HRNKOVÉ BÁBOVKY NEJLEPŠÍ RECEPTY je jedno z témat, o kterém se můžete dočíst v našem článku. Piškotové těsto je vhodné na dorty a rolády, ale i na klasické bábovky. Jeho příprava není složitá ani náročná, vždy je však potřeba dodržet v recepturách uvedené druhy i množství surovin, a samozřejmě také postup. Níže se můžete inspirovat vybranými recepty.
Výjimečnosti piškotové bábovky
Piškotové těsto, ze kterého se připravuje bábovka, je lehké, na jeho přípravu se nepoužívá žádný tuk ani máslo, ale jen vajíčka, mouka a cukr. Nejčastěji se z něj pečou rolády a dortové korpusy a klasické bábovky. Příprava je jednoduchá, pečení netrvá dlouho. Piškotové těsto je možné ochutit, suroviny se vždy přidávají do žloutkové pěny s první částí sněhu z bílků.
Dobrá rada: Vajíčka před přípravou těsta vyjmeme na potřebnou dobu z chladničky, aby měla pokojovou teplotu. Část mouky je možné nahradit škrobovou moučkou, těsto pak bude jemnější.
Ve svém příspěvku DOMÁCÍ ŠUNKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.
Nedávno jsem si pořídili bytelnou formu na šunku z webu http://www.formanasunku.cz a musím říce, že je to skvělé. Invesctice okolo tisícovky se určitě vyplatí. Celá rodina domací šunku milujeme. Jsem ráda, že to chutná i dětem. Vím co jedí, alespoń u něčeho ,) Děkuji za tipy na nové recepty.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Ingredience: 180 g másla, 330 g pískového cukru, 4 vejce, 330 g polohrubé mouky, 125 ml mléka, tuk a hrubá mouka na přípravu formy, 1 lžíce kakaového prášku
Postup: Nepřilnavý vnitřní povrch bábovkové formy vymažte zhruba jednou lžící oleje a vysypte třemi až čtyřmi lžícemi hrubé mouky. Zbytek mouky, který se nenalepí na vymaštěné stěny, vysypte. Dejte si při vymazávání záležet zejména ve všech temnějších zákoutích a na středovém kolíku, právě tam se bábovka při vyklápění často zákeřně přilepí. Troubu předehřejte na 160 stupňů, horkovzdušnou pouze na 140. Máslo třete za pomoci vařečky, ručního šlehacího mixéru nebo třecího nástavce kuchyňského robotu tak dlouho, až přestane klást původní odpor a změkne, zhruba jednu až dvě minuty. Přidejte od oka stanovené dvě třetiny cukru a ještě 10 minut třete (ručně třete ještě déle). Máslo musí zřetelně zesvětlat a nenápadně nabýt na objemu. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky jeden po druhém zašlehejte do máslové pěny, další vždy až poté, co předchozí beze stopy zmizí.
Mouku prosejte. Ve třech dávkách pak postupně, tentokrát už jen vařečkou, zapracujte vždy třetinu mouky a třetinu mléka. Chovejte se ke vznikajícímu těstu jemně, abyste se zbytečně nepřipravili o vzduchové bublinky, které jste do něj předtím pracně vetřeli. Nemíchejte těsto déle, než je nezbytně nutné ke vstřebání surovin. Z bílků a jedné malé špetky zbývajícího cukru ušlehejte ruční nebo elektrickou metličkou měkký a řídký sníh. Pak po lžících zašlehejte zbytek cukru a pokračujte dál ve šlehání, dokud nebude sníh lesklý a nezhoustne – při nadzvednutí metličky se na něm vytvoří špičky, které se jen pozvolna ohnou dolů. Teprve takto cukrem ztužený sníh opatrně vyklopte z misky k téměř hotovému těstu. Můžete ho šetrně vložit velkou lžící, zaboříte ji v polovině mísy skrz sníh a těsto až ke dnu, vše podeberete směrem k sobě a dolní část obsahu mísy vyzdvihnete nahoru. Pak mísu otočíte o devadesát stupňů proti směru hodinových ručiček a akci se stěrkou zopakujete. Pak znovu otočíte a znovu zaboříte, a znovu a znovu, až se těsto se sněhem rovnoměrně promíchá. Přestaňte co možná nejdříve.
Oddělte jednu třetinu těsta a prosejte na ni kakaový prášek. Vložte ho do těsta stejným způsobem jako sníh, až se těsto rovnoměrně obarví dohněda. Do bábovkové formy opatrně nalijte jednu třetinu světlého těsta. Při této akci budete muset formou otáčet (nejspíš svojí třetí rukou), aby se těsto rovnoměrně rozlilo dokola. Pokračujte první polovinou hnědého těsta, poté totéž zopakujte s druhou třetinou světlého, zbývající polovinou tmavého a na závěr se zbytkem světlého těsta. Ve formě tedy n
Ve svém příspěvku SMOOTHIE RECEPTY KOMENTÁŘ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Skokova.
Dobry den mam prosim dotaz na mixer jestli bude vyhovujici tento https://mixersmoothie.cz/sm… i na led jak zminuji? Chci hlavne mixovat smoothie pro deti ale take sekat led. Bude vyhovujici? Predem dekuji za odpoved, Skokova Simona.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mášinka.
No já mám tedy lepší mixér a to Vitamix. Ten udělá jak smothie tak i rozdrtí led. Zvládá dokonce i burákové máslo. Lepší si za mixér rozhodně připlatit.
Všechny ingredience nasypte do pekárny, opět v pořadí nejdříve tekutiny, nakonec sypké směsi včetně prášku do pečiva. Nastavte si program příprava nekynutého těsta, každá pekárna to má trochu jinak nazvané, tento program trvá kolem 15 minut a pekárna při něm nevyužívá program ohřívání. Když je těsto zamíchané, program se vypne. Teď je na vás, zda si těsto přelijete do vymazané a vysypané formy na bábovku a budete péct standardním způsobem v troubě, anebo oželíte tvar bábovky a spokojíte se spíše se sladkým chlebíčkem, v tom případě je potřeba vyndat hnětače a zapnout pekárnu na formu pečení. Doba pečení by měla být nastavena kolem jedné hodiny a intenzita opečení kůrky střední, po hodině zkontrolujte těsto pomocí špejle, pokud se nelepí, můžete vyklápět, pokud ano, je potřeba ještě znovu zapnout pečení a průběžně kontrolovat.
Bublanina je na první pohled docela podobná francouzskému dezertu clafoutis. Na rozdíl od bublaniny je těsto tužší, jakoby sražené, a chutná po vejcích. Clafoutis pochází z oblasti Limousin ve střední Francii, a pokud recept používá jiné ovoce než višně, měl by se správně jmenovat flaugnarde. Název bublanina popisuje proces pečení, kdy těsto bublá a naskočí. V receptech se používá také hladká mouka. V Podkrkonoší se tak občas říká žemlovce s višněmi/třešněmi. Modifikací receptů na bublaninu je celá řada. Osvědčily se zvláště recepty pomocí hrnkové metody. Jsou velmi rychlé a výtečné. Výborná je varianta hrníčkové bublaniny s ovocem a drobenkou. Klasická bublanina se po upečení a zchladnutí dochucuje cukrem moučkou.
Recept na tuhle hrnkovou bábovku je přesně do jedné bábovkové formy nebo na jeden aluminiový pekáček 30x25cm. Při nalití se bude zdát, že je toho málo, ale těsto během pečení zdvojnásobí svůj objem a vyplní celou formu. Navrch bábovky je skvělá čokoládová poleva v prášku, kde není žádný palmový tuk. Vidět je tady: čokoládová poleva dr. Oetker. Na přípravu budete potřebovat pár běžných ingrediencí a dokonalý postup. K odměřování použijete hrnek 250 ml.
Ingredience:
1 hrnek mletých vlašských ořechů
1 hrnek hladké mouky
1/2 hrnku mléka
1/2 hrnku cukru
1 balení kandované pomerančové kůry
1/2 hrnku oleje
1 sáček prášku do pečiva
1 ks vejce
2 čokoládové polevy v prášku dr. OETKER a ořechy na ozdobu
tuk na vymazánín formy/pekáčku
mouka na vysypání
Postup:
Nejprve si připravte mouku, do které rovnoměrně vmíchejte prášek do pečiva. Ve větší míse pomocí metličkového mixéru smíchejte vejce (bílek i žloutek) s moučkovým cukrem. Až vám vznikne žlutý krém, tak za stálého míchání přidejte olej, vlažné mléko, kandovanou pomrančovou kůru, ořechy a nakonec mouku s práškem dopečiva. Důkladně prošlehejte a směs nalijte do formy nebo do pekáčku, který jste před tím vymazali olejem a vysypali hladkou moukou, aby se váš moučník při pečení nepřipekl. Pečte v troube vyhřáté na 175 °C po dobu 25 minut. Před dopečením zkontrolujte zapíchnutím špejle až na dno, přičemž po vytáhnutí musí být hladká a čistá. Moučník nechte vychladnout a potom ho přelijte čokoládovou polevou.
Ingredience: 2 hrnky rýže, 1 hrnek na kostky nakrájené uzeniny, 1 hrnek nakrájené cibule, 1 hrnek nakrájené papriky, 1 zeleninový bujon, 2 a půl hrnku vody, sůl, kečup, vepřová konzerva, konzerva hrášku
Postup: Do tlakového hrnce dáme vařit vodu a do ní rozpustit kostku bujonu. Pak postupně přidáme všechny suroviny – kromě hrášku a vepřové konzervy. Osolíme, dáme lžíci kečupu a hrnec uzavřeme. Jakmile začne syčet, ztlumíme na minimum a necháme vařit 15 minut. Pak vypneme sporák a dalších 12 minut necháme dojít. Po této době otevřeme, přidáme konzervu masa a hrášku. Promícháme a oběd je hotový.
Postup: Pomazánkové máslo ušleháme se smetanou a cukrem. Připravíme si uvařenou kávu, do které nalijeme 4 lžíce rumu. Piškoty namáčíme v kávě s rumem a urovnáváme na dno misky nebo dortové formy. První patro piškotů pak potřeme krémem (ušlehaná smetana s pomazánkovým máslem) a skládáme druhou vrstvu piškotů. Na druhou vrstvu opět nanášíme krém, který posypeme kakaem. Tiramisu necháme do druhého dne vychladit v ledničce.
Postup: Smícháme mouku, cukr a prášek do pečiva. Poté k sypkým surovinám přidáme vejce, mléko a olej. Nakonec přidáme ovoce a zlehka promícháme. Formu na muffiny naplníme do 3/4 těstem a dáme péct. Muffiny by měly vyběhnout a trochu popraskat. Před podáváním trochu pocukrujeme moučkovým cukrem.
Postup: V míse smícháme mouku, koření a kypřicí prášek a zlehka promícháme. Poté k mouce přidáme vejce, třtinový cukr, mléko a olej a vše pořádně promícháme. Hotové těsto vlijeme do menšího pekáčku, který jsme si předem vyložili pečicím papírem a pečeme cca 30–40 minut při 180 °C. Po upečení necháme perník vychladnout a poté jej podélně rozkrojíme nožem. Spodní část perníku potřeme oblíbenou marmeládou a tuto marmeládovou vrstvu následně posypeme mletým kokosem. Pak už jen přiklopíme vršek perníku zpět.
Postup: Všechny ingredience smícháme na těsto a pod utěrkou necháme kynout. Lívanečník vytřeme lehce olejem a pečeme. Hotové lívance potřeme rozpáleným máslem a namočíme je do skořicového cukru, nebo mažeme marmeládou.
Postup: Vše smícháme dohromady. Těsto lijeme na rozpálenou mastnou pánev a smažíme po obou stranách. Podle chuti namažeme marmeládou nebo kysanou smetanou s cukrem a ovocem, srolujeme a podáváme.
Krém: 250 ml mléka, 1 balíček vanilkového pudinku, 100 g tvarohu, 1 balení červené želatiny, 250 g ovoce
Postup: Vymícháme řídké těsto, kterým vylijeme dortovou formu a upečeme. Poté si umícháme krém z uvařeného pudinku a tvarohu. Tímto mažeme korpus. Vršek dortu ozdobíme čerstvým ovocem a zalijeme želatinou připravenou dle návodu na obalu. Pokud je korpus vysoký, můžeme ještě rozpůlit.
Postup: Smícháme mouku s kypřicím práškem a krupicovým cukrem, přimícháme smetanu a vejce. Na hrubém struhadle nastrouháme oloupaná jablka a smícháme se skořicovým cukrem (přebytečnou šťávu slijeme). Do vymazaného a vysypaného pekáče nalijeme těsto, navrch rozprostřeme nastrouhaná jablka a posypeme drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů asi 40 minut.
Postup: Ingredience smícháme a vylijeme do předem vymazané bábovkové formy. Dáme péct zhruba na 40 minut při 180 °C. Vychladlou bábovku sypeme moučkovým cukrem.