Téma: 

výroba domácího sýra


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

DOMÁCÍ VÝROBA SÝRA

Kurzy výroby sýrů

Sýry nejsou jen doménou průmyslu, může je dělat každý, kdo je ochotný se tímto oborem zabývat a koho to baví. Je možné si vyrobit jogurt, čerstvý sýr, plísňový sýr, domácí tvaroh, ba i tvrdé a polotvrdé bochníky sýra. Na internetu je široká škála nabídek těchto kurzů. V cyklu kurzů „VÝROBA SÝRŮ“ se naučíte dělat sýry dobře, snadno a s radostí. Obsáhnete kompletní sortiment, včetně zakysaných výrobků. Je jedno, zda se budete sýrařstvím živit, nebo je budete dělat „jen tak pro sebe“. Když pochopíte podstatu, množství nerozhoduje.

Zdroj: Domácí výroba sýra
Zveřejněno dne: 21.10.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: výrobník sýra diskuze

Našla jsem na netu fermentor Kuvings. Má někdo? Je s ním výroba sýra jednodušší?

Zdroj: diskuze Výrobník sýra diskuze
Odesláno dne: 23.1.2017 uživatelem Edit
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: výroba sýra diskuze

Při výrobě sýra mi dost pomáhá skvělý fermentor Kuvings. Nedávno jsem ho koupila a jsem ráda, že jsem investovala. ono se to totiž vyplatí.

Zdroj: diskuze Výroba sýra diskuze
Odesláno dne: 29.4.2017 uživatelem ZuzkaE
Počet odpovědí: 0

RECEPT NA DOMÁCÍ TVRDÝ SÝR

Historie sýra

Výroba sýrů představuje umění staré možná 10 000 let, tuto dovednost ovládali totiž již staří Egypťané. V dobách nedávno minulých se domácí sýr připravoval zcela běžně. Sýr u nás býval kdysi obecně rozšířenou krmí, i poslové kněžny Libuše prý zastihli Přemysla Oráče, jak právě pojídá chléb se sýrem – a byli jím také pohoštěni. Je také písemně doloženo, že staročeské „kozí syrečky“ bývaly výnosným exportním zbožím a byly požadovány i pro svatbu krále Vladislava v roce 1502. Slavné olomoucké tvarůžky zůstávají s oštěpky a brynzou stálou specialitou.

Zdroj: Recept na domácí tvrdý sýr
Zveřejněno dne: 30.7.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: výroba domácího šamponu

Zkusila jsem šampón z jedlé sody. Jelikož jsem si chtěla udělat jen malé množství, přísady jsem dávkovala od oka. Míchala jsem sodu s bylinkovým odvarem. Doplnila jsem to pro vůni éterickým olejem. Dopadlo to výborně. Mylo to fantasticky. Krásně to vonělo. Vlasy jsou maličko tvrdší, zejména na barvených vlasech (nechávám je odrůst). Přelila jsem je vodou s citrónem, což stav určitě zlepšilo. Mám velmi dobrý pocit na vlasové pokožce, která trpěla občas lupy, ale ne příliš. Z éterických olejů jsem přidávala levanduli, tee tree, cypřiš.

Zdroj: diskuze Výroba domácího šamponu
Odesláno dne: 4.10.2017 uživatelem Ilona
Počet odpovědí: 0

VÝROBA DOMÁCÍHO KRÉMU Z ALOE VERA

Věci, které budete potřebovat

  • Aloe vera;
  • kapsli vitamínu E;
  • sójový lecitin;
  • olivový olej;
  • včelí vosk;
  • jojobový olej ze sladkých mandlí;
  • esenciální oleje;
  • filtrovanou vodu;
  • borax;
  • pánev, hrnec, mísu;
  • kokosový olej;
  • plastovou nebo skleněnou nádobu s víkem;
  • salátovou okurku.

Zdroj: Výroba domácího krému z Aloe vera
Zveřejněno dne: 10.2.2013


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: život kardiaka

A myslíš z kardiostimulátoru nebo toho domácího monitoringu?

Zdroj: diskuze Re: život kardiaka
Odesláno dne: 8.5.2008 uživatelem Petra
Počet odpovědí: 0

VÝROBA DOMÁCÍHO KRÉMU Z ALOE VERA

Kde koupit borax

Borax, dříve též tinkal, má chemický vzorec Na2[B4O5(OH)4]·8H2O (tetraboritan sodný) a je to jednoklonný minerál. Název borax pochází z arabského buraq – bílý. Dřívější název tinkal pochází ze středověku, kdy byl borax do Evropy dovážen z Tibetu. Borax je v léčitelství používán především jako zdroj bóru. Kde lze borax koupit a jaká je jeho cena, je vidět tady: borax cena.

Zdroj: Výroba domácího krému z Aloe vera
Zveřejněno dne: 10.2.2013


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: puriny

Nejím nic od masa, od mléka jen podmáslí a přesto mám zvýšenou hladinu kyseliny močové, prosím o sdělení zda suché drožďové lupínky, které používám místo sýra, mají také značný počet purinů jako čerstvé droždí, děkuji

Zdroj: diskuze Puriny
Odesláno dne: 19.9.2015 uživatelem Marie
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

VÝROBA DOMÁCÍHO KRÉMU Z ALOE VERA

Aloe vera a okurkový olej

  1. Vložte salátovou okurku do odšťavňovače. Pokud nemáte odšťavňovač, okurku oloupejte a nakrájejte na malé kousky, ty pak rozmixujte, dokud okurka nebude v kapalném stavu.
  2. Smíchejte v míse ½ šálku olivového oleje, ½ šálku rozpuštěného kokosového oleje a ½ šálku čerstvého gelu z Aloe vera.
  3. Do mísy přidejte okurkovou šťávu a vše důkladně promíchejte.
  4. Přelijte směs do sklenice, pevně ji uzavřete a uschovejte po dobu tří měsíců v ledničce.

Zdroj: Výroba domácího krému z Aloe vera
Zveřejněno dne: 10.2.2013


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: levandulový olej recept

Prosím o recept na výrobu domácího levandulovéhooleje

Zdroj: diskuze Levandulový olej recept
Odesláno dne: 4.7.2014 uživatelem Lenka
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

VÝROBA DOMÁCÍHO KRÉMU Z ALOE VERA

Kokosový olej a Aloe vera

  1. Přiveďte ½ šálku filtrované vody a ½ lžičky boraxu v hrnci na plotně těsně k bodu varu, poté hrnec odstavte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  2. Rozehřejte šálek organického kokosového oleje v samostatném hrnci tak, aby olej zkapalněl, odstavte jej a nechte vychladnout.
  3. Vychladlé přísady přelijte do jedné mísy.
  4. Přidejte ¾ šálku čerstvého gelu z Aloe vera, vmíchejte pět až deset kapek voňavého esenciálního oleje a celou směs důkladně promíchejte.
  5. Nalijte kokosový olej a Aloe vera do skleněné nebo plastové sklenice či misky s víkem a uložte směs v chladničce po dobu tří měsíců.

Zdroj: Výroba domácího krému z Aloe vera
Zveřejněno dne: 10.2.2013


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: domácí výroba rumu

Náš domácí Český rum tuzemák se vyráběl a dosud vyrábí z jemného konzumního lihu, vody a tresti z kyseliny mravenčí. Jde vlastně o dochucený jemný líh rumovou esencí - trestí z kyseliny mravenčí. Jemný konzumní líh pro domácí rum musí být vyroben z melasy nebo z obilí a je na to třeba při jeho nákupu dát pozor! Z brambor, jak je ve společnosti hojně rozšířeno, se rum ani líh nevyrábí. Jemný konzumní líh 80% jde koupit běžně v internetových obchodech, anebo ho lze pořídit vlastní výrobou domácí pálenky z melasy nebo obilí. Kyselina mravenčí, respektive její tresť se dá koupit běžně v supermarketu, jako rumová esence v malé hnědé lahvičce. Jedna taková malá lahvička stačí na ochucení asi 300 ml jemného lihu. Síla domácího rumu se pak dotvoří přidáním pitné vody. Při použití jemného 80% lihu se domácí rum zředí 1 díl ochuceného domácího rumu, ku dvěma dílům vody. Rychlé levné a chytré! :-)

Zdroj: diskuze Domácí výroba rumu
Odesláno dne: 22.1.2012 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

VÝROBA DOMÁCÍHO KRÉMU Z ALOE VERA

Vitamín E a Aloe vera

  1. Nalijte do mísy šálek čerstvého gelu z Aloe vera a přidejte kapsli vitamínu E nebo jednu lžičku roztoku vitamínu E.
  2. Přidejte polévkovou lžíci sójového lecitinu, který je k dispozici v obchodech se zdravou výživou nebo na internetových stránkách, a důkladně promíchejte.
  3. Nalijte směs včelího vosku a oleje k ostatním přísadám v míse.
  4. Přidejte ¼ šálku jojobového oleje ze sladkých mandlí a celou směs důkladně promíchejte.
  5. Přidejte tři až pět kapek svého oblíbeného esenciálního oleje, například ylang ylang, santalové dřevo nebo levandule, a opět důkladně promíchejte.
  6. Nalijte směs do plastové nebo skleněné nádoby, pevně ji uzavřete a uložte v lednici po dobu tří měsíců.

Zdroj: Výroba domácího krému z Aloe vera
Zveřejněno dne: 10.2.2013


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: růžová voda domácí výroba

autor dosť trepe hlúposti. olej-silica /attar/ sa dá vyrobiť destiláciou aj doma. na jeden liter treba 3000kg ružových lupenov. musí sa použiť dvojitá destilácia,pretože hlavné vonné a liečivé látky ostávajú v ružovej vode.
použiť sa dajú akékolvek ruže a nielen damascénska alebo stolistá,ale samozrejme výťažok silíc/oleja/ bude nižši. cena za 1 l kvalitného výťažku je cca 15000-17000€.
silice- oleje -môžete získať s hocijakých kvetov,napríklad z levandule sa ho dá získať dosť vela.
samozrejme rose damascena alebo centifolia kúpite aj v čechách a na slovensku,takže je hlúposť že najbližšie v bulharsku alebo francií

Zdroj: diskuze Růžová voda domácí výroba
Odesláno dne: 1.6.2014 uživatelem caco
Počet odpovědí: 0

STRAVA KRÁLÍKA DOMÁCÍHO

Míchanice

Někteří chovatelé také králíky domácí krmí míchanicí (většinou z brambor a šrotu).

Zdroj: Strava králíka domácího
Zveřejněno dne: 27.4.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: benzodiazepine vyroba

Potřebuju dvě balení rivotrilu?

Zdroj: diskuze Benzodiazepine vyroba
Odesláno dne: 23.9.2017 uživatelem Jakub Sedláček
Počet odpovědí: 0

RECEPT NA DOMÁCÍ TVRDÝ SÝR

Výroba sýra

Sýr se vyrábí srážením mléka syřidlem nebo kyselinou mléčnou. V některých případech může být ke sražení mléka použita i kyselina jako vinný ocet nebo citrónová šťáva. Používá se mléko kravské, ovčí, kozí i mléko jiných savců (buvolí nebo třeba i velbloudí). Různé druhy a příchuti sýrů jsou výsledkem použití mléka různých savců nebo různým procentem tuku v sušině, použitím určitých druhů bakterií a plísní nebo různou délkou zrání a jinými postupy při zpracovávání. Další faktory zahrnují skladbu potravy zvířat a také přidávání chuťových přísad, jako jsou bylinky nebo koření. Chuť může být ovlivněna také pasterizací mléka.

Zdroj: Recept na domácí tvrdý sýr
Zveřejněno dne: 30.7.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

STRAVA KRÁLÍKA DOMÁCÍHO

Zuby

Aby se králík mohl vhodně a bez problémů stravovat, je třeba, aby měl v pořádku hlavně chrup. Králičí zuby totiž neustále rostou, a tak je důležité, aby je obrušoval, a tak udržoval ve správné velikosti. V případě, že ani obrušování stravou nepomáhá, je možné nechat veterináře, aby se o ně postaral. Existuje několik možných způsobů, jak a čím králíka domácího stravovat.

Zdroj: Strava králíka domácího
Zveřejněno dne: 27.4.2017

DOMÁCÍ VÝROBA VONNÉ SILICE

Důležité tipy

  • Nejlepší je používat čerstvý rostlinný materiál spíše než suchý. Sušené byliny poskytnout také trochu oleje, ale čerstvé ho mají více.
  • Rostlinný materiál sklízejte ráno, když zaschne rosa. Než začnete s výrobou, tak zlikvidujte všechny odumřelé, nemocné nebo napadené části bylin.
  • Budete potřebovat alespoň 3-4 kilogramy rostlinného materiálu. Z toho získáte několik mililitrů domácího esenciálního oleje. Při tom rovněž pochopíte, proč jsou esenciální oleje tak drahé.
  • Rostlinný materiál před vařením nasekejte na drobné kousky, to zvětší povrch zelené hmoty a možní uniknout většímu množství vonných olejů z rostliny.
  • Destilovaná voda je důležitá, protože voda z kohoutku může obsahovat bakterie nebo jiné nečistoty (chlór), které mohou zkazit vaše úsilí.

Zdroj: Domácí výroba vonné silice
Zveřejněno dne: 15.7.2017

SÝROVÁ OMÁČKA Z TAVENÉHO SÝRA

Sýrová omáčka s mlékem

Ingredience: 1 lžíce másla, 100 g taveného sýra, provensálské koření, 1 dl mléka, 50 g dětské šunky

Postup: Šunku nakrájíme najemno. V kastrůlku rozehřejeme máslo, vsypeme salám a lehce jej osmažíme. Přidáme tavený sýr, mléko a za stálého míchání necháme sýr rozpustit. Tavenou sýrovou omáčku podáváme s těstovinami.

Zdroj: Sýrová omáčka z taveného sýra
Zveřejněno dne: 27.6.2017

PUPALKOVÝ OLEJ

Domácí výroba pupalkového oleje

Domácí výroba pupalkového oleje je velmi problematická, jelikož semena pupalky jsou drobná jako semena máku a nedají se v domácím prostředí lisovat. Průmyslově se pupalkový olej vyrábí lisováním za studena ze semen pupalky dvouleté.

Zdroj: Pupalkový olej
Zveřejněno dne: 15.10.2015

DOMÁCÍ VÝROBA SÝRA

Historie výroby sýrů v ČR

Základy k umění výroby dnešních evropských sýrů položili staří Římané. Ve svých obrovských domech s mnoha místnostmi totiž mohli ovlivňovat jednotlivé fáze zrání sýrů. K významným faktorům, které daly vzniknout velké rozmanitosti druhů a chutí, patřily také vlhkost, teplo a průvan, stejně jako kouř z kamen, omývání sýrů a přidávání bylinek. K výrobě sýra používali nejrůznější druhy mléka – za nejdůležitější bylo považováno mléko ovčí, kravské a kozí, ale zpracovávalo se také mléko kobyl a oslic. Z kulinářské příručky známého římského gastronoma Columelly, kterou napsal kolem roku 50 n. l., vyplývá, že Římané již používali „coagulum“, tedy syřidlo, které pocházelo ze čtvrtého žaludku kůzlete nebo jehněte. V příručce rovněž vysvětluje použití soli, která měla sýr vysušit a zakonzervovat jej pro delší trvanlivost při transportu.

Sýr býval u nás kdysi obecně rozšířeným pokrmem, i poslové kněžny Libuše prý zastihli Přemysla Oráče, jak právě pojídá chléb se sýrem – a byli jím také pohoštěni. Staročeské „kozí syrečky“ bývaly výnosným exportním zbožím a byly požadovány i pro svatbu krále Vladislava v roce 1502. Slavné olomoucké tvarůžky zůstávají s oštěpky a brynzou stálou specialitou. Na Slovensku byl dán podle sýra i název městu. Jde o Kežmarok, jehož jméno vzniklo z německého Kasemarkt – trh sýrů.

Zdroj: Domácí výroba sýra
Zveřejněno dne: 21.10.2015

SÝROVÁ OMÁČKA Z TAVENÉHO SÝRA

Sýrová omáčka k tortellini

Ingredience: 250 g tortellini, 200 g zakysané smetany, 100 g taveného sýra, 100 g nivy, 1 jarní cibulka, 1 lžička másla

Postup: Tortellini uvaříme podle návodu uvedeného na obalu. Na másle orestujeme na kousky pokrájenou jarní cibulku, přidáme tavený sýr, nivu, zakysanou smetanu a opékáme tak dlouho, dokud se sýr nerozpustí. Na talíř nasypeme tortellini a polijeme je sýrovou omáčkou.

Zdroj: Sýrová omáčka z taveného sýra
Zveřejněno dne: 27.6.2017

DOMÁCÍ JABLEČNÝ OCET

Výhody domácího jablečného octa, jeho výroba

Jablečný ocet obsahuje draslík, který příznivě ovlivňuje pokožku, srdce a cévy, dále vlákninu s pektinem, který pomáhá snižovat cholesterol. Také obsahuje vápník, který je důležitý pro tvorbu kostí a zubů. Dalšími látkami obsaženými v jablečném octu jsou i beta-karoten a hořčík. Beta-karoten je důležitý pro boj s volnými radikály a hořčík podporuje látkovou výměnu.

Výroba jablečného octa – první recept

Umyjeme kilo jablek, nastrouháme i se slupkou a jádřincem, vložíme do skleněné nádoby a zalijeme vodou tak, aby sahala pět centimetrů nad jablka. Orientačně bude potřeba asi 3 litry vody na jeden kilogram jablek. Poté přiklopíme víčkem a nechám týden na teplém místě. Dvakrát za den je nutno dobře promíchat (dřevěnou vařečkou). Po týdnu se vše scedí a opět uzavře do nádoby na dalších 21 dní na tmavé místo. Poté se ocet přecedí a nalije do lahví, které se uzavřou a uchovávají v lednici.

Výroba jablečného octa – druhý recept

Umytá jablka beze stopky a okvětí se nastrouhají i s jádřincem. Poté se dají do pětilitrové sklenice (do poloviny) a zalijí vodou. Následně se přidá 100 gramů cukru na 1 litr vody a kůrka chleba. Sklenici přiklopíme a nechám v teple kvasit. Jednou denně by se vše mělo promíchat dřevěnou vařečkou a nechat odstát po dobu dvou týdnů. Poté přecedit a vymačkat. Vše se nechá odstát po dobu 6 týdnů, ale již se nic nemíchá. Poté se vše několikrát scedí a kvašení je u konce. Na octu se nesmí vytvořit zátka.

Zdroj: Domácí jablečný ocet
Zveřejněno dne: 25.1.2014

SÝROVÁ OMÁČKA Z TAVENÉHO SÝRA

Jak udělat sýrovou omáčku z taveňáku

Ingredience: 2 lžíce oleje, 1 lžíce hladké mouky, 2 ks kuřecích řízků, 700 ml mléka, 1 střední cibule, sůl, mletý bílý pepř, 2 ks taveného smetanového sýra

Postup: Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a dozlatova opečeme na rozehřátém oleji. Kuřecí řízky nakrájíme na nudličky, přidáme k cibuli a promícháme. Směs osolíme, poprášíme pepřem a za občasného míchání opečeme. K opečenému (bílému) masu přidáme obdélníčky taveného sýra a necháme je roztavit. Pak směs zalijeme polovinou mléka a 10 minut dusíme. Ve zbytku mléka rozmícháme zarovnanou lžíci mouky a vmícháme do omáčky. Za občasného míchání omáčku ještě 10 minut povaříme a podle chuti přisolíme. Kuřecí sýrovou omáčku podáváme s těstovinami uvařenými „al dente“.

Zdroj: Sýrová omáčka z taveného sýra
Zveřejněno dne: 27.6.2017

RŮŽOVÝ OLEJ DOMÁCÍ VÝROBA

Domácí výroba růžového oleje

K této výrobě bude zapotřebí pravých okvětních lístků z růže damascénské, která se nejblíže od nás nachází v Údolí růží u města Kazanlak, které se nachází mezi Sofií a Burgasem, asi 200 kilometrů východně od Sofie. Anebo pak jako alternativa je možné použít okvětní lístky z růže stolisté, která se nejblíže od nás nachází ve městě Grasse, které se nachází na Azurovém pobřeží jižní Francie. Okvětních lístků bude zapotřebí skutečně mnoho! Na 100 gramů růžového oleje je zapotřebí 400 kilogramů okvětních lístků. Růžový olej se z nich pak vyrobí pozvolnou macerací či destilací vodní parou, kterou je třeba provést dvakrát po sobě. Sběr okvětních lístků začíná brzy ráno, kdy se z nich ještě neodpařila ranní rosa, a pokračuje nejpozději do devíti až deseti hodin, aby byly květy svěží a ne naplno rozvinuté. Proces výroby růžového oleje musí začít ihned po sběru, kdy se růžové lístky ihned smísí s vodou. Při výrobě růžového oleje vznikají dvě důležité suroviny, jedna z nich je miniaturní množství růžového oleje a druhá je kvanta růžové vody. V domácím prostředí je zcela nemožné růžový olej získat, protože destilace vodních par, při které se musí oddělit vodní pára a olej, je technologicky velice náročná a vyžaduje laboratorní prostředí. Právě díky této složitosti výroby je růžový olej na světových trzích prodáván dráž než kupříkladu zlato. Naproti tomu růžová voda jde v domácích podmínkách vyrobit snadno. Recept na výrobu domácího růžového oleje je uveden tady: domácí růžový olej recept.

Zdroj: Růžový olej domácí výroba
Zveřejněno dne: 5.7.2012

DOMÁCÍ VÝROBA VONNÉ SILICE

Napište nám

Podělte se s námi se svými postupy a výsledky v diskuzi pod článkem. Řekněte nám z čeho vyrábíte nejradši svoje vonné silice a jaký je váš oblíbený způsob domácí výroby. Těšíme se na vaše nápady.

Zdroj: Domácí výroba vonné silice
Zveřejněno dne: 15.7.2017