Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

VÝROBA VČELÍHO ÚLU

OBSAH

Video jak připravit domácí droždí

Zde jsme pro vás připravili výběr mnoha různých postupů pro výrobu domácího droždí. Videa můžete vidět zde: domácí výroba droždí video.

Zdroj: Domácí výroba droždí

Diskuze

V diskuzi VYVAŘOVÁNÍ VČELÍHO VOSKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

k bělení včelího vosku se používá kyselina fosforečná,slyšel jsem,že se používá i
kyselina sírová.máte s tím někdo nějakou zkušenost?--co a jak---

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vyvařování včelího vosku

Výroba domácího sýra video

Zde se můžete podívat na přesný postup výroby domácího sýra.

Zdroj: Recept na domácí tvrdý sýr

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ VÝROBA TVRDÝCH SÝRŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Evínková.

Zajímalo by mne, zda máte někdo zkušenosti s fermentorem Kuvings? Dost se mi líbí

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí výroba tvrdých sýrů

Kurzy výroby sýrů

Sýry nejsou jen doménou průmyslu, může je dělat každý, kdo je ochotný se tímto oborem zabývat a koho to baví. Je možné si vyrobit jogurt, čerstvý sýr, plísňový sýr, domácí tvaroh, ba i tvrdé a polotvrdé bochníky sýra. Na internetu je široká škála nabídek těchto kurzů. V cyklu kurzů „VÝROBA SÝRŮ“ se naučíte dělat sýry dobře, snadno a s radostí. Obsáhnete kompletní sortiment, včetně zakysaných výrobků. Je jedno, zda se budete sýrařstvím živit, nebo je budete dělat „jen tak pro sebe“. Když pochopíte podstatu, množství nerozhoduje.

Zdroj: Domácí výroba sýra

Diskuze

V diskuzi VYROBA PEELINGU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Evka.

Super je fermentor kuvings. Sami ho k výrobě používáme.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vyroba peelingu

Napište nám

Podělte se s námi se svými postupy a výsledky v diskuzi pod článkem. Řekněte nám z čeho vyrábíte nejradši svoje vonné silice a jaký je váš oblíbený způsob domácí výroby. Těšíme se na vaše nápady.

Zdroj: Domácí výroba vonné silice

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ VÝROBA SÝRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Čestmír.

Dobrý den.
Chybu jste udělala v teplotě. Jogurt zraje při teplotě
42 - 45 stupňů celsia, Výroba trvá při této teplotě 6 hodin.
Já používám jogurtovač Bravo (cca 500 Kč). Studené mléko
jakékoliv i z krabice se smíchá se čtvrt kilem jogurtu,
naleje do skleniček a nechá v jogurtovači hodin. Pak se dá do
lednice vychladit. Můžete použít i termosku, do peřin nebo
domácí pekárnu, která má funkci kvašení. Důležité je dodržet
teplotu, delší čas nevadí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Pokud máte zájem, napíšu vám ten nejjednodušší recept, roky vyzkoušený, hustý a lze ho bez problémů vyrobit bez jogurtovače.Jen se šlehačem, jogurtem a suš. mlékem. Jde ale o jogurt určité značky a to se psát asi nesmí. Já vám to ale ráda sdělím.

Zdroj: diskuze Domácí výroba sýra

Kde koupit lapač snů

Lapače snů je možné zakoupit v některých specializovaných prodejnách, ale nejsnadnější je to v internetových obchodech. Cena lapače snů se pohybuje kolem 150 korun, je možné sehnat lacinější, ale i dražší.

Zdroj: Lapač snů - výroba

Diskuze

V diskuzi VÝROBA SÝRA DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ZuzkaE.

Při výrobě sýra mi dost pomáhá skvělý fermentor Kuvings. Nedávno jsem ho koupila a jsem ráda, že jsem investovala. ono se to totiž vyplatí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina Broučková.

Mně zase pomáhá Bůh. Teď mi pomohl najít tyto skvělé stránky. Děkuji!

Zdroj: diskuze Výroba sýra diskuze

Cena

Na trhu je mnoho výrobců oreganového oleje a cena je velmi pestrá, začíná od 270 korun a pokračuje až na necelých 600 korun. Cenu ovlivňuje množství oleje nebo kapslí.

Zdroj: Oreganový olej - výroba

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ VÝROBA VONNÉ ESENCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Ahoj, má tu někdo zkušenost s rýmovníkem?dělaly jste z něj esenci?jestli ano podělte se prosím

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí výroba vonné esence

Domácí výroba

Recept na výrobu tohoto oleje podomácku není vůbec složitý, budete jen potřebovat slunečnicový nebo olivový olej a jeden svazek oregana.

Oregano omyjeme, osušíme a hodně nahrubo nakrájíme, vložíme do sklenice a zalijeme vybraným olejem. Uzavřeme, dáme do hrnce s vodou, který uvedeme do varu a hned vypneme, sklenici necháme v horké vodní lázni přibližně deset minut, pak ji vytáhneme a položíme na hodně slunečné místo. Každý den nádobu protřepeme a po dvou týdnech hotový olej přecedíme do vhodné lahvičky, kterou uzavřeme a uskladníme ve tmě a chladu. Takto připravený olej vydrží celý rok.

Zdroj: Oreganový olej - výroba

Diskuze

V diskuzi VÝROBNÍK SÝRA DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Edit.

Našla jsem na netu fermentor Kuvings. Má někdo? Je s ním výroba sýra jednodušší?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Derková4.

Také by mě zajímal fermentor Kuvings. Ráda bych o něm slyšela více, než do něj investuju.

Zdroj: diskuze Výrobník sýra diskuze

Tavení včelího vosku v pytli

Vosk lze získat i vařením v pytli. Voští se vloží do pytle z hrubé látky, pevně zaváže a takto se to celé vloží do vařící vody. Vosk taje a prochází pytlem ven, zatímco nečistoty zůstávají uvnitř. Jakmile je dost vytaveno, pytel vyjmeme a zbyde vosk. Jde o funkční a jednoduchou metodu, která ale není tak produktivní – v samotném pytli dost vosku uvázne, zvlášť když ho potom vytahujeme. Bylo by potřeba jej ještě v rukou vyždímat, jenže při té teplotě to není možné. Používají se na to i různé lisy, ale ty už bohužel nejsou běžně dostupným vybavením.

Zdroj: Vyvařování včelího vosku

Poradna

V naší poradně s názvem VÝROBA BUDKY PRO ČMELÁKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vysloužil Zdeněk.

Prosím o zaslání plánku na výrobu budky pro čmeláky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Budka pro čmeláky musí být z části pod zemí. Jak přesně udělat správnou budku pro čmeláky je popsáno v této diskuzi: diskuze.ceskenapady.…

Zdroj: diskuze Výroba budky pro čmeláky

Nežádoucí účinky

Oreganový olej nevytváří škodlivé kmeny v těle a nemá negativní vedlejší účinky jako farmaceutická antibiotika. Kromě toho, že je účinný proti nebezpečným, a dokonce i smrtícím bakteriím neprodukuje žádné biologické změny v těle. Oreganový olej vyživuje tělo a nezpůsobuje nedostatek živin jako konvenční antibiotika.

Zdroj: Oreganový olej - výroba

Diskuze

V diskuzi PROPOLISOVÁ TINKTURA VÝROBA ZE SLIVOVICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Laďa.

Hrstičku zmrzlého propolisu jsem zředil deckem slivovoce. Teď jsem to dal do lednice na tři dny macerovat. Co dál? Děkuji za radu. L :-)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Propolisová tinktura výroba ze slivovice

Kapsle s oreganovým olejem

Oregánový olej v kapslích je k dostání i na našem trhu, můžete jej zakoupit v lékárnách, internetových obchodech nebo prodejnách se zdravou výživou.

Jedná se o želatinové kapsle, které jsou bez obalu.

Užívá se obvykle jedna tableta denně u dospělého člověka. Tento doplněk stravy není určen pro děti, těhotné a kojící ženy.

Zdroj: Oreganový olej - výroba

Použití

Tyto vonné oleje můžete použít stejně jako éterické oleje, které si koupíte, ale nemusí být zdaleka tak silné jako ty, na které jste zvyklí z obchodu. Proto buďte připraveni použít větší množství než obvykle. Domácí silice můžete například využít v arolampě nebo si můžete vytvořit svůj vlastní parfém, popřípadě vonnou svíčku.

Zdroj: Domácí výroba vonné silice

Destilovaná voda výroba

Destilovaná voda je taková voda, která prošla alespoň jednou z možných destilací a byla změnou skupenství na vodní páry zbavena rozpuštěných minerálních látek. Změna skupenství se provádí nejčastěji zahříváním k bodu varu nebo probíhá volně na slunci. Během destilace se voda zbaví všeho, co se v ní nachází, a zůstane nám opravdu čistá, bezbarvá kapalina bez chuti a zápachu.

Zdroj: Destilovaná voda

Bělení včelího vosku

Jestliže jsme někde udělali chybu a vosk má nevzhlednou barvu (je špinavě hnědý, tmavě šedý a podobně), popřípadě nemá ani typicky voskovou vůni, vosk jsme do určité míry znehodnotili. Takový vosk je neprodejný a nebude použit ani k výměně za mezistěny. I takový vosk jde ještě trochu upravit, a to následujícím způsobem: Do smaltované nádoby (smalt nesmí být nikde odprýsknutý) se dá tolik vody, kolik se obvykle přidává k převařování vosku. Vosk se roztopí a k vroucí směsi se přidá 10 % kyseliny fosforečné, počítáno na množství vody. Vaří se za neustálého míchání po 10 minut. Je nutno hlídat, aby směs nepřekypěla. Poté se nechá ustát, zchladnout, kyselá voda se odstraní, nahradí čistou a znovu se převaří. Tento proces se opakuje ještě jednou, aby se z vosku odstranily zbytky kyseliny fosforečné.

Zdroj: Vyvařování včelího vosku

Domácí droždí z brambor

Je úžasné, že věci, které normálně vyhodíme, jsou užitečnější, než si myslíme. V tomto případě je to voda, ve které se vařily brambory na večeři. Ano, voda z vařených brambor je jedním z nejrychlejších způsobů, jak připravit kvásek pro váš chléb. Jednoduše si vezměte šálek a do poloviny nalijte bramborovou vodu, přidejte lžíci cukru a zamíchejte mouku do ztuhnutí. Přikryjte a nechte přes noc na teplém místě. Pokud je kvásek následující ráno hezký a plný života, tak je připraven k použití. Pokud ne - začněte znovu.

Zdroj: Domácí výroba droždí

Historie sýra

Výroba sýrů představuje umění staré možná 10 000 let, tuto dovednost ovládali totiž již staří Egypťané. V dobách nedávno minulých se domácí sýr připravoval zcela běžně. Sýr u nás býval kdysi obecně rozšířenou krmí, i poslové kněžny Libuše prý zastihli Přemysla Oráče, jak právě pojídá chléb se sýrem – a byli jím také pohoštěni. Je také písemně doloženo, že staročeské „kozí syrečky“ bývaly výnosným exportním zbožím a byly požadovány i pro svatbu krále Vladislava v roce 1502. Slavné olomoucké tvarůžky zůstávají s oštěpky a brynzou stálou specialitou.

Zdroj: Recept na domácí tvrdý sýr

Získávání vosku

Všechny formy včelího díla i různé odřezky jsou surovinou pro získání včelího vosku. Vosk vložený do úlu ve formě mezistěny a vyprodukovaný včelami přichází ve včelstvu do styku s medem, pylem, propolisem a kokony včelího plodu (košilkami). To vše na něj do určité míry působí, ovlivňuje jeho barvu nebo jeho výtěžnost ze suroviny. Vosk, který nepřišel do styku se žádnou z uvedených látek, je vosk panenský (čistý) a má bílou barvu. Včelař snadno rozpozná barevné odstíny vosku a pozná dílo takzvaně čistě panenské od díla včelami již dříve využitého. Veškerý ostatní vosk je zabarvený a čím vícekrát se v plástech vylíhl plod nebo souše/voští znečistily jiné látky (zplesnivěly, byly silně pokálené včelami a podobně), tím tmavší vosk získáme.

Pokud používáme klasické drátované rámky, musíme vyřešit otázku, jak z nich plást dostat. Je celkem jednoduché obříznout dřevěnou část rámku nožem, ale kolem drátků to jde hodně špatně. Plásty vyndané z rámků (a obecně každý dosud neroztavený plást) se nazývají voští.

Vosk by neměl přijít do styku se železem (tedy jiným, než je nerez). Pozor na oprýskané hrnce a neošetřené povrchy pařáků. Vosk pod vlivem železa šedne a ztrácí na kvalitě.

Odstranění vosku z plástů:

  • Plást z rámku vyřízneme nožem a tenké drátky prostě přeštípneme, nebo nám pod nožem samy povolí. Získáme tedy vosk i s drátky, které ale v dalším zpracování bez problému odstraníme. Horší je, že potom budeme muset všechny rámky znovu drátkovat.
  • Vložíme rámky do hrnce s vařící vodou. Stačí několik sekund, vosk povolí a z hrnce vytáhneme úplně čistý nadrátovaný rámek. Je to jednoduché a účinné, ale vyžaduje to dostatečně velký hrnec. Pokud ho máme, není důvod tento způsob nevyužít.
  • Vložíme rámky do slunečního tavidla.

Zdroj: Vyvařování včelího vosku


Autoři obsahu

Nina Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Gabriela Štummerová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP