Vinný kámen – cena
Cena vinného kamene se pohybuje kolem 50 korun za 150 g kypřicího prášku.
Zdroj: Vinný kámen
Cena vinného kamene se pohybuje kolem 50 korun za 150 g kypřicího prášku.
Zdroj: Vinný kámen
V naší poradně s názvem VINNÝ KÁMEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.
dobrý den mám dotaz,kde se dá sehnat vinný kámem na použití mimo prášku do pečiva.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Vinný kámen se dá běžně koupit. Buď v kamenném obchodě nebo na internetu. Nabídky internetových obchodů můžete vidět zde: https://www.zbozi.cz/hledej…
Zdroj: Příběh Vinný kámen
Z chemického pohledu se jedná o hydrogenvinan draselný, který vzniká vysrážením kyseliny vinné. Ta společně s kyselinou jablečnou představuje hlavní kyselinu přítomnou ve víně a její množství převažuje nad kyselinou jablečnou především ve slunečných ročnících.
Lidově lze konstatovat, že se jedná o naprosto neškodnou sedlinu ve víně, která se ne nadarmo v anglicky mluvících zemích nazývá vinným diamantem (wine diamonds) a která se nejčastěji usazuje na dně láhve anebo na spodní straně špuntu.
Vinný kámen, také kyselý vinan draselný, je bílý prášek získaný z usazeného vinného kamene uvnitř vinných beček při fermentaci vína (vinný kámen se napřed čistí). Není cítit a má nakyslou chuť. Chemický vzoreček je KC4H5O6. Vinný kámen se vysráží ve víně, když je vystaveno nižším teplotám. Na dně lahví tvoří drobné krystalky, někdy i velké shluky. Chuť vína to neovlivňuje a ve většině vinařských zemích toto nepovažují za závadu.
Zdroj: Vinný kámen
V příběhu INFEKCE SOLU MEDROLEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Palkovičová Pavlína.
hruza pruběh po vypiti solu medrolu , myslela jsem že už se nepostavim na nohy , tvrdy a těžký jako kámen a to sami levá ruka plus necitlivost a šílená bolest nevim co nato ale rozhodně horší stav povypiti než pred pitím ,už nikdy to nepiju,,, šílený bolesti nevim jak budu fungovat .
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Zdroj: Příběh Infekce solu medrolem
Běžný prášek do pečiva obsahuje tzv. difosforečnany, které dnes najdete nejen v běžném pečivu, ale i v tavených sýrech, v uzeninách i v různých práškových směsích pro výrobu nápojů. Tyto látky jsou zdrojem fosforu, jehož nadbytek může narušit rovnováhu mezi vápníkem a fosforem a zapříčinit tak nedostatek vápníku v těle a úbytek kostní hmoty.
Bezlepkový a bezfosfátový kypřicí prášek do pečiva obsahuje vinný kámen (jehož krystalky najdete v sudech od vína), běžnou jedlou sodu a bio kukuřičný škrob. Používá se stejně jako běžný kypřicí prášek, oblíbený je i při přípravě bezlepkového pečiva. Na 500 g sypkých surovin se používají 3 lžičky (17 g) prášku. Kypřicí prášek z jedlé sody a vinného kamene má tendenci začít kypřit (rozkládat se) již při pokojové teplotě. Doporučuje se proto těsto vkládat do trouby a péct co nejdříve po zapracování tohoto kypřicího prášku. To se týká hlavně řidších třených těst.
V cukrářství se vinný kámen používá při šlehání bílků, které díky němu hodně nabydou a zůstanou tuhé. Používá se tedy zejména při pečení pěnového pečiva, pusinek a andělských dortů.
Zdroj: Vinný kámen
V příběhu KRBOVÁ KAMNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markus.
Docela dlouhý, ale zajímavý článek, rád jsem si ho přečetl. V dnešní době se hodně domácností vrací k topení dřevem, protože úspora při jeho spalování je značná. Já si dřevo těžím sám už dlouhá léta. Nejdříve jsem ho přikládal do kotle na TP a nyní do krbových kamen. Jsou s výměníkem a s přehledem ohřejí 8 radiátorů a 2 otopné žebříky Koralux. Chce to jen mít motorovou pilu, vozík za auto, prostor na skladování a chuť do práce.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Zdroj: Příběh Krbová kamna
V příběhu NA KYSELINU SIROVOU POZOR. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dan.
Pokud se rozhodnete ke snizeni pH kyselinu sirovou a mate-li vodu s vysokým obsahem vápníku, pak je nutne zminit, ze tato kyselina se ve vode navaze na pritomne ionty vapniku a vzniknou spatne rozpustne sirany, ktere se vysráží jako "vodni kamen".
K reakci dochazi nejen v bazenu jako takovem, ale take v trubkach filtrace a dalsich technologickych zarizenich, kterymi voda prochazi. Ty se vzniklym kamenem mohou castecne zanest nebo uplne ucpat.
Pouziti H2SO4 je tak mozne predevsim tam, kde "neni co by se ucpalo", u vody mekke, pripadne u vody sice tvrde, ale jejiz tvrdost je zpusobena ionty horciku, nikoliv vapniku.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Zdroj: Příběh Na kyselinu sirovou pozor.
Vinný kámen je výborný pomocník při pečení.
Ingredience: 250 g hladké mouky, 2 vejce, 100 g majonézy, 1/2 vinného kypřicího prášku do pečiva, 40 g kakaa, 150–180 ml mléka, 200 g mletého cukru, 1 lžíce rumu, špetka skořice, pikantní marmeláda na pomazání, 100 g bílé čokolády, 200 g husté zakysané smetany, tenký plátek másla
Technologický postup: Majonézu, cukr a vejce prošleháme metličkou. Přidáme mléko, prosátou mouku a zbytek surovin. Všechno spojíme do hladkého těsta. Pekáček o velikosti cca 25 x 35 cm vyložíme pečicím papírem a nalijeme těsto. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 C cca 30–40 minut. Vyzkoušíme špejlí. Na krém rozpustíme ve vodní lázni čokoládu s máslem. Do rozpuštěné čokolády vmícháme smetanu. Na ještě teplý koláč namažeme tenčí vrstvu marmelády a necháme zchladnout. Poté nahoru mažeme krém z čokolády a smetany. Necháme ztuhnout.
Ingredience: 500 g hladké mouky, 50 g hnědého cukru, 1 lžička vinného kypřicího prášku do pečiva, špetka soli, 75 g másla, 65 ml mléka, 65 ml smetany, 1 vejce, 100 g sušených brusinek, 100 g hrubě sekaných vlašských ořechů, 50 g čokolády nasekané na kousky
Technologický postup: V míse smícháme mouku, cukr, vinný prášek, sůl, pak přimícháme máslo, až se udělá drobenka. Odděleně smícháme mléko, smetanu a vejce, dáme si 2 lžíce stranou, zbytek vlijeme do mouky, přidáme ořechy, brusinky a čokoládu a vypracujeme hladké těsto. Těsto rozválíme na placku tlustou asi 1 cm a rádýlkem nařežeme na trojúhelníky. Trojúhelníky naskládáme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme je odloženou mléčno-vaječnou směsí a pečeme při teplotě 180 °C asi 15–20 minut.
Ingredience: 250 g hladké mouky, 100 g cukru, 2 lžičky vinného kypřicího prášku do pečiva, špetka soli, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 200 ml mléka, 85 g másla, malé kousky čokolády
Technologický postup: Vyšleháme vejce s cukrem. Přidáme mouku, prášek do pečiva, sůl, vanilkový cukr, mléko a rozpuštěné máslo. Vše dohromady vyšleháme. Těsto nalijeme rovnoměrně do 12 košíčků a posypeme kousky čokolády. Pečeme na 180 °C asi 20–25 minut.
Ingredience: 2 hrnky pohankové mouky, 2 hrnky mléka, 2 vejce, 2 jablka, 1 lžička vinného prášku do pečiva, 1 lžička skořice, třtinový cukr, přepuštěné máslo
Technologický postup: Jablka očistíme a nastrouháme je nahrubo. Přidáme k nim mouku, mléko, vejce, vinný prášek do pečiva a skořici. Pokud máte raději sladké lívance, můžete přidat třtinový cukr. Všechny suroviny pořádně promícháme a těsto necháme přibližně 5 minut odpočinout. Na pánvi rozehřejeme přepuštěné máslo a zlehka na něm smažíme dozlatova malé lívance. Před podáváním je ozdobíme řeckým jogurtem, ovocem nebo domácí marmeládou a můžeme mlsat.
Zdroj: Vinný kámen
Než ze sazenic vznikne první víno, trvá to i několik let. Sazenice se prvně naštěpují, rok trvá, než se vypěstují, další dva až tři roky, než začne vinný keř plodit. Pak ještě pár měsíců víno kvasí, čistí se a zraje. Takže první víno je ze sazenic zhruba po pěti letech.
Zdroj: Sazenice vinné révy Plaček
Nejlepší je použít starý vinný sud jako květináč. Jde o staré barikové sudy. Objem sudu je dobrých 220 litrů a měl by vystačit na dvě rostliny révy plus podsadbu na mnoho let.
Menší a lehčí nádoba by samozřejmě také stačila, ale velikost 220 litrů má řadu výhod:
Pokud byste chtěli pěstovat hroznové víno v květináči a použít k tomu vinný sud, informace o přípravě a výsadbě i o vhodných rostlinách pro podsadbu získáte v následujících pasážích.
Na přípravu pro 4 osoby budete potřebovat:
Kyselina citronová vyčistí v pračce vodní kámen a zápach. Nasypte jeden hrnek kyseliny citronové do nádobky na prášek a druhý hrnek do bubnu pračky, poté nastavte program praní na nejvyšší teplotu a zapněte pračku. Pračka se vám krásně vyčistí.
Zdroj: Jak vyčistit pračku
K důkladnému vyčištění je zapotřebí cca 1 litr běžného octa, který nalijete do bubnu pračky a pak už jen zapnete naprázdno program s nejvyšší teplotou. Pomáhá to také odstranit případný zápach vycházející z pračky a vodní kámen. Tento způsob nemůžete používat příliš často, protože ocet je velmi agresivní ke gumám a hadicím.
Zdroj: Jak vyčistit pračku
Ingredience: 2 pevné malé okurky, 100 g nakládaného japonského zázvoru, 1 lžíce vinného octa, 1 lžíce rostlinného oleje, 1 lžička sójové omáčky, 1 lžička přírodního krupicového cukru
Technologický postup: Okurky pečlivě omyjte a podélně naloupejte na dlouhé průsvitné plátky. Nejlépe to půjde pomocí běžné škrabky na brambory. Plátky nakládaného japonského zázvoru nakrájejte napříč na jemné nudličky. Suroviny na zálivku (vinný ocet, rostlinný olej, sójovou omáčku a cukr) prošlehejte. Plátky okurek naaranžujte do misky nebo přímo na jednotlivé talíře, posypejte kousky zázvoru a zakapejte zálivkou.
Zdroj: Recept na sunomono
Sýr se vyrábí srážením mléka syřidlem nebo kyselinou mléčnou. V některých případech může být ke sražení mléka použita i kyselina jako vinný ocet nebo citrónová šťáva. Používá se mléko kravské, ovčí, kozí i mléko jiných savců (buvolí nebo třeba i velbloudí). Různé druhy a příchuti sýrů jsou výsledkem použití mléka různých savců nebo různým procentem tuku v sušině, použitím určitých druhů bakterií a plísní nebo různou délkou zrání a jinými postupy při zpracovávání. Další faktory zahrnují skladbu potravy zvířat a také přidávání chuťových přísad, jako jsou bylinky nebo koření. Chuť může být ovlivněna také pasterizací mléka.
Zdroj: Recept na domácí tvrdý sýr
Vysavač popela slouží k odstraňování popela z kamen, krbu nebo grilu. Na trhu jsou různě výkonné separátory. Vysavač na popel by měl být vybaven nehořlavou sací hadicí, kovovou nádobou na sběr vysávaného odpadu a vnitřním filtrem. Měl by mít dostatečně dlouhou sací hadici a napájecí kabel.
Rozlišují se vysavače popela na horký nebo vychladnutý popel.
Výkonný vysavač Cenerix slouží k vysávání vychladlého popela a usnadní údržbu krbu a krbových kamen. Má dvě funkce: umí vysát nečistoty a také rozdmýchat oheň (zpětný chod, kdy fouká opačným směrem). Nádoba o objemu 18 l má pohodlné madlo na přenos a vysavač je vybaven účinným výměnným HEPA filtrem. Výkon motoru je 800 W. Cena vysavače se pohybuje kolem 1 500 korun. Nevýhodou tohoto vysavače je nízký sací výkon, krátký elektrický přívodní kabel, hlučnost a náročné čištění.
Výkonný vysavač Ceneplus slouží k vysávání vychladlého popela a usnadní údržbu krbu a krbových kamen. Tento výkonný model, který je vybaven kolečky a nerezovou nádobou, má dvě funkce: umí vysát nečistoty a také rozdmýchat oheň. Výkon motoru je 950 W, objem nádrže je 18 l a vysavač je vybaven účinným výměnným HEPA filtrem. Cena vysavače se pohybuje kolem 2 300 korun. Nevýhodou tohoto vysavače je široká hadice, jinak je velmi chválen.
Réva vinná je popínavá dřevnatá liána, pnoucí se po oporách, k nimž se přichycuje pomocí úponků. Kulturní formy se pěstují na vinicích. Jsou světlomilné a vyžadují teplé, dobře propustné půdy, které jsou bohaté na živiny. Svahovité pozemky mají pro pěstování révy vinné význam na jaře a na podzim jako ochrana proti mrazům. Rovinaté pozemky nejsou pro produkci kvalitních vín příznivé. Expozice ke světovým stranám ovlivňují příjem slunečního záření. Pro pěstování jsou nejvhodnější jihovýchodní, jižní a jihozápadní expozice. Absolutně nevhodné pro pěstování jsou severní expozice. Réva se využívá i jako koření v kombinaci s malým množstvím vína k dochucování drůbeže, zvěřiny a masa vůbec. Z révy se vyrábí kvasný vinný ocet, vhodný do jarních salátů, a oblíbené hrozinky či sultánky.
Zdroj: Jak pěstovat vinnou révu
Vepřovou plec očistěte, omyjte studenou vodou, osušte do sucha, nakrájejte na kostky, osolte a okmínujte. Očištěnou cibuli nakrájejte na jemné kostičky a dozlatova ji orestujte na sádle, pak přidejte bobkový list, připravené pokrájené maso a důkladně je opečte. Zaprašte sladkou paprikou a ještě chvíli restujte. Maso zalijte vodou a duste doměkka. Kysané zelí raději pokrájejte, aby nezůstalo dlouhé, bramboru oloupejte a nastrouhejte najemno, přidejte k masu a vařte ještě asi 10 minut. Na závěr přidejte smetanu a podle potřeby dochuťte solí a octem.
Zdroj: Segedínský guláš
Vinný kámen se dá běžně koupit. Buď v kamenném obchodě nebo na internetu. Nabídky internetových obchodů můžete vidět zde: https://www.zbozi.cz/hledej…
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět
dobrý den mám dotaz,kde se dá sehnat vinný kámem na použití mimo prášku do pečiva.
Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět
hruza pruběh po vypiti solu medrolu , myslela jsem že už se nepostavim na nohy , tvrdy a těžký jako kámen a to sami levá ruka plus necitlivost a šílená bolest nevim co nato ale rozhodně horší stav povypiti než pred pitím ,už nikdy to nepiju,,, šílený bolesti nevim jak budu fungovat .
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět
Docela dlouhý, ale zajímavý článek, rád jsem si ho přečetl. V dnešní době se hodně domácností vrací k topení dřevem, protože úspora při jeho spalování je značná. Já si dřevo těžím sám už dlouhá léta. Nejdříve jsem ho přikládal do kotle na TP a nyní do krbových kamen. Jsou s výměníkem a s přehledem ohřejí 8 radiátorů a 2 otopné žebříky Koralux. Chce to jen mít motorovou pilu, vozík za auto, prostor na skladování a chuť do práce.
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět
Pokud se rozhodnete ke snizeni pH kyselinu sirovou a mate-li vodu s vysokým obsahem vápníku, pak je nutne zminit, ze tato kyselina se ve vode navaze na pritomne ionty vapniku a vzniknou spatne rozpustne sirany, ktere se vysráží jako "vodni kamen".
K reakci dochazi nejen v bazenu jako takovem, ale take v trubkach filtrace a dalsich technologickych zarizenich, kterymi voda prochazi. Ty se vzniklym kamenem mohou castecne zanest nebo uplne ucpat.
Pouziti H2SO4 je tak mozne predevsim tam, kde "neni co by se ucpalo", u vody mekke, pripadne u vody sice tvrde, ale jejiz tvrdost je zpusobena ionty horciku, nikoliv vapniku.
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět