Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

PIKANTNÍ KRŮTÍ GULÁŠ

OBSAH

Krůtí guláš s houbami

Ingredience: 800 g krůtího masa, 200 g houby Partabella, 2 lžíce mleté sladké papriky, 50 g petržele, 5 stroužků česneku, 200 ml černého piva, 50 g zelené papriky, 100 g mrkve, 60 g celeru, 100 g anglické slaniny, 2 chilli papričky, 300 g jater, 2 cibule, sůl, mletý pepř, olej

Technologický postup: Nejdříve si připravíme všechny suroviny. Krůtí maso, stehna nebo prsa, očistíme a nakrájíme na kostky. Játra očistíme a rozmixujeme dohladka. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Celer, mrkev a petržel omyjeme a oloupeme. Česnek zbavíme slupky a prolisujeme. Anglickou slaninu jemně nasekáme a houby nakrájíme na kostky. Zelenou papriku a chilli papričky zbavíme jadérek a pokrájíme najemno. Na oleji necháme zesklovatět cibulku, ke které vmícháme pokrájenou anglickou slaninu. Vše krátce orestujeme a přidáme na kostky nakrájené maso a chilli papričky. Směs za stálého míchání opékáme, dokud se maso nezatáhne, a pak přisypeme sladkou mletou červenou papriku. Směs osolíme, opepříme, krátce orestujeme a přidáme houby, zelenou papriku a kořenovou zeleninu v celku. Vše podlijeme vodou a pivem, zakryjeme a dusíme doměkka. Jakmile maso změkne, odstraníme z guláše kořenovou zeleninu, vše zahustíme rozmixovanými játry a guláš ještě asi 5 minut povaříme. Pikantní krůtí guláš s houbami podáváme se širokými nudlemi nebo bílým pečivem.

Zdroj: Krůtí guláš

Poradna

V naší poradně s názvem TABULKA POTRAVIN S PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Mader.

Ahoj, chtěl bych vědět, jak je na tom krůtí maso.
Stéjně jako kuřecí?
J.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ačkoliv by se mohlo zdát, že krůtí maso bude podobně naplněno puriny jako kuřecí, není tomu tak. Krůtí maso, i když je libové, tak obsahuje mnohem více purinů, než maso z kuřete. Pro nemocné dnou je krůtí maso stejně nevhodné, jako maso vepřové nebo hovězí. Konzumovat krůtí maso při dně můžete, ale jen jednu malou porci. Pokaždé, když sníte potravinu s vyšším obsahem purinů, tak v příštích osmi hodinách si naplánujte zvýšený příjem tekutin doplněný šálkem kávy. To pomůže ledvinám vyplavit metabolity z purinů. Z toho důvodu je také nevhodné konzumovat potraviny s vysokým obsahem purinů k večeři nebo před spaním.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tabulka potravin s puriny

Krůtí guláš s hráškem

Ingredience: 500 g krůtího masa, 2 lžíce hladké mouky, 150 g konzervovaného hrášku, mletá sladká paprika, olej, 3 lžíce kečupu, 3 lžíce strouhaného sýra, 2 stroužky česneku, 1 cibule, mletý pepř, mletý kmín, sůl

Technologický postup: Maso nakrájíme na menší kostky, cibuli jemně nasekáme, česnek utřeme se solí. Na oleji zpěníme cibuli, přihodíme nakrájené maso a opečeme. Přidáme česnek a 3 lžíce kečupu. Vše ještě chvíli restujeme. Poté přisypeme kmín a papriku. Maso zalijeme horkou vodou, osolíme, opepříme a dusíme doměkka. Podle potřeby doléváme vodu. Když je maso měkké, přidáme do hrnce malou scezenou plechovku hrášku a krůtí guláš s hráškem zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě, vše povaříme a dochutíme. Krůtí guláš s hráškem podáváme s rýží. Porce na talíři zdobíme trochou strouhaného sýra.

Zdroj: Krůtí guláš

Poradna

V naší poradně s názvem JELENÍ GULÁŠ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..

Může se občas jíst jeleni guláš na warfarin.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem je důležité hlídat příjem vitamínu K na stejné úrovni každý den. Jelení maso, stejně jako maso ostatních zvířat, obsahuje jen málo vitamínu K a proto není třeba jeho konzumaci nijak hlídat. 200 gramů syrového masa z jelena obsahuje 2,2 mikrogramů vitamínu K. Když si dáte jelení guláš s houskovým knedlíkem nebo s rýží, tak ho můžete jíst podle libosti neomezeně. Rýže totiž neobsahuje žádný vitamín K a pšeničná mouka v knedlíkách má jen zanedbatelné množství vitamínu K. Pšeničná mouka a rýže a výrobky z nich jsou nejlepší přílohy pro pacienty užívající Warfarin. Brambory jsou na tom o něco hůře. Jedna středně velká brambora obsahuje 4 mikrogramy vitamínu K. Přeji dobrou chuť.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jelení guláš

Krůtí guláš pro děti

Ingredience: 500 g krůtího masa, trocha oleje, 1 cibule, 1 velká červená paprika, 1 rajče, 1 brambor, sladká paprika mletá, drcený kmín, majoránka, sůl, hladká mouka

Technologický postup: Cibuli nakrájíme a osmahneme na oleji. Maso nakrájíme na kostičky a orestujeme na cibulovém základu. Těsně před zalitím vodou okořeníme sladkou paprikou, drceným kmínem, solí. Když je maso orestované, zalijeme ho vodou tak, aby bylo ponořené a mohlo se dusit. Přibližně v polovině varu přidáme nakrájené rajče, papriku a najemno nastrouhaný brambor. Dusíme do změknutí masa. Pokud jsme guláš více zalili a omáčka není dostatečně hustá, tak ji jednoduše na závěr zahustíme trochou mouky rozmíchané ve vodě, necháme provařit a dochutíme dle potřeby solí.

Zdroj: Krůtí guláš

Krůtí guláš s těstovinami

Ingredience: 400 g krůtích prsou, 250 g širokých nudlí, 200 g žampionů, 200 g mrkve, 150 g mraženého hrášku, 100 ml smetany, 3 lžíce oleje, 1 lžíce solamylu, 1 velká cibule, zeleninový vývar, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Těstoviny uvaříme ve vroucí osolené vodě na skus, pak je scedíme a uchováme v teple. Krůtí maso opláchneme, odblaníme, nakrájíme na širší nudličky a osolíme, oloupanou cibuli pokrájíme na měsíčky, očištěné žampiony přepůlíme a oškrábanou mrkev nakrájíme na kolečka. V hlubší pánvi na rozehřátém oleji opečeme nudličky masa doměkka, vyjmeme ho a ve výpeku orestujeme nakrájenou cibuli, vmícháme žampiony i mrkev, vše osolíme, opepříme, podlijeme vývarem a asi 5 minut podusíme. Pak do pánve vrátíme maso, přidáme hrášek, prohřejeme, šťávu zahustíme škrobem rozmíchaným ve smetaně, vše ještě asi 1 minutu povaříme, podle chuti dochutíme a podáváme s uvařenými nudlemi.

Zdroj: Krůtí guláš

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO VAŘÍME VÁCLAVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tonda.

jak dlouho vařit guláš z václavek ??

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak dlouho vaříme václavky

Jak dělají krůtí guláš Kluci v akci

Ingredience: 800 g krůtího masa,100 g cibule, 100 g pórku, 100 g mrkve, 10 stroužků česneku, 5 brambor, 5 lístků bobkového listu, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček celého pepře, 100 g rajčatového protlaku, 30 g sušených lesních hub, 1,5 l hovězího vývaru, 0,5 l kvalitního bílého vína, 100 ml oleje, sůl

Technologický postup: Sušené houby namočíme do vody. Maso očistíme a nakrájíme na kostky. V hrnci na rozpáleném oleji maso zprudka a krátce opečeme, poté jej osolíme a opepříme. V pánvi orestujeme nakrájenou zeleninu, přidáme koření a zarestujeme, vložíme protlak, zarestujeme, přidáme houby a opět osmahneme. Takto připravenou zeleninu přidáme k masu, zalijeme vývarem, vínem a dusíme půlhodiny, poté přidáme oškrábané a na větší kostky nakrájené brambory a dusíme doměkka. Takto uvařený guláš není třeba již zahušťovat, proto již jen dochutíme solí a pepřem.

Zdroj: Krůtí guláš

Diskuze

V diskuzi ZAVAŘOVÁNÍ HOTOVÝCH JÍDEL DO SKLENIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

Jak dlouho zavařování segedínský guláš z bůčku a jak dlouho vydrží v mrazáku

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan.

Při zavařování čehokoliv v mikrovlnce, nikdy neutahuji šroubovací víčko silou, neboť zahříváním na vysokou teplotu hrozí, že se ze sklenice stane granát, který je schopen nejen způsobit prasknutí sklenice, ale i zdemolovat dvířka mikrovlnky. Víčko se dotahuje tzv. na doraz, ihned po ukončení sterilizace. To by ale mělo platit při sterilizaci i troubě, zavařovacím hrnci, apod.

Zdroj: diskuze Zavařování hotových jídel do sklenic

Krůtí guláš s hlívou

Ingredience: 400 g krůtího masa, 2 cibule, olej, 150 g anglické slaniny, 200 g hlívy ústřičné, 1,5 lžíce rajčatového protlaku, sůl, mletý pepř, mletá paprika, 2 stroužky česneku, drcený kmín, vývar, hladká mouka

Technologický postup: Na trošce tuku necháme zesklovatět cibulku, přidáme na kostky pokrájené, osolené a opepřené maso, slaninu a hlívu na nudličky a smažíme do vysmažení tekutiny. Pak přidáme krátce osmažit protlak s paprikou, ochutíme kmínem a česnekem (pokrájeným na plátky), zalijeme vývarem tak, abychom měli tekutinu těsně nad masem a hlívou, a dusíme doměkka. Během dušení občas zamícháme a dle potřeby přidáme vývar. Nakonec zahustíme guláš moukou rozmíchanou v malém množství vody a ještě provaříme, případně ještě dochutíme solí, pepřem a česnekem. Podáváme s čerstvým pečivem, knedlíkem, rýží či těstovinami. Na talíři můžeme dozdobit cibulkou či plátky česneku.

Zdroj: Krůtí guláš

Diskuze

V diskuzi SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel László.

Účelom môjho komentáru nie je kritika, ale objasnenie pôvodu Segedínskeho gulášu.
V Maďarsku všeobecne známy pôvod nemá vôbec nič spoločné s Vaším popisom pôvodu.
Známy spisovateľ, básnik a novinár Székely József je považovaný za prvého konzumenta tohoto gulášu. A neskôr na jeho počesť bol guláš pomenovaný po ňom. V Maďarsku sa nazýva Székely gulyás. Názov Segedínsky vznikol na Slovensku v čase Rakúsko-Uhorska, ktorého Slovensko bolo súčasťou. Prečo práve Segedínsky, čo mnohí "historici" dávajú do súvislosti s mestom Szeged, nemá žiadnu historickú cenu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Segedínský guláš

Krůtí guláš v pomalém hrnci

Ingredience: 800 g krůtích prsou, 1 červená řepa, 1 cibule, 1 konzerva krájených rajčat, 2 jarní cibulky, 2 stroužky česneku, české ghíčko, majoránka, mletá sladká paprika, kmín, sůl, mletý pepř

Technologický postup: Krůtí maso nakrájíme na velké kostky a zprudka ho orestujeme na ghíčku (máselný tuk, který se získává z přepuštěného másla). Když je maso zatažené, vyjmeme ho a na výpeku orestujeme cibulku pěkně dozlatova. Poté přidáme nakrájené jarní cibulky a kostičky červené řepy. Společně ještě chvilku restujeme a pak zalijeme sekanými rajčaty. Přidáme prolisovaný česnek, majoránku, uzenou papriku, kmín, sůl a pepř. Dobře promícháme i s masem, přemístíme do pomalého hrnce a podlijeme vodou (asi půl hrnku). Hrnec nastavíme na stupeň LOW a vaříme přibližně 8 hodin (nejlépe přes noc). Ráno vyjmeme maso a zbytek obsahu rozmixujeme na hladkou omáčku. Můžeme ještě dochutit nebo lehce zahustit, ale není to potřeba.

Zdroj: Krůtí guláš

Krůtí guláš od Pohlreicha

Ingredience: 750 g krůtího masa, 2 cibule, 4 rajčata, 1 lžička mleté sladké papriky, 1 lžička kmínu, 1 lžička černého mletého pepře, 4 stroužky česneku, 1 lžička majoránky, 500 ml vývaru, 2 lžíce oleje, 3 lžíce hladké mouky

Technologický postup: Cibuli pokrájenou nadrobno zpěníme na tuku a chvíli smažíme. Potom shrneme stranou a opečeme nakrájené kousky krůtího masa. Přidáme papriku, pepř, drcený kmín. Když maso pustí šťávu, lehce podlijeme vývarem a dusíme. Maso bude brzy měkké. Ke konci dušení přidáme oloupaná, nakrájená rajčata (trochu protlaku) a necháme je rozvařit. Pak vydusíme na minimum šťávy, stáhneme z vařiče, a když se guláš přestane vařit, zaprášíme ho moukou, zamícháme, zalijeme vychladlým vývarem a povaříme. Ochutíme majoránkou, drceným česnekem, případně dosolíme. Při podávání můžeme posypat několika kroužky cibule. Servírujeme s bramboráčky, kroketami nebo placičkami z bramborové kaše.

Zdroj: Krůtí guláš

Poradna

V naší poradně s názvem PAPRIKA ZHOŘKNE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František.

Babičky bramborový guláš


rád bych věděl proč ta paprika zhořkne. do osmažené cibulky dám papriku a chviličku
míchám do 10. vt. a hned zalévám připravenou horkou vodu. vložím maso a dusím atd . nic nezhořkne!!!!

fanda

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Paprika zhořkne, když ji budete delší dobu smažit. Ostatnímu koření to nevadí, ale sušená mletá paprika při vyšších teplotách mění chuť a hořkne.

Zdroj: diskuze Paprika zhořkne

Krůtí guláš se zeleninou

Ingredience: 400 g krůtího masa, 50 g schwarzwaldské šunky, 150 g cibule, 2 papriky, 2 rajčata, 1 paprička jalapeňo nebo feferonka, 4 lžíce olivového oleje, sůl

Technologický postup: Krůtí maso omyjeme ve studené vodě, osušíme a nakrájíme na kostky o velikosti 2–3 centimetry. Cibuli oloupeme a pokrájíme na drobné kostičky. Rajčata spaříme ve vroucí vodě, oloupeme slupku a rajčata nakrájíme na drobné kostky. Omytou papriku nakrájíme na kostičky o velikosti jednoho centimetru. Papričku nebo feferonku nakrájíme na tenká kolečka. V kastrolu rozpálíme olivový olej, přidáme na malé kostičky nakrájenou šunku a chvilku ji opékáme. Až se šunka krásně rozvoní, přidáme maso a za stálého míchání smažíme tak dlouho, dokud se maso nezatáhne. V tuto chvíli přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a opékáme, až cibule změkne a bude jemně zbarvená dohněda. Nakrájenou zeleninu vhodíme na masový základ, chvilku ji opékáme a pak vlijeme asi dva decilitry vody. Guláš osolíme, přikryjeme poklicí a na pomalém ohni dusíme asi 40 minut. Voda by se z guláše měla vyvařit jen velmi málo, protože guláš se ničím nezahušťuje. Hustotu pokrmu udělá cibule a zelenina. Pokud se vody vyvaří víc, než má, můžeme přidat trochu kvalitní rajčatové šťávy a malou lžičku cukru. Na závěr dochutíme podle potřeby solí.

Zdroj: Krůtí guláš

Diskuze

V diskuzi ZAVAŘOVÁNÍ HOTOVÝCH JÍDEL DO SKLENIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MM.

Hotové jídlo nesmí obsahovat mouku, výrobky z mouky, rýži ani brambory. Po krátké době by začalo ve sklenicích kvasit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Venas.

Měl jsem do dneška zavařený hovězí guláš kde byl nastrouhaný brambor i mouka a nic mu ani po 3 měsících nebylo. Tak nevím jestli je pravda to, že začne kysat. Možná je to pravda, ale mně vydržel bez úhony.

Zdroj: diskuze Zavařování hotových jídel do sklenic

Krůtí guláš s rajčaty

Ingredience: 100 g slaniny, 2 velké cibule, 800 g krůtího masa, 2 rajčata, 2 papriky, 1 lžíce sádla, 2 bobkové listy, 2–3 lžíce sušeného strouhaného chleba, hladká mouka, mletý kmín, mletý pepř, mleté nové koření, tymián, mletá sladká paprika, majoránka, česnek, sůl, feferonky

Technologický postup: Slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky a krůtí maso na kostky. Slaninu vyškvaříme se lžící sádla a necháme zpěnit cibulku. Zasypeme sladkou mletou paprikou, vložíme maso a ze všech stran jej osmahneme. Okořeníme mletým kmínem, mletým pepřem, tymiánem a mletým novým kořením, přidáme bobkový list a osolíme. Kdo má rád ostrý guláš, může přidat feferonky. Podlijeme horkou vodou, přiklopíme poklicí a dusíme cca 15 minut. Pak přisypeme strouhaný chleba, promícháme, podle potřeby dolijeme vodu a přidáme spařená, oloupaná a nadrobno nakrájená rajčata. Opět přiklopíme a dusíme asi 15 minut doměkka. Je-li potřeba, dohustíme moukou rozmíchanou ve studené vodě. Přidáme jádřinců zbavené a na proužky nakrájené papriky a krátce povaříme. Na závěr okořeníme majoránkou a prolisovaným česnekem. Podáváme s těstovinami, houskovým knedlíkem nebo s rýží.

Zdroj: Krůtí guláš

Diskuze

V diskuzi ČEVABČIČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janak.

Chtěla bych pravý recept , ten je bez česneku a cibule , tyhle recepty jsou na karbanátky , a obaluje se to v mouce .
to nejní přesný
děkuju

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jurko.

Ano, naprostá pravda. Tady se , nejenom tyto stránky, kašle na pravý recept. Tady si každý dělá co chce, ale propůjčuje si název jídla. Dle ČSN (15418) patří do čevabčiči směs hovězího a vepřového masa 500g - 500g umletého s 150g cibule osoleného, přidána mletá paprika 5g, pepř 1g. Vše smícháme a vytvoříme 30 dílků masa které rozválíme na tenké válečky a ty pak v sádle opečeme do zlatova. Podáváme s najemno nakrájenou cibulkou a hořčicí. K tomu chléb, nebo brambor. Toť vše.
PS. je mi líto, že se na základní jídla nepoužívají normy. Pak si člověk někde dá něco a přinesou mu úplně něco jiného než čekal. Ještě že Svíčkovou musí vařit alespoň přibližně. Protože třeba guláš pod určitým názvem je všude jiný
Pěkný den

Zdroj: diskuze Čevabčiči

Bramborový guláš – video

Zde se můžete inspirovat videonávodem na to, jak uvařit bramborový guláš.

Zdroj: Bramborový guláš podle babičky

Ingredience

  • krůtí stehna;
  • 100 ml krůtího vývaru;
  • 100 ml smetany;
  • hrst spařených oloupaných mandlí;
  • 2 lžičky hotové vychladlé jíšky;
  • 1 lžička másla;
  • 1 lžička oleje na smažení;
  • 1 cibule;
  • 1 stroužek česneku;
  • 1 lžíce kari koření;
  • čerstvý koriandr na ozdobu;
  • sůl a čerstvě mletý pepř.

Zdroj: Krůtí stehna podle Pohlreicha

Video

Na Zdeňka Pohlreicha i na jeho celý recept se můžete podívat na tomto videu: krůtí stehna na kari s mandlemi video.

Zdroj: Krůtí stehna podle Pohlreicha

Použití

Když dostanete chuť na guláš, udělejte si špagety, nudle nebo rýži. Guláš ze sklenice důkladně prohřejte při varu na pánvi. Guláš lze nyní trochu zahustit strouhanou chlebovou kůrkou nebo moukou s vodou. Můžete přidat i smetanu, ale nikdy nepřidávejte smetanu před zavařováním!

K tomu možná sklenička červeného vína, pár svíček na stole a to je pak pro mě čistý požitek.

Zdroj: Jak zavařit guláš

Historie segedínského guláše

Segedínský guláš začal psát svou historii v 19. století. Vypráví se, že vznikl v oblíbené hospůdce, kam chodil budapešťský soudce Szekeley. Jednoho dne přišel pozdě a v kuchyni zůstalo jen pár zbytků, mezi nimi cikánský guláš a vařené kysané zelí. Kuchař z těchto zbytků připravil soudci pozdní oběd a s ním vznikl i nový pokrm – segedínský guláš, někdy také nazývaný szekelský guláš.

Zdroj: Segedínský guláš

Krůtí maso s těstovinami

Ingredience: 200 g těstovin, 250 g krůtího masa, 2 lžíce olivového oleje, mletý pepř, 4 lžičky kremžské hořčice, sůl

Technologický postup: Krůtí maso podle potřeby očistíme, nakrájíme na kostky a naložíme do marinády, kterou připravíme smícháním oleje, kremžské hořčice, soli a pepře. Takto naložené maso necháme uležet a nasát chuť asi 1–2 dny v lednici. Vrtulky uvaříme v osolené vodě podle návodu na obalu. Uvaříme „al dente“, scedíme a dáme stranou. Maso orestujeme na teflonové pánvi, můžeme přidat ještě lžičku oleje. Jakmile se maso trochu „zatáhne“, vmícháme připravené těstoviny a osmažíme dozlatova, dokud není maso měkké. Podle chuti ještě osolíme a opepříme. Krůtí s těstovinami podáváme ihned po přípravě, přílohou je pouze čerstvá nebo nakládaná zelenina.

Zdroj: Krůtí maso


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jiří Dvořák

Nina Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP