Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

ZALÉVÁNÍ ORCHIDEI

OBSAH

Co budete k přesazování potřebovat

  • substrát na orchideje;
  • květináč na orchideje;
  • nůžky;
  • polystyrenové arašídy nebo střepy hliněné nádoby.

Přesazování vám bude trvat zhruba 10-15 minut.

Pro lepší představu, jak správně přesadit orchidej, může posloužit tento výběr videí: přesazování orchideí video.

Zdroj: Přesazování orchidejí

Poradna

V naší poradně s názvem ORCHIDEJ DENDROBIUM PĚSTOVÁNÍ ZALÉVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

jak čato zalévat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Orchidej se má zalít až když je substrát proschlý. Orchidej ponořte na chvíli do vody a pak nechte vytéct všechnu vodu. Obvykle to stačí provést jednou za 10 dní, záleží na okolní vlhkosti a teplotě.

Zdroj: diskuze Orchidej dendrobium pěstování zalévání

Zalévání

Většina bylinek má raději sušší půdu a přímé sluneční paprsky, zálivku za vás nejlépe pohlídá samozavlažovací truhlík.

Zdroj: Rozmarýn v truhlíku s tymiánem

Poradna

V naší poradně s názvem ORCHIDEJE DRUHY A PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena Čápová.

na orchidei se mi nespustil květ,ale vyrostli mi tam asi 4 lístky,asi sazenička,co s tím mám udělat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Nechte ji povyrůst a až bude mít dostatek vzduchových kořenů, tak ji můžete odstřihnout a přesadit. Tvorbu vzduchových kořenů můžete podpořit častým sprchováním rostliny a dostatkem světla po celý den.

Zdroj: diskuze Orchideje druhy a pěstování

Zalévání bramboříku

V době, kdy je rostlina aktivní a má listy, je potřeba, aby byla zalita vždy, kdykoliv bude půda suchá. Při zalévání nelijte vodu na rostlinu, ale na zeminu.

V zimě, když je brambořík v květu, je důležité, aby měl vysokou vlhkost, květináč ale umístěte na podnos s vrstvou kamínků nebo něčeho podobného, aby samotná rostlina nezůstávala stát ve vodě.

V období, kdy se květy začnou vytrácet, postupně umožněte rostlině vyschnout na dva až tři měsíce. V případě, že v tomto období budete brambořík zalévat, hlízy uhnijí. Nový růst by se měl začít objevovat kolem září, v tomto období obnovte zalévání a hnojení a přeneste ho z chladného prostředí zpět dovnitř.

Zdroj: Jak pěstovat brambořík

Poradna

V naší poradně s názvem PŘESAZOVÁNÍ ORCHIDEÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava Cromá.

V návodu jsem se nedočetla co s kořeny které jsou nad substrátem. Mám je ostřihat nebo je ponechat tak jak původně byly? Děkuji za radu. Přeji hezký den.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Kořeny nestříhat. Orchideím nevadí, když mají kořeny odkryté na vzduchu.

Zdroj: diskuze Přesazování orchideí

Zalévání bazalky

Bazalka je velice žíznivá rostlinka, proto ji nezapomeňte pravidelně zalévat. Nesmí vyschnout, ale škodí jí i nadbytečná zálivka. Při zalévání dejte pozor, abyste nekropili listy, nebo aby rostlina byla na přímém dešti. To se jí mohou začít dělat na listech černé skvrny. Zalévá se ráno a večer. Je náročná na živiny, proto ji můžete klidně přihnojit. Má ráda dostatek vápníku v půdě. Vysazujte ji vždy na slunečné místo. Nemá ráda zimu a vítr. Pokud je dlouho vlhké počasí a zima, trpí plísněmi.

Zdroj: Jak pěstovat bazalku

Diskuze

V diskuzi PÉČE O ORCHIDEJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ADÉLA.

DOBRÝ DEN. RÁDA BYCH SE ZEPTALA,CO DĚLAT SE VZDUCHOVÝMI KOŘENY U ORCHIDEÍ. JE MOŽNÉ JE OSTŘÍHAT ? DĚKUJI ZA ODPOVĚD'.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Péče o orchideje

Zalévání a přesazování

Dendrobium je vždy epifytická orchidej, kterou můžete pěstovat buď v závěsných nebo dobře odtokových květináčích. Ve výborných podmínkách jim stačí malá nebo dokonce nepotřebují žádnou zavlažovací nádobu se substrátem. Tyto rostliny jsou dodávány z Havaje, Tchaj-wanu a z celé Asie, někteří pěstitelé je začali prodávat v dřevěných blocích. To je pro mne ale ten nejméně oblíbený způsob pěstování, protože při zalévání dřevo postupně uhnívá a odpadává pryč. Upřednostňuji směs hliněného kameniva, perlitu a kokosového vlákna. Pokud je to nutné, přesazuji rostlinu na začátku růstového období.

Zdroj: Orchidej Dendrobium

Poradna

V naší poradně s názvem ORCHIDEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena.

Dobrý den,chtěla bych se zeptat proč mi květ orchideje roste směrem do listu a pak se zlomí.Už se mi to stalo 2x.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Za to můžou fyziologické podmínky rostliny. Nejčastější příčinou bývá zálivková voda, která se orchidei nelíbí. Zkuste ji zalévat vodou dešťovou.

Zdroj: diskuze Orchidej

Vyberte substrát

Přesazování orchidejí je kontroverzním tématem mezi pěstiteli. Mnoho z nich trvá na vlastním míchání substrátu z různých přísad, jako jsou kokosové slupky, jílové pelety, kůra, perlit, polystyren, vermikulit, rašeliník a další. Používaný substrát by měl mít hlavní zásady:

  • pokud použijete kůru z borovice (která je běžně dostupná ve většině obchodů), proběhne její rozklad vlivem zalévání do jednoho roku;
  • váš substrát musí odpovídat zalévání, zvolte proto směs, která bude propustná a nebude držet vodu.

Zdroj: Přesazování orchidejí

Chyby při zalévání orchidejí

Orchideje jsou tropické rostliny, ne? Takže se jim líbí hodně vody, že ano?

Mnoho známých orchidejí jsou tropické rostliny, ale jsou to tropické rostliny, které rostou na stromech. V jejich přirozeném prostředí jsou vystavovány prudkým dešťům, které mohou trvat hodiny nebo dokonce dny, ale mnoho druhů je také přizpůsobeno suchému prostředí, které na slabý déšť, čeká i týdny.

Při pěstování orchidejí u vás doma, je velmi nepravděpodobné, že byste byli schopni vytvořit totožné podmínky jako v prostředí tropického lesa, se správným prouděním vzduchu, vlhkostí a úrovní světla. Proto myslete na nejčastější chyby při zalévání rostlin:

  • Zalévání příliš často - orchidej by nikdy neměla zůstat stát ve vodě, rostlina by mezi zálivkami měla zcela vyschnout.
  • Zalévání v noci – bez ohledu na to, jaký druh orchideje máte, vždy zalévejte v dopoledních hodinách. Noční zalévání dovolí vodě zachycovat se v balu a to podporuje bakteriální a plísňové onemocnění. Rostlina orchideje by měla být v noci úplně suchá.
  • Nevšímavost signálů rostlin – orchideje si dobře umí říci, co potřebují. Během vegetačního období by měla být silná, košatá s mohutnými listy. Některé opadavé orchideje mohou během zimy opadat, to je v pořádku, musíte vědět, jaký druh pěstujete.

Zdroj: Zalévání orchidejí

Poradna

V naší poradně s názvem ZALÉVÁNÍ ORCHIDEJÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Safarikova.

Je možné,že prelita rostlina špatně kvete a květy opadávají.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ano, přelitá orchidej je nespokojená a proto špatně kvete a shazuje svá poupata nebo květy. Většinou se již u takto churavějící orchideje nepodaří květenství zachránit a bude potřeba počkat na nové. Popřípadě koupit novou orchidej. Zálivka orchidejí se nejčastěji provádí nárazově, že se jednou za 14 dní kořenový bal potopí na 5 až 10 minut do výživného roztoku, pak se vytáhne a nechá se veškerá přebytečná voda z kořenů vytéct. V mezidobí je možné rostlinu mírně rosit zředěným hnojivem na list.

Zdroj: diskuze Zalévání orchidejí

Calocephalus brownii zalévání

Calocephalus brownii potřebuje zálivku pouze mírnou, pozor na přemokření. U této rostliny nesmí zaschnout zemina a je vhodné mírné podlévání a stříkání rostliny.

Zdroj: Krásnohlávek

Diskuze

V diskuzi BÍLEJ POVLAK ZEMINY U ORCHIDEI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Prosím o radu na substrátu na orchidejí mám bílý povlak co s tím. Dočetla jsem se že je to častou zálivkou já zaléváme 1krat týdně je to moc,? Děkuji za odpověď
Vesecká

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdena.

Dobry den chci se zeptat co delat ze vzdusnymi koreny u orchidei mam jich tam hodne kvety nerostou jen ty koreny
Dekuji

Zdroj: diskuze Bílej povlak zeminy u orchidei

Zalévání

Phalaenopsis je monopodiální orchidej, která roste z jediné stopky. Není schopna ukládání většího množství vody, i když její listy nějakou vodu pojmou, přesto tato rostlina má nízkou toleranci k suchu. Během sezony, kdy orchidej roste, je potřeba ji zalévat vždy, když kořeny získají stříbřitě bílou barvu, obvykle jednou týdně. Snažte se udržovat substrát mírně vlhký. Během období květu můžete snížit zálivku zpět na jednou za dva týdny. Čím vyšší je vlhkost, tím důležitější je zachovat dobré proudění vzduchu kolem kořenů a listů. Více naleznete v článku zalévání orchidejí.

Zdroj: Nejoblíbenější orchidej - Pahaenopsis

Požadavky na vodu

Během vegetačního období má Dendrobium rád vysokou vlhkost a spoustu vody. Stejně jako u všech orchidejí záleží četnost zalévání na podmínkách pěstování, ale nejméně jednou týdně by v létě měla být tato rostlina zalita. Po vegetačním období je potřeba snížit četnost zálivky přibližně na jednou za deset dní, ale nesmíte rostlinu přestat zalévat úplně.

Zdroj: Orchidej Dendrobium

Diskuze

V diskuzi PACHIRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikola.

Dobrý den, z ničeho nic mi Pachira začíná odcházet. Listy uvadaji, padají. Místo a zalévání pořád stejné. Ještě před měsícem byla krásně košatá.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pachira

Zasazení orchideje

Orchideje nejsou suchozemské rostliny. Při sázení vaší orchideje musíte postupovat tak, aby horní část rostliny byla mírně nad úrovní okraje nového květináče a tím i prostoru určeného k zalévání. Jemně vyplňte prostor kolem orchideje příslušným substrátem. Než orchideji narostou nové kořeny, které rostlinu zároveň ukotví, doporučuji použít pomocné klipy, které zajistí dočasnou stabilitu orchideje.

Zdroj: Přesazování orchidejí

Faktory, které ovlivňují zavlažování orchidejí

Kéž by byl nějaký jednoduchý průvodce nebo třeba vodní víla, která by se vznášela nad vašimi rostlinami a přesně řekla, kdy a kolik vody je potřeba. Bohužel, nic takového není. Ale myslím, že to je jeden z důvodů, proč jsme šťastni z růstu orchideje. Je to všechno o rovnováze, instinktu a spoustě trpělivosti. Zde jsou některé z faktorů, které je třeba zvážit při rozvrhu zálivek:

  • Metody zalévání – různé metody zalévání potřebují různé množství vody. Smrková kůra bude držet vodu déle než uhlí nebo jílové pelety. Čím větší je zadržování vody, tím méně je jí potřeba.
  • Druh – ujistěte se, že jste seznámeni s jednotlivými druhy svých orchidejí a postupy k jejich pěstování. Různé orchideje budou mít velmi rozdílné požadavky na zalévání, a proto může být velmi náročné pěstovat více druhů, a přitom nepřelévat ani málo nezalévat některé z rostlin. Já bych začala jen s jedním nebo dvěma oblíbenými druhy.
  • Teplota – čím vyšší je teplota, tím vyšší je potřeba vody.
  • Vlhkost – obecně platí, že větší okolní vlhkost, menší potřeba zavlažování. Vlhkost vzduchu úzce souvisí s tím, jaký druh zavlažování používáte. Mnoho pěstitelů používá nádoby naplněné oblázky zalitými vodou, aby zvýšili pokojovou vlhkost.
  • Průtok vzduchu – nebojte se, jen malého proudění vzduchu. Orchidej potřebuje dostatek čerstvého vzduchu, a to jak kolem kořenů, tak listů. Větší průtok vzduchu má tendenci rychlejšího vysychání, takže budete muset zvýšit zálivku.

Zdroj: Zalévání orchidejí

Orchideje

Drtivá většina orchidejí v domácím prostředí jsou epifyty, což znamená, v přírodě rostoucí na stromech nebo dokonce kamenech. Kořeny orchidejí jsou velice specifické, výrazně se liší od běžných kořenů rostlin. Samozřejmě, že vše, co se orchidejí týče, nemůžeme zobecnit, pro každé pravidlo vždy existují výjimky, a tak i orchideje jsou jen jedna větší skupina rostlin na světě. Obecně vždy platí, že je nejlepší vždy postupovat podle pokynů pro jednotlivý druh orchideje. My se dále zaměříme především na tropické, epifytické orchideje.

Zdroj: Zalévání orchidejí

Správné zalévání orchidejí

Jak jsme již zmínili, je těžké mluvit všeobecně, je vždy lepší dodržovat pravidla pro konkrétní rostlinu. Je však několik osvědčených postupů, které výrazně zvýší šanci na úspěch:

  • Důkladné zalévání – když budete zalévat, tak řádně. Různí pěstitelé mají různé metody, mnoho profesionálních pěstitelů se spoléhá na své postřikovače v trvání osmi a více minut. Úspěchem pro domácího pěstitele je občas namočit rostlinu s celou nádobou do kbelíku nebo umyvadla s vodou. Některé druhy, jako například Vandas, může být ponechána ponořena na poměrně dlouhou dobu. Cílem této zálivky je, abyste se přesvědčili, že je velamen zcela nasycen. Poznáte také podle kapiček na kořenech po zalévání. To znamená, že rostlina je plně hydratována.
  • Zkontrolujte vodu – dlouhou dobu pěstitelé tvrdili, že orchideje mohou být zalévány jen deštivou vodou. V současné době většina lidí používá vodu z vodovodu a i to je v pořádku. Již téměř deset let zaléváme vodou z kohoutku, bez problémů. Nicméně, nesmíme zapomenout, že upravená voda může obsahovat vyšší obsah soli a vápníku. Pokud vidíte, že tato voda vaší rostlině neprospívá, musíte hledat nový zdroj.
  • Pokud si nejste jisti – víme, že to zní divně, ale pokud si nejste jisti, zda byste měli vaší orchidej zalévat nebo ne, odložte zálivku na později. Opět zde jsou druhy, kde toto není pravidlem, například Paphiopedilum a Phragmipedium, které v době, kdy vypadají žíznivě, již měly být zality. Ale většina epifytických orchidejí by měla být spíše sušší nežli přelitá.

Zdroj: Zalévání orchidejí

Zalévání a substrát

Phalaenopsis lze pěstovat ve většině substrátů určených pro orchideje, včetně kousků borové kůry, různé škály hliněného kameniva, uhlí, perlitu, rašeliníku a polystyrénu. Mohou také být pěstovány v závěsných květináčích nebo upevněny na desce, záleží na typu prostředí. Stejně jako u všech epifytických orchidejí, tak i tato orchidej by měla být zasazena v nádobě s odtokovými otvory. Přesazování Phalaenopsisu provádějte na jaře, vždy až odkvete. Dospělý Phalaenopsis vydrží často dva a více roků, než ho bude potřeba přesadit.

Zdroj: Nejoblíbenější orchidej - Pahaenopsis

Zalévání a hnojení

Saturejky potřebují nejvíce vody po vysazení předpěstované sadby, v případě přímého výsevu je potřeba vycházet z množství vláhy v půdě. V době růstu nebudete mít starosti se zavlažováním, tato rostlina skutečně nepotřebuje příliš mnoho vody. Půda nesmí být podmáčená, jinak rostlina uhnije a odumře. V případě, že pěstujete saturejku v květináči či truhlíku, je zapotřebí zvolit květináč s otvorem na dně, který bude přebytečné množství vody spolehlivě odvádět.

Hnojení rostlin přichází v úvahu jen v případě, že budete pěstovat trvalku, ne jednoletou rostlinu, pak by k hnojení mělo docházet vždy na podzim.

Zdroj: Jak se pěstuje saturejka


Autoři obsahu

Nina Vinšová

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP