Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

CUKROVÍ S OŘECHY

OBSAH

Počet svatebního cukroví

Počet svatebního cukroví by se neměl přehánět, protože se jedná pouze o zákusky. Optimální je počítat se třemi až čtyřmi kusy na osobu, jelikož každý svatebčan dostane ještě kousek svatebního dortu.

Zdroj: Svatební cukroví - recepty s obrázky

Diskuze

V diskuzi ČERNÁNÍ JEŠTĚ ZELENÉ SLUPKY OŘEŠÁKU ČERNÁNÍ SLUPKY NA JEŠTĚ NEDOZRÁLÝCH OŘEŠÍCH VLAŠSKÝCH OŘECHŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Malinová.

pod černající slupkou jsou malí červíci,co je toho příčinou?Jaká je ochrana?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaromír burget.

Zčernaly nám též ořechy špatně se z nich sloupává ona černá slupka, plodům uvnitř ale jak se zdá nic není. Abych je očistil udělal jsem si jednoduchou pomůcku do ruční elektrické vrtačky. Na asi 30cm dlouhý kus 13 mm šestihranu /může být i kulatina/ jsem navařil podélně tři lopatky v délce asi 3 x 30 x 80mm uřízl jsem horní část 30 l kanystru nalil do něj asi 10cm vody a do toho nasypal cirka 1/2 vědra ořechů ponořím vrtulku na šestihranu a nechám asi 3min rotovat s ořechy ve vodě. Z ořechů se omele černá slupka ještě je opláchnu v čisté vodě účinnost je asi 90% čisté ořechy dám sušit, ty co jsou ještě ,,špinavé" proženu s další dávkou.

Zdroj: diskuze Černání ještě zelené slupky ořešáku černání slupky na ještě nedozrálých ořeších vlašských ořechů

Nepečené cukroví – salám

Suroviny:

  • 200 g BeBe sušenek nebo piškotů
  • 250 g moučkového cukru
  • 250 g ztuženého 100% tuku
  • 50 g kakaa
  • 10 lžic rumu
  • sekané mandle, ořechy, rozinky, kdo má rád, i kandované ovoce

Postup:

Rozpustíme si tuk (nad vařící vodou nebo v mikrovlnce), do něj vmícháme cukr, kakao a vytvoříme hladkou hmotu. Poté přidáme namleté sušenky nebo piškoty, mleté ořechy, mandle, kandované ovoce, rozinky a rum. Vypracujeme vláčné těsto, z kterého vyválíme váleček, ten zabalíme do alobalu a přes noc necháme ztuhnout. Druhý den krájíme na kolečka.

Zdroj: Nepečené cukroví

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A PARA OŘECHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena Živnůstková.

Prosím, zda-li je možné k Warfarinu jíst třeba 1 para ořech denně, nebo ob den.
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Para ořechy neboli plody stromu Juvie ztepilá mají vysoký obsah vitamínu E a výkyv v příjmu vitamínu E ovlivňuje účinky Warfarinu. Hodně vysoké denní dávky vitamínu E (nad 400 ie) zesilují účinky Warfarinu a hrozí zvýšené riziko krvácení. Mezi další potraviny bohaté na vitamín E patří: mandle, lískové oříšky, majonéza, piniové oříšky, arašídové máslo, slunečnicový olej, slunečnicová semena, olej z pšeničných klíčků. Pokud sníte para ořechy, tak v tom dni snižte příjem zde uvedených potravin. U Warfarinu je důležité nedělat náhlé výkyvy ve výživě. Jeden para ořech denně neublíží, ale nárazově velké množství už může přivodit komplikace.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a para ořechy

Nepečené cukroví – kuličky

Suroviny:

  • 100 g mletých ořechů
  • 100 g cukru
  • 80 g másla
  • trochu kakaa
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžíce rumu
  • kakao na obalení

Postup:

Do mísy si dáme cukr s máslem a společně utřeme. Přidáme mleté ořechy, trochu citronové šťávy, kakaa a rumu. Vše vypracujeme v těsto, z kterého pak tvoříme malé kuličky. Ty nakonec obalíme v kakaovém prášku.

Zdroj: Nepečené cukroví

Diskuze

V diskuzi ZAVAŘOVÁNÍ OŘECHŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

ořechy je nutné opravdu řádně vysušit.Asi po měsíci vše vyhazuji,začaly plesnivět.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zavařování ořechů

Medové ořechové cukroví

  • 160 g hladké mouky
  • polévková lžíce medu (tekutého)
  • 50 g oříšků
  • 60 g cukru moučka
  • špetka mleté skořice
  • 120 g másla

Zpracujeme těsto, ze kterého vyválíme placku. Z placky vykrajujeme kolečka, která upečeme ve středně vyhřáté troubě a po vychladnutí slepujeme máslovým krémem. Poleva se připravuje z bílků. Cukroví lze dozdobit půlkou mandle.

Zdroj: Nejlepší recepty na vánoční cukroví

Ořechy

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g cukru
  • 200 g tuku
  • 200 g ořechů

Vypracujeme těsto a vyplníme jím vymazané a vysypané formičky – „ořechy“. Je důležité, aby formičky byly naplněny vrchovatě. Po upečení se ořechy plní níže uvedenou náplní (krémem) a slepí se dohromady.

Výroba krému:

  • 3 celá vejce
  • 70 g kakaa
  • 200 g cukru moučky

Vše smíchat dohromady, vložit do studené lázně a při zahřívání důkladně šlehat až do uvaření (zhoustnutí), poté do vychladnutí. Nakonec se přidává 200 g másla. Vše se znovu našlehá a může použít ke spojování upečených půlek ořechů.

Zdroj: Nejlepší recepty na vánoční cukroví

Diskuze

V diskuzi ČERVIVÉ VLAŠSKÉ OŘECHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Ondráček.

V letošním roce se mě ve zvětšené míře projevil problém červivosti
jader ořechů. Nikdy před tím jsem tento problém neměl. Můj ořešák
má cca 35 až 40 roků a je cca 15 m vysoký. Každý rok úplně odstra-
ním všechno spadané listí. Chemicky ho nijak ošetřovat pro jeho
velikost nemůžu. Je ten problém ovlivněn letošním počasím a nebo
chybí nějaké stopové prvky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Květa Zacpalová.

Prosím o radu čím je možné postříkat stromu ořechu proti černání slupek ořechů a v jakém termínu. Dekuji za odpověd Zacpalová

Zdroj: diskuze Černání ořechů

Foukané ořechové cukroví

Ingredience:

  • 200 g hladké mouky
  • 500 g moučkového cukru
  • 250 g másla
  • 250 g mletých vlašských ořechů
  • 1 lžičku jedlé sody

Postup:

Na vál nasypte odváženou moku, zamíchejte jedlou sodu, přidejte cukr, ořechy a změklé máslo. Vypracujte těsto a dejte ho asi na hodinu odležet. Poté plňte do formiček, které je lepší předem buď vymazat, nebo vystříkat sprejem určeným k vymazávání forem (skvělý přípravek pro ulehčení práce). Formičky plňte jen do poloviny, těsto v troubě nabude a mohlo by vám z formiček vytékat. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 10 až 15 minut. Po upečení nechte chvíli zchladnout a vyklepejte z formiček. Hotové cukroví můžete, ale nemusíte obalovat ve směsi moučkového a vanilkového cukru nebo libovolně zdobit čokoládovou polevou.

Zdroj: Ořechové cukroví

Poradna

V naší poradně s názvem ČERNÁNÍ OŘECHŮ A NĚCO JE NA LISTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Bártl.

Prosím poraďte,něco je na listech,zda je to nějaké houba nevím, a černější ořechy..da se s tím něco dělat.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Jde o bakteriózu - plíseň ořechů produkovanou bakteriemi Xanthomonas juglandis. Toto onemocnění napadá listy, větve, květenství a plody. Bakterióza přezimuje v trhlinách kůry a na infikovaných rostlinných zbytcích a proniká do stromu prostřednictvím průduchů nebo ran, které se objevují při údržbě. Preventivní a léčebné opatření spočívá buď v prořezání postižených větví až do zdravé oblasti, ošetření pomocí bordeauxské kaše 4-5% a pokrytí ran tmelovou pryskyřicí;
Nebo použití postřiku na bázi mědi ve vegetačním období.

Zdroj: diskuze Černání ještě zelené slupky ořešáku černání slupky na ještě nedozrálých ořeších vlašských ořechů

Jak uchovat vánoční cukroví

Během vánoc a adventu úplně postačí, když cukroví dáte do papírové krabice na dorty, kterou dáte do pevného igelitu a takto zabalené to dáte do stínu na balkon. Mírný mráz ani déšť tomu nevadí. Domů si vždy naberte jen tolik, kolik sníte za jeden den.

Pokud vám zbyde cukroví po vánocích, tak pro jeho uchování je nejlepší hluboké zmrazení ve vakuové misce. O velikonocích nebo na Valentina pak budete mile překvapeni jeho čerstvostí a skvělou chutí.

Zdroj: Nejlepší recepty na vánoční cukroví

Diskuze

V diskuzi ČERNÁNÍ JEŠTĚ ZELENÉ SLUPKY OŘEŠÁKU ČERNÁNÍ SLUPKY NA JEŠTĚ NEDOZRÁLÝCH OŘEŠÍCH VLAŠSKÝCH OŘECHŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Malinová.

pod černající slupkou jsou malí červíci,co je toho příčinou?Jaká je ochrana?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alfred Gruss.

Již v loni nám zčernal ořech, letos byly ořech pěkně zelené a až nyní se začíná černat a vidim že ořechy ozobávaji sýkorky co to je .Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Černání ještě zelené slupky ořešáku černání slupky na ještě nedozrálých ořeších vlašských ořechů

Nepečené ořechové cukroví

Ingredience:

  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 200 g mletých dětských piškotů
  • 150 g moučkového cukru
  • 300 g másla
  • 10 ml rumu

Postup:

Vlašské ořechy a dětské piškoty namelte strojkem na strouhanku nebo nasekejte v kuchyňském robotu. V míse důkladně smíchejte všechny ingredience. Z těsta by vám měly jít dělat kuličky, které se nebudou rozpadat, pokud tomu tak není a těsto máte příliš suché, můžete přidat trochu rumu, másla nebo mléka. Vypracujte stejně velké kuličky, které na závěr můžete obalit buď v kokosu, mletých ořeších, nebo je namočit do tmavé čokoládové polevy a dozdobit bílou. Vše dle vlastní fantazie. Abyste cukroví dodali eleganci, vypadá dobře, když kuličky servírujete v papírových košíčcích, nedávejte si je ale do košíčků předem, aby se vám nepromastily.

Zdroj: Ořechové cukroví

Poradna

V naší poradně s názvem VLAŠSKÉ OŘECHY CHOROBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zahradník.

Obaleč jablečný (Cydia pomonella) dělá tyto díry do ořechů. Je to škůdce, který přezimuje jako larva v kůře stromu v hedváných chomáčcích. Vývoj začíná brzy na jaře a dospělí se objevují v době kvetení. Dospělí jsou aktivní pouze za soumraku a za úsvitu a kladou vajíčka na listy, případně na plody. Larvy vystupují z vajíček a hledají ořechy, aby se začaly krmit. Chemické postřiky se obvykle používají k likvidaci vajec a mladých larev předtím, než vstoupí do plodu. Larvy mohou vlést do středu vyvíjejících se ořechů, aby se krmili jádrem. Když dospívají, vytlačují ze vstupní díry své výkaly. Po třech až čtyřech týdnech larvy opustí ořech a hledají na stromě chráněné místo, aby se obalily kokony. Larvy ve svém kokonu mohou přezimovat, nebo se mohou objevit ve dvou až třech týdnech jako nová generace dospělých. Tito dospělí jsou aktivní v červenci a srpnu. V teplých oblastech může být i třetí generace.
Ochrana je postřikem celého stromu. To je při vzrostlém ořechu velmi komplikované, protože se používají kontaktní jedy, které jsou jedovaté pro všechno živé. Nejméně toxický je postřik neemovým olejem (olej ze stromu nimba). Existuje ale jedna nechemická vychytávka, která omezí populaci těchto potvor. Je to papírová vlnitá lepenka, která se omotá kolem kmene a větví. Larvy do ní velmi rády nalezou, aby se zakuklily. Pravidelným vyměňováním a likvidací lepenky zamezíte vývoji nových generací.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Markéta.

Dobrý den, prosím, a funguje to s tou lepenkou i u jabloní?
- Ještě k ořechům: při uskladnění některé mají posléze dost výrazně oranžové jádro, nedobré. Co to je?

Zdroj: diskuze Vlašské ořechy choroby

Kokosové na ozdobu (nepečené)

  • 125 g másla
  • 250 g cukru moučka
  • 100 g kokosu
  • 1 bílek
  • 1 polévková lžíce rumu

Všechny přísady zpracujeme na těsto. Důležité je, aby formičky byly vypláchnuty vodou. Poté se do nich přidá těsto a vyklepnou se. Mohou se spojit marmeládou, nebo pokud jsou malé, dají se použít na ozdobu lineckého cukroví.

Zdroj: Nejlepší recepty na vánoční cukroví

Poradna

V naší poradně s názvem VLAŠSKÉ OŘECHY CHOROBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Litvák.

V letošní sklizni vlašských ořechů jsem zjistil u spousta plodů "jakoby vyžrané" díry ve skořápce, zjištěno min. na 50 % úrody. Tento jev jsem zaznamenal poprvé. Můžete mi poradit o co se jedná a jak tomu předcházet?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Obaleč jablečný (Cydia pomonella) dělá tyto díry do ořechů. Je to škůdce, který přezimuje jako larva v kůře stromu v hedváných chomáčcích. Vývoj začíná brzy na jaře a dospělí se objevují v době kvetení. Dospělí jsou aktivní pouze za soumraku a za úsvitu a kladou vajíčka na listy, případně na plody. Larvy vystupují z vajíček a hledají ořechy, aby se začaly krmit. Chemické postřiky se obvykle používají k likvidaci vajec a mladých larev předtím, než vstoupí do plodu. Larvy mohou vlést do středu vyvíjejících se ořechů, aby se krmili jádrem. Když dospívají, vytlačují ze vstupní díry své výkaly. Po třech až čtyřech týdnech larvy opustí ořech a hledají na stromě chráněné místo, aby se obalily kokony. Larvy ve svém kokonu mohou přezimovat, nebo se mohou objevit ve dvou až třech týdnech jako nová generace dospělých. Tito dospělí jsou aktivní v červenci a srpnu. V teplých oblastech může být i třetí generace.
Ochrana je postřikem celého stromu. To je při vzrostlém ořechu velmi komplikované, protože se používají kontaktní jedy, které jsou jedovaté pro všechno živé. Nejméně toxický je postřik neemovým olejem (olej ze stromu nimba). Existuje ale jedna nechemická vychytávka, která omezí populaci těchto potvor. Je to papírová vlnitá lepenka, která se omotá kolem kmene a větví. Larvy do ní velmi rády nalezou, aby se zakuklily. Pravidelným vyměňováním a likvidací lepenky zamezíte vývoji nových generací.

Zdroj: diskuze Vlašské ořechy choroby

Vanilkové rohlíčky

  • 280 g hladké mouky
  • 210 g másla
  • 70 g cukru moučka
  • 100 g oříšků (lískových)

Všechny přísady zpracujeme na těsto. Těsto rozválíme na slabé válečky, které nakrájíme a vytvarujeme z nich rohlíčky podle svých představ a dovedností. Toto vánoční cukroví se nerozpéká! Upečené vanilkové rohlíčky obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.

Zdroj: Nejlepší recepty na vánoční cukroví

Diskuze

V diskuzi ČERNÁNÍ OŘECHŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Dobrý den.Mám velký problém s ořešákem,listy v pořádku plody na stromě černé.Děkuji za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olda.

Dobrý den. Naš 50letý ořech, také černal v plodech. Bylo poraděno navrtat díry kolem ořechu a do dr nalít vápennou vodu. Ořechy že černají mají nedostatek vápna. Udělal jsem to 2x a zlepšilo se to. Můžete skusit, třeba to pomůže. S pozdravem Kolář Old.

Zdroj: diskuze Černání ořechů

Čokoládové dortíčky

  • 210 g hladké mouky
  • 30 g kakaa
  • 100 g vlašských ořechů
  • 140 g másla
  • 2 žloutky
  • špetka skořice
  • vanilkový cukr
  • citrónová kůra

Na dozdobení:

  • čokoládová poleva
  • půlky vlašských ořechů

Vypracované těsto vyválíme a vykrajujeme kolečka, která pečeme ve středně vyhřáté troubě. Upečená vychladlá kolečka slepujeme čokoládovým nebo máslovým krémem. Takto připravené dortíčky poléváme čokoládovou polevou a zdobíme ořechy.

Zdroj: Nejlepší recepty na vánoční cukroví

Salko na nepečené cukroví

Salko se často používá do nepečeného cukroví na spojení hmoty. Tady je tip na salko, které si v pohodě vyrobíte doma, a může být i karamelové.

Suroviny:

  • 300 ml mléka
  • 100 g cukru
  • 20 g másla

Postup:

Do hrnce dáme mléko, přidáme cukr a máslo. Vše zamícháme a zprudka přivedeme k varu. Poté ubereme plamen a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí asi 20 minut. Podle toho, jak chceme mít salko husté. Pokud bychom chtěli salko karamelové, postupujeme tak, že do hrnce dáme nejprve máslo s cukrem, necháme zkaramelizovat, pak přilejeme mléko a dále postupujeme, jako u klasického salka.

Zdroj: Nepečené cukroví

Výborné linecké cukroví

Ingredience: 350 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 2 žloutky, 250 g másla, 1 sáček vanilkového cukru, citronová kůra

Technologický postup: Promícháme žloutky s cukrem, máslem, moukou, vanilkovým cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou. Všechny ingredience dobře smícháme a vypracujeme hladké linecké těsto. Těsto zabalíme do fólie a necháme v lednici aspoň půl hodiny odpočinout. Linecké těsto rozpůlíme a vyválíme na pláty. Podle potřeby z něj vykrajujeme tvary, vkládáme na vymazané plechy nebo do forem koláčů. Linecké pečeme při 180 °C dorůžova. Tenké vykrajované cukroví se peče jen 5 až 7 minut. Po vychladnutí slepujeme jakoukoliv marmeládou nebo plníme libovolným krémem. Linecké zdobíme podle vlastní fantazie. Toto těsto můžeme používat na cukroví, dezerty a různé moučníky.

Zdroj: Linecké cukroví

Recept na linecké cukroví, které je hned měkké

Ingredience: 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g cukru moučky, 2 žloutky, vanilkový cukr, citronová kůra

Technologický postup: Do mouky rozkrájíme změklé máslo, přidáme ostatní ingredience a rychle spojíme. Nebojíme se pracovat rukama. Hněteme, dokud nedostaneme hladké, nelepivé těsto. Linecké těsto dáme odpočinout do lednice nejméně na 2 hodiny, nejlépe přes noc. V tomto je právě skryto tajemství jeho křehkosti. Vychlazené linecké těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše na plát o síle 2–3 mm a vykrajujeme z něj různé tvary. Polovině z nich vykrojíme střed. Vykrájené linecké cukroví klademe na plech potažený pečicím papírem a pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C. Hotové linecké cukroví lehce zrůžoví – trvá to asi 4 až 5 minut. Necháme vychladnout. Nakonec linecké cukroví spojíme kvalitní ovocnou marmeládou. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.

Zdroj: Linecké cukroví

Linecké cukroví s krémem

Ingredience těsto: 500 g hladké mouky, 150 g cukru moučka, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 250 g másla, 1 vanilkový cukr, 2 vejce

Ingredience náplň: 50 ml vody, 200 ml mléka, 350 g cukru moučka, 275 g strouhaných vlašských ořechů, 275 g strouhaných piškotů, 50 ml rumu

Ingredience krém: 1 vejce, 70 g cukru krystal, 1 lžička rumu, 70 g rozpuštěné čokolády, 250 g másla

Technologický postup: Připravíme si z ingrediencí těsto na košíčky, které řádně propracujeme a necháme ho v chladu den odležet. Troubu předehřejeme na 180 °C, do formiček na košíčky vtlačíme tenčí vrstvu těsta a pečeme ve vyhřáté troubě 5–7 minut. Na náplň svaříme vodu s mlékem, přimícháme cukr, ořechy, piškoty a rum. Vychladlé košíčky naplníme po okraj oříškovo-piškotovou hmotou. Ve vodní lázni vyšleháme vejce s cukrem do zhoustnutí, necháme vychladnout a zašleháme rum, vychladlou rozpuštěnou čokoládu a máslo. Krémem ozdobíme naplněné košíčky.

Zdroj: Linecké cukroví

Hrníčkový recept na linecké cukroví

Ingredience: 2 hrnky hladké mouky, 2/3 kostky másla, ½ hrnku moučkového cukru, 1 vejce, špetka soli

Technologický postup: Mouku prosejeme do mísy, přidáme cukr, sůl, na kousky nakrájený změklý tuk, vejce a vypracujeme tužší těsto. Těsto zabalíme do fólie a v lednici je necháme alespoň hodinu rozležet, nejlépe však do druhého dne. Poté těsto vyválíme na pláty. Podle potřeby z něj vykrajujeme tvary, vkládáme na vymazané plechy nebo do forem koláčů. Linecké pečeme při 180 °C dorůžova. Tenké vykrajované cukroví se peče jen 5 až 7 minut. Po vychladnutí slepujeme jakoukoliv marmeládou nebo plníme libovolným krémem. Zdobíme dle vlastní fantazie.

Zdroj: Linecké cukroví


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš

Gabriela Štummerová

Nina Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP