Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

BRAMBOROVÉ SALÁTY RŮZNÉ DRUHY

OBSAH

Bramborové placky z kaše

Ingredience: hrubá mouka, salám, sýr, bramborová kaše

Postup: Do zbylé bramborové kaše přidáme hrubou mouku podle potřeby tak, abychom vytvořili tužší těsto. Můžeme přidat podle chuti jakýkoliv salám nebo třeba sýr. Poté vytvoříme placičky, vkládáme je do pánve s rozpáleným olejem a smažíme dozlatova. Bramborové placky z kaše podáváme teplé i studené.

Zdroj: Bramborové placky

Fotografie tújí

Zde můžete vidět, jak vypadají různé druhy tújí.

Zdroj: Druhy tújí

Diskuze

V diskuzi PLÍSEŇ NA HROZNOVÉM VÍNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Dolínek.

Dobrý den,
mám druhý rok ve skleníku sazeničku bílého a modrého skleníkového hrozna.
Dnes jsem kontroloval skleník a zaléval zbývající saláty a objevil jsem na větvích hroz.vína nějakou bílou plíseň.
Prosím o radu čím postříkat.Skleník i v tomto ročním počasí dost větráme,je z akrylátu.
V loňském roce jsme nic podobného nepozorovali.
Děkuji za odpověď.
Jiří Dolínek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel V. Žitek.

Na hroznu bílého vína ve skleníku se objevil šedivý povlak.Předpokládám, že se jedná o nějakou plíseň. Poradí mi někdo, čím bych měl hrozny ošetřit? Děkuji.

Zdroj: diskuze Plíseň na hroznovém víně

Bramborové placky na sucho v troubě

Ingredience: 1 1/4 kg brambor, 25 dkg mouky, 1 vejce, sůl, 5 dkg sádla nebo másla, 1/2 kg švestek, 2 dkg máku, 3 dkg cukru

Postup: Těsto na bramborové placky připravíme z brambor uvařených ve slupce. Brambory po uvaření oloupeme, prolisujeme nebo ustrouháme. Dáme do mísy. Osolíme, přidáme mouku a jedno vejce. Z bramborové hmoty vypracujeme vláčné těsto. Nakrájíme na kousky a za pomoci válečku rozválíme na pomoučeném vále. Bramborové placičky se pekly na čisté plotně, tudíž nasucho bez tuku, a tak je můžete upéct na plechu s pečicím papírem také nasucho a budete mít zdravé jídlo. Pokud chcete kaloričtější variantu, tak použijte sádlo a opečte se sádlem v kastrolu. Na každou placku se dá lžíce škvarečků a může se servírovat. Bramborové placky můžete také jen na plotně upéct, potřít máslem a pak rozvařenými švestkami nebo povidly a posypat tlučeným mákem a cukrem a podávat jako moučník.

Zdroj: Bramborové placky

Poradna

V naší poradně s názvem ODBORNÁ POMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jakub.

Dobrý den, dostal jsem úkol pořídit dva druhy ozdobných keřů do truhlíku na slunné místo. Výška 150-200cm a jeden by měl kvést žlutě a druhý modře a pokud možno současně. Prosím poraďte. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Jarní květový vodopád ve skladbě modrá/žlutá se skládá z modrého šeříku a žluté zákuly japonské. Do truhlíku bych to pořídil tak, aby šeřík tvořil background od rohů do středu a uprostřed bych umístil zákulu. Oba keře kvetou bohatě a současně.

Zdroj: diskuze Odborná pomoc

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem

Ingredience: 1 kg brambor, 300 g uzené krkovice, 200 g hrubé mouky, 100 g krupice, 2 lžíce hladké mouky, 4 cibule, 1 vejce, sádlo, voda, sůl

Na přílohu: podušené sladkokyselé červené zelí, osmažená cibulka

Postup: Den předem si uvaříme brambory ve slupce. Druhý den brambory oloupeme a na jemno nastrouháme. K bramborám přidáme hrubou mouku, krupici a vejce, vypracujeme těsto, které necháme 20 minut odpočinout. Vál pomoučíme hladkou moukou, vyválíme plát asi 5 mm silný, z něhož vykrájíme čtverce o velikosti 6 x 6 cm, doprostřed dáme lžíci nasekaného uzeného masa a zabalíme. Knedlíky vaříme v osolené vodě 10–12 minut, až začnou plavat na povrchu, pak je vytáhneme a necháme okapat. Bramborové knedlíky plněné uzeným podáváme s červeným zelím a s cibulkou osmaženou na sádle dozlatova.

Zdroj: Plněné knedlíky

Poradna

V naší poradně s názvem DÝNĚ - DRUHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zahradník.

Je to zimní dýně. Je to jednoleté ovoce zastupující několik druhů tykví v rámci rodu Cucurbita. Pozdně rostoucí, méně symetrické odrůdy lichého tvaru, drsné nebo bradavičnaté, malé až střední velikosti, ale s dlouhověkostí a tvrdou kůrou, se obvykle nazývají zimní tykve. Od letní tykve se liší tím, že se sklízejí a konzumují ve zralém stadiu, kdy jejich semena uvnitř plně dozrála a jejich slupka ztvrdla do tuhé kůry. V této fázi lze většinu odrůd této zeleniny skladovat pro použití během zimy. Zimní dýně se obvykle před konzumací vaří a slupka nebo kůra se obvykle nejí, jako je tomu u letní dýně.
Přímo ta vaše zelená dýně je karnevalová dýně. Je to kříženec sladké knedlíkové dýně a žaludové dýně. Je to atraktivní americká odrůda s kombinací oranžových, žlutých a zelených (v závislosti na zralosti) pruhů a skvrn na krémově zbarvené slupce. Stejně jako máslová dýně má karnevalová dýně ořechovou a sladkou chuť. Stačí ji jen lehce dochutit solí, pepřem a trochou másla, ale chutná je i posypaná trochou hnědého cukru nebo pokapáním javorovým sirupem před vařením, které lze provádět v troubě nebo v pomalém hrnci. Pečená dýně zabere méně času, ale pomalý hrnec je vhodný, pokud potřebujete troubu na jiná jídla.
Dýni můžete podávat tak, jak je, nebo vydlabejte dužinu a rozmačkejte na kaši. Karnevalová dýně je jednoduchou přílohou k pečenému krůtímu nebo kuřecímu masu, stejně jako k hovězí pečínce nebo vepřovému karé.
Sklízí se teprve až před silnými mrazy. Zralá je tehdy, když se slupka zbarví a stane se matně suchou. Nebudete moci vytvořit důlek, když do ní zatlačíte prstem. Nechte na dýni 6 cm stonku a odřezávejte ho opatrně, aby nedošlo k poškození, které by mohlo zkrátit dobu skladování. Vytvrzujte 7-10 dní na slunci, aby kůra ztvrdla a zvýšila se kvalita pro zimní skladování. Před uložením na chladném tmavém místě s teplotou okolo 10 °C a 50-65% vlhkostí z kůry otřete veškeré nečistoty. Tady se můžete podívat na další obrázky podobných výpěstků: www.google.cz/images…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eliška Vašková.

Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Dýně - druhy

Bramborové placky se zelím

Ingredience: 500 g brambor, 4 lžíce hrubé mouky, cibule, sůl, zelí (vařené), olej (rostlinný)

Postup: Vařené brambory oloupeme a prolisujeme. Přidáme mouku, cibuli, sůl a zpracujeme těsto. Rozkrojíme ho na několik větších kousků, které rozválíme na tenké placky, které smažíme na rozpáleném oleji, naplníme uvařeným zelím, přehneme a podáváme.

Zdroj: Bramborové placky

Poradna

V naší poradně s názvem ORCHIDEJE DRUHY A PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zahradník.

Nechte ji povyrůst a až bude mít dostatek vzduchových kořenů, tak ji můžete odstřihnout a přesadit. Tvorbu vzduchových kořenů můžete podpořit častým sprchováním rostliny a dostatkem světla po celý den.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdena Čápová.

děkuji za odpověd

Zdroj: diskuze Orchideje druhy a pěstování

Bramborové placky z vařených brambor

Ingredience: 600–800 g vařených brambor nebo ze zbylých brambor, 200 g polohrubé mouky, 1 vejce, sůl, mouka na vál, sádlo

Postup: Opláchnuté brambory uvaříme v osolené vodě doměkka nebo placky vytvoříme ze zbylých brambor. Ihned oloupeme a necháme vychladnout. Nahrubo je nastrouháme na vál, přidáme mouku, sůl a zpracujeme v těsto, ze kterého děláme malé tenké placky a v pánvi na oleji je osmažíme dozlatova.

Zdroj: Bramborové placky

Diskuze

V diskuzi DRUH TÚJE? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Naďa Jaskevičová.

Dobrý den. Ráda bych zjistila, který druh túje konkrétně,je na fotce. Děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ajenka.

Túje Litomyšl.

Zdroj: diskuze Druh túje?

Bramborové placky bez vajec

Ingredience: 1 balení bramborových placek v prášku

Postup: Obsah sáčku přelijeme 250–280 ml studené vody a řádně prohněteme. Z těsta připravíme váleček, který nakrájíme na plátky a z nich vyválíme placky. Placky opečeme na pánvi dozlatova na troše oleje (másla). Z obsahu sáčku (250 g) připravíme cca 10–12 placek. Placky lze použít jako přílohu k masu, zelenině i jako samotný pokrm. Výborně chutnají i nasladko s povidly nebo marmeládou a bílým jogurtem.

Zdroj: Bramborové placky

Poradna

V naší poradně s názvem ORCHIDEJE DRUHY A PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena Čápová.

na orchidei se mi nespustil květ,ale vyrostli mi tam asi 4 lístky,asi sazenička,co s tím mám udělat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Nechte ji povyrůst a až bude mít dostatek vzduchových kořenů, tak ji můžete odstřihnout a přesadit. Tvorbu vzduchových kořenů můžete podpořit častým sprchováním rostliny a dostatkem světla po celý den.

Zdroj: diskuze Orchideje druhy a pěstování

Bramborové placky bez mouky

Ingredience: 500 g brambor, olej na smažení, sůl, pepř, šunka, sýr

Postup: Brambory uvaříme ve slupce. Po uvaření scedíme a necháme vychladnout. Potom brambory oloupeme a nahrubo nastrouháme. Přidáme sůl a pepř. V pánvi rozpálíme olej. Nabereme porci brambor, vložíme ji na pánev a vytvarujeme do kruhu. Tuto placku osmažíme z obou stran dozlatova. Potom mezi dvě placky vložíme šunku a sýr a takto vzniklé placky dáme ještě na pár minut do trouby zapéct.

Zdroj: Bramborové placky

Poradna

V naší poradně s názvem FÍKUSY DRUHY A PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dobry den. Mam uz pomerne vysoky fikus a nevim , zda je mozne fikus ustrihnout .Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Fikus snese tvarování. Klidně ho sestříhejte jak potřebujete. Lepší je to dělat na jaře.

Zdroj: diskuze Fíkusy druhy a pěstování

Bramborové placky se špenátem

Ingredience: 500 g uvařených brambor ve slupce (nejlépe z předešlého dne), 250 g listového špenátu, 1 lžíce másla, 1 lžíce smetany, 2 vejce, 3 lžíce strouhanky, 2 stroužky česneku, muškátový oříšek, sůl, pepř, olej

Postup: Na másle podusíme listový špenát, přidáme smetanu, osolíme a pepříme. Brambory uvařené ve slupce oloupeme a nastrouháme. Špenát, brambory, vejce a strouhanku smícháme a vypracujeme hladké těsto. Přidáme česnek, muškátový oříšek, sůl a pepř. Namočenou rukou tvarujeme placičky a opékáme na rozehřátém oleji dozlatova.

Zdroj: Bramborové placky

Poradna

V naší poradně s názvem KRMÍTKO PRO SÝKORY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Hezký den,nenašel jsem plánek pro budku na sýkorky.Bude možné.Rád bych chtěl pomoci ptáčkům na zimu.Děkuji Vrba

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Plánek na budku pro sýkorky je tady: www.ceskenapady.cz/f…
Další inspirace na to, jak zhotovit další různé budky pro sýkory, můžete vidět tady: www.google.cz/images…

Zdroj: diskuze Krmítko pro sýkory

Bramborové knedlíky s růžičkovou kapustou

Bramborové těsto se může plnit všemožnými náplněmi, počínaje sladkým ovocem, přes povidla až po uzené maso a špek. Podle kluků v akci bude bramborovému těstu slušet i růžičková kapusta s vypečeným špekem.

Ingredience

Na bramborové těsto

  • 1 kg brambor vařených ve slupce;
  • 1 vejce;
  • 150 g hrubé mouky;
  • 100 g krupice;
  • sůl;
  • hladká mouka na vyválení.

Na náplň

  • 500 g růžičkové kapusty;
  • 150 g uzeného špeku;
  • 1 cibule;
  • 3 stroužky česneku;
  • mletý pepř;
  • sůl.

Na podávání

  • 200 g červené cibule;
  • sádlo.

Postup

Kluci si nejdříve nakrájí špek na kostičky, vypečou ho do zlatova, přidají na čtvrtky nakrájené kapustičky společně s cibulí a nahrubo nakrájeným česnekem. Podle chutí osolí a opepří.

Pak si oloupou brambory a najemno je nastrouhají, přidají vejce, krupici, mouku, sůl a zpracují to v těsto. Hotové těsto rozválí na plát asi 5 mm silný a krájí z něj rádýlkem či nožem čtverce. Na jednotlivé dílky pak kladou ragú z kapustiček, zabalí a vaří v osolené vodě, podle velikosti knedlíků 5−8 minut.

Než se knedle uvaří, tak si kluci na sádle dozlatova vypečou kolečka cibule a přelijí s nimi rozpůlené vařené knedlíky.

Video recept

Video recept, kde kluci připravují bramborové knedlíky s růžičkovou kapustou a smaženou cibulkou, se můžete podívat zde: Bramborové knedlíky s růžičkovou kapustou a smaženou cibulkou.



Zdroj: Růžičková kapusta podle pořadu Kluci v akci

Diskuze

V diskuzi RÝMOVNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vaclav.

Pěstuji tři druhy Rymovníku, který je pro výrobu sirupu nejvhodnější.Citronový ,Fialovo zelený,Panašovaný -žlutý.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zlata.

Dobrý den, prosím mohla bych si od Vás koupit všechny tři druhy Rymovniku? Předem děkuji za odpověď

Zdroj: diskuze Rýmovník pěstování

Bramborové placky lokše

Ingredience: 400 g uvařených brambor, 130 g hladké mouky, 4 g soli, 1 lžíce sádla nebo másla na pomaštění, litinová pánev na pečení, štětec nebo mašlovačka na potírání placek

Postup: Litinovou pánev nebo plotýnku necháme zahřívat. V kastrůlku rozehřejeme sádlo nebo máslo na pomaštění placek a připravíme si mašlovačku nebo štěteček na jejich potírání. Uvařené, oloupané a studené brambory nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme mouku, sůl a vypracujeme těsto, ze kterého uděláme váleček asi jako na bramborové knedlíky. Části těsta odkrajujeme a na pomoučeném vále rozvalujeme na tenké placky (cca 2–3 mm). Do rozpálené litinové pánve vložíme placku a necháme ji postupně opéct z obou stran. Netrvá to déle než 3–4 minuty. Upečenou placku přemístíme do misky a jednu stranu potřeme sádlem nebo máslem. Placky vrstvíme na sebe, udrží se tak déle teplé. Když se pečou absolutně nasucho, krásně se nafukují jako balon. Můžete si je ale v podstatě i naplnit, třeba zelím. To záleží na chuti a nápaditosti každého.

Zdroj: Bramborové placky

Bramborové placky vegan

Ingredience: 500 g vařených oloupaných brambor, 300 g kysaného okapaného zelí, 1 uzené tofu, 1 vejce, 4 lžíce hrubé mouky, 1 větší stroužek česneku, 1 lžička mleté papriky, pepř, sůl, olej na smažení

Postup: Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě, scedíme a rozšťoucháme. Přidáme okapané zelí, pokrájené uzené tofu, nastrouhaný česnek, pepř, papriku a dle chuti osolíme, je-li třeba. Dobře promícháme a směs dle potřeby (druhu brambor) zahustíme moukou tak, aby nám z ní šly tvarovat placičky, které pak v rozpáleném oleji smažíme z obou stran dozlatova a dokřupava. Po osmažení odkládáme na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk. Také můžeme dochutit tymiánem. Podáváme teplé i studené, jako hlavní chod, přílohu nebo chuťovku k pivu.

Zdroj: Bramborové placky

Bramborové placky se škvarkama

Ingredience: 1 kg vařených brambor ve slupce, 2 vejce, 100 g škvarků, 200 g uzeného masa, 5 stroužků česneku, majoránka, mletý pepř, sůl, trochu mléka, hrubá mouka nebo krupička, sádlo

Postup: Uvařené brambory oloupeme, nastrouháme nebo umeleme na masovém mlýnku, přidáme vajíčka, nasekané škvarky, na kostičky nakrájené uzené maso, nasekaný česnek a dochutíme majoránkou, mletým pepřem, solí, zjemníme trochou mléka a zahustíme hrubou mouku nebo krupičkou. Zpracujeme těsto, ze kterého tvarujeme placky a z obou stran je na pánvi nebo tálu opékáme na sádle. Takto upečené placky jsou nejlepší a chutnají opravdu jako od babičky. Anebo těsto vytvarujeme do vymaštěného pekáče a pečeme „jeden placek“ dozlatova v troubě.

Zdroj: Bramborové placky

Jíška do bramborové polévky

Suroviny:

  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • ½ cibule

Postup:

Na pánvi rozehřejeme sádlo, přidáme nakrájenou cibuli a orestujeme. Cibuli můžeme, ale nemusíme použít. Je to dle libosti. Poté přidáme hladkou mouku a osmažíme do hněda. Hotovou jíšku zchladíme vodou a nalijeme do polévky. Já ji nechladím a rovnou dávám za stálého míchání do polévky. Vaříme alespoň 5–10 minut na mírném ohni.

Zdroj: Jíška


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová

Mgr. Jiří Dvořák


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP