Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

JAK VYČISTIT RUCE OD OŘECHŮ

OBSAH

Rady jak vyčistit obarvené ruce

Abyste zabránili zhnědnutí rukou, nechte čerstvé ořechy i se slupkou v igelitovém sáčku do druhého dne, pak jdou slupky lehce odstraňovat, ale ani v tomto případě neváhávejte použít rukavice (nejčastěji takové ty úplně jednoduché igelitové). Když jsou ruce už hnědé, tak se zbarvení opravdu špatně odstraňuje.

Pokud máte ruce již zbarvené od ořechů, tak je potřete citronovou šťávou a umyjte v horké mýdlové vodě. Alespoň tímto zbarvení zjemníte, ale napoprvé se ho určitě nezbavíte.

Na druhou stranu se nezralé zelené ořechy používaly po nastrouhání i s oplodím do masťových základů a sloužily jako mast pro mírné hnědnutí pokožky a jako tlumicí efekt na kožní mikroflóru způsobující svrbění, zčervenání nebo plošné výsevy ekzematického charakteru.

Zdroj: Hnědé ruce od ořechů

Diskuze

V diskuzi VLAŠSKÉ OŘECHY CHOROBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Litvák.

V letošní sklizni vlašských ořechů jsem zjistil u spousta plodů "jakoby vyžrané" díry ve skořápce, zjištěno min. na 50 % úrody. Tento jev jsem zaznamenal poprvé. Můžete mi poradit o co se jedná a jak tomu předcházet?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ota.

mám černé slupky ořechů aplné červů

Zdroj: diskuze Vlašské ořechy choroby

Jak vyčistit rošt trouby

Rošty a plechy umyjte ve vodě s odmašťovačem, vyčistěte houbičkou a opláchněte čistou vodou, a to po každém použití trouby.

Zdroj: Jak vyčistit troubu

Poradna

V naší poradně s názvem ČERNÁNÍ OŘECHŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zahradník.

Černání vlašských ořechů může být zaviněno tak zvanou plísní ořechovou. Zde jsou fotografie, na kterých je vidět plíseň ořešáku www.google.cz/images…
Plíseň na ořechu je nejvíce destruktivní onemocnění vlašských ořechů a je způsobena bakterií, která infikuje pouze vlašské ořechy. Je-li zelené oplodí infikováno, tak infikované oblasti zčernají a bakterie pokračují v napadání okolních tkání. Z lézí v infikované oblasti vytékají kapky černého slizkého exsudátu (exsudát je zánětlivý extravaskulární výpotek). Tyto kapky obsahují nepřeberné množství bakterií nesoucích se na rozkládajícím se buněčném materiálu. Dosavadní výzkum této nemoci prokázal zatím jedinou účinnou obranu a to popraškem nebo postřikem materiálem obsahujícím měď, například Kuprikol 50.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeněk.

Dobrý den,děkuji za radu,ale proč se to týká jenom ořechů a listům nic není?

Zdroj: diskuze Černání ořechů

Je bulka na ruce rakovina

Bulka na ruce může mít mnoho příčin. Některé byly popsány v tomto článku. Ovšem bez odborného vyšetření nelze stanovit přesnou diagnózu. Nález bulky na ruce vyžaduje návštěvu lékaře, který určí příčinu jejího vzniku.

Zdroj: Bulka na kloubu prstu

Diskuze

V diskuzi ČERVIVÉ VLAŠSKÉ OŘECHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Ondráček.

V letošním roce se mě ve zvětšené míře projevil problém červivosti
jader ořechů. Nikdy před tím jsem tento problém neměl. Můj ořešák
má cca 35 až 40 roků a je cca 15 m vysoký. Každý rok úplně odstra-
ním všechno spadané listí. Chemicky ho nijak ošetřovat pro jeho
velikost nemůžu. Je ten problém ovlivněn letošním počasím a nebo
chybí nějaké stopové prvky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Květa Zacpalová.

Prosím o radu čím je možné postříkat stromu ořechu proti černání slupek ořechů a v jakém termínu. Dekuji za odpověd Zacpalová

Zdroj: diskuze Černání ořechů

Jak vyčistit stříbro octem

Čištění octem je velmi levné a snadné. Do zhruba jednoho litru horké vody přidáte velkou lžíci octa. Do této směsi pak přibližně na čtvrt hodiny vložíte stříbrný předmět, který chcete vyčistit. Po uplynutí dané doby jej otřete a je hotovo.

Zdroj: Jak vyčistit stříbro

Diskuze

V diskuzi ČERNÁNÍ OŘECHŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Dobrý den.Mám velký problém s ořešákem,listy v pořádku plody na stromě černé.Děkuji za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav.

Ořechy po dozrání zůstanou na stromě a spadnou až v průběhu zimy. Dužinatý obal zčerná a změkne a z ořechu je obtížné obal odstranit. Jádro ořechu pod obalem shnije.Listy jsou zdravé. Tento stav se opakuje poslední dva roky. 50 m od tohoto ořešáku je druhý ořešák, stáří 75 let,je zdravý a dobře rodí.
Díky za radu

Zdroj: diskuze Černání ořechů

Jak vyčistit stříbro s kamínky

Stříbrné šperky s kamínky by se neměly vařit ani zalévat horkou vodou. Zde je vhodné využít k jejich čištění speciální přípravky. Jedná se o hadříky či ubrousky. Tyto přípravky se dají zakoupit v drogérii. Před čištěním šperky pořádně omyjeme v mýdlové vodě, aby se odmastily a odstranily nečistoty. Po skončení čištění je taktéž omyjeme a pak otřeme.

Zdroj: Jak vyčistit stříbro

Poradna

V naší poradně s názvem WWW.HOVĚZÍ POLEVKA-ČISTIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Trvalová Dagmar.

Jak vyčistit hovězí polévku.Mám vývar z hov. kostí a je bílý,Jak ho vyčistit i když jsem pěnu odebrala. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Hovězí vývar vyčistíte tak, že do horkého vývaru rozmícháte vaječný bílek bez žloutku. Bílek na sebe naváže všechny drobné nečistoty a jde pak dobře vychytat přes cedník. Výsledkem je průzračný vývar.

Zdroj: diskuze Www.hovězí polevka-čistit

Čistič stříbra

V některých obchodech se dá zakoupit speciální vata, která je přímo určená k čištění stříbra. Pomocí ní jednoduše otřete poškozené stříbro. Vata je použitelná vždy pouze jednou, po vyčištění se musí vyhodit.

Lešticí utěrka má speciální impregnaci a stříbrné šperky krásně vyleští a zabrání jejich opětovnému zčernání. I když časem hadřík může sám zčernat, pořád umí šperky dobře vyčistit.

Zdroj: Jak vyčistit stříbro

Diskuze

V diskuzi ČERNÁNÍ JEŠTĚ ZELENÉ SLUPKY OŘEŠÁKU ČERNÁNÍ SLUPKY NA JEŠTĚ NEDOZRÁLÝCH OŘEŠÍCH VLAŠSKÝCH OŘECHŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Malinová.

pod černající slupkou jsou malí červíci,co je toho příčinou?Jaká je ochrana?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav Kesler.

Co je příčina černání a hniloba plodu ořechu Ořech se nevyloupne ale zčerná a zaschne na stromě a nespadne. Děkuji.

Zdroj: diskuze Černání ještě zelené slupky ořešáku černání slupky na ještě nedozrálých ořeších vlašských ořechů

Tip

Aby byl účinek čištění ještě lepší, doporučuje se do pekáče s vodou stříknout pár kapek mycího prostředku na nádobí.

Zdroj: Jak vyčistit troubu

Diskuze

V diskuzi ČERNÁNÍ OŘECHŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Dobrý den.Mám velký problém s ořešákem,listy v pořádku plody na stromě černé.Děkuji za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olda.

Dobrý den. Naš 50letý ořech, také černal v plodech. Bylo poraděno navrtat díry kolem ořechu a do dr nalít vápennou vodu. Ořechy že černají mají nedostatek vápna. Udělal jsem to 2x a zlepšilo se to. Můžete skusit, třeba to pomůže. S pozdravem Kolář Old.

Zdroj: diskuze Černání ořechů

Jak vyčistit troubu citronem

Čerstvé připáleniny a mastnota neodolají ani troše horké vody v kombinaci s citronovou šťávou. Použít můžete také dužinu nebo citronový koncentrát. Směs dejte do zapékací misky, předehřejte troubu ideálně na 160 °C a misku do ní vložte. Nechte roztok takto asi čtvrt hodiny odpařovat, po vypnutí troubu ale hned neotevírejte – nechte páru, aby rozpustila co nejvíc mastnoty. Až trouba úplně vychladne, vyndejte misku, otřete troubu hadříkem a bude hotovo.

Zdroj: Jak vyčistit troubu

Poradna

V naší poradně s názvem ŘEZ OVOCNÝCH STROMŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Robert Mikšan.

mám dotaz,kdy se může ořezat mladý stromek vlašského ořechu - postranní větve,aby z toho vznikl strom,je velmi zahuštěn a větve jsou nízko,teměř na zemí,má již výšku 1,8m a je velmi košatý,asi 3 letý vypěstovaný z ořechu.Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Vlašský ořech se prořezává právě teď, v době druhé poloviny léta až do začátku podzimu. Pokud chcete mít klasický strom, tak založte korunu ve výšce, kterou si přejete. V této výšce zkraťte větve na pět až šest listů a nižší větve ustřihněte přímo u kmene. Centrální větev nezkracujte a nechte ji volně dál růst. V dalších letech pak již není třeba dalšího prořezávání.

Zdroj: diskuze Řez ovocných stromů

Superjednoduchý způsob jak vyčistit troubu, aby vypadala jako nová

Snadno a rychle vyčistíte zapečenou a připálenou troubu ihned po pečení, než úplně vychladne, postačí teplá voda s trochou saponátu nebo vody s citronem a máte po starostech. Ovšem komu se chce ihned po pečení drhnout troubu?

Když je mastnota staršího data, musíme sáhnout po drastičtějších čisticích prostředcích. Pro mírně znečištěnou troubu použijeme suroviny jako ocet, sůl, jedlá soda, prášek do pečiva.

Zdroj: Jak vyčistit troubu

Diskuze

V diskuzi VLAŠSKÉ OŘECHY CHOROBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Litvák.

V letošní sklizni vlašských ořechů jsem zjistil u spousta plodů "jakoby vyžrané" díry ve skořápce, zjištěno min. na 50 % úrody. Tento jev jsem zaznamenal poprvé. Můžete mi poradit o co se jedná a jak tomu předcházet?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslava kostková.

V letošní sklizni vlašských ořechů jsem zjistila u spousta plodů "jakoby vyžrané" díry ve skořápce, zjištěno min. na 50 % úrody. Tento jev jsem zaznamenala poprvé. Můžete mi poradit o co se jedná a jak tomu předcházet? také mám mnoho černých ořechů, které jsou uvnitř prázdné...
prosím, jak na to , aby se to neopakovalo?? strom je je cca 25 let starý

a ještě, ořechy nosím domů do sklepa ,kde je suším před vylouskáním, pokud jsou napadeny červy, může se to rozmnožit v domě??
děkuji za odpověď
Jarka kostková

Zdroj: diskuze Vlašské ořechy choroby

Ořechy zavařené v mikrovlnce

Potřebujete:

  • množství vyloupaných ořechů
  • zavařovací sklenice
  • víčka

Postup:

Nejprve vyloupeme vlašské ořechy a necháme je vysušit. To je opravdu nutný proces. Podobný postup provedeme i se sklenicemi, ty je rovněž potřeba důkladně vysušit. Poté do nich naskládáme ořechy. Zavařování ořechů v mikrovlnce je jednoduché. Mikrovlnku nastavíme na plný výkon, vložíme sklenici bez víčka a necháme točit asi dvě minuty. Pak sklenice vyjmeme a takto teplé ještě zavíčkujeme. Sklenice obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Nebojte se, vzniklá pára se zase vstřebá. Takto zavařené vlašské ořechy vám vydrží několik let.

Zdroj: Zavařování ořechů

Poradna

V naší poradně s názvem ČERNÁNÍ OŘECHŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svatopluk Brázdil.

Zčernala nám na ořeších zelená slupka. Po rozlousnuti je jádro sice zdravé, ale místy plesnivé. Prosím nevíte čím to je. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Může jít o nekrotické léze na slupce ořechu, které způsobuje houba Botryosphaeria a Alternaria. Plísňová choroba je přenášena vzduchem, napadá rostlinu ve fázi mladých plodů, šíří se v období dešťů, skvrny této choroby jsou čím dál větší a způsobují zčernání slupky vlašského ořechu. Jak tato choroba vypadá, se můžete podívat na těchto fotografiích: images.app.goo.gl/FA…
Příčin zčernání zelené slupky u vlašských ořechů ale může být více, například bakteriální spála. Bylo by nejlepší vzít několik postižených plodů a listů a požádat nejbližšího zahradníka o pomoc. Využít také můžete zkušeností odborníků na zemědělských vysokých školách v Brně, Praze a v Českých Budějovicích, pokud je máte blízko.

Zdroj: diskuze Černání ještě zelené slupky ořešáku černání slupky na ještě nedozrálých ořeších vlašských ořechů

Jak sterilizovat ořechy

Potřebujete:

  • zhruba 350 g jader vlašských ořechů na 1 klasickou velkou sklenici (cca 0,7 l)

Postup:

Jak uchovat vyloupané vlašské ořechy? Nejprve je vyloupeme a důkladně vysušíme. To je opravdu nutné. Podobný postup provedeme i se sklenicemi, ve kterých se bude provádět sterilizace ořechů. Důkladně je omyjeme a hlavně vysušíme. Stejně si připravte také víčka. Používáme raději nová. Vyloupané vlašské ořechy nasypeme do připravených sklenic, párkrát sklenicí zatřepeme, ořechy poklesnou a pak se nám jich tam vejde více. Takto připravené a uzavřené sklenice naskládáme do zavařovacího hrnce. Zalijeme vodou zhruba do výše poloviny sklenic. Počkáme, než začne voda vařit, a poté sterilizujeme zhruba 10 minut. Stejně budeme provádět zavařování lískových ořechů. Takto nám vydrží zavařené ořechy zhruba dva roky. Nebo také ne, protože je spotřebujeme dříve. Skladujeme v chladu a temnu. Pokud sklenici s ořechy otevřete, nechte ji v lednici.

Zdroj: Zavařování ořechů

Babské rady na otoky rukou

Otok ruky vzniká často i z důvodu dlouhodobě snížené hladiny bílkovin v krvi. První pomocí od pocitu oteklých rukou je chlazení studenou vodou nebo obklady, masáž, klidová poloha s výše položenou končetinou, dostatečný pitný režim a dlouhodoběji pomůže vyvážená strava.

Vhodné jsou masáže alpou, používání emulze s arnikou (můžou i těhotné). Doporučuje se i alpa s kaštanem. Dále vitamin B (3x denně) a dávat si na ruce skotské střiky (oplachovat střídavě v teplé a studené vodě). Nejlepší je snažit se mít ruce nahoře, ale to je v běžném životě dost obtížné.

Zdroj: Co na otoky nohou

Jak vyčistit mikrovlnnou troubu

Pokud se snažíte o ekologický přístup při čištění mikrovlnné trouby, tak následující postup je tím pravým.

Postup

Nakrájíme citron na plátky a vyskládáme ho do misky nebo hlubokého talíře s vodou. Talíř nebo misku dáme do mikrovlnné trouby a zapneme na 3 minuty při maximálním výkonu (bez poklopu!!). Poté misku nebo talíř opatrně vyjmeme a prostor mikrovlnné trouby pečlivě vytřeme bavlněnou utěrkou. Zbavíme se tím usazených nečistot a zároveň mikrovlnnou troubu krásně provoníme.

Zdroj: Jak vyčistit troubu

Jak vyčistit mřížku v troubě

Pokud se mřížka nemyje pravidelně, usadí se na ní nečistota, která časem ztvrdne a už se jí tak snadno nezbavíte.

Pokud budete čistit znečištěnou mřížku, tak si připravte starý ručník, 1 hrneček čisticího prostředku na nádobí nebo prášek na praní.

Postup

Na dno vany položte starý ručník, abyste vanu nepoškodili. Na ručník položte mřížku a vanu naplňte horkou vodou. Do sklenice dejte šálek čisticího prostředku a promíchejte ho pořádně s trochou horké vody. Vylijte čisticí směs do vany a promíchejte. Povrch mřížky můžete ještě posypat čisticím prostředkem. Počkejte minimálně 5 hodin nebo ideálně nechte působit celou noc. Pak s pomocí houbičky na čištění pořádně vydrhněte špínu. Špína by se měla dát vyčistit rychle, protože vlivem čisticího prostředku změkne. Mřížka se vám bude lesknout a bude vypadat jako nová.

Zdroj: Jak vyčistit troubu

Osteofyt na ruce

Jako osteofyty se označují výrůstky. Jedná se o degenerativní změny vznikající mechanickou zátěží v průběhu života, přičemž dochází k degeneraci chrupavčitých částí kloubů. Osteofyt je kostní výrůstek vycházející z okostice (periostu). Většinou je reaktivního charakteru, například u kloubů postižených artrózou.

Zdroj: Bulka na kloubu prstu

Proč ořechy barví ruce

Slupky ořechů obsahují juglon,což je aromatická a barvicí látka. Juglon není dostatečně prozkoumaný a má potenciální mutagenní efekt, proto je brán jako mírně toxický a léčiva s jeho obsahem se užívají jen zevně. Na druhou stranu juglon umí apoteózu, totiž zničit buňku bez nekrotických procesů. A tak je jednou z látek, která má potenciál léčit rakovinu. Juglon je rozhodně jedovatý pro spoustu ostatních rostlin. Ostatně je klasickým případem alelopatie, tedy chemické války mezi rostlinami. Proto v okolí ořešáku spousta rostlin neroste a proto se ořešákové listí v kompostu špatně rozkládá.

Každý, kdo utrhl nezralý ořech a pokusil se rozloupnout zelenou slupku, velmi rychle zjistil, že má hnědé prsty. A protože ořechy barví téměř cokoliv, tuto vlastnost můžeme využít i na vlasy. Ty získají krásnou hnědou barvu a navíc prospějeme kůži na hlavě, tudíž i vlasovým cibulkám, protože jim poskytneme slušnou dávkou křemíku, vitamínu B, draslíku, selenu, vápníku a beta-karotenu. Odvar ze slupek připravíte tak, že zelené slupky nasekáte na menší kousky, zalijete je vodou a na staženém sporáku vaříte hodinu a půl až dvě. Vznikne velmi tmavá tekutina, kterou používáme po umytí hlavy na poslední opláchnutí vlasů. Při dalším mytí většina barvy zmizí. Další možností je vytvoření kašičky. Její výroba není složitá, jen si musíte ještě sehnat nějaký olej. Nejvíce se doporučuje kokosový nebo panenský olivový, ale pokud barvu z ořechových slupek zkoušíte poprvé, efekt splní vlastně cokoliv, co máte v kuchyni. Jestliže vám výsledek bude vyhovovat, tak si pro budoucí barvení vlasů pořiďte už něco kvalitnějšího. Slupky rozmixujte s vybraným olejem tak, aby vám vznikla kašička. Tu naneste v rukavičkách na vlasy, zabalte je do fólie a nechte účinkovat asi tak třicet minut. Nesmíme zapomínat na to, že ořech opravdu hodně barví, takže se snažte ve vaně či umyvadle všechno nepocákat a také si dávejte pozor na kůži na čele či obecně na obličeji a krku.

Zdroj: Hnědé ruce od ořechů


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Gabriela Štummerová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP