Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

ZADĚLÁVANÁ RŮŽIČKOVÁ KAPUSTA

OBSAH

Zadělávaná kapusta

Ingredience: 1 kapusta, 2 lžíce sádla, 1 cibule, 3 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, kmín, 250 g uzeného masa, 4 kusy brambor, 2 lžíce mouky

Technologický postup: Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme uzené maso, orestujeme, dále přidáme nakrájenou kapustu a na kostky nakrájené brambory, zalijeme trochu vodou, přidáme sůl, pepř, kmín a dusíme doměkka. Potom zahustíme sádlovou jíškou a přidáme prolisovaný česnek. Recept výborně chutná, ale kvůli svému vzhledu není moc oblíbený.

Zdroj: Kapusta s bramborem

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Děkuji za info o valfarinu. Manzel bude brát lék 1x denne jedna se o valfarinu orion 5 mg. Má rád ovoce jako je meloun jahody, jablka, broskve, meruňky švestky. Je možné toto ovoce při léků varfarin konzumovat. Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem je potřeba hlídat příjem vitamínu K. Ten je obsažen ve všem, co vyrostlo jako rostlina. Nejvíce vitamínu K je obsaženo v zelených potravinách, jako je zelí, kapusta, okurky, brokolice, rajčata. Na tyto potraviny je potřeba dát pozor a nárazově se jimi nepřejídat.
Zkuste, ať se manžel stravuje jako do teď. Lékař při zavádění léčby Warfarinem bude kontrolovat účinky a kdyby byly ve stravě manžela problémy, tak je objeví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a jeho nežádoucí účinky

Dušená růžičková kapusta

Suroviny (na 1 porci):

  • ½ kg růžičkové kapusty
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • kmín

Postup:

Růžičkovou kapustu očistěte a krátce povařte v osolené vodě. Kapustu sceďte a nechte okapat. Poté v hrnci rozehřejte olivový olej, vložte kapustu, nalijte pár lžic vody a ochuťte trochou drceného kmínu. Přidejte i oloupaný a na plátky nakrájený česnek. Růžičkovou kapustu duste, dokud nebude měkká (stačí chvilku).

Zdroj: Dušená kapusta

Poradna

V naší poradně s názvem BRYNZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..

muzu brynzu delam s ni pomazanku.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak můžete jíst úplně všechno, jen u některých věcí musíte dávat pozor na množství. Nejrizikovější jsou zelí, kapusta, ledový salát, jarní cibulky, okurky, chřest a brokolice. Například u zelí, kapusty nebo salátu stačí jen 3 velké listy a pokryjí vám veškerý limit pro příjem vitamínu K, který ve vašem případě činí 90 mikrogramů. Zelí se tedy hodí tehdy, když víte, že jste za den nesnědla žádnou zeleninu, tak si můžete dát tři listy zelí a víte, že jste OK, protože vitamínu K nesmíte jíst mnoho ale ani méně, protože jinak Warfarin nefunguje správně.
Co se týče brynzy, tak tu samozřejmě jíst můžete, ale musíte s ní počítat ve svém denním příjmu vitamínu K. 200 gramů brynzy obsahuje 10 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Dušená růžičková kapusta se sýrem

Suroviny (na 4 porce):

  • 500 g růžičkové kapusty
  • 1 lžíce másla (nejlépe přepuštěného)
  • 2 stroužky česneku
  • 30 g sýra Gran Moravia nebo parmezánu
  • sůl
  • pepř

Postup:

Z omytých kapustiček oberte vrchní oschlé lístky, odkrojte okraj košťálu a dejte je vařit cca na 15 minut do vroucí osolené vody. Uvařené kapustičky sceďte. V hlubší pánvi rozpusťte lžíci másla, vložte růžičkovou kapustu, lehce ji osmahněte, zalijte 0,5 dcl vody, osolte a opepřete. Duste, dokud se neodpaří všechna voda, těsně před koncem dušení přimíchejte ke kapustě dva rozetřené stroužky česneku. Servírujte posypané nastrouhaným sýrem.

Zdroj: Dušená kapusta

Poradna

V naší poradně s názvem ZAVAŘOVÁNÍ KAPUSTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana Keilová.

Prosím zavařoval jste někdo kapustu??? jak na to ?? díky Zuzana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nechte kapustu zkvasit podobně jako zelí. Výsledný produkt je bezlepkový, paleo a je vhodný pro vegany i vegetariány. Tady je recept na dva litry kysané kapusty:

Suroviny:
1 velká hlava kapusty
4-5 šálků organického kadeřávku - velké stonky jsou odstraněny a listy nazřezány na tenké proužky
1 malá organická červená cibule - nakrájená na kostičky
4 čajové lžičky himalájské růžové soli
1 lžíce loupané organické bílé buničiny z kůry citronu
3 stroužky oloupaného česneku
4½ šálků teplé čisté vody (40° C)
1 čajová lžička organického kokosového cukru nebo Rapadury
1 balíček bakteriální kultury pro mléčné kvašení www.amazon.com/gp/aw…
2 čisté skleněné zavařovací sklenice s víčkem

Postup
1. Odstraňte 4 vnější listy z kapusty, opláchněte, osušte a odložte. Odstraňte košťál a nakrájejte zbývající časti kapusty na tenké plátky nebo použijte kuchyňský robot. Umístěte kapustu a nakrájený kadeřávek do velkého sítka a důkladně opláchněte vodou. Možná to budete muset udělat v několika dávkách v závislosti na velikosti sítka.
2. Do velké mísy dejte omytou kapustu s kadeřávkem, přidejte červenou cibuli, posypte dvěma lžičkami růžové soli a promíchejte čistýma rukama, dokud kapusta a kadeřávek nezačne vadnout a neuvolní kapalinu. Pak to nechte stranou a přejděte k přípravě solanky.
3. Do mixéru dejte zbývající 2 lžičky růžové soli, bílou kůru z citronu, rozmačkaný česnek, vodu, cukr a rozmixujte, dokud to nebude hladké. Nakonec ručné přimíchejte mléčné kultury. Nechejte slanou vodu odležet po dobu 10-15 minut, aby se dobrá bakterie probudila a začala se krmít cukrem. Nalejte slanou vodu na nakrájenou zeleninu a dobře promíchejte rukama, dokud nebude veškerá zelenina pokryta solankou.
4. Směs nandejte do čistých skleněných sklenic a důkladně to rukama nebo velkou lžičkou umačkejte, dokud slanina nezakryje všechnu zeleninu. V horní části každé nádoby ponechte nejméně 6 cm místa na zakrytí.
5. Na začátku odložené 4 okrajové listy z kapusty přeložte a umístěte na vrch fermentované zeleniny, zatlačte dolů na listy, aby se zakryly solankou. Opakujte to i pro druhou sklenici. Tímto dalším krokem pomůžete udržet vaši fermentovanou zeleninu pod solankou. Můžete také použít malou čistou sklenici, která se vejde do nádoby a zeleninu přitlačí ke dnu. Ujistěte se, že máte alespoň 3 nebo 6 cm slaného nálevu nad horní částí fermentované zeleniny a složených listů.
6. Sklenice umístěte do lepenkové krabice, abyste je chránili před světlem. Nechte zeleninu kvasit při pokojové teplotě po dobu 5-7 dnů. Ochutnejte malou část po 4 dnech v letních měsících a 5-6 dnech v chladnějších měsících, abyste zjistili, zda se vám líbí chuť. Pokud se vám líbí chuť, odstraňte horní listy zelí a umístěte fermentovanou zeleninu do ledničky. Čím déle zeleninu kvasíte, tím více bude kyselejší. Poté, co dokončíte fermentaci, umístěte zeleninu do chladničky po dobu až 6-8 měsíců.
7. Pokaždé, když ujíte kysanou zeleninu, ujistěte se, že zbylá zelenina je zatlačena pod solanku, abyste si ji ochránili po dlouhou dobu.

Zdroj: diskuze Zavařování kapusty

Postup přípravy:

Nejprve si nakrájíme cibuli na kostičky, poté ji na oleji osmahneme dosklovata. K cibuli se přidá kapusta nakrájená na kostky a kmín. Vše se zasmahne a přidá se nahrubo nasekaný česnek. Vše se krátce opeče a zastříkne octem, osolí se a případně i podlije vodou (pokud je potřeba), aby se kapusta mohla dusit doměkka. Změklá kapusta se na závěr dochutí mletým pepřem.

Zdroj: Jak dělají dušenou kapustu Kluci v akci

Zadělávaná kapusta s vepřovým masem

Ingredience: 1 cibule, 1 lžička mleté sladké papriky, 0,5 lžičky mletého černého pepře, 2 brambory, 1 špetka muškátového oříšku, 4 lžíce oleje, 1 hlávka kapusty, 0,5 lžičky kmínu, 75 dkg vepřové krkovice, 3 stroužky česneku, 4 lžíce hladké mouky

Postup: Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme. Vepřové maso nakrájíme na menší kousky, osolíme a opepříme. Vhodná je krkovice nebo kotleta či prorostlý bůček, záleží na chuti. Cibuli zpěníme v asi 3litrovém hrnci na oleji, přidáme prolisovaný česnek, mletou papriku a chilli. Jakmile cibule zesklovatí, přidáme nakrájené vepřové maso. Maso opečeme ze všech stran a potom dusíme, až pustí šťávu a zatáhne se. Mezitím rozkrojíme střední hlávku kapusty na čtvrtky, opláchneme, vyřízneme košťál a nakrájíme na nudličky. Jakmile je maso osmahnuté, podlijeme je asi 1 litrem vody, přidáme muškátový oříšek a vaříme cca 30 minut. Pokud máme čerstvý oříšek, pak stačí opravdu malá špetka, nepřeháníme to, je to silné koření. Nicméně tomuto jídlu dodá jedinečnou a neopakovatelnou chuť. Pak přidáme do hrnce kapustu a oloupané a rozkrájené brambory a vaříme dalších 30 minut. Po této době by mělo být i maso přiměřeně měkké. Pokud tomu tak není, vaříme, dokud nejsme spokojeni s výsledkem. Pět minut před ukončením varu jídlo zahustíme jíškou z vody a mouky podle potřeby. Následně dochutíme solí a pepřem a necháme v hrnci dojít. Zadělávanou kapustu s vepřovým masem podáváme samotnou nebo s čerstvým chlebem. Chutná nejlépe na druhý až třetí den. Z uvedeného množství surovin připravíme asi 8–10 porcí jídla. Nebojte se, že zbyde! Sní se vše.

Zdroj: Kapusta s vepřovým masem

Dušená kapusta jako příloha

Ingredience: 1 malá hlávka kapusty, 1 velká cibule, 3 stroužky česneku, sůl, drcený kmín, olivový olej

Technologický postup: Cibuli oloupeme, pokrájíme nadrobno a na troše oleje osmažíme dozlatova. Na cibuli nasypeme na nudličky pokrájenou kapustu, promícháme, osolíme, okmínujeme, podlijeme trochou vody a pod pokličkou chvilku podusíme, až kapusta lehce změkne (nerozvaříme, necháme křupavou). Nakonec vmícháme rozmačkaný česnek podle chuti.

Zdroj: Kapusta s bramborem

Bramborové knedlíky s růžičkovou kapustou

Bramborové těsto se může plnit všemožnými náplněmi, počínaje sladkým ovocem, přes povidla až po uzené maso a špek. Podle kluků v akci bude bramborovému těstu slušet i růžičková kapusta s vypečeným špekem.

Ingredience

Na bramborové těsto

  • 1 kg brambor vařených ve slupce;
  • 1 vejce;
  • 150 g hrubé mouky;
  • 100 g krupice;
  • sůl;
  • hladká mouka na vyválení.

Na náplň

  • 500 g růžičkové kapusty;
  • 150 g uzeného špeku;
  • 1 cibule;
  • 3 stroužky česneku;
  • mletý pepř;
  • sůl.

Na podávání

  • 200 g červené cibule;
  • sádlo.

Postup

Kluci si nejdříve nakrájí špek na kostičky, vypečou ho do zlatova, přidají na čtvrtky nakrájené kapustičky společně s cibulí a nahrubo nakrájeným česnekem. Podle chutí osolí a opepří.

Pak si oloupou brambory a najemno je nastrouhají, přidají vejce, krupici, mouku, sůl a zpracují to v těsto. Hotové těsto rozválí na plát asi 5 mm silný a krájí z něj rádýlkem či nožem čtverce. Na jednotlivé dílky pak kladou ragú z kapustiček, zabalí a vaří v osolené vodě, podle velikosti knedlíků 5−8 minut.

Než se knedle uvaří, tak si kluci na sádle dozlatova vypečou kolečka cibule a přelijí s nimi rozpůlené vařené knedlíky.

Video recept

Video recept, kde kluci připravují bramborové knedlíky s růžičkovou kapustou a smaženou cibulkou, se můžete podívat zde: Bramborové knedlíky s růžičkovou kapustou a smaženou cibulkou.



Zdroj: Růžičková kapusta podle pořadu Kluci v akci

Růžičková kapusta s vepřovým masem

Ingredience: 800 g vepřové plece, 600 g růžičkové kapusty, 2 cibule, 3 rajčata, 250 ml zeleninového vývaru, 1 lžička sušeného tymiánu, 4 lžíce oleje, 2 špetky soli, 2 špetky čerstvě mletého pepře

Postup: Maso nakrájíme na kostky, oloupanou cibuli nakrájíme na plátky. V kastrolu rozehřejeme olej a maso s cibulí orestujeme. Podlijeme vývarem, přikryjeme a dusíme, až je maso měkké. Přidáme očištěnou růžičkovou kapustu a dusíme přibližně 10 minut. Pak přidáme nakrájená rajčata, tymián a dusíme dalších 10 minut. Podle chuti osolíme a opepříme. Podáváme s bramborovou kaší nebo rýží. Rýže je sice netradiční přílohou, ale určitě obohatí vaše chuťové pohárky. Pro zpestření můžete celý pokrm posypat parmazánem.

A jaké jsou vaše recepty s kapustou? Pochlubte se s nimi. Máte nějaký speciální recept v kombinaci s vepřovým masem?

Zdroj: Kapusta s vepřovým masem

Růžičková versus normální

V současné době můžete takřka celoročně najít v obchodech se zeleninou kapustu hlávkovou, kadeřavou a také kapustu růžičkovou. Listová kapusta je druh, který se nejvíce podobá kapustě, jakou znali naši předci: na více než metr dlouhém košťálu vyrůstají křehké ploché listy s voskovými povlaky. Hlávková kapusta se pěstuje pro svou velkou hlávku s bublinkatě zkadeřenými listy – právě tímto způsobem zkadeření ji můžete odlišit od hlávkového zelí, kterému je podobná. Hlávku tvoří spirálovitě vyrůstající listy s naznačenými lalokovitými okraji. Košťál pak dorůstá do výšky 30 až 70 cm. U kapusty kadeřavé neboli kadeřávku nerostou listy v uzavřené hlávce, ale volně na stonku, takže netvoří hlávku, ale volnou růžici. Výhodou tedy je, že je můžete otrhávat postupně odspodu a máte vždy čerstvé ingredience ke kuchyňské úpravě. Kadeřávky existují pravé a sibiřské (ty jsou otužilejší). Růžičková kapusta byla vyšlechtěna z normální kapusty a je nejmladším a také nejchutnějším druhem této listové zeleniny. Od předešlých druhů se liší tím, že má schopnost vytvářet jakési malé hlávky z pupenů v paždí listů. U této kapusty se tedy konzumují jen tyto malé růžičky. Růžičková kapusta je ze všech druhů kapusty také biologicky nejhodnotnější. Obsahuje nejvíce vitaminu C, provitamin A, vitaminy skupiny B, bílkoviny, sacharidy a minerální látky, z nichž je nejvíce zastoupen draslík, fosfor a síra. Najdeme v ní také vitamin B1-thiamin, který je velmi důležitý nejen pro mentální svěžest, soustředění a odolnost vůči stresu, ale i pro fyzickou výkonnost. Další vitamin ze skupiny B, tedy B1, potřebují zejména kuřáci, těžce fyzicky pracující lidé, děti ve vývinu i lidé ve stresu. Růžičkovou kapustu by měli konzumovat i ti, kdo trpí otoky, neboť přítomný draslík podporuje vylučování nadměrného množství vody z těla, čímž napomáhá k detoxikaci organismu a odplavování škodlivých látek. Růžičková kapusta obsahuje konečně i velké množství vlákniny, zlepšuje tak vylučování, čistí střeva a působí proti zácpě.

A protože se dále v našem článku budeme věnovat přípravě různých pokrmů z kapusty, musíme zmínit ještě jeden rozdíl mezi kapustou hlávkovou a růžičkovou: růžičkovou kapustu vařte jen několik minut, jinak hrozí její rozvaření. Kapusta hlávková se musí vařit o něco déle. Tepelnou úpravou se totiž zbavíte hořkosti a také zbylých nečistot.

Zdroj: Dušená kapusta

Dušená kapusta na slanině

Suroviny:

  • 600 g kapusty
  • 50 g cibule
  • 50 g slaniny
  • 30 g sádla
  • 30 g hladké mouky
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř

Postup:

Očištěnou kapustu nakrájejte na nudličky, podlijte osolenou vodou a bez pokličky krátce povařte. Slaninu nakrájejte na kostičky, přidejte sádlo a osmažte na něm na drobno pokrájenou cibulku. Vložte scezenou kapustu, přidejte sůl, pepř, utřený česnek, podlijte trochou vývaru a poduste. Jakmile bude kapusta měkká, zaprašte ji moukou, osmahněte, podlijte vývarem z kapusty a doduste. Servírujte s bramborovými kroketami nebo se smaženými brambory.

Zdroj: Dušená kapusta

Dušená kapusta od babičky

Ingredience: 1 kapusta, 500 g brambor, 2 cibule, 6 stroužků česneku, sádlo, voda, hladká mouka, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Kapustu nakrájíme nahrubo, cibuli najemno. Brambory oloupeme, propereme a nakrájíme na kostky. Česnek očistíme a nastrouháme na jemném struhadle. Do většího hrnce dáme na sádlo osmažit nakrájené cibule, přidáme kapustu, osolíme, opepříme, asi 5 minut dusíme pod poklicí. Přidáme brambory, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Rozmícháme mouku ve vodě a přilijeme ke kapustě. Vaříme, dokud brambory nejsou hotové. Odstavíme a přimícháme česnek.

Zdroj: Kapusta s bramborem

Dušená kapusta jako příloha

Suroviny:

  • 1 malá hlávka kapusty
  • 1 velká cibule
  • 2–3 stroužky česneku (nebo více, záleží na chuti)
  • sůl
  • drcený kmín
  • olivový olej

Postup:

Nejprve na troše oleje dozlatova osmažte na drobno pokrájenou oloupanou cibulku. Poté k cibulce přidejte na nudličky nakrájenou kapustu, promíchejte, osolte, okmínujte, podlijte mírně vodou a pod pokličkou chvilku poduste, dokud kapusta lehce nezměkne (nerozvařte ji, nechte ji křupavou). Nakonec vmíchejte rozmačkaný česnek. Můžete podávat jako přílohu k pečenému masu či jíst jen s chlebem nebo uvařenými brambory.

Zdroj: Dušená kapusta

Dušená kapusta – příloha s bramborem

Ingredience: 6 brambor, 3 šunkové klobásy, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 2 kostky zeleninového vývaru, 1 hlávka kapusty, 3 lžíce oleje, sůl, mletý pepř

Technologický postup: Nakrájíme nadrobno cibuli, kterou zpěníme na oleji ve větším hrnci. Kapustu rozčtvrtíme, omyjeme a nakrájíme na nudličky, které přidáme do hrnce, podlijeme vodou, vhodíme zeleninovou kostku a cca 10 minut dusíme pod pokličkou. Poté přidáme brambory, které nakrájíme na kostičky a za občasného promíchání dusíme doměkka. Pokud jsou brambory a kapusta měkké, přidáme klobásy nakrájené na kostičky. Dochutíme prolisovaným česnekem, solí a pepřem.

Zdroj: Kapusta s bramborem

Pečená kapusta s bramborami a uzeným masem z jednoho pekáčku

Ingredience: 1 hlávka kapusty, 6 brambor, vařené uzené maso, 1 velká cibule, 4 stroužky utřeného česneku, sůl, kmín, 1 lžíce sádla

Technologický postup: Jestli nám nezbyl výpek, rozpustíme sádlo a opečeme na něm nakrájenou cibuli. Kapustu nakrájíme na proužky, oloupané brambory na větší kostky. Do výpeku dáme nakrájenou cibuli, kapustu, brambory a posypeme kmínem, solí a pepřem. Podlijeme lehce vodou, jen asi do 1/3. Kapusta změkne a zmenší obsah. Pekáč přikryjeme a dáme na 30–35 minut do trouby. Občas zkontrolujeme. Poté přidáme nakrájené maso a promícháme. Přimícháme česnek, případně dochutíme a dopečeme asi 15 minut. Šťáva by měla být skoro vypečená. Není třeba zahušťovat, ale kdo chce, zapráší před dopečením šťávu lžící mouky.

Zdroj: Kapusta s bramborem

Kapustová polévka s houbami

Ingredience: 1 kapusta, 1 cibule, 2 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, mletý bílý pepř, sůl, 50 g sádla, 100 g hub, petrželová nať

Technologický postup: Cibuli oloupeme, pokrájíme na drobné kostičky a zpěníme ji na rozehřátém sádle. Potom přidáme očištěné a na plátky nakrájené houby, které podusíme. Kapustu nakrájíme nadrobno a uvaříme ji ve slané vodě. Když je kapusta měkká, zahustíme polévku jíškou, kterou jsme si připravili z másla a hladké mouky. Přidáme podušené houby, ochutíme pepřem a solí a dobře povaříme. Podáváme ozdobené sekanou petrželkou.

Zdroj: Kapustová polévka

Dušená kapusta s vepřovým masem

Ingredience: 700 g vepřového boku, 1 cibule, 1 hlávka kapusty, kmín, mletá sladká paprika, sůl, mletý černý pepř

Postup: Vepřový bok vykostíme, odstraníme kůži a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme také na kostičky. Kapustu rozebereme a důkladně omyjeme. Nakrájíme na proužky. Maso dáme na pánev a při mírné teplotě necháme vyškvařit sádlo. Přidáme cibuli a necháme zesklovatět. Maso osolíme, opepříme a zaprášíme mletou paprikou. Poté přidáme kapustu, přisypeme kmín, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Dušenou kapustu s vepřovým masem podáváme s vařeným bramborem.

Zdroj: Kapusta s vepřovým masem


Autoři obsahu

Nina Vinšová

Mgr. Jana Válková

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Jiří Dvořák


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP