Téma

SÝROVÉ TYČINKY Z NIVY


Sýrové tyčinky s nivou

Ingredience: 300 g hladké mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 100 g nivy, 120 g másla, 2 vejce, 4 lžíce mléka, sůl, kmín, vejce na potření.

Postup: Na vál prosejeme mouku s kypřicím práškem, osolíme a promícháme s nastrouhanou nivou. Přidáme rozmačkaný tuk a vejce. Z těchto surovin rychle vypracujeme těsto, jež necháme v chladnu ztuhnout. Poté těsto vyválíme na plát ve tvaru obdélníka silný asi 3–5 mm. Ten následně rozkrájíme na pruhy široké asi 8 cm a z nich podle pravítka odkrajujeme proužky asi 3/4 cm široké. Před krájením těsto potřeme vejcem a posypeme kmínem a solí. Proužky pečeme v dobře vyhřáté troubě. Po upečení je necháme na plechu vychladnout, protože teplé jsou velmi křehké.

Zdroj: Sýrové tyčinky

Poradna

V naší poradně s názvem RAKYTNÍK - JEHO PĚSTOVÁNÍ A VYUŽITÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Romana Boxanová.

Dobrý den,
Mohu se zeptat jak se pozná samec a samice rakytníku? Jaký je rozdíl? Děkuji Boxanová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Když se rostliny rakytníku pěstují ze semen, je vlastně nemožné rozeznat, zda jsou samčí nebo samičí po dobu 3-4 let po vysetí, dokud se jim nevytvoří poupata. Z tohoto důvodu se rostliny rakytníku obvykle množí z řízků nebo pomocí výhonků z mateřských rostlin spíše než ze semen. Řízky jsou vždy stejného pohlaví jako rostlina, ze které jsou odebrány.
Samec vytváří nahnědlé květy, které produkují větrem distribuovaný pyl. Samčí květy mají okvětí složené ze 2 volných blanitých kališních lístků, obsahují 4 tyčinky a jsou uspořádány v drobných hlávkách. Oproti tomu samičí květy mají kalich trubkovitý, zakončený 2 laloky, obsahují jediný jednopouzdrý semeník a jsou uspořádány v drobných hroznech.

Zdroj: Příběh Rakytník - jeho pěstování a využití

Recept na výborné sýrové tyčinky

Ingredience: 250 g hladké mouky, 200 g másla, 200 g strouhaného sýra, 1 lžička soli, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 50 ml mléka, 1 vejce, 50 g strouhaného sýra.

Postup: Troubu si předehřejeme na 200 °C a plech vyložíme pečicím papírem. Mouku smícháme s máslem a solí, poté přimícháme sýr (200 g) a mléko. Těsto vyválíme na plát silný asi 5 mm. Z těsta krájíme tyčinky, jež potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme 50 g sýru. Podle chuti můžeme ještě posolit. Tyčinky dáme na plech a pečeme dozlatova (12–15 minut).

Zdroj: Sýrové tyčinky

Sýrové tyčinky z listového těsta

Ingredience: 1 vejce, 1 listové těsto.

Ingredience dle chuti: sýr, semínka, koření.

Ingredience dle potřeby: máslo na vymazání, polohrubá mouka na vysypání.

Postup: Listové těsto vyválíme na ploše předem vysypané polohrubou moukou na nepříliš tenký plát. Plát nakrájíme na pásky o velikosti 8 cm x 1,5 cm. Než tyčinky od sebe oddělíme, pomažeme je vajíčkem a posypeme různými semínky: celý kmín, sezamové semínko, lněné semínko, slunečnicové semínko. Nejlepší a nejchutnější je posypat listové tyčinky sýrem. Připravené tyčinky dáme na plech vymazaný slunečnicovým olejem (může být i máslem) a pečeme je při teplotě 160 °C asi 10–15 minut. Až získají zlatavou barvu, vytáhneme je z trouby. Před podáváním necháme tyčinky vychladnout.

Zdroj: Sýrové tyčinky

Těsto na sýrové tyčinky

Ingredience: 400 g hladké mouky, 150 g másla, 150 g oblíbeného sýra (výborný je čedar), 1 větší vejce, 120 ml mléka, 1 lžička soli, 2 lžičky sušeného droždí, 1 lžička cukru.

Postup: Suroviny zamícháme a necháme vykynout v domácí pekárně. Jestliže pekárnu nemáme, nevadí: těsto si připravíme ručně. Vykynuté těsto vyválíme na silnější plát, z něhož vykrajujeme pásky. Můžeme použít zubaté rádýlko, aby byly tyčinky hezčí. Nakrájené tyčinky necháme zase kynout, tentokrát už na plechu, který jsme si vyložili pečicím papírem. Těsně před vložením do trouby tyčinky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme tím, co máme rádi: hrubou solí, kmínem, mákem, paprikou a podobně. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C dozlatova (přibližně 20–30 minut).

Zdroj: Sýrové tyčinky

Sýrové jednohubky

Ingredience: 100 g nivy a zralého camembertu, 50 g čedaru, 50 g netučného tvarohu, 50 g parmské šunky, lžíce nasekané cibulky, 1 rozetřený stroužek česneku, půl lžičky ostré hořčice, trošku soli a pepře, čerstvě nasekané bylinky a koření (petrželka, bazalka, tymián, libeček a šalvěj)

Postup: Použijeme vnitřek camembertu, který utřeme s nivou a tvarohem do pěny. Čedar a šunku nastrouháme a spolu s nasekanou cibulkou přidáme k sýrové hmotě. Poté vmícháme bylinky. Takto připravenou pomazánku dobře vychladíme. Pomazánku vytlačíme ozdobně do mističek – lodiček, košíčku, které jsme si předem připravili, a dozdobíme podle fantazie.

Zdroj: Recepty na jednohubky

Sýrové tyčinky z domácí pekárny

Ingredience: 100 ml vody, 2 lžíce oleje, 1 lžička cukru, 1/2 lžičky soli, 30 g strouhaného sýra, 200 g hladké mouky, 20 g droždí, sezamové semínko.

Postup: Suroviny dáme do pekárny (nejprve tekuté, pak sypké) a necháme vypracovat těsto (bez kynutí). Těsto necháme 15 minut odpočinout, poté ho rozválíme do obdélníku a posypeme sezamem, který jemně zaválíme do těsta. Těsto nakrájíme nožem na cca 1 cm široké proužky. Každý proužek zakroutíme a položíme na plech. Všechny proužky pak necháme chvíli kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě dočervena.

Zdroj: Sýrové tyčinky

Omáčka z nivy a mléka

Jednoduchá omáčka z nivy – je rychlá a chutná.

Ingredience: 600 ml mléka, 40 g hladké mouky, 120 g nivy, 40 g másla, sůl, pažitka

Postup: V 1/3 mléka rozšleháme mouku, 2/3 mléka přivedeme k varu. Mléko s moukou přilijeme do vroucího mléka a za stálého míchání povaříme. Do takto připraveného mléka rozdrobíme nivu a necháme ji rozpustit, přidáme máslo a stále mícháme. Hotovou omáčku podáváme k těstovinám nebo pečeným bramborám. Zdobíme pažitkou.

Zdroj: Sýrová omáčka s Nivou

Jemná sýrová omáčka z nivy

Smetanová omáčka z nivy je vhodná jak na těstoviny, tak i na maso připravené na grilu.

Ingredience: 1 30% smetana, 10 dkg nivy, půl čajové lžičky bazalky, cca 1 cm silný plátek másla

Postup: Do kastrolku vlijeme smetanu, kterou zasypeme nahrubo nastrouhanou nivou, a přidáme bazalku. Za stálého míchání necháme směs zhoustnout, dochutíme a je hotovo. Solíme až naposledy (nebo vůbec), protože niva je dost slaná!

Zdroj: Sýrová omáčka s Nivou

Dip z nivy a česneku

Ingredience: 400 g zakysané smetany, 3 stroužky česneku, 250 g nivy, ½ cibule, sůl, mletý pepř

Technologický postup: Vyzrálou nivu rozmačkáme vidličkou v misce, přidáme špetku soli, jemně nakrájenou cibuli a 3 utřené stroužky česneku. Pořádně promícháme a ke směsi přidáme zakysanou smetanu. Opět důkladně promícháme. Podle chuti přidáme do dipu z nivy ještě sůl nebo černý pepř. Dip podáváme vychlazený. Hodí se ke grilovanému masu, zelenině a k dochucení burgerů.

Zdroj: Studené omáčky k masům

Jednohubky z listového těsta

Ingredience: 1 ks listového těsta, 150 g nivy, 1 kelímek zakysané smetany, 150 g salámu, 1 vejce

Postup: Nivu nastrouháme a smícháme se smetanou. Listové těsto vyválíme na tenký plát, který rádýlkem nakrájíme na čtverečky. Na každý čtvereček položíme kolečko salámu a malou lžičku směsi z nivy. Rožky čtverečku spojíme do ranečku, položíme na vymazaný plech, potřeme vajíčkem a pečeme rychle v předehřáté troubě.

Zdroj: Recepty na jednohubky

Sýrová omáčka k masu

Suroviny:

  • 1 ks nivy (cca 150 g)
  • 200 g tvrdého sýra
  • ½ hrnku hladké mouky
  • 3 hrnky mléka
  • 2 špetky soli
  • 1 špetka mletého černého pepře

Postup:

Mléko nalijte do hrnce (nechte si asi ½ hrnečku na rozmíchání mouky) a dejte je na mírném plameni vařit. Mezitím si nastrouhejte na větším struhadle nivu a tvrdý sýr (může být třeba eidam). Když mléko pomalu přichází k varu (pozor, ať vám neuteče), vysypte oba nastrouhané sýry do hrnce a nechte rozpustit. Poté si v hrnečku se zbytkem mléka rozmíchejte mouku, důkladně ji rozmělněte, aby nezůstaly hrudky mouky, a přilijte do sýrové omáčky. Nakonec omáčku osolte, opepřete a na mírném ohni cca pět minut provařte za stálého míchání. Pozor, omáčka rychle houstne a snadno se připálí!

Zdroj: Recepty na sýrovou omáčku

Sýrová omáčka z nivy

Suroviny:

  • 200 g nivy
  • 600 ml mléka
  • 40 g hladké mouky
  • 40 g másla
  • sůl
  • pažitka

Postup:

V 1/3 mléka rozšlehejte mouku, zbývající 2/3 mléka přiveďte k varu, poté studené mléko s důkladně rozmíchanou moukou přilijte do vroucího mléka a za stálého míchání asi 10 minut povařte. Ke konci vaření rozdrobte do omáčky nivu a nechte ji rozpustit. Za stálého míchání přidejte máslo a dosolte dle své chuti. Tato omáčka se hodí k těstovinám nebo pečeným bramborám. Na talíři servírujte posypané čerstvou pažitkou.

Zdroj: Recepty na sýrovou omáčku

Slané pečivo – sýrové tyčinky

České ručičky jsou velmi šikovné, a když se přidá mlsný jazýček, máme tu sýrové tyčinky. Výrobou sýrových tyčinek u nás proslula firma Havlík. Založena byla v roce 1994 a již od počátku se zaměřovala a stále zaměřuje na potravinářskou výrobu, a to výhradně na obor pekařství a výrobu trvanlivých tyčinek. Zpočátku se jednalo o malovýrobu zahrnující stovky kilogramů produktů měsíčně. Postupem času firma vyvinula originální recepturu na trvanlivé tyčinky se sýrem, které se díky své jedinečné chuti a vysoké kvalitě staly vyhledávanou pochoutkou. Bez sýrových tyčinek se dnes neobejdou jak návštěvníci, tak provozovatelé restaurací, barů, hospod, kaváren a vináren.

V současné době firma vyrábí 8 druhů tyčinek: ORIGINÁLNÍ TYČINKY (se sýrem a solí), GRAHAM, ČESNEK, KMÍN, MÁK, PIKANT, KORNSPITZ a DĚTSKÉ TYČINKY.

Společnost Havlík je od roku 2004 držitelem certifikátu managementu jakosti ISO 9001. Společnost nabízí svým zákazníkům prvotřídní produkty, při jejichž výrobě používá nejmodernější technologie a výhradně kvalitní lokální suroviny. V roce 2006 získaly tyčinky Havlík národní značku kvality KLASA. Později obdržely také značky kvality Regionální potravina, Český výrobek a Delikatesa. To vše svědčí o vysoké kvalitě sýrového pečiva.

V souladu s dlouhodobým plánem rozvoje společnosti zakoupila firma Havlík v roce 2009 areál bývalých pekáren PENAM a ten přestavěla na nový provoz specializovaný na výrobu trvanlivého pečiva. Za mnoho milionů korun českých bylo pořízeno nové technologické zázemí a 5. listopadu 2012 se slavnostně otevřela nová provozovna v Bruntále, jež splňuje nejpřísnější hygienické podmínky potravinářské výroby. Tento krok umožnil firmě výrazně zvýšit kapacitu výroby. Nyní bez problému uspokojí stále se zvyšující poptávku po sýrových tyčinkách Havlík na území České republiky i na exportních trzích.

Toto byly informace týkající se komerčně vyráběných sýrových tyčinek. Pokud doma rádi pečete nejrůznější preclíky, tyčinky či jiné slané pochoutky, můžete se inspirovat recepty uvedenými níže.

Zdroj: Sýrové tyčinky

Sýrová omáčka na těstoviny z nivy

Zkuste tuto rychlou sýrovou omáčku na těstoviny z nivy.

Ingredience: 250 g nivy (nastrouhané na hrubém struhadle), 1 cibule, špetka tymiánu, olej, smetana ke šlehání (i 12%), půl šálku mléka, balíček těstovin (například vrtule)

Postup: Na oleji zpěníme cibulku a přivedeme k varu osolenou vodu na těstoviny, které uvaříme dle návodu na sáčku. Jakmile je cibulka dozlatova usmažená, přidáme špetku tymiánu a přisypeme nastrouhanou nivu. Necháme rozpustit, dokud se neutvoří celistvá hmota, a přilijeme smetanu ke šlehání. Promícháme a necháme projít varem. Nesolíme, niva je slaná. Zředíme případně mlékem a můžeme servírovat s těstovinami. Omáčky není třeba dávat větší množství, jelikož je sama o sobě výrazná. Omáčky ovšem připravíte hodně, takže kdo má rád koupající se těstoviny, může si jí dopřát dostatečné množství.

Zdroj: Sýrová omáčka s Nivou

Avokádová pomazánka s nivou

Ingredience: 1 avokádo, 2 ks jarní cibulky s natí, 2 lžíce margarínu, 200 g nivy, snítka čerstvé bazalky, sůl, mletý pepř

Technologický postup: Z avokáda vybereme dužinu, kterou rozmačkáme vidličkou nebo rozsekáme v mixeru. Nivu nastrouháme na jemném struhadle a přidáme k avokádu. Směs avokáda a nivy osolíme, přidáme pepř a margarín a vyšleháme do krému. Potom přidáme nadrobno nakrájenou jarní cibulku a nadrobno nasekanou bazalku nebo pažitku, poté dáme zatuhnout tak na dvě hodiny do lednice. Hotovou avokádovou pomazánku s nivou podáváme s bílým nebo celozrnným pečivem.

Zdroj: Avokádová pomazánka

Zapečené těstoviny s kuřecím masem, žampiony, nivou a smetanou

Ingredience: 3 kuřecí prsa (menší), 500 g těstovin, 200 g nivy, 250 g žampionů, sůl, mletý pepř, majoránka, 2 stroužky česneku, 200 ml smetany

Technologický postup: V osolené vodě uvaříme těstoviny. Mezitím nakrájíme na malé kousky nebo nudličky kuřecí maso. To osmažíme na pánvi, okořeníme solí a pepřem. Přidáme oloupané žampiony a 15–20 minut dusíme pod pokličkou. Poté smícháme těstoviny s kuřecím masem a žampiony, prolisovaným česnekem, přidáme majoránku, pepř a dosolíme. Nakonec přimícháme nastrouhanou nivu. Vše vyklopíme na zapékací mísu, posypeme zbytkem nivy a zalijeme smetanou. Dáme zapéct na 180 °C přibližně na půl hodiny.

Zdroj: Zapečené těstoviny se smetanou

Autoři obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Michal Vinš

 Mgr. Jana Válková

 Nina Vinšová

příběhy k tématu

Choroby ostružin

Plundrova

Dobrý den. Mám ostružiny, a na nich žluté milimetrové jakoby tyčinky. Už druhým rokem. Vloni i zaschlé některé plody. Děkuji už odpověď

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Rakytník - jeho pěstování a využití

Zahradník

Když se rostliny rakytníku pěstují ze semen, je vlastně nemožné rozeznat, zda jsou samčí nebo samičí po dobu 3-4 let po vysetí, dokud se jim nevytvoří poupata. Z tohoto důvodu se rostliny rakytníku obvykle množí z řízků nebo pomocí výhonků z mateřských rostlin spíše než ze semen. Řízky jsou vždy stejného pohlaví jako rostlina, ze které jsou odebrány.
Samec vytváří nahnědlé květy, které produkují větrem distribuovaný pyl. Samčí květy mají okvětí složené ze 2 volných blanitých kališních lístků, obsahují 4 tyčinky a jsou uspořádány v drobných hlávkách. Oproti tomu samičí květy mají kalich trubkovitý, zakončený 2 laloky, obsahují jediný jednopouzdrý semeník a jsou uspořádány v drobných hroznech.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět