Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

KOLIK GRAMŮ VÁŽÍ JEDEN BÍLEK

OBSAH

Moučník z bílků

Ingredience: 7 bílků, 120 g cukru krupice, 100 g polohrubé mouky, 2 lžíce sekaných ořechů, 2 lžíce rozinek nebo pokrájených sušených meruněk, 2 lžíce krájené čokolády na kousky, 5 lžic oleje, špetka soli

Postup: Bílky mírně osolíme a našleháme s cukrem. Pak lehce do těsta vmícháme mouku a vše ostatní, už nešleháme. Pečeme ve vymazané a moukou nebo kokosem vysypané formě v předehřáté troubě asi 10 min na 150 °C, pak zmírníme a dopékáme dalších 10 min na 100 °C, až se vpíchnutá špejle nelepí. Tato bábovka oproti jiným bílkovým těstům neklesne, je možné ji péct i jako řezy na plechu ve vyšší vrstvě z dvojité dávky. Bílky, které právě nepotřebujeme, si schováme v lednici ve skleničce se šroubovacím víčkem. Na víčku si udělejte čárku, když do skleničky přidáte bílek, abyste věděli, kolik jich tam je. I po měsíci jdou takto uskladněné bílky našlehat. Jinak je možné je i zvážit. Jeden bílek má přibližně 25–30 g.

Zdroj: Rychlý moučník

Poradna

V naší poradně s názvem WWW.HOVĚZÍ POLEVKA-ČISTIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Trvalová Dagmar.

Jak vyčistit hovězí polévku.Mám vývar z hov. kostí a je bílý,Jak ho vyčistit i když jsem pěnu odebrala. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Hovězí vývar vyčistíte tak, že do horkého vývaru rozmícháte vaječný bílek bez žloutku. Bílek na sebe naváže všechny drobné nečistoty a jde pak dobře vychytat přes cedník. Výsledkem je průzračný vývar.

Zdroj: diskuze Www.hovězí polevka-čistit

Kapání bez žloutku

Suroviny:

  • bílek
  • 4 lžíce krupice
  • sůl
  • ½ lžičky mletého zázvoru

Postup:

Bílek rozšlehejte vidličkou, osolte, přidejte zázvor, krupici a vypracujte řidší těsto, které nechte chvíli stát. Potom kávovou lžičkou vykrajujte malé nočky a zavařte je do polévky. Vařte asi 8–10 minut.

Zdroj: Recepty na kapání do polévky

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPTY NA HOVĚZÍ VÝVAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý den, mohu se zeptat co uděláme se zbylým žloutkem???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Žloutek můžete použít například do třené bábovky. Na vyčištění vývaru je nutný pouze bílek. Žloutek vám prostě zbyde.

Zdroj: diskuze Www.hovězí polevka-čistit

Vejce na hniličku

Má táhlý žloutek a přitom tuhý bílek, vaří se 5 a půl až 6 minut. Špička vejce nahniličko se naklepává lžičkou, aby šla dobře loupat.

Zdroj: Vejce natvrdo

Poradna

V naší poradně s názvem PURINY A CIZRNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Pořízová.

Dobrý den,nezjistila jsem nikde,jak je na tom cizrna s puriny.Je to stejné jako hrách nebo čočka?Děkuji.Poř

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cizrna má nejméně purinů ze všech luštěnin, ale stále patří mezi potraviny s mírně vyšším obsahem purinů. V případě purinové diety doporučuji omezit spotřebu luštěnin na maximálně jeden šálek denně a konzumaci masa, drůbeže a ryb na maximálně 120 až 170 gramů na den. Pro doplnění potřebného množství proteinů využijte nízkotučné mléčné výrobky, ořechy, arašídové máslo a vajíčka, všechny uvedené patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Puriny a cizrna

Zastřená vejce

Je to vlastně vejce naměkko bez skořápky, které se vaří v octové vodě. Používá se do salátů nebo polévek a vypadá opravdu velmi lákavě. Do vroucí vody nalijte ocet, rozmíchejte a rozklepněte doprostřed hrnce vajíčko. Vajíčko lžící zlehka oválejte ve vodě tak, aby bílek obalil žloutek. Teplota vody by neměla být přehnaná! Po třech minutách zastřené vejce vyndejte sítkem. Když rozříznete bílek, vyteče z něj žloutek.

Zdroj: Vejce natvrdo

Poradna

V naší poradně s názvem LOSOS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..

muzu lososa na warfarin. obcas

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lososa i jiné ryby můžete jíst bez omezení, i když užíváte Warfarin. Maso lososa obsahuje jen velmi málo vitamínu K. Právě vitamín K ovlivňuje účinky Warfarinu. Ale pozor! Losos obsahuje i nějaké tuky (26 gramů na 200 gramů syrového masa) a je známo, že rybí tuk může přispívat ke vzniku krvácení. Proto je potřeba hlídat reakci svého těla, co se týče možného krvácení, vždy po konzumaci tučných ryb.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Vaření vajec

Vejce se dají vařit několika způsoby. Nejčastější je asi tento. Do malého kastrůlku dáme tolik vody, aby vejce byla ponořená. Vodu osolíme, přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, jak potřebujeme, naměkko, nahniličku nebo natvrdo. Vychladlá vejce oloupeme a můžeme podávat.

  • Aby vejce nepraskala, ohřejeme je nejdřív na pokojovou teplotu.
  • Aby vejce nepraskla, propíchneme širší stranu vejce jehlou.
  • Aby vejce nepraskla, do vody přidáme trochu octa.
  • Aby se vejce dobře loupala, po vaření je prudce zchladíme studenou vodou.
  • Vejce naměkko (ztuhlý bílek a syrový žloutek) vaříme 2–3 minuty.
  • Vejce na hniličku (ztuhlý bílek a napůl vařený žloutek) vaříme 5–6 minut.
  • Vejce natvrdo (ztuhlý bílek i žloutek) vaříme 8–10 minut.

Zdroj: Recepty z vařených vajec

Poradna

V naší poradně s názvem ROZTOK K MORENI MERPANEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin Lipka.

Dobrý den,
Váš přispěvek se mi moc libí,ale postrádam tam malou maličkost.Zajimá mně v jakém % roztoku Merpanu se česnek moří???To totiž nejde nikde vyčist.Mužete mi poradit.
Děkuji Lipka.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Pro moření česneku se použije Merpan v poměru 10 gramů na 10 litrů vody, přičemž se nechá působit po dobu 15 – 20 minut.

Zdroj: diskuze Roztok k moreni merpanem

Vejce naměkko

Má tekutý žloutek a někdy lehce i bílek, vaří se cca 4 minuty. Špička se odsekává nožem. Tekutý žloutek se vyjídá lžičkou.

Zdroj: Vejce natvrdo

Poradna

V naší poradně s názvem ŠKŮDCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Malinová.

máme samosprašnou mandloň a dělají se dírky na listech a na plodech klejotok.Co to může způsobovat a jak proti tomu zasáhnout ? Děkuji za odpověď. Jarmila

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Nejspíš půjde o suchou skvrnitost listů peckovin (Stigmina carpophila). Léčba není jednoduchá. Musí se začít na podzim, aby příští sezóna byla bez této plísně. Když se na konci října do začátku listopadu aplikuje síran zinečnatý v množství 2,5 gramu na jeden metr čtverečný na urychlení pádu listů, zabrání se tím pokračování nákazy. V opačném případě se na stromech může vytvořit vysoké množství spór této plísně, které následující jaro infikují listy. Na jaře se pak aplikují fungicidy jako prevence proti opakování nákazy. Důležité je aplikovat fungicidy jen, když je vlhké počasí, protože při častém stříkání hrozí vznik rezistence. Účinné fungicidy jsou ANTRE 70 WG, CUPROZIN PROGRESS, DEFENDER, DITHANE DG NEO-TEC, FUNGURAN PROGRESS, TALENT.

Zdroj: diskuze Škůdci

Vaření vajec na hniličku

Pokud je bílek uvařený a žloutek jen tak na půl syrový, je to vejce na hniličku. Takové vejce si uvaříme v malém kastrůlku s vodou zhruba za 5–6 minut.

Zdroj: Recepty z vařených vajec

Diskuze

V diskuzi HRÁCH SETÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Brož.

Je možno koupit hrách setý v balení po 500 g, s udáním ceny.
Děkuji Brož.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef Brož.

Objednávám 500 gramů hrachu (hrách setý)za výše uvedenou cenu na uvedené adrese"
Josef Brož
Karlova 817
407 77 Šluknov.
Děkuji.

Zdroj: diskuze Hrách setý

Vaření vajec naměkko

Vejce uvařené naměkko poznáme tak, že bílek je uvařený a žloutek syrový. Vaříme ho zhruba 2–3 minuty, potom vyndáme lžící z kastrůlku. Podáváme třeba k snídani ve speciálním držáčku na vajíčka.

Zdroj: Recepty z vařených vajec

Diskuze

V diskuzi POSTŘIK NA LIBEČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mičkajan.

na libečku se mně tvoří hnědé skvrny jako od nějakého hmyzu a začíná schnout může mně někdo poradit? Děkuji za vaše rady

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela.

Dobrý den, mám letos ze semínek vypěstovaný libeček , jeden je v květináči na balkóně a jeden doma. Listy má kropenatý, i když vyrostou nový.... zalévám jen zeminu, tak že asi spálený od sluníčka není....nevím kde je chyba, poradíte mi prosím
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Postřik na libeček

Poleva paní Brýdové

Ingredience: 1 bílek, 140 až 150 g extra jemného cukru, trochu citronové šťávy, 2 lžíce solamylu

Postup: Šlehejte elektrickým metlovým šlehačem 1 bílek a přidávejte postupně cukr, solamyl a citronovou šťávu. Hotová poleva se nesmí roztékat, ale ani nesmí být tak hustá, že nejde vytlačovat ze sáčku. Hustotu vyzkoušejte na vzorku a případně korigujte přidáním citronové šťávy, kterou také přeceďte přes sítko, aby se do polevy nedostala dužina nebo jadérko. Pokud nechcete přidat citronovou šťávu, můžete polevu zahustit solamylem.

Zdroj: Recepty na perníčky, které jsou hned měkké

Diskuze

V diskuzi ANTURIE - PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobrý den,
mám doma anturii, dostala jsem ji od mamky, která anturii také má. Jelikož ji má hodně rozrostlou poprosila jsem ji jestli ji nezkusí rozmnožit řezem. Tak jsem dostala od ní jeden výhonek. Teď už mám anturii zhruba 2 roky. Roste mi pouze jeden výhonek a mám strach, aby se mi rostlina po čase nezlomila. Mám ji tedy zpevněnou dřevěnou tyčkou. Rostlina však roste stále do výšky. Vždy vyroste jeden list a následně pak jeden květ. Chtěla bych, aby se rostlina rozrůstala také do šiřky, aby vyrostlo více výhonků. Lze toho nějakým způsobem docílit? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Stehlíková.

Mám ten samý problém, roste mi také do výšky, list pak květ. Právě má 2 květy a je vydět další květ. Rostlina má už přes půl metru. Už i uvažuji že jí rozstříhám a zkusím štěstí.

Zdroj: diskuze Anturie pěstování

Kyselina citronová – využití při praní

Kyselina citronová pomáhá v odstranění vodního kamene. Jak na to? Nasypte jeden hrnek kyseliny citronové do nádobky na prášek a druhý hrnek do bubnu pračky, poté nastavte program praní na vyšší teplotu a zapněte pračku.

Takto můžete jednoduše vyčistit buben pračky:

Postup: Do prázdného bubnu nasypeme 250 gramů kyseliny citronové a necháme pračku prát naprázdno při teplotě 50–60 °C.

Zdroj: Čištění pračky kyselinou citrónovou

Poradna

V naší poradně s názvem PIERIS JAPONICA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Balašová.

Dobrý den ,
chtěla jsem se zeptat jestli je rostlina pieris japonica ( mountain fire )
jedovatý pro domácí zvířata a v jakém množství .Je možné že způsobí uhynutí malých koziček ?

Děkuji za odpověď , Balašová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Japonský pieris je jedovatý. Je jedovatý úplně stejně, jako rododendron. Obě rostliny totiž obsahují šedé toxiny, tak zvané polyhydroxylované diterpeny. Toxická dávka zelené rostliny u skotu a koz je 0,2-0,6% tělesné hmotnosti zvířete, takže když malá kozička váží 15 kg, tak je pro ni smrtelná dávka 30 až 90 gramů této rostliny.
Mezi hlavní příznaky patří:
- nadměrné slinění, zvracení a bolest břicha, které se obvykle projeví 6-8 hodin po konzumaci rostliny;
- svalová slabost a neobvyklý klid;
- zrychlený srdeční tep s komorovou tachykardií, arytmie;
- zrychlená dýchací frekvence;
- u těžce otrávených zvířat dochází ke křečím.
Léčba
Neexistuje žádná specifická léčba otravy polyhydroxylovanými diterpeny. Pokud nedojde k aspirační pneumonii, tak se zvířata obvykle sama zotaví. Aspirační pneumonie je typ plicní infekce, která je způsobena vdechnutím obsahu žaludku. Při otravě může pomoci aktivní uhlí a projímadlo.
Pokud kyzy dlouhodobě spásají japonský pieris, tak pak začnou rodit mrtvá kůzlata, projeví se u nich tak zvaná mumifikace plodu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pieris japonica

Jak uchovat vánoční cukroví

Během vánoc a adventu úplně postačí, když cukroví dáte do papírové krabice na dorty, kterou dáte do pevného igelitu a takto zabalené to dáte do stínu na balkon. Mírný mráz ani déšť tomu nevadí. Domů si vždy naberte jen tolik, kolik sníte za jeden den.

Pokud vám zbyde cukroví po vánocích, tak pro jeho uchování je nejlepší hluboké zmrazení ve vakuové misce. O velikonocích nebo na Valentina pak budete mile překvapeni jeho čerstvostí a skvělou chutí.

Zdroj: Nejlepší recepty na vánoční cukroví

Jak snížit pH vody kyselinou citronovou

pH je jedním z nejdůležitějších parametrů bazénové vody. Udržování v optimálních podmínkách vám umožní užívat si křišťálově čistou vodu s menší údržbou a také prodloužíte životnost bazénu. pH je měřítkem stupně kyselosti a zásaditosti vody. V bazénu se tato hodnota může pohybovat mezi 7,2 a 7,6 , a je třeba jednat, pokud vidíme, že jde mimo tento rozsah.

Když pH klesne pod 7,2, voda se stává kyselou, což způsobuje různé problémy jak lidem, tak materiálům bazénu. Na jednu stranu může způsobit podráždění pokožky, očí nebo sliznic koupajících se, na druhou stranu urychlí opotřebení materiálů tvořících bazén a můžeme se ocitnout v problémech s korozí na schodech, ventilech, čerpadlech nebo v samotném filtru.

Místo toho, když pH stoupne nad 7,6, voda se stane příliš zásaditou. V tomto případě také zjišťujeme, že pokožka koupajících se je podrážděná a suchá a navíc se podporuje vzhled zbytků vápníku na hladině bazénu. Mění se také vzhled vody, která získává více zakalený nebo neprůhledný vzhled a snižuje se účinek chlóru. To způsobí snížení dezinfekční schopnosti, čímž se zvýší přítomnost a růst řas ve vodě.

pH je základním parametrem pro údržbu bazénu a důrazně doporučujeme provádět pravidelnou kontrolu, abyste se ujistili, že voda a její hladina pH jsou v optimálním rozmezí. Doporučujeme vám provést alespoň jeden týdenní odečet jeho hladiny a rychle jednat, když jeho hodnota překročí toleranční limity.

Kolik gramů kyseliny citrónové ke snížení pH?

Množství kyseliny citronové závisí na aktuálním pH, respektive na počtu bodů, o které je třeba pH snížit. Skutečné množství tedy zjistíte až na místě, kdy do vody přidáváte kyselinu citronovou a zároveň měříte pH bazénové vody. Kyselinu do bazénu přidávejte naředěnou. V 50 litrech vody rozpusťte jednu lžíci kyseliny citrónové 17 gramů. Tím získáte kyselou vodu, kterou pak dávkujte do bazénu.

Zdroj: Kyselina citronová do bazénu

Kuře s nádivkou

Suroviny (na 1 porci):

  • 100 g kuřecích řízků
  • hladká mouka
  • houska (stará 1 den)
  • šunka
  • odstředěné mléko
  • bílek
  • máslo
  • sůl
  • petržel nebo pažitka

Postup:

Očištěný kuřecí řízek nařízněte a udělejte kapsu, do ní vložte nádivku, kterou připravíte následujícím způsobem: housku namočte v mléce, dobře vyždímejte, přidejte lžičku másla, vyšlehaný bílek, nakrájenou šunku, zelenou nať a sůl a celou směs dobře propracujte. Jakmile naplníte kapsu, zajistěte ji nití či párátky. Řízky s nádivkou pak položte do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku, podlijte vodou a dejte péct. Po upečení můžete dát do vývaru kousek másla. Nejvhodnější přílohou budou vařené brambory nebo rýže. Na jaře si můžete pokrm dozdobit mladými kopřivami.

Zdroj: Zdravé recepty na snížení cholesterolu

Kokosové na ozdobu (nepečené)

  • 125 g másla
  • 250 g cukru moučka
  • 100 g kokosu
  • bílek
  • 1 polévková lžíce rumu

Všechny přísady zpracujeme na těsto. Důležité je, aby formičky byly vypláchnuty vodou. Poté se do nich přidá těsto a vyklepnou se. Mohou se spojit marmeládou, nebo pokud jsou malé, dají se použít na ozdobu lineckého cukroví.

Zdroj: Nejlepší recepty na vánoční cukroví

Citronová poleva na perník

Ingredience: 1 bílek, 200 g moučkového cukru (prosátého), 1 lžíce citronové šťávy

Technologický postup: Vše dáme do mísy a šleháme, velice dlouho, až je poleva tuhá a neskapává ze lžíce. Plníme do sáčku na zdobení anebo do tvrdého igelitového sáčku. Ustřihneme růžek a malujeme na perníčky. Necháme uschnout a srovnáme do krabiček na uležení.

Zdroj: Citrónová poleva

Výhody použití sírového mýdla na svrab

U této metody nebyl hlášen žádný případ sírové dermatitidy. Obsah síry v mýdle je 18 procent a pro tři aplikace na dospělé tělo postačí celkem 30 gramů tohoto mýdla. Při jedné aplikaci se využije přibližně 1,8 gramu síry. Tento přípravek je snadno použitelný a nepoškozuje oblečení. Sírové mýdlo může být použito i v jiných dermatologických podmínkách, kdy je indikována sírová mast na velké plochy nebo jako profylaxe proti parazitům.

Zdroj: Sírové mýdlo na svrab


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Válková

Mgr. Jiří Dvořák


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP