Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

POMAZÁNKA Z VAŘENÝCH VAJEC

OBSAH

Loupání vařených vajec

Vejce se nám budou dobře loupat, pokud dáme vařit alespoň 14 dní stará vejce, nikdy ne čerstvě snesená. Po uvaření je zchlaďte studenou vodou a můžete začít s loupáním.

Zdroj: Recepty z vařených vajec

Diskuze

V diskuzi RECEPTY Z VAŘENÝCH VAJEC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel PAVEL.

NEJDE MI VYKLOPIT UVAŘENE VEJCE ZE SILIKONOVE FORMIČKY CO MAM UDĚLAT ZA NAPRAVU

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel PAVEL ŠINDLER.

nejde mi vyklopit uvařene vojičko ze silikonove formičky

Zdroj: diskuze Recepty z vařených vajec

Nutriční hodnoty vajec

Rychlost a jednoduchost přípravy však nejsou jediná pozitiva tohoto pokrmu. Vajíčková pomazánka se samozřejmě připravuje z vajec, která by neměla v naší stravě chybět. Vejce totiž obsahují velké množství vody, mají nejvyváženější obsah nutričně významných látek (tedy bílkovin a tuků), jsou dobře stravitelná, ale pozor, obsahují i hodně cholesterolu.

Zdroj: Vajíčková pomazánka

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPTY Z VAŘENÝCH VAJEC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel PAVEL.

NEJDE MI VYKLOPIT UVAŘENE VEJCE ZE SILIKONOVE FORMIČKY CO MAM UDĚLAT ZA NAPRAVU

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Vaření vajec v silikonových formách není jen tak a chce to trochu zkušeností, abyste měl vajíčka pěkně hladká a aby šla pěkně vyklopit. Co je k tomu potřeba? Před umístěním syrového vajíčka do formičky je zapotřebí formičku nejdříve důkladně vystříkat olejem ve spreji, ke koupi zde: www.zbozi.cz/hledani… Po vaření 16 minut ve vroucí vodě se musí forma na chvíli umístit do studené vody a potom půjde vyklopit. Když by to šlo ztuha, tak je možné si pomoci velkou polévkovou lžící. Pokud máte zájem shlédnout recenzi, která názorně řeší tento problém, tak je k dispozici zde: youtu.be/mS6zMr6W5_o

Zdroj: diskuze Recepty z vařených vajec

Vaření vajec v mikrovlnce

Úspěchem vaření vajec v mikrovlnce je nastavení nízkého výkonu mikrovlnné trouby, jinak vám vejce praskne, až bouchne. Vejce můžete rozklepnout, dát do misky nebo talířek a dát vařit do mikrovlnky.

Zdroj: Recepty z vařených vajec

Vaření vajec na hniličku

Pokud je bílek uvařený a žloutek jen tak na půl syrový, je to vejce na hniličku. Takové vejce si uvaříme v malém kastrůlku s vodou zhruba za 5–6 minut.

Zdroj: Recepty z vařených vajec

Poradna

V naší poradně s názvem KALA BÍLÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Felda.

Po třech týdnech kvetení většina květů zezelená. Má to tak být, nebo dělám při pěstování někde chybu?
Děkuji Felda

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Zelené květy takhle rychle po prodeji svědčí o přebytku dusíku v substrátu. Ten se tam mohl dostat společně s hnojivem v prodejně a nebo ve vaší zálivce. Zvolte hnojivo s nižším obsahem dusíku a vyšším obsahem fosforu. Pravidelně jednou za měsíc zalévejte rozmixovanými skořápkami od vajec.

Zdroj: diskuze Pokojová kala pěstování

Vaření vajec naměkko

Vejce uvařené naměkko poznáme tak, že bílek je uvařený a žloutek syrový. Vaříme ho zhruba 2–3 minuty, potom vyndáme lžící z kastrůlku. Podáváme třeba k snídani ve speciálním držáčku na vajíčka.

Zdroj: Recepty z vařených vajec

Poradna

V naší poradně s názvem ODPOVĚDI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka30.

Dostala jsem kalu.Má krásné bílo-zelené květy.Hledala jsem jak ji pěstovat. Našla jsem otázky,ale ač je nadpis odpovědi, nevztahují se k otázkám. Takže mám pocit, že nadále nebudu tušit,kdy ji prosadit do většího květináče. Má 6 květů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Je to jednoduché. Když chcete zachovat současnou velikost rostliny, tak nepřesazujte. Když chcete mít rostlinu rozlehlejší, tak ji můžete každý rok v době zimy přesadit do většího květináče. Hloubka květináče není důležitá naopak šířka ano. Kala postupně zaplní všechen produktivní prostor. Když ji nebudete přesazovat, tak musíte přihnojovat. Hnojivo volte do zálivky s nízkým obsahem dusíku a občas rostlinu zalijte ve vodě rozmixovanými skořápkami od vajec. Co kala nezbytně potřebuje, je voda. Kala nesmí nikdy vyschnout.

Zdroj: diskuze Pokojová kala pěstování

Drožďová pomazánka bez vajec

Ingredience: 2 kostky droždí, 1 cibule, 100 g másla, 100 g taveného sýru, sůl, pepř mletý, pažitka

Technologický postup: Na másle zpěníme cibuli, přidáme droždí, tavený sýr a mícháme do rozpuštění a propojení ingrediencí. Dle chuti přidáme sůl, mletý pepř a nasekanou pažitku. Po vychladnutí mažeme nejlépe na tmavé pečivo.

Zdroj: Drožďová pomazánka

Poradna

V naší poradně s názvem VLAŠSKÉ OŘECHY CHOROBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Litvák.

V letošní sklizni vlašských ořechů jsem zjistil u spousta plodů "jakoby vyžrané" díry ve skořápce, zjištěno min. na 50 % úrody. Tento jev jsem zaznamenal poprvé. Můžete mi poradit o co se jedná a jak tomu předcházet?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Obaleč jablečný (Cydia pomonella) dělá tyto díry do ořechů. Je to škůdce, který přezimuje jako larva v kůře stromu v hedváných chomáčcích. Vývoj začíná brzy na jaře a dospělí se objevují v době kvetení. Dospělí jsou aktivní pouze za soumraku a za úsvitu a kladou vajíčka na listy, případně na plody. Larvy vystupují z vajíček a hledají ořechy, aby se začaly krmit. Chemické postřiky se obvykle používají k likvidaci vajec a mladých larev předtím, než vstoupí do plodu. Larvy mohou vlést do středu vyvíjejících se ořechů, aby se krmili jádrem. Když dospívají, vytlačují ze vstupní díry své výkaly. Po třech až čtyřech týdnech larvy opustí ořech a hledají na stromě chráněné místo, aby se obalily kokony. Larvy ve svém kokonu mohou přezimovat, nebo se mohou objevit ve dvou až třech týdnech jako nová generace dospělých. Tito dospělí jsou aktivní v červenci a srpnu. V teplých oblastech může být i třetí generace.
Ochrana je postřikem celého stromu. To je při vzrostlém ořechu velmi komplikované, protože se používají kontaktní jedy, které jsou jedovaté pro všechno živé. Nejméně toxický je postřik neemovým olejem (olej ze stromu nimba). Existuje ale jedna nechemická vychytávka, která omezí populaci těchto potvor. Je to papírová vlnitá lepenka, která se omotá kolem kmene a větví. Larvy do ní velmi rády nalezou, aby se zakuklily. Pravidelným vyměňováním a likvidací lepenky zamezíte vývoji nových generací.

Zdroj: diskuze Vlašské ořechy choroby

Celerová pomazánka se sýrem

Ingredience: 0,5 celeru, sůl, 1 mrkev, 2 stroužky česneku, kari, 100 g tvrdého sýru, 100 g majonézy

Postup: Očistěný celer jemně nastrouháme a hned vmícháme do majonézy, aby nezhnědl. Přisypeme nastrouhanou mrkev a sýr, osolíme, přidáme koření kari a prolisovaný česnek. Promícháme, necháme proležet a mažeme na tmavý chléb nebo topinky. Zdobíme plátky vajec nebo plátky rajčat či paprik.

Zdroj: Celerová pomazánka - recept

Poradna

V naší poradně s názvem ČERNÁNÍ JEŠTĚ ZELENÉ SLUPKY OŘEŠÁKU ČERNÁNÍ SLUPKY NA JEŠTĚ NEDOZRÁLÝCH OŘEŠÍCH VLAŠSKÝCH OŘECHŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Malinová.

pod černající slupkou jsou malí červíci,co je toho příčinou?Jaká je ochrana?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Tyto problémy způsobuje malá pestrobarevná muška Rhagoletis completa. Tady je vidět jak vypadá: www.google.cz/images…
Typickým znakem je žlutá skvrna těsně pod oblastí, kde vyrůstají křídla a tmavý trojúhelníkový pás na špičce křídel. Tím se dají rozpoznat od jiných mušek, které se běžně vyskytují v sadech.

Tyto mouchy mají jednu generaci ročně a přezimují jako kukly v půdě. Na povrch vystupují jako dospělé mouchy od konce června do začátku září. Nejvyšší vrchol je obvykle v polovině srpna. Samice klade vajíčka ve skupinách asi po 15 kusech pod povrch ořechového lusku poblíž stonku. Do pěti dnů se z vajec vylíhnou bílé červy. Starší červy jsou žluté s černými ústními částmi. Než dospějí krmí se 3 až 5 týdnů a potom vypadnou na zem a zahrabou se několik centimetrů do půdy, kde se z nich stanou kukly. Většina z nich se pak objeví jako dospělé mouchy v létě, ale některé zůstávají v půdě po dobu 2 let nebo déle.

Napadení v sezóně (pozdní červenec až polovina srpna) vede k děravění a černání plodů nebo může vyvolat růst plísní. Pozdní zamoření způsobuje jen malé škody na jádrech, ale někdy mohou poškodit i skořápky.

Ochrana je složitá. Existují různé jedy, které zabíjejí mušky i červy. Musí být několikrát nastříkány na celý strom. Jsou ale velmi jedovaté pro životní prostředí (pro ptáky, včely a podzemní vody). Aplikace na vzrostlé stromy je opravdu složitá a hrozí poškození zdraví člověka při aplikaci. Proto se v zahrádkách tento postup likvidace vůbec nedoporučuje. Co se dá dělat, je rozvěsit po stromě žluté lepové destičky, na které se tyto mouchy nalepí. Sice nezajistí úplnou ochranu, ale sníží počet samic, které by jinak nanesly nová vajíčka do plodů. Tady je vidět cena za žluté lepové desky: www.zbozi.cz/hledani…

Zdroj: diskuze Černání ještě zelené slupky ořešáku černání slupky na ještě nedozrálých ořeších vlašských ořechů

Celerová pomazánka s česnekem

Ingredience: 1/2 celeru, 1 menší mrkev, 100 g tvrdého sýra, čtyři stroužky česneku, špetka kari, 100 g majonézy, špetka soli

Postup: Celer jemně nastrouháme a hned vmícháme do majonézy, aby neztmavl, přidáme nastrouhanou mrkev a sýr, osolíme, přidáme koření kari a prolisovaný česnek, promícháme, necháme proležet a mažeme na chléb nebo topinky, zdobíme plátky vajec nebo zeleniny.

Zdroj: Celerová pomazánka

Vajíčková pomazánka chuťovka

Suroviny:

  • několik lžic másla (margarínu)
  • 4 až 5 vajec uvařených na tvrdo
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 3 stroužky česneku (může být více dle chuti)
  • sůl
  • pepř
  • 1 středně velká cibule

Postup:

Uvařená oloupaná vajíčka dobře rozmačkejte a smíchejte s máslem nebo margarínem. Postupně přidávejte majonézu, hořčici, na jemno nakrájenou cibulku a prolisovaný česnek. Na závěr pomazánku dochuťte solí a pepřem a ještě dobře promíchejte. Podávejte nejlépe s čerstvým pečivem.

Zdroj: Vajíčková pomazánka

Rychlá vajíčková pomazánka

Suroviny:

  • 4–5 vajec uvařených na tvrdo
  • máslo (nebo margarín)
  • plnotučná hořčice
  • pepř, sůl
  • čerstvá petrželka

Postup:

Na tvrdo uvařená a zchlazená vajíčka oloupejte, drobně pokrájejte a nasypte do misky s připraveným máslem. Opatrně zamíchejte a podle chuti přidávejte hořčici a pepř. Jemnou pomazánku vložte na chvíli do lednice. Poté podávejte s vekou, bagetou či celozrnným pečivem. Ideální bude v kombinaci s hlávkovým salátem jako lehká večeře.

Zdroj: Vajíčková pomazánka

Pomazánky z vajec

Tradiční vajíčková pomazánka

Suroviny:

  • 4 až 5 vajec natvrdo
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • několik lžic másla – dle požadovaného množství a konzistence
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 středně velká cibule
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá nasekaná pažitka

Postup:

Uvařená vejce oloupeme, nastrouháme nebo protlačíme přes takzvané kolečko, přidáme najemno nakrájenou cibuli, trochu másla a majonézu. Vše smícháme a dochutíme solí, pepřem a troškou hořčice. Nasekanou pažitku necháme na zdobení, nebo ji můžeme přimíchat přímo do pomazánky.

Vajíčková pomazánka s jogurtem

Suroviny:

  • 5 až 6 vajec natvrdo
  • kelímek bílého jogurtu
  • 1 středně velká cibule
  • několik lžic másla – dle požadovaného množství a konzistence
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá nasekaná pažitka

Postup:

Vajíčka si rozdělíme na žloutek a bílek. Žloutky smícháme dohladka společně s máslem, jogurtem a hořčicí. Nadrobno pokrájíme bílky, cibuli, pažitku a zapracujeme do připravené směsi ze žloutků. Dochutíme solí a pepřem. Necháme ztuhnout v lednici asi půl hodiny a můžeme podávat.

Vajíčková pomazánka se sýrem

Suroviny:

  • 4 až 5 vajec natvrdo
  • tavený sýr dle chuti a potřeby
  • 2 lžíce másla
  • 1 středně velká cibule
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá nasekaná pažitka

Postup:

Najemno nakrájíme cibuli, pažitku, přidáme tavený sýr, máslo, hořčici a pořádně zamícháme. Potom opatrně přidáme nahrubo nastrouhané vejce a vmícháme do směsi. Dochutíme solí a pepřem.

Vajíčková pomazánka s česnekem

Suroviny:

  • 4 až 5 vajec natvrdo
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • několik lžic másla – dle požadovaného množství
  • 2 lžíce majonézy
  • 3 stroužky česneku
  • 1 středně velká cibule
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá nasekaná pažitka

Postup:

Vajíčka oloupeme, nastrouháme, přidáme postupně máslo, majonézu, hořčici, najemno nakrájenou cibuli, pažitku a prolisované stroužky česneku. Vše promícháme a dochutíme solí a pepřem.

Zdroj: Recepty z vařených vajec

Nejlepší vajíčková pomazánka

Suroviny:

  • několik lžic másla (nebo margarínu) – dle požadovaného množství a konzistence
  • 4 až 5 vajec na tvrdo
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžička hořčice
  • 1 středně velká cibule
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá pažitka

Postup:

Oloupaná uvařená vajíčka buď rozmačkejte vidličkou, nebo nastrouhejte na hrubo, poté je opatrně smíchejte s máslem či margarínem, přidejte majonézu a na drobno nakrájenou cibuli. Nakonec dochuťte solí a pepřem a vmíchejte hořčici. Pažitku můžete na závěr zapracovat přímo do vajíčkové pomazánky, případně ji nasypat až na pomazánkou namazané pečivo.

Zdroj: Vajíčková pomazánka

Pomazánka z avokáda a vajec

Ingredience: 2 zralá avokáda, 4 uvařená vejce, 4 lžíce zakysané smetany, hrst nasekané jarní cibulky, 1 lžička plnotučné hořčice, sůl, kajenský pepř

Technologický postup: Avokáda podélně rozpulte až k pecce a kroucením proti sobě od sebe oddělte obě poloviny. Vyjměte pecku. Pomocí lžíce vydlabejte dužinu a v kuchyňském robotu ji rozmělněte spolu s vejci, smetanou, jarní cibulkou a hořčicí na hladkou kaši. Dochuťte a podávejte s pečivem, ozdobené zbylou cibulkou a nahrubo namletým pepřem.

Zdroj: Avokádová pomazánka

Škvarková pomazánka bez vajec

Ingredience: 100 g škvarků, 1 malá bílá cibule, 10 malých nakládaných cibulek, 2 stroužky česneku, 1 snítka petrželky, 80 g měkkého tvarohu, 5 nakládaných beraních rohů, chleba Šumava

Postup: Škvarky rozmixujeme v mixéru, cibuli nakrájíme na jemno a vše společně orestujeme na pánvi do sklovata. Stáhneme a necháme vychladit na pokojovou teplotu. Nakládané cibulky a česnek nastrouháme a společně se sekanou kudrnkou a tvarohem přidáme ke škvarkům. Vše společně důkladně s tvarohem promícháme. Hotovou pomazánku mažeme na kousky chleba a zdobíme nakrájenými beraními rohy.

Zdroj: Škvarková pomazánka

Drožďová pomazánka se strouhankou

Ingredience: 5 vajec, 5 lžic strouhanky, 2 kostky droždí, 1 cibule, 3 stroužky česneku, sůl, pepř mletý, majoránka

Technologický postup: Vajíčka rozklepneme do půllitrového hrnku, zalijeme studenou vodou a rozmícháme. Na pánvi osmažíme do sklovata jemně nakrájenou cibulku a přidáme droždí. Droždí necháme rozpustit a za stálého míchání počkáme, až se začne znovu srážet. Potom přidáme vajíčka s vodou a mícháme, dokud nezačne směs opět vařit. Pak postupně přidáváme strouhanku, až se vytvoří směs podobná konzistencí „mozečku“. Pánev potom odstavíme z plotny a ochutíme nastrouhaným česnekem, majoránkou, solí a pepřem.

Zdroj: Drožďová pomazánka

Drožďová pomazánka se salámem

Ingredience: 1 cibule, 5 vajec, 150 ml mléka, 150 g šunkového salámu, 4 lžíce strouhanky, 1 kostka droždí, 2 lžíce másla, sůl

Technologický postup: Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme rozdrobené droždí a mícháme, dokud se nerozpustí. Přidáme na nudličky nakrájený salám a pořádně promícháme. Vše zalijeme mlékem a rozmícháme tak, aby nám vznikla řidší kašička. Do základu pomazánky vsypeme po lžících a za stálého míchání strouhanku. Tím vznikne hustá kaše. Nakonec přidáme vejce, osolíme a mícháme, dokud se nesrazí. Kvasnicovou pomazánku se salámem necháme vychladnout a poté podáváme s pečivem, obložené čerstvými rajčaty.

Zdroj: Drožďová pomazánka


Autoři obsahu

Gabriela Štummerová

Mgr. Jana Válková

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Nina Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP