Druhy dýní
Dýně můžeme rozdělit do dvou skupin, a to na jedlé druhy a okrasné druhy.
Jedlé druhy dýní
- Baby Boo:Tato dýně má krásnou bílou barvu se žebrováním, velmi se hodí na vaření, je však chutná i v syrovém stavu.
- Dýně obecná: V našich podmínkách je nejčastěji pěstovaným druhem dýně. Její vyzrálé plody dosahují hmotnosti až několika desítek kilogramů. Vhodná je k vaření i kompotování.
- Dýně Hokaido: Pochází z japonského ostrova Hokaido. Má sladkou chuť, jež se podobá bramborám nebo pečeným kaštanům, a řadí se k nejmenším pěstovaným dýním vůbec, dosahuje totiž hmotnosti přibližně jen 0,7 až 2,5 kilogramu. Barvu mívá od žluté až po sytě oranžovou. Dužinu má oranžovou. Dýně Hokaido je známá především díky svým pozitivním účinkům na lidské zdraví.
- Dýně máslová: Je nejsladší ze všech. Navíc je po uvaření krásně krémová. Má tvar hrušky, světle béžovou oranžovou slupku a uvnitř je sytě oranžová. Je vhodnější ji oloupat, hodí se na polévky, na pečení nebo jako příloha například k rýži nebo kuřecímu masu.
- Festival dýně: Patří mezi žaludové dýně. Vzhledem ke svému tvaru a žluto-bílo-zelenému zabarvení na povrchu je velmi vhodná k dekorativním účelům, je ji však možné využít také v kuchyni. Je totiž velice lahodná i v syrovém stavu.
- Chameleon: Je dýně žaludového tvaru, kterou je díky jejím krásným barvám možné použít jako dekoraci. Velmi vhodná je však také na vaření, má totiž jemnou oříškovou chuť, je možné ji i déle skladovat. Díky tomu, že roste jako keř, není ani její pěstování náročné na prostor.
- Iron Cup: Tato dýně je na povrchu zelená a uprostřed světle oranžová. Je vhodná pro jakoukoli kuchyňskou úpravu, především pak na polévky. Díky její konzistenci je možné ji skladovat nezvykle dlouho, zhruba až jeden rok.
- Kamo Kamo: Dýně výborně se hodící pro svou sladkou chuť k přípravě sladkých dipů. Má oranžovo-zelený žebrovaný povrch, a tak může sloužit i jako decentní dekorace.
- Korunní princ: Dýně své jméno získala podle korunky, která na plodu vyrůstá. Tento druh je na povrchu bílý, ale dužinu má sytě oranžovou.
- Marina di Chioggia: Tento druh dýně má kvalitní dužinu, která má tmavou nebo šedozelenou barvu. Výborná je pečená anebo dušená ve vlastní slupce.
- Muškátová dýně: Dýně je na povrchu žebrovaná a zelená, uvnitř je sytě oranžová. Má poměrně hutnou dužinu. Tento druh dýně je výborný i v syrovém stavu.
- Německá centýřová dýně: Tato dýně je vhodná na kompotování. V našem mírném klimatu se jí velice daří a její pěstování vůbec není složité ani náročné.
- Olejová dýně: Je vyhledávaná pro svá vynikající semínka, která je však nejdříve potřeba řádně usušit. Nachází se v nich celá řada vitaminů a minerálů.
- Peruánská dýně: Tato dýně má na povrchu zelenou barvu a svým tvarem připomíná žalud. Dužinu má sytě žlutou a je velice vhodná na vaření.
- Sladké brambory: Známým a oblíbeným druhem dýní jsou Sweet Potatoes. Hodí se k vaření, ale dobré jsou také v syrovém stavu.
- Špagetová dýně: Je pravděpodobně nejchutnější dýní. Název získala díky svému tvaru, její plody jsou šišaté a kulovité. Výborně se hodí na vaření, a to především díky chutné dužině.
- Turecké turbany: Dýně, které jsou kvůli svému vzhledu přezdívané turecké turbany, mají různé barvy, nejčastěji oranžovou a zelenou. Skvěle se hodí na vaření. Vynikající jsou plněné a zapečené.
- Valenciano Lumina: Tato dýně je vhodná ke kompotování nebo výrobě sladkých marmelád a moučníků.
Okrasné dýně
Mezi čistě dekorativní dýně patří například Croockneck. Tento název má proto, že svým tvarem připomíná ptáka s ohnutým krkem. Hezkou dekorací jsou také dýně Flat Striped, které mají na svém tmavě zeleném povrchu bílé proužky. Ozdobná je i zelená dýně Lagenarie Cobra a šedá Autumn Wings. Jako dekorace se samozřejmě dají použít i jedlé dýně.
Zdroj: Jak zpracovat dýně