Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

BRAMBOROVÉ ŠIŠKY S MÁKEM POHLREICH

OBSAH

Bramborové placky na sucho v troubě

Ingredience: 1 1/4 kg brambor, 25 dkg mouky, 1 vejce, sůl, 5 dkg sádla nebo másla, 1/2 kg švestek, 2 dkg máku, 3 dkg cukru

Postup: Těsto na bramborové placky připravíme z brambor uvařených ve slupce. Brambory po uvaření oloupeme, prolisujeme nebo ustrouháme. Dáme do mísy. Osolíme, přidáme mouku a jedno vejce. Z bramborové hmoty vypracujeme vláčné těsto. Nakrájíme na kousky a za pomoci válečku rozválíme na pomoučeném vále. Bramborové placičky se pekly na čisté plotně, tudíž nasucho bez tuku, a tak je můžete upéct na plechu s pečicím papírem také nasucho a budete mít zdravé jídlo. Pokud chcete kaloričtější variantu, tak použijte sádlo a opečte se sádlem v kastrolu. Na každou placku se dá lžíce škvarečků a může se servírovat. Bramborové placky můžete také jen na plotně upéct, potřít máslem a pak rozvařenými švestkami nebo povidly a posypat tlučeným mákem a cukrem a podávat jako moučník.

Zdroj: Bramborové placky

Diskuze

V diskuzi PEPŘOVÁ OMÁČKA POHLREICH RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Rezlová.

Chtěla bych vědět, jestli celý pepř na pepřovou omáčku mám podrtit před použitím, eventuelně částečně povařit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivanka.

pepřová omáčka se nedělá z černého pepře ale z nakládaného zeleného pepře. Je to o zcela jiné chuti.

Zdroj: diskuze Pepřová omáčka pohlreich recept

Bramborové placky z kaše

Ingredience: hrubá mouka, salám, sýr, bramborová kaše

Postup: Do zbylé bramborové kaše přidáme hrubou mouku podle potřeby tak, abychom vytvořili tužší těsto. Můžeme přidat podle chuti jakýkoliv salám nebo třeba sýr. Poté vytvoříme placičky, vkládáme je do pánve s rozpáleným olejem a smažíme dozlatova. Bramborové placky z kaše podáváme teplé i studené.

Zdroj: Bramborové placky

Diskuze

V diskuzi LZE KOUPIT CAROVENIK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Pohlreich.

rád bych si koupil čarověník na pěstování doma,poradte kde,děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miroslav Jeziorek.

Doporučuji nákup u Jana Slámy, wbgarden@seznam.cz

Zdroj: diskuze Lze koupit carovenik

Bramborové placky se zelím

Ingredience: 500 g brambor, 4 lžíce hrubé mouky, cibule, sůl, zelí (vařené), olej (rostlinný)

Postup: Vařené brambory oloupeme a prolisujeme. Přidáme mouku, cibuli, sůl a zpracujeme těsto. Rozkrojíme ho na několik větších kousků, které rozválíme na tenké placky, které smažíme na rozpáleném oleji, naplníme uvařeným zelím, přehneme a podáváme.

Zdroj: Bramborové placky

Diskuze

V diskuzi RECEPT NA BUŘTGULÁŠ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Naděžda.

Pane Černíku, do buřtguláše přidávám na konec šlehačku, aby se zjemnil. Je i pro děti a ne jen pro chlapy, co ho zapijí škopkem piva.
A jsem přesvědčena, že pan Pohlreich o vaření toho ví mnohem víc, než vy, pokud nevaříte v nějaké vyhlášené restauraci.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslava.

Správně ,i já dávám do buřtguláše smetanu dodá jemnou a výraznou chuť. Me vnučky buřtguláš milují.
Mám dost kuchařek od pana Pohlreicha a každé jídlo které v nich je dokáže vysvětlit i člověku který neumí uvařit ani čaj aby udělal výborné jídlo.
Na Pohlreicha co se týká kuchyně nedám dopustit a smekam před ním.

Zdroj: diskuze Recept na buřtguláš

Kuchařka Zdeňka Pohlreicha

Zdeněk Pohlreich napsal několik kuchařek:

  • Bravo, šéfe! – Zdeněk Pohlreich vaří mezinárodní kuchyni – vydalo nakladatelství Ikar v roce 2009, kniha obsahuje taky DVD
  • Prostřeno bez servítků – Více než 100 pokrmů současné české kuchyně okořeněných postřehy ze života – vydalo nakladatelství Ikar v roce 2010
  • Šéf na grilu – 100 skvělých receptů Zdeňka Pohlreicha – vydalo nakladatelství Magazine v roce 2011
  • Už dost, Šéfe – Co jste v televizi neviděli, neslyšeli a neochutnali – vydalo nakladatelství Closer Publishing v roce 2012
  • Šéf na smetaně – Smetanové recepty Zdeňka Pohlreicha – vydalo nakladatelství Magazine v roce 2012
  • Vejce nebo slepice – 80 šťavnatých receptů z drůbeže a pernaté zvěřiny – vydalo nakladatelství Ikar v roce 2012
  • Vařte jako šéf! – Škola vaření Zdeňka Pohlreicha – vydalo nakladatelství Closer Publishing v roce 2013
  • Česko vaří s Pohlreichem – Nejlepší večeře vašeho života! – vydalo nakladatelství Closer Publishing v roce 2013

Zde můžete vidět ceny kuchařek od Zdeňka Pohlreicha.

Zdroj: Nejlepší kuchař Zdeněk Pohlreich

Bramborové placky z vařených brambor

Ingredience: 600–800 g vařených brambor nebo ze zbylých brambor, 200 g polohrubé mouky, 1 vejce, sůl, mouka na vál, sádlo

Postup: Opláchnuté brambory uvaříme v osolené vodě doměkka nebo placky vytvoříme ze zbylých brambor. Ihned oloupeme a necháme vychladnout. Nahrubo je nastrouháme na vál, přidáme mouku, sůl a zpracujeme v těsto, ze kterého děláme malé tenké placky a v pánvi na oleji je osmažíme dozlatova.

Zdroj: Bramborové placky

Diskuze

V diskuzi RECEPT NA BUŘTGULÁŠ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vilém Černík.

Teda zcela mne usadil recept dle Pohlreicha. Jak jsem byl blbej a nevzdělanej než mne poučil tenhle kuchtík. Tak on před vařením brambory umyje, hleďme, a dokonce cibuli oloupe. No, řekl by to někdo ? A jen tak mimochodem, smetana nemá v buřguláši co dělat, to ať si vaří Pohlreich v těch svejch rádoby honosných putykách.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Naděžda.

Pane Černíku, do buřtguláše přidávám na konec šlehačku, aby se zjemnil. Je i pro děti a ne jen pro chlapy, co ho zapijí škopkem piva.
A jsem přesvědčena, že pan Pohlreich o vaření toho ví mnohem víc, než vy, pokud nevaříte v nějaké vyhlášené restauraci.

Zdroj: diskuze Recept na buřtguláš

Postup

Zdeněk Pohlreich nejprve do hlubšího kastrolu nalije olivový olej a přidá nakrájenou nebo ještě lépe na struhadle nastrouhanou mrkev a celer, najemno nakrájenou cibuli a chvíli vše restuje. Mezitím si naseká tři stroužky dobrého česneku (kupte nejlépe od českého farmáře, radí šéf) a přidá jej do zeleninového základu v kastrolu.

Z 500 g hovězího a 300 g vepřového masa Z. Pohlreich připraví směs mletého masa, kterou dá do kastrolu, osolí a opepří a nakonec přidá nasekaný rozmarýn. Restuje do odpaření tekutiny. Jakmile je mleté maso pořádně orestované, nalije Zdeněk Pohlreich do kastrolu asi půl litru červeného vína, přidá loupaná rajčata a dusí pod poklicí přibližně hodinu a půl.

Mezitím se pouští do přípravy těstovin. Pláty lasagní Z. Pohlreich vždy napřed trochu povaří ve vodě a poté je rozprostře na čistou utěrku, aby uschly. Nastává slavnostní okamžik, tedy vrstvení lasagní. Vždy je to tak, že se bešamelem začíná a bešamelem také končí, připomíná šéf. Poslední vrstva se zasype sýrem, radí Pohlreich.

Bešamel připraví Zdeněk Pohlreich tak, že z mouky a másla usmaží světlou jíšku, kterou zalije studeným mlékem, prošlehá a přidá bobkový list a hřebíčky. Vaří na mírném ohni při častém míchání asi 15 minut. Nakonec přidá muškátový oříšek, sůl a pepř.

A jak tedy konkrétně Zdeněk Pohlreich postupuje při vrstvení? Nejprve naběračkou nalije do pekáče bešamelovou omáčkou a na ni rozprostře těstoviny. Na lasagne pak umístí vrstvu boloňského ragú a znovu vrstvu bešamelu. Dále pokračuje úplně stejně. Nakonec Z. Pohlreich vše bohatě zasype parmazánem a lasagne vloží do trouby předehřáté na 180 °C. Pokrm zapéká asi 40 minut.

Zdroj: Lasagne podle Pohlreicha

Diskuze

V diskuzi JEDLE KOREJSKÁ NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libor Plecháč.

Prosím o radu,zda se dá nějak ošetřit korejská jedle o stáří pěti let.Již vloni ji začalo reznout
na několika místech jehličí a postupně se rozšiřovalo a začalo opadávat.Prakticky zůstaly
jen letorosty a ty letos obrazily.A zase začalo jehličí být rezavé a opadávat a zůstaly jen
malé letorosty bez nakažení.Navíc tento problém mám i u jedle starší (10 let) i když zatím
ne v tak velké míře.Ostatní jedle co mám jsou v pořádku.Předem děkuji za radu.LP.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra Kolářová.

Již druhým rokem se mi na jinak krásně rostoucí korejské jedličce na horních dvou patrech větviček vytvořilo nepřeberné množství šišek, jedna vedle druhé, prakticky celou větvičku pokrývaly. Na těchto větvích uschlo a opadalo jehličí a zůstaly jen holé větve s nasedajícími šiškami. Je to nemoc ? Takto mi odešel téměř celý vršek stromu. A co proti tomu dělat ? Větve, kde nejsou šišky, rostou dobře..Děkuji.

Zdroj: diskuze Jedle korejská nemoci

Šišky s vlašskými ořechy

Ingredience

  • 1 kg šišek;
  • 300 až 500 g vlašských ořechů vyloupaných;
  • 1 kg cukru;
  • 0,5 l vody.

Postup

  1. Šišky vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme cukr, vše promícháme a dáme na mírný oheň. Hmotu přiveďte k varu, občas promíchejte a odstraňte vzniklou pěnu. Vařte na mírném ohni asi 1,5 hodiny.
  2. Jádra vlašských ořechů opláchneme a sušíme na plechu v troubě při teplotě 120 stupňů po dobu 10 až 12 minut.
  3. Pomocí děrované lžíce vyjměte z džemu všechny šišky, přidejte jádra vlašských ořechů, promíchejte a vařte dalších 5 až 7 minut.
  4. Odstraňte z ohně, nalijte do sterilních sklenic, uzavřete víčky a dejte na slunné místo na 3 až 4 dny. Džem tím zhoustne.

Zdroj: Recepty na zavařené borovicové šišky

Diskuze

V diskuzi JEDLE KOREJSKÁ NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libor Plecháč.

Prosím o radu,zda se dá nějak ošetřit korejská jedle o stáří pěti let.Již vloni ji začalo reznout
na několika místech jehličí a postupně se rozšiřovalo a začalo opadávat.Prakticky zůstaly
jen letorosty a ty letos obrazily.A zase začalo jehličí být rezavé a opadávat a zůstaly jen
malé letorosty bez nakažení.Navíc tento problém mám i u jedle starší (10 let) i když zatím
ne v tak velké míře.Ostatní jedle co mám jsou v pořádku.Předem děkuji za radu.LP.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra Kolářová.

z uveřejněných článků o jedlích jsem se stále nedověděla, zda se jedná o nemoc jedle, proč na větvích se šiškami opadává jehličí a schnou.

Zdroj: diskuze Jedle korejská nemoci

Bramborové placky bez vajec

Ingredience: 1 balení bramborových placek v prášku

Postup: Obsah sáčku přelijeme 250–280 ml studené vody a řádně prohněteme. Z těsta připravíme váleček, který nakrájíme na plátky a z nich vyválíme placky. Placky opečeme na pánvi dozlatova na troše oleje (másla). Z obsahu sáčku (250 g) připravíme cca 10–12 placek. Placky lze použít jako přílohu k masu, zelenině i jako samotný pokrm. Výborně chutnají i nasladko s povidly nebo marmeládou a bílým jogurtem.

Zdroj: Bramborové placky

Diskuze

V diskuzi JEDLE KOREJSKÁ NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libor Plecháč.

Prosím o radu,zda se dá nějak ošetřit korejská jedle o stáří pěti let.Již vloni ji začalo reznout
na několika místech jehličí a postupně se rozšiřovalo a začalo opadávat.Prakticky zůstaly
jen letorosty a ty letos obrazily.A zase začalo jehličí být rezavé a opadávat a zůstaly jen
malé letorosty bez nakažení.Navíc tento problém mám i u jedle starší (10 let) i když zatím
ne v tak velké míře.Ostatní jedle co mám jsou v pořádku.Předem děkuji za radu.LP.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milan.

Do letošního roku prospivala skvěle.Letos začala usychat od konečků větví.Napadené větve mají na sobě pupeny(nebo,to měly být,šišky),jsou úplně
ztyřelé v prach.Pod lupou nepoznam jestli je tam nějaký chrobak,nebo něco.Zná někdo nějakou pomoc?Spalit ji mužu vždy.

Zdroj: diskuze Jedle korejská nemoci

Bramborové placky bez mouky

Ingredience: 500 g brambor, olej na smažení, sůl, pepř, šunka, sýr

Postup: Brambory uvaříme ve slupce. Po uvaření scedíme a necháme vychladnout. Potom brambory oloupeme a nahrubo nastrouháme. Přidáme sůl a pepř. V pánvi rozpálíme olej. Nabereme porci brambor, vložíme ji na pánev a vytvarujeme do kruhu. Tuto placku osmažíme z obou stran dozlatova. Potom mezi dvě placky vložíme šunku a sýr a takto vzniklé placky dáme ještě na pár minut do trouby zapéct.

Zdroj: Bramborové placky

Borové šišky s citronem

Ingredience

  • 1 kg šišek;
  • 1 kg cukru;
  • 3 l vody;
  • 1 citrón.

Postup

  1. Šišky zalijte vodou a vařte je na mírném ohni dvě hodiny. Poté nechte přes noc vyluhovat a ráno sceďte. Pro krásu si ve výsledné hmotě schovejte pár plodů.
  2. Do směsi nasypte cukr a na mírném ohni vařte, dokud nezhoustne. 10 minut před koncem vaření nakrájíme citron na plátky a přidáme k džemu. Směs přiveďte k varu a nalijte do sterilních sklenic a zavíčkujte.

Zdroj: Recepty na zavařené borovicové šišky

Restaurace Zdeňka Pohlreicha

Jako druhý podnik v řadě po slavném Café Imperial otevřel Zdeněk Pohlreich italskou restauraci Divinis. Je to malý, útulný italský wine bar, který večer nabízí pravé italské menu, založené na kvalitních a hlavně sezónních ingrediencích. Interiér podniku je velmi netradiční. Navrhl jej italský architekt Luciano Belcapo. Kombinuje originální interiér starobylého domu v Týnské ulici s moderními dekoracemi a doplňky. Kromě krátkého stálého jídelního lístku nabízí vždy celou řadu sezónních lahůdek, které překvapí. Cenová kategorie restaurace je definitivně vyšší než standard. Restauraci a wine bar Divinis najdete v centru Prahy, v Týnské ulici. Šéfkuchařem a majitelem je zde Zdeněk Pohlreich. Divinis nabízí mnohem víc než jen dobré jídlo z kvalitních a čerstvých surovin. Je to také velmi obsáhlý vinný lístek, kde si na své přijdou milovníci především zahraničních vín. Kuchyně Divinis se specializuje zejména na italskou kuchyni, těstoviny a masa připravovaná na olivovém oleji.

Zdroj: Nejlepší kuchař Zdeněk Pohlreich

Džem ze šišek a brusinek

Ingredience

  • 1 kg šišek;
  • 110-140 g brusinek;
  • 1,5 kg cukru;
  • 1,5 l vody;
  • 5 g mleté skořice.

Postup

  1. Svaříme vodu s cukrem, přidáme k nim připravené zelené šišky a vaříme na mírném ohni 20 minut.
  2. Omyté brusinky rozdrťte na kaši pomocí hmoždíře nebo mixéru, přidejte na šišky a za občasného míchání vařte další 1,5 hodiny. Pokud se objeví pěna, odstraňte ji.
  3. Pár minut před koncem přidejte do pochoutky skořici a jemně promíchejte. Horký džem nalijte do sterilních sklenic a zazátkujte víčkem.

Zdroj: Recepty na zavařené borovicové šišky

Bramborové placky se špenátem

Ingredience: 500 g uvařených brambor ve slupce (nejlépe z předešlého dne), 250 g listového špenátu, 1 lžíce másla, 1 lžíce smetany, 2 vejce, 3 lžíce strouhanky, 2 stroužky česneku, muškátový oříšek, sůl, pepř, olej

Postup: Na másle podusíme listový špenát, přidáme smetanu, osolíme a pepříme. Brambory uvařené ve slupce oloupeme a nastrouháme. Špenát, brambory, vejce a strouhanku smícháme a vypracujeme hladké těsto. Přidáme česnek, muškátový oříšek, sůl a pepř. Namočenou rukou tvarujeme placičky a opékáme na rozehřátém oleji dozlatova.

Zdroj: Bramborové placky

Kdo je Zdeněk Pohlreich

Zdeněk Pohlreich, šéfkuchař a spolumajitel Café Imperial, má bohaté zkušenosti z nejlepších hotelů a restaurací nejen v Evropě, ale také Severní Americe a Austrálii. Jeho osobitý styl a charisma mu přinesly nebývalou popularitu. Bez nadsázky se dá říci, že se jedná o nejvýraznější osobnost české gastronomie.

Zdeněk Pohlreich se narodil 10. dubna 1957. Poté, co nesložil přijímací zkoušky na střední školu, nastoupil do učebního oboru kuchař. Vaření jej nejprve vůbec nebavilo. Po vyučení nastoupil do pražského hotelu Stop. Na přelomu 70. a 80. let byl členem reprezentačního baseballového týmu. Po zájezdu do Nizozemska začal uvažovat o emigraci a v roce 1986 se k ní rozhodl. Realizoval ji o tři roky později. Přes jeden rok strávil v Nizozemsku, z něhož po obdržení povolení odjel do australského Adelaide, kde mu v začátcích pomáhal strýc. Začal jako Sous-Chef v restauraci La Guillotine, v níž se později stal šéfkuchařem. Po návratu z emigrace postupně pracoval na stejné pozici v Praze v hotelu Renaissance, Villa Voyta, Radisson SAS nebo Marriott. K roku 2010 provozuje Café Imperial a Divinis. Café Imperial je podnik ve stylu prvorepublikových Grand Café. Divinis Ristorante je podnik vedený v italském duchu, od nábytku přes pokrmy a víno. Zdeněk Pohlreich učí na Střední škole gastronomické a hotelové (SŠGH) v Praze. 15. října 2011 se podruhé oženil, u Bodamského jezera si vzal přítelkyni Zdeňku. Má jednoho syna Jana.

Zdroj: Nejlepší kuchař Zdeněk Pohlreich

Postup

Podle receptu Zdeňka Pohlreicha budeme na čtyři porce omáčky potřebovat 600 g hovězího zadního (loupané plece), 30 g slaniny, sůl a mletý pepř. Dále pak 50 g oleje, 50 g cibule, 45 g hladké mouky, 20 g másla a 75 g sterilovaných okurek.

Z. Pohlreich nejprve hovězí maso protkne slaninou, osolí jej, opepří a ze všech stran zprudka opeče na rozpáleném oleji. Poté opečené maso vyjme a v tuku, který zbyl po opékání masa, připraví cibulový základ, který zalije vodou. Do něj pak vloží opečené maso, nádobu přiklopí poklicí, vloží do rozehřáté trouby a dusí.

Během dušení Zdeněk Pohlreich maso obrací, přelévá šťávou a podlévá. Jakmile je maso měkké, vyjme ho ze šťávy. Šťávu na plotně vydusí na tuk, zapráší moukou, opraží, zalije vodou, rozmíchá a provaří. Na másle orestuje na nudličky nakrájené sterilované okurky, na které posléze přecedí provařenou šťávu.

Za přílohu doporučuje Z. Pohlreich dušenou rýži. Ale záleží samozřejmě na vaší chuti. Omáčku nedochucuje ani se smetanou. Z takto připraveného receptu nevznikne „okurková omáčka“.

Zdroj: Znojemská omáčka podle Pohlreicha

Jak vaří buřtguláš Zdeněk Pohlreich

Ingredience: 500 g brambor, 300 g buřtů nebo špekáčků, 2 cibule, 2 stroužky česneku, olej, 3 lžíce hladké mouky, voda, sůl, mletý pepř, sladká mletá paprika, pálivá mletá paprika, majoránka, 250 ml smetany na vaření

Postup: Zdeněk Pohlreich buřty nakrájí na menší kostky, brambory oloupe, omyje a nakrájí také na menší kostky. Cibulku oloupe a nakrájí nadrobno. Ve větším hrnci na oleji zpění cibulku dosklovata, přidá buřty, osolí, opepří. Nechá je opéct, aby nebyly v guláši rozvařené. Mezitím si Zdeněk do varné konvice dá vařit vodu a rozetře česnek se solí. Když jsou buřty opečené, zasype je sladkou i pálivou paprikou. Promíchá a během pár vteřin zalije vařící vodou. Přidá nakrájené brambory a rozetřený česnek. Vaří přibližně 10–15 minut, dokud nejsou brambory měkké. Poté zalije celou smetanou a nechá provařit. Guláš Zdeněk Pohlreich dochutí solí, pepřem a majoránkou. V hrnku vody rozšlehá hladkou mouku, aby vznikla hustá tekutina, kterou pomalu přilévá do guláše, čímž ho zahustí dle potřeby. Krátce povaří a má hotovo.

Zdroj: Recept na buřtguláš


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jiří Dvořák


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP