Téma: 

čočková polévka od babičky


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

ČOČKOVÁ POLÉVKA

Čočková polévka s mrkví

Ingredience: 1 cibule, 3 mrkve, 2 brambory, 30 g másla, 125 g červené čočky, 1 kostka bujónu, 1 bobkový list, sůl, mletý pepř, petrželová nať

Technologický postup: Na másle osmažíme cibuli, přidáme nakrájenou mrkev, brambory a poté přisypeme čočku. Zalijeme vodou, přidáme bujónovou kostku, bobkový list a vaříme doměkka. To trvá asi 15–20 minut. Když je vše měkké, vyndáme bobkový list, 1/3 polévky dáme stranou a zbytek rozmixujeme. Vrátíme nerozmixované, přidáme petrželku a dochutíme.

Detail odstavce: Čočková polévka s mrkví
Zdroj: Čočková polévka
Zveřejněno: 2.5.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: www.hovězí polevka-čistit

Hovězí vývar vyčistíte tak, že do horkého vývaru rozmícháte vaječný bílek bez žloutku. Bílek na sebe naváže všechny drobné nečistoty a jde pak dobře vychytat přes cedník. Výsledkem je průzračný vývar.

Zdroj: diskuze Www.hovězí polevka-čistit
Odesláno: 27.8.2017 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

ČOČKOVÁ POLÉVKA

Čočková polévka pro děti

Ingredience: 200 g čočky, 2 brambory, 1 mrkev, ¼ celeru, 1 cibule, 2 lžíce másla, 4 lžíce hladké mouky, 1 stroužek česneku, majoránka, sůl

Technologický postup: Nejlépe přes noc namočenou čočku dáme vařit v nové vodě a asi po půlhodině přidáme na kostičky nakrájené brambory, nahrubo nastrouhaný celer a prolisovaný česnek. Mezitím najemno nakrájíme cibuli, osmahneme ji na másle, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Tu zalijeme vodou, dobře povaříme, přidáme uvařenou čočku a zeleninu i s vodou, ve které jsme ji vařili. Dochutíme majoránkou a solí.

Detail odstavce: Čočková polévka pro děti
Zdroj: Čočková polévka
Zveřejněno: 2.5.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: www.hovězí polevka-čistit

Jak vyčistit hovězí polévku.Mám vývar z hov. kostí a je bílý,Jak ho vyčistit i když jsem pěnu odebrala. Děkuji.

Zdroj: diskuze Www.hovězí polevka-čistit
Odesláno: 27.8.2017 uživatelem Trvalová Dagmar
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

ČOČKOVÁ POLÉVKA

Čočková polévka s uzeným

Ingredience: 1,5 l vývaru, 130 g čočky, 200 g uzeného masa, 30 g hladké mouky, 30 g tuku, 2 stroužky česneku, 1 cibule, drcený kmín, majoránka, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Přebranou a opláchnutou čočku zalijeme dostatečným množstvím vody, uvedeme do varu a pak zvolna vaříme téměř doměkka. Na tuku v hrnci osmahneme dorůžova nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Do světlé jíšky přilijeme studenou vodu nebo vývar z čočky, sůl, majoránku, pepř, kmín a za občasného míchání vaříme cca 20 minut. Ke konci do polévky přidáme uvařenou čočku, uzené maso pokrájené na malé kostky, utřený česnek se solí a ještě krátce povaříme.

Detail odstavce: Čočková polévka s uzeným
Zdroj: Čočková polévka
Zveřejněno: 2.5.2016

ČOČKOVÁ POLÉVKA

Čočková polévka s párkem

Ingredience: 200 g čočky, 2 ks brambor, 50 g hrubě nastrouhaného celeru, 100 g mrkve, 2 stroužky česneku, 40 g másla, petrželová nať, 5 ks vídeňských párků, 1 l zeleninového vývaru, sůl, mletý pepř, ocet, 50 g hladké mouky, majoránka

Technologický postup: Na másle dorůžova osmažíme celer s mrkví, přidáme propláchnutou čočku (nemusíme ji předem namáčet), zalijeme vývarem a dáme vařit. Zhruba po patnácti minutách přidáme nastrouhaný česnek, na kostičky nakrájené oloupané brambory a vše uvaříme doměkka. Pak přidáme na kolečka pokrájené párky, polévku zahustíme jíškou, kterou jsme připravili z mouky a másla. Jíšku v polévce dobře promícháme a provaříme, dle chuti přidáme sůl, pepř, majoránku, ocet a celerovou (petrželovou) nať.

Detail odstavce: Čočková polévka s párkem
Zdroj: Čočková polévka
Zveřejněno: 2.5.2016

ČOČKOVÁ POLÉVKA

Čočková polévka na kyselo

Ingredience: 80 g celeru, 100 g mrkve, 40 g másla, 1 lžíce oleje, 1 lžička hladké mouky, 2 stroužky česneku, 0,5 l bujónu, 250 g brambor na kostičky, 150 g vařeného uzeného masa, 500 g čočky, sůl, ocet, majoránka

Technologický postup: Na másle s olejem orestujeme nastrouhanou mrkev s celerem, kterou pak zaprášíme moukou, přidáme česnek a pokrájené maso nebo uzeninu, pokrájené brambory, promícháme, zalijeme vývarem (cca 0,5 litru) a vaříme do změknutí brambor. Když jsou brambory měkké, přidáme do polévky zbylou čočku, kterou máme už z minulého dne ochucenou a zahuštěnou jíškou. Vše promícháme, přidáme majoránku nebo celerovou nať dle chuti, krátce provaříme, ochutnáme, a je-li třeba, dochutíme solí, pepřem, octem dle chuti.

Detail odstavce: Čočková polévka na kyselo
Zdroj: Čočková polévka
Zveřejněno: 2.5.2016

ČOČKOVÁ POLÉVKA

Čočková polévka se slaninou

Ingredience: 100 g anglické slaniny, 200 g čočky, 1 cibule, 1 mrkev, 1,5 l vody, 1 petržel, česnek, mletý pepř, sůl, majoránka, olej

Technologický postup: Čočku přebereme a necháme asi 3 hodiny namočenou ve studené vodě. Mezitím si oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kostičky. Dále očistíme mrkev a petržel, které posléze nastrouháme na širším struhadle. Anglickou slaninu také nakrájíme na kostičky. Do hrnce, ve kterém budeme polévku vařit, nalijeme olej a orestujeme na něm cibuli se slaninou. Poté přidáme nastrouhanou zeleninu. Podlijeme trochou vody, aby se obsah nepřipaloval, a dusíme asi 5 minut. Slijeme přebytečnou vodu z namočené čočky. Čočku přidáme do hrnce a zamícháme. Osolíme, opepříme a zalijeme asi litrem vody. Za občasného míchání vaříme, dokud není čočka měkká. Až je polévka uvařená, přidáme oloupaný česnek utřený se solí a majoránkou.

Detail odstavce: Čočková polévka se slaninou
Zdroj: Čočková polévka
Zveřejněno: 2.5.2016

ČOČKOVÁ POLÉVKA

Čočková polévka s klobásou

Ingredience: 25 g čočky, 2 lžíce másla, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 cibule, 3 lžíce hladké mouky, 4 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, majoránka, 2 paprikové klobásy, 1 l zeleninového vývaru, 5 lžic mléka

Technologický postup: Na másle a oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme oloupané klobásy nakrájené na kostičky a také osmahneme. Přisypeme mouku, zasmažíme a za neustálého prošlehávání metlou zalijeme vývarem. Uvedeme do varu a pozvolna povaříme 1/2 hodiny. Poté polévku ochutíme stroužky česneku, solí, majoránkou a pepřem. Přidáme uvařenou čočku (před vařením čočku na 2 hodiny namočíme do studené vody a v téže vodě uvaříme). Nakonec přilijeme mléko nebo smetanu a necháme přejít varem. Na talíři každou porci polévky posypeme na kostičky nakrájeným osmaženým chlebem. Místo zásmažky lze polévku zahustit uvařeným a rozmixovaným pórkem.

Detail odstavce: Čočková polévka s klobásou
Zdroj: Čočková polévka
Zveřejněno: 2.5.2016

CIBULOVÁ POLÉVKA – RECEPTY

Cibulová polévka od babičky

Ingredience: 2 cibule, 4 velké mrkve, 4 brambory, 1 l zeleninového vývaru, 200 ml suchého bílého vína, 1 svazek čerstvé pažitky, 50 g másla, 2 lžíce hladké mouky, polévkové koření, sůl, pepř, muškátový oříšek.

Postup: Rozehřejeme máslo a na něj dáme najemno pokrájenou cibuli. Orestujeme dorůžova a přidáme najemno nastrouhanou mrkev. Osmahneme, zaprášíme moukou, zalijeme vývarem a přilijeme víno. Přidáme pokrájené brambory, polévkové koření, muškátový oříšek, pepř, sůl a vaříme. Hotovou polévku nalijeme na talíře a zdobíme čerstvou pažitkou.

Detail odstavce: Cibulová polévka od babičky
Zdroj: Cibulová polévka – recepty
Zveřejněno: 13.5.2015

ČOČKOVÁ POLÉVKA

Čočková polévka pro vegany

Ingredience: 3 lžíce oleje, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžička římského mletého kmínu, sůl, mletý pepř, špetka chilli koření, 1 l zeleninového vývaru, 200 g červené čočky, 1 mrkev, 2 lžíce citronové šťávy, olivový olej

Technologický postup: V hrnci rozehřejeme olej a vmícháme nasekanou cibuli a česnek. Restujeme zhruba 5 minut dozlatova. Přidáme rajčatový protlak, kmín, sůl, pepř a špetku chilli a za stálého míchání povaříme 2 minuty. Kdo má možnost, může rajčatový protlak nahradit lžící ajvaru, polévka tím získá jinou chuť. Vložíme čočku, mrkev a zalijeme vývarem. Přivedeme na prudkém ohni k varu, poté oheň stáhneme, zakryjeme pokličkou a vaříme pozvolna zhruba 30 minut, dokud není čočka měkká. Po uvaření čočky přendáme odhadem polovinu polévky do mixéru a pomalu rozmixujeme na pyré. To následně vrátíme do hrnce a ještě krátce prohřejeme. Nakonec vmícháme citronovou šťávu a dochutíme solí a pepřem dle chuti. Na talíři dozdobíme nasekanou petrželkou nebo pažitkou a zakápneme olivovým olejem.

Detail odstavce: Čočková polévka pro vegany
Zdroj: Čočková polévka
Zveřejněno: 2.5.2016

KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA

Květáková polévka podle babičky

Suroviny:

  • 1 květák
  • 2 větší brambory
  • 1 cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce sádla
  • 1 kostka drůbežího bujonu
  • maggi dle chuti
  • drcený pepř
  • mletý kmín
  • muškátový květ
  • sůl
  • 1 l studené vody

Postup:

V hrnci rozehřejeme sádlo, na něm zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku. Poté za stálého míchání rozředíme studenou vodou a necháme vařit. Brambory nakrájíme na kostičky a dáme vařit do hrnce. Potom si nakrájíme květák na menší kousky, případně i s pěknými listy, pokud tam jsou, a přidáme do hrnce společně s kostkou bujonu, drceným pepřem a špetkou soli. Vaříme asi 15 minut. Vše musí být měkké na skus – pozor nerozvařit! Na dochucení, jak radí naše babičky, použijeme maggi a muškátový květ, případně můžeme dosolit.

Detail odstavce: Květáková polévka podle babičky
Zdroj: Květáková polévka
Zveřejněno: 16.4.2015

FRANKFURTSKÁ POLÉVKA

Co je to frankfurtská polévka

Polévka má název podle frankfurtského párku a v Čechách se vše, co obsahovalo párek, jmenovalo stejně, například frankfurtská pečeně. Název polévky tedy není odvozen podle oblasti či města, ale podle frankfurtských párků.

Detail odstavce: Co je to frankfurtská polévka
Zdroj: Frankfurtská polévka
Zveřejněno: 20.5.2018

ČOČKOVÁ POLÉVKA

Čočková polévka s noky

Ingredience: 1 bobkový list, ¼ celeru, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 150 g čočky, 2 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 1 mrkev, 3 kuličky nového koření, 2 lžičky octa, 5 kuliček pepře, 1 petržel, mletý pepř, sůl, 1 lžička vegety, 1,3 l vody

Ingredience noky: 2 lžíce mléka polotučného, 2 lžíce hrubé mouky, 1 vejce

Technologický postup: Čočku přebereme a v sítu promyjeme pod tekoucí vodou, dáme ji do hrnce se studenou vodou a přivedeme k varu. Mrkev, petržel, celer, cibuli a česnek očistíme a omyjeme. Kořenovou zeleninu pokrájíme na nudličky. Cibuli drobně pokrájíme a česnek prolisujeme. Když se čočka vaří, přidáme k ní zeleninu, bobkový list, celý pepř, majoránku a nové koření, sůl a pomalu vaříme doměkka přibližně 30 minut. Mezitím připravíme těstíčko na noky: v misce vymícháme z hrubé mouky, vajíčka a mléka polotuhé těstíčko. V pánvi na rozpuštěném másle z hladké mouky usmažíme světlou jíšku, kterou přibližně 10 minut před dovařením čočky zředíme asi 0,5 dl vody a přimícháme ji opatrně do polévky. Dáme pozor, aby se neutvořily hrudky. Pak lžičkou vykrajujeme nočky a zaváříme je do polévky. Vaří se přibližně 5 minut. Polévku dochutíme Vegetou, pepřem, případně dosolíme a dochutíme octem.

Detail odstavce: Čočková polévka s noky
Zdroj: Čočková polévka
Zveřejněno: 2.5.2016

KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA

Květáková polévka pro kojence

Suroviny:

  • 1 růžička květáku
  • 1 šálek drůbežího vývaru (200 ml)
  • 1 lžíce krupice
  • 1 lžíce kojeneckého mléka
  • kousek másla
  • kojenecká voda

Postup:

Pokrájený květák uvaříme v drůbežím vývaru, vodu přidáme podle potřeby. Takto uvařené rozmixujeme a zahustíme krupicí. Vaříme ještě asi 10 minut. Poté vsypeme sušené kojenecké mléko, vložíme kousek másla a necháme ještě chvilku prohřát. Podáváme kojencům od ukončeného 8. měsíce.

Detail odstavce: Květáková polévka pro kojence
Zdroj: Květáková polévka
Zveřejněno: 16.4.2015

PÓRKOVÁ POLÉVKA

Pórková polévka se sýrem

Ingredience: 1 pórek, 2 trojúhelníčky taveného sýra, 1 kostka bujónu, 1 vejce, zavářka do polévky, libeček, 1 lžíce másla

Postup: Na másle necháme zesklovatět nakrájený pórek, přidáme sýr, aby se roztavil, stále mícháme, přidáme bujón a vodu. Povaříme, přisypeme zavářku, rozkvedlané vejce a nakonec rozsekaný libeček. Polévka by měla mít hustou konzistenci.

Detail odstavce: Pórková polévka se sýrem
Zdroj: Pórková polévka
Zveřejněno: 25.3.2015

UZENÁ POLÉVKA

Uzená polévka s bramborem

Ingredience: 5 větších brambor, 100 g mražené míchané zeleniny, 1 lžičku sušené petrželky, 1 kg uzených žeber

Postup: Uzená žebra uvaříme v tlakovém hrnci do měkka. Do vývaru dáme na menší kousky nakrájené brambory. K téměř měkkým přidáme zeleninu, krátce povaříme a doplníme obraným masem. Na závěr polévku dochutíme solí a petrželkou.

Detail odstavce: Uzená polévka s bramborem
Zdroj: Uzená polévka
Zveřejněno: 13.8.2015

RAJSKÁ POLÉVKA

Rychlá rajská polévka

Ingredience: 1 větší rajčatový protlak, 1 cibule, 1,5 l vody, 500 ml mléka, 2 hrsti polévkových nudlí, 1 lžíce oleje, 1 kostka bujonu, 1 lžička vegety, 1 snítka libečku

Postup: Na oleji zpěníme cibuli‚ přidáme protlak, vodu‚ bujon a vegetu. Když se polévka vaří, přisypeme polévkové nudle. Jakmile budou nudle uvařené, polévku vypneme. Ovoníme trochou libečku. Připravenou polévku necháme odpočívat nejméně deset minut a až poté do ní vlijeme mléko, nejlépe plnotučné.

Detail odstavce: Rychlá rajská polévka
Zdroj: Rajská polévka
Zveřejněno: 13.8.2015

BROKOLICOVÁ POLÉVKA S BRAMBOREM

Brokolicová polévka zahuštěná bramborem

Ingredience: 3 větší brambory, 250 g brokolice, 1 cibule, olej, 3 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, drcený kmín, majoránka

Postup: Brokolici opláchneme a odstraníme z ní tvrdé košťálové části a pak nakrájíme nadrobno. Očištěnou cibuli nakrájíme najemno a zpěníme na oleji, přidáme brokolici a krátce osmahneme. Zalijeme vroucí vodou, přidáme očištěné a pokrájené brambory, sůl, pepř, kmín a česnek. Je vhodné dát česnek až na konci, polévka má tak pikantnější chuť. A uvaříme doměkka. Hotovou polévku dochutíme majoránkou a podáváme s pečivem.

Tip: Tato polévka je určená jedincům, kteří nemají rádi krémové polévky.

Detail odstavce: Brokolicová polévka zahuštěná bramborem
Zdroj: Brokolicová polévka s bramborem
Zveřejněno: 29.6.2017

MRKVOVÁ POLÉVKA

Dietní mrkvová polévka

Ingredience: 1 cibule, 3 stroužky česneku, olej, 6 velkých mrkví, zeleninový vývar, sůl, mletý pepř

Technologický postup: Cibuli najemno nakrájíme a orestujeme na oleji, přidáme česnek a poté mrkev nakrájenou na kolečka. Až se mrkev rozvoní, přilijeme zeleninový vývar a dusíme pod pokličkou mrkev doměkka. Po změknutí rozmixujeme ponorným mixérem a dochutíme solí a pepřem.

Detail odstavce: Dietní mrkvová polévka
Zdroj: Mrkvová polévka
Zveřejněno: 24.9.2016

RECEPTY NA FAZOLOVOU POLÉVKU

Výborná fazolová polévka od babičky

Ingredience: 100 g másla, 1 pórek, 80 g hladké mouky 2–3 l vody, 500 g fazolí, 2 ks mrkve, na ozdobu petrželka, podle chuti sůl, polévkové koření, mletý černý pepř

Postup: Fazole přebereme, vypereme, vsypeme do hrnce a zalijeme vlažnou vodou tak, aby byly dobře potopeny. Hrnec s fazolemi a vodou napůl přiklopíme pokličkou a vaříme doměkka. Zatím si očistíme zeleninu a zelené bylinky. Mrkev nakrájíme na kostičky. Pórek nakrájíme na kolečka. Bylinky nasekáme. Z másla a mouky si připravíme jíšku. K měkkým fazolím přidáme mrkev a chvilku povaříme. Pak přidáme petrželku, světlou jíšku, trochu mléka a při občasném míchání dobře provaříme. Fazolovou polévku dochutíme polévkovým kořením, pepřem a popřípadě i solí. Do polévky můžeme přidat kolečka párků. Záleží na chuti. Fazolovou polévku servírujeme teplou. Kdo má rád, může k fazolové polévce podávat chléb.

Detail odstavce: Výborná fazolová polévka od babičky
Zdroj: Recepty na fazolovou polévku
Zveřejněno: 15.8.2015