Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

ČERVENÁ ČOČKA PURINY

OBSAH

Video návod na čočku na kyselo

Zde můžete vidět video návod na přípravu čočky na kyselo.

Zdroj: Čočka na kyselo

Poradna

V naší poradně s názvem PURINY A CIZRNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Pořízová.

Dobrý den,nezjistila jsem nikde,jak je na tom cizrna s puriny.Je to stejné jako hrách nebo čočka?Děkuji.Poř

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cizrna má nejméně purinů ze všech luštěnin, ale stále patří mezi potraviny s mírně vyšším obsahem purinů. V případě purinové diety doporučuji omezit spotřebu luštěnin na maximálně jeden šálek denně a konzumaci masa, drůbeže a ryb na maximálně 120 až 170 gramů na den. Pro doplnění potřebného množství proteinů využijte nízkotučné mléčné výrobky, ořechy, arašídové máslo a vajíčka, všechny uvedené patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Puriny a cizrna

Pečená červená řepa s balkánským sýrem

Ingredience:

  • 1 vetší červená řepa
  • 50 g balkánského sýra
  • 10 g vlašských ořechů
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř

Postup:

Červenou řepu omyjte a oloupejte, nakrájejte na menší kostičky a vložte do zapékací misky. Přidejte nadrobený, pokrájený nebo nastrouhaný balkánský sýr, nasekané ořechy, zakápněte olivovým olejem, dochuťte solí a pepřem a promíchejte. Dejte do předehřáté trouby a pečte asi půl hodiny.

Zdroj: Pečená červená řepa

Diskuze

V diskuzi PLZEŇSKÉ PIVO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr polak.

Jak je to tedy s puriny v plzeňském pivu? Nabyl jsem dojmu, že plzeň ano, ostatní piva na. děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Plzeňské pivo

Puriny v potravinách

Už několik let se lidé snaží vyhýbat všem možným typům „éček“, nezdravému cukru, velkému množství soli, palmového oleje a dalším složkám. V poslední době se k tomu postupně přidávají i další látky, a to puriny, jejichž velký obsah ve stravě může negativně ovlivnit zdravotní stav jedince. Zatím je zkoumání obsahu purinů v potravinách záležitostí obyvatel jen několika zemí, postupně se ale rozšiřuje.

Zdroj: Tabulka potravin s puriny

Diskuze

V diskuzi ČERVENÁ ŘEPA A TROMBOCYTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nasťa.

mám nizkou hladinu trombocytů?? nevím jestli červená řepa se smí, když je ubytek krevních destiček,,tudíz zvýšená krvácivost...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

jestli existuje něco čím zvýšit růst krevních destiček

Zdroj: diskuze Červená řepa a trombocyty

Puriny ve víně

To, co bylo napsáno výše, platí i pro konzumaci vína. Vždy používejte zdravý rozum a nebuďte hysteričtí. Dieta při dně vás nesmí týrat, protože stres je často uváděn jako jedna z příčin vzniku a rozvoje tohoto onemocnění. Trocha vína jednou za čas jistě nikomu neublíží. Stejně jako rozumná oslava s přáteli. Důležitá je spíše celková změna životního stylu, která však nevylučuje různé drobnější prohřešky. Navíc nesmíte zapomínat, že spousta potravin má sice vysoký obsah purinů, jenže jich konzumujeme tak málo, že se to vlastně ani nemusí jakýmkoliv způsobem projevit.

Zdroj: Puriny v pivu

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÁ ŘEPA - ZAVAŘOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Zavařená červená řepa se zelím , není v nálevu psaný poměr vody ?
Svařit vodu , ale jaké množství na 5 dílů octa , 1 díl soli ?
Děkuji za zprávu .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na 5 dílů octa se dává 15 dílů vody.

Zdroj: diskuze Červená řepa - zavařování

Co jsou puriny?

Puriny jsou přírodní látky, které se nachází nejen v lidských buňkách, ale i v některých potravinách. V lidském těle se puriny pak metabolizují na kyselinu močovou, která je pro správné fungování lidského těla nezbytná (například pro fungování cév). Lidské tělo tedy puriny potřebuje, ale jejich větší příjem může způsobit člověku řadu onemocnění. Puriny totiž mají vliv i na kardiovaskulární onemocnění, nemoci ledvin a celého metabolismu. Některé studie doporučují, aby denní příjem purinů byl nižší než 400 mg. Zvýšený příjem purinů, totiž způsobuje vyšší množství kyseliny močové v těle a to může u člověka vyvolat dnu a hyperurikemii (=zvýšená hladina kyseliny močové v krvi). Při zvýšeném příjmu purinů je až pětkrát vyšší riziko těchto onemocnění.

Puriny do svého těla člověk přijímá z potravin, které jsou současně zdrojem energie (například maso, ryby, orgány, kvasnice). V potravinách se vyskytují čtyři typy purinů: adenin, guanin, hypoxanthin, xantin. I proto jsou onemocnění typu dny a hyperurikémie spojovány se špatnou životosprávou, kdy člověk konzumuje velké množství masa, zvířecích vnitřností, ryb a mořských plodů.

Množství purinů ve stravě se řeší hlavně v Japonsku, i proto je následující soupis potravin zaměřený na japonské potraviny. Kromě Japonska, se tyto studie projevují v terapiích ve Spojených státech amerických a ve Spojeném království Velké Británie a severního Irska. V tabulce se navíc také u některých potravin liší obsah purinů v závislosti na úpravě dané potraviny.

Zdroj: Tabulka potravin s puriny

Diskuze

V diskuzi PURINY V PIVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aleš Martinák.

Děkuji za pěkný článek, nedávno mě zjistili vysokou hladinu k. močové (odjakživa mám bolestivé problémy s prsty u nohou o prstech na ruce ani nemluvě). Dnu způsobuje většina jídel a pitiva, co mám rád, takže se časem budu muset těchto pochutin vzdát.

Ještě jednou děkuji, Aleš.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Puriny v pivu

Přílohy

Vinná klobása se nejčastěji kombinuje s bramborovým salátem. Mohou ale být doplněny hořčicí a chlebem, cibulí, hráškem, mrkví, zelím, nakrájenými žampiony, strouhanými jablky, grilovanou zeleninou nebo salátem s jablečným octem. Také se jedí s bramborami (smaženými, šťouchanými nebo v salátu).

Zdroj: Vinná klobása a puriny

Je sterilovaná červená řepa zdravá?

Sterilovaná červená řepa se konzumuje hlavně v období, kdy není k dostání syrová. Nejlepší účinky na zdraví má syrová červená řepa, ze které se připraví salát nebo šťáva. Sterilovaná řepa má také příznivé účinky na lidský organismus, ale jejich hodnoty nejsou již tak vysoké jako u syrové.

Zdroj: Červená řepa a její nežádoucí účinky

Nealkoholické pivo

Nealkoholické pivo je vyrobeno z ječného sladu, chmele a chmelových extraktů, přičemž tento nápoj neprochází destilací, a tudíž neobsahuje alkohol. Dále pivo obsahuje řadu prospěšných látek, jako jsou polyfenolové kyseliny a vitamíny, které jsou důležité při antioxidační obraně organismu. Na druhou stranu toto pivo obsahuje velké množství cukru.

Zdroj: Puriny v pivu

Diskuze

V diskuzi ČERVENÁ ŘEPA - ZAVAŘOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fojtíkoá Blanka.

Když zavařuji červenou řepu se zelím - může být i bílé? A i v tom případě se musí řepa nejdříve uvařit. Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Červená řepa - zavařování

Ingredience

Chuť vinných klobás je velmi jemná, protože jsou vyrobeny výhradně z vepřového, hovězího a telecího masa bez soli, ale velmi jemně kořeněné. Podstatnou surovinou je maso, které musí být kvalitní a najemno namleté s přídavkem bílého vína, mléka a rohlíků. Další důležitou ingrediencí je dobré bílé víno. Ochucená namletá masa se pak plní do přírodních střívek.

Zdroj: Vinná klobása a puriny

Diskuze

V diskuzi KDE SE DÁ V PRAZE KOUPIT ŠTÁVA Z KYSANÉHO ZELÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MT.

V Makru.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milosav Hlubuček.

Já jí kupuji v Makru a mají jí v zelenině a je jak červená, tak i bílá.

Zdroj: diskuze Kde se dá v Praze koupit štáva z kysaného zelí

Obsah purinů

Vinná klobása je vyrobena z masa, tedy alespoň ta poctivá. V každé vinné klobáse má být dostatek vepřového, telecího a hovězího masa. Všechny tyto hlavní ingredience obsahují puriny. Nejvíce purinů má vepřové maso, kterého je v klobásách také nejvíce. 100 gramů masa ve vinných klobásách obsahuje 130 až 150 mg purinů. V poctivých vinných klobásách mleté maso tvoří 70% obsahu. Další důležitou součástí klobás jsou přírodní střívka, která rovněž obsahují puriny v podobné míře jako maso. Zbytek tvoří mléko, víno a rohlíky. Tyto složky ale neobsahují velké množství purinů. Nejméně purinů obsahuje mléko a víno (téměř nula purinů). O něco více pak obsahují rohlíky (100 g rohlíků obsahuje 20 miligramů purinů).

Pokud tedy stočíte 100 gramů vinné klobásy a usmažíte nebo upečete v troubě, tak výsledný pokrm bude mít přibližně 90 až 100 mikrogramů purinů. Někteří řezníci při výrobě trochu šidí a nahrazují maso rohlíky nebo přidanou vlákninou. Takové klobásy pak nebudou tak chutné, ale z pohledu purinů budou vhodnější, protože levnější náhražky masa obsahují mnohem méně purinů.

Pokud máte dnu a hlídáte si příjem purinů, tak vězte, že vinné klobásy patří k méně vhodným potravinám a měli byste je konzumovat pouze v nižším množství a přistupovat k nim jako k řízku nebo stejku. Sníte-li jednu stočenou klobásu, tak ten den omezte příjem jiného masa ve svém obvyklém jídelníčku.

Zdroj: Vinná klobása a puriny

Poradna

V naší poradně s názvem MEDVĚDÍ ČESNEK - PĚSTOVÁNÍ A ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian Metela.

Dobrý den,četl s,že česnek není moc vhodný při dně,ale nevím jak je to s medvědím česnekem,kolik obsahuje purinu a jestli je vhodný,prý je výborný antioxydant,děkuji za odp..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Někteří zastánci česneku prohlašují, že česnek pomáhá léčit artritidu a dnu, ale není k dispozici žádný vědecký důkaz, který by dokazoval tato tvrzení. Třebaže česnek nemusí skutečně léčit dnu, tak určitě nebude zhoršovat tento stav. Není známo, že česnek způsobuje zánět, který je primárním viníkem komplikací těch, kteří trpí artritidou a jejími různými formami, jako je dna. A jak je to s puriny? 100 gramů česneku obsahuje 17 miligramů purinů. Česnek tedy patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů a vzhledem k tomu, že česnek používáme k dochucení pokrmu a zkontumuje se jen malé množství, tak jeho použití nijak neovlivňuje průběh dny. S medvědím česnekem je to podobné. Bez obav ho použijte, i když se léčíte se dnou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Česnek medvědí

Prevence

Dna je onemocnění, které v určitém období nebolí, přesto je důležité je léčit. Neléčená a špatně kompenzovaná dna může vést k úplné degeneraci kloubu a ztrátě jeho funkce; vzniku ledvinových kamenů a ledvinné kolice; k jiným metabolickým poruchám (cukrovce, obezitě, zvýšené hladině cholesterolu); ke zhoršení mortality (úmrtnosti) u pacientů se srdečními poruchami. Vedle stravy bohaté na puriny a alkoholu podporuje rozvoj dny také sychravé počasí, nadváha, nedostatek pohybu, stres a nedostatečný přísun tekutin. Nepodceňujte tuto nemoc.

Zdroj: Léky na dnu bez předpisu

Puriny v pivu

Diskuzí ohledně piva při onemocnění dnou je opravdu nespočet. Platí však jedno pravidlo: dodržet 100% dietu bez zdrojů kyseliny močové nelze, vyskytuje se v mnoha potravinách, které do racionálního stravování patří, navíc jakákoliv „striktní“ dieta je zvláště pro staršího člověka nepříjemná a může jej ohrožovat například nedostatkem důležitých živin (zdroje kyseliny močové jsou často i zdroji kvalitních bílkovin, které jsou ve stravě velmi důležité). Lze to tedy brát tak, že dieta při dně by měla být v podstatě běžná racionální dieta s důrazem na vyvarování se excesům (přejedení masem, nárazová větší konzumace alkoholu, nárazová větší konzumace potravin, které jsou na zdroje kyseliny močové obzvláště bohaté), není nutné nic 100% vynechat a je třeba velmi dbát na dostatečný příjem tekutin. Občasné pití menšího množství piva tedy nepředstavuje zásadní problém. Tudíž opět připomínáme, že u jakéhokoliv pacienta, ale u staršího zvláště, je potřeba dbát na to, aby jakékoliv doporučené změny režimu (a také jakékoliv nasazené léky) byly opravdu oprávněné a přínosné – to musí zhodnotit ošetřující lékař, který pacienta zná.

Zdroj: Puriny v pivu

Syrová červená řepa s jogurtem

Ingredience: 1 syrová červená řepa, 3 stroužky česneku, 1 bílý jogurt, sůl, pepř

Postup: Syrovou řepu najemno nastrouháme, přidáme utřený česnek, 1 bílý jogurt bez ochucení, sůl a pepř. Ihned podáváme.

Zdroj: Recepty s červenou řepou

Pečená červená řepa s bramborem

Ingredience:

  • 1 větší červená řepa
  • 2 brambory
  • balkánský sýr
  • chilli koření
  • sůl
  • pepř

Postup:

Řepu i brambory omyjte a oloupejte. Nakrájejte na stejně velké kostky a přesypte do zapékací mísy, zasypte nadrobeným, nastrouhaným nebo pokrájeným balkánským sýrem a dochuťte chilli kořením, solí a pepřem. Zaklopte a dejte do předem vyhřáté trouby na 200 °C a pečte asi jeden a půl hodiny. Chcete-li mít kůrčičku, na posledních 15 až 20 minut odklopte.

Zdroj: Pečená červená řepa

Příprava

Vinná klobása je polotovar, protože se před uvedení do prodeje nevaří. Tím se snižuje její trvanlivost – musí se spotřebovat do 48 hodin.

Vinné klobásy lze připravit různými způsoby. Lze je péct, opékat v troubě, grilovat nebo smažit na pánvi. Příprava je dokončena když se jejich původní bílá barva v důsledku přítomnosti mléka změní na červenohnědou a jsou křupavé.

Chcete-li je upéct v troubě bez rizika prasknutí, jednoduše nalijte do pekáče trochu vody. Vodu lze nahradit pivem nebo vínem (bílým nebo červeným). Nejčastěji se ale smaží z obou stran na pánvi na rozpáleném tuku nebo oleji. Nejprve je obalíme v mouce, do které jsme přidali trochu sladké papriky.

Zdroj: Vinná klobása a puriny

Nemoc dna

Při zvýšené degradaci purinů na kyselinu močovou dochází k metabolickému onemocnění označovanému jako dna. Při dně je porušena přeměna bílkovin – nukleoproteinů, které obsahují purinové látky. Při tomto onemocnění organismus není schopen dostatečně odbourávat puriny. Nejvíce náchylní na onemocnění dnou jsou muži ve středních letech, zvláště v případě, že k tomu mají genetické sklony. V současnosti dna postihuje asi jednoho člověka ze sta.

Vysoká koncentrace kyseliny močové v krvi může způsobit krystalizaci této látky. Vytvořené drobné krystalky se pak zabodávají do okolní tkáně. Často jsou postiženy klouby a výjimkou není ani dna v koleni. V postižených místech se vytváří zánět a dochází k nesnesitelné bolesti. Nejčastějším výskytem takzvaných dnavých tofů jsou drobné klouby na dolních a horních končetinách, typicky na palci u nohy. Postiženy mohou být ale i jiné klouby, nebo třeba i ušní lalůček. Dna je bolestná zánětlivá artritida, která se vyznačuje náhlou a silnou bolestí, citlivostí a otoky v kloubech, obvykle ve špičce nohy. U tohoto onemocnění se doporučuje nízkopurinová dieta.

Puriny samy o sobě nejsou problém. Jsou to látky přirozeně produkované v lidském těle a také je můžeme najít v mnoha potravinách. Problém spočívá v tom, že se puriny rozkládají na kyselinu močovou, která může tvořit krystalky ukládající se v kloubech a způsobující bolest a zánět. Tato bolest je označována jako dna nebo dnavý záchvat.

Jedna třetina kyseliny močové ve vašem těle je ta, která vznikne v důsledku rozpadu purinů získaných z jídla a pití. Pokud tedy budete jíst hodně potravin s obsahem purinů, vaše tělo bude mít vyšší hodnoty kyseliny močové. I když se tato kyselina může zdát jako neškodná, protože není nijak cítit, její velké množství v těle může vést ke dně či vytvoření ledvinových kamenů. A to už může být pěkný problém. Bezpurinová dieta je tedy ideální pro každého, kdo bojuje s dnou nebo ledvinovými kameny. Obecně se při této dietě doporučuje jíst hodně ovoce a zeleniny namísto mastných uzenin.

Zdroj: Puriny v pivu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová

Nina Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP