Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

LANGOŠE Z BÍLÉHO JOGURTU BEZ KYNUTÍ

OBSAH

Langošejogurtu bez kynutí

Ingredience: 1 hrníček jogurtu, 2 hrníčky hladké mouky, necelá kávová lžička sody, 1/3 kávové lžičky soli, olej na smažení, suroviny na dochucení dle vlastního výběru

Postup: Mouku smícháme se sodou a solí. Ke směsi přidáme jogurt a vypracujeme vláčné jogurtové těsto na langoše. Vzhledem k tomu, že nečekáme na kynutí, rovnou tvoříme placičky, které osmažíme z obou stran na rozpáleném oleji. Následně podle chuti nekynuté langošejogurtu dochutíme.

Tip: Vynikající jsou sypané cukrem a skořicí. Zkuste i tuto netradiční sladkou variantu.

Zdroj: Langoše z bílého jogurtu

Poradna

V naší poradně s názvem PĚSTOVÁNÍ VINNÉ RÉVY PRO ZAČÁTEČNÍKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel V. Žitek.

Na hroznu bílého vína ve skleníku se objevil šedivý povlak.Předpokládám, že se jedná o nějakou plíseň. Poradí mi někdo, čím bych měl hrozny ošetřit? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Šedý povlak bude nejspíše padlí révy vinné. Porovnat to můžete s těmito fotografiemi, na kterých je vidět padlí révy vinné: www.google.com/image…
Je to onemocnění způsobené houbovým patogenem Erysiphe necator a projevuje se jako popelavě šedý až bílý práškový výrůstek na zeleném pletivu révy. Postihuje jak stolní hrozny, tak vinné hrozny. Pokud se nekontroluje, může způsobit vážné ztráty na úrodě a zhoršit kvalitu vína. Efektivní ochrana fungicidy začíná už na jaře. V pozdějších etapách vývoje hroznů je již obrana ztížena dodržováním ochranných lhůt před sklizní. Proti padlí se používají fungicidy Discus, Dynali, Kumulus, Topaz nebo VitiSan.

Zdroj: diskuze Plíseň na hroznovém víně

Rychlé langošejogurtu

Ingredience: 1 kelímek bílého jogurtu (cca 150 g), 2 kelímky hladké mouky, 1 kávová lžička soli, 1 kávová lžička prášku do pečiva, olej, česnek, kečup, tatarská omáčka, sýr

Postup: Jogurt, mouku, prášek a sůl smícháme, vypracujeme těsto, které dáme do uzavíratelné misky a umístíme na 30 minut do chladničky. Potom těsto vyválíme, vykrojíme kolečka (třeba skleničkou) a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme při 180 °C cca 8 minut (podle trouby) dorůžova. Upečené potřeme olejem s rozetřeným česnekem, potom kečupem nebo tatarkou (podle chuti) a posypeme sýrem.

Zdroj: Langoše z bílého jogurtu

Poradna

V naší poradně s názvem VINNÁ RÉVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zahradník.

Podzimní řez vinné révy se standardně neprovádí. Řez se provádí až v únoru. Během podzimu dřevo ještě dozrává a není připraveno na zkracování. Nejlepší období pro řez vinné révy je únor - doba, kdy odezní největší mrazy. Teprve pak se provádí řez vinné révy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří Martinek.

Koupil jsem sazenici bílého venkovního vína, dopravena byla bez poškození.
Na letorostech jsou po střihu (zkrácení) černé plošky.
Otázka: Poroste víno dál ? Nejsou zčernalé plošky střihu na závadu ?
Předem děkuje začátečník za odpověď !
Jiří Martinek

Zdroj: diskuze Řez vinné révy na podzim

Co závěrem

Langoše, langoše a zase langoše, ale co to je, kde se vzaly? Jedná se o maďarské placky, které se dají koupit i u stánků s rychlým občerstvením, ale často jakmile jdete kolem, rázem vás chuť koupit si je přejde. Důvodem je nevábná vůně přepáleného oleje. No ale co s chutí, když už máte podrážděné chuťové pohárky. Není nic jednoduššího, než si langoše připravit doma. Jedná se o schůdnější variantu, a dokonce mnohem lepší, ale ani v tomto případě nelze mluvit o zcela dietním pokrmu.

Můžete si je doma připravit na mnoho způsobů, záleží na tom, na který z nich budete mít chuť. Jedinou nevýhodou tohoto pokrmu je, že se langoše smaží, i když se původně pekly v peci. Tak do toho, vyzkoušejte výše popsané recepty.

A jaký recept na langoše máte vy? Pochlubte se!

Zdroj: Langoše z bílého jogurtu

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ VÝROBA SÝRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Soňa Kroupová.

Dobrý den, doma jsem si často dělala "Lučinu" z kupovaných jogurtů. Poprvé jsem to zkusila z čerstvého kravího mléka. Počkala jsem do druhého dne, stáhla z vršku smetanu. Mléko jsem zahřála na 37°C a vmíchala jsem jihočeský smetanový jogurt. Zabalila do péřovky a nechala do druhého dne. Teď už je to asi 3 dny v chladu, ale jogurt je mazlavý, jakoby slizký. Nevím, kde jsem udělala chybu. Předem moc děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Čestmír.

Dobrý den.
Chybu jste udělala v teplotě. Jogurt zraje při teplotě
42 - 45 stupňů celsia, Výroba trvá při této teplotě 6 hodin.
Já používám jogurtovač Bravo (cca 500 Kč). Studené mléko
jakékoliv i z krabice se smíchá se čtvrt kilem jogurtu,
naleje do skleniček a nechá v jogurtovači hodin. Pak se dá do
lednice vychladit. Můžete použít i termosku, do peřin nebo
domácí pekárnu, která má funkci kvašení. Důležité je dodržet
teplotu, delší čas nevadí.

Zdroj: diskuze Domácí výroba sýra

Tipy

Langoše se potírají prolisovaný česnekem, kečupem a sypou strouhaným sýrem (eidam, ementál, a podobně). Existují ale i jiné varianty. V Maďarsku je najdete i s lečem nebo šunkou. Sladké varianty se doplňují zakysanou smetanou, tvarohem, nebo jogurtem, k tomu se sypou skořicí a cukrem. Také chutnají zajímavě potřené marmeládou nebo Nutellou, což ocení hlavně děti.

Zdroj: Langoše z bílého jogurtu

Poradna

V naší poradně s názvem ŠKŮDCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila.

Začaly se nám kroutit listy živého plotu z habru. Nejdříve se začne list kroutit od špičky
a pomalu se kroutí a roluje do středu. Objevili jsme na spodní straně listu malinkatého
bílého broučka. Museli jsme použít lupu abychom ho viděli. Nikde se nemohu dočíst
o jakou nemoc habru jde. Děkuji za radu.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Použijte na celý živý plot postřik přípravkem Actara. Ten se vstřebá do rostliny a zůstane v ní po dobu dvou měsíců. Když se pak pokusí jakýkoliv škůdce přisát na cévní systém této rostliny nasaje i tento přípravek a ihned hyne. V době růstu postřik opkujte po dvou měsících každý rok.

Zdroj: diskuze Škůdci

Langoše ze zakysané smetany

Ingredience: 5 dkg droždí, 4,5 dl mléka, 200 ml kysané smetany, 1 kg hladké mouky, 1 vejce, 20 dkg eidamu, olej na smažení, na dochucení česnek a kečup

Postup: Všechny ingredience na těsto smícháme dohromady (mouku, droždí, mléko, vejce a kysanou smetanu), vypracujeme hladké těsto a dáme do mikroténového sáčku do lednice, kde těsto vydrží i několik dní. Můžeme z něj stále odebírat podle potřeby. Z těsta tvoříme placky asi o velikosti dlaně a v rozpáleném oleji usmažíme. Langoše z kysané smetany potřeme česnekem, kečupem a posypeme nastrouhaným sýrem.

Tip: Těsto ještě trošičku přibude kynutím, takže pro čtyřčlennou rodinu stačí těsto z poloviční dávky.

Zdroj: Langoše z bílého jogurtu

Příprava

Langoše se mohou smažit nejen ve vysoké vrstvě oleje, jde to i na menším množství. Aby placky nebyly moc mastné, můžete je otřít do ubrousku.

Také se dají péct v troubě jako dietní verze – na pečicí papír dejte placky a pečte z obou stran 4–5 minut při teplotě 230 °C. Nebo vymažte plech olejem, vložte na chvíli do trouby a až bude olej rozehřátý, umístěte na něj placky. Pečte několik minut při teplotě 230 °C z jedné strany a následně je otočte.

Těsto se může připravovat i bez mléka, jen klasicky s vodou.

Zdroj: Langoše z bílého jogurtu

Diskuze

V diskuzi PLÍSEŇ NA HROZNOVÉM VÍNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Dolínek.

Dobrý den,
mám druhý rok ve skleníku sazeničku bílého a modrého skleníkového hrozna.
Dnes jsem kontroloval skleník a zaléval zbývající saláty a objevil jsem na větvích hroz.vína nějakou bílou plíseň.
Prosím o radu čím postříkat.Skleník i v tomto ročním počasí dost větráme,je z akrylátu.
V loňském roce jsme nic podobného nepozorovali.
Děkuji za odpověď.
Jiří Dolínek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel V. Žitek.

Na hroznu bílého vína ve skleníku se objevil šedivý povlak.Předpokládám, že se jedná o nějakou plíseň. Poradí mi někdo, čím bych měl hrozny ošetřit? Děkuji.

Zdroj: diskuze Plíseň na hroznovém víně

Langoše expres

Suroviny:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g bílého jogurtu
  • 42 g droždí
  • kypřicí prášek do pečiva
  • ¼ l mléka
  • 1 lžička cukru
  • špetka soli
  • olej na smažení
  • česnek, kečup, tvrdý sýr a jiné ingredience dle chuti

Postup:

Do misky nalijeme vlažné mléko, přisypeme lžičku cukru, lžíci hladké mouky, rozdrobíme droždí. Vše zamícháme a necháme asi 10 minut vykynout. Ve větší míse smícháme hladkou mouku, jogurt, špetku soli a kypřicí prášek. Přidáme vykynutý kvásek a umícháme těsto. Nenecháme ho kynout, ale ihned tvoříme bochánky, které roztahujeme na požadovanou velikost – asi jako bramboráky. Poté smažíme na pánvi na rozpáleném oleji po obou stranách. Hotové langoše je možno potřít kečupem smíchaným s rozmačkaným česnekem a posypat nastrouhaným sýrem. Kdo má jiné chutě, ozdobí dle vlastní fantazie.

Zdroj: Recepty na langoše

Poradna

V naší poradně s názvem ORCHIDEJE S.O.S. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Dobrý den, moc Vás prosím o pomoc .Mám několik let na oknech orchideje /celkem 22 květináčů/ a vždy jsem se mohla pyšnit ,když skoro všechny najednou kvetly- byla to nádhera až 300květů najednou.Loni se mi na nich začalo objevovat něco bílého ,lepkavého,nejdříve na listech postupně i na květech.Poradili mi umýt vše v mýdlové vodě,což jsem udělala,ale vydrželo to jen na chvíli, tak jsem všechny přesadila do doného substrátu na orchideje,moc dlouho to nevydrželo a je to tam zase.Doporučili mi v květeně postřik proti sviluškám VERTIMEC 1.8EC,ale žádný účinek nevidím. Prosím poraďte mi někdo ,nerada bych o ně přišla. Děkuji za rady Monika
Ps: přikládám pár fotek.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Kupte si postřik s názvem Actara 25 WG a tím postříkejte všechny napadené rostliny. Actara v sobě obsahuje jed, který rostlina do sebe vstřebá a stane se tak na dva měsíce jedovatou pro všechny škůdce kteří na ní žijí a sajou její mízu. Stačí to nejmenší balení, které i tak vydrží na několik let. Zde je seznam obchodů, kde se dá Actara koupit: www.zbozi.cz/hledani…

Zdroj: diskuze Plíseň na orchidejích

Jogurtový dresink s koprem

Ingredience: 1 kelímek bílého jogurtu, snítka kopru, 1 stroužek česneku, sůl, pepř

Postup: Do kelímku od jogurtu přidáme nadrobno posekaný kopr a rozetřený česnek. Důkladně promícháme a dochutíme solí a pepřem.

Zdroj: Jogurtový dresing

Poradna

V naší poradně s názvem BOBKOVÝ LIST V KVĚTINÁČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiri Fabian.

Dobry den, prosim o radu.... Co je to za parazita na listech vavrinu? Nejaky podtyp puklice...? A jaky tedy postrik na vzrostly strom (Chorvatsko)?
Za odpoved predem dekuji.
Fabian Jiri

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Vypadá to jako Trioza alacris, což je ploštice sající mízu z čeledi Triozidae, která vytváří hálky na listech vavřínu vznešeného (laurus nobilis). Nachází se v Evropě. Jak vypadá je vidět tady: www.google.com/image…
Trioza alacris způsobuje, že okraje listů ztloustnou a srolují se dolů a vytvoří světlé, podlouhlé váčky. Tyto hálky mohou v létě ubytovat dvě generace až třiceti bledězelených nymf, které jsou pokryty chmýřím z bílého vosku. Dospělci obvykle přezimují v podestýlce, ale mohou přezimovat i v hálce. Mezi druhy vavřín, které trpí tímto škůdcem, patří vavřín azorský (Laurus azorica), vavřín vznešený (Laurus nobilis), Laurus novocanariensis a Persea indica.
Co s tím dělat?
Je to svízel, protože tyhle potvory jsou chráněni voskem a kontaktní insekticid nebude dostatečně účinný, aby zneškodnil všechny tvory. Je to stejně těžké, jako u puklic, které zmiňujete.
Doporučena je ekologická léčba, při které se napadené listy nejprve omyjí draselným mýdlem, aby se očistil list od medovice vylučované hmyzem, a poté se aplikuje neemový olej k boji proti hmyzu. Kúra se opakuje týdně, dokud neuvidíte, že nákaza ustupuje.
Pokud to nepomůže, nebo chcete radikální řešení, tak pak je na řadě systémový insekticid, který si rostlina natáhne do sebe a rozprostře ho po celém svém těle. Stane se tak po určitou dobu jedovatou pro všechen hmyz, který ji saje mízu. Problém je, že se tím na dlouhou dobu znemožní použití listů při vaření.
Existují poznatky o účinku acetonu při hubení těchto škůdců. Podle nich je třeba rostlinu na 24 hodin umístit do velkého pytle na odpadky a dovnitř umístit 20 ml acetonu na 100 litrů prostoru pytle, aby se mohl přirozeně vypařit.

Zdroj: diskuze Bobkovy list a puklice

Tatarka z jogurtu II.

Suroviny:

  • 150 g bílého jogurtu
  • sůl, pepř
  • hořčice dle chuti
  • trochu hnědého cukru
  • 2 nakládané okurky
  • lák z okurek (dle chuti)

Postup:

Kyselé okurky nastrouhejte na jemném struhadle a vmíchejte do jogurtu. Poté přidejte všechny ostatní ingredience a dobře promíchejte.

Zdroj: Postup a recepty na domácí tatarku

Langoše bez kynutí

Suroviny:

  • 1/2 kg hladké mouky
  • kostka droždí
  • lžička soli
  • 3,5 dcl mléka

Postup:

Droždí dáme do teplého mléka a rozmícháme. Nenecháme ho kynout. Když bude těsto ještě tuhé, přidejte raději ještě mléko, těsto se pak lépe rozvaluje. Děláme placky, které pečeme v rozpáleném fritovacím hrnci, kde se krásně na těstě udělají puchýře (samozřejmě můžete smažit i na pánvi). Když těsto nespotřebujete, můžete ho dát do lednice a použít druhý den, pravděpodobně trochu nakyne, ale to nevadí.

Langoše pomažeme česnekem, posypeme sýrem a ozdobíme kečupem. Pokud máte chuť na sladké, můžete si langoš namazat i marmeládou nebo posypat Grankem.

Zdroj: Recepty na langoše

Jednoduché langoše

Suroviny:

  • 500 g hladké mouky
  • 400 ml mléka
  • půl lžičky cukru
  • půl lžičky soli
  • 1 kvasnice
  • kečup, česnek podle chuti, nastrouhaný sýr

Postup:

Kvasnice rozdrobíme do trochy vlažného mléka s cukrem a necháme pracovat. Kvásek poté přidáme k mouce, zbytku mléka, dosolíme a vypracujeme hladké těsto. Necháme 30 minut v teple kynout. Vezmeme kousek těsta, trochu vyválíme na pomoučeném válu a prsty roztáhneme do stran. Jde to dobře, toto těsto se netrhá. Smažíme dozlatova z obou stran. Během kynutí si můžeme oloupat česnek, který pak prolisujeme do kečupu, jímž hotové langoše potíráme. Navrch sypeme sýrem. Dobrou chuť!

Zdroj: Recepty na langoše

Minilangošejogurtu

Ingredience: 1 bílý jogurt, 2 kelímky polohrubé mouky, sůl, 1 lžička jedlé sody, kečup, česnek, strouhaný sýr, olej na smažení

Postup: Do mísy dáme 1 jogurt, poté kelímkem od jogurtu odměříme 2 kelímky polohrubé mouky, přidáme1 lžičku sody a 1/4 lžičky soli. Vypracujeme těsto, které rozválíme na slabou placku, a malou formičkou vykrojíme kolečka. Ty pak smažíme na pánvi v rozpáleném oleji. Vyndáme na ubrousek, přes který se trochu odsaje mastnota z langošů. V misce rozmícháme trochu kečupu s utřeným česnekem a tím teplá kolečka potřeme. Nakonec posypeme nahrubo strouhaným sýrem.

Tip: Tyto minilangoše jsou vynikající pochoutkou k vínu, nebudete stačit rozdávat recepty, jak jsou výborné. Na dětskou party je můžete ochutit na sladko.

Zdroj: Langoše z bílého jogurtu

Jogurtový dressing na lososa

Ingredience: 3 polévkové lžíce bílého jogurtu, 1 lžíce citronové šťávy, trocha citronové kůry, čerstvá petrželová nať

Postup: V malé misce smícháme tři velké lžíce bílého jogurtu se lžící citronové či limetkové šťávy, citronovou kůrou a trochou nasekané petrželky. K rybám se hodí něco kyselého, proto se vždy do jídel z ryb přidává trochu citronu (kůra, šťáva či obojí).

Zdroj: Jogurtový dresing

Langoše video

Zde se můžete podívat na přípravu langošů.

Zdroj: Recepty na langoše

Drožďová pomazánka s tvarohem

Ingredience: 250 g měkkého tvarohu, 2 kostky droždí, 1 cibule, 1 vejce, 2 lžíce bílého jogurtu, bylinky, sůl

Technologický postup: Osmahneme cibulku, přidáme droždí a necháme ho rozpustit. Po rozpuštění droždí přidáme osolené vajíčko, a až bude hotové, stáhneme z plotny. Přidáme tvaroh a případně podle konzistence trochu bílého jogurtu a podle chuti dosolíme. Vmícháme bylinky nebo nasekanou jarní cibulku.

Zdroj: Drožďová pomazánka

Jogurtové lívance

Suroviny:

  • 400 g bílého jogurtu
  • 3/4 kelímku (od použitého jogurtu) hrubé mouky
  • 2 menší vejce
  • trochu mléka
  • lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • olej

Postup:

Smícháme jogurt, mouku, prášek, vejce a sůl a zředíme mlékem na hustotu lívancového těsta. Necháme chvíli odstát a na oleji smažíme lívanečky. Mažeme džemem nebo posypeme strouhaným tvarohem se skořicí.

Zdroj: Recepty na jogurtové pečivo


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP