Téma: 

cibule s cukrem na kašel


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

JAK VYMAČKAT ŠŤÁVU Z CIBULE

Léčivé recepty

V léčitelství cibuli můžeme konzumovat syrovou, inhalovat ji, po rozkrojení potírat místa ran, vředů a zánětu, užívat ji jako šťávu, sirup, čaj, víno nebo si z ní připravovat různé zábaly, kapky, masti. Každodenní konzumace cibule se považuje za účinnou prevenci proti rakovině.

Šťáva z cibule s cukrem na kašel

Ingredience: 1 cibule, 1/2 lžičky cukru

Postup: Nadrobno nakrájíme cibuli a posypeme ji cukrem. Necháme při pokojové teplotě a zhruba za 1–2 hodiny se začne tvořit šťáva. Tuto užíváme po lžičkách při kašli.

Šťáva z cibule s medem

Ingredience: cibule, třtinový cukr nebo med, citróny

Postup: Nakrájíme cibuli na malé kousky anebo ji rozsekáme mixovacím nožem. Po vrstvách ukládáme do zavařovací sklenice, vždy 1 vrstva cibule, pak 1 vrstva třtinového cukru (asi 1 polévková lžíce maximálně) a trochu citrónu. Střídáme vrstvy, dokud sklenici nenaplníme do poloviny. Poslední vrstvou je vrstva cukru. Namísto cukru můžeme použít i dobrý kvalitní med, jen musíme dát pozor, abychom to ani s cukrem, ani s medem nepřehnali a šťáva nebyla příliš sladká. Sklenici uzavřeme a uložíme do lednice nebo do chladu spíže. Po 24 hodinách se z cibule uvolní šťáva, kterou můžeme použít a po lžičkách užívat. Takto naložená cibule bude minimálně 3 dny k použití jako lék. Čerstvá šťáva z cibule naložené s cukrem nebo medem je vždy silnější a účinnější. Opakujte tuto proceduru alespoň 3x za sebou a do 10 dní se tělo dost pročistí. Nezapomínejte hodně pít, aby z těla mohly všechny rozpuštěné nečistoty dobře odejít. Cibulová šťáva je vhodná i pro děti, odhlení je i zbaví kašle. Zároveň pomůže vypořádat se s viry a bakteriemi a posílí imunitní systém.

Cibule s cukrem na bolest v krku

Ingredience: 3 cibule, trochu cukru

Postup: Cibuli nakrájíme na kostičky a dáme na talíř, posypeme cukrem a necháme, aby pustila šťávu, poté rovnou zkonzumujeme 2 lžíce této šťávy. Podává se po každém druhém jídle. Cibule s cukrem je vhodná již pro děti od 6 a půl měsíců na bolest v krku.

Cibule s cukrem na suchý kašel

Postup: Do uzavírací sklenice dejte najemno pokrájenou středně velkou cibuli, přidejte polévkovou lžíci moučkového cukru a pro zlepšení chuti můžete přidat lžičku mletého nebo tlučeného anýzu. Sklenici uzavřete a na světle nechte několik hodin louhovat. Šťávu, která takto vznikne, užívejte po lžičkách před jídlem. Pokud ale velmi pospícháte a kašel neustává, cibuli jen překrojte na čtvrtky. V hrnečku zalijte vodou jen tolik, aby byla cibule ponořená a nechte přejít varem. Vývar slijte a po mírném prochladnutí přidejte lžíci cukru a vypijte.

Detail odstavce: Léčivé recepty
Zdroj: Jak vymačkat šťávu z cibule
Zveřejněno: 30.8.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

JAK VYMAČKAT ŠŤÁVU Z CIBULE

Recept jak z cibule dostat šťávu

Cibuli jemně pokrájíme a rozmělníme v kameninovém hmoždíři a necháme chvilku stát. Potom šťávu přecedíme přes gázu nebo plátýnko. Uchováváme ji maximálně několik dní v uzavřené lahvičce dole v lednici.

Detail odstavce: Recept jak z cibule dostat šťávu
Zdroj: Jak vymačkat šťávu z cibule
Zveřejněno: 30.8.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Re: Zkvašený med

S tou špinavou vodou a cukrem bych to nepřeháněl.Kdo a proč by to tam dával...Prostě med z nejakeho duvodu nebyl dostatečně zralý.(Někdy včely zavíčkují i úplnou řidinu, když nestačí zpracovávat bohatku snůšku)Pak stači včelařova nezkušenost, absence refraktkmetru na mereni obsahu vody atd. a med skonci v sklenicich.Voda stoupa nahoru a med zacne kvasit.Druha moznost je med otevreny ve vlhkem špajzu atd.Med je velice hygroskopický.Přijímá vodu, ale i pachy.
Z medu bych odebral vrchni vrstvu a med pouzil do perniku atd.

Zdroj: diskuze Zkvašený med
Odesláno: 3.6.2016 uživatelem jirka
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

VÝROBA DOMÁCÍ UZENÉ ŠUNKY

Postup

Výroba domácí šunky je poměrně jednoduchá záležitost, ke které se používá jako výchozí surovina vepřová kýta doplněná solí, cukrem a trochou vody, nebo různými směsmi koření, jako je směs chilli, sušené cibule, červené papriky, pepře a česneku. Poté, co se šunka provaří ve směsi koření, seřízne se přebytečný tuk včetně kůže a nechá se prohřát ve vodě teplé 40 až 50 stupňů Celsia. Když se maso prohřeje, zavěsí se na hole, nechá se okapat a vloží se do vyhřáté udírny. Šunka se udí do zlatohněda. Můžete použít i stojací přenosnou udírnu, kdy na rošt položíte okapanou šunku a udíte.

Výroba domácích šunek byla rozšířena zejména na venkově, kdy se zužitkovávalo vepřové maso z domácích zabíjaček. Dnes vede lidi k výrobě domácí šunky zejména kvalita průmyslově vyráběných šunek. Po vyuzení se servíruje teplá šunka s chlebem a kyselými okurkami.

Detail odstavce: Postup
Zdroj: Výroba domácí uzené šunky
Zveřejněno: 2.1.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Prosba o radu

Dobry den vyskytl se mi takovy problem - od znameho jsem dostal v loni hroznove vino v kvetinaci .Kvetinac byl maly vino nic moc velkeho vzrustu.Na podzim jsem cele vino presadil do velkeho kvetinace dal na balkon a udelal k nemu mensi drevenou konstrukci.Na jare se vino docela krasne zazalenalo ale vyskytl se onen zmineny problem na cele sazenici ( listy i stonek ) se objevilo neco co vypada jako kdyby to nekdo posypal cukrem crystal - nevim co to je a jestli s tim mam neco delat - na listech je to ze spoda - poradi mi nekdo prosim i s dalsi veci - docetl jsem se ze se ma vino zastipovat jako u rajcat - jsem zrejme zahradnik praclovek - nevim o cem je rec. Predem vsem dekuji za rady.

Jelinek Jiri

Zdroj: diskuze Prosba o radu
Odesláno: 2.6.2016 uživatelem Jelinek Jiri
Počet odpovědí: 0

CO NA SUCHÝ DRÁŽDIVÝ KAŠEL

Suchý dávivý kašel u dospělého

Kašel je obranný reflex těla, který čistí dýchací cesty. Proto kašlou kuřáci, lidé pracující s chemikáliemi nebo v prašném prostředí a samozřejmě nemocní. Kašel mívá dvě podoby: suchou a vlhkou. Suchý kašel má dráždivou podobu a vlhký se označuje jako produktivní, neboť nemocný produkuje hlen. Obzvláště suchý dráždivý kašel je velice nepříjemný, neboť je doprovázen škrábáním v krku a mnohdy bývá až dávivý.

Nástup suchého kašle je jedním z prvních příznaků onemocnění dýchacích cest. Bývá projevem astmatu, alergií a zánětů dýchacích cest. Nejčastěji se objevuje při infekci hrtanu, tedy laryngitidě. Při ní totiž vzniká zánět horních cest dýchacích a dochází k prokrvení sliznice, které následně dráždí k suchému kašli. Dráždivý kašel, na rozdíl od kašle vlhkého, nevytváří hleny a nemocný nic nevykašlává, přesto do vlhkého kašle většinou přechází.

Detail odstavce: Suchý dávivý kašel u dospělého
Zdroj: Co na suchý dráždivý kašel
Zveřejněno: 14.12.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: zavařování kapusty

Nechte kapustu zkvasit podobně jako zelí. Výsledný produkt je bezlepkový, paleo a je vhodný pro vegany i vegetariány. Tady je recept na dva litry kysané kapusty:

Suroviny:
1 velká hlava kapusty
4-5 šálků organického kadeřávku - velké stonky jsou odstraněny a listy nazřezány na tenké proužky
1 malá organická červená cibule - nakrájená na kostičky
4 čajové lžičky himalájské růžové soli
1 lžíce loupané organické bílé buničiny z kůry citronu
3 stroužky oloupaného česneku
4½ šálků teplé čisté vody (40° C)
1 čajová lžička organického kokosového cukru nebo Rapadury
1 balíček bakteriální kultury pro mléčné kvašení www.amazon.com/gp/aw…
2 čisté skleněné zavařovací sklenice s víčkem

Postup
1. Odstraňte 4 vnější listy z kapusty, opláchněte, osušte a odložte. Odstraňte košťál a nakrájejte zbývající časti kapusty na tenké plátky nebo použijte kuchyňský robot. Umístěte kapustu a nakrájený kadeřávek do velkého sítka a důkladně opláchněte vodou. Možná to budete muset udělat v několika dávkách v závislosti na velikosti sítka.
2. Do velké mísy dejte omytou kapustu s kadeřávkem, přidejte červenou cibuli, posypte dvěma lžičkami růžové soli a promíchejte čistýma rukama, dokud kapusta a kadeřávek nezačne vadnout a neuvolní kapalinu. Pak to nechte stranou a přejděte k přípravě solanky.
3. Do mixéru dejte zbývající 2 lžičky růžové soli, bílou kůru z citronu, rozmačkaný česnek, vodu, cukr a rozmixujte, dokud to nebude hladké. Nakonec ručné přimíchejte mléčné kultury. Nechejte slanou vodu odležet po dobu 10-15 minut, aby se dobrá bakterie probudila a začala se krmít cukrem. Nalejte slanou vodu na nakrájenou zeleninu a dobře promíchejte rukama, dokud nebude veškerá zelenina pokryta solankou.
4. Směs nandejte do čistých skleněných sklenic a důkladně to rukama nebo velkou lžičkou umačkejte, dokud slanina nezakryje všechnu zeleninu. V horní části každé nádoby ponechte nejméně 6 cm místa na zakrytí.
5. Na začátku odložené 4 okrajové listy z kapusty přeložte a umístěte na vrch fermentované zeleniny, zatlačte dolů na listy, aby se zakryly solankou. Opakujte to i pro druhou sklenici. Tímto dalším krokem pomůžete udržet vaši fermentovanou zeleninu pod solankou. Můžete také použít malou čistou sklenici, která se vejde do nádoby a zeleninu přitlačí ke dnu. Ujistěte se, že máte alespoň 3 nebo 6 cm slaného nálevu nad horní částí fermentované zeleniny a složených listů.
6. Sklenice umístěte do lepenkové krabice, abyste je chránili před světlem. Nechte zeleninu kvasit při pokojové teplotě po dobu 5-7 dnů. Ochutnejte malou část po 4 dnech v letních měsících a 5-6 dnech v chladnějších měsících, abyste zjistili, zda se vám líbí chuť. Pokud se vám líbí chuť, odstraňte horní listy zelí a umístěte fermentovanou zeleninu do ledničky. Čím déle zeleninu kvasíte, tím více bude kyselejší. Poté, co dokončíte fermentaci, umístěte zeleninu do chladničky po dobu až 6-8 měsíců.
7. Pokaždé, když ujíte kysanou zeleninu, ujistěte se, že zbylá zelenina je zatlačena pod solanku, abyste si ji ochránili po dlouhou dobu.

Zdroj: diskuze Zavařování kapusty
Odesláno: 8.10.2017 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

CO NA SUCHÝ DRÁŽDIVÝ KAŠEL

Proč mě trápí dráždivý kašel

Náhle vzniklý suchý kašel je nejčastěji způsoben zánětem horních cest dýchacích a přilehlých uzlin. Může tedy upozorňovat na onemocnění, jako je rýma, bolest v krku, chřipka, viróza, zánět vedlejších dutin nosních, zánět nosohltanu či hrtanu. Suchý dráždivý kašel se léčí přípravky tlumícími kašlací reflex (antitusika). Může však být vyvolán také působením alergenu, může ho způsobit cigaretový kouř, nadměrné množství prachu, suchý vzduch kvůli klimatizaci nebo přechod ze studeného prostředí do teplého. Závažnější příčinou je pak vdechnutí cizího tělesa, které může vést k dušení a v nejhorším případě k udušení. Mezi závažnější příčiny dále patří bronchiální astma.

Detail odstavce: Proč mě trápí dráždivý kašel
Zdroj: Co na suchý dráždivý kašel
Zveřejněno: 14.12.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: marináda na uzení drůbeže

Osvědčený recept na uzení drůbeže je tento:
1 celé kuře
3 litry vody (nebo dostatečně na to, abyste úplně ponořili celé kuře)
3/4 šálku soli
1 šálek cukru
1 lžíce pepře
1 polévková lžíce kajenského pepře

Marinána na potírání během uzení
1/4 šálku olivového oleje
1/4 šálku sójové omáčky
2 lžíce prášku ze sušené cibule
2 lžíce kajenského pepře
2 lžíce papriky
2 čajové lžičky česneku nebo 2 stroužky česneku
1,5 čajové lžičky černého pepře
1 čajová lžička sušeného oregana
1 čajová lžička sušeného tymiánu

Přiveďte k varu vodu v hrnci dostatečně velkém, aby pojmul jak marinádu, tak i kuře. V horké vodě rozpusťte cukr a sůl a nechte vychladnout. Pak přidejte zbylé ingredience a nakonec i kuře a vše dejte do chladničky na 10 hodin. V této době si připravte dřevo na uzení. Nejlepší je dřevo z vlašského ořechu, které rozemelte ve štěpkovači a na dvě hodiny namočte do vody.
Jak dlouho udit: uzení kuřecího masa probíhá v udírně při teplotě do 75°C přibližně 4 hodiny. Doba uzení záleží na velikosti kuřete. Po celou dobu uzení musí být drůbeží maso neustále mazáno marinádou na potírání. Uzené kuřecí maso se podává s rýží.

Zdroj: diskuze Marináda na uzení drůbeže
Odesláno: 8.5.2017 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

CO NA SUCHÝ DRÁŽDIVÝ KAŠEL

Co na suchý dráždivý kašel

Dle moderní medicíny na suchý kašel pomáhají (pomůže):

  • Centrální antitusika – ovlivňují dechové centrum v prodloužené míše a tím výrazně tlumí kašel. Mohou však utlumit dýchací centrum příliš, na což jsou citlivé zejména děti; navíc sekundárně zvyšují viskozitu hlenu a tím zhoršují vykašlávání. Mezi volně prodejné přípravky této skupiny se řadí léky s obsahem dextrometorfanu, který je řazen mezi takzvaná neopioidní antitusika a v terapeutických dávkách nemá sedativní účinky a nevyvolává dechovou tíseň. Lze jej podávat i dětem.
  • Periferní antitusika – tyto léky tlumí zóny kašle v dýchacích cestách, čímž zabraňují vzniku kašlacího reflexu, netlumí však dýchací centrum a nevedou k lékové závislosti.

Detail odstavce: Co na suchý dráždivý kašel
Zdroj: Co na suchý dráždivý kašel
Zveřejněno: 14.12.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: OBI,puklice a jini skudci.

Koupila jsem si v OBI nadhernou metrovou Dracenu,ktera byla v akci kolem 300Kc.Pravda mela nektere listy viditelne odstranene ze stredu ruzice a jine zase meli nevzhledne ustrizene spicky,dokonce i celou polovinu listu.Coz jsem tolik nevnimala,nebot radost z toho,ze si muzu splnit muj sen mi vyradila z provozu rozum.Podvedomi se mi,ale asi na sekundu restartovalo,protoze jsem si to i s Dracenou namirila k prodavaci s otazkou,jest-li mi Dracena neuhyne a vzpamatuje se.Odpovedel ze ano a pridal dalsi rady ohledne pece.Asi po 3 tydnech se zacala moje "botanicka zahrada" menit na ..... ani nemam slov.Zpozornela jsem...aaaa do prdele puklice....hlavou mi letel rozhovor s prodavacem....vzapeti si nadavam do "bububu" ....jasne,ze se vzpamatuje...psychologie prodeje,na co jsem ji studovala?....proc rikam dceri: nez si neco koupis dobre si to prohlidni... kam jsem cumela ja?....na ten silnej kmen a jak je krasne vysoka....blbo uzavrela debatu sama se sebou.Co slo jsem ostrihala,celej zarostlej strop vodenkou strhla a kdyz jsem zkoncila rozbrecela se.Tolik let piplani a radost z kazdeho noveho listecku a ted holy klacky :-( Rady z internetu nepomahali,za to prazdne kvetinace se mi mnozili.Az jsem nasla navod na vetsinu skudcu.Obycejny slupky z cibule,cim.vic tim lip a 2 dny je louhovar ve srudeny vode,pak vsechny kytky postrikat.Dalsi dny plne nadeje a ocekavani....HURAAA...JASAM A MAM SNAD JESTE VETSI RADOST,NEZ KDYZ JSEM SI "SPLNILA MUJ SEN".ZADNE DALSI NOVE NAPADENE LISTY A TO NA ZADNY KYTCE.PRO JISTOTU PO TYDNU OPACKO S POSTRIKEM.. .KYTKY SE ROZRUSTAJI A "MOJE BOTANICKA" NA KTEROU SE CHODIL KOUKAT CELEJ BARAK VCETNE NAVSTEV NAJEMNIKU BUDE BRZY JAKO DRIV A V OBI UZ NEKOUPIM NIKDY NIC!!!

Zdroj: diskuze Dendrobium nobile přesazování
Odesláno: 1.6.2017 uživatelem Dana
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

JAK VYMAČKAT ŠŤÁVU Z CIBULE

Šťáva z cibule

Původně byla cibule jen divoká rostlina, kterou lidé postupně začali používat a pak i pěstovat. Dnes je oblíbená ve všech podobách a druzích a všestranně použitelná v kuchyni i při domácím lidovém léčení. Vitamíny, minerály a allicin obsažené v cibuli mají podobnost s antibiotickou léčbou, která sice s cibulí trvá trochu déle, ale je také úspěšná. Cibule pomůže rychleji s odstraněním kašle při nachlazení, šťáva z cibule dobře odhleňuje celý organismus. Pokud chcete očistit tělo od hlenu, ať už v dýchacím, trávicím anebo vylučovacím systému, můžeme se na cibuli spolehnout. Zvláště kuřáci mohou pro své ozdravení po cibulové šťávě sáhnout. Stejně jako milovníci pečiva, mléčných výrobků a sladkostí. Pokud se hlen hromadí v organismu a nevylučuje se, způsobuje nepříjemnosti.

Detail odstavce: Šťáva z cibule
Zdroj: Jak vymačkat šťávu z cibule
Zveřejněno: 30.8.2016

CO NA SUCHÝ DRÁŽDIVÝ KAŠEL

Babské rady na dávivý kašel

Na dávivý kašel je vhodné toto:

  • Pravidelně větrejte.
  • Zvlhčujte vzduch v pokoji.
  • Inhalujte vodní páry.
  • Podložte si hlavu polštáři.
  • Popíjejte dostatečné množství tekutin.
  • Pijte bylinkové nálevy – uvařte si čaje z bylin divizny velkokvěté, tymiánu, bezu černého, dobromysli, jitrocele, řebříčku anebo máty. Podporují odkašlávání a mají upokojující dezinfekční účinky.
  • Připravte si zelnou šťávu s medem – upevníte si imunitu a uleví se vám.
  • Udělejte si Priessnitzův zábal.
  • Dejte si cibulový čaj či cibuli s medem – nakrájenou cibuli smíchejte s medem a vložte do sklenky, počkejte, až pustí šťávu plnou vitamínů. Čaj je vhodný pro děti i dospělé. Konzumujte ho několikrát denně.

Detail odstavce: Babské rady na dávivý kašel
Zdroj: Co na suchý dráždivý kašel
Zveřejněno: 14.12.2018

ZAVAŘENÉ ZELENINOVÉ LEČO

Čalamáda

Ingredience: 1 kg zelených paprik, 1 kg rajčat, 1 hlávka bílého zelí (cca 1 kg), 1 kg cibule, 1–2 feferonky, 1 l bílého vinného octa, 1,5 l vody, 150 g cukru, 4 lžičky soli, 3 lžíce zrnek černého pepře, 1 balíček pomůcky ke konzervování ovoce a zeleniny

Postup: Papriky rozpůlíme, odstraníme stopku, jádřinec a bílé přepážky. Omyjeme, necháme okapat a pokrájíme na nudličky. Rajčata omyjeme, necháme okapat, vykrojíme tvrdá lůžka a rozkrájíme na čtvrtiny. Z hlávky bílého zelí odtrhneme několik venkovních listů, zbytek rozkrájíme na osminy, košťál vykrojíme. Zelí omyjeme, necháme okapat a pokrájíme nebo nastrouháme na nudličky. Cibuli oloupeme, rozpůlíme, nakrájíme na tenké plátky a rozdělíme na jednotlivá kolečka. Z feferonky odstraníme stopku a jádřinec, lusk omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Podle chuti můžete k ostatním přísadám přidat ještě 3–4 oloupané a na plátky nakrájené stroužky česneku. Všechnu připravenou zeleninu smícháme a plníme do sklenic.

Na přípravu sladkokyselého nálevu smícháme ocet s vodou, cukrem, solí a zrnky pepře. Přivedeme k varu a necháme vařit tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Sejmeme z plotny a do horkého nálevu přidáme pomůcku ke konzervování od Dr.Oetkera. Důkladně mícháme, než se rozpustí. Hotovým teplým nálevem zalijeme zeleninu. Sklenice uzavřeme nejlépe šroubovacími uzávěry a necháme otočené víčkem dolů nejméně hodinu. Zeleninová čalamáda v chladu a temnu vydrží přibližně 6 měsíců.

Detail odstavce: Čalamáda
Zdroj: Zavařené zeleninové lečo
Zveřejněno: 2.10.2018

JAK DĚLAJÍ CHILLI CON CARNE KLUCI V AKCI

Postup přípravy chilli con carne

Nejprve si najemno nakrájíme cibuli. Pak si připravíme pánev (nebo hrnec) s olejem, na němž si zpěníme cibuli spolu s jemně posekaným česnekem a kmínem. Poté přidáme maso a vše prudce orestujeme.

Na pánev přidáme rajčata i se šťávou a dochutíme to třtinovým cukrem, solí a chilli. Směs s masem se 10 minut podusí a na závěr se přidají scezené fazole.

Detail odstavce: Postup přípravy chilli con carne
Zdroj: Jak dělají chilli con carne Kluci v akci
Zveřejněno: 24.9.2018

BUŘTY NA ČERNÉM PIVU

Jak dělají buřty na černém pivu Kluci v akci

Ingredience: 8 buřtů, 3 cibule, 2 lžičky mletého pepře, 4 lžičky plnotučné hořčice, 4 lžičky sladké papriky, 6 stroužků česneku, 300 g kečupu, 1 pivo

Postup: Buřty oloupeme a rozkrojíme v půlce (nepřekrojíme). Posypeme vnitřek paprikou a pepřem. Dáme cca 0,5 lžičky hořčice a vložíme stroužek česneku nakrájený na plátky a proužky cibule. Buřty poskládáme do zapékací mísy. Zbytek volné cibule a česneku (můžeme přikrojit i další – větší množství není na škodu, naopak) vložíme také volně do mísy. Omáčku připravíme smícháním celého velkého kečupu a celého piva. Buřty omáčkou zalijeme a pečeme v zakryté míse, dokud se buřty neotevřou a případně v míse neotočí vzhůru nohama. Také omáčka by měla trochu zhoustnout. Pak pečeme odkryté, dokud buřty nezhnědnou.

Detail odstavce: Jak dělají buřty na černém pivu Kluci v akci
Zdroj: Buřty na černém pivu
Zveřejněno: 21.6.2017

CO NA SUCHÝ DRÁŽDIVÝ KAŠEL

Proč mám suchý dráždivý kašel

Suchý kašel je velkým nepřítelem jak nás dospělých, tak především dětí. Jeho záchvaty jsou neskutečně nepříjemné a je třeba začít je nějakým efektivním způsobem co možná nejrychleji řešit. I proto, že tyto záchvaty provázejí další příznaky, jako je pálení žáhy, hrudníku anebo horečka či jiné infekcí podložené stavy. Kašel je fakticky pouze jakýmsi obranným reflexem lidského těla.

Problémem mohou být i u suchého dráždivého kašle hleny, které se dostávají do míst, kde dokážou velmi nepříjemně potrápit. Dráždění může být velmi silné. Často dochází k tomu, že se hleny usazují přímo v krku a pak způsobují zmiňované obtíže. Eliminace tohoto stavu není jednoduchá.

U dlouhého dráždivého kašle je zapotřebí zcela eliminovat riziko případného bronchiálního astmatu. Toto riziko ale vyloučí pouze odborník, a tak se vyplatí navštívit buď alergologa, anebo pneumologa. Jestliže o tomto nebezpečí nevíte a stále podáváte pouze kapky na tlumení kašle, s největší pravděpodobností vaše léčba k ničemu nepovede.

Léčba je různorodá a často se odvíjí od příčin nemoci, které kašel vyvolávají. U infekcí se volí antibiotika. Ta postupně eliminují zánětlivá ložiska. Jinak ale může dráždivý kašel provázet i alergické reakce. Ty se často řeší kortikoidy. Některý kašel lze eliminovat za pomocí antitusik, z nichž se často prosazuje především kodein. Podpořit léčbu je možné také bromhexinem. Někdy může být kašel projevem mnohem závažnějšího onemocnění, které může být i fatální. Na myslí máme rakovinu, popřípadě plicní fibrózy a jiné problémy.

Detail odstavce: Proč mám suchý dráždivý kašel
Zdroj: Co na suchý dráždivý kašel
Zveřejněno: 14.12.2018

CO NA SUCHÝ DRÁŽDIVÝ KAŠEL

Babské rady na suchý kašel

Na většinu onemocnění způsobujících suchý kašel postačí domácí léčba. Dodržujte klidový režim a často a krátce v pokoji větrejte, chladný a vlhký vzduch má příznivý vliv na sliznici, naopak teplý a suchý ji dráždí. Při otevření okna dejte ale pozor na průvan, ten má naopak tendenci onemocnění zhoršovat.

Vzduch zvlhčujte zvlhčovačem nebo po pokoji rozvěšenými mokrými prostěradly. Inhalace vodní páry s vonnými olejíčky vám může pomoci urychlit léčbu, vhodné jsou například levandulové a eukalyptové oleje.

Doporučuje se i podložení hlavy. Nezapomínejte na dostatek tekutin, ideálně teplých bylinkových čajů. Pomáhá bylinkový nálev z islandského lišejníku a levandule, louhujte jej 10 minut a pijte dvakrát denně. Mezi účinné bylinky patří také heřmánek, šalvěj nebo lipový květ, všechny tyto rostliny jsou vhodné v podobě čaje.

Detail odstavce: Babské rady na suchý kašel
Zdroj: Co na suchý dráždivý kašel
Zveřejněno: 14.12.2018

JAK ZAVAŘIT LEČO

Sterilované lečo bez cibule

Ingredience: masitá rajčata, paprika, sůl, olej

Postup: Umytá rajčata po odstranění hrubší části u stopky pokrájíme na kostky. Z papriky vyjmeme jadérka, vykrojíme žebra a pokrájíme na pásky. Do většího rendlíku dáme rozpálit olej a papriku na něm pár minut restujeme. Osolíme a přidáme rajčata. Za občasného míchání dusíme, dokud paprika nezměkne a rajčata nepustí šťávu. Pokud je třeba, ještě osolíme.

Plníme do čistých sklenic, otřeme vrch, zavíčkujeme. Sterilizujeme 20 minut od bodu varu na mírném ohni.

Cibule se může přidat až při otevření leča, pokud je třeba.

Detail odstavce: Sterilované lečo bez cibule
Zdroj: Jak zavařit lečo
Zveřejněno: 7.12.2017

JAK VYMAČKAT ŠŤÁVU Z CIBULE

Účinky

Cibule má silně protizánětlivé, antibakteriální a antimykotické účinky, zabraňuje šíření infekce na kůži, má antialergický účinek díky obsaženému kvercetinu, který je schopen snižovat produkci histaminu, dále cibule navozuje klidný spánek, dezinfikuje rány a zmírňuje svědění po štípancích, dezinfikuje dutiny nosní a ústní, hltan, preventivně působí proti štípancům hmyzu, snižuje obsah cukru v krvi, posiluje imunitní systém, podílí se na krvetvorbě, povzbuzuje tvorbu důležitých stresových hormonů, stimuluje libido, upravuje hladinu cholesterolu a cukru, upravuje pohyb střev a posiluje sliznice v žaludku a střevech, posiluje srdce a krevní oběh a preventivně předchází arterioskleróze, pomáhá při poruchách prokrvování (takzvané studené nohy), předchází nemocem cév, zmírňuje žilní obtíže, má protizánětlivý účinek v oblasti ledvin, močového měchýře a v močových cestách, povzbuzuje chuť k jídlu, urychluje spalování živin, snižuje vysoký krevní tlak a tvorbu vlasových lupů a v neposlední řadě zlepšuje náladu.

Detail odstavce: Účinky
Zdroj: Jak vymačkat šťávu z cibule
Zveřejněno: 30.8.2016

BUŘTY NA ČERNÉM PIVU

Buřty na černém pivu s nivou

Ingredience: 6 buřtů, 1 velká cibule, 1 stroužek česneku, čertovská omáčka, kečup, hořčice, niva dle chuti, cca 0,3 l piva, může být feferonka

Postup: Buřty rozkrojíme v půli, ale ne celé, aby zůstaly obě půlky spojené. Vzniklý prostor naplníme pikantní omáčkou, plátkem cibule a česneku a plátkem nivy, dáme do varné mísy – pekáče, zasypeme zbytkem nakrájené cibule a česneku, přidáme cca 2 lžíce hořčice (pokud máme rádi ostré, dáme klidně dijonskou hořčici), přibližně 2x takové množství kečupu, kdo má rád ostré, dá kousek feferonky, a zalijeme pivem tak, aby byly buřty ze 3/4 ponořené. Přiklopíme víkem a dáme do trouby, ze začátku na 220 °C, dokud se nezačne omáčka „vařit“, pak snížíme teplotu cca na 150–200 °C a necháme 20 min. Vykukující části buřtů se opečou a omáčka zhoustne. Je to rychlovka k obědu, večeři nebo jen tak na chuť.

Detail odstavce: Buřty na černém pivu s nivou
Zdroj: Buřty na černém pivu
Zveřejněno: 21.6.2017

PAŘÍŽSKÝ SALÁT

Základ pařížského salátu

Základem pařížského salátu je uzenina, nejčastěji se používá měkký salám, nakrájený na úhledné nudličky. Dalšími surovinami, bez nichž se tento salát neobejde, jsou sterilizované okurky a hrášek, cibule a majonéza. K dochucení se používá hořčice, ocet, cukr, worcester, pepř a sůl. Konzistence pařížského salátu je přiměřeně hustá, chuť je vyrovnaně sladkokyselá a jemná.

Detail odstavce: Základ pařížského salátu
Zdroj: Pařížský salát
Zveřejněno: 4.2.2016

BUŘTY NA ČERNÉM PIVU

Buřty na černém pivu s medem

Ingredience: 12 buřtů, 1–2 konzervy loupaných sekaných rajčat, 2–3 dcl černého piva, 2 velké cibule na kolečka, 2 lžíce medu, sůl, pepř

Postup: Buřty oloupeme a pokrájíme na měsíčky, vložíme do pekáče, zalijeme rajčaty, posypeme cibulí, zalijeme pivem a medem, okořeníme a vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 30 minut při 180 °C. Podáváme teplé i studené s čerstvým pečivem.

Detail odstavce: Buřty na černém pivu s medem
Zdroj: Buřty na černém pivu
Zveřejněno: 21.6.2017

BUŘTY NA ČERNÉM PIVU

Buřty na černém pivu a zelenině

Ingredience: 1 kg buřtů, 1 pikantní kečup, 250 ml černého piva, 2 velké cibule, 4 papriky, 1 cuketa, 6 stroužků česneku (podle chuti)

Postup: Buřty oloupeme a podélně rozpůlíme. Dáme do pekáčku, přidáme nakrájenou zeleninu, zalijeme omáčkou a pivem a pečeme cca na 160 °C do změknutí zeleniny. Měla by nám vzniknout hustá šťávička.

Tip: Kdo má remosku, doporučuje se péct v ní.

Detail odstavce: Buřty na černém pivu a zelenině
Zdroj: Buřty na černém pivu
Zveřejněno: 21.6.2017

JAK DĚLAJÍ CHILLI CON CARNE KLUCI V AKCI

Potřebné ingredience (na 4 porce)

Chilli noc carne:

  • 40 ml olivového oleje
  • 450 g hrubě umletého hovězího zadního
  • 1 ks středně velké cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 450 g drcených rajčat
  • 450 g konzervovaných červených fazolí
  • Kmín
  • Chilli
  • Pepř
  • Sůl
  • Třtinový cukr

Rýže:

  • 240 g rýže parboiled
  • 30 ml olivového oleje
  • 360 ml vody
  • 1 limetka
  • 1 svazek koriandru
  • 1 avokádo
  • Sůl

Detail odstavce: Potřebné ingredience (na 4 porce)
Zdroj: Jak dělají chilli con carne Kluci v akci
Zveřejněno: 24.9.2018

GULÁŠ

Bramborový guláš

Ingredience:

  • 1 000 g brambor
  • 500 g cibule
  • 500 g uzeniny (párky, točený salám, klobása, uzené maso)
  • 1 kostka masoxu
  • 50 g sádla nebo oleje
  • 100 g másla
  • 100 g hladké mouky
  • paprika mletá sladká
  • paprika mletá pálivá
  • pepř mletý
  • sůl

Postup:

Nejprve si očistěte cibuli a brambory. Cibuli nakrájejte najemno a orestujte dozlatova na rozpáleném sádle, brambory nakrájejte na kousky o něco větší než do polévky. Do hotové cibule přidejte uzeninu pokrájenou na kolečka či kostky, opečte a zaprašte sladkou i pálivou paprikou, přidejte pokrájené brambory a zalijte vodou. Osolte, opepřete, dejte masox a nechte vařit. Až budou brambory téměř měkké, připravte si z másla a mouky jíšku, kterou v guláši důkladně rozmíchejte, a nechte ještě alespoň 10 minut povařit. Máte-li rádi ostrá jídla, zkuste obměnit chuť bramborového guláše tím, že ho při podávání posypete čerstvým strouhaným křenem.

Detail odstavce: Bramborový guláš
Zdroj: Guláš
Zveřejněno: 30.1.2016