Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

OBSAH LEPKU VE ŠPALDOVÉ MOUCE

OBSAH

Pstruh do polévky

  • 4 filety ze pstruha;
  • hladká mouka;
  • libeček;
  • drcený kmín;
  • sůl;
  • olej na smažení.

Filety pstruha Kluci v akci nakrájí na proužky, obalí v hladké mouce ochucené libečkem, drceným kmínem a solí. Smaží je na oleji dozlatova, potom je odloží na savý papír a vkládají do talíře s cuketovou polévkou.

Zdroj: Cuketová polévka podle pořadu Kluci v akci

Diskuze

V diskuzi ČEVABČIČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janak.

Chtěla bych pravý recept , ten je bez česneku a cibule , tyhle recepty jsou na karbanátky , a obaluje se to v mouce .
to nejní přesný
děkuju

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jurko.

Ano, naprostá pravda. Tady se , nejenom tyto stránky, kašle na pravý recept. Tady si každý dělá co chce, ale propůjčuje si název jídla. Dle ČSN (15418) patří do čevabčiči směs hovězího a vepřového masa 500g - 500g umletého s 150g cibule osoleného, přidána mletá paprika 5g, pepř 1g. Vše smícháme a vytvoříme 30 dílků masa které rozválíme na tenké válečky a ty pak v sádle opečeme do zlatova. Podáváme s najemno nakrájenou cibulkou a hořčicí. K tomu chléb, nebo brambor. Toť vše.
PS. je mi líto, že se na základní jídla nepoužívají normy. Pak si člověk někde dá něco a přinesou mu úplně něco jiného než čekal. Ještě že Svíčkovou musí vařit alespoň přibližně. Protože třeba guláš pod určitým názvem je všude jiný
Pěkný den

Zdroj: diskuze Čevabčiči

Holandský řízek se sýrem

Ingredience: 500 g mletého masa, 150 g strouhaného sýra, 2 dcl mléka, 3 lžíce strouhanky, 4 lžíce mouky, 2 ks vajec, sůl a pepř, olej na smažení

Postup: Mleté maso smíchejte s mlékem, vejci, solí, pepřem, strouhankou a vypracujte kompaktní hmotu. Pokud by byla řídká, přidejte více strouhanky. Nechte hodinu odležet. Přimíchejte nastrouhaný sýr, tvořte placičky, obalujte v mouce a smažte na rozpáleném oleji.

Zdroj: Holandský řízek

Diskuze

V diskuzi ŠPEKÁČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý den, naložila jsem špekáčky, asi po týdnu jsme ochutnali a přidali cibuli.
Teď jsou naložené asi čtyři týdny a obsah se trochu zakalil a objevily se bublinky.
Máte s tím někdo zkušenost? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Irena.

nevím no.....já nálev nedělám.....zaliju prostě octem a zatáhnu sklenice....každý si zředí,jak potřebuje:)....

Zdroj: diskuze Recept utopenci se zelím a křenem

Smažený celer se sýrem

Ingredience: 1 bulvový celer, 30 g hladké mouky, 150 g oleje, 120 g strouhanky, 1 kávová lžička soli, 50 g taveného sýra, 1 bílek, 1 vejce, 0,5 l vody

Postup: Oloupaný celer omyjeme a uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Povařený celer nakrájíme na 8 plátků a dva plátky vždy potřeme a spojíme čtvrtinou sýru. Obalujeme v mouce, rozšlehaném vejci s bílkem a ve strouhance. Celer smažíme v rozehřátém oleji po obou stranách. Podáváme s bramborovou kaší nebo s vařenými bramborami a zeleninovým salátem.

Zdroj: Smažený celer

Poradna

V naší poradně s názvem INFUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga.

Mám napsané 6 infuzi 2 mám za sebou prozatím bolest nezabírá- Novalgin, Mesocain, Guajacuran, nevím obsah. Mám problém s bederní páteří po operaci 6 let pořád bolesti. Ted ještě levá ruka 2 prsty od malíčku- mravenčení , trnutí. Můžete poradit.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Léčebný tělocvik a masáže by mohly pomoci. Pomůže vám to zhubnout a posílit svaly na břiše. Jak nižší váha, tak i aktivní břicho odstraní vaši bolest. Je důležité cvičit správně, proto alespoň ze začátku to dělejte pod vedením zkušeného fyzioterapeuta.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Infuze

Recept na soukenický řízek

Ingredience: 500 g mletého vepřového masa (nejlépe vepřová plec), 200 g nastrouhaného eidamu, 1 hrnek mléka, sůl, pepř, hladká mouka, vejce, strouhanka

Postup: Den předem promícháme umleté maso s mlékem a dáme do lednice. Druhý den přidáme sýr, osolíme a opepříme. Navlhčenýma rukama tvarujeme řízky. Vytvořené placičky obalíme v hladké mouce, vložíme do rozšlehaného vejce a pak obalíme ve strouhance a ještě jednou do vejce a znova do strouhanky, potom na oleji usmažíme. Jako přílohu dáváme uvařené brambory.

Zdroj: Holandský řízek z mleté směsi se sýrem

Diskuze

V diskuzi KYSELINA MRAVENČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kuchařinka.

Dobrý den,

mám dotaz - asi 80 - 100 mravenců si vlezlo do načnuté sklenice s medem (množství medu asi 400 g) a utopili se v něm. Nebylo datažené víčko. Mravence jsem vylovila, jen jestli med se dá dále používat - není poškozen a nebude mít negativní vliv na zdraví. Mravenci byli mallí černí, bydlíme na venkově a začalo se jich objevovat velice mnoho. Likviduji, ale pouze přírodní cestou.

Mnohokrát děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dr. Ivan Babůrek.

V medu se ve velmi malém množství přirozeně vyskytují organické kyseliny včetně kyseliny mravenčí. Med bez jejich obsahu by nám možná nechutnal pro fádní chuť. Utopení mmravenci obsah kyseliny nepatrně zvýší. Na chuti, ani na zdravotních parametrech medu se to ale nijak neprojeví.

Zdroj: diskuze Kyselina mravenčí

Smažený soukenický sekaný řízek

Ingredience: 140 ml plnotučného mléka, 100 g hladké pšeničné mouky, 150 ml rostlinného oleje, 0,5 g černého mletého pepře, 160 g strouhanky, 25 g soli, 40 g vajec, 750 g vepřového boku

Postup: Vepřový bůček opláchneme, vykostíme a zbavíme kůže. Umeleme jej, osolíme, opepříme a přidáme vejce rozšlehané s mlékem. Směs dobře promícháme a uložíme do chladničky. Z prochladlé směsi tvarujeme oválné ploché řízky, 7–10 mm silné. Obalíme je v prosáté mouce, vejcích rozšlehaných s mlékem a ve strouhance. Připravené řízky usmažíme v horkém oleji dozlatova. Ihned podáváme.

Zdroj: Holandský řízek z mleté směsi se sýrem

Diskuze

V diskuzi ZKVAŠENÝ MED se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kája.

Samozřejmě, že med může zkvasit a také kvasí a jedná se o velmi kvalitní med pouze od včel aniž by kdokoli cokoli přidával. Stačí když má obsah vody vyšší než 20%. Záleží jen na včelaři kdy odebírá a vytáčí plásty a jestli odebírá zavíčkované. Nebo vytočí med se správným obsahem vody, ale je špatně uskladněný ( zavřený např. ) a jelikož je hydroskopický, tedy absorbuje vodu z prostředí, tak si když si ji natáhne víc než 20%, tak přirozeně začne kvasit. Takový med se stále dá využít, buď na medovinu nebo nechat vypálit na kořalku. Ale nejlepší způsob je zadělat ho do perníčků nebo zkrátka koláčů a moučníků, místo cukru. Nic se nikomu nestane.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jirka.

Myslel jste hygroskopický samozřejmě.

Zdroj: diskuze Zkvašený med

Babské rady

Zde je několik nejčastějších doporučení:

  • Změňte svou stravu – eliminujte například zpracované potraviny či umělá sladidla a zařaďte do jídelníčku celistvé potraviny, vytvářejí základ pro odstranění lipomů.
  • Vyhýbejte se v jídle přídavným a konzervačním látkám, pesticidům, bílé mouce a mléku.
  • Detoxikujte své tělo.
  • Nekonzumujte nasycené tuky a rafinované oleje.
  • Každé ráno vypijte 1 sklenici vlažné vody s čerstvou šťávou z 1 citronu.
  • Přidejte do stravy omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají rozpouštět lipomy.
  • Přidejte do stravy čerstvé výhonky rostlin, například pšeničné klíčky.

Zdroj: Tuková bulka

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A PARA OŘECHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena Živnůstková.

Prosím, zda-li je možné k Warfarinu jíst třeba 1 para ořech denně, nebo ob den.
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Para ořechy neboli plody stromu Juvie ztepilá mají vysoký obsah vitamínu E a výkyv v příjmu vitamínu E ovlivňuje účinky Warfarinu. Hodně vysoké denní dávky vitamínu E (nad 400 ie) zesilují účinky Warfarinu a hrozí zvýšené riziko krvácení. Mezi další potraviny bohaté na vitamín E patří: mandle, lískové oříšky, majonéza, piniové oříšky, arašídové máslo, slunečnicový olej, slunečnicová semena, olej z pšeničných klíčků. Pokud sníte para ořechy, tak v tom dni snižte příjem zde uvedených potravin. U Warfarinu je důležité nedělat náhlé výkyvy ve výživě. Jeden para ořech denně neublíží, ale nárazově velké množství už může přivodit komplikace.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a para ořechy

Perník s perníkovým kořením

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1 hrnek mléka, 1 vejce, 1 sáček kypřicího prášku do pečiva nebo sody, 1 lžička směsi Perníkové koření, 1 lžíce kakaa i víc, 100 ml oleje

Postup: V misce smícháme mouku s kypřicím práškem a perníkovým kořením, přidáme cukr a kakao. V mléce rozmícháme vejce a olej a pomalu vmícháme k mouce s přísadami. Těsto dobře zamícháme a vlijeme na vymaštěný plech (nebo pečicí papír). Pečeme v předem vyhřáté troubě asi 35 minut, až povrch zrůžoví. Do těsta můžeme přidat i nasekané vlašské ořechy nebo rozinky máčené v rumu.

Zdroj: Perníkové koření

Diskuze

V diskuzi BLECHY V BYTĚ BEZ ZVÍŘETE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ája.

Je to jednorázový sprej, velikosti běžného deodorantu. Spustí se a vystříká se najednou celý obsah. Vy to spustíte a opustíte prostor. Vystříká to celé samo. Nedělá to dým, opticky to vypadá, jako by stříkal deodorant, nebo lak na vlasy, ale učinná látka je samozřejmě jiná. A funguje to na 100%. Nežli mi tento prostředek doporučila veterinářka, tak jsem utratila víc nežli 10 000,- za zcela nefunkční prostředkyt tipu
bio kill a podobně. Nefungovali ani prostředky, které běžně používají detatizační firmy.
Nejsnáze výrobek získáte tak, že si do googlu zadáte Frontline Pet Care Difuzér
a vyhledávač Vám nabídne spoustu internetových obchodů s cenou od 255,- do 330,- za kus, který vystačí na cca 50-80m2 podlahové plochy při běžné výšce místnosti 250-250 cm. Pak už stačí jen porovnat poměr poštovné a cena a objednat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sandra.

Děkuji za odpověď. Objednala jsem si 4 ks ale nepřišel mi difuzér, ale sprej proti hmyzu. Ten se má stříkat vodorovně 20 cm od místa které se ošetřuje. Takže to asi není to, co píšete i když jsem objednávala Frontline Pet care difuzer.
Můžete mi poradit prosím, kde mám objednat ten výrobek o čem píšete a oni to nezaměnili za jiný , čili difuzer za sprej?
Objednávku jsem dělala přes internetovou lékárnu MAX - a vyzvedla v místě bydliště pak na lékárně jako dobírku.
Děkuji.

Zdroj: diskuze Blechy v bytě bez zvířete

Holandský řízek podle Pohlreicha

Ingredience: 500 g mletého vepřového masa, 200 g čtyř druhů tvrdých sýrů (uzený eidam, mimolette, kaškaval, blaťácké zlato), 100 g kukuřičné strouhanky, 5 lžic hladké mouky, 1 vejce, 1,5 dl mléka, 1 rohlík, sůl, mletý pepř, olej na smažení

Postup: Na kostičky nakrájený rohlík prokropíme trochou mléka. Když se mléko vsákne, přidáme rohlík k mletému masu. Směs osolíme, opepříme a za postupného přilévání zbylého mléka vše důkladně prošleháme. Masovou směs necháme zhruba 1 hodinu v chladu odležet. Sýry nakrájíme na malé kostičky. Vmícháme je k masu, ze kterého připravíme 1,5–2 cm vysoké oválné placičky. Ty obalujeme v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. V hlubší nádobě rozehřejeme olej. Vkládáme do něj řízky, které na středním plameni smažíme z obou stran dozlatova. Rada: Při smažení volte raději mírnější oheň, aby se řízky dobře propekly.

Varianta: 500 g mletého masa osolíme, opepříme, přilijeme 1,5 dl mléka, prošleháme a necháme v chladu 1 hodinu odležet. Pak do masa vmícháme 200 g nastrouhaného sýra a ze směsi tvoříme 1–2 cm vysoké oválné placičky. Ty obalujeme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. Řízky smažíme pomalu po obou stranách dozlatova.

Zdroj: Holandský řízek

Vepřová líčka na houbách

Ingredience: 4 vepřová líčka, 2 cibule, 2 chilli papričky, 2 lžičky koření na živáň, 3 stroužky česneku, 2 hrsti sušených hříbků, olej, sůl, 500 ml vývaru, hladká mouka

Technologický postup: Den předem líčka naklepeme, potřeme utřeným česnekem, okořeníme, zakápneme olejem a necháme odležet v lednici. Chilli papričky, nakrájené na malé kousky, restujeme na dvou lžících oleje asi 5 minut, přidáme a krátce orestujeme cibule nakrájené na kostičky. Odleželé maso obalíme v mouce, přidáme k cibulce a z obou stran opečeme. Podlijeme, přidáme sušené hříbky a dusíme pod poklicí do měkka. Podle chuti dosolíme.

Zdroj: Vepřová líčka

Krůtí medailonky s cuketou

Ingredience: 500 g krůtích medailonků, sůl, pepř, 1–2 lžíce polohrubé mouky, 3 stroužky česneku, 4 lžíce kečupu, 1 velká cibule, 1 sklenka piva, 1 pórek, 1 střední mladá cuketa, 2 lžíce oleje

Postup: Medailonky osolíme, opepříme a obalíme v mouce, orestujeme na rozehřátém oleji, pak přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, společně osmahneme, přihodíme plátky česneku a zastříkneme kečupem. Zalijeme pivem, přidáme nakrájenou cuketu a pod pokličkou asi 25 minut podusíme. Pokrm odklopíme, přimícháme nudličky pórku a vše necháme ještě asi 3 minuty vařit. Dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat. Jako příloha se nejlépe hodí rýže nebo čerstvý chléb.

Zdroj: Krůtí medailonky

Vepřová líčka pečená

Ingredience:1 kg vepřových líček, 500 g menších čerstvých hub, kmín, sůl, hladká mouka, olej, 1 cibule, rozmarýn

Technologický postup: Líčka omyjeme, osušíme, osolíme a lehce obalíme v mouce. Na rozpáleném oleji restujeme cibuli nakrájenou na kostičky, jakmile začne chytat barvu, přidáme maso a z obou stran krátce opečeme. Podlijeme trochou vody (cca 0,2 dl) a opatrným promícháním uvolníme výpek od pánvičky. Vše přendáme do pekáče, poklademe houbami (malé zdravé necháme celé, větší podélně přepůlíme), okmínujeme, osolíme. Přidáme rozmarýn a za průběžného podlévání pečeme cca 1 hodinu v troubě na 180 °C. Podléváme vždy jen přibližně do 2cm výšky, aby vše neplavalo. Podáváme s bramborem nebo rýží.

Zdroj: Vepřová líčka

Příprava

Vinná klobása je polotovar, protože se před uvedení do prodeje nevaří. Tím se snižuje její trvanlivost – musí se spotřebovat do 48 hodin.

Vinné klobásy lze připravit různými způsoby. Lze je péct, opékat v troubě, grilovat nebo smažit na pánvi. Příprava je dokončena když se jejich původní bílá barva v důsledku přítomnosti mléka změní na červenohnědou a jsou křupavé.

Chcete-li je upéct v troubě bez rizika prasknutí, jednoduše nalijte do pekáče trochu vody. Vodu lze nahradit pivem nebo vínem (bílým nebo červeným). Nejčastěji se ale smaží z obou stran na pánvi na rozpáleném tuku nebo oleji. Nejprve je obalíme v mouce, do které jsme přidali trochu sladké papriky.

Zdroj: Vinná klobása a puriny

Hovězí na houbách v papiňáku

Ingredience: 4 plátky zadního hovězího, sůl, pepř, plnotučná hořčice, hladká mouka, cibule, 1 stroužek česneku, sušené houby, případně smetana na šlehání nebo zakysaná smetana

Postup: Maso trochu naklepeme, nařízneme na okrajích, osolíme, opepříme, na jedné straně potřeme hořčicí a obalíme v hladké mouce. V papiňáku rozehřejeme trochu tuku a osmahneme cibulku, jen ji zpěníme dobíla, poté vložíme maso a opečeme je z obou stran. Podlijeme a uvolníme přichycenou mouku, přidáme namočené houby a nasekaný česnek. Hrnec zavřeme a necháme dusit. Musíme zkontrolovat, jestli se mouka nepřipaluje. Když je maso měkké, ještě zahustíme, můžeme přidat smetanu, a provaříme. Jako příloha je vhodná rýže, knedlíky či špecle.

Zdroj: Hovězí na houbách nejen od Pohlreicha

Hovězí na houbách v papiňáku

Suroviny:

  • 4 plátky zadního hovězího
  • sůl, pepř
  • plnotučná hořčice
  • hladká mouka
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • sušené houby
  • olej nebo sádlo
  • případně smetana na šlehání nebo zakysaná smetana

Postup:

Maso trochu naklepte, nařízněte na okrajích, osolte, opepřete, na jedné straně potřete hořčicí a obalte v hladké mouce. V tlakovém hrnci rozehřejte trochu tuku a osmahněte cibulku, ale jen do sklovata, a dejte maso opéct z obou stran. Potom podlijte a uvolněte přichycenou mouku. Přidejte namočené houby a nasekaný česnek. Zavřete hrnec a duste. Nezapomeňte kontrolovat, jestli se nepřipaluje mouka. Když je maso měkké, ještě zahustěte a můžete přidat smetanu. Chvilku provařte a servírujte například s rýží nebo knedlíky.

Zdroj: Hovězí na houbách

Smažený celer s nivou

Ingredience: 1 větší celer, 1 vejce, 4 lžíce hladké mouky, 1 hrnek strouhanky, 100 g nivy

Postup: Celer nakrájíme cca na 1centimetrové plátky. Vložíme do osolené vroucí vody a necháme chvilku povařit (nesmí být rozvařený a pouze změklý). Vyjmeme plátky a osušíme, obalíme v hladké mouce (stejný postup jako u obalování řízků) a v rozšlehaném vajíčku. Na talíř si na jemném struhadle nastrouháme nivu a celer obalený ve vajíčku obalíme v této nivě. Je potřeba obalit celer tak, aby na něm zůstala alespoň 0,5cm vrstva sýra (není to jednoduché, ale jde to). Poté ponoříme celer opět do vajíčka a obalíme ve strouhance. Následně standardně smažíme. Bude trvat, než přijdete na ten správný grif, jak obalovat, ale výsledek za to stojí. Jako příloha jsou výborné vařené brambory posypané pažitkou.

Zdroj: Smažený celer

Hovězí na houbách v pomalém hrnci

Ingredience: 1 kg hovězího zadního nebo předního, 1 plechovka žampionů (600 g), 1 smetana ke šlehání, 1 hovězí bujon, 1 větší cibule, sůl, pepř, houbové koření, hladká mouka, voda

Postup: Oloupanou cibuli nakrájíme na malé kostičky a vložíme ji na dno pomalého hrnce. Omyté maso nakrájíme na plátky, osolíme a opepříme. Maso obalíme v hladké mouce a položíme ho na cibuli v pomalém hrnci. Přidáme žampiony, nadrobený bujon, posypeme houbovým kořením, podlijeme vodou tak, aby bylo maso z větší části ponořené. Pomalý hrnec zapneme na II. stupeň na 3-4 hodiny nebo na I. stupeň na 5-6 hodin. Zhruba půl hodiny před koncem vaření přidáme rozmíchanou mouku s vodou a ještě necháme trochu povařit. Kdo chce omáčku jemnější, místo ve vodě rozmíchá mouku ve smetaně. I bez smetany je ale jídlo výborné. Podáváme s těstovinami či rýží.

Zdroj: Hovězí na houbách nejen od Pohlreicha


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jana Válková

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jiří Dvořák


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP