Technologický postup: Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji vlažným vývarem, promícháme, přidáme koření a vaříme asi 30 minut. Poté přidáme rajčatový protlak a za občasného míchání vaříme ještě asi 15 minut. Polévku přecedíme, ochutíme solí, cukrem, přidáme vařenou rýži a na kostičky nakrájená rajčata. Promícháme a necháme přejít varem.
Ingredience: 4 dkg másla, 1,5 l vody, 1 rajský protlak, 4 dkg cibule, 6 dkg hladké mouky, 2 dl mléka, podle chuti špetku soli a špetku cukru, podle potřeby rýži
Postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Rýži uvaříme podle návodu na balení. Z másla a mouky uděláme jíšku, přidáme nakrájenou cibuli a chvíli smažíme. Následně zalijeme vodou a necháme přejít varem. Poté do polévky přidáme rajský protlak, osolíme a dobře povaříme. Dále do rajské polévky přidáme v mléce rozmíchanou mouku. Nakonec podle chuti přidáme cukr a ještě necháme přejít varem. Rajskou polévku z protlaku podáváme s uvařenou rýží.
V příběhu JAK POMOCI PŘEHNOJENÍ RAJSKÝCH JABLÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel DRAHOSLAVA VIMROVÁ.
Dobrý den
Máme už zrostlá rajská jablíčka ,udělaly se nám na nich zespoda černé fleky ,poté celé rostliny úplně zvadly,přidaly jsme do půdy vápník a po dvou dnech včechny se ohnuly a rajské jaky scvrkly .Mohly by jste mě napsat kde je chyba .
Děkuji za odpověd.
Vimrová Drahoslava
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Ingredience: 150 g rajského protlaku, 1 cibule, 1 mrkev, 1 petržel, 1 brambor, 1 stroužek česneku, bobkový list, celé nové koření, olej, 1 l zeleninového vývaru, voda, sůl, ½ lžičky octa
Technologický postup: Na oleji zpěníme cibulku, přidáme najemno nastrouhanou mrkev a petržel a podusíme. Přidáme rajský protlak, zalijeme 1 l vody, přidáme kostku bujónu, 2 bobkové listy, nové koření a prolisovaný česnek a vaříme cca 15 minut. Poté dáme do polévky najemno nastrouhanou bramboru a vše povaříme doměkka. Podle chuti osolíme a přidáme ocet. V polévce je hodně zeleniny, tak už není potřeba žádná zavářka, ale kdo má rád, může dát jak těstoviny, tak rýži.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel OTTO PEDACK.
Dobrý den všechny vás zdravím chtěl bych reagovat a přidat svůj příspěvek jelikož pěstuji dýně Hokaido jak zelené tak oranžové a jelikož z nich dělám krémové omáčky a polévky tak musím říct že za mě opravdu vynikající rodina tyto polévky miluje a můžu je vřele všem doporučit nebojte se toho zkuste to fakt se to vyplatí takže hezký den a dobrou chuť.
Ingredience: 2 lžíce hladké mouky, 30 g másla, 1 cibule, 200 g vařené rýže, 100 g rajčatového protlaku, cukr, sůl, 1 kostka masového bujónu.
Technologický postup: Cibulku nakrájíme nadrobno a necháme ji zesklovatět. Přidáme mouku, zasmahneme, přimícháme rajčatový protlak a ihned zalijeme vodou nebo vývarem. Dále přidáme kostku bujónu a povaříme. Nakonec do polévky vložíme vařenou rýži. Podle chuti mírně osladíme a osolíme.
V naší poradně s názvem WWW.HOVĚZÍ POLEVKA-ČISTIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Trvalová Dagmar.
Jak vyčistit hovězí polévku.Mám vývar z hov. kostí a je bílý,Jak ho vyčistit i když jsem pěnu odebrala. Děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Hovězí vývar vyčistíte tak, že do horkého vývaru rozmícháte vaječný bílek bez žloutku. Bílek na sebe naváže všechny drobné nečistoty a jde pak dobře vychytat přes cedník. Výsledkem je průzračný vývar.
Ingredience: 4 rajčata, oregano, hrst parmazánu, sůl, bazalka, mletý pepř, 100 ml smetany ke šlehání 30%, cukr, 120 g rajčatového protlaku, 1 lžíce olivového oleje, 1 l zeleninového vývaru
Technologický postup: Do mírně rozpáleného olivového oleje vložíme oloupaná a na kostičky nakrájená 4 středně velká rajčata, posypeme sušenou bazalkou a necháme je změknout. Poté přidáme rajčatový protlak. Zalijeme zeleninovým vývarem. Osolíme, opepříme, osladíme, přidáme trochu oregana. Takto připravenou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Povaříme a nakonec přidáme smetanu a zase chvíli povaříme. Na talíři rajčatovou polévku se smetanou ozdobíme nakrájeným parmezánem nebo jiným sýrem.
Ingredience: 1 l vody, 2–4 lžíce rajčatového protlaku, 150 g vařených nudlí nebo jiných těstovin, 5 kuliček celého pepře, 3 kuličky nového koření, 1 bobkový list, 1 skořice, 1 menší cibule, ocet, cukr, sůl
Na jíšku: 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce másla, čerstvá bazalka na ozdobu
Postup: Do vody dáme vařit rajčatový protlak, cibuli překrojenou na dvě půlky a koření. Vaříme asi 25 minut. Jíšku si připravíme tak, že na rozehřátém másle za stálého míchání orestujeme hladkou mouku. Polévku zahustíme připravenou jíškou, provaříme, dochutíme solí, cukrem, popřípadě octem. Přecedíme a vložíme uvařené nudle, zdobíme bazalkou.
Ingredience: 150 g rajského protlaku, 1 l zeleninového vývaru, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře, 5 hřebíčků, 2 bobkové listy, tymián, 2 lžíce hladké mouky, 1 vejce, hrubá mouka na kapání, sůl, cukr
Technologický postup: Dáme vařit cca 1,5 vývaru, ve kterém povaříme 5–10 minut nové koření, pepř, hřebíček a bobkový list. Koření potom vyjmeme. Zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve studené vodě. Přidáme rajčatový protlak a tymián a podle chuti přisolíme. Kdo má raději sladší, může si i přisladit. Nakonec si v rozšlehaném vejci s trošičkou vody rozmícháme hrubou mouku – kapání nesmí být moc řídké (rozvařilo by se), ale ještě musí z vidličky pomalu odkapávat. Připravenou směs nakapeme do vroucí polévky, a když vyplave, polévku odstavíme. Můžeme hned podávat.
V naší poradně s názvem SULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Pánková.
Dobrý den,
od druhého dne po postřiku stromů přípravkem Sulka - K má náš pejsek střevní problémy (průjem). Protože postřik si samožřejmě nevybírá jen větve stromů, ale ve velkém množství padá na trávník, kde se pes pohybuje a často trávu olizuje, mohou tím být vyvolány jeho problémy?
Děkuji za odpověď.
Marcela Pánková
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Sulka - K obsahuje síru a ta může způsobit zažívací potíže psům, kteří ji spolknou. Nabízí se zde řešení ve formě dodatečného postřiku trávy čistou vodou z hadice, aby se z ní rychle spláchly ještě nezaschnuté zbytky přípravku Sulka - K.
Pejskovi na několik dní dopřejte dietu a krmte jen kuře s rýží, než se jeho hovínko vrátí do normálu.
Ingredience: 150 g rajského protlaku, 2 lžíce hladké mouky, 3 lžíce oleje, 1 cibule, skořice, 150 ml mléka, 1 lžíce másla, 1 lžíce kečupu, sůl, mletý pepř, 1 lžíce cukru, 1 l vody
Ingredience na noky: 2 vejce, 2 lžíce polohrubé mouky, sůl
Technologický postup: V hrnci rozpálíme olej a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, kterou necháme smažit dozlatova. Poté přidáme hladkou mouku a mícháme. Vytvoří se hmota, kterou zalijeme vodou, a důkladně ji rozmícháme. Jakmile směs přivedeme do varu, přidáme rajský protlak, kečup, mléko a dochutíme solí, pepřem, cukrem, skořicí. Nakonec přidáme lžíci másla. Poté připravíme směs na nočky. V hrníčku rozmícháme vejce se solí a moukou. Mouky dáme dostatečně tak, aby směs nebyla tekutá. A poté jednoduše směs přes struhadlo nastrouháme do hotové polévky.
V naší poradně s názvem JELENÍ GULÁŠ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..
Může se občas jíst jeleni guláš na warfarin.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Při léčbě Warfarinem je důležité hlídat příjem vitamínu K na stejné úrovni každý den. Jelení maso, stejně jako maso ostatních zvířat, obsahuje jen málo vitamínu K a proto není třeba jeho konzumaci nijak hlídat. 200 gramů syrového masa z jelena obsahuje 2,2 mikrogramů vitamínu K. Když si dáte jelení guláš s houskovým knedlíkem nebo s rýží, tak ho můžete jíst podle libosti neomezeně. Rýže totiž neobsahuje žádný vitamín K a pšeničná mouka v knedlíkách má jen zanedbatelné množství vitamínu K. Pšeničná mouka a rýže a výrobky z nich jsou nejlepší přílohy pro pacienty užívající Warfarin. Brambory jsou na tom o něco hůře. Jedna středně velká brambora obsahuje 4 mikrogramy vitamínu K. Přeji dobrou chuť.
Ingredience: 1 velká cibule, hrstka kořenové zeleniny pokrájené na kousky, 2 lžíce olivového oleje, 1 malá plechovka rajského protlaku, 80 g těstovin tortellini se šunkou, hrst čerstvého hrášku, čerstvá bazalka, sůl, mletý pepř, zeleninový bujon
Postup: V hrnci rozpálíme olej, přisypeme nadrobno pokrájenou cibuli a zeleninu a za stálého míchání osmahneme dozlatova. Zalijeme studenou vodou (cca 1,3 l), osolíme, opepříme, přidáme bujon a přivedeme k varu. Do vařící polévky nasypeme tortellini a na mírném ohni vaříme. Po 10 minutách varu přidáme protlak a hrášek a dovaříme do změknutí těstovin. Podle chuti můžeme dosolit, případně přidat špetku cukru. Na talíři posypeme polévku posekanými lístky bazalky.
V naší poradně s názvem MARINÁDA NA UZENÍ DRŮBEŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ministr Ladislav.
Jak připravit marinádu na uzení drůbeže?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Osvědčený recept na uzení drůbeže je tento:
1 celé kuře
3 litry vody (nebo dostatečně na to, abyste úplně ponořili celé kuře)
3/4 šálku soli
1 šálek cukru
1 lžíce pepře
1 polévková lžíce kajenského pepře
Přiveďte k varu vodu v hrnci dostatečně velkém, aby pojmul jak marinádu, tak i kuře. V horké vodě rozpusťte cukr a sůl a nechte vychladnout. Pak přidejte zbylé ingredience a nakonec i kuře a vše dejte do chladničky na 10 hodin. V této době si připravte dřevo na uzení. Nejlepší je dřevo z vlašského ořechu, které rozemelte ve štěpkovači a na dvě hodiny namočte do vody.
Jak dlouho udit: uzení kuřecího masa probíhá v udírně při teplotě do 75°C přibližně 4 hodiny. Doba uzení záleží na velikosti kuřete. Po celou dobu uzení musí být drůbeží maso neustále mazáno marinádou na potírání. Uzené kuřecí maso se podává s rýží.
Ingredience na zavářku: 1 lžíce dětské krupice, 1 vejce
Technologický postup: V hrnci rozehřejeme máslo, zaprášíme moukou a připravíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání zalijeme vodou. Přidáme celou menší oloupanou cibuli, bobkový list, celý pepř, nové koření, hřebíček a špetku tymiánu. Vmícháme větší rajčatový protlak, osolíme a vaříme 15 minut. Polévku přecedíme a přivedeme k varu. Na kapání smícháme v misce vejce s dětskou krupičkou. Do polévky zavaříme kapání, krátce povaříme a odstavíme. Polévku ochutíme podle potřeby a přidáme nasekanou pažitku. Rajskou polévku podáváme teplou na stůl.
Ingredience: 1 větší rajčatový protlak, 1 cibule, 1,5 l vody, 500 ml mléka, 2 hrsti polévkových nudlí, 1 lžíce oleje, 1 kostka bujonu, 1 lžička vegety, 1 snítka libečku
Postup: Na oleji zpěníme cibuli‚ přidáme protlak, vodu‚ bujon a vegetu. Když se polévka vaří, přisypeme polévkové nudle. Jakmile budou nudle uvařené, polévku vypneme. Ovoníme trochou libečku. Připravenou polévku necháme odpočívat nejméně deset minut a až poté do ní vlijeme mléko, nejlépe plnotučné.
Ingredience: 1 l čisté rajčatové šťávy, olej, 1 menší cibule, 1 menší paprika, trocha vody, sůl, cukr Noky: 1 vejce, sůl, 100 g hrubé mouky, trocha vody
Postup: Do hrnce dáme trochu oleje, přidáme rajčatovou šťávu, trochu vody, pokrájenou cibuli a papriku, osolíme a osladíme podle chuti. Všechny suroviny na noky smícháme. Necháme chvíli odstát, pak zavaříme noky do vroucí rajské polévky a chvíli povaříme.
Ingredience: 1 balení rajčatového protlaku, 1 kostka masového bujonu, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře, 5 hřebíčků, 2 bobkové listy, trochu rozsekaného tymiánu, hladká mouka na zahuštění, 1–2 vejce, hrubá mouka na kapání, sůl dle chuti, cukr dle potřeby a chuti
Postup: Dáme vařit cca 1,5–2 litry vody, ve které povaříme 5–10 minut nové koření, pepř, hřebíček a bobkový list. Koření potom vyjmeme (lze použít nerezové sítko na čaj, je to jednodušší). Vložíme bujonovou kostku a zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve studené vodě. Přidáme rajčatový protlak a tymián a podle chuti přisolíme. Kdo má raději sladší, může si i přisladit 0,5–1 lžičkou cukru (ale není potřeba). Nakonec si v rozšlehaném vejci s trošičkou vody rozmícháme hrubou mouku – kapání nesmí být moc řídké (rozvařilo by se), ale ještě musí z vidličky pomalu odkapávat. Připravenou směs nakapeme do vroucí polévky, a když vyplave, polévku odstavíme. Můžeme hned podávat.
Ingredience: 100 g rajského protlaku, 80 g papriky, 1 cibule, 40 g másla, 40 g hladké mouky, 7 kuliček nového koření, 7 kuliček černého pepře, 1 bobkový list, 1 hřebíček, 50 g cukru krupice, sůl, ocet, 1 l vývaru, 160 g vařené rýže.
Technologický postup: Na másle krátce osmažíme nadrobno pokrájenou papriku s cibulí. Zeleninu pak zaprášíme moukou, kterou necháme zpěnit, přidáme protlak a koření, vše zalijeme vývarem, dobře promícháme a přivedeme k varu. Dle chuti (kyselosti protlaku) dosladíme, osolíme, případně okyselíme a necháme cca 5 minut provařit. Následně vyndáme koření. Do hotové polévky můžeme přidat zavářku dle vlastního výběru a můžeme podávat. Zavářku můžeme také nechat vedle v mističce a každý si může nandat do horké polévky takové množství, jaké chce.
Technologický postup: Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Česnek oloupeme. V hrnci dusíme cibuli s novým kořením, celým pepřem, bobkovým listem a stroužky česneku, dokud nezesklovatí. Poté základ polévky zalijeme vodou. Až se voda začne vařit, vmícháme rajský protlak a tymián. Mezitím si v hrníčku rozšleháme vejce se špetkou soli, lžičkou oleje a asi 2 lžícemi hladké mouky a umícháme (vidličkou) hladké těstíčko. Až se začne rajskápolévka vařit, vkládáme do ní lžičkou vykrájené malé nočky. Nakonec podle chuti (pokud je protlak moc kyselý) rajskou polévku dosladíme nebo přidáme trochu kečupu, sůl a pepř mletý. Rajskou polévku s nočky rozdělíme na talíře a ihned podáváme.
Ingredience: 1 lžíce másla (muže být i Hera nebo rostlinný tuk), hladká mouka, 1 větší rajský protlak, 5 lžic rýže, 1–1,5 l vody, sůl, skořice, cukr, trochu jablečného octa (nebo obyčejného), může být trochu pepře
Postup: Rozpuštěné máslo a hladkou mouku vymícháme, když je hmota hladká, přidáme rajský protlak, zamícháme a po troše přidáváme studenou vodu a mícháme, aby se nám neudělaly hrudky. Když máme hustotu dle své libosti, přidáme rýži (pokud máte rádi polévku hustou, dáme víc, a naopak). Posolíme, promícháváme. Když je rýže měkká, přidáme trochu octa, vhodný je jablečný ocet, cukr (množství podle toho, jak to chcete mít sladké; pro děti je vhodný hnědý cukr). Nakonec přidáme skořici, dobře zamícháme a můžeme servírovat
Dobrý den
Máme už zrostlá rajská jablíčka ,udělaly se nám na nich zespoda černé fleky ,poté celé rostliny úplně zvadly,přidaly jsme do půdy vápník a po dvou dnech včechny se ohnuly a rajské jaky scvrkly .Mohly by jste mě napsat kde je chyba .
Děkuji za odpověd.
Vimrová Drahoslava
Dobrý den všechny vás zdravím chtěl bych reagovat a přidat svůj příspěvek jelikož pěstuji dýně Hokaido jak zelené tak oranžové a jelikož z nich dělám krémové omáčky a polévky tak musím říct že za mě opravdu vynikající rodina tyto polévky miluje a můžu je vřele všem doporučit nebojte se toho zkuste to fakt se to vyplatí takže hezký den a dobrou chuť.
Hovězí vývar vyčistíte tak, že do horkého vývaru rozmícháte vaječný bílek bez žloutku. Bílek na sebe naváže všechny drobné nečistoty a jde pak dobře vychytat přes cedník. Výsledkem je průzračný vývar.
Sulka - K obsahuje síru a ta může způsobit zažívací potíže psům, kteří ji spolknou. Nabízí se zde řešení ve formě dodatečného postřiku trávy čistou vodou z hadice, aby se z ní rychle spláchly ještě nezaschnuté zbytky přípravku Sulka - K.
Pejskovi na několik dní dopřejte dietu a krmte jen kuře s rýží, než se jeho hovínko vrátí do normálu.
Při léčbě Warfarinem je důležité hlídat příjem vitamínu K na stejné úrovni každý den. Jelení maso, stejně jako maso ostatních zvířat, obsahuje jen málo vitamínu K a proto není třeba jeho konzumaci nijak hlídat. 200 gramů syrového masa z jelena obsahuje 2,2 mikrogramů vitamínu K. Když si dáte jelení guláš s houskovým knedlíkem nebo s rýží, tak ho můžete jíst podle libosti neomezeně. Rýže totiž neobsahuje žádný vitamín K a pšeničná mouka v knedlíkách má jen zanedbatelné množství vitamínu K. Pšeničná mouka a rýže a výrobky z nich jsou nejlepší přílohy pro pacienty užívající Warfarin. Brambory jsou na tom o něco hůře. Jedna středně velká brambora obsahuje 4 mikrogramy vitamínu K. Přeji dobrou chuť.
Osvědčený recept na uzení drůbeže je tento:
1 celé kuře
3 litry vody (nebo dostatečně na to, abyste úplně ponořili celé kuře)
3/4 šálku soli
1 šálek cukru
1 lžíce pepře
1 polévková lžíce kajenského pepře
Přiveďte k varu vodu v hrnci dostatečně velkém, aby pojmul jak marinádu, tak i kuře. V horké vodě rozpusťte cukr a sůl a nechte vychladnout. Pak přidejte zbylé ingredience a nakonec i kuře a vše dejte do chladničky na 10 hodin. V této době si připravte dřevo na uzení. Nejlepší je dřevo z vlašského ořechu, které rozemelte ve štěpkovači a na dvě hodiny namočte do vody.
Jak dlouho udit: uzení kuřecího masa probíhá v udírně při teplotě do 75°C přibližně 4 hodiny. Doba uzení záleží na velikosti kuřete. Po celou dobu uzení musí být drůbeží maso neustále mazáno marinádou na potírání. Uzené kuřecí maso se podává s rýží.