Informace od profesionálů

HLAVNÍ STRÁNKA

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

VINNÝ KÁMEN

Vinný kámen – cena

Cena vinného kamene se pohybuje kolem 50 korun za 150 g kypřicího prášku.

Zdroj: Vinný kámen

Diskuze: infekce solu medrolem

hruza pruběh po vypiti solu medrolu , myslela jsem že už se nepostavim na nohy , tvrdy a těžký jako kámen a to sami levá ruka plus necitlivost a šílená bolest nevim co nato ale rozhodně horší stav povypiti než pred pitím ,už nikdy to nepiju,,, šílený bolesti nevim jak budu fungovat .

Zdroj: diskuze Infekce solu medrolem
Počet odpovědí: 0

Co je to vinný kámen

Z chemického pohledu se jedná o hydrogenvinan draselný, který vzniká vysrážením kyseliny vinné. Ta společně s kyselinou jablečnou představuje hlavní kyselinu přítomnou ve víně a její množství převažuje nad kyselinou jablečnou především ve slunečných ročnících.

Lidově lze konstatovat, že se jedná o naprosto neškodnou sedlinu ve víně, která se ne nadarmo v anglicky mluvících zemích nazývá vinným diamantem (wine diamonds) a která se nejčastěji usazuje na dně láhve anebo na spodní straně špuntu.

Vinný kámen, také kyselý vinan draselný, je bílý prášek získaný z usazeného vinného kamene uvnitř vinných beček při fermentaci vína (vinný kámen se napřed čistí). Není cítit a má nakyslou chuť. Chemický vzoreček je KC4H5O6. Vinný kámen se vysráží ve víně, když je vystaveno nižším teplotám. Na dně lahví tvoří drobné krystalky, někdy i velké shluky. Chuť vína to neovlivňuje a ve většině vinařských zemích toto nepovažují za závadu.

Zdroj: Vinný kámen

Diskuze: Krbová kamna

Docela dlouhý, ale zajímavý článek, rád jsem si ho přečetl. V dnešní době se hodně domácností vrací k topení dřevem, protože úspora při jeho spalování je značná. Já si dřevo těžím sám už dlouhá léta. Nejdříve jsem ho přikládal do kotle na TP a nyní do krbových kamen. Jsou s výměníkem a s přehledem ohřejí 8 radiátorů a 2 otopné žebříky Koralux. Chce to jen mít motorovou pilu, vozík za auto, prostor na skladování a chuť do práce.

Zdroj: diskuze Krbová kamna
Počet odpovědí: 0

Způsob použití

Běžný prášek do pečiva obsahuje tzv. difosforečnany, které dnes najdete nejen v běžném pečivu, ale i v tavených sýrech, v uzeninách i v různých práškových směsích pro výrobu nápojů. Tyto látky jsou zdrojem fosforu, jehož nadbytek může narušit rovnováhu mezi vápníkem a fosforem a zapříčinit tak nedostatek vápníku v těle a úbytek kostní hmoty.

Bezlepkový a bezfosfátový kypřicí prášek do pečiva obsahuje vinný kámen (jehož krystalky najdete v sudech od vína), běžnou jedlou sodu a bio kukuřičný škrob. Používá se stejně jako běžný kypřicí prášek, oblíbený je i při přípravě bezlepkového pečiva. Na 500 g sypkých surovin se používají 3 lžičky (17 g) prášku. Kypřicí prášek z jedlé sody a vinného kamene má tendenci začít kypřit (rozkládat se) již při pokojové teplotě. Doporučuje se proto těsto vkládat do trouby a péct co nejdříve po zapracování tohoto kypřicího prášku. To se týká hlavně řidších třených těst.

V cukrářství se vinný kámen používá při šlehání bílků, které díky němu hodně nabydou a zůstanou tuhé. Používá se tedy zejména při pečení pěnového pečiva, pusinek a andělských dortů.

Zdroj: Vinný kámen

Diskuze: Na kyselinu sirovou pozor.

Pokud se rozhodnete ke snizeni pH kyselinu sirovou a mate-li vodu s vysokým obsahem vápníku, pak je nutne zminit, ze tato kyselina se ve vode navaze na pritomne ionty vapniku a vzniknou spatne rozpustne sirany, ktere se vysráží jako "vodni kamen".

K reakci dochazi nejen v bazenu jako takovem, ale take v trubkach filtrace a dalsich technologickych zarizenich, kterymi voda prochazi. Ty se vzniklym kamenem mohou castecne zanest nebo uplne ucpat.

Pouziti H2SO4 je tak mozne predevsim tam, kde "neni co by se ucpalo", u vody mekke, pripadne u vody sice tvrde, ale jejiz tvrdost je zpusobena ionty horciku, nikoliv vapniku.

Zdroj: diskuze Na kyselinu sirovou pozor.
Počet odpovědí: 0

Ingredience:

  • 1 hlávka kapusty
  • 1 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • Kmín
  • Mletý pepř
  • Olej
  • Sůl
  • Vinný ocet

Zdroj: Jak dělají dušenou kapustu Kluci v akci

Vinný kámen na pečení

Vinný kámen je výborný pomocník při pečení.

Kakaový koláč s polevou z bílé čokolády

Ingredience: 250 g hladké mouky, 2 vejce, 100 g majonézy, 1/2 vinného kypřicího prášku do pečiva, 40 g kakaa, 150–180 ml mléka, 200 g mletého cukru, 1 lžíce rumu, špetka skořice, pikantní marmeláda na pomazání, 100 g bílé čokolády, 200 g husté zakysané smetany, tenký plátek másla

Technologický postup: Majonézu, cukr a vejce prošleháme metličkou. Přidáme mléko, prosátou mouku a zbytek surovin. Všechno spojíme do hladkého těsta. Pekáček o velikosti cca 25 x 35 cm vyložíme pečicím papírem a nalijeme těsto. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180  C cca 30–40 minut. Vyzkoušíme špejlí. Na krém rozpustíme ve vodní lázni čokoládu s máslem. Do rozpuštěné čokolády vmícháme smetanu. Na ještě teplý koláč namažeme tenčí vrstvu marmelády a necháme zchladnout. Poté nahoru mažeme krém z čokolády a smetany. Necháme ztuhnout.

Trojúhelníky s brusinkami, čokoládou a ořechy

Ingredience: 500 g hladké mouky, 50 g hnědého cukru, 1 lžička vinného kypřicího prášku do pečiva, špetka soli, 75 g másla, 65 ml mléka, 65 ml smetany, 1 vejce, 100 g sušených brusinek, 100 g hrubě sekaných vlašských ořechů, 50 g čokolády nasekané na kousky

Technologický postup: V míse smícháme mouku, cukr, vinný prášek, sůl, pak přimícháme máslo, až se udělá drobenka. Odděleně smícháme mléko, smetanu a vejce, dáme si 2 lžíce stranou, zbytek vlijeme do mouky, přidáme ořechy, brusinky a čokoládu a vypracujeme hladké těsto. Těsto rozválíme na placku tlustou asi 1 cm a rádýlkem nařežeme na trojúhelníky. Trojúhelníky naskládáme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme je odloženou mléčno-vaječnou směsí a pečeme při teplotě 180 °C asi 15–20 minut.

Rychlé muffiny s kousky čokolády

Ingredience: 250 g hladké mouky, 100 g cukru, 2 lžičky vinného kypřicího prášku do pečiva, špetka soli, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 200 ml mléka, 85 g másla, malé kousky čokolády

Technologický postup: Vyšleháme vejce s cukrem. Přidáme mouku, prášek do pečiva, sůl, vanilkový cukr, mléko a rozpuštěné máslo. Vše dohromady vyšleháme. Těsto nalijeme rovnoměrně do 12 košíčků a posypeme kousky čokolády. Pečeme na 180 °C asi 20–25 minut.

Pohankové lívance s jablky a skořicí

Ingredience: 2 hrnky pohankové mouky, 2 hrnky mléka, 2 vejce, 2 jablka, 1 lžička vinného prášku do pečiva, 1 lžička skořice, třtinový cukr, přepuštěné máslo

Technologický postup: Jablka očistíme a nastrouháme je nahrubo. Přidáme k nim mouku, mléko, vejce, vinný prášek do pečiva a skořici. Pokud máte raději sladké lívance, můžete přidat třtinový cukr. Všechny suroviny pořádně promícháme a těsto necháme přibližně 5 minut odpočinout. Na pánvi rozehřejeme přepuštěné máslo a zlehka na něm smažíme dozlatova malé lívance. Před podáváním je ozdobíme řeckým jogurtem, ovocem nebo domácí marmeládou a můžeme mlsat.

Zdroj: Vinný kámen

Suroviny

Na přípravu pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 16 bulv řepy, každá o velikosti golfového míčku
  • extra panenský olivový olej
  • malou hrst vlašských ořechů
  • červený vinný ocet
  • 6 polévkových lžic čerstvého kozího sýra
  • 1 hlávku salátu radicchio
  • několik snítek hladkolisté petrželky
  • sůl a čerstvě namletý barevný pepř
Na zálivku:
  • 6 polévkových lžic extra panenského olivového oleje
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 2 polévkové lžíce vinného octa nebo šťávu z 1/2 citronu
  • špetku soli
  • lžičku cukru

Zdroj: Pečená červená řepa podle Pohlreicha

Čištění kyselinou citronovou

Kyselina citronová vyčistí v pračce vodní kámen a zápach. Nasypte jeden hrnek kyseliny citronové do nádobky na prášek a druhý hrnek do bubnu pračky, poté nastavte program praní na nejvyšší teplotu a zapněte pračku. Pračka se vám krásně vyčistí.

Zdroj: Jak vyčistit pračku

Recepty na sunomono se zázvorem

Ingredience: 2 pevné malé okurky, 100 g nakládaného japonského zázvoru, 1 lžíce vinného octa, 1 lžíce rostlinného oleje, 1 lžička sójové omáčky, 1 lžička přírodního krupicového cukru

Technologický postup: Okurky pečlivě omyjte a podélně naloupejte na dlouhé průsvitné plátky. Nejlépe to půjde pomocí běžné škrabky na brambory. Plátky nakládaného japonského zázvoru nakrájejte napříč na jemné nudličky. Suroviny na zálivku (vinný ocet, rostlinný olej, sójovou omáčku a cukr) prošlehejte. Plátky okurek naaranžujte do misky nebo přímo na jednotlivé talíře, posypejte kousky zázvoru a zakapejte zálivkou.

Zdroj: Recept na sunomono

Čištění octem

K důkladnému vyčištění je zapotřebí cca 1 litr běžného octa, který nalijete do bubnu pračky a pak už jen zapnete naprázdno program s nejvyšší teplotou. Pomáhá to také odstranit případný zápach vycházející z pračky a vodní kámen. Tento způsob nemůžete používat příliš často, protože ocet je velmi agresivní ke gumám a hadicím.

Zdroj: Jak vyčistit pračku

Dásňový chobot

Pravý parodontální chobot je definován jako štěrbinovitý prostor mezi dásní a zubem, přičemž jedna stěna je vystlána epitelem a druhou tvoří povrch kořene zubu. Obsah tvoří gingivální tekutina, subgingivální plak, odloupané epitelie, leukocyty a subgingivální zubní kámen.

Zdroj: Parodontální chobot

Výroba sýra

Sýr se vyrábí srážením mléka syřidlem nebo kyselinou mléčnou. V některých případech může být ke sražení mléka použita i kyselina jako vinný ocet nebo citrónová šťáva. Používá se mléko kravské, ovčí, kozí i mléko jiných savců (buvolí nebo třeba i velbloudí). Různé druhy a příchuti sýrů jsou výsledkem použití mléka různých savců nebo různým procentem tuku v sušině, použitím určitých druhů bakterií a plísní nebo různou délkou zrání a jinými postupy při zpracovávání. Další faktory zahrnují skladbu potravy zvířat a také přidávání chuťových přísad, jako jsou bylinky nebo koření. Chuť může být ovlivněna také pasterizací mléka.

Zdroj: Recept na domácí tvrdý sýr

Vysavač popela

Vysavač popela slouží k odstraňování popela z kamen, krbu nebo grilu. Na trhu jsou různě výkonné separátory. Vysavač na popel by měl být vybaven nehořlavou sací hadicí, kovovou nádobou na sběr vysávaného odpadu a vnitřním filtrem. Měl by mít dostatečně dlouhou sací hadici a napájecí kabel.

Rozlišují se vysavače popela na horký nebo vychladnutý popel.

Zdroj: Jaký vysavač na popel si vybrat

Pěstování vinné révy

Réva vinná je popínavá dřevnatá liána, pnoucí se po oporách, k nimž se přichycuje pomocí úponků. Kulturní formy se pěstují na vinicích. Jsou světlomilné a vyžadují teplé, dobře propustné půdy, které jsou bohaté na živiny. Svahovité pozemky mají pro pěstování révy vinné význam na jaře a na podzim jako ochrana proti mrazům. Rovinaté pozemky nejsou pro produkci kvalitních vín příznivé. Expozice ke světovým stranám ovlivňují příjem slunečního záření. Pro pěstování jsou nejvhodnější jihovýchodní, jižní a jihozápadní expozice. Absolutně nevhodné pro pěstování jsou severní expozice. Réva se využívá i jako koření v kombinaci s malým množstvím vína k dochucování drůbeže, zvěřiny a masa vůbec. Z révy se vyrábí kvasný vinný ocet, vhodný do jarních salátů, a oblíbené hrozinky či sultánky.

Zdroj: Jak pěstovat vinnou révu

Vysavač na popel od Mountfieldu

Výkonný vysavač Cenerix slouží k vysávání vychladlého popela a usnadní údržbu krbu a krbových kamen. Má dvě funkce: umí vysát nečistoty a také rozdmýchat oheň (zpětný chod, kdy fouká opačným směrem). Nádoba o objemu 18 l má pohodlné madlo na přenos a vysavač je vybaven účinným výměnným HEPA filtrem. Výkon motoru je 800 W. Cena vysavače se pohybuje kolem 1 500 korun. Nevýhodou tohoto vysavače je nízký sací výkon, krátký elektrický přívodní kabel, hlučnost a náročné čištění.

Výkonný vysavač Ceneplus slouží k vysávání vychladlého popela a usnadní údržbu krbu a krbových kamen. Tento výkonný model, který je vybaven kolečky a nerezovou nádobou, má dvě funkce: umí vysát nečistoty a také rozdmýchat oheň. Výkon motoru je 950 W, objem nádrže je 18 l a vysavač je vybaven účinným výměnným HEPA filtrem. Cena vysavače se pohybuje kolem 2 300 korun. Nevýhodou tohoto vysavače je široká hadice, jinak je velmi chválen.

Zdroj: Jaký vysavač na popel si vybrat

Jak dělají segedínský guláš Kluci v akci

Ingredience:

  • 1 000 g vepřové plece
  • 500 g slaniny
  • 500 g cibule
  • 1 000 g kysaného zelí
  • 140 g sádla
  • 250 ml smetany
  • 2 syrové brambory
  • vinný ocet
  • bobkový list
  • drcený kmín
  • paprika mletá sladká
  • sůl

Postup:

Vepřovou plec očistěte, omyjte studenou vodou, osušte do sucha, nakrájejte na kostky, osolte a okmínujte. Očištěnou cibuli nakrájejte na jemné kostičky a dozlatova ji orestujte na sádle, pak přidejte bobkový list, připravené pokrájené maso a důkladně je opečte. Zaprašte sladkou paprikou a ještě chvíli restujte. Maso zalijte vodou a duste doměkka. Kysané zelí raději pokrájejte, aby nezůstalo dlouhé, bramboru oloupejte a nastrouhejte najemno, přidejte k masu a vařte ještě asi 10 minut. Na závěr přidejte smetanu a podle potřeby dochuťte solí a octem.

Zdroj: Segedínský guláš

Bavorský bramborový salát podle Kluků v akci

Ingredience:

  • 1 kg salátových brambor
  • 1 salátová okurka
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 2 cibule
  • 3 – 4 lžíce vinného octa
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • Drcený kmín
  • Mletý pepř
  • Snítka čerstvého kopru
  • Sůl

Postup přípravy:

Omyjeme a uvaříme si brambory ve slupce doměkka. Vařené brambory necháme zchladnout (ideálně je vaříme den předem a necháme je odležet v lednici). Brambory pak oloupeme a pokrájíme na kolečka. Oloupeme si i salátovou okurku a nastrouháme (nebo nakrájíme nožem) ji na tenká kolečka. Připravíme si i cibuli, oloupeme ji a nakrájíme na klínky. Brambory s cibulí a okurkou smícháme v misce a ochutíme vinný octem, olejem, drceným kmínem, mletým pepřem a solí. Přidáme i nakrájený čerstvý kopr. Nakonec na salát nalijeme horký zeleninový vývar a vše ještě znovu promícháme. Salát necháme v ledničce asi hodinu odležet.

Zdroj: Bramborový salát

Bramborový salát s koprem

Ingredience:

  • 1 kg salátových brambor
  • 1 ks větší cibule
  • 1 ks větší salátové okurky
  • 1 ks zakysané smetany
  • 1 lžíce bílého vinného octu
  • 2 lžíce smetany
  • 3 lžíce majonézy
  • Hrst čerstvého nasekaného kopru
  • Sůl
  • Pepř

Postup přípravy:

Brambory omyjeme a dáme ve slupce vařit. Jakmile změknou, necháme je vychladnout (klidně i do druhého dne) a pak je oloupeme. Oloupané brambory nakrájíme na plátky. Pak se vrhneme na okurku, tu oloupeme (není nezbytné) a nastrouháme na slabé plátky. Oloupeme si cibuli a najemno ji nakrájíme. Brambory s cibulí a okurkou smícháme v misce. Pak k nim přidáme kopr, vinný ocet, a podle chuti i sůl a pepř. V další misce smícháme zakysanou smetanu s majonézou, smetanou a znovu vše promícháme. Pak obsah misky přidáme do salátu. Vše se znovu promíchá a dochutí. Salát je potřeba nechat uležet.

Zdroj: Bramborový salát

Bramborový salát s avokádovou majonézou

Ingredience:

  • 100 g nakládaných okurek
  • 100 g sterilovaného hrášku
  • 100 g sterilované mrkve
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce vinného octa
  • 3 zralá avokáda
  • 5 ks vajec
  • 800 g salátových brambor
  • 80 ml olivového oleje
  • Čerstvě namletý pepř
  • Sůl

Postup přípravy:

Uvaříme si vajíčka natvrdo (vaříme je asi 10 minut), pak je necháme vychladnout a oloupeme je. Ve slupce uvaříme brambory a i ty necháme vychladnout. Mezitím si na kostičky nakrájíme okurky, oloupeme cibuli, a také ji nadrobno nakrájíme. Cibuli, okurku, hrášek i nakrájenou mrkev dáme do mísy a přidáme k nim nakrájená vajíčka a brambory. Rozpůlíme avokáda, vypeckujeme je a oloupeme. Dužinu z avokád rozmixujeme a přidáme k ní olivový olej, vinný ocet, česnek, sůl, pepř a dijonskou hořčici. Vše zamícháme a dáme na chvíli do lednice. Vychladlou avokádovou majonézu přimícháme do salátu a ten necháme odležet v lednici. Do salátu se dá také přidat kuřecí šunka.

Zdroj: Bramborový salát

Vysavač horkého popela

Vysavač horkého popela DO232A slouží k čištění krbů, kamen nebo jiných zařízení na spalování tuhých paliv. Vysavač je vybaven velkým kovovým zásobníkem a nehořlavými díly pro vaši bezpečnost. Vysavač si poradí i s horkým popelem o teplotě až 60 °C. Výkon motoru je 1 200 W. Vysavač je vybaven kovovou nádobou na popel o objemu 20 l, sací hadicí s kovovou vložkou, filtrem z nehořlavých skleněných vláken a dvojitým filtračním systémem. Cena vysavače se pohybuje kolem 1 900 korun. Výhodou je snadná údržba filtru.

Zdroj: Jaký vysavač na popel si vybrat

Čištění pračky kyselinou citronovou a octem

Spousta lidí používá k čištění pračky – a nejen pračky – také ocet. Stačí místo pracího prášku nalít do pračky hrnek octa, do bubnu vložit starý hadr a spustit program vyvářky. Stejným způsobem můžete použít kyselinu citronovou nebo prací sodu. Ocet je velmi účinný i na vodní kámen, jen ho používejte s rozmyslem, protože velké množství octa poškozuje gumové části pračky a místo čisté pračky byste mohli mít stroj nenávratně poškozený. Budete-li kombinovat kyselinu citronovou a ocet, budete mít pračku bez vodního kamene i bez plísně.

Zdroj: Čištění pračky kyselinou citrónovou

Vysavač popela od Lidlu

Vysavač popela Parkside PAS 500 D3 umožňuje pohodlné odsávání popela z grilu, kachlových kamen nebo krbu prostřednictvím 500wattového motoru. K vysavači není potřeba připojovat domácí či jiný vysavač. Odpad se shromažďuje v kovové nádobě o objemu 15 l. Odpad do ní putuje nehořlavou, kovovou sací hadicí a trubicí. Vysavač je vybaven praktickým úchytem na nošení, velkoplošným filtrem na jemný prach a mechanickou indikací při naplnění nádoby. Cena vysavače se pohybuje kolem 990 korun. Nevýhodou je hlučnost.

Zdroj: Jaký vysavač na popel si vybrat

Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Nina Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS

NABÍDKA OBCHODU