Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

BUCHTA POCAKANA ČOKOLÁDOU


BUCHTA POCAKANA ČOKOLÁDOU je přesně to, o čem vás chceme informovat v našem článku. Chtěli byste si upéct něco dobrého ke kávě a chcete vyzkoušet něco nového? Co třeba pudinkovou buchtu na plech. Není to nic složitého, ba dokonce některé recepty jsou úplná rychlovka, takže vám nezaberou příliš času, a navíc určitě nikdo nebude mít pocit, že jste ho tímto dezertem odbyli.


Pudinková buchta na plech

Na vás je jen vybrat ten správný recept na pudinkovou buchtu, jíž později potěšíte nejen sebe, ale i svou rodinu nebo přátele. Věřím, že se alespoň jeden z níže uvedených receptů stane vaším oblíbeným a vy se k němu budete s chutí vracet.

Zdroj: článek Pudinková buchta na plech

Třená buchta mramorovaná

Suroviny:

  • 2 vejce
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 3/4 hrnku oleje
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek mléka
  • 1 lžíce instantní kávy

Náplň:

  • 2 měkké tvarohy
  • 1 vejce
  • 3/4 hrnku cukru moučka
  • 2 vanilkové cukry
  • 3/4 hrnku mléka

Postup:

V míse ušleháme vejce s cukrem, přidáme olej a poté mouku, prášek do pečiva, kakao, kávu a mléko. Vše pořádně společně zamícháme v hladké těsto, které poté nalijeme na vymazaný plech nebo na plech s pečicím papírem. V další míse připravíme tvarohovou náplň, a to tak, že smícháme tvarohy, vejce, cukr, vanilkový cukr, mléko a vyšleháme hladkou náplň. Tu nanášíme nepravidelně lžící na těsto. Vidličkou pak lehce promícháme, aby vzniklo mramorování. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 30 minut dozlatova.

Zdroj: článek Třená buchta

Třená buchta s rebarborou

Suroviny:

  • 15 dkg cukru krupice
  • 15 dkg hladké mouky
  • 10 dkg polohrubé mouky
  • 15 dkg másla
  • 4 vejce
  • 3/4 balíčku prášku do pečiva
  • Rebarbora – 4 stonky, 4 lžíce cukru, 125 ml vody, 5 dkg másla
  • Poleva – 1 dl bílého vína, 1 lžíce třtinového cukru

Postup:

Nejprve připravíme rebarboru do buchty. Stonky rebarbory oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Dáme na hlubokou pánev nebo do kastrůlku, přidáme cukr a vodu. Vaříme na mírném ohni zhruba 15 minut a mezitím si připravíme těsto. Ušleháme máslo s cukrem, postupně přidáme vejce, poté mouku a prášek do pečiva. Nakonec přidáme do těsta povařenou scezenou rebarboru a zamícháme. Těsto nalijeme na vysypaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů přibližně 30 minut. Šťávu z povařené rebarbory si ponecháme na polevu. Tu připravíme tak, že šťávu na pánvi znova ohřejeme, přidáme bílé víno a lžíci cukru. Za stálého míchání vznikne sirup, kterým upečený koláč pocákáme. Nakonec posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.

Zdroj: článek Třená buchta

Třená buchta se zakysanou smetanou

Suroviny:

  • 4 vejce
  • 1 hrnek cukru
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 3/4 hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 300 ml zakysané smetany
  • 1 čokoládový pudink
  • 1 skořicový cukr na posypání

Postup:

Do mísy dáme vejce, přisypeme cukr a našleháme. Potom přidáme olej, mouku, prášek do pečiva a mléko. Vše pořádně zamícháme a takto připravené těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech. Dále dle návodu na obalu uvaříme pudink a nalijeme ještě teplý „klikatě“ do těsta. Buchtu pečeme do zlatova v předem vyhřáté troubě na 160 °C zhruba 30 minut. Vychladlou buchtu potřeme zakysanou smetanou smíchanou s trochou moučkového cukru a nakonec posypeme skořicovým cukrem. Dáme vychladit na chvilku do lednice a můžeme podávat.

Zdroj: článek Třená buchta

Třená buchta s jahodovým krémem a šlehačkou

Suroviny na těsto:

  • 5 vajec
  • 5 lžic cukru
  • 5 lžic polohrubé mouky

Suroviny na krém:

  • 0,5 l vody
  • 2 jahodové pudinky
  • 0,5 l mražených jahod
  • 1 hrnek cukru
  • 400 g másla
  • šlehačka na šlehání

Postup:

V míse vyšlehejte sníh z bílků, poté přidejte cukr a mouku. Dejte upéct na vymazaný plech. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů do zlatova. Mezitím si připravte jahodový krém. Uvařte jahodový pudink společně s jahodami a cukrem. Nechte vychladnout. Do vychladlého pudinku všlehejte máslo a takto připraveným krémem potřete vychladlou placku. Poslední vrstvou bude ušlehaná šlehačka s trochou cukru. Tu rozetřete nahoru na jahodový krém. Dobrou chuť.

Zdroj: článek Třená buchta

Buchta s pudinkem a čokoládou

Ingredience:

  • na těsto: 1 hrnek mléka, 1 lžíce rumu, 2 vejce, „větší půlka“ hrnku oleje, 13 lžiček krystalového cukru, 600 g polohrubé mouky, větší špetka soli, 2 lžičky instantního droždí
  • na náplň: 100 g hořké čokolády, vanilkový pudink, olej na potření buchet

Postup: Suroviny na těsto vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a necháme vypracovat těsto (nebo vymícháme ručně). Mouku nedáváme hned všechnu, radši méně a podle potřeby přidat. Uvaříme si hustší vanilkový pudink. Z vykynutého těsta oddělujeme kousky a roztáhneme na placičky. Na každou položíme kousek čokolády, hromádku pudinku a zabalíme. Buchty klademe spojem dolů na vymazaný plech a každou ze všech stran potřeme olejem. Na plechu necháme ještě asi 15 minut kynout. Poté vložíme do vyhřáté trouby a upečeme dorůžova. Ihned po vytažení z trouby potřeme povrch buchet olejem. Přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout. Před podáváním pocukrujeme.

Zdroj: článek Recepty na buchtu s pudinkem

Buchta s pudinkem a zakysanou smetanou

Ingredience: 200 g polohrubé mouky, 180 g cukru krupice (krystal), ½ hrnku oleje, ½ hrnku mléka, ¾ prášku do pečiva, 3 vejce, špetka soli, 2 vaničky zakysané smetany, skořicový nebo vanilkový cukr, dle chuti 1 lžíce tmavého kakaa, 1 l mléka, 3 balíčky vanilkového pudinku, 6 až 7 lžic cukru

Postup: Všechny suroviny smícháme a vyšleháme elektrickým ručním šlehačem. Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech. Na těsto rovnoměrně rozlijeme uvařený pudink. Na ten budete potřebovat 1 l mléka, 3 balíčky vanilkového pudinku a 6–7 lžic cukru. I s pudinkem dáme péct na 180 °C asi 20–30 minut. Horkou buchtu rovnoměrně pomažeme dvěma vaničkami (kelímky 250 g) zakysané smetany. Posypat můžeme skořicovým nebo vanilkovým cukrem, kakaem, čokoládovými lupínky a podobně. Tento pudinkový koláč je výborný, i pokud do těsta přidáte lžíci kakaa. Pudink uvaříte z čokoládového pudinku. Buchtu pak posypete grankem nebo nastrouhanou čokoládou. Stejně tak lze do těsta přidat 3 lžíce nastrouhaných ořechů. Pak použijete karamelový pudink. Fantazii se meze nekladou.

Zdroj: článek Recepty na buchtu s pudinkem

Srovnání cupcakes vs muffiny

Recept na muffiny je jednodušší, záleží však na tom, jaký máte. Muffiny se nezdobí krémem ani nepotahují potahovací hmotou (mohou se zdobit čokoládou nebo trochou marcipánu). Muffiny jsou vláčné (takže nepotřebují horu krému navrch). Muffiny po upečení vyběhnou a vršek může popraskat, což je normální. Muffiny jsou jednoduše řečeno malé buchtičky.

Cupcake je o trochu složitější, ale zase jde možná jen o postup výroby. Cupcake se bohatě zdobí krémem, potahuje a jinak vyšperkovává, a tak jde často přímo o malá umělecká dílka. Cupcakes jsou malinko sušší než muffiny, proto jsou ideální v kombinaci s krémem. Cupcakes by ani po upečení neměly nijak moc nabýt, rozhodně by neměly být popraskané. Cupcakes jsou zkrátka malinké dortíky.

Jednoduše řešeno: muffin je buchta a cupcake je dortík.

Zdroj: článek Cupcake

Pudinkový koláč se zakysanou smetanou

Ingredience na těsto: 200 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 4 celá vejce, 200 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 100 ml oleje

Ingredience na pudinkovou náplň: 1/2 l mléka, 1 vanilkový pudink, 1–2 velké lžíce cukru

Ingredience na dochucení: 400 g zakysané smetany, Granko nebo strouhaná čokoláda

Postup: Vejce s oběma druhy cukru ušleháme do husté pěny. Poté postupně přilijeme olej a opatrně zašleháme mouku s práškem do pečiva. Hotové těsto vylijeme na hluboký plech vyložený buď pečicím papírem, anebo řádně vymazaný a vysypaný.

Z mléka, pudinkové prášku a cukru uvaříme pudink, který ještě horký rozlijeme tenkým pramínkem rovnoměrně na těsto. V žádném případě jej nemícháme! Dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme cca 15 minut.

Na závěr ještě teplý korpus (nikoli horký!) potřeme zakysanou smetanou a posypeme Grankem či strouhanou čokoládou. Jde rovněž použít jinou příchuť pudinku, takže nám pak vznikne jiný barevný kontrast.

Zdroj: článek Pudinková buchta na plech

Ořechová bábovka s čokoládou

Ingredience: 4 vejce, 10 dkg čokolády na vaření, 0,25 l vaječného koňaku, 25 dkg cukru krupice, 15 dkg polohrubé mouky, 1 balíček kypřicího prášku do pečiva, 25 dkg másla, 10 dkg hladké mouky

Postup: Čokoládu nakrájíme na kousky a ořechy nasekáme nadrobno. Změklé máslo nebo tuk na pečení utřeme do pěny. Postupně přidáváme vejce, polohrubou mouku a kypřicí prášek. Nakonec postupně lehce vmícháme vaječný koňak, nakrájenou čokoládu a nasekané ořechy. Můžeme použít jen čokoládu a ořechy vynechat. Těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané bábovkové formy. Bábovku s čokoládou a ořechy pečeme asi hodinu v troubě předehřáté na 175 °C. Po upečení necháme 10 minut ve formě a potom bábovku vyklopíme. Bábovku s čokoládou a ořechy nakrájíme a podáváme k dobré kávě.

Zdroj: článek Ořechová bábovka

Druhy svatebního cukroví

V dnešní době spousta lidí ladí svou svatbu do nějaké barvy a stylu. Výjimkou pak není ani dort či zákusky. Co se týče svatebních koláčků, tak ty se dělají jak tradičně, tak i v moderním pojetí.

Svatební cukroví lze rozdělit na dorty, cukroví (zákusky) a koláčky.

Svatební dorty

Svatební dort je dekorací stolu, ale také se k němu vážou tradice a pověry. Za zmínku určitě stojí krájení svatebního dortu, které patří k tradičním činnostem při svatebním veselí a bývá vyvrcholením svatební hostiny. Podle svatebních tradic a zvyklostí mají novomanželé rozkrojit svatební dort společně. Kdo první uchopí nůž, bude prý v manželství vůdčí osobností. Z dortu by měl ochutnat každý ze svatebních hostů, v opačném případě budou mít smůlu novomanželé i ten, kdo svatební dort neochutnal.

Svatební dorty jsou velmi různorodé. Mohou mít bezpočet tvarů – kulaté, hranaté, oválné. Často se vyrábějí dorty ve tvaru srdce, podkovy, panenky a panáčka, stále oblíbenější je dort v podobě svatebního altánu, ve kterém stojí ženich s nevěstou. Mohou být bílé nebo barevné, zdobené perličkami, marcipánem nebo čokoládou. Také velikosti dortu jsou různé. Můžete vybrat jedno velké srdce nebo podkovu zdobenou pouze jahodami nebo čtyřpatrový dort s marcipánovými kvítky a čokoládou a dalšími doplňky. U nás jsou oblíbené klasické piškotové, ořechové a v poslední době marcipánové dorty, v Americe spíše smetanové dorty. Ve Francii se setkáte zase s dorty postavenými z různých kousků.

Při výběru dortu záleží čistě na vaší představě, chuti a finančních možnostech. Zásadní věcí při výběru svatebního dortu je samozřejmě počet svatebních hostů i celkový styl svatby. Na malou rodinnou svatbu se nehodí několikapatrový dort, byl by vyhozenými penězi a plýtváním. Určitě postačí jen menší dort zajímavého tvaru či zdobení. Velikost svatby tedy určuje velikost dortu, styl svatby pak určuje jeho vzhled. Máte-li romantickou svatbu, bude hezky vypadat dort s něžným zdobením srdíček, perliček nebo marcipánových či živých květin. Také místo, kde máte hostinu, by mělo ovlivnit výběr dortu. Jiný zvolíte při svatební hostině na zámku a jiný při zahradní hostině s grilováním.

Vybrat si správný svatební dort je velice důležité. Svatební dort je dominantním prvkem celé hostiny. Aby byl váš velký den tím nejkrásnějším dnem, na který budete celý život vzpomínat, promyslete důkladně, i jaký svatební dort vyberete.

Svatební dorty prošly v nedávné historii poměrně výraznými změnami, a proto dnes v nabídce cukráren naleznete jak tradiční svatební dorty, u nichž je pro zdobení použito krémů, květů z marcipánového nebo mandlového těsta a jejichž tvar je nejčastěji k

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Svatební cukroví - recepty s obrázky

Zákusek indián

Indián, respektive indiánek je typ dezertu (zákusky), který se vyrábí v několika variantách, a to:

  • indiánek s ovocným sněhem politý tmavou čokoládou
  • indiánek se sněhem politý bílou jogurtovou čokoládou
  • indiánek se sněhem politý jahodovou jogurtovou čokoládou

Zdroj: článek Indiánek

Buchta z dýně hokaido

Suroviny:

  • 2 hrnky nastrouhané dýně hokaido
  • 3 vejce
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 hrnek oleje nebo 250 g tuku na pečení
  • 2,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce medu
  • 1 kávová lžička sody
  • 2 kávové lžičky mleté skořice
  • oříšky, rozinky, sušené ovoce
  • čokoládová poleva

Postup:

Očištěnou dýni nastrouháme na hrubém struhadle. Ušleháme vejce s cukrem a přidáme olej nebo tuk na pečení. Do mouky zamícháme prášek do pečiva, vanilkový cukr, sodu, skořici a ušlehaná vejce. Do této směsi vmícháme nastrouhanou cuketu a pořádně zamícháme. Pokud je těsto moc husté, rozředíme ho mlékem. Dle chuti můžeme přidat sekané ořechy, rozinky, různá semínka nebo sušené ovoce. Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C. Po vychladnutí buchtu ozdobíme čokoládovou polevou.

Zdroj: článek Dýně hokaido

Jogurtová buchta

Suroviny:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 3/4 hrnku moučkového cukru
  • 1 hrnek studeného mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 celé vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 2x bílý jogurt Activia (2x 125 g)
  • čokoláda
  • mandarinkový kompot (ovoce lze obměnit za jakékoliv dle fantazie)

Postup:

Smícháme vejce, mléko, olej a jogurty, postupně přidáváme cukr, vanilku, mouku s práškem do pečiva. Nakonec nastrouháme čokoládu a vlijeme do vymazané a vysypané formy. Nazdobíme ovocem a pečeme při 180 °C asi 1 hodinu. Vychladlou buchtu posypeme moučkovým cukrem nebo při slavnostnější příležitosti ozdobíme šlehačkou.

Zdroj: článek Recepty na jogurtové pečivo

Tvarohová buchta

Ingredience: 500 g hladké mouky, 1,5 balení Hery, 2 vanilkové cukry, 4 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, 2 tvarohy, 2 žloutky, 2 bílky, dle chuti moučkový cukr

Postup: Mouku, prášek do pečiva, Heru, vanilkové cukry a moučkový cukr smícháme dohromady (nejlépe přímo rukama). Těsto rozdělíme na dvě části. Do jedné části přidáme kakao a propracujeme. Z těsta bílého a kakaového utvoříme koule a dáme je do mrazáku na 20 minut. Mezitím vymažeme a vysypeme plech a připravíme směs. Tvarohy, žloutky a cukr moučku umícháme a nakonec zjemníme tuhým sněhem. Těsto bílé nebo kakaové nastrouháme na hrubém struhadle a srovnáme na plechu, pak nalijeme směs, opět srovnáme a nakonec postrouháme druhou půlku těsta. Pečeme na mírném ohni, dokud okraje jemně nezhnědnou. Zbytečně buchtu nepečeme dlouho, aby nebyla vysušená.

Zdroj: článek Tvarohový koláč

Rychlá buchta s pudinkem

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 prášek do pečiva, 1 libovolný pudinkový prášek, 1/2 hrnku oleje, 1 vejce, 1 hrnek mléka, 1 čokoládová poleva, kokos nebo oříšky na posypání

Postup: Mouku s práškem do pečiva smícháme s cukrem a pudinkovým práškem. V jiné misce smícháme mléko, olej a vidličkou rozšlehané vejce. Vše přilijeme k sobě a promícháme. Vylijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem. Ve vyhřáté troubě upečeme. Možno polít čokoládovou polevou a posypat kokosem, mletými oříšky či jakýmkoli koupeným cukrářským zdobením.

Zdroj: článek Recepty na buchtu s pudinkem

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Gabriela Štummerová

 Nina Vinšová

 Mgr. Michal Vinš


buchta na plech tvaroh smetana ovoce
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
buchta pro diabetika
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.