Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

HLÍSTICE NA HUBENÍ SLIMÁKŮ

OBSAH

Hubení pomocí hlístice

Mnozí zahrádkáři se dnes již zajímají o možnost biologické ochrany. Účinnou metodu nabízí již výše zmiňované parazitické hlístice – jedná se o larvy háďátka Phasmarhabditis hermaphrodita. Tyto larvy žijí v půdě a aktivně napadají zejména mladé plže, přičemž pronikají do jejich těla. Nejsnáze se tam dostanou dýchacími otvory. Uvnitř těla napadeného jedince vyvrhnou larvy háďátka ze svého trávicího traktu bakterii, která plže zabije. Během 3 až 5 dnů přestává plž žrát a zhruba do 14 dnů pod zemí hyne. Uvnitř mrtvého těla slimáka se hlístice dále množí a po dokončení vývoje ho opouští a v okolí vyhledává další plzáky a slimáky. Slimáci jsou kanibalové, sežerou tak nakažené jedince a s nimi i dravé hlístice. Háďátka jsou tak drobná, že je okem nevidíme. Napadají výhradně plže, nejsou tedy nebezpečná pro žádné jiné organismy, ani pro člověka. Pokud najdete uhynulé slimáky, pak je vhodné je volně poházet po zahradě, protože poslouží jako potrava dalším slimákům a plzákům a rozšíříte tak napadení hlísticemi.

Parazitické hlístice získáte ve formě vlhkého práškového substrátu, který se při aplikaci dokonale promíchá asi v 10 litrech vody. Vznikne suspenze, která se zředí na potřebné množství kapaliny, které se okamžitě musí aplikovat (do 30 minut). Postříkejte nebo pokropte konví záhony, na nichž jste zaznamenali hojný výskyt, dobrým místem je také kompost, kde vždy nějací plži jsou. Osvědčila se dávka nejméně 2 litry na m2. Je důležité přípravek aplikovat na vlhký povrch půdy, nejlépe navečer. Po aplikaci se ošetřená místa ještě znova zakropí vodou. Půda se udržuje vlhká ještě po dobu minimálně dvou týdnů, protože hlístice jsou velmi drobné a snadno vysychají. Vhodná teplota je 5–20 °C, optimální pak 15 °C. Aplikujete na jaře, koncem léta a na podzim, abyste snížili přezimující populaci.

Pro zefektivnění zásahu se doporučuje instalace takzvaných „návnadových pastí“. Jedná se o prkýnka, která se rozmístí cca týden před aplikací po ploše zamořené slimáky. Je nutné udržovat půdu pod prkýnky vlhkou. Vyplatí se přidat rostlinné zbytky, například nakrájené jablko, slupky z brambor, zbytky salátu. Na tato místa se plži stahují a pak je můžete přímo zasáhnout postřikem a urychlit proces napadení. Tento proces funguje spolehlivě po dobu šesti týdnů, v té době už by měla být většina slimáků vyhubena. Samozřejmě nelze zabránit postupu slimáků z okolních prostor, zejména, jsou-li zanedbané. Při větším výskytu je nutné ošetření opakovat. Ideální je dohodnout se ve shodnou dobu na aplikaci se sousedy, velmi brzy pak zaznamenáte pokles plžů a máte jistotu, že se redukuje i násada vajíček a další generace. Parazitické hlístice patří opravdu mezi účinnou metodu hubení.

Zdroj: Slimáci

Diskuze

V diskuzi VYVOJ SLIMÁKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva nováková.

marně se snažim najit jak vypadá a kde je nejvic kladeno vajičko slimáka a jak vypadá když se z vajička vylihne.Je to štihli hbity červík?Ty totiž mivám pod špaliky dřeva kde slimáky sbirám.Vajička také nevím jak vypadaji,nikdy jsem žádne nenašla.Jsem z nich na mrtvici.Děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan Císař.

Našel jsem při rytí záhonu bílí vajíčka o velikosti cca 1,5 cm. Jsou to vajíčka slimáků?

Zdroj: diskuze Vyvoj slimáka

Párou

Pokud se vám nechce převařovat a rozlévat voda, je možné použít horkou páru rovnou z napařovačky. Tento pomocník je určen na hubení plevele ekologickou cestou a koupit se dá v zahradnictvích.

Zdroj: Hubení plevele v dlažbě

Diskuze

V diskuzi HUBENÍ PLEVELE V DLAŽBĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Hron.

Hubení plevele horkým vzduchem. Plevel se musí ohřát tak, aby vypadala jako opatřena vařící vodou. Uschne za pár dní. Nemá cenu plevel rychle upálit celou, zůstanou zde kořeny, které do 14 dnů zase rostou znovu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hubení plevele v dlažbě

Hubení plevele solí

Zasolování půd je jedním z půdotvorných procesů. Z pohledu zemědělství a environmentalistiky se však může jednat i o negativní proces zhoršování půdních vlastností. Proto je opravdu sporné, zda je správné používat k hubení plevelů solný roztok a zasolovat si tak půdu. Je tedy na každém z vás, jak se k tomuto problému postavíte.

Zdroj: Hubení plevele párou

Poradna

V naší poradně s názvem VYVOJ SLIMÁKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva nováková.

marně se snažim najit jak vypadá a kde je nejvic kladeno vajičko slimáka a jak vypadá když se z vajička vylihne.Je to štihli hbity červík?Ty totiž mivám pod špaliky dřeva kde slimáky sbirám.Vajička také nevím jak vypadaji,nikdy jsem žádne nenašla.Jsem z nich na mrtvici.Děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Tady jsou vidět vajíčka slimáků www.google.com/searc…
Nejlépe na ně působí roztoči, kteří nalezou do jejich těla a tím je zahubí. Mrtvé slimáky sežerou ti živí i s roztoči a postupně tak vymřou všichni.

Zdroj: diskuze Vyvoj slimáka

Slimáci a kompost

Na kompostu plní důležitou úlohu při rozmělňování měkkých částí rostlin. Pokud zde najde dostatek potravy, nemá důvod vydávat se na zdravé rostliny. Když na kompost dáte čerstvě nasekanou trávu, zničíte v něm vajíčka slimáků. Tráva totiž začne brzy kvasit a zahřívat v kompostu nakladená vajíčka.

Zdroj: Slimáci

Poradna

V naší poradně s názvem HUBENÍ PLEVELE PÁROU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

Kde se dá koupit přístroj na hubení plevelů párou. Jednou jsem viděla takový pěkný, stál 899,- Kč, ale od té doby tento přístroj nemohu najít.Poradí někdo ??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Na hubení plevele párou stačí bežný parní čistič s tlakem do 4 atmosfér. I když jde o nejlevnější parní čističe, tak i přesto jejich cena překročí vámi uvedenou cenu 899 Kč a nejlevnější se dají pořídit od 1300 Kč. Tady je vidět seznam možných výrobků a jejich aktuální cena www.zbozi.cz/domaci-…

Zdroj: diskuze Hubení plevele párou

Solí

Nasypte sůl přímo na plevel, případně sůl nařeďte vodou. Výsledek na sebe nenechá dlouho čekat, a to díky silným dehydratačním účinkům soli.

Zdroj: Hubení plevele v dlažbě

Hubení

Každoroční invaze slimáků je pro mnoho zahrádkářů pohromou, ve velkém likvidují zeleninu i okrasné květiny. Plzáci vše pilně strouhají radulou, jazykem posetým drobnými „zoubky“. Kdyby plzáků bylo jen několik, ztráty ani nepocítíme. Jsou však přemnoženi a schopni zlikvidovat celou zahradu. Bránit ji proto musíme od jara do podzimu. Slimáky sbírejte, nastražte pasti, aplikujte biologickou ochranu a zahrada se navrátí k původní rovnováze.

Na malých plochách se doporučuje sběr. Nejlépe se slimáci sbírají po dešti, kdy všichni vylézají, či ráno a za soumraku. Milují vlhko a stín. Po nasbírání do nádoby je co nejrychleji usmrtíte zalitím vařící vodou. Ve vodě se poté brzy rozloží a můžete je ve skupenství kapalném vylít na kompost. Občas praktikované posolení je špatnou metodou, která jim zbytečně připraví pomalou a bolestivou smrt.

Sběr si usnadníte nalákáním slimáků na zkažené ovoce či různou, nejlépe však listovou zeleninu, opadané květy či granule pro kočky a psy. Účinek zvýšíte, pokud potravu přiklopíte vlhkým, nejlépe nahnilým prkénkem – slimáci se rádi schovávají.

Dobře fungují i zapuštěné nádoby, přičemž nejlepším lákadlem pro většinu slimáků je pivo. Vhodné jsou i zbytky ze sudů, které lze získat zdarma. Okraj necháte 1 cm přečnívat, abyste omezili lapání jiných živočichů. Pasti denně kontrolujte, v pivu utopené slimáky již není třeba ani usmrcovat, měli příjemný konec. Nevýhodou pivních pastí je, že mohou přilákat i slimáky z okolí.

Další možností je mechanicky chránit jednotlivé záhony, a to bariérami, které jsou pro slimáky obtížně překonatelné či zcela nepřekonatelné. Lze například použít zapuštěné plechy s okrajem zahnutým směrem ven, vysoké alespoň 15 cm. Pásek měděného plechu nebo měděný drát, který slimáky odpuzuje. Pásy suchého materiálu, jako je sláma, piliny, vaječné skořápky, které je však třeba obnovovat Může pomoci i lemování aromatickými rostlinami, které plzáci většinou nežerou, a proto je nenalákají k další cestě do nitra záhonu, takovými rostlinami jsou například šalvěj, tymián, levandule. Jako nervový jed působí na mladé slimáky i obyčejná káva, zkuste tedy i využít kávovou sedlinu.

Hubení plzáků chemickými látkami je však dvojsečná zbraň – můžete ohrozit zdravotní nezávadnost vlastní zahrady a vyhubení škůdci se k vám stejně opět nastěhují z okolí. A přípravky, které kromě plzáků hubí i jejich přirozené nepřítele, jsou pro budoucnost zahrady stejnou pohromou, jako plzáci samotní. Preparáty, jejichž účinnou látkou je nervový jed, například methiocarb a další, hubí i všechny další živočichy. Ohrožují domácí zvířata, včely, žížaly i přirozené nepřátelé plzáků! A po náhodném požití granulí typu Vanis dochází dokonce k otravám psů, a to většinou smrtelným! Přípravky na bázi sloučeniny železa a fosforu by měly být pro ostatní zvířata neškodné, přitom jsou účinné. Měli byste jim proto dávat jednoznačně přednost!

Stále oblíbenější jsou pak přípravky biologické. Využívají přirozeného parazita plžů – hlístici Phasmarhabditis hermaphrodita. Neohrožuje zdravé prostředí na zahradě a nehubí přirozené predátory plžů, což by se vám v budoucnu mohlo vrátit v podobě ještě větší invaze. Jedinou nevýhodou tohoto jedinečného přípravku je jeho vyšší cena. Pozor, při jednorázovém užití je účinek pomalejší než u preparátů chemických. A také je důležité správné načasování – hlístice totiž účinkuje především na mladé plže.

Mladé plzáky žerou prasata i drůbež; slepice a kachny hledají i vajíčka. Když však plzáci vyrostou, chutnají již pouze podivuhodné kachně, která se nazývá indický běžec. Ta slimáky přímo vyhledává, jsou pro ni pochoutkou. Mezi pomocníky v boji mohou být i ježci, ropuchy, ještěrky, slepýši, užovky, rejsci a některé druhy ptáků.

Zdroj: Slimáci

Diskuze

V diskuzi HUBENÍ PLEVELE PÁROU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Hora.

Dobrý den,
večer plevel pokropit octem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zadek Hora.

Přípravky na plevele glyfosátem jsou nebezpečné.
video.aktualne.cz/eu…

Zdroj: diskuze Hubení plevele párou

Vodkou

Na hodně odolný plevel, který má dlouhé kořeny, je možné použít vodku. Připravte roztok ze dvou lžic vodky a dvou šálků obyčejné vody a dejte do rozprašovače. Dehydratační účinky vodky plevel zničí.

Zdroj: Hubení plevele v dlažbě

Diskuze

V diskuzi HUBENÍ PLEVELE PÁROU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

Kde se dá koupit přístroj na hubení plevelů párou. Jednou jsem viděla takový pěkný, stál 899,- Kč, ale od té doby tento přístroj nemohu najít.Poradí někdo ??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeněk Hora.

Dobrý den,
večer plevel pokropit octem. Přípravky s glyfosátem jsou nebezpečné.
video.aktualne.cz/eu…

Zdroj: diskuze Hubení plevele párou

Solí a octem

Připravíme si roztok (2 hrnečky octa a čtvrt hrnku soli a několik kapek prostředku na nádobí). Roztok pořádně promícháme a nalijeme do rozprašovače. Následně tímto roztokem postříkáme zámkovou dlažbu.

Zdroj: Hubení plevele v dlažbě

Likvidace plevele octem

Ekologický postřik na plevel je méně kontroverzní hubení plevele, spočívá v polití spár s plevelem roztokem octa – ať už jde o bílý nebo běžný kuchyňský ocet. Při použití ve větším množství a vyšší koncentraci by ocet mohl půdu poškodit, takže se doporučuje běžný osmiprocentní ocet ředit s vodou v poměru 1 : 3. Pak se podle zahradníků z půdy velmi snadno odbourává a neškodí jiným rostlinám, takže se v podstatě jedná o ekologický přípravek na plevel. Samozřejmě jej nelze použít na běžné záhony, ale pokud ho občas použijete na zničení plevele na chodníku nebo parkovišti u domu, nezpůsobíte žádnou ekologickou katastrofu.

Zdroj: Hubení plevele párou

Diskuze

V diskuzi HUBENÍ PLEVELE PÁROU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

Kde se dá koupit přístroj na hubení plevelů párou. Jednou jsem viděla takový pěkný, stál 899,- Kč, ale od té doby tento přístroj nemohu najít.Poradí někdo ??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dalibor Benak.

Plevel se může dobře hubit vařící vodou.
Ohřát vodu a polít, nebo také horkým vzduchem.

Zdroj: diskuze Hubení plevele párou

Kaput

Kaput lze použít k odstranění nežádoucí vegetace na chodnících, parkovištích, hřbitovech, skladovacích plochách, v areálech podniků a ostatních plochách.

Přípravek se aplikuje pozemně postřikem schválenými postřikovači. Zásah proti vytrvalým a hluboko kořenícím plevelům je úspěšný v době, kdy již vytvořily dostatečnou listovou plochu, při současném zajištění jejího dostatečného smočení. Aby bylo dosaženo při hubení vytrvalých plevelů nejvyšší účinnosti, má být aplikace přípravku provedena v době plného růstu plevelů, od nasazení poupat do odkvětu rostliny. Postřik na pýr se provádí v době, kdy má obrostlý pýr 3–4 nové listy, to znamená, že dosáhne výšky 15–25 cm.

Postřik nesmí zasáhnout sousední porost.

Zdroj: Hubení plevele v dlažbě

Diskuze

V diskuzi DRAVY ROZTOC NA HUBENI MSIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Volfova marie.

Kde se dravy roztoc koupit

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dravy roztoc na hubeni msic

Olejem

Stačí, pokud vezmete jakýkoli rostlinný olej, který doma máte, a nakapete jej na listy rostliny. Tímto postupem ucpete průduchy rostliny, která tak rychle zahyne.

Zdroj: Hubení plevele v dlažbě

Hubení klíšťat – přípravek se aplikuje formou postřiku ručními tlakovými postřikovači. Je vhodné použít hrubšího postřiku. Větší množství zajistí dokonalejší pokryvnost plochy insekticidem a tím i spolehlivější účinnost. Při postřiku se asanovaná plocha prochází dvakrát, a to ve směrech na sebe kolmých. Nejvhodnější dobou provedení zásahu je duben až červen. Při dodržení výše uvedených podmínek se omezí výskyt klíšťat o 97–100 % od doby asanace až do poloviny září téhož roku, kdy do aktivity vstupuje nová generace klíšťat.

Hubení švábů – přípravek aplikujeme jako pásový postřik kolem vstupních otvorů do místnosti (okna, dveře), okolo zdí, výlevek, lednic, mrazáků, rozvodů topení a vody. Aplikaci provádíme postřikovačem v poměru 10 ml/l vody.

Hubení štěnic – přípravkem postříkáme konstrukce nábytku, postele, naneseme i za obrazy a na jiná místa, která slouží štěnicím jako úkryt. Aplikaci provádíme postřikovačem v poměru 10 ml/l vody.

Hubení blech – přípravkem se ošetřují podlahy v celé ploše, dále místa, kde se zdržují domácí zvířata (psi, kočky). Aplikaci provádíme postřikovačem v poměru 10 ml/l vody.

Zdroj: K-Othrine účinný proti hmyzu

Horkou vodou

Dalším možným způsobem je, že polijeme plevel vřelou vodou. Zvlášť vhodné to je při likvidování plevele v těžko dostupných místech, jako jsou úzké škvíry mezi dlažbou. Tento způsob se dá i několikrát opakovat. Jedná se o úplně ekologický postup.

Zdroj: Hubení plevele v dlažbě

Octem

Účinným pomocníkem v boji s plevelem je také ocet. Stačí, když si pořídíte jakýkoliv rozprašovač, do kterého nalijete ocet, a rostliny jím postříkáte. Jedná se o jednoduchý postup, který je ale zapotřebí opakovat vícekrát. Ocet se totiž nejdříve dostane pouze na listy, ne k samotným kořenům. Opakovanou aplikací však plevel zničíte.

Zdroj: Hubení plevele v dlažbě

Jak na blechy bez chemie

Blechy se dají elektrickými pastmi hubit i bez použití chemie, příkladem je třeba přístroj na hubení blech My Flea Trap

MyFleaTrap

Jedná se o bezdrátový přístroj na hubení blech. Jeho úspěšnost se pohybuje kolem 87 %. Přístroj pracuje v noci v kterékoliv místnosti. Přístroj má dosah 12 m. Jedná se o bleší past, jejímž úkolem je přitáhnout a zachytit blechy. Přístroj neobsahuje žádné chemické látky jen lepící listy. Přístroj blechy přitahuje proto, že vydává světlo, které mají blechy rády a vydávají se za ním (světlo zajišťují dvě led diody). V této pasti jsou lepící podložky, na něž se dokáže chytit až 1 000 blech. Samozřejmě, aby světla svítila je potřeba je napájet pomocí baterií nebo z napájecího zdroje. Přístroj ale nefunguje na přímé připojení do zásuvky, takže se dá vážně umístit kamkoliv. Největší úspěšnost má past při lovu, ale pokud se nachází v blízkosti zdi, nebo rohu směřovaná dovnitř místnosti a pokud je v zatemněné místnosti. Nevýhodou tohoto způsobu hubení blech je v tom, že se postará jen o dospělé blechy, ale zlikvidovat vajíčka a larvy nijak nedokáže.

Zdroj: Past na blechy

Lepivé desky Rebel amarillo

Žluté lepivé desky Rebel amarillo byly vyhodnoceny nezávislou vědeckou studií jako nejúčinnější zbraň tohoto typu k hubení vrtule ořechové [1].

Rebell amarillo se používá pro hubení a snížení zamoření vrtulí ořechových. Zavěšují se od poloviny června do různých výšek ve východní, jižní a západní části stromů tak, aby byly dobře viditelné. Používá se 4 až 8 pastí na jeden strom. Pro zlepšení efektivity pasti Rebell amarillo doporučujeme použít i kartu TMA. Karta TMA obsahuje různé proteinové sloučeniny, které mají atraktivní účinek na vrtule. Karta TMA se připevňuje ke spodní části Pasti Rebel amarillo, čímž se zvyšuje schopnost Pasti Rebel vrtule zachytit. Zde je vidět jaké aktuální nabídka žlutých lepivých desek proti hmyzu.

Zdroj: Vrtule ořechová postřik


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Jitka Konášová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP