Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

ZELENINOVÉ VEČEŘE


Kolik má zeleninové rizoto kJ

Zeleninové rizoto má 1027,8 kJ, což je 245,64 kcal. Obsahuje zhruba 8,1 g bílkovin a 50,4 g sacharidů. Zeleninové rizoto tedy můžeme směle zařadit jako zdravý pokrm do vyváženého jídelníčku. Rýže a zelenina obsahují mnoho vitamínů, minerálních látek a také vlákninu. Jedná se o bezlepkový pokrm. Je vhodným pokrmem při různých dietách. S doplněním sýra nebo libového masa vás dostatečně zasytí.

Zdroj: článek Recepty na zeleninové rizoto

Příběh

Ve svém příspěvku SVÍČKOVÁ OMÁČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Richter.

Známý historik Zigmund Winter ve svých historických studiích jasně uvádí, že svíčková znamená večeře a že je to původní název jakéhokoliv večerního jídla, které se podávalo už při zapálené svíčce, aby kvůli setmění bylo na jídlo vidět, tedy až po práci v pozdějších večerních hodinách. Dokonce v jeho době, se o žádném speciálním jídle s tímto názvem nevědělo. Takže např. já, mám svíčkovou každý den i když dnes už by se to mělo jmenovat spíš žárovková či zářivková.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Svíčková omáčka

Základní pravidla

Poslední jídlo dne představuje večeře, která by měla pokrýt asi 15–20 % denního energetického příjmu. Stejně jako odpolední svačina i večeře by měla být dostatečně objemná a přitom méně energeticky vydatná. Nemusí být také v každém případě teplá, ale měla by být kaloricky nejméně vydatným jídlem z celého dne.

Večeře by měla obsahovat tyto složky:

  • 1. Zeleninu – co nejčerstvější syrovou nebo šetrně upravenou tak, aby se v ní zachovalo co nejvíce vitamínů, minerálů a dalších cenných látek (nejlépe v páře).
  • 2. Proteiny – jsou tráveny pomalu, tudíž zasytí na delší dobu a organismus z nich čerpá dostatek materiálu na opravy buněk, svalů a podobně, zejména pokud jsme byli odpoledne sportovat.
  • 3. Sacharidy – jsou důležité pro pálení energie večer a v noci. Pokud večeře neobsahuje dostatek sacharidů, organismus bude na „noční provoz“ čerpat energii ze svalů (bude jich ubývat).
  • 4. Tuky – pokud večeře obsahuje tuky, měly by to být výhradně tuky zdravé, tedy nenasycené, například lžička olivového oleje v salátu, troška semínek pro oživení přílohy či mořská ryba.

Správná volba večeře:

  • Zeleninový salát se sýrem a pečivem
  • Těstovinový salát s jogurtovým dressingem
  • Chléb s tvarohem a řeřichou
  • Chléb s pomazánkou, tvrdým sýrem nebo šunkou
  • Zelenina

Špatná volba večeře:

  • Sladká kaše
  • Sladké pečivo
  • Knedlíky s omáčkou
  • Sladké druhy ovoce – banány, hroznové víno
  • Mléčné dezerty – pudinky, slazený tvaroh a podobně

Večeří se 2 až 3 hodiny před spaním! Toto pravidlo si uchovejte v paměti.

Zdroj: článek Zdravá večeře – recepty

Smoothie dieta

Stejně jako u čerstvých šťáv platí i u smoothie, že nejde o doplnění pitného režimu, počítejte s ním jako se svačinou či jídlem. Obsahuje ovocný cukr, tedy takzvaný jednoduchý rychlý cukr (dodá energii, ale je po něm brzy hlad). Snažíte-li se o redukci, volte zeleninové či ovocno-zeleninové varianty a v omezeném množství, tedy maximálně 2 dl denně.

Při redukci hmotnosti se doporučuje smoothie k snídani a večeři. Koktejly se k snídani připravují ovocno-zeleninové s přidáním různých klíčků a semen, k večeři jsou vhodné zeleninové smoothie s jádry. V podobě koktejlů pijete vitamíny, enzymy, ale také aminokyseliny, různé stopové prvky, antioxidanty. Na rozdíl od nápojů, které se vyrábějí pomocí odšťavňovačů, v nich ale zůstává zdraví prospěšná vláknina. Právě vláknina vám při dietě pomůže vyčistit střeva a celý trávicí systém. Vaše tělo do sebe bude dostávat cukry z ovoce, pomocí koktejlů se také můžete úspěšně detoxikovat, posílíte svůj imunitní systém. Tyto nápoje jsou výborně stravitelné, takže přijdou vhod i ve chvíli, kdy vám není nejlépe a kdy nemáte chuť na běžnou stravu, právě v takový okamžik vám dodají tolik potřebnou energii i výživu.

Výhodou této diety je, že organismus během diety přijímá velké množství vitamínů a vlákniny, tedy zdraví prospěšných látek, navíc vláknina čistí trávicí trakt. V koktejlech můžete konzumovat i potraviny, které jsou sice zdravé, ale nejsou příliš chutné a těžko se zařazují do jídelníčku.

Nevýhodou – jako u každé jednostranné diety – je, že po jejím skončení a návratu ke starému způsobu stravování hrozí jojo efekt v podobě přibývajících kilogramů. Nebo vám mohou chybět některé nezbytné látky, musíte proto přizpůsobit složení koktejlů potřebám svého těla, aby vyváženě dostávalo všechno (například pozor na nedostatek bílkovin při této dietě).

Zdroj: článek Smoothie recepty

Smoothie dieta

Stejně jako u čerstvých šťáv platí i u smoothie, že nejde o doplnění pitného režimu, počítejte s ním jako se svačinou či jídlem. Obsahuje ovocný cukr, tedy takzvaný jednoduchý rychlý cukr (dodá energii, ale je po něm brzy hlad). Snažíte-li se o redukci, volte zeleninové či ovocno-zeleninové varianty a v omezeném množství, tedy maximálně 2 dl denně.

Při redukci hmotnosti se doporučuje smoothie k snídani a večeři. Koktejly se k snídani připravují ovocno-zeleninové s přidáním různých klíčků a semen, k večeři jsou vhodné zeleninové smoothie s jádry. V podobě těchto koktejlů do svého těla dostáváte důležité vitamíny, enzymy, ale také aminokyseliny, různé stopové prvky, antioxidanty. Na rozdíl od nápojů, které se vyrábějí pomocí odšťavňovačů, v nich ale zůstává zdraví prospěšná vláknina. Právě vláknina vám při dietě pomůže vyčistit střeva a celý trávicí systém. Vaše tělo do sebe bude dostávat cukry z ovoce, pomocí koktejlů se také můžete úspěšně detoxikovat, posílíte svůj imunitní systém. Tyto nápoje jsou výborně stravitelné, takže přijdou vhod i ve chvíli, kdy vám není nejlépe a kdy nemáte chuť na běžnou stravu, právě v takový okamžik vám dodají tolik potřebnou energii i výživu. V koktejlech můžete konzumovat i potraviny, které jsou sice zdravé, ale nejsou příliš chutné a těžko se zařazují do jídelníčku.

Nevýhodou – jako u každé jednostranné diety – je, že po jejím skončení a návratu ke starému způsobu stravování hrozí jo-jo efekt v podobě přibývajících kilogramů. Nebo vám mohou chybět některé nezbytné látky, musíte proto přizpůsobit složení koktejlů potřebám svého těla, aby vyváženě dostávalo vše (například pozor na nedostatek bílkovin při této dietě).

Smoothie s kokosem

Ingredience: banán, 50 g špenátu, 2 lžičky strouhaného kokosu, voda

Technologický postup: Do mixéru dáme špenát, banán, kokos a trošku vody. Množství podle toho, jak chceme smoothie husté. Rozmixujeme a podáváme.

Hořčíkové mléko

Ingredience: 30 g neloupaných mandlí, 30 g kokosu, 500 g mrkve, voda

Technologický postup: Mandle a kokos namočíme minimálně na 12 až 24 hodin do 4 dl čisté vody. Vše druhý den rozmixujeme na lahodné mléko. Očištěnou mrkev odšťavníme v odšťavňovači, případně ji můžeme rozmixovat s 0,5 l vody v kvalitním mixéru. Šťávu z mrkve a kokosovo-mandlové mléko společně rozmixujeme. Podle potřeby naředíme ještě vodou.

Zdroj: článek Smoothie recepty na hubnutí

Zdravá večeře pro muže

Pečený losos s pečenou dýní a bramborami, spolu s listovým salátem, lusky a paprikami

Losos

Upečte ho klasicky kůží dolů v troubě předehřáté na 200 °C, jen osolte a opepřete, můžete i lehce pokapat citrónem nebo limetkou.

Brambory s dýní

Brambory i dýni si nakrájejte na stejně velké kousky, osolte, opepřete a lehce pokapejte olivovým olejem, můžete péct dozlatova vedle lososa, a to cca 30 minut.

Salát

Smíchejte listy římského salátu s klíčky hrášku, rajčátka a červenou cibuli. Použijte dressing z olivového oleje, vinného octa, dobré hořčice, soli a pepře.

Papriky s lusky

Kupte nepálivé papriky spolu s čerstvými fialovými hráškovými lusky, které orestujte cca 8 minut na pánvi na kapičce olivového oleje. Paprika se krásně rozvoní a zesládne a lusky se prohřejí a zůstanou pěkně křupavé.

Takto připravená večeře pro muže jej zasytí, lahodí oku a i objemově potěší. Věřte, nebude mít hlad.

Obecně platí, že večeře již neobsahuje velké množství sacharidů. Můžete si dopřát maso od oběda se zeleninovou přílohou, vhodné jsou i ryby. Večeři (zvláště u dětí a mužů) je možné doplnit celozrnným pečivem, ale nemělo by hrát hlavní roli, důležité jsou především bílkoviny a zelenina. Základem zdravého stravování v rodině je společné stolování a společné jídlo jen s menšími obměnami u jednotlivých strávníků. Neznamená to tedy, že si dá máma s dětmi k večeři zeleninový salát s kuřecím masem a táta dostane párky a rohlíky. Jak by se taková společná večeře vyvíjela dál, není třeba popisovat. Zkusme tedy vařit tak, aby jídlo chutnalo všem a všichni z něho měli ten správný užitek (i požitek a zážitek). Důležité je, aby jídlo bylo pestré, bohaté na potřebné živiny, tvořené kvalitními surovinami a podávané ve vhodnou denní dobu.

Zdroj: článek Zdravá večeře – recepty

Zdravá večeře při hubnutí

Při redukci váhy je velmi důležité jíst pravidelně a žádné jídlo nevynechávat. Organismu tím dáváte najevo, že má dostatečný přísun všech živin, nemusí se obávat krize z jejich nedostatku a nemusí si tedy tvořit „zásoby“. Tělo v takovémto případě raději sáhne do tukových zásob, aby pokrylo energetické nároky na provoz. V případě, že večeři vynecháváte, ošidíte organismus o zdroj důležitých živin a také o zdroj energie – škodíte si tedy dvakrát. Výsledkem je, že organismus bude brát energii pro svou činnost spíše ze svalů, protože tuky si bude šetřit „na horší časy“. Výsledkem tedy bude úbytek svalové hmoty, nikoliv tuků.

Oblíbenou večeří při redukci váhy je zeleninový salát. Má přece tolik vitamínů a žádné kalorie! Ale... salát neobsahuje žádné bílkoviny a kalorií je tak málo, že rozhodně nepostačí na pokrytí energetických potřeb organismu až do snídaně. Výsledek je tedy jen o málo lepší než při vynechání večeře. Zelenina rozhodně k redukční dietě patří, ovšem měla by být doplněna bílkovinou (nemusí to být kus masa, službu prokážou luštěniny, bílý jogurt či čerstvý sýr nebo vajíčko, nejlépe naměkko).

Možné varianty večeří: nízkotučný tvaroh například ve formě pomazánky s rybičkami, zeleninou či bylinkami. Nabírat si jej můžete kousky zeleniny nebo jej tvořítkem nastříkat na kolečka okurky nebo jiné zeleniny. Pokud byste chtěli zařadit i pečivo, vyberte si celozrnné a přidejte menší kousek. Vhodná je dále například omeleta se zeleninou (bez tuku), luštěninové pokrmy či dušená ryba.

Zcela sacharidová večeře není vhodná, například talíř špaget, palačinka s ovocem nebo pečivo s marmeládou.

Zdravá večeře pro děti

Zdroj: článek Zdravá večeře – recepty

Zeleninové rizoto s houbami

Suroviny:

  • 2 balíčky rýže
  • 1 mražená zelenina s kukuřicí
  • 1 hrst hub (čerstvé nebo sušené)
  • sůl
  • mletý pepř
  • olej

Postup:

Sáčky s rýží uvaříme dle návodu. Na oleji si podusíme zeleninu a houby, které, pokud byly sušené, jsme si namočili minimálně 2 hodiny předem v horké vodě nebo mléce. Když je vše měkké, přimícháme vařenou rýži, osolíme a opepříme. Můžeme dochutit česnekem. Podáváme tak, že namočenou naběračkou děláme na talíř kopečky, které dozdobíme petrželkou.

Zdroj: článek Recepty na zeleninové rizoto

Zeleninové rizoto se sýrem

Suroviny:

  • 2 balíčky rýže
  • 1 balíček mražené kukuřice
  • 1 balíček mraženého hrášku
  • 1 lžíce pórku
  • 1 lžička libečku
  • ½ skleničky sterilované kapie
  • sůl, pepř
  • máslo nebo olej
  • nastrouhaný sýr

Postup:

Balíčky rýže uvaříme dle návodu zhruba 15 minut. Nakrájený pórek si orestujeme na másle nebo oleji, přidáme kukuřici s hráškem a podusíme do měkka. Dochutíme solí, pepřem a libečkem. Do takto připravené směsi vmícháme uvařenou rýži a na nudličky pokrájenou sterilovanou červenou papriku. Pořádně promícháme a můžeme servírovat. Před podáním posypeme strouhaným sýrem.

Zdroj: článek Recepty na zeleninové rizoto

Zeleninové rizoto se smetanou

Suroviny:

  • 2 balíčky rýže
  • 1 balíček mražené kukuřice
  • 1 balíček mraženého hrášku
  • 1 cibule
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • sůl
  • kari
  • máslo nebo olej

Postup:

Balíčky rýže uvaříme dle návodu. Na másle nebo oleji si zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, přisypeme kukuřici a hrášek a dusíme do měkka. Poté dochutíme solí a kari kořením a vmícháme kelímek zakysané smetany. Do takto připravené směsi vmícháme uvařenou rýži a můžeme podávat. Při servírování můžeme posypat strouhaným parmazánem nebo eidamem.

Zdroj: článek Recepty na zeleninové rizoto

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

Suroviny:

  • 2 balíčky rýže
  • 2 kuřecí prsa
  • 1 balíček mražené zeleniny s kukuřicí
  • 1 kostka zeleninového bujonu
  • sůl, vegeta
  • kari koření
  • mletá sladká paprika
  • strouhaný tvrdý sýr
  • máslo nebo olej

Postup:

Sáčky s rýží si uvaříme dle návodu. Pokrájené kuřecí maso orestujeme na másle nebo oleji společně se solí, vegetou, sladkou mletou paprikou a kari kořením. Poté přidáme mraženou zeleninu, přilijeme trochu vody, přidáme zeleninový bujon a necháme 10 minut podusit. Do takto připravené směsi přidáme rýži, zamícháme a necháme krátce provařit. Hotové podáváme posypané strouhaným sýrem.

Zdroj: článek Recepty na zeleninové rizoto

Svíčková omáčka z Halali

Příprava svíčkové omáčky z nakládané směsi zeleniny Halali na svíčkovou.

Svíčková omáčka z vepřového masa

Ingredience: 1 kg vepřového masa, 1 sklenice zeleninové směsi Halali, 3 kelímky smetany, 2 ks cibule, 2 kostky masoxu, cukr, sůl, celý černý pepř, celé nové koření, bobkový list, hladká mouka

Technologický postup: Tato „Halali svíčková“ z vepřového masa je jednoduchá a rychlá omáčka, když nemáme dostatek času špikovat maso a nechávat ho odležet do druhého dne, jak je potřeba u pravé svíčkové. Vepřové maso nakrájíme cca na 4 kusy, aby se lépe uvařilo. Maso dáme do hrnce se studenou vodou tak, aby bylo zcela ponořené, a také podle toho, kolik chceme omáčky. Přidáme masox a maso uvaříme doměkka. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a přidáme celou sklenici nakládané zeleniny Halali včetně nálevu. Necháme zasmažit a přisypeme cukr. Mírně zkaramelizujeme, zalijeme vývarem z masa a přidáme koření. Maso necháme vyndané vedle a nakrájíme ho na plátky. Svíčkovou omáčku necháme provařit a spojit, potom přilijeme 2 smetany a opět provaříme. Omáčku slijeme do hrnce vedle a zeleninu z Halali směsi dobře mixérem rozmixujeme. Poté svíčkovou ochutnáme, pokud se nám zdá příliš kyselá, přidáme podle chuti do rozmixované zeleniny cukr a promícháme. Nyní teprve vrátíme rozmixovanou zeleninu do omáčky a promícháme. Poslední smetanu nalijeme do hrníčku, přidáme 3 až 4 lžíce hladké mouky a pořádně rozmícháme, aby nám nevznikly hrudky. Smetanu nalijeme do svíčkové omáčky, která musí při přidání smetany s moukou vřít. Zahuštěnou omáčku povaříme cca 10 minut. Poté přidáme maso, aby se v omáčce prohřálo. Svíčkovou omáčku z nakládané zeleninové směsi podáváme tradičně s houskovými knedlíky.

Zdroj: článek Svíčková omáčka

Autoři uvedeného obsahu

 Gabriela Štummerová

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Michal Vinš


zeleninove večeře
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
zeleninový boršč mačingová
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.