Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

NEMOCI VLAŠSKÝCH OŘECHŮ

OBSAH

Ořechové sušenky

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 300 g másla
  • 2 vejce

Postup:

Na vále vypracujte ze všech surovin těsto, vložte ho do igelitového sáčku a nechte v lednici alespoň 1 hodinu rozležet. Vyválejte plát o síle asi 3 mm a vykrajujte libovolné tvary sušenek, ty přendejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C 5 až 10 minut. S hotovými a vystydlými sušenkami můžete naložit, jak je vám libo, buď je schroupejte tak, jak jsou, nebo je ozdobte či namočte do čokoládové polevy, další možnost je naplnit sušenky marmeládou nebo libovolným krémem.

Zdroj: Ořechové cukroví

Poradna

V naší poradně s názvem ČERNÁNÍ OŘECHŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Dobrý den.Mám velký problém s ořešákem,listy v pořádku plody na stromě černé.Děkuji za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Černání vlašských ořechů může být zaviněno tak zvanou plísní ořechovou. Zde jsou fotografie, na kterých je vidět plíseň ořešáku www.google.cz/images…
Plíseň na ořechu je nejvíce destruktivní onemocnění vlašských ořechů a je způsobena bakterií, která infikuje pouze vlašské ořechy. Je-li zelené oplodí infikováno, tak infikované oblasti zčernají a bakterie pokračují v napadání okolních tkání. Z lézí v infikované oblasti vytékají kapky černého slizkého exsudátu (exsudát je zánětlivý extravaskulární výpotek). Tyto kapky obsahují nepřeberné množství bakterií nesoucích se na rozkládajícím se buněčném materiálu. Dosavadní výzkum této nemoci prokázal zatím jedinou účinnou obranu a to popraškem nebo postřikem materiálem obsahujícím měď, například Kuprikol 50.

Zdroj: diskuze Černání ořechů

Příčiny černání vlašských ořechů

Houba přezimuje ve spadaném infikovaném listí a odtud znovu na počátku jara infikuje nové listy a následně plody. Houba se dobře šíří za vlhkého počasí a může strom značně oslabovat. Objevuje se na jaře a přenáší se na zdravé stromy hlavně větrem. Patogen vyžaduje k rozvoji po napadení teploty kolem 21 °C a vysokou relativní vlhkost (96–100 %). Po napadení ořešáku houbou na listech vznikají různě veliké hnědě ohraničené skvrny, které jsou nejprve žlutohnědé, později od středů hnědé. Skvrny se postupně zvětšují a spojují. Napadené listy se deformují, zasychají a již koncem léta předčasně opadávají. V důsledku předčasného opadu dochází ke špatnému vyzrávání letorostů a ke zvýšenému riziku poškození mrazy. Skvrny mohou vznikat i na listových řapících, na plodech a výjimečně i na letorostech. Na plodech jsou skvrny šedohnědé až černé, mírně propadlé a lehce zaměnitelné se skvrnami způsobenými bakteriemi. Silněji napadené plody jsou deformované, nedostatečně vyzrálé a často předčasně opadávají.

Zdroj: Černání ořechů

Diskuze

V diskuzi ČERNÁNÍ JEŠTĚ ZELENÉ SLUPKY OŘEŠÁKU ČERNÁNÍ SLUPKY NA JEŠTĚ NEDOZRÁLÝCH OŘEŠÍCH VLAŠSKÝCH OŘECHŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Malinová.

pod černající slupkou jsou malí červíci,co je toho příčinou?Jaká je ochrana?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav Kesler.

Co je příčina černání a hniloba plodu ořechu Ořech se nevyloupne ale zčerná a zaschne na stromě a nespadne. Děkuji.

Zdroj: diskuze Černání ještě zelené slupky ořešáku černání slupky na ještě nedozrálých ořeších vlašských ořechů

Jak sterilizovat ořechy

Potřebujete:

  • zhruba 350 g jader vlašských ořechů na 1 klasickou velkou sklenici (cca 0,7 l)

Postup:

Jak uchovat vyloupané vlašské ořechy? Nejprve je vyloupeme a důkladně vysušíme. To je opravdu nutné. Podobný postup provedeme i se sklenicemi, ve kterých se bude provádět sterilizace ořechů. Důkladně je omyjeme a hlavně vysušíme. Stejně si připravte také víčka. Používáme raději nová. Vyloupané vlašské ořechy nasypeme do připravených sklenic, párkrát sklenicí zatřepeme, ořechy poklesnou a pak se nám jich tam vejde více. Takto připravené a uzavřené sklenice naskládáme do zavařovacího hrnce. Zalijeme vodou zhruba do výše poloviny sklenic. Počkáme, než začne voda vařit, a poté sterilizujeme zhruba 10 minut. Stejně budeme provádět zavařování lískových ořechů. Takto nám vydrží zavařené ořechy zhruba dva roky. Nebo také ne, protože je spotřebujeme dříve. Skladujeme v chladu a temnu. Pokud sklenici s ořechy otevřete, nechte ji v lednici.

Zdroj: Zavařování ořechů

Diskuze

V diskuzi VLAŠSKÉ OŘECHY CHOROBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Litvák.

V letošní sklizni vlašských ořechů jsem zjistil u spousta plodů "jakoby vyžrané" díry ve skořápce, zjištěno min. na 50 % úrody. Tento jev jsem zaznamenal poprvé. Můžete mi poradit o co se jedná a jak tomu předcházet?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslava kostková.

V letošní sklizni vlašských ořechů jsem zjistila u spousta plodů "jakoby vyžrané" díry ve skořápce, zjištěno min. na 50 % úrody. Tento jev jsem zaznamenala poprvé. Můžete mi poradit o co se jedná a jak tomu předcházet? také mám mnoho černých ořechů, které jsou uvnitř prázdné...
prosím, jak na to , aby se to neopakovalo?? strom je je cca 25 let starý

a ještě, ořechy nosím domů do sklepa ,kde je suším před vylouskáním, pokud jsou napadeny červy, může se to rozmnožit v domě??
děkuji za odpověď
Jarka kostková

Zdroj: diskuze Vlašské ořechy choroby

Ořechy zavařené v mikrovlnce

Potřebujete:

  • množství vyloupaných ořechů
  • zavařovací sklenice
  • víčka

Postup:

Nejprve vyloupeme vlašské ořechy a necháme je vysušit. To je opravdu nutný proces. Podobný postup provedeme i se sklenicemi, ty je rovněž potřeba důkladně vysušit. Poté do nich naskládáme ořechy. Zavařování ořechů v mikrovlnce je jednoduché. Mikrovlnku nastavíme na plný výkon, vložíme sklenici bez víčka a necháme točit asi dvě minuty. Pak sklenice vyjmeme a takto teplé ještě zavíčkujeme. Sklenice obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Nebojte se, vzniklá pára se zase vstřebá. Takto zavařené vlašské ořechy vám vydrží několik let.

Zdroj: Zavařování ořechů

Foukané ořechové cukroví

Ingredience:

  • 200 g hladké mouky
  • 500 g moučkového cukru
  • 250 g másla
  • 250 g mletých vlašských ořechů
  • 1 lžičku jedlé sody

Postup:

Na vál nasypte odváženou moku, zamíchejte jedlou sodu, přidejte cukr, ořechy a změklé máslo. Vypracujte těsto a dejte ho asi na hodinu odležet. Poté plňte do formiček, které je lepší předem buď vymazat, nebo vystříkat sprejem určeným k vymazávání forem (skvělý přípravek pro ulehčení práce). Formičky plňte jen do poloviny, těsto v troubě nabude a mohlo by vám z formiček vytékat. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 10 až 15 minut. Po upečení nechte chvíli zchladnout a vyklepejte z formiček. Hotové cukroví můžete, ale nemusíte obalovat ve směsi moučkového a vanilkového cukru nebo libovolně zdobit čokoládovou polevou.

Zdroj: Ořechové cukroví

Poradna

V naší poradně s názvem ČERNÁNÍ OŘECHŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svatopluk Brázdil.

Zčernala nám na ořeších zelená slupka. Po rozlousnuti je jádro sice zdravé, ale místy plesnivé. Prosím nevíte čím to je. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Může jít o nekrotické léze na slupce ořechu, které způsobuje houba Botryosphaeria a Alternaria. Plísňová choroba je přenášena vzduchem, napadá rostlinu ve fázi mladých plodů, šíří se v období dešťů, skvrny této choroby jsou čím dál větší a způsobují zčernání slupky vlašského ořechu. Jak tato choroba vypadá, se můžete podívat na těchto fotografiích: images.app.goo.gl/FA…
Příčin zčernání zelené slupky u vlašských ořechů ale může být více, například bakteriální spála. Bylo by nejlepší vzít několik postižených plodů a listů a požádat nejbližšího zahradníka o pomoc. Využít také můžete zkušeností odborníků na zemědělských vysokých školách v Brně, Praze a v Českých Budějovicích, pokud je máte blízko.

Zdroj: diskuze Černání ještě zelené slupky ořešáku černání slupky na ještě nedozrálých ořeších vlašských ořechů

Hrníčkový recept na vanilkové rohlíčky

Ingredience: 3 hrnky hladké mouky, 2 hrnky mletých vlašských ořechů, 1 hrnek moučkového cukru, 2 vejce, 1 sáček vanilkového cukru, 2 lžičky citronové kůry, 1 lžička skořice, 380 g másla, moučkový cukr a vanilkový cukr na obalení.

Postup: Ze všech uvedených ingrediencí vypracujeme hladké těsto (máslo by mělo mít pokojovou teplotu, aby se s ním dobře pracovalo). Hotové těsto vložíme do mikrotenového sáčku a necháme alespoň hodinu odležet v lednici. Z odleželého těsta pak vyválíme válečky o průměru 1 cm, které následně rozkrájíme na dílky dlouhé 4–5 cm. Ty přendáme na plech s pečicím papírem a upravíme je do tvaru rohlíčků. Rohlíčky pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut. Upečené rohlíčky ještě zatepla obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Zdroj: Recepty na vánoční cukroví vanilkové rohlíčky

Diskuze

V diskuzi ČERNÁNÍ JEŠTĚ ZELENÉ SLUPKY OŘEŠÁKU ČERNÁNÍ SLUPKY NA JEŠTĚ NEDOZRÁLÝCH OŘEŠÍCH VLAŠSKÝCH OŘECHŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Malinová.

pod černající slupkou jsou malí červíci,co je toho příčinou?Jaká je ochrana?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Ptáčková.

Dobrý den černají nám slupky na ořešáku.Prosím o radu co dělat.Děkuji Eva

Zdroj: diskuze Černání ještě zelené slupky ořešáku černání slupky na ještě nedozrálých ořeších vlašských ořechů

Nepečené ořechové cukroví

Ingredience:

  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 200 g mletých dětských piškotů
  • 150 g moučkového cukru
  • 300 g másla
  • 10 ml rumu

Postup:

Vlašské ořechy a dětské piškoty namelte strojkem na strouhanku nebo nasekejte v kuchyňském robotu. V míse důkladně smíchejte všechny ingredience. Z těsta by vám měly jít dělat kuličky, které se nebudou rozpadat, pokud tomu tak není a těsto máte příliš suché, můžete přidat trochu rumu, másla nebo mléka. Vypracujte stejně velké kuličky, které na závěr můžete obalit buď v kokosu, mletých ořeších, nebo je namočit do tmavé čokoládové polevy a dozdobit bílou. Vše dle vlastní fantazie. Abyste cukroví dodali eleganci, vypadá dobře, když kuličky servírujete v papírových košíčcích, nedávejte si je ale do košíčků předem, aby se vám nepromastily.

Zdroj: Ořechové cukroví

Diskuze

V diskuzi VLAŠSKÉ OŘECHY CHOROBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Litvák.

V letošní sklizni vlašských ořechů jsem zjistil u spousta plodů "jakoby vyžrané" díry ve skořápce, zjištěno min. na 50 % úrody. Tento jev jsem zaznamenal poprvé. Můžete mi poradit o co se jedná a jak tomu předcházet?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ota.

mám černé slupky ořechů aplné červů

Zdroj: diskuze Vlašské ořechy choroby


Autoři obsahu

Nina Vinšová

Gabriela Štummerová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP