Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

ZELENÁ STOLICE

OBSAH

Ingredience

  • 1 avokádo;
  • zelená chilli paprička;
  • 50 g zakysané smetany;
  • 40 g majonézy;
  • hrst koriandru;
  • 1 stroužek česneku;
  • šťáva z 1/2 citronu;
  • sůl a čerstvě mletý pepř.

Zdroj: Avokádová pomazánka podle Pohlreicha

Poradna

V naší poradně s názvem ČERNÁNÍ OŘECHŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svatopluk Brázdil.

Zčernala nám na ořeších zelená slupka. Po rozlousnuti je jádro sice zdravé, ale místy plesnivé. Prosím nevíte čím to je. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Může jít o nekrotické léze na slupce ořechu, které způsobuje houba Botryosphaeria a Alternaria. Plísňová choroba je přenášena vzduchem, napadá rostlinu ve fázi mladých plodů, šíří se v období dešťů, skvrny této choroby jsou čím dál větší a způsobují zčernání slupky vlašského ořechu. Jak tato choroba vypadá, se můžete podívat na těchto fotografiích: images.app.goo.gl/FA…
Příčin zčernání zelené slupky u vlašských ořechů ale může být více, například bakteriální spála. Bylo by nejlepší vzít několik postižených plodů a listů a požádat nejbližšího zahradníka o pomoc. Využít také můžete zkušeností odborníků na zemědělských vysokých školách v Brně, Praze a v Českých Budějovicích, pokud je máte blízko.

Zdroj: diskuze Černání ještě zelené slupky ořešáku černání slupky na ještě nedozrálých ořeších vlašských ořechů

Co znamená oranžová stolice

Zatímco některé neobvyklé barvy stolice naznačují potenciální zdravotní problém, oranžová je obvykle neškodná a dočasná změna barvy. Mezi příčiny oranžové stolice zpravidla patří určité potraviny nebo přísady do potravin. Jakmile jsou stráveny, vaše stolice by se měla vrátit do normálu. Konzultace s lékařem je na místě, pokud je oranžová stolice řídká nebo tekutá a vypadá jako vytékající oranžová tekutina z konečníku.

Zdroj: Oranžová stolice u dospělého

Diskuze

V diskuzi POKOJOVÉ KVĚTINY ANTURIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonin Jun.

Nemohu sehnat zelenou anturii v květináči. Pokud by někdo věděl, kde se dá
sehnat budu rád.
Děkuji a.j.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Antonin JUn.

Tak jsem prohledal vvšechna obchody Bauhaus a nikde zelena anturie neni.

Zdroj: diskuze Pokojové květiny anturie

Léky a oranžová stolice

Některé léky, jako je antibiotikum rifampicin, mohou způsobit oranžovou nebo světlou barvu stolice. Léky obsahující hydroxid hlinitý, například antacida (léky na překyselený žaludek), mohou u některých lidí produkovat oranžovou nebo šedou stolici.

Zdroj: Oranžová stolice u dospělého

Poradna

V naší poradně s názvem POSTŘIKY NA VINNOU RÉVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Naděžda Glücková.

Dobrý den.Prosím pěkně o radu.Máme už starší vinohrad,odrůdy vše rezistentní,celkem 15 hlav.Zdravotní stav je každým rokem dobrá,ale na kmínkách je šedý povlak kůra se dá prsty odloupnout,ale ne všude,někde drží více.V prodejně mi ing.agro paní prodala zelenou skalici,ale nevím jaký roztok namíchat.Děkuji Vám mnohokrát za radu.Glücková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Zelená skalice je rychle působící hnojivo určené pro doplnění železa ve výživě rostlin během vegetace. Železo je důležitý prvek výživy, ovlivňuje tvorbu chlorofylu, růst, vybarvení a vzhled rostlin. Jeho nedostatek se projevuje zejména u jádrovin, peckovin, jahodníku a vinné révy místním žloutnutím listů, tzv. chloroza (žloutenka) s následným poškozením a snížením úrody plodů.
Postrik na list se provádí v červnu. Zelená skalice se rozmíchá ve vodě v poměru 3g na litr vody.

Zdroj: diskuze Postřiky na vinnou révu

Léčba oranžové stolice

Pokud je oranžová stolice výsledkem stravy obzvláště bohaté na oranžové potraviny, zvažte jejich výměnu za jiné zdravé možnosti. Pak pozorujte, zda má tato změna požadovaný efekt. Obvykle přebytek beta karotenu ve stravě má ​​jen dočasný účinek na vaše střeva. Ve většině případů není nutná žádná léčba.

Pokud barvu stolice mění lék, který užíváte nebo způsobuje jiné nepříjemné nežádoucí účinky, poraďte se s lékařem o těchto nežádoucích účincích. Alternativní lék může být vhodným řešením. Pokud při užívání antibiotik nemáte mimo oranžové stolice žádné jiné nežádoucí účinky, počkejte na ukončení léčby, a pozorujte, zda se vaše stolice vrací do normální zdravé barvy.

Zdroj: Oranžová stolice u dospělého

Poradna

V naší poradně s názvem DÝNĚ - DRUHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška Vašková.

Nevíte , prosím o jakou dýni( zelená ) se jedná ? Myslím, že takovou jsem ani nesadila. Sadila jsem hokaida a oranžové obří dýně. Děkuji za odpověď
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Je to zimní dýně. Je to jednoleté ovoce zastupující několik druhů tykví v rámci rodu Cucurbita. Pozdně rostoucí, méně symetrické odrůdy lichého tvaru, drsné nebo bradavičnaté, malé až střední velikosti, ale s dlouhověkostí a tvrdou kůrou, se obvykle nazývají zimní tykve. Od letní tykve se liší tím, že se sklízejí a konzumují ve zralém stadiu, kdy jejich semena uvnitř plně dozrála a jejich slupka ztvrdla do tuhé kůry. V této fázi lze většinu odrůd této zeleniny skladovat pro použití během zimy. Zimní dýně se obvykle před konzumací vaří a slupka nebo kůra se obvykle nejí, jako je tomu u letní dýně.
Přímo ta vaše zelená dýně je karnevalová dýně. Je to kříženec sladké knedlíkové dýně a žaludové dýně. Je to atraktivní americká odrůda s kombinací oranžových, žlutých a zelených (v závislosti na zralosti) pruhů a skvrn na krémově zbarvené slupce. Stejně jako máslová dýně má karnevalová dýně ořechovou a sladkou chuť. Stačí ji jen lehce dochutit solí, pepřem a trochou másla, ale chutná je i posypaná trochou hnědého cukru nebo pokapáním javorovým sirupem před vařením, které lze provádět v troubě nebo v pomalém hrnci. Pečená dýně zabere méně času, ale pomalý hrnec je vhodný, pokud potřebujete troubu na jiná jídla.
Dýni můžete podávat tak, jak je, nebo vydlabejte dužinu a rozmačkejte na kaši. Karnevalová dýně je jednoduchou přílohou k pečenému krůtímu nebo kuřecímu masu, stejně jako k hovězí pečínce nebo vepřovému karé.
Sklízí se teprve až před silnými mrazy. Zralá je tehdy, když se slupka zbarví a stane se matně suchou. Nebudete moci vytvořit důlek, když do ní zatlačíte prstem. Nechte na dýni 6 cm stonku a odřezávejte ho opatrně, aby nedošlo k poškození, které by mohlo zkrátit dobu skladování. Vytvrzujte 7-10 dní na slunci, aby kůra ztvrdla a zvýšila se kvalita pro zimní skladování. Před uložením na chladném tmavém místě s teplotou okolo 10 °C a 50-65% vlhkostí z kůry otřete veškeré nečistoty. Tady se můžete podívat na další obrázky podobných výpěstků: www.google.cz/images…

Zdroj: diskuze Dýně - druhy

Kdy je to vážné?

Ve většině případů není oranžová stolice výrazně závažná, aby vyžadovala návštěvu lékaře. Některé neobvyklé barvy stolice jsou však důvody pro návštěvu lékaře. Černá stolice může například naznačovat krvácení v jícnu, žaludku nebo dvanáctníku. Červená stolice může znamenat krvácení z tlustého střeva nebo z konečníku. Bílá stolice je někdy známkou onemocnění jater.

Vznik oranžové stolice po podání léku, jako je rifampicin není častý, ale pokud se objeví a je-li to jediný vedlejší účinek z této léčby, počkejte na další kontrolu u svého lékaře. Pokud ale navíc zaznamenáte bolest žaludku, krev v moči nebo ve stolici, závratě nebo jiné závažné projevy, ihned o tom informujte svého lékaře. Pokud je vaše stolice oranžová nebo má neobvyklou barvu a máte k tomu průjem více než několik dní, informujte o tom svého lékaře. Delší oranžový průjem vystavuje organizmus riziku dehydratace a mohl by být příznakem závažnějšího zdravotního problému.

Zdroj: Oranžová stolice u dospělého

Poradna

V naší poradně s názvem PĚSTOVÁNÍ RAJČAT PO SEZONE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sandra.

Dobrý den,

mám keříčková rajčata doma za oknem v truhlíku, pěstuji je poprvé, bude mi plodit rostlina i příští rok nebo rostlina po sběru posledních rajčat uhyne?
Mám tam poměrně dost ještě zelených plodů a mám obavu, že již nestihnou dozrát, mám rostlinu zbavit okolních listů a větviček nebo to ničemu nepomůže?

Děkuji moc.
Sandra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Rajče jedlé je trvalka, ale v našich krajích nepřežije zimu, pokud se ji nepřisvětluje. Nechte rostlinu přirozeně dožít a zelená rajčata nechte dozrát, buď na rostlině nebo sklizená a umístěná na slunci.

Zdroj: diskuze Pěstování rajčat po sezone

Trávicí problémy způsobující oranžovou stolici

Trávicí problémy, které jsou lehké i závažné, mohou vést ke změnám barvy stolice. Normální hnědá barva stolice je způsobena tím, jak žluč působí svými enzymy na stolici. Žluč je kyselá tekutina, která se tvoří v játrech, aby pomohla při trávení. Pokud stolice neabsorbuje dostatek žluči, může být její barva světle šedá nebo v barvě lidské kůže. K tomu může dojít, pokud probíhá krátkodobý průjem nebo při závažnějším jaterním onemocnění. U dětí se někdy zablokují žlučové cesty, což vede k oranžové nebo šedavé stolici.

Zdroj: Oranžová stolice u dospělého

Diskuze

V diskuzi KALA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slavice.

Pěstuji kaly a když vykvetou tak 1. květ je hezký, ale další květ se již nerozvine a vytvoří se velké semeníky. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

I já jsem měla letos stejný problém. Nikde jsem se nedočetla, proč se tak stalo. Poupata zůstala zelená s velkým semeníkem a nerozvinutá.

Zdroj: diskuze Kala venkovní její pěstování


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jiří Dvořák


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP