Téma: 

zdravé večeře


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

ZDRAVÁ VEČEŘE – RECEPTY

Základní pravidla

Poslední jídlo dne představuje večeře, která by měla pokrýt asi 15–20 % denního energetického příjmu. Stejně jako odpolední svačina i večeře by měla být dostatečně objemná a přitom méně energeticky vydatná. Nemusí být také v každém případě teplá, ale měla by být kaloricky nejméně vydatným jídlem z celého dne.

Večeře by měla obsahovat tyto složky:

  • 1. Zeleninu – co nejčerstvější syrovou nebo šetrně upravenou tak, aby se v ní zachovalo co nejvíce vitamínů, minerálů a dalších cenných látek (nejlépe v páře).
  • 2. Proteiny – jsou tráveny pomalu, tudíž zasytí na delší dobu a organismus z nich čerpá dostatek materiálu na opravy buněk, svalů a podobně, zejména pokud jsme byli odpoledne sportovat.
  • 3. Sacharidy – jsou důležité pro pálení energie večer a v noci. Pokud večeře neobsahuje dostatek sacharidů, organismus bude na „noční provoz“ čerpat energii ze svalů (bude jich ubývat).
  • 4. Tuky – pokud večeře obsahuje tuky, měly by to být výhradně tuky zdravé, tedy nenasycené, například lžička olivového oleje v salátu, troška semínek pro oživení přílohy či mořská ryba.

Správná volba večeře:

  • Zeleninový salát se sýrem a pečivem
  • Těstovinový salát s jogurtovým dressingem
  • Chléb s tvarohem a řeřichou
  • Chléb s pomazánkou, tvrdým sýrem nebo šunkou
  • Zelenina

Špatná volba večeře:

  • Sladká kaše
  • Sladké pečivo
  • Knedlíky s omáčkou
  • Sladké druhy ovoce – banány, hroznové víno
  • Mléčné dezerty – pudinky, slazený tvaroh a podobně

Večeří se 2 až 3 hodiny před spaním! Toto pravidlo si uchovejte v paměti.

Detail odstavce: Základní pravidla
Zdroj: Zdravá večeře – recepty
Zveřejněno: 29.9.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: rakytníkové slupky

slupky z rakytníku dejte usušit a jsou výborné z nich udělat čaj který skonzumujete
vypitím, vše z rakytníku je zdravé
dobrou chut

Zdroj: diskuze Rakytníkové slupky
Odesláno: 10.9.2017 uživatelem Marta
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

ZDRAVÁ VEČEŘE – RECEPTY

Chléb s vejcem, zelenina

Pokud si vajíčko uvaříme předem, pak k přípravě večeře potřebujeme minimum času. Stačí namazat chléb (ideálně žitný nebo žitnopšeničný kváskový) máslem nebo Gervais či Ricottou a vajíčko nakrájet (kráječem to zvládne i malé dítě, které se tak může na přípravě své večeře samo aktivně podílet). Ušetřený čas tak můžete věnovat přípravě salátu nebo obloženého zeleninového talíře. Dítěti nikdy vejce nesolte.

Detail odstavce: Chléb s vejcem, zelenina
Zdroj: Zdravá večeře – recepty
Zveřejněno: 29.9.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: malá tvorba hroznů

Vinná réva pěkně kvete vytváří se hrozny, při dozrání je však úroda velmi malá, vytvoří se jenom několik málo skutečných kuliček hroznů. Jsou však sladké a zdravé.
Děkuji za radu

Zdroj: diskuze Malá tvorba hroznů
Odesláno: 14.10.2015 uživatelem Zdeněk
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

ZDRAVÁ VEČEŘE – RECEPTY

Studená večeře

Ingredience: 5 velkých rajčat, tuňák v plechovce (v oleji nebo ve vlastní šťávě, záleží na vás, výborný je i se zeleninou), sáček oliv s papričkami, 20 dkg šunky, 20 dkg sýru na strouhání, můžete přidat i malou plechovku kukuřice

Postup: Rajčata, šunku i olivy nakrájíme na kostičky, šťávu z oliv přidáme do misky, přidáme tuňáka a nastrouháme sýr. To je vše. Tato zdravá večeře bez vaření je výborná s tmavým pečivem. Žádnou sůl ani jiná ochucovadla nepřidávejte. Šťáva z oliv je dostatečně výrazná.

Detail odstavce: Studená večeře
Zdroj: Zdravá večeře – recepty
Zveřejněno: 29.9.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: vánoční hvězda

Někdy i roslina onemocní. Například můžete mít v hlíně nějakého škůdce, který užírá kořeny a rostlina pak chřadne. Nebo může být přítomna houbová nákaza. Vezměte rostlinku do některého zahradnictví a zkuste požádat o pomoc tamního odborníka. Když nepochodíte, kupte rostlinu novou a těšte se z nové a zdravé krásy.

Zdroj: diskuze Vánoční hvězda
Odesláno: 9.5.2016 uživatelem Jirka
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

ZDRAVÁ VEČEŘE – RECEPTY

Zdravá lehká večeře s vejcem

Ingredience: 400 g brokolice, 300 g kuřecího masa, 3 vejce, ocet, hořčice, olej, sůl, pepř

Postup: Brokolici uvaříme na páře, kuřecí maso nakrájíme na nudličky a osmahneme na teflonové pánvi. Smícháme s brokolicí a natvrdo uvařenými nakrájenými vejci. Zalijeme zálivkou z oleje, octa a hořčice, osolíme, opepříme. Podáváme s celozrnným chlebem nebo toustem.

Detail odstavce: Zdravá lehká večeře s vejcem
Zdroj: Zdravá večeře – recepty
Zveřejněno: 29.9.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Nemoci Rynglí - červené

Při sklízení rynglí, které byly napohled pěkně vyzrálé a zdravé, po rozpůlení - skoro na všech
plodech jsme našli od pecky tmavé ložisko škůdce.
Plody ce nedaly konzumovat. Bylo to poprve při sklizni letos 2015.

Děkuji za radu. Šmíd

Zdroj: diskuze Nemoci Rynglí - červené
Odesláno: 14.12.2015 uživatelem Stanislav Šmíd, Uh. Brod
Počet odpovědí: 0

ZDRAVÁ VEČEŘE – RECEPTY

Zdravá lehká večeře s těstovinami

Ingredience: 80 g tuňáka ve vlastní šťávě (kousky), 2 rajčata, 1 malá cibule, 1 kávová lžička oleje, paprika, pepř, sůl, sójová omáčka, 40 g celozrnných těstovin

Postup: Uvaříme těstoviny v osolené vodě, nejlépe na skus. Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli, nakrájenou papriku, k tomu pak přidáme tuňáka, ze kterého jsme odlili šťávu a chvíli restujeme. Pak přidáme spařená, oloupaná a na kousky nakrájená rajčata. Po chvíli přidáme kukuřici a dochutíme sójovou omáčkou a kořením. Promícháme s těstovinami a můžeme tuňákový salát podávat.

Detail odstavce: Zdravá lehká večeře s těstovinami
Zdroj: Zdravá večeře – recepty
Zveřejněno: 29.9.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Černé tečky na rajčatech

Na fotografii není septoriová skvrnitost, spíše to vypadá jako příznak nerovnováhy ve výživě. Bude zřejmě třeba snížit dávky dusíku a zvýšit fosfor a draslík. Rostlinám by prospěl postřik na list hnojivem s vyšším obsahem fosforu. Zároveň bude třeba zamyslet se nad hnojivem v zálivce a zkusit použít Kristalon zdravé rajče a paprika.

Zdroj: diskuze Černé tečky na rajčatech
Odesláno: 7.6.2017 uživatelem Zahradník
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

ZDRAVÁ VEČEŘE – RECEPTY

Zdravá lehká večeře s kuskusem

Ingredience: 1–1/2 šálku zeleninového vývaru, 2 polévkové lžíce kari, 1–1/3 šálku kuskusu, 1 šálek na kostky nakrájeného tofu, 1/2 šálku petrželové natě nakrájené nadrobno, 1/2 šálku (červené, zelené nebo žluté) papriky nakrájené nadrobno, 5–6 ks sušených rajčat v oleji nakrájených nadrobno, 1/2 šálku konzervované cizrny, 2 polévkové lžíce olivového oleje

Postup: Do hrnce nalijeme zeleninový vývar, přidáme kari koření a přivedeme k varu. Přidáme kuskus, promícháme, zakryjeme pokličkou, odstavíme a necháme cca 5 minut odstát (dokud nám kuskus nenabobtná). Do misky nasypeme kuskus, přidáme čerstvé papriky, sušená rajčata, tofu, petrželovou nať, cizrnu a olivový olej. Celou směs promícháme a ihned podáváme. Pokud máte rádi mrkev, přidejte ji do receptu.

Detail odstavce: Zdravá lehká večeře s kuskusem
Zdroj: Zdravá večeře – recepty
Zveřejněno: 29.9.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Gladioly plíseň na cibulkách před výsadbou.

Postřik hypermanganem nestačí a pokud takové hlízy zasadíte, tak plíseň pohltí nejen hlízu samotnou, ale bude se dál šířit na okolní rostliny. Nejlepší je gladioly s plísní vůbec nezasazovat. Pokud to jsou nově zakoupené hlízy, tak je zluste vrátit a požadovat zdravé.

Zdroj: diskuze Gladioly plíseň na cibulkách před výsadbou.
Odesláno: 28.3.2017 uživatelem Zahradník
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

CHLEBA VE VAJÍČKU

Chleba ve vajíčku jinak (zdravě)

Ingredience: starší chleba, cibule, vejce, sůl, pepř, tuk (na smažení)

Postup: Na tuk dáme smažit cibulku nakrájenou nadrobno, po chvíli přidáme kostky chleba a společně dosmažíme. Zalijeme vejci, které jsme rozšlehali se solí a pepřem, a osmahneme. Zdobíme pažitkou.

Detail odstavce: Chleba ve vajíčku jinak (zdravě)
Zdroj: Chleba ve vajíčku
Zveřejněno: 28.5.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: katalpa

Najděte místo, kde kmen vyhnívá a to vydlabejte až na zdravé dřevo. Dutinu pak jemně vypalte pomocí plynového hořáku, čímž ji vydezinfikujete. Poté dutinu pečlivě vyplňte stavebním betonem, aby nikde nebyla žádná skulinka. Rovněž odstraňte příčiny vzniku hniloby, kterými může být přemíra vody, nedostatek průvanu, stín, okolní vegetace, atd.

Zdroj: diskuze Katalpa
Odesláno: 4.6.2017 uživatelem Zahradník
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

KVĚTÁK

Kalorie v květáku

Květák obsahuje minimum kalorií, a to 25 kcal na 100 g, přičemž vyvolává pocit sytosti. Vařený nebo připravený v páře je tedy ideálním základem večeře pro každého, kdo chce zhubnout.

Detail odstavce: Kalorie v květáku
Zdroj: Květák
Zveřejněno: 8.9.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: nutrie recept Manipulace s masem nutrie.

Nutrie se hned stahuje.V kožichu se nenechává...kůže se stahuje a namáčí do přípravků a pak napína. Vyčiní se.Nutrii se odstraní vnitřnosti a vše jak u králíka.Má zdravé maso, ktré se kdysi dodávalo do nemocnic...a taky se z něj dělaly výborné kobásy..vím to, protože jsme je doma měli a ne v malém množství...i zlaté nutrie :)

Zdroj: diskuze Nutrie recept Manipulace s masem nutrie.
Odesláno: 12.8.2017 uživatelem hana
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

ORANŽOVÁ STOLICE U DOSPĚLÉHO

Léčba oranžové stolice

Pokud je oranžová stolice výsledkem stravy obzvláště bohaté na oranžové potraviny, zvažte jejich výměnu za jiné zdravé možnosti. Pak pozorujte, zda má tato změna požadovaný efekt. Obvykle přebytek beta karotenu ve stravě má ​​jen dočasný účinek na vaše střeva. Ve většině případů není nutná žádná léčba.

Pokud barvu stolice mění lék, který užíváte nebo způsobuje jiné nepříjemné nežádoucí účinky, poraďte se s lékařem o těchto nežádoucích účincích. Alternativní lék může být vhodným řešením. Pokud při užívání antibiotik nemáte mimo oranžové stolice žádné jiné nežádoucí účinky, počkejte na ukončení léčby, a pozorujte, zda se vaše stolice vrací do normální zdravé barvy.

Detail odstavce: Léčba oranžové stolice
Zdroj: Oranžová stolice u dospělého
Zveřejněno: 9.8.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: vánoční hvězda

Dobrý den,
Po seříznutí asi 10cm,jsem nechal vánoční hvězdu na místě.Pozdějí vyrostly nové krásné listy.Aby se zbarvila jsem prováděl odkrytí a zakrytí hvězdy podle pokynů na internetu.Listy jsou zdravé velké,ale zbarvení žádné.Můžete mě poradit,co dělám špatně?
Děkuji, s pozdravem

Petr V.

Zdroj: diskuze Vánoční hvězda
Odesláno: 22.12.2017 uživatelem Petr
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

ZDRAVÁ VEČEŘE – RECEPTY

Zdravá večeře při hubnutí

Při redukci váhy je velmi důležité jíst pravidelně a žádné jídlo nevynechávat. Organismu tím dáváte najevo, že má dostatečný přísun všech živin, nemusí se obávat krize z jejich nedostatku a nemusí si tedy tvořit „zásoby“. Tělo v takovémto případě raději sáhne do tukových zásob, aby pokrylo energetické nároky na provoz. V případě, že večeři vynecháváte, ošidíte organismus o zdroj důležitých živin a také o zdroj energie – škodíte si tedy dvakrát. Výsledkem je, že organismus bude brát energii pro svou činnost spíše ze svalů, protože tuky si bude šetřit „na horší časy“. Výsledkem tedy bude úbytek svalové hmoty, nikoliv tuků.

Oblíbenou večeří při redukci váhy je zeleninový salát. Má přece tolik vitamínů a žádné kalorie! Ale... salát neobsahuje žádné bílkoviny a kalorií je tak málo, že rozhodně nepostačí na pokrytí energetických potřeb organismu až do snídaně. Výsledek je tedy jen o málo lepší než při vynechání večeře. Zelenina rozhodně k redukční dietě patří, ovšem měla by být doplněna bílkovinou (nemusí to být kus masa, službu prokážou luštěniny, bílý jogurt či čerstvý sýr nebo vajíčko, nejlépe naměkko).

Možné varianty večeří: nízkotučný tvaroh například ve formě pomazánky s rybičkami, zeleninou či bylinkami. Nabírat si jej můžete kousky zeleniny nebo jej tvořítkem nastříkat na kolečka okurky nebo jiné zeleniny. Pokud byste chtěli zařadit i pečivo, vyberte si celozrnné a přidejte menší kousek. Vhodná je dále například omeleta se zeleninou (bez tuku), luštěninové pokrmy či dušená ryba.

Zcela sacharidová večeře není vhodná, například talíř špaget, palačinka s ovocem nebo pečivo s marmeládou.

Zdravá večeře pro děti

Detail odstavce: Zdravá večeře při hubnutí
Zdroj: Zdravá večeře – recepty
Zveřejněno: 29.9.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: přesazovaní orchidejí

Pokud Vám orchidej stále krásně kvete a je vidět, že dobře prospívá, má zdravé kořeny i listy, tak bych nepřesazovala. Jestli však potřebujete přesadit, protože už se Vám orchidej nevejde na parapet nebo už zcela přerostla květináč a vypadává z něj, pak zkuste přesadit podle rad v našem článku. Opatrně vyjměte rostlinu z nádoby, dávejte pozor na kořeny. Ty, které byly v zemi, dejte znovu do substrátu, ty vzdušné nezahrnujte zeminou. Přesazenou orchidej několik dnů nezalévejte. Nejlépe postupujte přesně krok za krokem dle naší kapitoly o přesazování orchidejí.

Zdroj: diskuze Přesazovaní orchidejí
Odesláno: 21.2.2015 uživatelem Jana
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

BANÁNOVÉ LÍVANCE - RECEPT

Jsou banánové lívance zdravé

Banánové lívance s arašídovo-kakaovovou pomazánkou nezní jako dieta, ale nenechte se mýlit. Klidně si je jako zdravé jídlo můžete dát, pokud nepoužijete hladkou mouku.

Každý banánový lívaneček lze dozdobit jenom stylově banánem, případně jiným ovocem, které máte doma. Hotové lívance můžete ještě posypat trochu skořice, a kdo má rád, může přidat kopeček zakysané smetany, tvaroh nebo kvalitní zmrzlinu či čokoládu. Na banánové lívance se také výborně hodí med s ořechy.

Banánové lívance jsou skvělou a zdravou snídaní či dopolední svačinkou, ale nesmí se jich zkonzumovat mísa! Kdo nemusí počítat kalorie, ať si dá čerstvé teplé lívance postrouhané čokoládou. No nesbíhají se vám sliny? Tak šup, hned vyzkoušejte nějaký z přiložených receptů.

Detail odstavce: Jsou banánové lívance zdravé
Zdroj: Banánové lívance - recept
Zveřejněno: 27.2.2018

ZDRAVÁ VEČEŘE – RECEPTY

Zdravá večeře pro muže

Pečený losos s pečenou dýní a bramborami, spolu s listovým salátem, lusky a paprikami

Losos

Upečte ho klasicky kůží dolů v troubě předehřáté na 200 °C, jen osolte a opepřete, můžete i lehce pokapat citrónem nebo limetkou.

Brambory s dýní

Brambory i dýni si nakrájejte na stejně velké kousky, osolte, opepřete a lehce pokapejte olivovým olejem, můžete péct dozlatova vedle lososa, a to cca 30 minut.

Salát

Smíchejte listy římského salátu s klíčky hrášku, rajčátka a červenou cibuli. Použijte dressing z olivového oleje, vinného octa, dobré hořčice, soli a pepře.

Papriky s lusky

Kupte nepálivé papriky spolu s čerstvými fialovými hráškovými lusky, které orestujte cca 8 minut na pánvi na kapičce olivového oleje. Paprika se krásně rozvoní a zesládne a lusky se prohřejí a zůstanou pěkně křupavé.

Takto připravená večeře pro muže jej zasytí, lahodí oku a i objemově potěší. Věřte, nebude mít hlad.

Obecně platí, že večeře již neobsahuje velké množství sacharidů. Můžete si dopřát maso od oběda se zeleninovou přílohou, vhodné jsou i ryby. Večeři (zvláště u dětí a mužů) je možné doplnit celozrnným pečivem, ale nemělo by hrát hlavní roli, důležité jsou především bílkoviny a zelenina. Základem zdravého stravování v rodině je společné stolování a společné jídlo jen s menšími obměnami u jednotlivých strávníků. Neznamená to tedy, že si dá máma s dětmi k večeři zeleninový salát s kuřecím masem a táta dostane párky a rohlíky. Jak by se taková společná večeře vyvíjela dál, není třeba popisovat. Zkusme tedy vařit tak, aby jídlo chutnalo všem a všichni z něho měli ten správný užitek (i požitek a zážitek). Důležité je, aby jídlo bylo pestré, bohaté na potřebné živiny, tvořené kvalitními surovinami a podávané ve vhodnou denní dobu.

Detail odstavce: Zdravá večeře pro muže
Zdroj: Zdravá večeře – recepty
Zveřejněno: 29.9.2016

JAK NA PĚSTOVÁNÍ ORCHIDEJÍ

Postup pro přesazování orchidejí

  • Vyjměte ji z plastového květináče a opatrně odstraňte co nejvíce mechu. Zdravé kořeny by měly být bílé a pevné, s malými zelenými výrůstky.
  • Odřízněte všechny seschlé, shnilé a zčernalé kořeny.
  • Dejte rostlinu do nádoby a vyplňte kolem určenou směsí. Směs v květináči by neměla být upěchována, nové, přibývající kořeny zajistí zaplnění květináče a její stabilitu.

Detail odstavce: Postup pro přesazování orchidejí
Zdroj: Jak na pěstování orchidejí
Zveřejněno: 20.10.2014

JABLKA A CUKROVKA

Tip na jídelníček

  • snídaně: bílá káva nebo ovocný čaj, dva plátky celozrnného chleba, sýr a šunka
  • dopolední svačina: mrkvový salát s jablkem a banánem
  • oběd: přírodní kuřecí řízek (150 g), těstoviny, brambory nebo kuskus
  • odpolední svačina: bílý jogurt, plátek celozrnného chleba a šunka
  • večeře: zapečená brokolice s vejcem a brambory

Pokrmy by měly být podávány 4–5x denně ve 2- až 3hodinových intervalech.

Detail odstavce: Tip na jídelníček
Zdroj: Jablka a cukrovka
Zveřejněno: 8.1.2018

PŘESAZOVÁNÍ ORCHIDEJÍ

Rozdělte orchidej

V případě potřeby rostlinu rozdělte. Sympodiální orchideje nebo ty, které rostou z pahlíz, jdou dělit přesazováním. Mějte vždy alespoň tři pahlízy na obou stranách vašeho řezu. Ujistěte se, že oboje kořeny jsou zdravé. Rozřízněte rostlinu a zasaďte každou samostatně. Některé orchideje s velmi malými kořeny, jako například Oncidium, může být složité oddělit do dvou jednotlivých shluků. Rozdělit takovou orchidej Phalaenopsis je možné jen výjimečně, a to jen pokud vytvoří mateční rostlina novou rostlinku na stonku květu (tak zvaný keikis).

Detail odstavce: Rozdělte orchidej
Zdroj: Přesazování orchidejí
Zveřejněno: 5.3.2013

VAJÍČKOVÁ POMAZÁNKA

Rychlá vajíčková pomazánka

Suroviny:

  • 4–5 vajec uvařených na tvrdo
  • máslo (nebo margarín)
  • plnotučná hořčice
  • pepř, sůl
  • čerstvá petrželka

Postup:

Na tvrdo uvařená a zchlazená vajíčka oloupejte, drobně pokrájejte a nasypte do misky s připraveným máslem. Opatrně zamíchejte a podle chuti přidávejte hořčici a pepř. Jemnou pomazánku vložte na chvíli do lednice. Poté podávejte s vekou, bagetou či celozrnným pečivem. Ideální bude v kombinaci s hlávkovým salátem jako lehká večeře.

Detail odstavce: Rychlá vajíčková pomazánka
Zdroj: Vajíčková pomazánka
Zveřejněno: 29.9.2014

RECEPT NA DOMÁCÍ VAŘENOU ŠUNKU

Jak si vyrobit doma svoji šunku?

Šunkovar je zařízení, které umožňuje vaření zdravé domácí šunky. Domácí šunka neobsahuje průmyslová plnidla a nezdravé chemické příměsi. Domácí šunka se musí sice rychle zkonzumovat, ale její domácí příprava a skvělá chuť za to opravdu stojí! K výrobě šunky se používá kvalitní libové vepřové maso nebo lze také použít králičí, či kuřecí. Vše se v šunkovaru zpracuje snadno a bez průmyslových plnidel a příměsí. V domácím šunkovaru budete mít okamžitě čerstvou a chutnou šunku, vhodnou i pro děti.

Detail odstavce: Jak si vyrobit doma svoji šunku?
Zdroj: Recept na domácí vařenou šunku
Zveřejněno: 18.11.2013

ARAŠÍDOVÉ MÁSLO

Nutriční hodnoty

Arašídové máslo je vyráběno z ořechů, proto je velmi zdravé a pro naše tělo výživné. Obsahuje hodně bílkovin. Energická hodnota ve 100 g arašídového másla je asi 2 500 kJ. To je asi 50 % tuků a 25 % bílkovin. V dalších 25 % je obsaženo mnoho vitamínů a dalších látek jako vitamín B1, B3, E, fosfor, hořčík a koenzym Q 10. Pro své výživné hodnoty se často používá jako potravinová pomoc v zemích postižených hladomorem. Je vědecky potvrzeno, že pravidelná konzumace arašídového másla snižuje výskyt infarktu a kardiovaskulárních nemocí.

Detail odstavce: Nutriční hodnoty
Zdroj: Arašídové máslo
Zveřejněno: 9.11.2014

ZDRAVÁ VEČEŘE – RECEPTY

Filé bez kostí s rýží, mrkví, hráškem a kukuřicí

Dejte vařit rýži. Připravte si rybu. Při ochucování ryby dejte pozor na směsi koření, které mohou být velmi slané. Použijte raději jednodruhové koření dle vaší chuti. Filé orestujte na másle. Hotovou rybu vyjměte z pánve a nechte v teple. Na pánvi poduste zeleninu. Až je měkká (pozor nerozvařit) přidejte uvařenou rýži a smíchejte. Dochuťte a podávejte s kouskem filé a ozdobou z čerstvé zeleniny.

Detail odstavce: Filé bez kostí s rýží, mrkví, hráškem a kukuřicí
Zdroj: Zdravá večeře – recepty
Zveřejněno: 29.9.2016

ZDRAVÁ VEČEŘE – RECEPTY

Pomazánka z červené čočky s chlebem, zelenina

Na oleji nechte zezlátnout cibuli. Přidejte nastrouhanou mrkev a chvíli restujte. Dle chuti můžete přidat i česnek. Přidejte propláchnutou červenou čočku a zalijte horkou vodou (cca v poměru 3 : 1). Vařte na mírném ohni cca 20 minut. Z čočky by vám měla vzniknout kaše. Kaši nechte chvíli zchladnout. Před podáváním dochuťte citrónovou šťávou a pro zjemnění můžete přidat trošku oleje. Pro tatínky můžete pomazánku více opepřit nebo přidat trošku chilli.

Detail odstavce: Pomazánka z červené čočky s chlebem, zelenina
Zdroj: Zdravá večeře – recepty
Zveřejněno: 29.9.2016

RYCHLÁ, ZDRAVÁ, LACINÁ VEČEŘE

Rychlovka k překonání únavy

Potřebujeme hrst čerstvých výhonků mladých kopřiv, čtyři vejce a kousek másla. Čerstvé mladé lístečky jarních kopřiv natrháme, dobře opereme, spaříme a odcedíme. (Nálev můžeme vypít podobně jako čaj.) Nakrájíme na kousky. Na větší pánvi rozehřejeme máslo a na ně rozložíme spařené listy. Když začnou lehce bublat, vyklepneme na ně vejce. Mírně osolíme bylinkovou solí. Počkáme, až ztuhnou bílky. Žloutky mají zůstat měkké. Pak můžeme krátce zamíchat. Tato porce je pro dvě osoby. Snad se nepoperou!:-)

Detail odstavce: Rychlovka k překonání únavy
Zdroj: Rychlá, zdravá, laciná večeře
Zveřejněno: 22.5.2017