Téma: 

vlašské ořechy nemoci


Facebook Twitter Pinterest email tisk

OŘECHOVÉ CUKROVÍ

Nepečené ořechové cukroví

Ingredience:

  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 200 g mletých dětských piškotů
  • 150 g moučkového cukru
  • 300 g másla
  • 10 ml rumu

Postup:

Vlašské ořechy a dětské piškoty namelte strojkem na strouhanku nebo nasekejte v kuchyňském robotu. V míse důkladně smíchejte všechny ingredience. Z těsta by vám měly jít dělat kuličky, které se nebudou rozpadat, pokud tomu tak není a těsto máte příliš suché, můžete přidat trochu rumu, másla nebo mléka. Vypracujte stejně velké kuličky, které na závěr můžete obalit buď v kokosu, mletých ořeších, nebo je namočit do tmavé čokoládové polevy a dozdobit bílou. Vše dle vlastní fantazie. Abyste cukroví dodali eleganci, vypadá dobře, když kuličky servírujete v papírových košíčcích, nedávejte si je ale do košíčků předem, aby se vám nepromastily.

Detail odstavce: Nepečené ořechové cukroví
Zdroj: Ořechové cukroví
Zveřejněno: 29.1.2016


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: vlašské ořechy choroby

V letošní sklizni vlašských ořechů jsem zjistil u spousta plodů "jakoby vyžrané" díry ve skořápce, zjištěno min. na 50 % úrody. Tento jev jsem zaznamenal poprvé. Můžete mi poradit o co se jedná a jak tomu předcházet? Přiložený obrázek

Zdroj: diskuze Vlašské ořechy choroby
Odesláno: 2.10.2018 uživatelem Petr Litvák
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

NEMOCI OKUREK

Zasychání okurek

Příčiny: Na vině může být plíseň.

Co s tím dělat: Použijte lehký postřik Fundazolem a začněte více větrat, okno ve skleníku nechte otevřené i přes noc.

Foto: Zde můžete vidět, jak vypadá zasychání plodů okurek.

Detail odstavce: Zasychání okurek
Zdroj: Nemoci okurek
Zveřejněno: 26.6.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: Černání ořechů

Černání vlašských ořechů může být zaviněno tak zvanou plísní ořechovou. Zde jsou fotografie, na kterých je vidět plíseň ořešáku www.google.cz/images…
Plíseň na ořechu je nejvíce destruktivní onemocnění vlašských ořechů a je způsobena bakterií, která infikuje pouze vlašské ořechy. Je-li zelené oplodí infikováno, tak infikované oblasti zčernají a bakterie pokračují v napadání okolních tkání. Z lézí v infikované oblasti vytékají kapky černého slizkého exsudátu (exsudát je zánětlivý extravaskulární výpotek). Tyto kapky obsahují nepřeberné množství bakterií nesoucích se na rozkládajícím se buněčném materiálu. Dosavadní výzkum této nemoci prokázal zatím jedinou účinnou obranu a to popraškem nebo postřikem materiálem obsahujícím měď, například Kuprikol 50.

Zdroj: diskuze Černání ořechů
Odesláno: 16.9.2016 uživatelem Zahradník
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

NEMOCI OKUREK

Příčiny vadnutí okurek

Příčiny: Na vině může být přílišné zalévání.

Co s tím dělat: V žádném případě nezalévat 2–3x denně. Žádná zde pěstovaná plodina nepotřebuje zalévat tak často. Kořeny nemají vzduch a rostlina se udusí. Zalévejte tedy jednou denně.

Detail odstavce: Příčiny vadnutí okurek
Zdroj: Nemoci okurek
Zveřejněno: 26.6.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Červivé vlašské ořechy

Dobrý den,

prosím o radu. Máme krásný vzrostlý strom, hodně ořechů, ale teď nám začaly červivět. Mezi skořápkou a zelenou šlupkou jsou červi, když rozloupnu ořech jádro je pěkné, ale než dozraje tak celý ořech zčerná a odpadne. Prosím o radu co s tím máme dělat, existuje nějaký postřik? Děkuji Jitka

Zdroj: diskuze Černání ořechů
Odesláno: 9.8.2018 uživatelem Jitka
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

ZAVAŘOVÁNÍ OŘECHŮ

Ořechy zavařené v mikrovlnce

Potřebujete:

  • množství vyloupaných ořechů
  • zavařovací sklenice
  • víčka

Postup:

Nejprve vyloupeme vlašské ořechy a necháme je vysušit. To je opravdu nutný proces. Podobný postup provedeme i se sklenicemi, ty je rovněž potřeba důkladně vysušit. Poté do nich naskládáme ořechy. Zavařování ořechů v mikrovlnce je jednoduché. Mikrovlnku nastavíme na plný výkon, vložíme sklenici bez víčka a necháme točit asi dvě minuty. Pak sklenice vyjmeme a takto teplé ještě zavíčkujeme. Sklenice obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Nebojte se, vzniklá pára se zase vstřebá. Takto zavařené vlašské ořechy vám vydrží několik let.

Detail odstavce: Ořechy zavařené v mikrovlnce
Zdroj: Zavařování ořechů
Zveřejněno: 9.11.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: Červivé vlašské ořechy

V letošním roce se mě ve zvětšené míře projevil problém červivosti
jader ořechů. Nikdy před tím jsem tento problém neměl. Můj ořešák
má cca 35 až 40 roků a je cca 15 m vysoký. Každý rok úplně odstra-
ním všechno spadané listí. Chemicky ho nijak ošetřovat pro jeho
velikost nemůžu. Je ten problém ovlivněn letošním počasím a nebo
chybí nějaké stopové prvky.

Zdroj: diskuze Černání ořechů
Odesláno: 7.10.2018 uživatelem František Ondráček
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

ZAVAŘOVÁNÍ OŘECHŮ

Zavařování ořechů v elektrické troubě

Potřebujete:

  • vyloupané ořechy
  • zavařovací sklenice
  • víčka

Postup:

Vyloupeme vlašské ořechy a necháme je pořádně vysušit. Sklenice důkladně omyjeme a vysušíme. Poté do nich naskládáme ořechy a zavíčkujeme. Používáme nejlépe sklenice se šroubovacím víčkem. Plech nebo pekáč, na kterém budeme zavařovat, vysteleme starou utěrkou. Uzavřené sklenice vyskládáme jednu vedle druhé tak, aby se nedotýkaly. Na dno pekáče nalijeme vodu, kterou můžeme během zavařování dolévat dle potřeby. Takto připravené zavařujeme zhruba 20 minut v troubě vyhřáté na 160 stupňů. Již zavařené sklenice vyndáme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Takto zavařené vlašské ořechy vydrží i několik let bez změny barvy a chuti. Skladujte v temnu a suchu. Pokud sklenici otevřete, dejte ji do lednice.

Detail odstavce: Zavařování ořechů v elektrické troubě
Zdroj: Zavařování ořechů
Zveřejněno: 9.11.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: warfarin a para ořechy

Para ořechy neboli plody stromu Juvie ztepilá mají vysoký obsah vitamínu E a výkyv v příjmu vitamínu E ovlivňuje účinky Warfarinu. Hodně vysoké denní dávky vitamínu E (nad 400 ie) zesilují účinky Warfarinu a hrozí zvýšené riziko krvácení. Mezi další potraviny bohaté na vitamín E patří: mandle, lískové oříšky, majonéza, piniové oříšky, arašídové máslo, slunečnicový olej, slunečnicová semena, olej z pšeničných klíčků. Pokud sníte para ořechy, tak v tom dni snižte příjem zde uvedených potravin. U Warfarinu je důležité nedělat náhlé výkyvy ve výživě. Jeden para ořech denně neublíží, ale nárazově velké množství už může přivodit komplikace.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a para ořechy
Odesláno: 15.11.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

ZAVAŘOVÁNÍ OŘECHŮ

Jak sterilizovat ořechy

Potřebujete:

  • zhruba 350 g jader vlašských ořechů na 1 klasickou velkou sklenici (cca 0,7 l)

Postup:

Jak uchovat vyloupané vlašské ořechy? Nejprve je vyloupeme a důkladně vysušíme. To je opravdu nutné. Podobný postup provedeme i se sklenicemi, ve kterých se bude provádět sterilizace ořechů. Důkladně je omyjeme a hlavně vysušíme. Stejně si připravte také víčka. Používáme raději nová. Vyloupané vlašské ořechy nasypeme do připravených sklenic, párkrát sklenicí zatřepeme, ořechy poklesnou a pak se nám jich tam vejde více. Takto připravené a uzavřené sklenice naskládáme do zavařovacího hrnce. Zalijeme vodou zhruba do výše poloviny sklenic. Počkáme, než začne voda vařit, a poté sterilizujeme zhruba 10 minut. Stejně budeme provádět zavařování lískových ořechů. Takto nám vydrží zavařené ořechy zhruba dva roky. Nebo také ne, protože je spotřebujeme dříve. Skladujeme v chladu a temnu. Pokud sklenici s ořechy otevřete, nechte ji v lednici.

Detail odstavce: Jak sterilizovat ořechy
Zdroj: Zavařování ořechů
Zveřejněno: 9.11.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: nemoci tújí

Prosim o radu.Na větvích túje se každoročnĕ vytváří slizký povlak hnědé barvy.Letos na všech větvích.Po postřiku zaschne,ale vytvoří se po nějaké ďobě znovu. Děkuji za radu.

Zdroj: diskuze Nemoci tújí
Odesláno: 1.5.2015 uživatelem Lenka
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

ZAVAŘOVÁNÍ OŘECHŮ

Zavařování ořechů v horkovzdušné troubě

Potřebujete:

  • vyloupané ořechy
  • zavařovací sklenice
  • víčka

Postup:

Vyloupané vlašské ořechy necháme vysušit, což je opravdu nezbytný proces před jejich zavařováním. Sklenice je také nutné důkladně omýt a vysušit. Poté do nich naskládáme ořechy a zavíčkujeme. Používáme nejlépe sklenice se šroubovacím víčkem. Horkovzdušnou troubu nastavíme na 250 stupňů. Plech nebo pekáč, na kterém budeme zavařovat, vysteleme starou utěrkou. Uzavřené sklenice vyskládáme jednu vedle druhé tak, aby se nedotýkaly. Potom přilijeme vodu, zhruba 3 cm. Během zavařování můžeme dolít dle potřeby. Klasické velké sklenice zavařujeme přibližně 12 minut a menší 8 minut, samozřejmě se zapnutým horkovzduchem. Zavařené sklenice vyndáme, obrátíme dnem nahoru a necháme vychladnout. Takto zavařené vlašské ořechy vám vydrží i několik let.

Detail odstavce: Zavařování ořechů v horkovzdušné troubě
Zdroj: Zavařování ořechů
Zveřejněno: 9.11.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: vinná réva nemoci

Na hroznech odrůdy mopr praskají ještě nezralé bobule. Prosím o radu, co učinit

Zdroj: diskuze Vinná réva nemoci
Odesláno: 17.7.2016 uživatelem ivan Mezník
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

ZAVAŘOVÁNÍ V MIKROVLNNÉ TROUBĚ

Zavařené ořechy

Ořechy zavaříte v mikrovlnce velmi rychle. Ořechy se zavařují na sucho, jen je naskládáte do sklenice a zavaříte v mikrovlnné troubě dle výše uvedených pravidel. Ořechy nežluknou, jsou jako čerstvé a výborné do pečiva.

Detail odstavce: Zavařené ořechy
Zdroj: Zavařování v mikrovlnné troubě
Zveřejněno: 3.10.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: Nemoci Rynglí - červené

Mám ten samý problém. Poradil Vám někdo, co to vlastně je a jak strom ošetřit? Díky M.R.

Zdroj: diskuze Nemoci Rynglí - červené
Odesláno: 2.5.2019 uživatelem Marta Radková
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

PIŠKOTOVÁ BÁBOVKA

Piškotová bábovka s ořechy

Ingredience: 180 g polohrubé mouky, 180 g cukru krupice, 4 vejce, 1 lžíce rumu, 1 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce vody, ½ prášku do pečiva, 4 lžíce ořechů, špetka soli

Postup: Nejprve oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny (šleháme alespoň 10 minut). Opatrně přidáme vodu, citronovou šťávu a rum. Následně pomalu přisypáváme mouku s práškem do pečiva. Do vyšlehaného těsta zlehka ručně přimícháme tuhý sníh. Ten vyšleháme v jiné misce z bílků se špetkou soli. ¾ těsta nalijeme do formy (silikonové nebo jiné, kterou vymažeme a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou), do zbytku opatrně přimícháme ořechy. Obarvenou hmotu dolijeme do formy. Bábovku pečeme asi na 180 stupňů 35–40 minut. Jestli je bábovka upečená zkusíte špejlí, na kterou se těsto nesmí lepit.

Detail odstavce: Piškotová bábovka s ořechy
Zdroj: Piškotová bábovka
Zveřejněno: 5.11.2016


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: warfarin a para ořechy

Prosím, zda-li je možné k Warfarinu jíst třeba 1 para ořech denně, nebo ob den.
Děkuji za odpověď

Zdroj: diskuze Warfarin a para ořechy
Odesláno: 15.11.2016 uživatelem Božena Živnůstková
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

VANILKOVÉ ROHLÍČKY

Nejlepší vanilkové rohlíčky

Ingredience: 2 žloutky, 80 g vlašských ořechů, 80 g cukru moučka, 200 g másla, 280 g hladké mouky, cukr moučka s vanilínem na obalení

Postup: Máslo necháme změknout. Ořechy umeleme. Do mísy nebo na vál si prosejeme mouku a cukr. Smícháme s ořechy a žloutky. Po částech do těsta zapracujeme máslo a vše rychle zpracujeme. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme aspoň půl hodiny uležet v lednici. Z uleženého těsta tvarujeme malé rohlíčky, které skládáme na plechy vyložené pečicím papírem. Pečeme dorůžova při 180 °C (doba pečení je individuální dle druhu trouby). Horké upečené rohlíčky obalujeme v cukru ovoněném vanilkovým luskem a ukládáme do krabice. Necháme je den v teple uležet a pak je můžeme skladovat. Klidně je můžeme dát do mrazáku. Vanilkové rohlíčky tak rychleji zkřehnou.

Detail odstavce: Nejlepší vanilkové rohlíčky
Zdroj: Vanilkové rohlíčky
Zveřejněno: 24.5.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: vlašské ořechy choroby

Obaleč jablečný (Cydia pomonella) dělá tyto díry do ořechů. Je to škůdce, který přezimuje jako larva v kůře stromu v hedváných chomáčcích. Vývoj začíná brzy na jaře a dospělí se objevují v době kvetení. Dospělí jsou aktivní pouze za soumraku a za úsvitu a kladou vajíčka na listy, případně na plody. Larvy vystupují z vajíček a hledají ořechy, aby se začaly krmit. Chemické postřiky se obvykle používají k likvidaci vajec a mladých larev předtím, než vstoupí do plodu. Larvy mohou vlést do středu vyvíjejících se ořechů, aby se krmili jádrem. Když dospívají, vytlačují ze vstupní díry své výkaly. Po třech až čtyřech týdnech larvy opustí ořech a hledají na stromě chráněné místo, aby se obalily kokony. Larvy ve svém kokonu mohou přezimovat, nebo se mohou objevit ve dvou až třech týdnech jako nová generace dospělých. Tito dospělí jsou aktivní v červenci a srpnu. V teplých oblastech může být i třetí generace.
Ochrana je postřikem celého stromu. To je při vzrostlém ořechu velmi komplikované, protože se používají kontaktní jedy, které jsou jedovaté pro všechno živé. Nejméně toxický je postřik neemovým olejem (olej ze stromu nimba). Existuje ale jedna nechemická vychytávka, která omezí populaci těchto potvor. Je to papírová vlnitá lepenka, která se omotá kolem kmene a větví. Larvy do ní velmi rády nalezou, aby se zakuklily. Pravidelným vyměňováním a likvidací lepenky zamezíte vývoji nových generací.

Zdroj: diskuze Vlašské ořechy choroby
Odesláno: 2.10.2018 uživatelem Zahradník
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

HNĚDÉ RUCE OD OŘECHŮ

Rady jak vyčistit obarvené ruce

Abyste zabránili zhnědnutí rukou, nechte čerstvé ořechy i se slupkou v igelitovém sáčku do druhého dne, pak jdou slupky lehce odstraňovat, ale ani v tomto případě neváhávejte použít rukavice (nejčastěji takové ty úplně jednoduché igelitové). Když jsou ruce už hnědé, tak se zbarvení opravdu špatně odstraňuje.

Pokud máte ruce již zbarvené od ořechů, tak je potřete citronovou šťávou a umyjte v horké mýdlové vodě. Alespoň tímto zbarvení zjemníte, ale napoprvé se ho určitě nezbavíte.

Na druhou stranu se nezralé zelené ořechy používaly po nastrouhání i s oplodím do masťových základů a sloužily jako mast pro mírné hnědnutí pokožky a jako tlumicí efekt na kožní mikroflóru způsobující svrbění, zčervenání nebo plošné výsevy ekzematického charakteru.

Detail odstavce: Rady jak vyčistit obarvené ruce
Zdroj: Hnědé ruce od ořechů
Zveřejněno: 8.10.2015

NEMOCI OKUREK

Padlí na okurkách

Příčiny: Jak již bylo popsáno, v počátcích napadení jsou na listech ojedinělé moučnaté bělavé skvrny, které se rychle slévají a pokrývají celou čepel listu. Silně napadené listy odumírají. Napadeny mohou být i stonky a plody.

Co s tím dělat: Při nebezpečí výskytu padlí opakovaně ošetřete postřikem Europaren 50WP, Saprol New, případně dalšími přípravky proti padlí.

Foto: Zde můžete vidět, jak vypadá padlí okurek.

Detail odstavce: Padlí na okurkách
Zdroj: Nemoci okurek
Zveřejněno: 26.6.2018

BANÁNOVÁ BÁBOVKA

Banánová bábovka s ořechy

Ingredience: 300 g hladké mouky, 200 g cukru, 220 g másla, 200 g zakysané smetany, 2 vejce, 4 zralé banány, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 lžička jedlé sody, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky skořice, 1 lžička vanilkového extraktu, 2 lžíce rumu, dvě hrsti sekaných vlašských ořechů

Postup: Troubu si předehřejte na 170 °C, bábovkovou formu vymažte a vysypte. Smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a skořici, nechte stranou. Ve velké míse vyšlehejte změklé máslo společně s cukrem, postupně přidejte vejce. Banány rozmačkejte vidličkou nebo použijte tyčový mixér a vmíchejte do směsi. Přidejte zakysanou smetanu, vanilkový extrakt, rum a dobře prošlehejte. Nakonec vmíchejte směs z mouky a sekané ořechy. Těstem naplňte připravenou formu a dejte péct na 30 až 40 minut, pak snižte teplotu na 150 °C a dopečte. Nechte asi 10 minut vychladnout ve formě, pak vyklopte na chladicí mřížku. Pocukrujte a krájejte až po úplném vychladnutí.

Detail odstavce: Banánová bábovka s ořechy
Zdroj: Banánová bábovka
Zveřejněno: 21.9.2015

TÚJE A JEJICH NEMOCI

Fotografie příznaků

Pokud si neumíte představit, jak vypadají túje, když trpí suchem nebo různými škůdci (Didymascella thujina, Kabatina thujae, molovkou), tak si níže prohlédněte naši fotogalerii.

Sucho

Zde můžete vidět, jak sucho změní túje.

Didymascella thujina

Zde vidíte postižení houbou Didymascella thujina.

Kabatina thujae

Zde vidíte postižení houbou Kabatina thujae.

Molovka

A tady se můžete podívat na túje napadené molovkou zeravovou.

Detail odstavce: Fotografie příznaků
Zdroj: Túje a jejich nemoci
Zveřejněno: 14.6.2019

TÚJE A JEJICH NEMOCI

Houba na tújích

Při napadení houbami se koncem léta objevují odumřelé výhony se zčernalými plodničkami. Odstraňte větve a túje postříkejte fungicidem dle návodu.

U tújí jsou to nejčastěji tyto choroby, které způsobují hnědnutí:

  • Didymascella thujina
  • Kabatina thujae

Od května se mohou na jehličí vyskytovat malé tmavohnědé oválné plodnice. V létě a koncem léta jsou pak příznaky viditelnější. Na bázi odumřelých výhonů jsou zřetelné drobné černé plodničky. Někdy to mohou být naduřelé polštářkovité plodnice.

Pro ošetření se doporučuje přípravek Dithane DG. Provádí se na konci května a cca po třech týdnech se opakuje.

Detail odstavce: Houba na tújích
Zdroj: Túje a jejich nemoci
Zveřejněno: 14.6.2019

CHOROBY RAJČAT

Rajčata a jejich nemoci

Choroby a onemocnění rajčat jsou v ČR zastoupeny vzhledem ke zdejším klimatickým podmínkám hlavně houbovými či plísňovými onemocněními, kterým je v některých případech možné relativně účinně předcházet, a to použitím prostředků na ochranu rostlin (obvykle se jedná o širokospektrální fungicidní přípravky, které zpravidla fungují na různé druhy chorob podobně) a především dodržováním určitých zásad. Ale o tom již níže u konkrétních chorob a jiných postižení objevujících se u této oblíbené lilkovité rostliny. Na následujících řádcích vždy najdete popis konkrétního onemocnění a možnosti ochrany, v neposlední řadě se můžete i podívat na fotografie zachycující daný problém.

Detail odstavce: Rajčata a jejich nemoci
Zdroj: Choroby rajčat
Zveřejněno: 17.8.2015

TÚJE A JEJICH NEMOCI

Molovka

Túje mohou být napadeny i larvami některých motýlků (molovka zeravová), ty se zavrtají do větviček, které následně koncem léta zasychají. Postřik na savý a žravý hmyz by měl rostlinu těchto škůdců zbavit.

Molovka zeravová: Tento malý motýl naklade vajíčka a vylíhlé larvy se zavrtávají do nových větviček. Tímto rostlinu oslabují a dochází k hnědnutí a uschnutí větviček. Někdy je vidět malá „vyvrtaná“ dírka do větve.

Molovka klade vajíčka v červnu, kdy se také doporučuje provést postřik přípravkem Decis Mega; postřik je možné v průběhu léta zopakovat. Přípravek můžete použít také proti savým a žravým škůdcům na ovoci a zelenině.

Detail odstavce: Molovka
Zdroj: Túje a jejich nemoci
Zveřejněno: 14.6.2019

NEMOCI OKUREK

Co znamená žloutnutí listů okurek

Příčiny: Žloutnutí listů může způsobovat například sviluška.

Co s tím dělat: Pro ochranu okurek, rajčat, paprik a okrasných rostlin ve sklenících jsou ideální ochranou přirození nepřátelé svilušek, tedy draví roztoči. Substrát s biogens se aplikuje rozhozem na rostliny. Dávka vystačí na více měsíců na celé růstové období.

Biolagens–PP (dravý roztoč Phytoseiulus persimilis) se aplikuje v dávce 12–40 ks/m2.

Spical (roztoč Amblyseius californicus) se aplikuje v dávce 10–50 ks/m2.

Spidex (roztoč Phytoseiulus persimilis) v dávce 8–12 ks/m2.

Nižší dávky se používají při preventivním zásahu, vyšší dávky jsou vhodné při napadení sviluškami.

Foto: Zde můžete vidět, jak vypadá napadení okurek sviluškami.

Detail odstavce: Co znamená žloutnutí listů okurek
Zdroj: Nemoci okurek
Zveřejněno: 26.6.2018

VANILKOVÉ ROHLÍČKY

Jednoduché vanilkové rohlíčky

Ingredience: 240 g hladké mouky, 240 g másla nebo Hery, 3 vanilinové cukry, 75 g mletých mandlí nebo vlašských ořechů, 1 žloutek

Postup: Mouku, cukr, tuk a ořechy smícháme, těsto poté necháme v ledničce odpočinout. Rozválíme na placku silnou půl centimetru a vykrajujeme větší kolečka. Střed vypíchneme menším kolečkem a nožem přepůlíme. Špičky vzniklých rohlíčků prsty lehce vytvarujeme a získáme tak rohlíčky jeden jako druhý. Nebo přímo vykrajujeme vykrajovátkem ve tvaru rohlíčku. Upečeme a horké obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.

Tip: Zkuste místo ořechů mandle.

Detail odstavce: Jednoduché vanilkové rohlíčky
Zdroj: Vanilkové rohlíčky
Zveřejněno: 24.5.2018

OŘECHOVÉ CUKROVÍ

Dobré ořechové cukroví

Těsto

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 500 g másla
  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička mleté skořice

Postup:

Na vále promíchejte mouku s moučkovým a vanilkovým cukrem, přidejte změklé máslo (lépe se vám bude zapracovávat, když ho pokrájíte na kousky), na závěr přisypte mleté ořechy a skořici. Vypracujte těsto, vložte do igelitového sáčku a nechte v chladu alespoň 1 hodinu odležet, když necháte do druhého dne, ničemu to nevadí, jen musí být v lednici.

Těsto rozválejte na asi 3 mm silný plát a vykrajujte stejná kolečka o průměru cca 3 cm. Připravená kolečka přendejte na plech vyložený pečicím papírem nebo alespoň vymazaný máslem a pečte v předem vyhřáté troubě na teplotu 180 °C asi 10 minut. Upečená kolečka nechte vychladnout.

Náplň

Ingredience:

  • 300 g cukru krupice
  • 500 g másla
  • 6 vajec
  • 200 ml rumu

Postup:

Vejce s cukrem vyšlehejte ve vodní lázni do husté pěny a nechte vychladnout. Změklé máslo vyšlehejte do pěny a postupně do něj zašlehávejte připravená vychladlá vejce s cukrem. Máte-li vymíchaný hladký krém a vychladlá kolečka upečeného cukroví, můžete začít lepit k sobě. Jedno kolečko natřete krémem, přiklopte druhým, to důkladně potřete nejprve rumem, až poté krémem a na závěr zaklopte 3 kolečkem. Před zdobením nechte cukroví důkladně ztuhnout například v lednici, ať se vám nerozpadá pod rukama.

Zdobení

Ingredience:

  • 200 gramu mléčné polevy
  • něco na ozdobu dle vlastní fantazie, například sekané ořechy, mleté ořechy, polovina ořechu, zdobicí perličky, strouhaná čokoláda, ...

Postup:

Ve vodní lázni si rozehřejte čokoládovou polevu a jednotlivé kousky do polevy buď máčejte (stačí jen vrchní kolečko), nebo s pomocí štětečku každý kousek potřete. Rychlejší je ta první varianta, jen musí být cukroví ztuhlé. Pokud tomu tak nebude, bude se vám rozpadat a neustále ho budete z čokolády lovit (a asi z takové práce nebudete nadšení). Než čokoláda ztuhne, musíte stihnout jednotlivé kousky ozdobit, například několika kousky nasekaných ořechů, to už je jen na vaší fantazii. Poté nechte ztuhnout a nejlépe ještě alespoň 24 hodin rozležet. Toto výborné vánoční ořechové cukroví se vám bude úplně rozplývat na jazyku.

Detail odstavce: Dobré ořechové cukroví
Zdroj: Ořechové cukroví
Zveřejněno: 29.1.2016

VANILKOVÉ ROHLÍČKY

Jak dělají vanilkové rohlíčky Kluci v akci

Ingredience: 210 g hladké mouky, 20 g moučkového cukru, 40 g mletých ořechů, 110 g másla, 1 žloutek

Ingredience na obalení: moučkový cukr s vanilkovým cukrem

Postup: Kluci v akci na vál vysypou hladkou mouku, cukr, udělají důlek, do kterého nakrájí máslo změklé při pokojové teplotě, přidají ořechy, vejce a vypracují hladké těsto, které nechají v lednici alespoň hodinu odležet. Z těsta tvarují rohlíčky, které kladou na pečicím papírem vyložený plech, a pečou ve vyhřáté troubě dorůžova při 170 °C. Doba pečení je 10 až 15 minut. Ještě horké rohlíčky obalují ve vanilkovém cukru.

Detail odstavce: Jak dělají vanilkové rohlíčky Kluci v akci
Zdroj: Vanilkové rohlíčky
Zveřejněno: 24.5.2018