Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

LIVANECKY

OBSAH

Lívanečky bez droždí

Ingredience: 1 balíček kypřicího prášku, 1 l mléka, 1 lžička mleté skořice, 1 hrnek hladké mouky, 1 vejce. Na potření: marmeláda. Podle potřeby: olej na smažení.

Postup: Nejdříve smícháme mléko, vejce, mouku, kypřicí prášek a pro doplnění chutě skořici, která tam ale být nemusí. Těsto na lívanečky dobře promícháme. Mělo by být dost husté, kdyby se nám zdálo řídké, přidáme ještě mouku. Na talíř vedle pánve na smažení si připravíme ubrousky, jež budeme pokládat na čerstvě usmažené lívanečky, aby nebyly tak mastné. Lívance smažíme na mírném plameni z obou stran dozlatova. Hotové (a rychlé) lívanečky mažeme marmeládou nebo povidly a zdobíme podle fantazie šlehačkou či ovocem.

Zdroj: Lívanečky

Lívanečky ze zakysané smetany

Ingredience: 380 g zakysané smetany, 16 polévkových lžic polohrubé mouky, 2−3 lžíce cukru krystal, 2 lžičky prášku do pečiva, špetka soli, 3 vejce.

Postup: Do mouky zamícháme prášek do pečiva a všechny ostatní suroviny. Těsto by nemělo být řídké jako těsto na palačinky. Pečeme v lívanečníku na oleji z obou stran. Lívanečky se hezky propečou a při obracení těsto neteče. Vyndáváme je na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk. Hotové lívance ozdobíme šlehačkou, na kterou položíme buď čerstvé ovoce, nebo lžičku džemu. Z této dávky připravíme asi 25 lívanečků.

Zdroj: Lívanečky

Lívance z ovesných vloček a tvarohu

Suroviny:

  • 150 g ovesných vloček
  • 1 tvaroh ve vaničce
  • 1 vejce
  • mléko dle potřeby
  • cukr
  • olej na smažení

Postup:

Ovesné vločky rozdrtíme v drtiči na prášek. Dáme do misky, přidáme tvaroh, trošku cukru, vejce. Mléko přilejeme dle potřeby. Vytvoříme kaši. Rozpálíme pánev s trochou oleje a lžící tvoříme menší lívanečky. Pečeme z obou stran do zlatova. Lívanečky mažeme marmeládou nebo sypeme skořicovým cukrem.

Zdroj: Lívanečky z ovesných vloček

Recept na kynuté lívanečky

Ingredience: 200 g hladké mouky, 200 g polohrubé mouky, 50 g cukru krupice, ½ l vlažného mléka, 2 vejce, ½ kostky droždí (20 g), ½ balíčku vanilkového cukru, špetka soli, trocha strouhané citronové kůry.

Postup: Nejprve v míse smícháme rozdrobené droždí s 1 lžící cukru a směs zalijeme trochou vlažného mléka. Přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Přidáme ostatní suroviny a vymícháme hladké lívancové těsto, které necháme půl hodiny kynout. Pánev potřeme olejem a malou naběračkou tvoříme lívanečky nebo můžeme použít lívanečník. Smažíme z obou stran. Hotové lívanečky posypeme moučkovým cukrem a „staročeským sypáním“, to jest směs koření a třtinového cukru.

Zdroj: Lívanečky

Lívanečky z kefíru

Ingredience: 250 g polohrubé mouky, 1 vejce, špetka soli, 1 a ½ lžičky cukru, 1 lžička jedlé sody, 1 kefír (500 ml).

Postup: Všechny přísady spojíme a vytvoříme těsto, z něhož můžeme hned smažit lívance na lívanečníku. Výhodou těchto lívanců je, že odpadá kynutí. Hotové lívance obalujeme ve skořicovém cukru.

Zdroj: Lívanečky

Lívance z ovesných vloček fitness

Suroviny:

  • 100 g ovesných vloček
  • 1 vejce
  • 150 ml mléka
  • špetka skořice
  • jogurt nebo tvaroh
  • banán či jiné ovoce na ozdobu

Postup:

Bílek vyšleháme do pěny, k němu postupně přidáme žloutek, vločky, mléko a skořici. Z této směsi tvoříme malé lívanečky a klademe je na rozpálenou suchou pánev. Pečeme do zlatova z obou stran. Hotové ozdobíme tvarohem nebo jogurtem a kousky ovoce, například banánem. A proč jim říkáme fitness lívanečky? Protože jsou bez tuku, cukru a mouky. Prostě zdravé a výživné.

Zdroj: Lívanečky z ovesných vloček

Lívanečky z podmáslí

Ingredience: 250 ml podmáslí, 60 g cukru krupice, 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva, 2 vejce, 250 g hladké mouky, 60 g rozpuštěného másla, 150 g jahod nebo borůvek (čerstvých nebo mražených). Na smažení: 3 lžíce másla.

Postup: Do velké mísy prosejeme mouku a prášek do pečiva. Přidáme cukr a rozšlehaná vejce s podmáslím a rozpuštěným máslem. Na pánvi rozehřejeme kousek másla a malou naběračkou na ni nalijeme trochu těsta, které rozetřeme na placičku a posypeme borůvkami nebo drobnými jahodami. Když se na povrchu těsta začnou tvořit bubliny, opatrně lívanec otočíme a dopečeme. Hotové lívanečky můžeme podávat s medem.

Zdroj: Lívanečky

Lívanečky z ovesných vloček

Ingredience: 1 l mléka, 1 kostka droždí, 1 vejce, 250 g hladké mouky, 250 g ovesných vloček, 1 lžička cukru (na kvásek). Na potření: 200 g borůvkové marmelády. Na smažení: 80 ml oleje.

Postup: Část mléka mírně ohřejeme, přidáme lžíci mouky, lžičku cukru a rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek. Mezitím v míse smícháme zbytek mléka s moukou a vejcem, přidáme ovesné vločky a poté i vzešlý kvásek. Těsto promícháme a necháme půl hodiny v teple kynout. Potom na malém množství oleje smažíme na lívanečníku placičky. Hotové lívanečky s ovesnými vločkami podáváme potřené borůvkovou marmeládou.

Zdroj: Lívanečky

Lívance z ovesných vloček bez vajec

Suroviny:

  • 0,5 l mléka
  • 150 g mletých ovesných vloček
  • 200 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • mletá skořice

Postup:

Rozemleté ovesné vločky dáme do misky, zalijeme 0,25 l ohřátého mléka a necháme zhruba 20 minut odležet. Potom přidáme vanilkový cukr, zbytek mléka, mletou skořici, vanilkový cukr, prášek do pečiva a špetku soli. Přidat mléko nebo přisypat vločky můžeme dle potřeby. Záleží na tom, jak husté těsto chceme. Na trošce oleje smažíme malé lívanečky z obou stran do zlatova. Pokud máme teflonovou pánev, můžeme zcela bez tuku. Lívanečky z ovesných vloček servírujeme s tím, co máme rádi. Například s marmeládou, tvarohem, šlehačkou a podobně.

Zdroj: Lívanečky z ovesných vloček

Lívance s ovesnými vločkami bez droždí

Suroviny:

  • 0,5 l mléka
  • 120 g ovesných vloček
  • 200 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli

Postup:

Vločky dáme do mísy, propláchneme vodou a zalijeme 0,25 l ohřátého mléka. Necháme zhruba 20 minut odležet, nabobtnat. Poté přisypeme mouku, rozklepneme vejce, přidáme prášek do pečiva a zalijeme zbytkem mléka. Vše důkladně promícháme v lité husté těsto. Rozpálíme pánev, malinko potřeme olejem a začneme smažit lívanečky z obou stran pěkně do růžova. Zdobíme tím, co máme rádi. Třeba pomažeme marmeládou, ozdobíme tvarohem nebo šlehačkou.

Zdroj: Lívanečky z ovesných vloček

Slané lívanečky z patisonů a hub

Ingredience: 400 g oloupaných patisonů, 200 g čerstvých hub, 4 vejce, 2 dl smetany, 100 g hrubé mouky, sůl, pepř, špetka hrubě mletého kmínu, česnek podle chuti, olej na smažení

Technologický postup: Patisony nastrouháme na hrubší straně struhadla a vložíme do rendlíku na lžíci rozpáleného oleje, osolíme, mírně podlijeme a udusíme téměř doměkka. V dalším rendlíku na oleji podusíme houby nakrájené na plátky se špetkou kmínu, osolíme, opepříme. V míse rozšleháme 4 vejce se smetanou, přidáme hrubou mouku, česnek utřený se solí a obsah obou rendlíků. Promícháme, podle potřeby zahustíme, dosolíme, dopepříme a v pánvi na oleji smažíme lívanečky.

Zdroj: Patizon

Banánové lívance s vločkami

Ingredience: 2 lžíce kakaového prášku, 2 lžíce arašídového másla, sůl, 100 ml mléka, 2 vejce, 100 g ovesných vloček, 1 banán

Ingredience na domácí nugetu: 2 lžíce arašídového másla, 2 lžíce kakaového prášku, 125 g odtučněného tvarohu, 1 lžička stévie

Postup: Banán rozmačkejte, smíchejte s vločkami, trochou mléka (použijte ho jen tolik, aby vzniklo husté těstíčko), špetkou soli a vejci a nasucho z těsta pečte malé lívanečky. S kvalitní pánví nebudete potřebovat žádný tuk.

Arašídové máslo prošlehejte s kakaem a nařeďte mlékem. Tvaroh trošku oslaďte stévií a podávejte spolu s lívanečky a domácí nugetou. Na nugetu jednoduše prošlehejte arašídové máslo, kakao a trochu mléka.

Zdroj: Banánové lívance - recept

Lívance bez mouky

Ingredience: 100 g nízkotučného sýru cottage, 1 vejce, 160 g mletých ovesných vloček, 1 lžička skořice, 1 lžička prášku do pečiva, 1 banán, 40 ml sójového mléka.

Postup: Všechny ingredience dáme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Opékáme na nepřilnavé pánvi na středním plameni cca 2 minuty z každé strany.

Zdroj: Lívanečky

Lívance bez vajec

Ingredience: 3 dl mléka, ½ kostky kvasnic, polohrubá mouka dle hustoty těsta, 1 lžička mleté skořice, 1 špetka soli, 1 lžička cukru, cca 2 jablka (dle potřeby). Na smažení: olej. Na ozdobení: šlehačka, zakysaná smetana, jogurt. Na posypání: moučkový cukr se skořicí.

Postup: Mléko nalijeme do vyšší nádoby, rozdrobíme do něj kvasnice, přidáme cukr, skořici a sůl a vše promícháme. Po lžících přisypeme mouku, a to takové množství, aby vzniklo táhlejší těstíčko (hustší než palačinkové, aby drželo na plátcích jablek), které důkladně promícháme (naženeme do něj vzduch) a necháme v teple kynout. Mezitím si připravíme jablka: oloupeme je, vykrojíme z nich střed s jadérky a pokrájíme je na plátky. Vykynuté těsto lehce promícháme. Plátky jablek v něm postupně namáčíme a ihned je klademe do rozpáleného oleje. Smažíme dozlatova z obou stran. Hotové lívanečky ozdobíme šlehačkou, zakysanou smetanou nebo jogurtem a posypeme moučkovým cukrem smíchaným se skořicí. Podávat je můžeme jako hlavní chod nebo jako dezert. Výborné jsou jak teplé, tak studené.

Zdroj: Lívanečky

Banánové lívance bez vajec

Ingredience: 210 g hladké mouky, špetka soli, 2,5 lžičky prášku do pečiva, 2 lžičky cukru, 375 ml mléka, 2 zralé banány rozmačkané na kaši

Postup: V jedné míse smícháme mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva. Přimícháme banán, mléko a vypracujeme hladké těsto. Smažíme na másle dozlatova menší lívanečky.

Zdroj: Banánové lívance - recept

Kynuté těsto v lednici

Zadělané těsto potřebuje svůj čas a klid na kynutí. Jsou těsta, která kynou v teple, ale i taková, která pracují pomalu v chladu, nejlépe přes noc. Jsou to obvykle těsta s vysokým podílem tuku a pečou se z nich například croassanty, briošky nebo záviny, ale nic se nestane ani takové vánočce. Někdy se můžete setkat s těstem kynutým pod vodou. Je to vlastně stejné studené kynutí, ale recept pochází z dob, kdy hospodyně nevlastnily lednice, a dávaly proto těsto zabalené do plátna kynout do studené vody. Každopádně si to můžete klidně vyzkoušet. Voda by měla mít přibližně 10 °C a vykynuté těsto samo vyplave na hladinu, což je známka přítomnosti vzduchu, který nadnáší.

Těsto na lívanečky nebo langoše můžete jeden den nechat v ledničce v mikroténovém sáčku. Když vám náhodou zbyde normální koláčové kynuté těsto, můžete je také uskladnit v lednici a druhý den z něj usmažit třeba k snídani lívanečky, které můžete potřít povidly, marmeládou nebo rozvařeným ovocem. Další možností je zamrazení kynutého těsta na pizzu. Rozdělte si jednotlivé porce těsta, vložte do mikroténového sáčku a zamrazte. Po vyjmutí nechte těsto rozmrazit a použijte dle potřeby.

Zdroj: Kynuté těsto


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP