Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

VÝPIS Z KATASTRU NEMOVITOSTÍ

OBSAH

Online služby


Zdroj: Výpis z katastru nemovitostí podle jména

Diskuze

V diskuzi VÝPIS Z KATASTRU NEMOVITOSTÍ PODLE JMÉNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zlata Miklánková.

Dobrý den, potřebuji výpis z katastru nemovitostí, můžete mě ho prosím poslat on-line. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Výpis z katastru nemovitostí podle jména

Jak získat výpis z katastru nemovitostí online

Některé podrobné výpisy je možné získat za úhradu v ceně do 50 do 100 Kč, ovšem lze získat i výpis z katastru nemovitostí zdarma. Ten je ale pouze na úrovni informační, což lze zjistit při nahlížení do katastru nemovitostí online na internetu. Jde o to, že výpis zdarma obsahuje omezenější informace a můžete si o něj zažádat na stránkách Českého úřadu zeměměřického. Pro tuto službu nepotřebujete žádnou registraci, ale informace je nezabezpečená.

Pro získání výpisu, ať zdarma nebo za poplatek, je potřeba znát k dohledání určité stavby či parcely buď katastrální území a k tomu číslo popisné, nebo parcelní číslo pozemku. Dále je možno hledat informace na CZECH POINTU nebo přímo na katastrálním úřadě podle jména a data narození vlastníka, případně podle identifikačního čísla, pokud jde o právnickou osobu.

Pro výpisy zdarma, tedy i pro výpisy, které si můžete udělat sami přímo z internetu, platí jedno důležité pravidlo. Jde vlastně o méně důležitá data, pouze o ta základní, proto nelze tento výpis použít pro další majetková jednání na bázi koupi či prodeje, případně jiné manipulace s nemovitostí. Nejde o plnohodnotný výpis, ze kterého jsou patrné všechny závazky na danou parcelu či jiný nemovitý majetek. Můžeme zde zmínit třeba zástavy, dluhy a podobně.

Oficiální výpis z katastru nemovitostí je výpis z veřejné evidence, který lze získat bez prokázání totožnosti, a to přímo na katastrálním úřadě nebo na CZECH POINT. Výpis lze vyhotovit jako úplný výpis konkrétního listu vlastnictví nebo jako částečný výpis.

Zdroj: Výpis z katastru nemovitostí podle jména

Diskuze

V diskuzi VÝPIS Z KATASTRU NEMOVITOSTÍ PODLE JMÉNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Hráček, ing.Mirka Hráčková.

r výpis evidence nemovitostí pro parc.č. 188/7 k.ú. Dobronice. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Výpis z katastru nemovitostí podle jména

Katastr nemovitostí Slovensko

Katastr nemovitostí ve Slovenské republice funguje obdobně jako u nás, můžete se na něj podívat zde. Využívá obdobné aplikace jako v naší republice, kdy je možné dohledat informace o vlastnictví parcel, staveb, jednotek a práv stavby evidovaných v katastru nemovitostí.

Zdroj: Jak nahlížet do katastru nemovitostí

Poradna

V naší poradně s názvem LUDMILA ŠEVČÍKOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Pluhař.

Výpis z katastru nemovitostí obec Vernýřov

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Katastrální úřady poskytují výstup z katastru nemovitostí - tzv. přehled vlastnictví. Přehledem vlastnictví se rozumí tiskový výstup vytvořený pro zadanou osobu v rámci územní jednotky (tedy i celé ČR), jehož obsahem je výčet katastrálních území s uvedením čísel listů vlastnictví, na kterých má zadaná osoba zapsáno vlastnické nebo jiné věcné právo, případně, že k zadané osobě v katastru žádné takové právo evidováno není. Na přehledu budou uvedena jak jednotlivá katastrální území, tak čísla listů vlastnictví pro každé katastrální území.
Při žádosti se ověřuje totožnost žadatele. Jde to samozřejmě zařídit osobně i poštou či datovou schránkou, jen je při tomto podání třeba vyřešit prokázání totožnosti. Přehled vlastnictví lze získat také prostřednictvím zřízené služby Dálkového přístupu www.cuzk.cz/%E2%80%A… .

Prokázání totožnosti při osobním podání
V případech, kdy je žádost o poskytnutí přehledu vlastnictví nebo údajů ze sbírky listin podána osobně na katastrálním úřadě, bude proto katastrální úřad po žadateli požadovat, aby předložil doklad totožnosti.

Prokázání totožnosti při jiném než osobním podání
V případech, kdy žádost není podána osobně nebo prostřednictvím datové schránky, bude katastrální úřad totožnost žadatele považovat za zjištěnou, pokud žádost bude opatřena úředně ověřeným podpisem žadatele, jde-li o fyzickou osobu, úředně ověřeným podpisem fyzické osoby, která jedná za žadatele.

Z výše uvedeného vyplývá, že o přehled vlastnictví může žádat kdokoliv, kdo prokáže svoji totožnost, není třeba prokazovat právní zájem ani jednat na základě plné moci. Pokud se o přehled vlastnictví žádá osobně, je vyhotoven na místě. Stačí navštívit jakékoli katastrální pracoviště.
Osobu je třeba co nepřesněji identifikovat, nejjednodušeji samozřejmě pomocí rodného čísla. Poplatek za vydání přehledu vlastnictví činí 50 Kč za každou stránku A4 a hradí se buď v pokladně katastrálního pracoviště a nebo na výzvu k zaplacení, kterou katastrální úřad zašle po obdržení žádosti.

Chcete-li získat kompletní přehled o tom, co vlastníte vy a nebo někdo jiný, uděláte nejlépe, když osobně návštívíte nejbližší katastrální pracoviště. Seznam pracovišť i s adresami najdete zde: www.cuzk.cz/Urady/Ka…
Další možnost je poslat žádost s úředně ověřeným podpisem na katastrální úřad do Prahy.
Adresa je

Katastrální úřad pro hlavní město Prahu
Pod sídlištěm 1800/9
Kobylisy
18214 Praha 8
ID datové schránky: qjfadtx

Zdroj: diskuze Ludmila Ševčíková

Činnosti katastrálního úřadu

Katastrální úřad provádí tyto činnosti: vykonává státní správu katastru nemovitostí České republiky; vykonává správu zhušťovacích bodů a podrobných polí polohového a výškového; projednává porušení pořádku na úseku katastru nemovitostí České republiky podle zvláštního zákona; schvaluje změny pomístního názvosloví a zabezpečuje činnosti spojené se standardizací geografického názvosloví; schvaluje změny hranic katastrálních území; vykonává správu základních státních mapových děl stanovených Českým úřadem zeměměřickým a katastrálním; plní další úkoly na úseku zeměměřictví a katastru nemovitostí České republiky, kterými ho pověří Český úřad zeměměřický a katastrální.

Zdroj: Jak nahlížet do katastru nemovitostí

Diskuze

V diskuzi VÝPIS Z KATASTRU NAHLÍŽENÍ PODLE JMÉNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Tóthová.

Zda je tato osoba vlastnikem nemovitosti. Je z Opavy,.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan Sýkora.

prosím o výpis z katastru Líšnice 058/628

Zdroj: diskuze Výpis z katastru nahlížení podle jména

Výpis z katastru

Výpis z katastru nemovitostí (list vlastnictví, LV) je veřejnou listinou, která prokazuje stav dané nemovitosti evidované v katastru nemovitostí k okamžiku vyhotovení LV. Je označen číslem listu vlastnictví a jako veřejná listina musí být opatřen datem, otiskem kulatého razítka katastrálního úřadu se státním znakem, jménem a podpisem zaměstnance úřadu a kolkem nebo doložkou o úhradě správního poplatku.

Některé informace o listu vlastnictví můžete najít na online nahlížení do katastru nemovitostí. Můžete zde najít číslo listu vlastnictví, na kterém je budova zapsána, čísla listů vlastnictví příslušných každé bytové jednotce. Jednotlivé listy vlastnictví ani katastrální mapy si však na těchto stránkách online nahlížení do katastru nemovitostí prohlížet nelze. Abyste získali tyto informace, můžete využít další online službu, takzvaný dálkový přístup, kde je nutná registrace a získání informací je zpoplatněno. Kromě těchto online aplikací si můžete vyzvednout list vlastnictví osobně na příslušném katastrálním úřadu. Výpis z katastru nemovitostí je poskytnut komukoliv na vyžádání. Není zde třeba předkládat občanský průkaz.

Pokud chcete zjistit veškerý nemovitý majetek dané osoby, je možné využít funkce „Evidence práv pro osobu“, kde ostanete informaci, zda zadaný subjekt (fyzická nebo právnická osoba) má v katastru nemovitostí evidována vlastnická nebo jiná věcná práva. Informace obsažené ve výstupní sestavě jsou platné vždy v aktuální době spuštění sestavy. Na rozdíl od přehledu vlastnictví není možné požadovat informace o minulém stavu. Sestava se vytvoří vždy, tedy i v případě, že zadaný subjekt nemá v katastru nemovitostí evidována žádná vlastnická nebo jiná věcná práva. Oba parametry, jimiž se zadávají identifikační údaje oprávněného subjektu, jsou povinné. Subjekty, pro které není v katastru nemovitostí evidováno rodné číslo, datum narození nebo IČ, není možné touto funkcí identifikovat. V případě evidence práv pro osobu a údajů ze sbírky listin je třeba prokázat totožnost žadatele.

Zdroj: Výpis z katastru nemovitostí podle jména

Diskuze

V diskuzi VÝPIS Z KATASTRU NEMOVITOSTÍ PODLE JMÉNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rudolf Mareš.

Prosím o sdělení vlastníka bytu na adrese Praha-Libeň Kovanecká č.p. 2112, Katastrální území Libeň, vedené na listu vlastnictví č. 8463
Děkuji za odpověď.
Rudolf Mareš
Mobil 728896030

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karel vrzacek.

dobry den potrebuji vypis z katastru nemovitosti.prosim muzete mi ho zaslat. dekuji

Zdroj: diskuze Výpis z katastru nemovitostí podle jména

Kde se dá nahlížet do katastru nemovitostí na Slovensku?

Portál CICA je jednoduchý a pohodlný přístup k vybraným informacím o listech vlastnictví, parcelách nebo vlastnících.

Vyhledávání i zobrazení jména a adresy vlastníka včetně jeho data narození je možné i bez zadávání bezpečnostních prvků. Stačí k tomu znát číslo popisné nebo jméno vlastníka. Portál CICA vyhledává pouze ve stávajících údajích katastru nemovitostí, bez návrhů a probíhajících změn. CICA je bez možnosti zobrazení mapy.

Portál CICA je k dispozici na adrese https://cica.vugk.sk/

Zdroj: Jak to má s nahlížením do katastru nemovitostí Slovenská republika?

Poradna

V naší poradně s názvem VÝPIS Z KATASTRU NEMOVITOSTÍ PODLE JMÉNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta Olšrová.

Dobrý den, žádám tímto o výpis z katastru nemovitostí Praha 4 Krč parcela 1052/51 č.p. 1210 LV 1925 . Potřebovala bych to 2x ověřené úhradu provedu převodem děkuji. Mgr. Marta Olšrová 747 21 Kravaře- Kouty ul Záhumenní č.400/58 mobil 722695317 a pevná linka 553671336 Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Výpis z katastru nemovitostí nejde takto objednat. Musíte vyhledat nejbližší Check Point a tam dostanete ověřený výpis. Check Point bývá na poštách a místních úřadech. Když zavoláte na váš místní úřad (městský nebo obecní), tak vám řeknou, kde je nejbližší Check Point.

Zdroj: diskuze List vlastnictví podle jména

Jak zjistit číslo popisné

Číslo popisné je možné zjistit na internetu, a to buďto na mapách, nebo nahlédnutím do katastru nemovitostí. V katastru nemovitostí stačí zadat letecké mapy a podle toho se zorientovat. V mapách si zadejte ulici a přibližte mapu skoro na maximum, zobrazí se vám tak i čísla popisná.

Zdroj: Číslo popisné

Poradna

V naší poradně s názvem VÝPIS Z KATASTRU NEMOVITOSTÍ PODLE JMÉNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Messari.

Výpis z katastru nemovitostí dle jména

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Katastrální úřady poskytují výstup z katastru nemovitostí - tzv. přehled vlastnictví. Přehledem vlastnictví se rozumí tiskový výstup vytvořený pro zadanou osobu v rámci územní jednotky (tedy i celé ČR), jehož obsahem je výčet katastrálních území s uvedením čísel listů vlastnictví, na kterých má zadaná osoba zapsáno vlastnické nebo jiné věcné právo, případně, že k zadané osobě v katastru žádné takové právo evidováno není. Na přehledu budou uvedena jak jednotlivá katastrální území, tak čísla listů vlastnictví pro každé katastrální území.
Při žádosti se ověřuje totožnost žadatele. Jde to samozřejmě zařídit osobně i poštou či datovou schránkou, jen je při tomto podání třeba vyřešit prokázání totožnosti. Přehled vlastnictví lze získat také prostřednictvím zřízené služby Dálkového přístupu www.cuzk.cz/%E2%80%A… .

Prokázání totožnosti při osobním podání
V případech, kdy je žádost o poskytnutí přehledu vlastnictví nebo údajů ze sbírky listin podána osobně na katastrálním úřadě, bude proto katastrální úřad po žadateli požadovat, aby předložil doklad totožnosti.

Prokázání totožnosti při jiném než osobním podání
V případech, kdy žádost není podána osobně nebo prostřednictvím datové schránky, bude katastrální úřad totožnost žadatele považovat za zjištěnou, pokud žádost bude opatřena úředně ověřeným podpisem žadatele, jde-li o fyzickou osobu, úředně ověřeným podpisem fyzické osoby, která jedná za žadatele.

Z výše uvedeného vyplývá, že o přehled vlastnictví může žádat kdokoliv, kdo prokáže svoji totožnost, není třeba prokazovat právní zájem ani jednat na základě plné moci. Pokud se o přehled vlastnictví žádá osobně, je vyhotoven na místě. Stačí navštívit jakékoli katastrální pracoviště.
Osobu je třeba co nepřesněji identifikovat, nejjednodušeji samozřejmě pomocí rodného čísla. Poplatek za vydání přehledu vlastnictví činí 50 Kč za každou stránku A4 a hradí se buď v pokladně katastrálního pracoviště a nebo na výzvu k zaplacení, kterou katastrální úřad zašle po obdržení žádosti.

Chcete-li získat kompletní přehled o tom, co vlastníte vy a nebo někdo jiný, uděláte nejlépe, když osobně návštívíte nejbližší katastrální pracoviště. Seznam i s adresami najdete zde: www.cuzk.cz/Urady/Ka…
Další možnost je poslat žádost s úředně ověřeným podpisem na katastrální úřad do Prahy. Adresa je
Katastrální úřad pro hlavní město Prahu
Pod sídlištěm 1800/9
Kobylisy
18214 Praha 8
ID datové schránky: qjfadtx

Zdroj: diskuze Výpis z katastru nemovitostí podle jména

Katastrální mapa k nahlížení podle jména

Vyhledávání dle majitelů není možné v běžně přístupné online verzi. Vysvětlením je ochrana soukromí majitelů. Pokud chcete takto vyhledávat, můžete využít aplikaci „Dálkový přístup do KN“, která je placená.

Pro vyhledávání v katastru nemovitostí je potřeba znát údaje o daném objektu, čímž je katastrální území, a následně také číslo parcely a budovy, o které chcete zjistit více informací.

V bezplatné verzi je možné vyhledat vlastníka podle adresy, a to zadáním informací týkajících se konkrétní parcely, stavby, jednotky nebo jejím vyhledáním na mapě. Nejprve přejděte na hlavní stranu a zde si vyberte oblast, která vás zajímá (stavba, parcely, procházení mapy), poté zadejte území nebo název obce, případně také číslo stavby nebo pozemku. Po potvrzení se vám otevře okno s údaji o vlastníkovi.

Zdroj: Výpis z katastru nemovitostí podle jména

Diskuze

V diskuzi VÝPIS Z KATASTRU NEMOVITOSTÍ PODLE JMÉNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav procházka.

žádám o výpis z KN

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Výpis z katastru nemovitostí podle jména

GeoPas

Webové aplikace GeoPas.cz, spojuje data katastru s dalšími datovými zdroji a poskytuje unikátní pohledy na adresy, budovy, parcely, katastrální území a větší územní celky. V jistém směru je to rozšíření katastru nemovitostí o další data.

Aplikace je otevřená (každý může nahlédnout na všechny informace), zdarma a nevyžaduje přihlášení, můžete si ji snadno proklikat - https://geopas.cz.

GeoPas.cz si klade za cíl zrychlit a zjednodušit přístup k důležitým informacím, jako jsou:

  • Nahlížení do katastru nemovitostí
  • Obyvatelstvo
  • Občanská vybavenost
  • Životní prostředí
  • Ekonomika / sídla firem
  • Zemědělství
  • Geologie
  • Voda
  • Infrastruktura

V mapě (https://geopas.cz/mapa) aplikace nabízí řadu zajímavých vrstev od územních plánů po životní prostředí. Kliknutím do mapy se dostanete na detail lokality (např.: https://geopas.cz/parcely/2213814101 nebo https://geopas.cz/katastry/728225). Takovéhle detaily jsou zpracovány pro celé území ČR.

Zdroj: Jak nahlížet do katastru nemovitostí

Poradna

V naší poradně s názvem VÝPIS DLE JMÉNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Matějková.

Dokázal by někdo zjistit veškeré nemovitosti, které tato osoba vlastní a zda jsou dané nemovitosti zatíženy např. hypotékou, případně kompletní výpis? Pavel Matějka, 21.2.1972

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Výpis všech nemovitostí konkrétních osob v daném katastru vám rychle zjistí na pracovišti Katastrálního úřadu na základě žádosti, kterou jim tam předložíte.

Zdroj: diskuze Výpis dle jména

Jak jde zjistit, co všechno vlastním

Jak zjistíte, co všechno vlastníte? Jedinou možností je zajít si na příslušný katastrální úřad, kde vám podle jména vyjedou vše, co vlastníte. Jinou možnost nemáte, veřejně přístupné tyto informace nejsou. Nabízí se jedno vysvětlení, proč to takto je. Jde zřejmě o nepřímé donucení uživatelů k využívání placených služeb. Veškeré informace z katastru nemovitostí pak lze považovat za směrodatné, a to jak v případě řešení sousedských sporů, tak i v případě řešení vlastnického práva.

Zdroj: Nahlížení do katastru podle jména

Poradna

V naší poradně s názvem VÝPIS Z KATASTRU NEMOVITOSTÍ PODLE JMÉNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kaplan Jozef.

vypis vlastnictvi

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Katastrální úřady poskytují výstup z katastru nemovitostí - tzv. přehled vlastnictví. Přehledem vlastnictví se rozumí tiskový výstup vytvořený pro zadanou osobu v rámci územní jednotky (tedy i celé ČR), jehož obsahem je výčet katastrálních území s uvedením čísel listů vlastnictví, na kterých má zadaná osoba zapsáno vlastnické nebo jiné věcné právo, případně, že k zadané osobě v katastru žádné takové právo evidováno není. Na přehledu budou uvedena jak jednotlivá katastrální území, tak čísla listů vlastnictví pro každé katastrální území.
Při žádosti se ověřuje totožnost žadatele. Jde to samozřejmě zařídit osobně i poštou či datovou schránkou, jen je při tomto podání třeba vyřešit prokázání totožnosti. Přehled vlastnictví lze získat také prostřednictvím zřízené služby Dálkového přístupu www.cuzk.cz/%E2%80%A… .

Prokázání totožnosti při osobním podání
V případech, kdy je žádost o poskytnutí přehledu vlastnictví nebo údajů ze sbírky listin podána osobně na katastrálním úřadě, bude proto katastrální úřad po žadateli požadovat, aby předložil doklad totožnosti.

Prokázání totožnosti při jiném než osobním podání
V případech, kdy žádost není podána osobně nebo prostřednictvím datové schránky, bude katastrální úřad totožnost žadatele považovat za zjištěnou, pokud žádost bude opatřena úředně ověřeným podpisem žadatele, jde-li o fyzickou osobu, úředně ověřeným podpisem fyzické osoby, která jedná za žadatele.

Z výše uvedeného vyplývá, že o přehled vlastnictví může žádat kdokoliv, kdo prokáže svoji totožnost, není třeba prokazovat právní zájem ani jednat na základě plné moci. Pokud se o přehled vlastnictví žádá osobně, je vyhotoven na místě. Stačí navštívit jakékoli katastrální pracoviště.
Osobu je třeba co nepřesněji identifikovat, nejjednodušeji samozřejmě pomocí rodného čísla. Poplatek za vydání přehledu vlastnictví činí 50 Kč za každou stránku A4 a hradí se buď v pokladně katastrálního pracoviště a nebo na výzvu k zaplacení, kterou katastrální úřad zašle po obdržení žádosti.

Chcete-li získat kompletní přehled o tom, co vlastníte vy a nebo někdo jiný, uděláte nejlépe, když osobně návštívíte nejbližší katastrální pracoviště. Seznam pracovišť i s adresami najdete zde: www.cuzk.cz/Urady/Ka…
Další možnost je poslat žádost s úředně ověřeným podpisem na katastrální úřad do Prahy.
Adresa je:
Katastrální úřad pro hlavní město Prahu
Pod sídlištěm 1800/9
Kobylisy
18214 Praha 8
ID datové schránky: qjfadtx

Zdroj: diskuze Výpis z katastru nemovitostí podle jména

Jak zobrazit zástavní právo smluvní

Do katastru se k nemovitostem evidovaným v katastru nemovitostí zapisují věcná práva. Zapisuje se zde vlastnické právo, zástavní právo, právo odpovídající věcnému břemeni a předkupní právo s účinky věcného práva.

V dnešní době, zejména kvůli velkému nárůstu hypotečních úvěrů, dochází ke stále častějším zápisům zástavního práva. Podle občanského zákoníku zástavní právo k nemovitosti vzniká na základě písemné smlouvy nebo rozhodnutí soudu o schválení dohody o vypořádání dědictví. Zástavní právo slouží k zajištění pohledávky a jejího příslušenství, přičemž zástavní věřitel má právo domáhat se uspokojení ze zastavené věci, jestliže vše není řádně a včas plněno. Zastavit lze celou nemovitost nebo ideální spoluvlastnický podíl na nemovitosti.

Informace o zástavním právu získáte na stránkách tak, že jakmile máte zobrazenu parcelu vlastníka, u kterého chcete dohledat zástavní právo, klikněte myší na tlačítko(i) s modrou informační značkou a červeným křížkem a poté klikněte do prostoru parcely. V původním okně katastru nemovitostí (první okno) se informace automaticky zobrazí, ale musíte sjet myší níže do části omezení vlastnického práva. V jednom okně pak máte zobrazenu mapu a v druhém okně hledaného vlastníka nemovitosti s dalšími údaji.

Zdroj: Jak nahlížet do katastru nemovitostí

Jak zjistím, co vlastní někdo jiný

Co vlastní někdo jiný, je možné zjistit nahlížením do katastru nemovitostí, ale musíte zadat k vyhledávání přesné údaje, například číslo parcely, stavby, jednotky, práva stavby, řízení, mapy, LV a katastrálního území. Poté se vám načtou potřebné údaje. Katastr nemovitostí České republiky je veřejným souborem údajů o nemovitostech v České republice, zahrnující jejich popis, soupis, geometrické a polohové určení a zápis práv k těmto nemovitostem. Řídí se zákonem č. 256/2013 Sb., o katastru nemovitostí (katastrální zákon). Jeho součástí je evidence vlastnických, jiných věcných práv a dalších zákonem stanovených práv k těmto nemovitostem. Katastr nemovitostí je zdrojem informací, které slouží k ochraně práv k nemovitostem, pro daňové a poplatkové účely, k ochraně životního prostředí, zemědělského a lesního půdního fondu, nerostného bohatství, kulturních památek, dále pro rozvoj území, k oceňování nemovitostí, pro účely vědecké, hospodářské a statistické a pro tvorbu dalších informačních systémů. Je veden jako informační systém o území České republiky převážně počítačovými prostředky. Problematika zápisu věcných práv do katastru nemovitostí a zásady, kterými se katastr řídí, jsou součástí nového občanského zákoníku.

Zdroj: Nahlížení do katastru podle jména

Přidělení čísla

Vlastník nemovitosti má za povinnost a na svůj náklad označit budovu určeným číslem a udržovat je v řádném stavu. Číslo by mělo být na budově viditelné. Pokud tedy o číslo nepožádáte, může vám hrozit pokuta.

K žádosti o přidělení popisného nebo evidenčního čísla budete potřebovat kolaudační souhlas a geometrický plán; společně s geometrickým plánem oznámení stavebnímu úřadu o záměru započít s užíváním dokončené stavby, dále potvrzení stavebního úřadu, že uvedené údaje jsou pravdivé; potvrzení stavebního úřadu o rozdělení stavby či změně užívání stavby společně s geometrickým plánem; úplný výpis listu vlastnictví z katastru nemovitostí u staveb, kde nejsou zachovány původní doklady, opět společně s geometrickým plánem.

Přidělování popisných, orientačních nebo evidenčních čísel domů mají zpravidla na starosti příslušné stavební úřady či odbory a oddělení výstavby, v Praze to pak je Magistrát hlavního města Prahy, Odbor občanskosprávních agend, oddělení územní orientace.

Zdroj: Číslo popisné

Katastr nemovitostí online

Nahlížení do katastru nemovitostí je ze zákona bezúplatné, tudíž zcela zdarma. Nahlížení do katastru nemovitostí online je v provozu od roku 2004 a grafická mapa je dostupná od roku 2008. S touto aplikací je nahlížení do katastru nemovitostí dostupné na internetu, nahlížení je zdarma a nevyžaduje registraci, proto jsou veškeré výstupy pouze orientační a nelze jejich přesnost vymáhat. Aplikace umožňuje získávat některé vybrané údaje týkající se vlastnictví parcel, staveb, jednotek a práv stavby evidovaných v katastru nemovitostí a dále informace o stavu řízení založených na katastrálním pracovišti pro účely zápisu vlastnických a jiných práv oprávněných subjektů k nemovitostem v České republice, nebo pro účely potvrzování geometrických plánů a také zobrazení mapy. Online nahlížení do katastru nemovitostí naleznete zde. Možnosti výstupů jsou však proti dálkovému přístupu do katastru nemovitostí omezené. Výpis z katastru nemovitostí a některé další výstupy aplikace nahlížení do katastru nemovitostí zdarma neumožňuje, ale lze v aplikaci provést jejich nákup a platbu uskutečnit prostřednictvím platebního portálu.

Zobrazení požadované mapy v aplikaci:

  • Klikněte na odkaz „Mapa“ v horní liště a dostanete se na stránku „Zobrazení mapy“.
  • Rozklikněte odkaz „Zobrazit přehledovou mapu ČR“ a otevře se vám mapa celé ČR.
  • Nyní se vraťte zpět do předchozího okna „Nahlížení do KN ČÚZK“ a zadejte do textového pole název nebo kód katastrálního území, ve kterém chcete hledat.
  • Po kliknutí na tlačítko „Vyhledat“, respektive „Enter“, se vám v roletce automaticky zobrazí katastrální území.
  • Klikněte na tlačítko „Vybrat“ a v okně s mapou celé ČR se automaticky zobrazí požadovaná mapa.

Ovládání mapy v aplikaci:

  • Lupa se znakem plus (+) a lupa se znakem minus (-) slouží k přiblížení a oddálení.
  • Ručička je určena pro jemný posun na mapě požadovaným směrem (stiskněte nad mapou levé tlačítko myši, tlačítko držte a posunujte kurzor požadovaným směrem, mapa se začne posunovat).
  • Na mapě lze měřit vzdálenosti, plochu či měnit měřítko dle potřeby.

Informace o vlastníkovi získáte tak, že jakmile máte zobrazenu parcelu, jejíhož vlastníka chcete dohledat, klikněte myší na tlačítko(i) s modrou informační značkou a červeným křížkem a poté klikněte do prostoru parcely. V původním okně katastru nemovitostí (první okno) se informace automaticky zobrazí. V jednom okně pak máte zobrazenu mapu a v druhém okně hledaného vlastníka nemovitosti s dalšími údaji.

Přes mapu můžete snadno dohledat i další informace, jako je například vlastník nemovitosti, výměra, číslo listu vlastnictví (LV), způsob ochrany nemovitosti, seznam BPEJ (bonitované půdně ekologické jednotky) a další údaje.

Zdroj: Jak nahlížet do katastru nemovitostí

Jak na výpis z katastru nemovitostí podle jména?

Jak již bylo řečeno, Slovenská republika má k dispozici portál CICA, který umožnuje rychlé zobrazení údajů z listů vlastnictví. Pro vyhledání toho, co daná osoba vlastní je třeba znát její jméno a název katastrálního území. Nelze tedy zjistit naráz všechny nemovitosti, které daná osoba vlastní na celém území Slovenské republiky, ale jen postupně po jednotlivých katastrálních územích.

Adresa, na které je dostupný portál CICA, je https://cica.vugk.sk/. Na této stránce najdete několik ikon, přičemž pro vyhledání podle jména je nutné použít ikonu vlastník / správca.

Po kliku na ikonu vlastník / správca se zobrazí stránka, kde budete muset zvolit okres, ve kterém se mají nacházet nemovitosti dané osoby. Slovenská republika má celkem 79 okresů, ale neděste se, výběr probíhá pomocí abecedně řazeného seznamu s uvedením jmen všech těchto okresů. Po zvolení okresu bude třeba upřesnit katastrální území. Výběr katastrálního území probíhá pouze z míst, která zvolený okres má. Pokud jste zvolili oba tyto údaje, můžete přejít k zadání jména dané osoby. Nejdříve se vybírá pouze počáteční písmeno příjmení. Po zvolení prvního písmene příjmení bude zpřístupněn výběr ze všech příjmeních osob registrovaných k nějaké nemovitosti ve vybraném katastrálním území, jejichž příjmení začíná zvoleným písmenem. Po zvolení konkrétního příjmení se zobrazí celé jméno, příjmení a adresa. Pokud tyto údaje souhlasí s údaji vyhledávané osoby, můžete vytvořit náhled listu vlastnictví.

Zdroj: Jak to má s nahlížením do katastru nemovitostí Slovenská republika?

Ochranná pásma inženýrských sítí

Inženýrské sítě se mají situovat do veřejného pozemku, pokud možno pod chodník nebo zelený pás (zatravněný pás mezi chodníkem a vozovkou bez stromů). Vše by mělo být řádně zakresleno a zaměřeno: kabel nízkého napětí, nízkotlaký plynovod, vodovod a pod vozovkou kanalizace s uvedením průměrů potrubí.

Nejlepšími a nejvěrohodnějšími informacemi o inženýrských sítích a ochranných pásmech je příslušný stavební úřad a odbor územního plánování. Na těchto úřadech dostanete spolehlivé informace, zda se na konkrétní nemovitost nevztahují nějaká omezení, popřípadě jestli nehrozí to, že si na dané místo někdo omezení bude nárokovat v budoucnu. Doplňkovým zdrojem informací bývá výpis z katastru nemovitostí, kde můžete vyčíst, zda se na dané místo nevztahuje například věcné břemeno (ale pozor, ne všechna pásma mohou být věcným břemenem zaopatřena).

Pokud se dozvíte, že se na danou nemovitost některá omezení vztahují, nezoufejte. Kontaktujte daný orgán, který vám formou písemného vyjádření sdělí, jaká omezení si zde s odkazem na platný zákon či vyhlášku nárokuje a co zde jako majitel nemovitosti můžete či v opačném případě nemůžete provádět.

Zdroj: Ochranné pásmo


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Nina Vinšová

Gabriela Štummerová

Mgr. Jiří Dvořák


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP