Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

ZEMINA PRO VÁNOČNÍ KAKTUSY

OBSAH

Přesazování

Přesazování není nutné provádět každý rok, jako je tomu u většiny ostatních pokojových rostlin. Vánočnímu kaktusu postačí přesazení jednou za tři roky. Přesazujte na jaře. Vhodná je rašelinitá půda s příměsí písku. Doporučený podíl zeminy: 1 díl drnovky, 1 díl listovky, 1 díl rašeliny, 1 díl písku a cihlové drtě. Může se použít i speciální směs pro kaktusy.

Zdroj: Péče o vánoční kaktus

Diskuze

V diskuzi POKOJOVÉ KVĚTINY-VÁNOČNÍ HVĚZDA A JEJÍ PÉČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JANA HOMOLKOVÁ.

ve středu jsem si v květinářství vánoční hvězdu-červené barvy a vánoční kaktus.prosím o radu.jak se mají zalévat.hvězda mně začala opadávat.mněla jsem ji v obývacím pokoji na stolečku a kaktus ,ten je zatím v pořádku.máme tu teplotu stálou 22stupńů.já už nevím co s květinamy.já tam žásdné mýt nemohu a nevím proč.přece kvůli květinám nebudu topit.já jsem ráda,že jsme se ze skřipky dostaly.já už nevímvětrám každý den.co s tím.hvězda ta bude brzy bez listů.dala jsem ji už do chodby ,ale nevím.co s ní.zalévala jsem ji jen trošku.prstem vždy vyzkouším ,jak je zemina vlhká.ale koukám ,že už je nakupovat nikdy nebudu.prosím o pomoc.děkuji a naschledanou.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pokojové květiny-vánoční hvězda a její péče

Zálivka

Od doby objevení poupat až do konce jejich odkvětu zaléváme mírně. Zemina by neměla přeschnout, měla by být stále mírně vlhká. Pokud vánoční kaktus přesadíme v prosinci, musíme zeminu udržovat přibližně až do dubna vlhkou. Od dubna do září zálivku omezíme až do mírného přeschnutí zeminy. Od září zálivku omezujeme, rostlinu hnojíme, aby stonkové články vyzrály, a po dva měsíce držíme rostlinu v chladnějších podmínkách.

Zdroj: Péče o vánoční kaktus

Diskuze

V diskuzi PĚSTOVÁNÍ VINNÉ RÉVY PRO ZAČÁTEČNÍKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluše Velichová.

Dobrý den,na podzim jsem vysadila vinnou révu ,jak ji mám ochránit před mrazem,stačí listí,zemina ?do jaké výšky.děkuji za odpověď.Míla

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pěstování vinné révy pro začátečníky

Zemina pro růžové hortenzie

Pro růžové a červené odrůdy použijte směs kompostu, jílu, mórovky (slatiništní zemina) a písku v poměru 4 : 3 : 2 : 1.

Zdroj: Zemina pro hortenzie

Poradna

V naší poradně s názvem LISTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leny.

Před dvěma lety jsem koupila malou rostlinu fikusu elastika se čtyřmi listy. Roste celkem pěkně, přibylo 7 nových listů. Jsou pěkně velké, lesklé, tmavě zelené, ale okraje podél listu se kroutí do spodu. Škůdci na rostlině nejsou. V čem může být chyba? Děkuji za případnou radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Kroucení listů od okrajů do spodu může způsobit přemíra zálivky, špatná zemina, malý květináč, nevhodné hnojivo nebo jeho přemíra.

Zdroj: diskuze Listy

Zemina pro hortenzie v květináči

Hortenzie se každoročně po odkvětu přesazují do čerstvé zeminy, jejíž pH se musí pohybovat okolo 5,5. Doporučený podíl zeminy se skládá z 1 dílu rašeliny, 1 dílu jehličnaté zeminy, 1 dílu písku a 1 dílu humusu.

Zdroj: Zemina pro hortenzie

Poradna

V naší poradně s názvem THUJE A RAŠELINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý den, zasadila jsem thuje do podkladu z rašeliny. Radili mi to v zahradnictví, kde jsme je koupila, teď na internetu čtu, že je to pro ně příliš kyselé, mám je přesadit? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Thuje nepotřebují žádný speciální substrát a vetšinou plně dostačuje zemina z výkopu sazební jámy. Někdy se rostlina srovná s nevhodným substrátem, někdy zahyne. Když budete přesazovat, tak použijte klasickou drnovku, popřípadě ornici.

Zdroj: diskuze Túje - ošetřování

Zemina pro bílé hortenzie

Zemina pro bílé hortenzie se skládá ze směsi kompostu, jílu a písku v poměru 3 : 2 : 1,5 : 0,5. Nebo ji přímo zakoupíte v obchodě.

Tip: Bílá odrůda nikdy nezmodrá, musíte hnojit růžovou, bílá nemá pigment, který by se mohl měnit.

Zdroj: Zemina pro hortenzie

Diskuze

V diskuzi VÁNOČNÍ HVĚZDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

chci se zeptat mě vánoční hvězda opadává a zůstavají jen stonky a je přesazená co mámm dělat dál.Děkuji předem za odpověd spozdravem Petra Turanová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jirka.

Někdy i roslina onemocní. Například můžete mít v hlíně nějakého škůdce, který užírá kořeny a rostlina pak chřadne. Nebo může být přítomna houbová nákaza. Vezměte rostlinku do některého zahradnictví a zkuste požádat o pomoc tamního odborníka. Když nepochodíte, kupte rostlinu novou a těšte se z nové a zdravé krásy.

Zdroj: diskuze Vánoční hvězda

Zemina pro pěstování venku

Hortenzie vyžaduje lehkou, propustnou a výživnou půdu s pH 5–6,5. Doporučený substrát pro pěstování hortenzií se skládá z 1 dílu rašeliny, 1 dílu jehličnaté zeminy, 1 dílu písku a 1 dílu humusu.

Zdroj: Zemina pro hortenzie

Poradna

V naší poradně s názvem PESTOVANI ALOE VERA ZLOUTNUTI LISTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Dobrý den, můžete mi, prosím poradit, proč žloutnou listy aloe vera, na koncích listu až hnědnou. Zalévám odstátou vodou 1x za 3 týdny. Děkuji za odpověď, Věra.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Může za to nevhodná zemina, zálivková voda, nedostatek světla a nebo škůdce. Zkuste přesadit rostlinu do zeminy s drnovkou smíchanou s pískem a zalévejte dešťovou vodou, kterou použijte i na pravidelné rosení a přemístěte rostlinu vice na slunce.

Zdroj: diskuze Pestovani aloe vera zloutnuti listu

Je vánoční kaktus jedovatý?

Vánoční kaktus na rozdíl od vánoční hvězdy jedovatý není.

Zdroj: Péče o vánoční kaktus

Poradna

V naší poradně s názvem THUJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Silvia.

Dobrý den, koupila jsem od jedneho pěstitele 68ks thuji krásné.Bohužel mi cca za měsic zacali odchazet. Začalo to vrškem thuji. Koupila jsem hořkou sůl a hnojivo na jehličaní. Bohužel nic nepomohlo.Tak ted nevím co im chyby anebo jak im mam jeste pomoct ted na jaře. Děkuji Silvia
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Reklamujte to u prodejce. Nejdříve mu ukažte fotku a snažte se ho dostat na místo, abyste společně mohli lépe najít příčinu. Možná byly túje napadeny houbovou chorobou už z prodejny, a nebo jim nemusí vůbec svědčit zemina, do které přišly. Více se dozvíte při polemizování o náhradě škody.

Zdroj: diskuze Túje - ošetřování

Vhodná půda pro přesazování aloe vera

Všechny rostliny aloe vyžadují písčitou nebo štěrkovitou půdu s velmi drobnou drenáží, aby bylo zabráněno uhnívání kořenů. Aloe vera sázejte jen do zeminy určené pro kaktusy nebo do zeminy, kterou si vytvoříte sami. Při sázení aloe vera venku vyberte takové místo, které vždy po dešti úplně vyschne.

Zdroj: Přesazování aloe vera

Diskuze

V diskuzi VÁNOČNÍ KAKTUS NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Drahomíra.

Vánoční kaktus nasadil spoustu pupenů, některé už kvetou, ale jednotliví dílky větviček začínají usychat, vytrácí se dužina a vypadají jako papír. Prosím o radu, jak ho zachránit. Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vánoční kaktus nemoci

Pěstování

Vánoční kaktus nemá rád přímé slunce, tudíž byste měli zabránit, aby na něj dopadaly jeho paprsky. Umístění rostliny je společně s teplotou vzduchu tím nejdůležitějším, nač byste se měli při jejím pěstování zaměřit. A protože vánoční kaktus nesnáší dobře slunce a přílišné světlo, bude se mu dařit spíše v polostínu. Pokud máte okno na sever, je to nejlepší místo, kam ho můžete dát. Vánoční kaktus roste i při teplotě od 22 stupňů Celsia, ale nekvete. Pokud chcete docílit toho, aby vám vánoční kaktus vykvetl, umístěte ho do prostor o teplotě mezi 12 až 15 stupni Celsia. Při pěstování vánočního kaktusu si odpusťte příliš častou zálivku. V době květu dodejte rostlině vodu přibližně každý týden a dbejte na to, aby zemina nebyla ani úplně suchá, ale ani přemokřená, aby mohly kořeny dostatečně růst. Jakmile rostlina odkvete, přísun vody radikálně omezte a v plné míře obnovte zase až po objevení nových poupat. Svou roli hraje i vlhkost vzduchu – pokud je nízká, můžete ji zvýšit pravidelným rosením rostliny. Jak u rosení, tak i při zálivce používejte jen odstátou vodu. Škůdci a choroby se na této rostlině vyskytují opravdu velmi vzácně. Pokud tedy kaktus nevykvete, bývá to většinou způsobeno neadekvátní teplotou v místnosti, v níž ho pěstujete. Občas se stává, že se na rostlině objeví poupata, ale vzápětí začnou opadávat. To je znamení toho, že máte v místnosti příliš suchý vzduch. Pokud nebudete otálet, mělo by ke zlepšení stavu postačit, když začnete rostlinu pravidelně rosit. Kaktusu prospívá letnění, vyneste kaktus na zahradu, ne na plné slunce, kde bude mít od května do srpna dostatek čerstvého vzduchu. Kaktus se vám odmění tím, že v říjnu až lednu lépe nasadí poupata.

Zdroj: Péče o vánoční kaktus

Diskuze

V diskuzi PĚSTOVÁNÍ KAMÉLIÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JAROŠOVÁ.

Dobrý den.Chtěla bych se zeptat jestli by kamélii vadilo podlahové topení.A musí mít hodně světla,nebo by mohla být v chodbě,kde moc světla není?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlasta Vorobjevová.

Dobrý den ,dnes jsem si koupila v Lidlu bilou Camelii japonica NOBILISSIMA můžu ji vysadit do zahrady kolínský okres u Kouřimi 4km.Nebo ji mužu přesadit do většího květináče a nechat ji venku v polostínu ze začátku jen ve stínu .Zemina jako na rododendrony stačí.Jak zalévat z vrchu nebo i do podmisky?Díky za odpévěď Vlasta V. ..kdy přihnojovat?

Zdroj: diskuze Pěstování kamélií

Vánoční hvězda přesazování

Vánoční hvězda se obvykle pěstuje jako jednoletá rostlina, která ozdobí náš interiér jen v období Vánoc, poté odkvete a my ji vyhodíme. Ale jestli se chcete pokusit o její dlouhodobější pěstování, měli byste rostlinu na začátku jara zkrátit asi na 10centimetrovou výšku, přesadit ji do čerstvého pěstebního substrátu i většího květináče a omezit zálivku. Jak postupovat dál, aby vám poinsettie opětovně vykvetla, jsme již zmiňovali.

Zdroj: Vánoční hvězda

Diskuze

V diskuzi VÁNOČNÍ HVĚZDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

chci se zeptat mě vánoční hvězda opadává a zůstavají jen stonky a je přesazená co mámm dělat dál.Děkuji předem za odpověd spozdravem Petra Turanová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

Dobrý den,
Po seříznutí asi 10cm,jsem nechal vánoční hvězdu na místě.Pozdějí vyrostly nové krásné listy.Aby se zbarvila jsem prováděl odkrytí a zakrytí hvězdy podle pokynů na internetu.Listy jsou zdravé velké,ale zbarvení žádné.Můžete mě poradit,co dělám špatně?
Děkuji, s pozdravem

Petr V.

Zdroj: diskuze Vánoční hvězda

Jak to udělat, aby hortenzie byla modrá

Modré hortenzie jsou původně růžové, aby zmodraly, musí se pěstovat v kyselé půdě nebo jim je potřeba přidávat zálivku s roztokem kamence. Nebo stačí, když kousíček od rostliny zapíchnete kus železné tyče, říká se, že si potřebné železo vytáhne sama. Čím kyselejší zemina, tím je hortenzie modřejší, pokud není dostatečně kyselá, zůstane růžová. Existuje i hnojivo na hortenzie, nebo si rovnou můžete vybrat z několika odrůd různých barev a velikostí.

Tip: Když je hortenzie tak akorát rozkvetlá, květ odstřihněte a zavěste vzhůru nohama do vzdušného a stinného místa. Zavěšujte květ jeden po druhém, jinak se zdeformují.

Zdroj: Zemina pro hortenzie

Zemina a truhlík

Begonie vyžadují kvalitní, dobře propustnou a mírně kyselou kompostovou zeminu. Begonie se pěstují v nádobách, mísách, truhlících či závěsných koších. Počet rostlin závisí na velikosti osazované mísy nebo truhlíku.

Zdroj: Begonie do truhlíku

Množení vánoční hvězdy

Množení vánoční hvězdy se provádí vegetativním způsobem, tedy řízkováním, a to nejlépe v jarních měsících. Odeberte z rostliny vrcholový řízek dlouhý přibližně 10 cm. Nejprve jej na hodinu ponořte do vlažné vody, abyste zastavili výron mléka. Poté řízek zasaďte do květináče s vlhkou směsí listovky, drnovky, pařeništní zeminy a písku nebo se substrátem na rašelinové bázi či použijte substrát rovnou prodávaný na množení a překryjte květináč fólií pro lepší mikroklima.

Zdroj: Vánoční hvězda

Vánoční hvězda po odkvětu

Když z vánoční hvězdy začnou opadávat červené listeny, přeneste rostlinu do místnosti s nižší teplotou, to je maximálně 15 °C, ne méně, a omezte zálivku. V březnu rostlinu výrazně zkraťte a vraťte na místo, kde jste ji měli o Vánocích. Začněte zalévat jako obvykle a od května ji můžete přihnojovat živinami pro kvetoucí rostliny. Aby vánoční hvězda vykvetla, potřebuje krátký den a dlouhou noc. Bohužel střídání světla a tmy v našich podmínkách k navození tohoto cyklu nestačí, a tak musíte rostlině trochu pomoct. Vyrobte si například kornout z černého papíru, a to tak, aby se pod něj vešla celá rostlina i s květináčem. Rostlinu přikrývejte pod poklopem od října do listopadu (celé 2 měsíce) na dobu 14 hodin. Odvděčí se vám o Vánocích nádhernými barvami.

Zdroj: Vánoční hvězda

Vanilkové rohlíčky

  • 280 g hladké mouky
  • 210 g másla
  • 70 g cukru moučka
  • 100 g oříšků (lískových)

Všechny přísady zpracujeme na těsto. Těsto rozválíme na slabé válečky, které nakrájíme a vytvarujeme z nich rohlíčky podle svých představ a dovedností. Toto vánoční cukroví se nerozpéká! Upečené vanilkové rohlíčky obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.

Zdroj: Nejlepší recepty na vánoční cukroví

Postup při přesazování aloe vera

Nejprve zakryjte drenážní otvor květináče, a to buď drobnými kamínky, perlitem nebo například kávovým filtrem. Poté do jedné třetiny nasypte hrubozrnný písek. Zbytek nádoby zasypte až do výšky jednoho centimetru od horní hrany květináče substrátem dobře odvádějícím vodu. Je opravdu důležité, abyste použili zeminu dobře propustnou nebo speciálně určenou pro kaktusy. V případě, že se půda nebude správně odvodňovat, bude vám aloe uhnívat. Můžete si vytvořit i vlastní substrát a to tak, že smícháte dvě části písku a jeden díl kompostu, nebo použijete stejný díl písku, kompostu a perlitu.

Zdroj: Přesazování aloe vera


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková

Nina Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP