Téma: 

bezinková šťáva z plodů


Facebook Twitter Pinterest email tisk

BEZINKOVÁ ŠŤÁVA

Bezinková šťáva z plodů

Ingredience: 1 kg dobře vyzrálých bobulí bezinek, 2 l vody, 700 g cukru, 1 lžička kyseliny citronové

Postup: Očištěné bezinky podlijeme vodou a rozvaříme. Propasírujeme, do šťávy přidáme cukr a kyselinu citronovou a povaříme. Vařící šťávu nalijeme do lahví, uzavřeme a obrátíme, aby se víčka sterilizovala. Připravenou tekutinu plníme až po okraj nádoby, aby se nevytvořila na plíseň šťávě. Necháme vychladnout a uchováváme v chladu. Pokud do šťávy přidáme alkohol, například rum, získáme výborný bezinkový likér.

Detail odstavce: Bezinková šťáva z plodů
Zdroj: Bezinková šťáva
Zveřejněno: 17.10.2016


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: aronie zasychání plodů

Dobrý den máme krásnou aronii má velké množství plodu, ale polovina uschla, zcela vysušená, nevím proč, děkuji za radu klacková marie

Zdroj: diskuze Aronie zasychání plodů
Odesláno: 29.7.2018 uživatelem MARIE KLACKOVÁ
Počet odpovědí: 0

BEZINKOVÁ ŠŤÁVA

Bezová šťáva za studena

Ingredience: 60 květů, 4 litry převařené vody, 10 dkg kyseliny citronové, 10 citronů

Postup: Květy namočit na 24 hodin s kyselinou citronovou, potom scedit. K tomu rozpustit 4 kg cukru a vymačkat deset citronů. Tato bezinková šťáva bez vaření je jednoduchá a velmi chutná.

Detail odstavce: Bezová šťáva za studena
Zdroj: Bezinková šťáva
Zveřejněno: 17.10.2016


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: Černé tečky na hroznech, co to může být ?

Hrozny můžete klidně konzumovat. Jde jen o kosmetickou vadu, která snižuje jakost plodů, ale na zdraví člověka nemá žádný vliv.

Zdroj: diskuze Černé tečky na hroznech, co to může být ?
Odesláno: 18.2.2018 uživatelem Zahradník
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

BEZINKOVÝ LIKÉR S RUMEM

Jak na šťávu

Přidáme 1 litr vody a jednu větší skořici a přivedeme k varu. Mírně provaříme 20 minut. V průběhu vaření mícháme nebo můžeme i narušit strukturu plodů tím, že je pomačkáme (například mačkátkem na bramborovou kaši a podobně). Poté necháme stát 12–24 hodin v chladu, většinou postačí přes noc. Další den je přes síto a plátýnko či vyvařenou utěrku přecedíme. Důležité je všechny plody pořádně vymačkat, ukrývá se v nich ještě spousta šťávy. Vznikne nám bezinková šťáva, kterou můžeme přeměnit na bezinkový likér. Z takto připravené šťávy můžeme připravit i bezinkový sirup.

Detail odstavce: Jak na šťávu
Zdroj: Bezinkový likér s rumem
Zveřejněno: 2.10.2017


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: Re: Rakytník - jeho pěstování

Jde o to kolik plodů chcete sklízet a kolik máte placu na zahradě. Strýček má 7 leté stromky 2+1 3 m od sebe a nestříhá zatím ale už maj 4 m výšku. A je z nich tak 15 litrů plodů a to je podle mne to podstatné . Když jsem vyděl na netu obrázky zemědělské velkovýroby tak to bylo pole asi tak stejně velkých stromků. Tam to ale zbíraj nějakýmy kombajny. Ale určitě i mi budem asi omlazovat a prořezávat. Víc neporadím. J

Zdroj: diskuze Rakytník - jeho pěstování
Odesláno: 21.10.2017 uživatelem jirka
Počet odpovědí: 7 Zobrazit odpovědi

BEZINKOVÁ ŠŤÁVA Z PLODŮ

Bezinkový likér z plodů

Suroviny:

  • 1 kg plodů z černého bezu
  • 2 l vody
  • 0,5 l rumu
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mleté kávy
  • 4 ks hřebíčku
  • 1 kg pískového cukru
  • 1 citron

Postup:

Natrhané bezinky omyjte, otrhejte od stopiček, zalijte vodou a dejte vařit na plotnu. Bobule rozvařte na kaši, potom přidejte na plátky nakrájený a oloupaný citron (bez pecek, aby šťáva nezhořkla). Dále přidejte skořici, kávu a hřebíček. Vše nechte chvilku provařit. Poté propasírujte přes síto nebo plátno. Do takto propasírované šťávy přidejte cukr a nechte ještě chvilku provařit. Nakonec do vlažné šťávy vlijte rum, rozmíchejte a nalijte do sklenic. Nechte vystydnout a poté můžete sklenice uklidit někam do chladu a tmy.

Detail odstavce: Bezinkový likér z plodů
Zdroj: Bezinková šťáva z plodů
Zveřejněno: 30.10.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

BEZINKOVÁ ŠŤÁVA Z PLODŮ

Jak uchovat šťávu z plodů černého bezu

Šťávu z černého bezu nejlépe uchováte ve tmě a chladu. Tmavé prostředí sklepů je tak pro její uchování nejlepší. Můžete si zkusit vyrobit šťávu třeba podle tohoto receptu:

Suroviny:

  • 1 kg plodů z černého bezu
  • 2 l vody
  • 1 kg pískového cukru
  • 1 balíček kyseliny citronové (1 lžička)

Postup:

Natrhané bezinky omyjeme, otrháme od stopiček, zalijeme vodou a dáme vařit na plotnu. Bobule rozvaříme na kaši, kterou potom propasírujeme přes síto nebo plátno. Do takto propasírované šťávy přidáme cukr s kyselinou citronovou a necháme ještě chvilku provařit. Ještě horké nalijeme do sklenic, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru, aby nám víčka dobře chytla. Necháme vystydnout a poté můžeme sklenice uklidit někam do chladu a tmy.

Detail odstavce: Jak uchovat šťávu z plodů černého bezu
Zdroj: Bezinková šťáva z plodů
Zveřejněno: 30.10.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: usychaji listy

Mám tomel vypěstovaný z pecky plodu. Je 2 roky stary a roste pěkně ale ted mi začaly schnout listy, nevim cim to je.

Zdroj: diskuze Kaki Tomel
Odesláno: 31.7.2018 uživatelem světlana farkašová
Počet odpovědí: 4 Zobrazit odpovědi

BEZINKOVÁ ŠŤÁVA

Bezinková marmeláda

Ingredience: 1,3 kg plodů bezinek, 0,6 kg cukru, 3 g kyseliny citronové nebo 4 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy, pektin, sklenice s víčky

Postup: Bobule zcela zralých bezinek otrháme a bez podlévání je zahřejeme k varu, na mírném zdroji tepla je povaříme, dokud nezměknou, vytřeme je na protlak a ten zvážíme. Na 1 kg protlaku přidáme 100 g cukru, zvýšíme teplotu zdroje a vaříme 20 minut. Přidáme práškový pektin rozmíchaný s trochou cukru (množství dle návodu na obalu), bez přerušení varu přidáme i zbytek cukru a po jeho rozpuštění i kyselinu citronovou nebo citronovou šťávu. Dále vaříme a zkoušíme, zda je marmeláda podle zkoušky dostatečně hustá. Hotovou marmeládu, ještě dost teplou, dáme do sterilovaných skleniček, dobře uzavřeme a necháme vychladnout dnem vzhůru. Když si budete dělat z bezu marmeládu, dejte si pozor, aby se vám do ní nedostaly stopky rostliny. Obsahují jedovaté kyanidy.

Detail odstavce: Bezinková marmeláda
Zdroj: Bezinková šťáva
Zveřejněno: 17.10.2016


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: Sklizeň rakytníku

Asi máte jako já rannou odrůdu Sluníčko, který v teplém létě dozraje do poloviny srpna a pak už praská a nedá se sklidit :-) Stalo se mi to předloni, když jsem ho nestačila otrhat před dovolenou. Tato odrůda má hodně plodů nahuštěných přímo u větve, tedy žádné trhání vidličkou nebo stříhání větviček do mrazáku...
Trhám je ručně, vlastně prstem zajedu mezi plody a podeberu stopku, aby mi plody nepraskly. Je to zdlouhavé, ale úroda za to stojí! Výborný je likér, marmeláda i čaj ze zmrzlých plodů...

Zdroj: diskuze Sklizeň rakytníku
Odesláno: 18.1.2018 uživatelem JItka
Počet odpovědí: 7 Zobrazit odpovědi

BEZINKOVÁ ŠŤÁVA Z PLODŮ

Recept na bezinkový sirup za studena

Suroviny:

  • 1 kg čisté vymačkané šťávy z bezinek
  • 1,5 l vody
  • 1 kg pískového cukru
  • 1 balíček kyseliny citronové
  • 1 balíček konzervačního přípravku

Postup:

Natrhané bezinky neboli černý bez omyjeme, otrháme od stopiček a na strojku na maso nebo lisu na ovoce prolisujeme. Měli bychom mít alespoň jeden litr šťávy. Převaříme si vodu, kterou nalijeme do vymačkané šťávy, přidáme cukr a balíček kyseliny citronové. Vše důkladně smícháme dohromady a necháme v chladnu vystydnout. Poté si v malém množství šťávy rozmícháme balíček konzervačního přípravku, abychom předešli plísním a kvašení, a nalijeme do zbytku šťávy. Vychladlou šťávu plníme do lahví. Skladujeme v chladu, nejlépe lednici. Šťáva z černého bezu je velice chutná a zdravá.

Detail odstavce: Recept na bezinkový sirup za studena
Zdroj: Bezinková šťáva z plodů
Zveřejněno: 30.10.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: vlašské ořechy choroby

V letošní sklizni vlašských ořechů jsem zjistil u spousta plodů "jakoby vyžrané" díry ve skořápce, zjištěno min. na 50 % úrody. Tento jev jsem zaznamenal poprvé. Můžete mi poradit o co se jedná a jak tomu předcházet? Přiložený obrázek

Zdroj: diskuze Vlašské ořechy choroby
Odesláno: 2.10.2018 uživatelem Petr Litvák
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

BEZINKOVÁ ŠŤÁVA

Bezinková limonáda

Ingredience: 4 litry svařené vody, 5x bezový květ, 1 citron, 400 g cukru, 1/2 lžičky sušeného droždí

Postup: Svařte vodu, nalijte ji ideálně do 5litrové sklenice, hned v horké vodě rozmíchejte cukr (pro ty, kdo drží linii, lze cukru o 50 g ubrat). Do vody ihned vymačkejte citron a „prázdný“ jej nakrájejte na kolečka a také přidejte do roztoku. Až voda zchladne a je jen mírně teplá, přidejte kvasnice a bezové květy a dobře rozmíchejte. Přelijte přes trychtýř se sítkem rovnou do lahví, a to za 24 hodin. Láhve po naplnění dejte ihned do ledničky. Čím je nápoj studenější, tím je chutnější. Použití sušených kvasnic zařídí nejen bublinky, ale i dodání vitamínu B.

Detail odstavce: Bezinková limonáda
Zdroj: Bezinková šťáva
Zveřejněno: 17.10.2016


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: opadávání nezralých durancií

V tomto období 7.7.2017 mě začnout padat zelené plody durancií,opakujese to už třetím rokem.Začal jsem je pořádně zalívat ,ale padání jsem nezabránil.Opadlo asi 70% plodů.děkuji za radu nebo vysvětlení.

Zdroj: diskuze Opadávání nezralých durancií
Odesláno: 8.7.2017 uživatelem Krejčiřík Květoslav
Počet odpovědí: 0

BEZINKOVÁ ŠŤÁVA Z PLODŮ

Účinky

Bezinky mají blahodárné účinky na náš organismus. Plody černého bezu používali již naši předkové ve starověku. Byly součástí alternativní medicíny, ale používaly se i ve zdravotnictví. Doporučuje se je však vždy tepelně zpracovat, nebo alespoň nechat projít kvašením. V syrovém stavu jsou totiž jedovaté. Sice v malém množství, ale přece jen obsahují jedovaté látky. Nejlépe bude, když je povaříte nebo upečete – koláč s bezinkami je opravdu výborný. Bezinky mají velice výraznou chuť. Jsou účinné při chřipce a nachlazení v jakékoli formě. Při nachlazení je dobré uvařit si z nich čaj a do něj i použít šťávu z černého bezu. Ten působí také proti nervozitě v žaludku. Na zácpu se doporučují 2–3 lžíce bezinkového sirupu. Bezinky působí na imunitní systém, snižují horečku a zabraňují šíření viru v těle. Pokud máte problémy s chutí k jídlu, tak vám také pomohou produkty z bezinek. Bezinky obsahují vitamín A, B, C, hořčík a železo.

Detail odstavce: Účinky
Zdroj: Bezinková šťáva z plodů
Zveřejněno: 30.10.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

BEZINKOVÁ ŠŤÁVA

Je bezinková šťáva zdravá?

Bobule bezinky dozrávají koncem srpna, jejich šťáva je bohatá na minerální látky a skvěle se hodí na čištění krve. Obsahuje vitamín C, provitamín A (betakaroten), stopové prvky (selen a zinek) a hodně barviv (antokyanů), až 980 mg na 100 g. Dále je to cukr, kyselina jablečná třísloviny, pektiny, vitamíny skupiny B, vápník a kyselina panthotenová Plně vyzrálý černý bez je tak doslova vitamínovou bombou, která má příznivý vliv hlavně na imunitu člověka. Působí antiskleroticky a regeneruje jaterní buňky. Pozor, syrové bezinky jsou mírně toxické a ve větších dávkách vyvolávají nevolnost. Po tepelném zpracování však tyto negativní účinky vymizí.

Bezinky fungují v našem organismu jako lapače volných radikálů, to znamená, že neutralizují škodlivé sloučeniny kyslíku vznikající při látkové výměně a tím chrání buňky těla před poškozením dědičných informací v nich uložených. Když po dobu 2–3 týdnů denně vypijete sklenici šťávy, zlepšíte zásobování krve kyslíkem a zvýšíte obranyschopnost svého organismu. Budete se cítit výkonnější, více fit a plní energie.

Nezralé a syrové bezinky obsahují velké množství látky zvané sambunigrin, ta ve vysoké koncentraci bývá škodlivá a působí nepříznivě na žaludek. Zralé a zavařené plody už obsahují jenom zbytky této substance.

Bezový květ nemá žádné vedlejší nežádoucí účinky, mohou jej užívat i těhotné ženy a kojící ženy. Naopak nadměrné požití nepřevařené šťávy či syrových plodů může způsobit nevolnost nebo příznaky otravy. Tudíž se nedoporučuje v těhotenství užívat bobule černého bezu a přípravky z nich.

Účinky tepelně zpracovaných bobulí:

  • čerstvý spařený bezinkový čaj před jídlem mírní potíže způsobené nervózním žaludkem;
  • proti zácpě se radí dát si mezi jídly 2 až 3 polévkové lžíce bezinkového sirupu a poté si dopřát alespoň krátký odpočinek;
  • posilují celkový zdravotní stav, snižují horečku, povzbuzují chuť k jídlu.

Detail odstavce: Je bezinková šťáva zdravá?
Zdroj: Bezinková šťáva
Zveřejněno: 17.10.2016


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Plody pouze na jednom keři

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat ohledně plodů. Minulý rok jsme koupili 2 keře borůvek, které jsme zasadili. Tento rok sklízím borůvky pouze z jednoho keře. Nevíte, kde je problém?
Předem moc děkuji. Eva

Zdroj: diskuze Plody pouze na jednom keři
Odesláno: 15.7.2015 uživatelem Eva
Počet odpovědí: 0

DOMÁCÍ LIKÉR Z ARONIE

Šťáva z aronie

Ingredience: 2 l plodů aronie, 80 g kyseliny citronové, 1 kg cukru

Postup: Plody aronie omyjeme pod tekoucí vodou a dáme do čtyřlitrové zavařovací sklenice. Smícháme s kyselinou citronovou, sklenici dolijeme vychladlou převařenou vodou a necháme dva dny stát. Poté bobule rozmačkáme a přes čisté plátno necháme šťávu vykapat. Na jeden litr vykapané šťávy přidáme 1 kg cukru a necháme za občasného promíchání rozpustit, pokud možno nevaříme. Hotový sirup z aronie plníme do vymytých a suchých lahví a skladujeme na chladném místě, nejlépe v lednici. Sirup vydrží několik měsíců a hodí se jak na přípravu šťávy, tak i jako sladidlo.

Detail odstavce: Šťáva z aronie
Zdroj: Domácí likér z aronie
Zveřejněno: 14.9.2017

DŽEM Z ARONIE

Vnitřní užití byliny

Listy připravujeme formou krátkodobě vařeného odvaru s dobou varu asi 2 minuty.

Plody můžeme připravovat i formou odvaru ze sušené drogy. Podáváme je raději samostatně, ale připouští se i přidávání sušených plodů do čajových směsí.

Vhodnější formou je podávání zasyrova připraveného kompotu, zhotoveného známým postupem, při němž se prosypávají vrstvy plodů a cukru.

Výrazný účinek mají i džemy, kompoty a jiné formy připravené zatepla, ale účinky čerstvé šťávy a přípravků upravených zastudena jsou větší. Obyčejně podáváme 200–700 g šťávy nebo 100–250 g kompotu denně.

Detail odstavce: Vnitřní užití byliny
Zdroj: Džem z aronie
Zveřejněno: 19.1.2019

JAK SE PĚSTUJE AČOKČA

Využití plodů ačokči

Plody zbavené semen lze plnit masitou nádivkou podobně jako plněné papriky. Ačokča se také používá k přípravě leča, smaženice, můžeme ji nakládat do skladkokyselého nálevu jako okurky či kapie, lze ji používat jako zeleninu do polévky či rizota. Syrové plody se dají použít do různých druhů salátů.

Detail odstavce: Využití plodů ačokči
Zdroj: Jak se pěstuje ačokča
Zveřejněno: 13.5.2013

JAK ČASTO SE MŮŽE UŽÍVAT ŠTÁVA Z ČERVENÉ ŘEPY

Recept na přípravu

Bulvy červené řepy (nejlépe v bio kvalitě) omyjte, oloupejte nožem a nakrájejte na větší kostky. Kostky vložte do odšťavňovače, poté už je domácí šťáva z červené řepy připravena ke spotřebě. K pročištění organismu se doporučuje pít týden až 10 dní 3x denně 50 až 100 ml čerstvě vylisované šťávy. Pokud máte zahrádku, můžete si vypěstovat vlastní bulvy. Červená řepa není náročná na pěstování.

Detail odstavce: Recept na přípravu
Zdroj: Jak často se může užívat štáva z červené řepy
Zveřejněno: 30.1.2018

NÁVOD NA BEZINKOVÝ LIKÉR

Domácí bezinkový likér

Ingredience: 5 kg čerstvých odstopkovaných bezinek, 1 litr vody, 2 kávové lžičky mleté kávy, 1,5 kávové lžičky mleté skořice, 7 ks hřebíčku, 1 citron, 1,3 kg krupicového cukru, 2 sáčky vanilkového cukru, 1 litr vodky

Postup: Oprané bezinky odstopkujeme a dáme do hrnce. Zalejeme jedním litrem studené vody a dáme vařit. Než se bezinky s vodou přivedou do varu, máme čas si připravit koření a oloupat citron. Citron nakrájíme na kolečka a vybereme z něj pecičky. Jinak by šťáva zhořkla. Jakmile se začnou bezinky vařit, za stálého míchání přidáme kávu, hřebíček, skořici a citron a vše necháme asi 5 minut povařit. Odstavíme a necháme do druhého dne v chladnu vyluhovat. Druhý den šťávu přecedíme přes čistý hadřík a snažíme se z plodů vymačkat co nejvíce šťávy. Plody bezinek můžeme před cezením rozmačkat, nebo propasírovat přes síto. Znovu, teď už čistou šťávu zahřejeme, přidáme cukr a s cukrem povaříme cca 5 minut, přidáme vanilkový cukr a povaříme ještě 2 minuty. Šťávu necháme vychladit a do vychladlé přidáme vodku. Plníme do čistých sklenic, nejlépe od rumu nebo jiného alkoholu se šroubovacím uzávěrem. Získáme tak asi 3 litry lahodného likéru, který užíváme jako lék. Štamprličku si dávejte po snídani, nebo večer před spaním.

Detail odstavce: Domácí bezinkový likér
Zdroj: Návod na bezinkový likér
Zveřejněno: 27.11.2014

DOMÁCÍ LIKÉR Z ARONIE

Likér z černých jeřabin

Ingredience: 1 l plodů aronie, 1 l jemné vodky, 1 kg cukru krupice

Postup: Plody černé jeřabiny dáme do pětilitrové zavařovací sklenice a zalijeme je vodkou. Poté necháme 14 dní na chladném místě. Minimálně jednou denně je třeba směs promíchat. Po uplynutí dvou týdnů svaříme cukr s 1 litrem vody, necháme vychladnout a přilijeme k jeřabinám. Směs necháme louhovat dalších 14 dní a opět každý den promícháme. Nakonec černé jeřabiny scedíme a výluh nalijeme do vymytých a suchých lahví. Skladujeme na tmavém místě v suchu a chladu.

Detail odstavce: Likér z černých jeřabin
Zdroj: Domácí likér z aronie
Zveřejněno: 14.9.2017

DŽEM Z ARONIE

Jeřabinová marmeláda

Ingredience: 2 l plodů černé jeřabiny, 1 kg krystalového cukru, 1/2 l vína (i ovocného), 1/2 lžičky skořice, 5 hřebíčků (roztlučených), sklenka rumu, větší špetka Sorbanu

Postup: Černé jeřabiny otrháme, nekvalitní plody vyhodíme, ostatní propláchneme teplou vodou a necháme okapat. Vsypeme je do kastrolu, podlijeme vínem a vaříme asi půl hodiny. Potom plody trochu podrtíme, přidáme koření a cukr a povaříme do zhoustnutí. Ke konci varu přidáme Sorban proti plísním a rum. Vařící marmeládu lijeme do menších skleniček, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladit. Černá jeřabina je velmi zdravá a účinná na cévní choroby.

Detail odstavce: Jeřabinová marmeláda
Zdroj: Džem z aronie
Zveřejněno: 19.1.2019

DOMÁCÍ LIKÉR Z ARONIE

Griotka z aronie

Ingredience: 1 kg aronie, 1/2 až 3/4 kg cukru, 7 dcl i více vínovice, 1/2 lžičky kyseliny citronové, 1 l převařené vody

Postup: Bobulky aronie v sítku omyjeme pod tekoucí vodou. Nachystáme si třílitrovou lahev. Do lahve dáme vždy vrstvu aronie, kterou prosypeme cukrem, a pokračujeme takto až do vypotřebování všech plodů. Lahev s aronií a cukrem zalijeme vínovicí a necháme louhovat cca 1 měsíc. Po měsíci převaříme 1 l vody s kyselinou citronovou, necháme ji zcela vychladit a přilijeme do sklenice s ovocem. Opět necháme měsíc louhovat. Hotový likér scedíme přes plátýnko do sklenic. Podáváme jako lék jednu štamprličku na lačno po ránu.

Detail odstavce: Griotka z aronie
Zdroj: Domácí likér z aronie
Zveřejněno: 14.9.2017

BEZINKOVÝ LIKÉR S RUMEM

Bezinkový likér z plodů

Ingredience: 2,5 l bezinek (kuliček černého bezu), 1 l vody, 1 vanilkový cukr, 1 kg cukru, 6 lžic silné kávy (uvařené), 1/2 l rumu

Postup: Bobule bezinek bez stopek a vaříme ve vodě cca 15 minut. Poté co nejvíc vymačkáme a přidáme 1 kg cukru, 6 lžic kávy, vanilkový cukr a vaříme, až se vše rozpustí asi 3 minuty. Druhý den přidáme rum, dobře promícháme a nalijeme do sklenic. V chladu vydrží likér nejméně 2 roky. Pomáhá na odkašlávání, na zánět trojklaného nervu a bolavé nohy.

Tip: V zimě si z takto vytvořeného bezinkového likéru můžete udělat grog, který vás zahřeje a posílí vaši imunitu.

Detail odstavce: Bezinkový likér z plodů
Zdroj: Bezinkový likér s rumem
Zveřejněno: 2.10.2017

JAK SE PĚSTUJE AČOKČA

Léčivé účinky ačokči

Plody ačokča obsahují důležité látky pro náš organismus, jako například beta-karoten, vitamíny B1, B2, C, uhlohydráty, rostlinné bílkoviny, soli a minerály, vápník, hořčík, fosfor, selen, železo a zinek.

  • Konzumace čerstvých plodů pomáhá tělu metabolizovat cukry a zlepšovat psychickou pohodu.
  • V syrovém stavu rostlina velmi dobře pomáhá proti cukrovce.
  • Šťávou lze léčit zánět středního ucha.
  • Listy mají protizánětlivé účinky.
  • Sušený plod se používá při léčbě i prevenci nemocí oběhového systému.
  • Plody snižují hladinu cholesterolu v krvi a snižují krevní tlak.
  • Může napomáhat při snižování nadváhy.
  • Pomáhá zpomalovat stárnutí buněk a příznivě je ovlivňuje.

Detail odstavce: Léčivé účinky ačokči
Zdroj: Jak se pěstuje ačokča
Zveřejněno: 13.5.2013

JAK SE PĚSTUJE AČOKČA

Pěstování ačokči

Podmínky pro pěstování

Ačokča je poměrně náročná na živiny, základem pro její pěstování je humózní, propustný substrát. Nesnáší těžké a udusané půdy. Tato rostlina vyžaduje slunné místo a hodně vody. Ačokča začíná plodit v srpnu a během vegetačního období může být přihnojována hnojivy na zeleninu.

Výsadba a pěstování

Ačokča je teplomilná rostlina. V našich klimatických podmínkách bývá předpěstovávána v květináčích, do kterých se vysévá v březnu. Stejně jako paprice se jí bude líbit ve fóliovníku nebo na okenním parapetu. Dva děložní lístky jsou podobné lístkům okurky, jinak jsou listy ačokči velmi dekorativní. V polovině května by rostlina měla dosahovat výšky 10–15 cm a je potřeba ji přesadit ven, na určené místo, a to přibližně 25 centimetrů od sebe, na jeden metr čtvereční byste měli mít asi čtyři rostlinky. Nechcete-li ačokču předpěstovávat, můžete ji vysévat přímo na záhon začátkem května. Ke každé rostlině si musíte připravit oporu, podobně jako u okurek, a výhony k ní pravidelně vyvazovat.

Květenství a plody

V červnu po zakořenění se vám rostlina začne bohatě rozrůstat. Je doporučováno výhonek zaštípnout, když dosáhne dvou metrů. Rostlina se pak začne rozvětvovat a podpoří se tím tvorba plodů. Ačokča roste velmi rychle a bohatě plodí až do mrazů. Květy má drobné, nažloutlé nebo nazelenalé. Teprve z těchto květů se tvoří plody.

Plod je bobule podobná okurce nebo zelené paprice, na konci zašpičatělá, s bílou, nahořklou dužinou. Vnitřek plodu je po dozrání dutý. Pro konzumaci jsou vhodné plody ve velikosti 3–10 cm, nejlépe v období, dokud jsou semena bílá a měkká. U starších plodů je zapotřebí zbavit se před konzumací starých, zralých, tvrdých semen, kterých bývá v jenom plodu šest až dvanáct. Na jedné rostlině za jeden den uzraje až deset plodů.

Další využití rostlin ačokča

Pokud by vám plody nechutnaly, můžete ačokču použít jako okrasnou, dekorativní rostlinu k plotům, suchým stromům, altánům, pergolám, které za krátký čas bohatě obroste. Její květy jsou pastvou pro včely a obrovskou výhodou je, že tuto rostlinu zatím nenapadají žádné nemoci ani škůdci.

Detail odstavce: Pěstování ačokči
Zdroj: Jak se pěstuje ačokča
Zveřejněno: 13.5.2013