Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

ZAJÍMAVÉ PREDKRMY

OBSAH

Studené předkrmy

Studené předkrmy představují malou porci lehkého jídla a podávají se před samotnou konzumací hlavního jídla. Účelem není zasytit, nýbrž povzbudit smysly a zejména vyvolat větší chuť. Zintenzivňuje se jimi zážitek z následně podávaného pokrmu.

Studený předkrm následuje po aperitivu, tvoří ho často paštika, ryba nebo salát. Poté následuje polévka. Po polévce se před hlavním chodem podává předkrm teplý.

Studené předkrmy připravujeme z vajec, ryb, korýšů, měkkýšů, masa, salátů, máslových paštiček, pochoutkových másel, sýrů, zeleniny.

Předkrmy se jedí povětšinou vidličkou. Při servisu s větším počtem příborů se pro studený předkrm používá vidlička na samém okraji.

Studené předkrmy mají vážit asi 80 g, měly by být dobře proležené a vychlazené. Studený předkrm nesmí být příliš kořeněný.

Zdroj: Studené předkrmy

Diskuze

V diskuzi THYMOVAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav.

já včelařím se kušenostmi po mích známích a již mrtvích kamarádů včelařů a varoa nemám, měl jsem ji v čase když jsem vystoupil ze svazu včelařů, tyto výsledky byly špatné.nevím proč včelstva přehřívám víc jak 25 let a varoa prostě nemám.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kony.

To je zajímavé - ja varoa měl poprvé. A taky jsem hned dal thymovar.

Zdroj: diskuze Thymovar

Jak vyrobit prostorové leporelo

3D návrhů na výrobu leporela naleznete na internetu mnoho. Vyzkoušejte například tento inspirativní návod na obrázkové leporelo nebo tento a co říkáte na toto či toto.

Výsledné dílo opravdu záleží jen na vaší fantazii a šikovnosti. A jaké jsou vaše tipy a zajímavé nápady?

Zdroj: Návod na výrobu leporela

Diskuze

V diskuzi ARONIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fakevivi182t.

Všimli jste si někdy, že ovoce a vlastně většina rostlin roste lépe v horách. A pak i tak nějak lépe chutnají? Ony tedy i zvířata. Ale to je vedlejší. Měla jsem jednou Aronii, která rostla opravdu v horách a chutnala daleko lépe než tu co pěstovali tady v nížinách. Je to zajímavé, neřekla bych, že horské slunce může mít takovýhle blahodárný učinek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Aronie

Tipy

Langoše se potírají prolisovaný česnekem, kečupem a sypou strouhaným sýrem (eidam, ementál, a podobně). Existují ale i jiné varianty. V Maďarsku je najdete i s lečem nebo šunkou. Sladké varianty se doplňují zakysanou smetanou, tvarohem, nebo jogurtem, k tomu se sypou skořicí a cukrem. Také chutnají zajímavě potřené marmeládou nebo Nutellou, což ocení hlavně děti.

Zdroj: Langoše z bílého jogurtu

Diskuze

V diskuzi ODPOVĚĎ MARTIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal Vinš.

Dobrý den Martine,
toto co píšete je velmi zajímavé, v odborné literatuře o tomto moc informací není. Domnívám se, že jsou zde možná dvě vysvětlení: 1) Že došlo k otravě a to tím, že jste překročil možné dávkování nebo došlo k otravě z jiných zdrojů (například při snůšce). 2) U včel propuklo bakteriální onemocnění septikemie, tato bakterie způsobuje, že se tělo včel rozpadá. Proto jste mohl nalézt větší množství včelých křídel. Nejedná se onemocnění, které by mělo způsobit větší škody na včelstvu. Mrtvolky včel by se měly sbírat a pálit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martin.

Dekuji

Zdroj: diskuze Včely diskuze

Stříhání vřesovce

Vřesovce kvetoucí v zimě a na jaře stříháme po odkvětu. Čím bujnější je rostlina, tím více ji zkracujeme. Vřesovce jsou však obvykle ještě výrazněji barevné, některé mají i zajímavě zbarvené listy.

Stříháme pouze odkvetlé keříky, u ostatních počkáme, až skončí doba jejich květu. Vřesovce kvetou podle druhu v létě, na podzim, ale i v zimě až do časného jara. Stříháním dáme vřesovcům tvar úhledné koule, ony následně hustě obrazí a pokvetou.

Zdroj: Stříhání vřesu a vřesovce

Poradna

V naší poradně s názvem VINNÁ RÉVA A JEJÍ PĚSTOVÁNÍ NA PERGOLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Laštovička.

Dobrý den přátelé vinné révy -- nemohu se nikde dočíst jak stříhat révu na pergole která je vysoká 2 m . Rostliny jsou již na pergole a já nevím kolik výhonů ponechat na jednotlivých výhonech respektive odkud se má rozvětvovat rostlina a kolik by měla mít letorostů . Jsem amatér začátečník a tak prosím o radu jak na to - eventuelně kde bych se toho mohl dopídit .

Děkuji za odpověď a radu .
Petr L.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Pěstování vinné révy na pergole je velmi oblíbené a na konci léta to působí zajímavě, když pod prgolou odpočíváte a nad vámi visí bohaté hrozny. Obvykle se nechávají vyrůst rostliny tak, aby byl jeden tažeň od země až k vrcholu pergoly a až nahoře se začal větvit. V horních partiích se moc stříhat nemusí, protože vinná réva prosperuje, i když se vůbec nestříhá. Pokud z nějakého důvodu budete potřebovat prořezat, tak to proveďte vždy v únoru nebo začátkem března hned po skončení nejsilnějších mrazů. Počet oček nemusíte moc řešit a zkraťte to jak potřebujete.

Zdroj: diskuze Vinná réva a její pěstování na pergole

Výrobky z toaletního papíru jsou velmi levné a materiál potřebný k jejich výrobě najdete v každé domácnosti. Možná se to na první pohled nezdá, ale z prázdných toaletních ruliček lze vyrobit velmi pěkné a nápadité výrobky. O tom se můžete přesvědčit sami na internetu, kde najdete zajímavé návody na nejrůznější výrobky z toaletních ruliček. Předměty z toaletních ruliček jsou velmi snadno vyrobitelné a jejich zhotovení vám nezabere příliš času.

Inspiraci můžete najít například zde.

Zdroj: Pletení z papírových ruliček - návody

Diskuze

V diskuzi CHOROBY OSTRUŽIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katerina Fletcher.

Dobrý den, v kořenech maliny a ostružiny, které mám v samozavlažovacím květináči na terase, se objevilo velké množství tenkých "červů", kteří vypadají jako nítěnky, jsou bílí a pohybují se do strany. Nenašla jsem na internetu žádnou informaci o tomto parazitu. Je evidentní, že rostliny nerostou,jak by měly, ale mají květy, na listech se objevil na okrajích fialový žír. V minulé sezóně byly rostliny napadeny sviluškou a jsou oslabené a tento rok se objevili tito červi. Je zajímavé, že rostliny jsou v jiných květináčích, které nejsou blízko u sebe. Budu ráda, když mi pomůžete s identifikací. Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Choroby ostružin

Šunkový závitek plněný chřestem

Ingredience: 4 plátky tvrdého ementálu, 4 plátky šunky, rajčata (nemusí být), petrželová nať, 12 ks konzervovaného chřestu ve slaném nálevu

Technologický postup: Plátky šunky rozložíme na vál nebo pracovní desku. Plátky sýra poklademe na šunku a pak na každou položíme vždy tři dobře scezené chřesty. Stočíme do tvaru rolky a poklademe na talíř. Dozdobit můžeme plátkem rajčete nebo petrželkou.

Zdroj: Studené předkrmy

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ OHLEDNĚ NÁZVU KVĚTINY - VIZ FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Korenská.

Dobrý den, prosím o název této květiny. Předem děkuji za odpověď. Eva
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Na vašem obrázku bude asi pepřinec (Peperomia), respektive nějaký jeho druh. Tyto druhy mají tlusté mohutné stonky a masité listy. Je to tropická trvalka, která je pěstována pro její okrasné listy. Nejčastěji pochází z tropické Ameriky. Jsou kompaktní a obvykle nepřesahují výšku 30 cm. Jednotlivé druhy se značně liší ve vzhledu. Listy jsou hladké a masité a mohou být oválné nebo mohou mít tvar srdce. Drobné květy jsou nenápadné a rostou ve tvaru kordovitých hrotů.

Nároky na světlo
Peperomia je nenáročná pokojová rostlina a dobře roste na jasném nepřímém světle, které poskytuje západní nebo východní okno. Tyto rostliny dokonce rostou i pod fluorescenčními světly (umělé osvětlení). Nedostatečné světlo způsobuje, že pomalu rostoucí peperomie přestane růst. Přímé sluneční světlo naopak spálí její listy.

Nároky na vodu
Před každou zálivkou nechte půdu vyschnout. Přelití vede k hnilobě kořenů, je hlavní příčinou závažných problémů s těmito rostlinnými. Nejlepší je namočit květináč na 10 minut do vody a pak vyndat. Tato technika udržuje listy suché a pomáhá předcházet nemocem rostlin. Husté listy rostlin Peperomia drží vodu a umožňují rostlině odolávat dlouhým obdobím bez zálivky.

Hnojení
Tyto pokojové rostliny přihnojujte měsíčně od jara a v létě základním rostlinným rostlinným hnojivem ve výši 1/2 doporučené dávky. Během podzimu a zimy není nutné tuto rostlinku hnojit.

Nároky na teplotu
Teploty mezi 16 - 27 °C jsou nejlepší. Teploty pod 10 °C a studené průvany z oken a dveří poškozují listy.

Vlhkost vzduchu
Peperomia je původem z deštných pralesů Brazílie a proto milují teplé vlhké prostředí.

Květy
Květy peperomických rostlin jsou velmi malé a nevýrazné. Jsou to listy, které jsou na rostlině tak zajímavé.

Škůdci
Domácí škůdci jako vlnatka a mšice mohou být pro rostlinu problém.

Nemoci
Ringspot virus je skvrnitost listů, který se vyznačuje jako nevzhledné kulaté fleky a nejčastěji se objeví kvůli vysoké vlhkosti. Vzhledem k tomu, že pro tuto chorobu rostlin neexistuje žádné chemické ošetření, musí být poškozené listy a dokonce i celá infikovaná rostlina vyhozeny. Udržujte listy peperomie suché a zajistěte dobrou cirkulaci vzduchu, abyste zabránila tomuto onemocnění.

Půda
Použijte dobře provzdušněnou volnou půdu, která dobře vysychá.

Velikost květináče
Velikost květináče má toto rostlina ráda spíše menší než větší. Přesazujte, až když kořeny zcela naplní současnou nádobu. Pěstování peperomie v květináči, který je příliš velký, zabraňuje rychlému vysychání půdy a způsobuje hnilobu kořenů.

Řez
Peperomia může být seříznuta kdekoli na lodyze. Nový růst se pak vyvíjí z uzlů těsně pod řezem ve stonku.

Množení
Peperomia se snadno množí z listových výrůstků, odřezků výhonků a rozdělením rostlin. Dobré je nechat nařezané konce listů nebo stonků používané k množení nejdříve vysušit několik hodin nebo přes noc před jejich vysazením.

Jedovatost
Peperomie je jedovatá s úrovní toxicity 1.

Zdroj: diskuze Dotaz ohledně názvu květiny - viz foto

Studený předkrm z ryb

Ingredience: 4 rajčata, 1 konzerva sardinek, sůl, mletý pepř, majonéza

Technologický postup: Rajčata zbavíme vršků. Lžičkou vydlabeme vnitřky, poté je osolíme a opepříme. Sardinky vykostíme, nakrájíme na čtverečky. Vejce nadrobno nakrájíme a smícháme s majonézou a sardinkami. Takto připravenou směsí rajčata naplníme. Rajčatům přiklopíme seříznuté vršky a necháme je dobře vychladit. Rajčata plněná sardinkami podáváme s čerstvým pečivem.

Zdroj: Studené předkrmy

Calocephalus lacteus

Calocephalus lacteus je vytrvalá bylina patřící rovněž do čeledi hvězdicovitých. Dorůstá do výšky 5–7 centimetrů prostřednictvím oddenků, které se rozrůstají do šířky, čímž vytváří husté rohože vhodné jako pokrytí půdy. Šedé listí této rostlinky zajímavě ozvláštní váš záhonek a bíložluté kulovité květy na sebe upozorní od pozdního jara do začátku podzimu. Tento druh lze pěstovat kdekoliv a v jakékoliv půdě, od písčité až po jílovitou. Lépe roste na sluníčku či v polostínu. Dává přednost vlhké půdě, ale vydrží i období sucha. Ve volné přírodě dorůstá do výšky 10–30 cm a může být 1 až 1,5 m široký.

Zde jsou fotografie k druhu Calocephalus lacteus.

Zdroj: Calocephalus brownii alias krásnohlávek nebo také drátovec

Broskev plněná krabím masem

Ingredience: 120 g krabího masa, 4 broskve, 1 dl smetany, mletý pepř, sůl, mletá sladká paprika

Technologický postup: Z broskví seřízneme vršky, lžičkou vyjmeme pecky a část dužniny. Krabí maso osmažíme na másle. Krabí maso a dužninu z broskví usekáme nadrobno a spojíme smetanou. Náplň mírně osolíme, okořeníme a naplníme do broskví. Broskve plněné krabím masem necháme vychladit, poté teprve servírujeme jako předkrm.

Zdroj: Studené předkrmy

Calocephalus brownii 'silver bush'

Calocephalus brownii 'silver bush' je zajímavá rostlina původem z daleké Austrálie, která se s oblibou používá jako živá podzimní dekorace. Rostlina se poslední dobou hojně pěstuje také u nás, především na balkónech a terasách. Je nenáročná na zálivku a oblíbená pro své zajímavé listy připomínající stříbrné drátky. Pro pěstování je vhodná písčitá půda a slunečné stanoviště. Pokud chceme použít Calocephalus brownii 'silver bush' jako součást podzimní dekorace, můžeme dát vyniknout přirozené kráse jeho stříbrných listů (třeba ve spojení s lampionky mochyně židovské třešně, fialovým či bílým vřesem a mahonií cestmínolistou), anebo dát přednost nabarvené variantě. Nabarvený Calocephalus brownii 'silver bush' se těší velké oblibě především v německy mluvících zemích.

Zdroj: Krásnohlávek

Čarověník zakrslý

Čarověníky jsou velice zajímavé, zakrslé, metlovité formy klasických dřevin, které se sem tam objeví v korunách většinou jehličnatých stromů, ale i listnáčů a bylin. Jedná se o velmi vzácně se vyskytující jev způsobený buď genetickou mutací, nebo častěji vlivem patogenních organismů, jako jsou virové či houbové choroby. Další příčinou mohou být i škůdci, například roztoči, ploštice či mšice. Jelikož rozmanitost čarověníků je opravdu veliká, uplatní se také v širokém spektru sadovnických úprav. Ty nejmenší lze použít k osázení nejrůznějších nádob a truhlíků, například v kombinaci s kameny a plazivými kultivary jalovců. Výborně se hodí na osázení hrobů. Většími kousky lze zkrášlit střešní zahrady, vřesoviště a skalky. Největší a nejstarší kusy se hodí do předzahrádek a rodinných zahrad.

Zdroj: Čarověník

Kdy sklízet patizon?

Patizon je také známý jako Ufo dýně a vyskytuje se v řadě barev včetně bílé a žluté. Na rozdíl od svých příbuzných lze tuto dýňovou odrůdu sklízet i velmi brzy. Nakládáním mladých dýní do oleje a octa z něj připravíte vynikající předkrmy. Mladý patizon je také výborný na grilu. Pokud to však není vaším záměrem, můžete také nechat patizon „dozrát“ a sklízet ho až po splnění obecných kritérií pro sklizeň dýně.

Patizon na nakládání a grilování se sklízí, když:

  • je mladý a měkký;
  • dosáhl velikosti alespoň 5 cm.

Zdroj: Kdy sklízet patizon

Zeleninové závitky z rýžového papíru

Ingredience: 200 ml rýžového octa, 100 g salátové okurky, 40 g celeru, 180 g mrkve, 6 ks rýžového papíru, sůl, 30 ml wasabi pasty, 500 ml vody

Technologický postup: Zeleninu očistíme a nakrájíme na delší tenké nudličky. Vodu smícháme s octem a solí a přivedeme do varu. Mrkev a celer necháme 5 minut povařit ve vroucím nálevu, poté vyjmeme, přelijeme studenou vodou a dáme stranou. Nálev opět uvedeme do varu, odstavíme z plotny a necháme v něm nabobtnat rýžový papír. Pláty rýžového papíru potřeme křenem wasabi, naplníme zeleninou a pevně srolujeme. Závitky necháme hodinu odležet v chladu, poté servírujeme šikmo překrojené.

Zdroj: Studené předkrmy

Husí játra s hruškami

Ingredience: 200 g másla, 200 g upečených husích jater, 2 velké hrušky, 4 malé hrušky, 100 g smetany, sůl, sádlo

Technologický postup: V sádle upečeme husí játra nebo je podusíme na cibulce s trochou vína a necháme vychladnout. Vyšleháme máslo do pěny a přidáme vychladlá, rozetřená nebo prolisovaná játra. Směs dobře prošleháme, zjemníme vyšlehanou smetanou a podle potřeby přisolíme. Do vzniklé játrové pěny můžeme přidat celé kousky jater. Dvě velké hrušky svaříme v bílém víně, nakrájíme je na kostičky a dochutíme hruškovým likérem. Malé hruštičky rovněž svaříme v bílém víně. Husí játra servírujeme s hruškovým ragú, ozdobíme malou hruštičkou.

Zdroj: Studené předkrmy

Plněná vejce

Ingredience: 4 vejce, 75 g másla, sardelová pasta, pažitka, černý pepř, 1 lžička hořčice, sůl

Technologický postup: Uvaříme vejce natvrdo, ještě teplé oloupeme, rozřízneme podélně na polovinu. Konce jim seřízneme na plocho, aby nám na míse neklouzaly. Žloutky vyjmeme a dáme k připravenému máslu do mističky. Rozmačkáme vidličkou a přidáme na drobné kousky nakrájenou pažitku. Musí být nakrájená opravdu najemno, aby prošla cukrářským zdobítkem. Přidáme asi 40–50 mm sardelové pasty z tuby a lžičku hořčice, koření. Rozšleháme a ochutnáme. Pokud se nám zdá směs málo slaná, můžeme přidat sardelovou pastu anebo trošku soli. Dáme do cukrářského zdobítka a nastříkáme do prázdných vajíček. Dozdobíme lístečky petrželky.

Zdroj: Studené předkrmy

Stříhání

Stříhání venkovního keře ibišku lze provádět na konci podzimu nebo zimy po opadu listů nebo brzy na jaře, než začnou rašit pupeny.

Naučit se, jak a kdy prořezat venkovní ibišek, je jednoduché, jakmile pochopíte metody stříhání. Stříhání provedené později než brzy na jaře může způsobit ztrátu některých květů, ale ty, které nejsou odstraněny, zas budou větší. Mladší keře mohou těžit z lehkého prořezávání, zatímco starší exempláře vyžadují extrémnější odstranění větví.

Když plánujete stříhání venkovního ibišku, ustupte a podívejte se na jeho celkovou podobu. Mladší keře rostou vzhůru a mají vzpřímený tvar, ale starší exempláře mohou mít zajímavě visící větve. Chcete-li zachovat při prořezávání tvar keře, odstraňte jen dřevo do prvního nebo druhého očka. Pokud růst není čistý, prořezávání budete muset provést hlouběji po stonku. Pravidelné roční ořezávání by ale mělo zabránit neuspořádanému vzhledu.

Zdroj: Stříhání venkovního ibišku


Autoři obsahu

Nina Vinšová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jana Válková


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP