Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

ZAPEČENÁ KAPUSTA RECEPT VYNIKAJÍCÍ

OBSAH

Zadělávaná kapusta

Ingredience: 1 kapusta, 2 lžíce sádla, 1 cibule, 3 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, kmín, 250 g uzeného masa, 4 kusy brambor, 2 lžíce mouky

Technologický postup: Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme uzené maso, orestujeme, dále přidáme nakrájenou kapustu a na kostky nakrájené brambory, zalijeme trochu vodou, přidáme sůl, pepř, kmín a dusíme doměkka. Potom zahustíme sádlovou jíškou a přidáme prolisovaný česnek. Recept výborně chutná, ale kvůli svému vzhledu není moc oblíbený.

Zdroj: Kapusta s bramborem

Diskuze

V diskuzi MUCHOVNÍK MARMELÁDA RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anežka Kuchařová.

recept na povidla z muchovníku

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Muchovník marmeláda recept

Zapečená kapusta s bramborem

Ingredience: 750 g kapusty, 750 g brambor, 100 g anglické slaniny, 3 cibule, 3 lžíce másla, sůl, pepř, 250 ml vývaru, 100 g strouhané goudy, ½ svazku pažitky

Technologický postup: Očistíme kapustu, rozčtvrtíme ji a nakrájíme na nudličky. Omyté brambory oloupeme a rozkrájíme na plátky, slaninu nakrájíme na nudličky. Pokrájíme cibuli. Troubu předehřejeme na 175 °C. V ohnivzdorné nádobě rozehřejeme máslo a cibuli na něm osmahneme. Přidáme slaninu a opečeme. Vložíme kapustu a brambory, osolíme a opepříme. Podlijeme vývarem, přiklopíme a pečeme v troubě asi 60 min. Povrch posypeme strouhanou goudou. Zapékáme nepřikryté tak dlouho, až se sýr rozteče. Pažitku omyjeme, osušíme a nadrobno nasekáme. Zapečené brambory s kapustou jí posypeme, naservírujeme na talíře a podáváme horké.

Zdroj: Kapusta s bramborem

Diskuze

V diskuzi HOUBA KUŘÁTKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Jeřábková.

Hezký den, mám muže houbaře a včera mi donesl kuřátka, našla jsem si kuřátkový gulášek a mohu říci je vynikající.Moc děkuji za rp. určitě se bude vařit nastálo. Zdravím tímto Světluši Vinšovou.Dekuji Eva, také zdravotní sestra

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Houba kuřátka

Postup přípravy:

Nejprve si nakrájíme cibuli na kostičky, poté ji na oleji osmahneme dosklovata. K cibuli se přidá kapusta nakrájená na kostky a kmín. Vše se zasmahne a přidá se nahrubo nasekaný česnek. Vše se krátce opeče a zastříkne octem, osolí se a případně i podlije vodou (pokud je potřeba), aby se kapusta mohla dusit doměkka. Změklá kapusta se na závěr dochutí mletým pepřem.

Zdroj: Jak dělají dušenou kapustu Kluci v akci

Poradna

V naší poradně s názvem IVETAAZDENEK@EMAIL.CZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Prosím o radu jak se dělá čaj z olivových lístku dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Recept na čaj z olivových lístků
Vezměte 10-20 zralých nepoškozených olivových listů ze zdravé rostliny. Důkladně je opláchněte ve vodě a mírně osušte. Mokré lístky umístěte na suchém a chladném místě po dobu 3 až 7 dní, dokud nebudou zcela vysušeny. V případě potřeby pak vezměte 10 až 15 sušených olivových listů na šálek vody a dejte je do nádoby vařit na 5 minut. Sejměte z plotýnky a nechte ještě listy plavat v převařené vodě po dobu 2-3 minut, dokud tekutina nedostane krásnou zlatavou barvu, pak teprve podáváme. Můžete přidat cukr, pokud si přejete. Čaj se dá pít teplý, ale vynikající je i studený.
Ještě zmíním léčivé účinky:
- snižuje krevní tlak
- snížuje predispozice ke krevním sraženinám (posiluje účinky Warfarinu)
- léčí cukrovku
- léčí infekce virové, bakteriální a plísňové

Zdroj: diskuze Ivetaazdenek@email.cz

Dušená kapusta jako příloha

Ingredience: 1 malá hlávka kapusty, 1 velká cibule, 3 stroužky česneku, sůl, drcený kmín, olivový olej

Technologický postup: Cibuli oloupeme, pokrájíme nadrobno a na troše oleje osmažíme dozlatova. Na cibuli nasypeme na nudličky pokrájenou kapustu, promícháme, osolíme, okmínujeme, podlijeme trochou vody a pod pokličkou chvilku podusíme, až kapusta lehce změkne (nerozvaříme, necháme křupavou). Nakonec vmícháme rozmačkaný česnek podle chuti.

Zdroj: Kapusta s bramborem

Poradna

V naší poradně s názvem PEČENÍ CHLEBA V ELEKTR.PEKÁRNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimir Kalina.

Mám problém.Když mě chléb v pekárně krásně vykyne a zahájím pečení,vždy po vypnutí pekárny se chléb ve středu propadne a je z toho neforemný kus upečeného chleba.Dík azdraví Vladimír

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zkuste jiný recept na pečení. Tady je podrobně vysvětlen netradiční recept z kvásku: www.ceskenapady.cz/d…

Zdroj: diskuze Pečení v pekárně

Dušená kapusta na slanině

Suroviny:

  • 600 g kapusty
  • 50 g cibule
  • 50 g slaniny
  • 30 g sádla
  • 30 g hladké mouky
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř

Postup:

Očištěnou kapustu nakrájejte na nudličky, podlijte osolenou vodou a bez pokličky krátce povařte. Slaninu nakrájejte na kostičky, přidejte sádlo a osmažte na něm na drobno pokrájenou cibulku. Vložte scezenou kapustu, přidejte sůl, pepř, utřený česnek, podlijte trochou vývaru a poduste. Jakmile bude kapusta měkká, zaprašte ji moukou, osmahněte, podlijte vývarem z kapusty a doduste. Servírujte s bramborovými kroketami nebo se smaženými brambory.

Zdroj: Dušená kapusta

Poradna

V naší poradně s názvem CIBULOVÁ ŠŤÁVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Doleželová.

Prosím Vás kde najdu recept na cibulovou šťávu. Měli jste ji na vašem webu. Děkuji D.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Recept na cibulovou šťávu je tady: www.ceskenapady.cz/j…
V článku je napsáno, jak se používá šťáva z cibule na kašel. Jestli je dobrá cibule s cukrem proti kašli. A také recept na to, jak vymačkat šťávu z cibule.

Zdroj: diskuze Cibulová šťáva

Růžičková kapusta s vepřovým masem

Ingredience: 800 g vepřové plece, 600 g růžičkové kapusty, 2 cibule, 3 rajčata, 250 ml zeleninového vývaru, 1 lžička sušeného tymiánu, 4 lžíce oleje, 2 špetky soli, 2 špetky čerstvě mletého pepře

Postup: Maso nakrájíme na kostky, oloupanou cibuli nakrájíme na plátky. V kastrolu rozehřejeme olej a maso s cibulí orestujeme. Podlijeme vývarem, přikryjeme a dusíme, až je maso měkké. Přidáme očištěnou růžičkovou kapustu a dusíme přibližně 10 minut. Pak přidáme nakrájená rajčata, tymián a dusíme dalších 10 minut. Podle chuti osolíme a opepříme. Podáváme s bramborovou kaší nebo rýží. Rýže je sice netradiční přílohou, ale určitě obohatí vaše chuťové pohárky. Pro zpestření můžete celý pokrm posypat parmazánem.

A jaké jsou vaše recepty s kapustou? Pochlubte se s nimi. Máte nějaký speciální recept v kombinaci s vepřovým masem?

Zdroj: Kapusta s vepřovým masem

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ RECEPT NA NALOŽENÉ PLODY SCHIZANDRY V MEDU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Máte,prosím někdo recept s dávkou medu a plodů schizandry,jak dlouho nechat naložené a jak užívat ?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Domácí pastilky ze schisandry
Ingredience:
- 29 gramů prášku ze schisandry
- 1 lžíce medu
- okvětní lístky z růže nebo jiný rostlinný prášek na stužení pastilky - volitelně
Postup:
V případě že med je příliš tuhý, jemně ho nahřejeme ve vodní lázni, aby se roztekl. Do malé misky dáme prášek ze schisandry a zvolna přidáváme med dokud se nevytvoří těstovitá konzistence. Z těsta vytvarujte kuličky velikosti hrášku a obalíme je v prášku z okvětních lístků, aby se kuličky neslepovaly. Kuličky se uloží do těsného obalu na tmavé místo nebo v chladničce.
Doporučené použití: 3 až 6 g denně.

Zdroj: diskuze Domácí recept na naložené plody schizandry v medu

Dušená kapusta od babičky

Ingredience: 1 kapusta, 500 g brambor, 2 cibule, 6 stroužků česneku, sádlo, voda, hladká mouka, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Kapustu nakrájíme nahrubo, cibuli najemno. Brambory oloupeme, propereme a nakrájíme na kostky. Česnek očistíme a nastrouháme na jemném struhadle. Do většího hrnce dáme na sádlo osmažit nakrájené cibule, přidáme kapustu, osolíme, opepříme, asi 5 minut dusíme pod poklicí. Přidáme brambory, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Rozmícháme mouku ve vodě a přilijeme ke kapustě. Vaříme, dokud brambory nejsou hotové. Odstavíme a přimícháme česnek.

Zdroj: Kapusta s bramborem

Diskuze

V diskuzi VÝROBA MEDOVINY ZA STUDENA RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kutina Jindrich.

Muzete mi poslat recept na Medovinu za studena dekuji .

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Výroba medoviny za studena recept

Dušená kapusta jako příloha

Suroviny:

  • 1 malá hlávka kapusty
  • 1 velká cibule
  • 2–3 stroužky česneku (nebo více, záleží na chuti)
  • sůl
  • drcený kmín
  • olivový olej

Postup:

Nejprve na troše oleje dozlatova osmažte na drobno pokrájenou oloupanou cibulku. Poté k cibulce přidejte na nudličky nakrájenou kapustu, promíchejte, osolte, okmínujte, podlijte mírně vodou a pod pokličkou chvilku poduste, dokud kapusta lehce nezměkne (nerozvařte ji, nechte ji křupavou). Nakonec vmíchejte rozmačkaný česnek. Můžete podávat jako přílohu k pečenému masu či jíst jen s chlebem nebo uvařenými brambory.

Zdroj: Dušená kapusta

Diskuze

V diskuzi ŘEZ VINNÉ RÉVY NA PODZIM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šiši.

Dobrý den, jsem laik, mám vinnou révu 3 rokem a zanedbala jsem řez v prvém roce. Mohu tvarovat řezem i na podzim, nebo jen opravdu na jaře. Díky za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana Klečková.

Letos jsem měla krásnou úrodu révy LakeMont sladká bezsemenná,vynikající. Ale na některých hroznech na spodní části začaly hrozny jakoby měknout viz foto. Nevíte prosím co je toho příčinou ? Díky za odpověď . Zdraví Klečková
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Řez vinné révy na podzim

Dušená růžičková kapusta

Suroviny (na 1 porci):

  • ½ kg růžičkové kapusty
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • kmín

Postup:

Růžičkovou kapustu očistěte a krátce povařte v osolené vodě. Kapustu sceďte a nechte okapat. Poté v hrnci rozehřejte olivový olej, vložte kapustu, nalijte pár lžic vody a ochuťte trochou drceného kmínu. Přidejte i oloupaný a na plátky nakrájený česnek. Růžičkovou kapustu duste, dokud nebude měkká (stačí chvilku).

Zdroj: Dušená kapusta

Diskuze

V diskuzi RECEPT UTOPENCI SE ZELÍM A KŘENEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Inka.

V severních Čechách v hospůdce U vodopádu v zimě podávávali utopence s cibulí, zelím a křenem. Bylo to ohromné s chlebem a 2 dcl svařáku. Má někdo na podobné utopence recept?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana.

Dobrý den, naložila jsem špekáčky, asi po týdnu jsme ochutnali a přidali cibuli.
Teď jsou naložené asi čtyři týdny a obsah se trochu zakalil a objevily se bublinky.
Máte s tím někdo zkušenost? Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Recept utopenci se zelím a křenem

Dušená kapusta – příloha s bramborem

Ingredience: 6 brambor, 3 šunkové klobásy, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 2 kostky zeleninového vývaru, 1 hlávka kapusty, 3 lžíce oleje, sůl, mletý pepř

Technologický postup: Nakrájíme nadrobno cibuli, kterou zpěníme na oleji ve větším hrnci. Kapustu rozčtvrtíme, omyjeme a nakrájíme na nudličky, které přidáme do hrnce, podlijeme vodou, vhodíme zeleninovou kostku a cca 10 minut dusíme pod pokličkou. Poté přidáme brambory, které nakrájíme na kostičky a za občasného promíchání dusíme doměkka. Pokud jsou brambory a kapusta měkké, přidáme klobásy nakrájené na kostičky. Dochutíme prolisovaným česnekem, solí a pepřem.

Zdroj: Kapusta s bramborem

Diskuze

V diskuzi RECEPT NA BUŘTGULÁŠ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vilém Černík.

Teda zcela mne usadil recept dle Pohlreicha. Jak jsem byl blbej a nevzdělanej než mne poučil tenhle kuchtík. Tak on před vařením brambory umyje, hleďme, a dokonce cibuli oloupe. No, řekl by to někdo ? A jen tak mimochodem, smetana nemá v buřguláši co dělat, to ať si vaří Pohlreich v těch svejch rádoby honosných putykách.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Naděžda.

Pane Černíku, do buřtguláše přidávám na konec šlehačku, aby se zjemnil. Je i pro děti a ne jen pro chlapy, co ho zapijí škopkem piva.
A jsem přesvědčena, že pan Pohlreich o vaření toho ví mnohem víc, než vy, pokud nevaříte v nějaké vyhlášené restauraci.

Zdroj: diskuze Recept na buřtguláš

Bramborové knedlíky s růžičkovou kapustou

Bramborové těsto se může plnit všemožnými náplněmi, počínaje sladkým ovocem, přes povidla až po uzené maso a špek. Podle kluků v akci bude bramborovému těstu slušet i růžičková kapusta s vypečeným špekem.

Ingredience

Na bramborové těsto

  • 1 kg brambor vařených ve slupce;
  • 1 vejce;
  • 150 g hrubé mouky;
  • 100 g krupice;
  • sůl;
  • hladká mouka na vyválení.

Na náplň

  • 500 g růžičkové kapusty;
  • 150 g uzeného špeku;
  • 1 cibule;
  • 3 stroužky česneku;
  • mletý pepř;
  • sůl.

Na podávání

  • 200 g červené cibule;
  • sádlo.

Postup

Kluci si nejdříve nakrájí špek na kostičky, vypečou ho do zlatova, přidají na čtvrtky nakrájené kapustičky společně s cibulí a nahrubo nakrájeným česnekem. Podle chutí osolí a opepří.

Pak si oloupou brambory a najemno je nastrouhají, přidají vejce, krupici, mouku, sůl a zpracují to v těsto. Hotové těsto rozválí na plát asi 5 mm silný a krájí z něj rádýlkem či nožem čtverce. Na jednotlivé dílky pak kladou ragú z kapustiček, zabalí a vaří v osolené vodě, podle velikosti knedlíků 5−8 minut.

Než se knedle uvaří, tak si kluci na sádle dozlatova vypečou kolečka cibule a přelijí s nimi rozpůlené vařené knedlíky.

Video recept

Video recept, kde kluci připravují bramborové knedlíky s růžičkovou kapustou a smaženou cibulkou, se můžete podívat zde: Bramborové knedlíky s růžičkovou kapustou a smaženou cibulkou.



Zdroj: Růžičková kapusta podle pořadu Kluci v akci

Pečená kapusta s bramborami a uzeným masem z jednoho pekáčku

Ingredience: 1 hlávka kapusty, 6 brambor, vařené uzené maso, 1 velká cibule, 4 stroužky utřeného česneku, sůl, kmín, 1 lžíce sádla

Technologický postup: Jestli nám nezbyl výpek, rozpustíme sádlo a opečeme na něm nakrájenou cibuli. Kapustu nakrájíme na proužky, oloupané brambory na větší kostky. Do výpeku dáme nakrájenou cibuli, kapustu, brambory a posypeme kmínem, solí a pepřem. Podlijeme lehce vodou, jen asi do 1/3. Kapusta změkne a zmenší obsah. Pekáč přikryjeme a dáme na 30–35 minut do trouby. Občas zkontrolujeme. Poté přidáme nakrájené maso a promícháme. Přimícháme česnek, případně dochutíme a dopečeme asi 15 minut. Šťáva by měla být skoro vypečená. Není třeba zahušťovat, ale kdo chce, zapráší před dopečením šťávu lžící mouky.

Zdroj: Kapusta s bramborem

Zapečená brokolice s tofu

Ingredience: 1 brokolice, 450 ml bílého jogurtu, 2 vejce, 150 g uzeného tofu, máslo, sůl

Technologický postup: Brokolici uvaříme v osolené vodě asi 8 minut, poté scedíme. Pekáč vymažeme máslem, poklademe růžičky brokolice a přidáme tofu nakrájené na malé kostičky. V jogurtu rozmícháme vejce, ochutíme solí a zalijeme tímto brokolici. Zapékáme v troubě asi 20 minut. Podáváme s bramborem a zeleninovým salátem.

Zdroj: Zapečená brokolice

Kapustová polévka s houbami

Ingredience: 1 kapusta, 1 cibule, 2 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, mletý bílý pepř, sůl, 50 g sádla, 100 g hub, petrželová nať

Technologický postup: Cibuli oloupeme, pokrájíme na drobné kostičky a zpěníme ji na rozehřátém sádle. Potom přidáme očištěné a na plátky nakrájené houby, které podusíme. Kapustu nakrájíme nadrobno a uvaříme ji ve slané vodě. Když je kapusta měkká, zahustíme polévku jíškou, kterou jsme si připravili z másla a hladké mouky. Přidáme podušené houby, ochutíme pepřem a solí a dobře povaříme. Podáváme ozdobené sekanou petrželkou.

Zdroj: Kapustová polévka

Zapečená brokolice se smetanou

Ingredience: 1 brokolice, 150 g tvrdého sýru, 200 ml smetany, 2 vejce, máslo na vymazání, sůl

Technologický postup: Brokolici uvaříme ve slané vodě, ale ne úplně doměkka a propláchneme studenou vodou. Zapékací misky vymažeme máslem. Do smetany rozšleháme vejce a přimícháme najemno nastrouhaný sýr. Brokolici narovnáme do misek, polijeme připravenou směsí a vložíme zapéct do trouby předehřáté na 200 °C. Asi za 15 minut by to mělo být hotové. Podáváme s bramborem nebo jíme samotné.

Zdroj: Zapečená brokolice

Dušená kapusta s vepřovým masem

Ingredience: 700 g vepřového boku, 1 cibule, 1 hlávka kapusty, kmín, mletá sladká paprika, sůl, mletý černý pepř

Postup: Vepřový bok vykostíme, odstraníme kůži a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme také na kostičky. Kapustu rozebereme a důkladně omyjeme. Nakrájíme na proužky. Maso dáme na pánev a při mírné teplotě necháme vyškvařit sádlo. Přidáme cibuli a necháme zesklovatět. Maso osolíme, opepříme a zaprášíme mletou paprikou. Poté přidáme kapustu, přisypeme kmín, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Dušenou kapustu s vepřovým masem podáváme s vařeným bramborem.

Zdroj: Kapusta s vepřovým masem


Autoři obsahu

Nina Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jana Válková

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Jiří Dvořák


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP