Ze všech surovin vypracujte na vále těsto, které nechte alespoň 6 hodin odležet, nejlépe však do druhého dne. Poté vyválejte plát o síle asi 4 až 5 mm, vykrajujte vámi požadované tvary sušenek a ty přendejte na máslem vymazaný plech. Pečte v předehřáté troubě na teplotu 180 °C do růžova.
Počet svatebního cukroví by se neměl přehánět, protože se jedná pouze o zákusky. Optimální je počítat se třemi až čtyřmi kusy na osobu, jelikož každý svatebčan dostane ještě kousek svatebního dortu.
Zpracujeme těsto, ze kterého vyválíme placku. Z placky vykrajujeme kolečka, která upečeme ve středně vyhřáté troubě a po vychladnutí slepujeme máslovým krémem. Poleva se připravuje z bílků. Cukroví lze dozdobit půlkou mandle.
Během vánoc a adventu úplně postačí, když cukroví dáte do papírové krabice na dorty, kterou dáte do pevného igelitu a takto zabalené to dáte do stínu na balkon. Mírný mráz ani déšť tomu nevadí. Domů si vždy naberte jen tolik, kolik sníte za jeden den.
Pokud vám zbyde cukroví po vánocích, tak pro jeho uchování je nejlepší hluboké zmrazení ve vakuové misce. O velikonocích nebo na Valentina pak budete mile překvapeni jeho čerstvostí a skvělou chutí.
Utřete 250 g moučkového cukru, žloutky a amonium, zakryjte potravinářskou fólií a dejte na 24 hodin do lednice. Druhý den přidejte do těsta znovu 250 g moučkového cukru a hladkou mouku a vypracujte těsto, které dejte vychladit. Pak těsto rozdělte na menší díly, vyválejte placky (lépe to půjde mezi dvěma igelitovými sáčky) a vykrájejte vámi zvolené tvary, ty přendejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu asi 3 minut, pak teplotu snižte na 160 °C a pečte ještě asi 8 minut, záleží na velikosti cukrátek a pečení vaší trouby. Upečené kousky nechte vychladnout a můžete ozdobit šlehačkou, nebo ještě lépe pařížskou šlehačkou.
Všechny přísady zpracujeme na těsto. Důležité je, aby formičky byly vypláchnuty vodou. Poté se do nich přidá těsto a vyklepnou se. Mohou se spojit marmeládou, nebo pokud jsou malé, dají se použít na ozdobu lineckého cukroví.
Ze všech surovin vypracujte na vále těsto, které rozdělte na 3 díly, z nich vyválejte 3 stejně velké pláty, každý zvlášť upečte na plechu vyloženém pečicím papírem v troubě předehřáté na 180 °C. Upečené pláty nechte vychladnout.
Ingredience krém:
250 g Hery
250 g měkkého tvarohu
1 balíček vanilkového cukru
1 litr mléka
3 balíčky vanilkového pudinku
150 g moučkového cukru
Postup:
Mléko a pudink uvařte do husta a nechte za občasného promíchání úplně vychladnout. Když je pudink studený, můžete vyšlehat Heru s moučkovým cukrem, přidat tvaroh, studený pudink a vanilkový cukr a ze všeho vyšlehat jemný krém. Všechny tři pláty postupně spojte krémem, hotové řezy nechte v lednici rozležet do druhého dne.
Všechny přísady zpracujeme na těsto. Těsto rozválíme na slabé válečky, které nakrájíme a vytvarujeme z nich rohlíčky podle svých představ a dovedností. Toto vánoční cukroví se nerozpéká! Upečené vanilkové rohlíčky obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.
Do mísy si dáme cukr s máslem a společně utřeme. Přidáme mleté ořechy, trochu citronové šťávy, kakaa a rumu. Vše vypracujeme v těsto, z kterého pak tvoříme malé kuličky. Ty nakonec obalíme v kakaovém prášku.
V míse vyšlehejte cukr, žloutky a vejce do husté pěny, pak přidejte amonium, mletý zázvor a nastrouhanou citronovou kůru a znovu šlehejte. Na závěr přimíchejte hladkou mouku, už vám určitě nepůjde důkladně propracovat za použití ručního mixéru, tak abyste si ho nezničili, jen krátce promíchejte, aby těsto nebylo řídké a tekuté, a pak ho přendejte na vál a důkladně propracujte rukama. Z vypracovaného těsta vyválejte plát silný asi 4 mm a formičkou vykrajujte zázvorky, které přendejte na vymaštěný plech. Takto na plechu připravené zázvorky nechte asi 24 hodin odpočinout, nenechávejte je v pokojové teplotě, děláte-li je v zimě a máte balkon, pak použijte ten, případně chladnější chodbu. Po odležení upečte v troubě předehřáté na 180 °C do zlatova, nechte rozležet asi 3 týdny.
Salko se často používá do nepečeného cukroví na spojení hmoty. Tady je tip na salko, které si v pohodě vyrobíte doma, a může být i karamelové.
Suroviny:
300 ml mléka
100 g cukru
20 g másla
Postup:
Do hrnce dáme mléko, přidáme cukr a máslo. Vše zamícháme a zprudka přivedeme k varu. Poté ubereme plamen a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí asi 20 minut. Podle toho, jak chceme mít salko husté. Pokud bychom chtěli salko karamelové, postupujeme tak, že do hrnce dáme nejprve máslo s cukrem, necháme zkaramelizovat, pak přilejeme mléko a dále postupujeme, jako u klasického salka.
Ingredience: 350 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 2 žloutky, 250 g másla, 1 sáček vanilkového cukru, citronová kůra
Technologický postup: Promícháme žloutky s cukrem, máslem, moukou, vanilkovým cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou. Všechny ingredience dobře smícháme a vypracujeme hladké linecké těsto. Těsto zabalíme do fólie a necháme v lednici aspoň půl hodiny odpočinout. Linecké těsto rozpůlíme a vyválíme na pláty. Podle potřeby z něj vykrajujeme tvary, vkládáme na vymazané plechy nebo do forem koláčů. Linecké pečeme při 180 °C dorůžova. Tenké vykrajované cukroví se peče jen 5 až 7 minut. Po vychladnutí slepujeme jakoukoliv marmeládou nebo plníme libovolným krémem. Linecké zdobíme podle vlastní fantazie. Toto těsto můžeme používat na cukroví, dezerty a různé moučníky.
Ingredience: 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g cukru moučky, 2 žloutky, vanilkový cukr, citronová kůra
Technologický postup: Do mouky rozkrájíme změklé máslo, přidáme ostatní ingredience a rychle spojíme. Nebojíme se pracovat rukama. Hněteme, dokud nedostaneme hladké, nelepivé těsto. Linecké těsto dáme odpočinout do lednice nejméně na 2 hodiny, nejlépe přes noc. V tomto je právě skryto tajemství jeho křehkosti. Vychlazené linecké těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše na plát o síle 2–3 mm a vykrajujeme z něj různé tvary. Polovině z nich vykrojíme střed. Vykrájené linecké cukroví klademe na plech potažený pečicím papírem a pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C. Hotové linecké cukroví lehce zrůžoví – trvá to asi 4 až 5 minut. Necháme vychladnout. Nakonec linecké cukroví spojíme kvalitní ovocnou marmeládou. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.
Technologický postup: Mouku prosejeme do mísy, přidáme cukr, sůl, na kousky nakrájený změklý tuk, vejce a vypracujeme tužší těsto. Těsto zabalíme do fólie a v lednici je necháme alespoň hodinu rozležet, nejlépe však do druhého dne. Poté těsto vyválíme na pláty. Podle potřeby z něj vykrajujeme tvary, vkládáme na vymazané plechy nebo do forem koláčů. Linecké pečeme při 180 °C dorůžova. Tenké vykrajované cukroví se peče jen 5 až 7 minut. Po vychladnutí slepujeme jakoukoliv marmeládou nebo plníme libovolným krémem. Zdobíme dle vlastní fantazie.
sekané mandle, ořechy, rozinky, kdo má rád, i kandované ovoce
Postup:
Rozpustíme si tuk (nad vařící vodou nebo v mikrovlnce), do něj vmícháme cukr, kakao a vytvoříme hladkou hmotu. Poté přidáme namleté sušenky nebo piškoty, mleté ořechy, mandle, kandované ovoce, rozinky a rum. Vypracujeme vláčné těsto, z kterého vyválíme váleček, ten zabalíme do alobalu a přes noc necháme ztuhnout. Druhý den krájíme na kolečka.
Na vál nasypte odváženou moku, zamíchejte jedlou sodu, přidejte cukr, ořechy a změklé máslo. Vypracujte těsto a dejte ho asi na hodinu odležet. Poté plňte do formiček, které je lepší předem buď vymazat, nebo vystříkat sprejem určeným k vymazávání forem (skvělý přípravek pro ulehčení práce). Formičky plňte jen do poloviny, těsto v troubě nabude a mohlo by vám z formiček vytékat. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 10 až 15 minut. Po upečení nechte chvíli zchladnout a vyklepejte z formiček. Hotové cukroví můžete, ale nemusíte obalovat ve směsi moučkového a vanilkového cukru nebo libovolně zdobit čokoládovou polevou.