuštěné sádlo nebo máslo a opět vyšlehejte. Pánev potřete máslem a usmažte tenoučké placky, které po obrácení můžete plnit různými přísadami, základní náplní je šunka, sýr a vejce, ale fantazii se meze nekladou, můžete zkusit třeba špenát se smetanou, hrušku s nivou, čokoládu s banánem, lososa, zeleninu, cibulku dušenou v medu a podobně. Poté galetky zabalte, respektive ohněte po stranách tak, aby vám vznikl obdélník s otvorem uprostřed. Nakonec dejte pod galetku kousek másla a nechte na pánvi všechny ingredience zapéct.

Zdroj: Recepty na výborné palačinky
Zveřejněno: 21.9.2014

RECEPTY NA VÝBORNÉ PALAČINKY

Těsto na moderní palačinky

Suroviny:

  • ½ litru mléka
  • 2 vejce
  • balíček vanilkového cukru
  • 200 g hladké mouky
  • špetku soli
  • rostlinný olej

Postup:

Do misky nalijte mléko, rozklepněte do něj vajíčko a důkladně rozkvedlejte. Přisypte mouku, přidejte špetku soli a znovu důkladně rozmíchejte. Těsto můžete před smažením nechat chvíli odpočinout, doporučuje se 15–30 minut. Na smažení palačinek se doporučuje používat pánev s nízkým okrajem a nepřilnavým povrchem. Pánev nejprve vymažte olejem a palačinky otáčejte nejlépe za pomocí pánve nadhozem do vzduchu, můžete je otočit i mechanicky, ale při nadhozu se vám palačinky zaručeně nepotrhají.

Těsto na palačinky je poměrně univerzální a můžete je připravovat na sladko i na slano. Tradiční je palačinky potírat marmeládou, vynikající je třeba meruňková nebo jahodová, skvěle také palačinky chutnají s nejrůznějšími ovocnými dresinky, medem, nutelou, švestkovými povidly či sladkým tvarohem. Srolované, přehnuté či poskládané palačinky můžete dozdobit a dochutit šlehačkou, pocukrovat moučkovým, vanilkovým či skořicovým cukrem, přelévat máslem nebo smetanou. Zdobit je lze třeba nastrouhanou čokoládou nebo oříšky.

Na tradiční sladkou náplň použijte například 250 g měkkého tvarohu, 80 g rozinek, špetku skořice, 2 lžíce mléka, 1–2 sáčky vanilkového cukru a 1 lžíci strouhaného kokosu.

Co se týká slané varianty palačinek, můžete vybírat mezi masovou směsí, špenátem, tepelně upravenými vejci. A poté je zapéct se sýrem, skvělá a chutná je třeba i smetanová zálivka s kořením.

Slanou náplň můžete vytvořit například ze 3 lžic olivového oleje, 1 šalotky, 200 g čerstvého špenátu, špetky soli a 120 g parmazánu.

Zdroj: Recepty na výborné palačinky
Zveřejněno: 21.9.2014

RECEPTY NA VÝBORNÉ PALAČINKY

Historie palačinek

O palačinkách, které zná v různých podobách snad celý svět, se tradovalo, že jde o jídlo přinášející štěstí. Placky z různých druhů mouky, například z mouky pohankové, pšeničné a kukuřičné, se objevují v jídelníčku všech starých národů. Takzvaná galeta, tedy palačinka z pohankové mouky, se nejdříve konzumovala samotná, postupně do ní lidé začali přidávat různé náplně z tuku, vajec a masa. Přidáním skořice a ingrediencí z pomerančovníku pak vznikla předchůdkyně dnešní sladké palačinky.

Zdroj: Recepty na výborné palačinky
Zveřejněno: 21.9.2014

LÍVANEČKY

Lívanečky ze zakysané smetany

Ingredience: 380 g zakysané smetany, 16 polévkových lžic polohrubé mouky, 2−3 lžíce cukru krystal, 2 lžičky prášku do pečiva, špetka soli, 3 vejce.

Postup: Do mouky zamícháme prášek do pečiva a všechny ostatní suroviny. Těsto by nemělo být řídké jako těsto na palačinky. Pečeme v lívanečníku na oleji z obou stran. Lívanečky se hezky propečou a při obracení těsto neteče. Vyndáváme je na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk. Hotové lívance ozdobíme šlehačkou, na kterou položíme buď čerstvé ovoce, nebo lžičku džemu. Z této dávky připravíme asi 25 lívanečků.

Zdroj: Lívanečky
Zveřejněno: 29.9.2016

SLANÉ PALAČINKY

Těsto na slané palačinky

Palačinka se podává obvykle plněná (tedy z jedné strany namazaná a pak zarolovaná nebo složená) nejčastěji nasladko, ale i naslano. Typickou náplní je ovoce, ať už čerstvé, nebo ve formě kompotu, marmelády, sladké pomazánky či tekuté čokolády. Zvenku, někdy i zevnitř, bývá často ozdobena šlehačkou, jogurtem, tvarohem nebo čokoládovou polevou, případně jejich kombinací. Je také možné palačinku podávat naslano, tedy plněnou například špenátem, masem, sýrem a podobně. Samotné plnění se někdy (zejména v restauracích) provádí v kuchyni před servírováním, ale zejména v domácích podmínkách probíhá častěji servírování palačinky s náplněmi na stole zvlášť, aby si jedlíci mohli sami pestře namíchat náplň dle vlastního vkusu. Recepty na palačinky jsou různé.

Zde je základní recept na palačinky:

Ingredience: 500 ml mléka, 3 hrníčky hladké mouky, 3 vejce, špetka soli, olej ke smažení (pokud nemáme nepřipalující nádobí (pánev)

Postup: V misce rozšleháme vejce s mlékem a solí, pak postupně přisypáváme mouku, ale stále šleháme. Poté rozehřejeme na pánvi trochu oleje a ušlehané těsto na něm smažíme. Vytvořenou palačinku po čase otočíme, aby se opekla oboustranně. Nakonec ji naplníme podle chuti nasladko či naslano.

Zdroj: Slané palačinky
Zveřejněno: 3.11.2016

KYNUTÉ TĚSTO

Kynuté těsto na koláče

Koláče jsou oblíbenou součástí našeho jídelníčku. V letních měsících se doslova samy nabízejí, a to s borůvkami, meruňkami, rybízem, rebarborou. Můžeme použít rozmanité ingredience a postupy na výrobu těsta.

S olejem

Ingredience: 2 dl oleje, 500 g hladké mouky, 3 vejce, 60 g cukru krystal, 0,5 lžičky soli

Těstíčko: 250 ml mléka, 1 lžička cukru, 1 kvasnice

Postup: Ušleháme žloutky s cukrem a olejem. Na kvásek smícháme mléko s kvasnicemi a cukrem. Do mísy si dáme mouku a sůl, přidáme kvásek a vyšlehané žloutky s cukrem a olejem. Vše vypracujeme v hladké těsto a dáme kynout. Těsto používáme na koláče, buchty, táče a podobně. Vše je z tohoto kynutého těsta výborné.

Na drobenku: 50 g másla, 50 g mletých vlašských ořechů (můžete nahradit hrubou moukou), 50 g hrubé mouky, 50 g moučkového cukru, 1/2 lžičky mleté skořice

Postup: Smíchejte všechny suroviny na drobenku a pomocí prstů je promněte, dokud nevznikne sypká hrudkovitá směs.

Zdroj: Kynuté těsto
Zveřejněno: 19.7.2016

KYNUTÉ TĚSTO

Kynuté těsto na pizzu z domácí pekárny

Postup: Hladkou mouku, droždí, sůl, olej a perlivou vodu dáme do domácí pekárny, zapneme na program „Těsto“ a necháme připravit těsto. Těsto vyjmeme z pekárny, ještě jednou promícháme a necháme zlehka vykynout. Potom vyválíme na tenkou placku, na kterou klademe suroviny podle chuti, například rajčatovou omáčku, sýr, šunku, rajčata, salám a podobně. Připravenou italskou pizzu pečeme dozlatova v předehřáté troubě při 180 °C. Těsto na italskou pizzu z domácí pekárny používáme na přípravu této oblíbené pochoutky podle chuti a fantazie.

Zdroj: Kynuté těsto
Zveřejněno: 19.7.2016

SLANÉ PALAČINKY

Slané palačinky se špenátem

Ingredience: 1 lžíce olivového oleje, 1 cibule nasekaná najemno, 100 g slaniny, 200 g pokrájených žampionů, 1 utřený stroužek česneku, 200 ml smetany, 400 g mraženého špenátu, 8 palačinek, 100 g strouhaného eidamu

Postup: Troubu předehřejte na 200 °C. Na mírném plameni rozpalte olej, vsypte cibuli a slaninu a 3–4 minuty opékejte. Přidejte žampiony a za občasného míchání opékejte další 4 minuty. Přidejte česnek, vmíchejte smetanu a přiveďte k varu. Vařte 5–10 minut do zhoustnutí. Vmíchejte špenát a nechte ho minutu zavadnout. Směsí naplňte palačinky, zarolujte je a vyskládejte do vymazané zapékací mísy, posypte sýrem a pečte 15–20 minut dozlatova.

Zdroj: Slané palačinky
Zveřejněno: 3.11.2016

ODPALOVANÉ TĚSTO

Odpalované těsto recept

  • 150 g hladké mouky
  • 250 ml vody
  • 100 g másla nebo rostlinného tuku
  • 4 ks vajec
  • špetka soli

Zdroj: Odpalované těsto
Zveřejněno: 19.10.2014

RECEPTY NA VÝBORNÉ PALAČINKY

Francouzské palačinky

Suroviny:

  • 100 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 300 ml mléka
  • špetka soli
  • rostlinný olej na potírání pánve
  • 2 lžíce piva

Na karamel:

  • 100 g másla
  • 2 lžíce vaječného koňaku
  • 100 g cukru krupice (nejlépe hnědý)
  • 150 ml pomerančové šťávy
  • 2 lžičky nastrouhané pomerančové kůry
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 3 lžíce pomerančového likéru

Postup:

Hladkou mouku prosejte se solí do mísy, vsypte cukr. Uprostřed udělejte důlek, vlijte do něj vejce, olej a dvě lžíce mléka. Vařečkou prošlehejte základ těsta do hladka. Pomalu přilévejte další mléko a stále míchejte, aby směs zůstala krásně hladká. Potom vlijte (už nemusíte tak pomalu) zbylé mléko, výsledná směs by měla připomínat dvanáctiprocentní smetanu. Pokud chcete, můžete nakonec přilít pivo. Rozehřejte pánev, nejlépe o průměru 15 cm, což odpovídá klasickému průměru palačinek. Těsto na ni nalévejte nejlépe z naběračky se zobáčkem nebo ze džbánku. Na jednu palačinku stačí přesně 2 a 1/2 lžíce těsta, které je třeba krouživým pohybem rozetřít po pánvi, použijte k tomu spodek lžíce.

Jakmile palačinka zezlátne, což trvá cca 15 vteřin, obraťte ji a opékejte po druhé straně asi půl minuty, dokud na ní nenaskáčou typické hnědé puchýřky. Palačinku nechte sklouznout na talíř a pánev vytřete ubrouskem namočeným v oleji. Pak už jen smažte další. Hotové palačinky pokládejte na talíř jednu na druhou.

Poté si připravte pomerančový karamel: na mírném plameni zahřejte hlubokou pánev nebo širší kastrol a za občasného promíchání v něm rozpusťte máslo spolu s cukrem. Jakmile se cukr začne rozpouštět, zvyšte plamen a pokračujte, dokud směs nezačne bublat, hnědnout a karamelizovat. Trvá to přibližně 4 minuty, teprve ke konci občas promíchejte. Vlijte pomerančovou šťávu, přidejte strouhanou kůru a nechte ještě 3–4 minuty probublávat, aby vše zhoustlo. Přilijte alkohol, pár vteřin prohřejte a snižte plamen. Do karamelu vložte palačinku a pomocí vidličky ji v něm pěkně „vykoupejte“. Palačinku složte do trojúhelníčku a můžete servírovat.

Zdroj: Recepty na výborné palačinky
Zveřejněno: 21.9.2014