Téma: 

bezinková šťáva z bobulí


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

BEZINKOVÁ ŠŤÁVA

Bezinková šťáva z plodů

Ingredience: 1 kg dobře vyzrálých bobulí bezinek, 2 l vody, 700 g cukru, 1 lžička kyseliny citronové

Postup: Očištěné bezinky podlijeme vodou a rozvaříme. Propasírujeme, do šťávy přidáme cukr a kyselinu citronovou a povaříme. Vařící šťávu nalijeme do lahví, uzavřeme a obrátíme, aby se víčka sterilizovala. Připravenou tekutinu plníme až po okraj nádoby, aby se nevytvořila na plíseň šťávě. Necháme vychladnout a uchováváme v chladu. Pokud do šťávy přidáme alkohol, například rum, získáme výborný bezinkový likér.

Zdroj: Bezinková šťáva
Zveřejněno: 17.10.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

BEZINKOVÁ ŠŤÁVA

Bezová šťáva za studena

Ingredience: 60 květů, 4 litry převařené vody, 10 dkg kyseliny citronové, 10 citronů

Postup: Květy namočit na 24 hodin s kyselinou citronovou, potom scedit. K tomu rozpustit 4 kg cukru a vymačkat deset citronů. Tato bezinková šťáva bez vaření je jednoduchá a velmi chutná.

Zdroj: Bezinková šťáva
Zveřejněno: 17.10.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: přísavník tříprstý jedovatý

Na přísavníku jsou jedovaté jeho plody. Jed účinkuje jen na savce, takže ptáci ani domácí drůbež nejsou ohroženi. Jedovatost bobulí je jen slabá a k otravě ohrožující život dětí by bylo zapotřebí sníst velkou hrst těchto plodů. Jejich chuť je však silně hořská a díky tomu je prakticky nemožné spolknout větší množství bobulí. Takže otravy dětí se přímo bát nemusíte.

Zdroj: diskuze Přísavník tříprstý jedovatý
Odesláno: 3.5.2018 uživatelem Zahradník
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

BEZINKOVÁ ŠŤÁVA

Bezinková limonáda

Ingredience: 4 litry svařené vody, 5x bezový květ, 1 citron, 400 g cukru, 1/2 lžičky sušeného droždí

Postup: Svařte vodu, nalijte ji ideálně do 5litrové sklenice, hned v horké vodě rozmíchejte cukr (pro ty, kdo drží linii, lze cukru o 50 g ubrat). Do vody ihned vymačkejte citron a „prázdný“ jej nakrájejte na kolečka a také přidejte do roztoku. Až voda zchladne a je jen mírně teplá, přidejte kvasnice a bezové květy a dobře rozmíchejte. Přelijte přes trychtýř se sítkem rovnou do lahví, a to za 24 hodin. Láhve po naplnění dejte ihned do ledničky. Čím je nápoj studenější, tím je chutnější. Použití sušených kvasnic zařídí nejen bublinky, ale i dodání vitamínu B.

Zdroj: Bezinková šťáva
Zveřejněno: 17.10.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: chuť

bobrý den,prosím o radu---jaká je chuť bobulí a nemůžu je zaměnit s něčím nejedlým či jedovatým? pod domem nám to roste a ráda bych to využila ale potřebuji poradit . děkuji

Zdroj: diskuze Sklizeň rakytníku
Odesláno: 12.10.2017 uživatelem petra
Počet odpovědí: 6 Zobrazit odpovědi

BEZINKOVÁ ŠŤÁVA

Bezinková marmeláda

Ingredience: 1,3 kg plodů bezinek, 0,6 kg cukru, 3 g kyseliny citronové nebo 4 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy, pektin, sklenice s víčky

Postup: Bobule zcela zralých bezinek otrháme a bez podlévání je zahřejeme k varu, na mírném zdroji tepla je povaříme, dokud nezměknou, vytřeme je na protlak a ten zvážíme. Na 1 kg protlaku přidáme 100 g cukru, zvýšíme teplotu zdroje a vaříme 20 minut. Přidáme práškový pektin rozmíchaný s trochou cukru (množství dle návodu na obalu), bez přerušení varu přidáme i zbytek cukru a po jeho rozpuštění i kyselinu citronovou nebo citronovou šťávu. Dále vaříme a zkoušíme, zda je marmeláda podle zkoušky dostatečně hustá. Hotovou marmeládu, ještě dost teplou, dáme do sterilovaných skleniček, dobře uzavřeme a necháme vychladnout dnem vzhůru. Když si budete dělat z bezu marmeládu, dejte si pozor, aby se vám do ní nedostaly stopky rostliny. Obsahují jedovaté kyanidy.

Zdroj: Bezinková šťáva
Zveřejněno: 17.10.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: bobule ptačího zobu

Dobrý den,

prosím o radu jak odstranit skvrny z venkovní dlažby posezení od bobulí ptačího zobu.

D Ě K U J I

Zdroj: diskuze Bobule ptačího zobu
Odesláno: 14.10.2017 uživatelem gita kolondrová
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

BEZINKOVÁ ŠŤÁVA

Je bezinková šťáva zdravá?

Bobule bezinky dozrávají koncem srpna, jejich šťáva je bohatá na minerální látky a skvěle se hodí na čištění krve. Obsahuje vitamín C, provitamín A (betakaroten), stopové prvky (selen a zinek) a hodně barviv (antokyanů), až 980 mg na 100 g. Dále je to cukr, kyselina jablečná třísloviny, pektiny, vitamíny skupiny B, vápník a kyselina panthotenová Plně vyzrálý černý bez je tak doslova vitamínovou bombou, která má příznivý vliv hlavně na imunitu člověka. Působí antiskleroticky a regeneruje jaterní buňky. Pozor, syrové bezinky jsou mírně toxické a ve větších dávkách vyvolávají nevolnost. Po tepelném zpracování však tyto negativní účinky vymizí.

Bezinky fungují v našem organismu jako lapače volných radikálů, to znamená, že neutralizují škodlivé sloučeniny kyslíku vznikající při látkové výměně a tím chrání buňky těla před poškozením dědičných informací v nich uložených. Když po dobu 2–3 týdnů denně vypijete sklenici šťávy, zlepšíte zásobování krve kyslíkem a zvýšíte obranyschopnost svého organismu. Budete se cítit výkonnější, více fit a plní energie.

Nezralé a syrové bezinky obsahují velké množství látky zvané sambunigrin, ta ve vysoké koncentraci bývá škodlivá a působí nepříznivě na žaludek. Zralé a zavařené plody už obsahují jenom zbytky této substance.

Bezový květ nemá žádné vedlejší nežádoucí účinky, mohou jej užívat i těhotné ženy a kojící ženy. Naopak nadměrné požití nepřevařené šťávy či syrových plodů může způsobit nevolnost nebo příznaky otravy. Tudíž se nedoporučuje v těhotenství užívat bobule černého bezu a přípravky z nich.

Účinky tepelně zpracovaných bobulí:

  • čerstvý spařený bezinkový čaj před jídlem mírní potíže způsobené nervózním žaludkem;
  • proti zácpě se radí dát si mezi jídly 2 až 3 polévkové lžíce bezinkového sirupu a poté si dopřát alespoň krátký odpočinek;
  • posilují celkový zdravotní stav, snižují horečku, povzbuzují chuť k jídlu.

Zdroj: Bezinková šťáva
Zveřejněno: 17.10.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: domácí šťáva článek

Já si dělám ve svém odšťavňovači hodně často šťávy. Jak zeleninové, tak taky ovocné. Jednou z mých nejoblíbenějších je tahle šťáva - youtu.be/LXP9hhGGYIQ

Zdroj: diskuze Domácí šťáva článek
Odesláno: 27.8.2018 uživatelem Hadruška
Počet odpovědí: 0

BEZINKOVÝ LIKÉR S RUMEM

Jak na šťávu

Přidáme 1 litr vody a jednu větší skořici a přivedeme k varu. Mírně provaříme 20 minut. V průběhu vaření mícháme nebo můžeme i narušit strukturu plodů tím, že je pomačkáme (například mačkátkem na bramborovou kaši a podobně). Poté necháme stát 12–24 hodin v chladu, většinou postačí přes noc. Další den je přes síto a plátýnko či vyvařenou utěrku přecedíme. Důležité je všechny plody pořádně vymačkat, ukrývá se v nich ještě spousta šťávy. Vznikne nám bezinková šťáva, kterou můžeme přeměnit na bezinkový likér. Z takto připravené šťávy můžeme připravit i bezinkový sirup.

Zdroj: Bezinkový likér s rumem
Zveřejněno: 2.10.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Černé tečky na hroznech, co to může být ?

Dobrý den, dnes jsme si koupili v Kauflandu bílé hrozny bezpeckové. Doma jsme hrozno umyli, po chvíli jsme si všimli černých teček na každé bobulí. Co to může být ? Máme víno raději zlikvidovat nebo se nemusíme ničeho bát ? Děkuji za odpovědi. Přikládám i foto. Přiložený obrázek

Zdroj: diskuze Černé tečky na hroznech, co to může být ?
Odesláno: 17.2.2018 uživatelem Michaela
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

GOJI/GODŽI

Dávkování

Neexistuje žádné vědecky naprosto exaktně stanovené dávkování této plodiny. Vždy ale berte v úvahu, že jde o doplněk stravy pro zlepšení zdravotního stavu, nikoli náhradu stravy, a tomuto faktu přizpůsobte množství bobulí. Kustovnici můžete jíst v podobě čistého nebo také sušeného ovoce. Zároveň je ale v nabídce i šťáva nebo také prášek či kapsle. Záleží na tom, jaká forma vám bude nejlépe vyhovovat. Říká se, že pro děti do věku přibližně deseti let stačí pokrýt denní potřebu vitamínů a minerálů hrstí sušených plodů. Plody lze konzumovat přímo nebo přidat do čajů, polévek, salátů, moučníků nebo jiných pokrmů. V kuchyni nahradí například rozinky. Jsou velmi vhodnou náhradou sladkostí pro děti i dospělé.

Doporučená denní dávka je 6–30 gramů suchých plodů.

Úprava ke konzumaci:

  • Plody lze konzumovat i bez úprav.
  • Nebo denní dávku plodů vařte v půllitru vody 5–10 minut. Pijte ve dvou dávkách na lačno, a to včetně plodů.
  • Polévková lžíce kustovnice též zlepší kuřecí nebo hovězí polévku nebo pečené maso. Plody po tepelné úpravě snězte.

Zdroj: Goji/godži
Zveřejněno: 12.5.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: černání hroznů vína

V období dozrávání hroznů dochází k postupnému modrání (černání?) bobulí a zastavení jejich vývoje a mám pocit, že se naopak začínají zmenšovat. Začíná to právě nyní (cca 10.8.), některé hrozny jsem už utrhl a vyhodil. V roce 2015 dozrálo snad jenom 5% úrody. Před dozráním je vše v pohodě a pak to začne..
Děkuji za radu.
Martin Beníšek

Zdroj: diskuze Černání hroznů vína
Odesláno: 15.8.2016 uživatelem Martin Beníšek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JAK ČASTO SE MŮŽE UŽÍVAT ŠTÁVA Z ČERVENÉ ŘEPY

Recept na přípravu

Bulvy červené řepy (nejlépe v bio kvalitě) omyjte, oloupejte nožem a nakrájejte na větší kostky. Kostky vložte do odšťavňovače, poté už je domácí šťáva z červené řepy připravena ke spotřebě. K pročištění organismu se doporučuje pít týden až 10 dní 3x denně 50 až 100 ml čerstvě vylisované šťávy. Pokud máte zahrádku, můžete si vypěstovat vlastní bulvy. Červená řepa není náročná na pěstování.

Zdroj: Jak často se může užívat štáva z červené řepy
Zveřejněno: 30.1.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

PŘIROZENÉ ZESVĚTLENÍ KŮŽE

Rajčatová šťáva a limetka

Směs ze šťávy z rajčat a limetky může pomoci zesvětlit tmavá místa způsobená častým sluněním. Nejenže tato směs bělí, ale také dodává pleti zářivý vzhled. Směs by se měla nanášet každý den a nechat působit po dobu několika minut, poté důkladně opláchnout. Toto řešení je ve srovnání s prodávanými krémy na bělení kůže přinejmenším stejně účinné, ale určitě levnější. Citronová šťáva funguje stejně dobře jako limetka, může mírně pálit, ale po čase si na to zvyknete.

Zdroj: Přirozené zesvětlení kůže
Zveřejněno: 3.2.2013


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: chuť

Chuť je většinou dost kyselá i když dnes už je vyšlechtěna odrůda, která obsahuje kolem 10 procent cukru. Dva takové keře jsem vysadil na jaře a měli pár bobulí. Ani jsem je neochutnal. Koncem července mi je sklidili kosi. Rakytník má lístky podobné lístkům vrbovím. Dále má ostny dlouhé až5cm. Já, nevím s čím by se to dalo splést, Ale raděj se podívejte na netu na jeho vyobrazení. Je to rostlina dvoudomá a proto potřujete samice a aspoň jednoho samce

Zdroj: diskuze Sklizeň rakytníku
Odesláno: 12.10.2017 uživatelem Zdeněk Boráň
Počet odpovědí: 6 Zobrazit odpovědi

NONI – MORINDA CITRIFOLIA

Šťáva z noni

Šťáva z noni zvyšuje vitalitu, upravuje psychickou a fyzickou výkonnost organismu, příznivě působí na imunitní systém, napomáhá regenerovat poškozené buňky, pozitivně ovlivňuje rekonvalescenci, podporuje zdraví pokožky a vlasů. Napomáhá při léčbě psychických potíží a depresí – obsahuje melatonin a hormon štěstí serotonin. Dávkování: pravidelně každý den 4 lžičky 2x denně asi půl hodiny před jídlem. Nedoporučuje se překračovat denní dávku 40 ml, to je 8 lžiček denně. Noni je možné a také vhodné pít delší dobu – až 6 měsíců. Některé osoby pociťují zásadní zlepšení zdravotního stavu teprve po několika měsících užívání šťávy z noni.

Zdroj: Noni – Morinda citrifolia
Zveřejněno: 4.3.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: sirup z bobulí hlohu,kyselina foliová, nebo koenzym Q 10, chilli papričky

Nejdříve si kupte domácí tlakoměr, abyste si mohla měřit tlak průběžně doma, jak si vzpomenete. Pak zkuste vystřídat jednotlivé doplňky stravy, které jste vyjmenovala. O tomto informujte svého lékaře a sdělte, že si budete pravidelně kontrolovat svůj krevní tlak. Lék Presid má prokázané interakce při změně množství některých enzymů v těle a jde jen těžko s určitostí vyloučit jeho interakci s potravními doplňky. Proto buďte opatrná a pravidelně kontrolujte svůj tlak.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sirup z bobulí hlohu,kyselina foliová, nebo koenzym Q 10, chilli papričky
Odesláno: 17.8.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

GOJI/GODŽI

Goji při hubnutí

Složení kustovnice je nutričně dobře vyvážené, proto se hodí i při různých metabolických poruchách. Plody obsahují hodně vlákniny, až 21 %, díky čemuž dojde k zasycení a nebudete trpět hladem. Žaludek po snězení bobulí vyšle mozku signál, že už má dost a po delší dobu nepotřebuje žádnou potravu. V neposlední řadě mají plody vliv na stres. Pomáhají zlepšit obranu organismu proti němu a tím pádem se dostáváte i do větší duševní pohody. V takové náladě se také mnohem lépe hubne. Je totiž všeobecně známo, že stres je nepřítelem snahy o shazování kilogramů. Hubnutí s kustovnicí je zdravé, protože vaše tělo dostává všechny potřebné látky pro svůj rozvoj. Úpravou metabolismu, ke které přispívá, dochází ke zlepšení spalování. Díky změně životního stylu a zařazení plodů kustovnice do jídelníčku se vám podaří snižovat tukové zásoby, aniž by vaše tělo nutričně strádalo. Výhodou plodů je i skutečnost, že mají nízký glykemický index, a tudíž utlumují hlad a chuť na jídlo. Regulují rovněž hladinu cukru v krvi, a proto pomáhají zabránit chuti na sladké. Zajišťují postupné uvolňování cukru. Zabraňují kolísání glykemického indexu. V malém množství obsahují chrom, který je nezbytný pro udržení svalové hmoty při hubnutí. Při redukci hmotnosti se totiž často stává, že při nedostatku chromu ubývá svalová hmota, a ne tuková. Kustovnice také napomáhá urychlení metabolismu.

Cena plodů.

Zdroj: Goji/godži
Zveřejněno: 12.5.2016

RAKYTNÍK ŘEŠETLÁKOVÝ

Rakytníková šťáva s medem a mátou

Na tři sklenice rakytníkové šťávy se přidá 50 g medu rozpuštěného v jedné sklenici vařící vody a půl sklenice vřelého nálevu z pěti listů máty nebo meduňky.

Zdroj: Rakytník řešetlákový
Zveřejněno: 24.5.2015

JAK ČASTO SE MŮŽE UŽÍVAT ŠTÁVA Z ČERVENÉ ŘEPY

Jak často se může užívat

Při konzumaci řepné šťávy by měli být opatrní pacienti trpící diabetem, a to vzhledem k vysokému obsahu cukru.

Zdroj: Jak často se může užívat štáva z červené řepy
Zveřejněno: 30.1.2018

DOMÁCÍ LIKÉR Z ARONIE

Černá jeřabina aronie

Do Evropy se tento keř dostal kolem roku 1700, a už tehdy byly jeho plody hojně využívány při léčbě trávicího ústrojí. Původ aronie můžeme hledat na východě Severní Ameriky, kde ji pro její léčivé účinky používali k přípravě pokrmů i indiáni. Nejvýznamnější účinky na lidské zdraví má druh Aronia melanocarpa.

Aronie je keř či menší stromek dorůstající až do výšky 3 metrů, jehož černé plody o velikosti přibližně 1 cm rostou v hroznech. Kvůli barvě bobulí se černé jeřabině říká také temnoplodec. Aronie má temně fialové až černé plody trpké chuti a velikostí podobné borůvkám. Je vhodná pro diabetiky, sportovce, managery, a to díky vysokému obsahu vitamínů A, B1, B2, B6, B 9, C, E, P. Plody aronie jsou vhodné i pro lidi pracující intenzivně na počítači, jelikož napomáhají regeneraci očí, harmonizují působení záření monitorů na organismus, zlepšují paměť, koncentraci a vitalitu. Černé jeřabiny působí i jako prevence proti infarktu, mrtvici a arterioskleróze, nadto mají preventivní využití proti depresím.

Plody aronie se sklízejí koncem léta a začátkem podzimu a mají široké využití v kuchyni. Připravují se z nich chutné marmelády a džemy, sirupy, šťávy, kompoty, likéry, víno, můžeme je sušit nebo použít do moučníků. Samotné bobule jsou ke konzumaci trochu trpké, přidáním cukru se však trpkost ztrácí a vystupuje chuť připomínající borůvky. I listy černé jeřabiny lze využít. Odvar z listů se používá jako prostředek ke snížení krevního tlaku, má protizánětlivé účinky a podporuje tvorbu žluče. Celkově je velmi užitečná pro zdraví.

Nyní již na vyzkoušené recepty...

Zdroj: Domácí likér z aronie
Zveřejněno: 14.9.2017

JAK VYMAČKAT ŠŤÁVU Z CIBULE

Šťáva z cibule

Původně byla cibule jen divoká rostlina, kterou lidé postupně začali používat a pak i pěstovat. Dnes je oblíbená ve všech podobách a druzích a všestranně použitelná v kuchyni i při domácím lidovém léčení. Vitamíny, minerály a allicin obsažené v cibuli mají podobnost s antibiotickou léčbou, která sice s cibulí trvá trochu déle, ale je také úspěšná. Cibule pomůže rychleji s odstraněním kašle při nachlazení, šťáva z cibule dobře odhleňuje celý organismus. Pokud chcete očistit tělo od hlenu, ať už v dýchacím, trávicím anebo vylučovacím systému, můžeme se na cibuli spolehnout. Zvláště kuřáci mohou pro své ozdravení po cibulové šťávě sáhnout. Stejně jako milovníci pečiva, mléčných výrobků a sladkostí. Pokud se hlen hromadí v organismu a nevylučuje se, způsobuje nepříjemnosti.

Zdroj: Jak vymačkat šťávu z cibule
Zveřejněno: 30.8.2016

BŘEZOVÁ MÍZA

Jak ji použít

Březová šťáva se uchovává v dřevěných bečkách, lehce posypaná ječmenem. Když zrna vyklíčí, vytvoří se zelený povrch a šťáva získá zvláštní jemnou chuť, kterou lze zvýraznit mátou a jinými přísadami. Samotná šťáva je nasládlé chuti s vůní přírody.

Kvas získáme odstavením nádoby s mízou někam do chladna. Zde ji necháme podle potřeby kvasit. Pro zlepšení chuti lze opět přidat ječmen, mátu či jiné bylinky.

Na víno z březové mízy potřebujeme 1 litr březové mízy, který svaříme s 20 dkg cukru, procedíme a necháme zakvasit. Kvasinky dostaneme do mízy buď živou kulturou z chleba, z kvasnic, nebo ideálně z vína. Etanolové bakterie jsou všude, a tedy i ve sbírané míze, ale je dobré kvasný proces podpořit. Kvašení trvá 4 týdny. Vykvašené víno dobře uzavřeme do čisté láhve, pevně uzavřeme, nejlépe voskem, a necháme 12 týdnů uležet. Pro chuť můžete před kvasným procesem přidat na 1 litr březové kůry 2 dl vína.

Březový sirup vyrobíme tak, že na jeden litr sirupu potřebujeme 60–100 l mízy. Přidáme 20 dkg cukru na litr mízy. Vařením této směsi vzniká sirup – nezapomínejte míchat a odstraňovat vzniklou pěnu. Správný sirup má mít 66–67% cukernatost. Chuť březového sirupu je shodná s chutí javorového sirupu.

Zdroj: Březová míza
Zveřejněno: 24.6.2015

JAK VYMAČKAT ŠŤÁVU Z CIBULE

Léčivé recepty

V léčitelství cibuli můžeme konzumovat syrovou, inhalovat ji, po rozkrojení potírat místa ran, vředů a zánětu, užívat ji jako šťávu, sirup, čaj, víno nebo si z ní připravovat různé zábaly, kapky, masti. Každodenní konzumace cibule se považuje za účinnou prevenci proti rakovině.

Šťáva z cibule s cukrem na kašel

Ingredience: 1 cibule, 1/2 lžičky cukru

Postup: Nadrobno nakrájíme cibuli a posypeme ji cukrem. Necháme při pokojové teplotě a zhruba za 1–2 hodiny se začne tvořit šťáva. Tuto užíváme po lžičkách při kašli.

Šťáva z cibule s medem

Ingredience: cibule, třtinový cukr nebo med, citróny

Postup: Nakrájíme cibuli na malé kousky anebo ji rozsekáme mixovacím nožem. Po vrstvách ukládáme do zavařovací sklenice, vždy 1 vrstva cibule, pak 1 vrstva třtinového cukru (asi 1 polévková lžíce maximálně) a trochu citrónu. Střídáme vrstvy, dokud sklenici nenaplníme do poloviny. Poslední vrstvou je vrstva cukru. Namísto cukru můžeme použít i dobrý kvalitní med, jen musíme dát pozor, abychom to ani s cukrem, ani s medem nepřehnali a šťáva nebyla příliš sladká. Sklenici uzavřeme a uložíme do lednice nebo do chladu spíže. Po 24 hodinách se z cibule uvolní šťáva, kterou můžeme použít a po lžičkách užívat. Takto naložená cibule bude minimálně 3 dny k použití jako lék. Čerstvá šťáva z cibule naložené s cukrem nebo medem je vždy silnější a účinnější. Opakujte tuto proceduru alespoň 3x za sebou a do 10 dní se tělo dost pročistí. Nezapomínejte hodně pít, aby z těla mohly všechny rozpuštěné nečistoty dobře odejít. Cibulová šťáva je vhodná i pro děti, odhlení je i zbaví kašle. Zároveň pomůže vypořádat se s viry a bakteriemi a posílí imunitní systém.

Cibule s cukrem na bolest v krku

Ingredience: 3 cibule, trochu cukru

Postup: Cibuli nakrájíme na kostičky a dáme na talíř, posypeme cukrem a necháme, aby pustila šťávu, poté rovnou zkonzumujeme 2 lžíce této šťávy. Podává se po každém druhém jídle. Cibule s cukrem je vhodná již pro děti od 6 a půl měsíců na bolest v krku.

Cibule s cukrem na suchý kašel

Postup: Do uzavírací sklenice dejte najemno pokrájenou středně velkou cibuli, přidejte polévkovou lžíci moučkového cukru a pro zlepšení chuti můžete přidat lžičku mletého nebo tlučeného anýzu. Sklenici uzavřete a na světle nechte několik hodin louhovat. Šťávu, která takto vznikne, užívejte po lžičkách před jídlem. Pokud ale velmi pospícháte a kašel neustává, cibuli jen překrojte na čtvrtky. V hrnečku zalijte vodou jen tolik, aby byla cibule ponořená a nechte přejít varem. Vývar slijte a po mírném prochladnutí přidejte lžíci cukru a vypijte.

Zdroj: Jak vymačkat šťávu z cibule
Zveřejněno: 30.8.2016

ČERVENÁ ŘEPA A JEJÍ NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY

Je sterilovaná červená řepa zdravá?

Sterilovaná červená řepa se konzumuje hlavně v období, kdy není k dostání syrová. Nejlepší účinky na zdraví má syrová červená řepa, ze které se připraví salát nebo šťáva. Sterilovaná řepa má také příznivé účinky na lidský organismus, ale jejich hodnoty nejsou již tak vysoké jako u syrové.

Zdroj: Červená řepa a její nežádoucí účinky
Zveřejněno: 24.8.2017

JAK ČASTO SE MŮŽE UŽÍVAT ŠTÁVA Z ČERVENÉ ŘEPY

Další prospěšné látky

Kromě výše uvedených minerálů najdeme v řepě vitamíny, jako je vitamín A, vitamín C, vitamín B6, B1 a B2. Dále pak řepa obsahuje antokyany, betain, antioxidanty, bioflavonoidy, sacharidy, vápník, síru, chlor, měď, jód, vlákninu, niacin, kyselinu listovou a biotin.

Řepná šťáva tak má velmi široké uplatnění při léčbě a prevenci mnoha nemocí.

Čištění krve: Jednou z nejznámějších vlastností řepné šťávy je schopnost dokonale čistit krev od škodlivých látek, což je přičítáno vysokému obsahu železa v červené řepě. Řepa je známá také jako účinný lék na chudokrevnost.

Trávení a poruchy zažívání: Vliv pití šťávy z cukrové řepy na zdravé trávení lze přičíst obsahu sacharidů ve formě přírodního cukru. Tyto sacharidy jsou snadno stravitelné a spolu s vlákninou optimalizují proces trávení potravy. Řepná šťáva je také vhodným doplňkem při léčbě nemocí, jako je žloutenka, nevolnost a zvracení, úplavice, hepatitida, zácpa, hemoroidy a průjem.

Kardiovaskulární choroby: Vědecké výzkumy prokázaly, že dusičnany obsažené ve šťávě červené řepy jsou prospěšné při snižování krevního tlaku u pacientů trpících hypertenzí, což je považováno za jeden z největších léčebných účinků červené řepy.

Stres: Pokud neustále žijete pod škodlivým stresem, věřte že červená řepa obsahuje látku zvanou "GABA", která velmi aktivně tlumí stres, její konzumace tudíž pomáhá i při odstranění tohoto nežádoucího stavu.

Cholesterol: Další z důležitých léčebných vlastností řepné šťávy je schopnost snižovat obsah špatného cholesterolu v těle a zároveň zvyšovat obsah zdravého cholesterolu v krvi, což může pomoci v boji s touto novou civilizační epidemií.

Oběhové poruchy: Řepná šťáva je rovněž dobré rozpouštědlo anorganických usazenin vápníku v těle. Proto je důležitá v prevenci poruch krevního oběhu, jako jsou křečové žíly, vysoký krevní tlak, arterioskleróza a další.

Kožní problémy: Pravidelné pití šťávy z červené řepy je prospěšné v prevenci a léčbě kožních zánětů, akné, suché kůže a lupénky. Pomáhá udržet zdravou pokožku a podporuje růst vlasů.

Rakovina: Díky obsahu betainu zamezuje řepná šťáva vzniku rakovinných nádorů a také čistí tělo od všech škodlivých toxických látek. Proto je tato šťáva velmi důležitá v prevenci rakoviny, zejména rakoviny tlustého střeva.

Svěžest a vytrvalost: Pravidelné pití šťávy z červené řepy zvyšuje fyzickou vytrvalost, to je dáno obsahem dusičnanů, které snižují spotřebu kyslíku v krvi, čímž dochází ke snížení únavy organismu a zvýšení vytrvalosti.

Zdroj: Jak často se může užívat štáva z červené řepy
Zveřejněno: 30.1.2018

RAKYTNÍK ŘEŠETLÁKOVÝ

Rakytníkové víno

Suroviny:

  • šťáva z rakytníku
  • voda
  • cukr krystal

Postup:

Šťávu z rakytníku zřeďte vodou a doplňte cukrem, a to následujícím způsobem: nejprve jeden litr šťávy doplňte na 1,6 litru vodou a přidejte 0,5 kg cukru. Cukr potom doplňujte v množství po 0,1 kg čtvrtý, sedmý a desátý den. Po vykvašení by mělo mít víno 13 % cukru, 0,7 % kyselin a 13 % alkoholu. Takto získané rakytníkové víno je značně aromatické a má velmi jemnou chuť.

Zdroj: Rakytník řešetlákový
Zveřejněno: 24.5.2015

CIBULE NA SILNÉ VLASY

Cibule s medem

Ingredience: šťáva ze 3 cibulí, 1 lžička medu

Recept: Smíchejte šťávu z cibule a med a naneste na vlasy. Nechte působit cca 8 hodin. Med dokonale zklidní podrážděnou vlasovou pokožku a má léčivé vlastnosti. Med umí vlasy zesvětlit – a není to žádný výmysl. Děje se tak proto, že obsahuje enzym produkovaný včelami, který umí rozkládat cukr na peroxid vodíku. Rozhodně neaplikujte med na vlasy samotný, pokud jej samozřejmě nechcete použít jako totální depilaci svých vlasů. Krásné zesvětlené vlasy získáte, pokud jej společně s cibulí necháte na vlasech působit alespoň uvedených 8 hodin.

Zdroj: Cibule na silné vlasy
Zveřejněno: 2.9.2016