Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

CIM SLEPIT ZUBNI PROTEZU

OBSAH

Vteřinové lepidlo s aktivátorem

Aktivátor urychluje polymerizaci (vytvrzení) kyanoakrylátového lepidla, na trhu je jich celá řada a většinou výrobci uvádějí, jaký aktivátor je dobré použít pro dané lepidlo.

Aktivátor mění povrchové napětí materiálů před aplikací lepidla, takže lze s jeho pomocí slepit i takové materiály, jako je například molitan. Používá se také v případě, kdy je nutné, aby lepidlo zareagovalo skutečně ve zlomku vteřiny. Což je právě třeba případ molitanu či jakéhokoli podobného materiálu, který je téměř nemožné přitisknout na lepený spoj delší dobu.

Zdroj: Vteřinové lepidlo

Poradna

V naší poradně s názvem VTEŘINOVÉ LEPIDLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan J..

Dobrý den, spadla mi zubní náhrada z ruky a po straně praskla, tak se chci optat, jestli ji mohu slepit vteřinovým lepidlem. Předem moc děkuji za odpověď. Milan

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mnoho domácích kutilů se snažilo opravit prasklou zubní náhradu pomocí vteřinového lepidla. Výsledek byl vždy ten, že se musela udělat celá nová náhrada. Prasklá zubní náhrada se musí spojit přesně do polohy tak jak byla dříve a to je možné jen v ordinaci zubního lékaře. Pokud použijete vteřinové lepidlo, tak zaplníte hrany ve spoji a výsledek už nikdy nebude stejný jako dřív a náhrada nebude dobře sedět a ani již nepůjde opravit a bude potřeba nová. Vteřinová lepidla jsou jedovatá a nehodí se pro aplikaci do úst.
Nejlepší cesta jak opravit prasklou zubní protézu je odnést ji do ordinace zubního lékaře. Na slepení se použije speciální technologie, která dlouho vydrží a je zdravotně nezávadná.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sekundové lepidlo na zuby

Linecké těsto bez vajec

Suroviny:

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g bramborového škrobu
  • 1 vanilkový pudink
  • 150 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 200 g másla
  • 3 polévkové lžíce neušlehané smetany (33 % tuku)
  • 1 čajová lžička pomerančové esence

Postup:

Nejdříve si odvažte všechny ingredience a poté na vále vypracujte pomocí nože a rukou těsto. Hotové a propracované těsto zabalte například do mikrotenové fólie a dejte minimálně na dvě hodiny (nejlépe však přes celou noc) do chladničky. Odpočinuté a uleželé těsto nechte při pokojové teplotě trochu změknout, aby se lépe vyválelo a vykrajovalo. Připravené těsto rozdělte asi na čtyři díly a na jemně pomoučeném vále vyválejte placku cca 3 milimetry tlustou. Mouku podsypávejte pokud možno co nejméně, aby se jí do těsta nedostalo moc. Těsto by se při dalším vyvalování drobilo. Tvořítkem/vykrajovátkem vykrajujte z plátu různé tvary a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Těsto pečte v předem vyhřáté troubě na 175 °C asi 11–12 minut. Upečené linecké musí mít slabounce narůžovělé kraje. Vychladlé linecké dozdobte dle vlastního přání, můžete je například slepit marmeládou a ozdobit čokoládovou polevou.

Zdroj: Linecké těsto

Poradna

V naší poradně s názvem SEKUNDOVÉ LEPIDLO NA ZUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav stajer.

Prosim mam prasklou zubni protezu horni a nevim presne lepidlo se pouziva. Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V první řadě je potřeba si uvědomit, že spojení zubní protézy musí odolat velkým tlakům při kousání a to vám slepení jen tak v ruce nikdy nezajistí se sebelepším lepidlem. Navíc takto znovu zlomená náhrada už nepůjde spravit a je na vyhození. Vaše náhrada je prasklá čerstvě a je velká šance na její záchranu, ale opravu musí provést v laboratoři. Takto opravená protéza vám bude sloužit jako nová. Stavte se v ordinaci svého zubního lékaře a poproste o opravu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sekundové lepidlo na zuby

Sada na opravu zubní protézy

Můžete použít komerční sadu na opravu zubních protéz obsahující všechny nástroje potřebné k opravě poškozené sady vyrobených zubů. Pokud jste tento typ opravy nikdy předtím neprováděli, může být skvělý nápad pořídit si jednu z nich, protože jsou dodávány s pokyny a tipy.

Sady lepidel na opravu zubní protézy se obecně prodávají jako volně prodejný produkt dostupný v zahraničních internetových obchodech. Sady také obsahují malé epoxidové lahvičky na jedno použití s ​​dentálním lepidlem a vše ostatní, co potřebujete k tomu, abyste si své zubní protézy opravili svépomocí. Zde je nabídka internetového obchodu Amazon v Německu, odkud je možné zboží objednat i s dodáním do Česka: Lepidlo na prasklou zubní protézu.

Při výběru lepidla pro fixaci zubní protézy je důležité koupit voděodolnou značku. U nás prodávaná měkká lepidla jako školní lepidlo, lepidlo na modely letadel a keramické lepidlo nejsou pro tuto opravu vhodná. Ty mohou situaci jen zhoršit.

Nejlepší profesionální lepidlo na prasklou zubní protézu je dentální pryskyřice, ale ta může být trochu drahá. Vzhledem k tomu, že je určena pouze pro zubní lékaře, může být i těžko dostupná. Jedná se však o nejodolnější typ lepení a je určena pro dentální použití. Zde je vidět kde lze dentální pryskyřici koupit a kolik stojí: Dentální pryskyřice na prasklou zubní protézu.

Zdroj: Lepidlo na prasklou zubní protézu

Diskuze

V diskuzi VTEŘINOVÉ LEPIDLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena.

Dobře,.nebudou zubní protézy schopné zátěže,..ale mám nárok, na novou zubní protézu cca za pět měsíců.Potřebuji to nějak vychytat,..a pouze si nasadit jenom jako kulisu,pro lidi.
Jinak mám ještě několik málo zubů,..a když jím pomalu, tak se docela kvalitně najím, i bez náhrady.

Proto bych ráda,..kdybych od vás dostal informaci,.které to je lepidlo k použití na zub. protézy..Ráda bych si ho zakoupila...
Irena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milan.

Já používám na slepení zubní náhrady lepidlo ze sady na opravu prasklých zubních náhrad a drží to pěkně. Musí se to dělat opatrně, aby nevznikly hrbolky. Lepidlo si nechávám posílat z Německa z internetového obchodu Amazon.de. Cena za lepidlo je 8 EUR a k tomu si vždy koupím ještě něco a mám doručení do ČR zdarma. Tady je odkaz na stránku, kde si to objednávám: www.amazon.de/Dentem…
Posílám vám i fotografii, jak ta sada vypadá.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Sekundové lepidlo na zuby

Použití dentální pryskyřice

Připravte si čisté pracovní místo. Ujistěte se, že oblast, kde budete pracovat, je zcela čistá a nic vám nepřekáží. Pryskyřice se rychle spojí s jinými materiály.

Než začnete nanášet lepidlo, tak všechny povrchy zubních protéz by měly být čisté a suché.

Nedotýkejte se pryskyřice než zaschne. Dotýkáte-li se pryskyřice holýma rukama, než zaschne, můžete si zničit zubní protézu.

Buďte opatrní s množstvím. Nepřehánějte to, k vyřešení problému je potřeba pouze malé množství pryskyřice, jinak bude protéza vypadat hrudkovité a bude se vydouvat ven.

Nevkládejte zubní protézu zpět do úst, dokud lepidlo není 100% suché.

Buďte opatrní s alergickými reakcemi, pokud jste toto lepidlo nikdy předtím nezkoušeli, protože má přímý kontakt s vašimi ústy a tkání dásní.

Pokud si netroufáte na pryskyřici, můžete v případě nouze pro dočasnou opravu použít vteřinové lepidlo odolné vůči vodě. Vteřinové lepidlo je toxická látka a možná nechcete, aby se dostala někam k vašim ústům, ale jako krizové řešení to může to chvíli vydržet. Dříve nebo později budete muset stejně hledat nové zubní protézy nebo si nechat prasklou zubní protézu odborně opravit.

Zdroj: Lepidlo na prasklou zubní protézu

Lze použít Kukident lepidlo

Na lepení můstků a korunek se používá speciální cementové lepidlo. Kukident poskytuje pružný a zároveň těsnicí účinek proti nežádoucímu vniknutí jídel pod náhradu a také pro pohodlné nošení. Zároveň je bez přidaných barviv a chutí, a proto má neutrální chuť. A je určen pouze pro celkové protézy. Nelepí, pouze utěsňuje prostor mezi dásní, patrem a celkovou zubní protézou. Je obdobou fixačního krému na celkové protézy Corega a zabraňuje vniknutí části potravy pod protézu, kdy vznikají otlaky.

Zdroj: Lepidlo na zubní můstek

Poradna

V naší poradně s názvem VTEŘINOVÉ LEPIDLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Heda.

Jo jo,jen u lekare,,ale to by clovek nesmel mit jen duchod, u zubaru se za slepeni nahrady nedoplati. Proto je to taaaak hrozne slozity si nahradu slepit sam. Ani lepidlo lidem neprodaji,aby panum zubarum neubyly prachy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Prasklá zubní náhrada se nelepí, ale svařuje. Jedna strana zlomu se nahřeje, nanese tenká vrstva nového materiálu a pak se nahřeje ta druhá a vše se zatepla spojí. Jedině tak vznikne spoj, který bude homogenní a odolá jako by to prasklé nebylo. Žádné lepidlo tohle nedokáže a dříve nebo později se lepená protéza zase zlomí ve stejném místě.

Zdroj: diskuze Sekundové lepidlo na zuby

Moučnivka u dospělých

Moučnivka se vyskytuje také u dospělých se sníženou imunitou. Může to být po užívání léků, které potlačují funkci imunitního systému, při chemoterapii u nádorového onemocnění, při infekci HIV, u cukrovkářů nebo u chronických onemocnění jater.

Příznaky moučnivky u dospělých jsou v podstatě stejné jako u dětí. V dutině ústní se vytvářejí charakteristické bělavé povlaky. Po užívání širokospektrálních antibiotik se může také objevit infekce, která se projeví pouze zarudnutím a pálením sliznice. U lidí, kteří nosí zubní protézu, se také častěji vyskytuje kandidóza. V některých případech dochází i k zánětu ústních koutků, které jsou pak zarudlé a bolestivé. V případě již probíhající moučnivky, nebo alespoň v případě masivního osídlení dutiny ústní kvasinkami, to pak bývá bez zřetelných projevů.

Zdroj: Moučnivka

Diskuze

V diskuzi ZUBNÍ VÁČEK NA DÁSNI V MÍSTĚ KDE JIŽ CHYBÍ ZUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Erika Knittlová.

Mám novou protézu, která mi moc nesedí. Lékař mi ji už 2x obrušoval. Po
5-i denním nošení mě otekla dásenˇa v jednom místě se mi udělal váček. Léčím to kloktáním šalvěje a koupila jsem si v lékárně gel Mundigal na mazání a masírování,ale moc mi to nepomáhá.
Prosím, poraďte mi, co mám dělat. Děkuji Knittlová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zubní váček na dásni v místě kde již chybí zuby

Jak vypadá zubní váček

Zubní váček je zánět zubu, jímž se organismus brání před přítomnými bakteriemi. Do zubu, tedy do takzvaného kořenového kanálku zubu, se bakterie dostanou nejčastěji z neošetřeného zubního kazu. Když se bakterie dostanou do kořenového kanálku, způsobí nejdříve zánět, otok, tlak v zubu a pak odumření zubní dřeně. Kořenové kanálky přímo komunikují s čelistní kostí. Když se tedy dostanou bakterie kořenovým kanálkem do blízkosti kosti, organismus vytvoří pod zubem zánět (zubní váček). Zubní váček vzniká také u zubů, které nebyly kvalitně ošetřeny a u nichž i po ošetření zbyly v kořenovém kanálku bakterie. K průniku bakterií do kořenového kanálku může dojít i při broušení zubu na korunku nebo můstek.

Abyste si uměli představit, jak vypadá takový zubní váček, podívejte se na přiložené fotografie.

Zdroj: Váček pod zubem léčba

Poradna

V naší poradně s názvem SEKUNDOVÉ LEPIDLO NA ZUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Takové lepidlo mohou získat jen stomatologové pro své pacienty. Vteřinové lepidlo na zuby se nedá jen tak koupit v lékárně. Lepidlo nelze použít na připevnění zubních náhrad (protéz) k dásním. Vzhledem k tomu, že použití těchto lepidel má mnoho nebezpečí, tak je nezbytné, aby jejich aplikaci prováděl jen odborný lékař. Proto se obraťte na svého stomatologa a sdělte mu na co chcete lepidlo použít.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ladislava.

Dobrý den, mám 1.5 roku "!starou!"protezu, stále mě z ní vypadávají přední zuby, každé lepení--již čtvrté.. si musím hradit, jelikož na práci laboranta se nevztahuje prý žádná záruka???? Takže i já bych určitě uvítala možnost sehnat si sama takovéto lepidlo

Zdroj: diskuze Sekundové lepidlo na zuby

Na srdíčko z papíru potřebujete: nůžky, lepidlo na papír, kus kartonu, bílý papír (stačí běžný kancelářský, použijete-li měkčí typ, bude mít kroucená šňůrka jemnější strukturu).

Na karton si předkreslete srdcovou šablonu a vystřihněte ji. Papír nastříhejte na cca 1cm proužky, můžete jich rovnou slepit několik k sobě do dlouhého pásku. Papírové proužky zakruťte do šňůrky pomocí špejle.

Šablonu z obou stran postupně potřete lepidlem a začněte obtáčet papírovou šňůrkou. Klaďte je těsně vedle sebe bez mezer a postupujte po celém obvodu šablony. Konec řádně přilepte nebo zasuňte pod šňůrky. A je hotovo.

Zdroj: Pletení z papíru

Diskuze

V diskuzi JAK MÍT SNĚHO BÍLÉ ZUBNÍ PROTÉZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

Prosím poradit , jak toho docílím. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak mít sněho bílé zubní protézy

Jak léčit váček u zubu u dětí

Pokud se po ošetření bolavého zubu vytvoří váček u dítěte s prvními zuby, je nutné ho odstranit. Příčinou tvoření váčku je jen a jen zubní kaz. Jestliže je pod dočasným zubem zánět, je opravdu lepší ho vytrhnout, aby se nestal zdrojem infekce pro zárodek stálého zubu. Důležitá je správná dentální hygiena.

Zdroj: Babské rady na zubní váček

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Miňhová.

Víc jak měsíc mě trápí bílý povlak jazyka, špička je zarudlá s pár puchýřky které se objevují i na pravé hraně jazyka.
Střídavě jsen zkoušela propolisou tinkturu, konopnou tinkturu, na kloktání florsalmin. Stav se nezlepšuje ani nezhoršuje.
Ve středu 14.4. mám jít na první vakcínu Covid a obávám se zhoršení stavu. Mám jít k obvodnímu nebo zubnímu lékaři?

Prosím o radu. Děkuji.
Miňhová Ivana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nemoci jazyka léčí zubní lékař. Vakcinace se nebojte, ale na prohlídku k zubnímu jděte co nejdříve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoc jazyka

Co zabírá na bolest zubů

Od bolení zubů bezprostředně pomohou moderní analgetické léky. Doporučuje se pravidelně používat speciální zubní gely a zubní pasty s vysokým obsahem fluoridu, který funguje jako prevence zubního kazu, ale slouží též k léčbě počínajícího zubního kazu tím, že zub remineralizuje. Tyto přípravky jsou vhodné k dlouhodobé péči o citlivý chrup – fluoridují, remineralizují odvápněnou zubní sklovinu a mají trvalý posilující účinek.

S výběrem konkrétního přípravku vám poradí dentální hygienistka nebo zubní lékař na pravidelném dentálním ošetření či preventivní prohlídce. Tyto dvě návštěvy v pravidelných intervalech vás ochrání před bolestí zubů.

Zdroj: Co pomáhá na bolest zubů

Diskuze

V diskuzi SEKUNDOVÉ LEPIDLO NA ZUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Palino.

Prosim o adresu a nazov sekundoveho lepidla extra silneho na zuby a kde by som ho kupil.
dakujem palino

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milan.

Lepidlo na slepení zubní protézy se dá koupit v Německu v internetovém obchodě Amazon za 8 éček. Přijde to poštou kamkoliv do po České republice. Lepidlo je součástí sady, se kterou se dají udělat celkem tři samostatné opravy. Sada se jmenuje Denture repair kit. Tady je odkaz na web, kde se to dá koupit: www.amazon.de/Dentem…

Zdroj: diskuze Sekundové lepidlo na zuby


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Válková

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP