Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

RECEPTY Z HLÁVKY KAPUSTY


Růžičková versus normální

V současné době můžete takřka celoročně najít v obchodech se zeleninou kapustu hlávkovou, kadeřavou a také kapustu růžičkovou. Listová kapusta je druh, který se nejvíce podobá kapustě, jakou znali naši předci: na více než metr dlouhém košťálu vyrůstají křehké ploché listy s voskovými povlaky. Hlávková kapusta se pěstuje pro svou velkou hlávku s bublinkatě zkadeřenými listy – právě tímto způsobem zkadeření ji můžete odlišit od hlávkového zelí, kterému je podobná. Hlávku tvoří spirálovitě vyrůstající listy s naznačenými lalokovitými okraji. Košťál pak dorůstá do výšky 30 až 70 cm. U kapusty kadeřavé neboli kadeřávku nerostou listy v uzavřené hlávce, ale volně na stonku, takže netvoří hlávku, ale volnou růžici. Výhodou tedy je, že je můžete otrhávat postupně odspodu a máte vždy čerstvé ingredience ke kuchyňské úpravě. Kadeřávky existují pravé a sibiřské (ty jsou otužilejší). Růžičková kapusta byla vyšlechtěna z normální kapusty a je nejmladším a také nejchutnějším druhem této listové zeleniny. Od předešlých druhů se liší tím, že má schopnost vytvářet jakési malé hlávky z pupenů v paždí listů. U této kapusty se tedy konzumují jen tyto malé růžičky. Růžičková kapusta je ze všech druhů kapusty také biologicky nejhodnotnější. Obsahuje nejvíce vitaminu C, provitamin A, vitaminy skupiny B, bílkoviny, sacharidy a minerální látky, z nichž je nejvíce zastoupen draslík, fosfor a síra. Najdeme v ní také vitamin B1-thiamin, který je velmi důležitý nejen pro mentální svěžest, soustředění a odolnost vůči stresu, ale i pro fyzickou výkonnost. Další vitamin ze skupiny B, tedy B1, potřebují zejména kuřáci, těžce fyzicky pracující lidé, děti ve vývinu i lidé ve stresu. Růžičkovou kapustu by měli konzumovat i ti, kdo trpí otoky, neboť přítomný draslík podporuje vylučování nadměrného množství vody z těla, čímž napomáhá k detoxikaci organismu a odplavování škodlivých látek. Růžičková kapusta obsahuje konečně i velké množství vlákniny, zlepšuje tak vylučování, čistí střeva a působí proti zácpě.

A protože se dále v našem článku budeme věnovat přípravě různých pokrmů z kapusty, musíme zmínit ještě jeden rozdíl mezi kapustou hlávkovou a růžičkovou: růžičkovou kapustu vařte jen několik minut, jinak hrozí její rozvaření. Kapusta hlávková se musí vařit o něco déle. Tepelnou úpravou se totiž zbavíte hořkosti a také zbylých nečistot.

Zdroj: článek Dušená kapusta

Poradna

V naší poradně s názvem ZAVAŘOVÁNÍ KAPUSTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana Keilová.

Prosím zavařoval jste někdo kapustu??? jak na to ?? díky Zuzana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nechte kapustu zkvasit podobně jako zelí. Výsledný produkt je bezlepkový, paleo a je vhodný pro vegany i vegetariány. Tady je recept na dva litry kysané kapusty:

Suroviny:
1 velká hlava kapusty
4-5 šálků organického kadeřávku - velké stonky jsou odstraněny a listy nazřezány na tenké proužky
1 malá organická červená cibule - nakrájená na kostičky
4 čajové lžičky himalájské růžové soli
1 lžíce loupané organické bílé buničiny z kůry citronu
3 stroužky oloupaného česneku
4½ šálků teplé čisté vody (40° C)
1 čajová lžička organického kokosového cukru nebo Rapadury
1 balíček bakteriální kultury pro mléčné kvašení https://www.amazon.com/gp/a…
2 čisté skleněné zavařovací sklenice s víčkem

Postup
1. Odstraňte 4 vnější listy z kapusty, opláchněte, osušte a odložte. Odstraňte košťál a nakrájejte zbývající časti kapusty na tenké plátky nebo použijte kuchyňský robot. Umístěte kapustu a nakrájený kadeřávek do velkého sítka a důkladně opláchněte vodou. Možná to budete muset udělat v několika dávkách v závislosti na velikosti sítka.
2. Do velké mísy dejte omytou kapustu s kadeřávkem, přidejte červenou cibuli, posypte dvěma lžičkami růžové soli a promíchejte čistýma rukama, dokud kapusta a kadeřávek nezačne vadnout a neuvolní kapalinu. Pak to nechte stranou a přejděte k přípravě solanky.
3. Do mixéru dejte zbývající 2 lžičky růžové soli, bílou kůru z citronu, rozmačkaný česnek, vodu, cukr a rozmixujte, dokud to nebude hladké. Nakonec ručné přimíchejte mléčné kultury. Nechejte slanou vodu odležet po dobu 10-15 minut, aby se dobrá bakterie probudila a začala se krmít cukrem. Nalejte slanou vodu na nakrájenou zeleninu a dobře promíchejte rukama, dokud nebude veškerá zelenina pokryta solankou.
4. Směs nandejte do čistých skleněných sklenic a důkladně to rukama nebo velkou lžičkou umačkejte, dokud slanina nezakryje všechnu zeleninu. V horní části každé nádoby ponechte nejméně 6 cm místa na zakrytí.
5. Na začátku odložené 4 okrajové listy z kapusty přeložte a umístěte na vrch fermentované zeleniny, zatlačte dolů na listy, aby se zakryly solankou. Opakujte to i pro druhou sklenici. Tímto dalším krokem pomůžete udržet vaši fermentovanou zeleninu pod solankou. Můžete také použít malou čistou sklenici, která se vejde do nádoby a zeleninu přitlačí ke dnu. Ujistěte se, že máte alespoň 3 nebo 6 cm slaného nálevu nad horní částí fermentované zeleniny a složených listů.
6. Sklenice umístěte do lepenkové krabice, abyste je chránili před světlem. Nechte zeleninu kvasit při pokojové teplotě po dobu 5-7 dnů. Ochutnejte malou část po 4 dnech v letních měsících a 5-6 dnech v chladnějších měsících, abyste zjistili, zda se vám líbí chuť. Pokud se vám líbí chuť, odstraňte horní listy zelí a umístěte fermentovanou zeleninu do ledničky. Čím déle zeleninu kvasíte, tím více bude kyselejší. Poté, co dokončíte fermentaci, umístěte zeleninu do chladničky po dobu až 6-8 měsíců.
7. Pokaždé, když ujíte kysanou zeleninu, uji

Zdroj: příběh Zavařování kapusty

Zdravotní účinky květáku

Vzhledem k množství a kombinaci vitamínů a všech ostatních látek a stravitelnosti má květák vynikající účinky na celý trávicí systém od žaludku až po slepé střevo. Kvůli výborné stravitelnosti se doporučuje lidem s žaludečními chorobami, a protože reguluje průchodnost střev, má účinky při zácpě i průjmu a také při podráždění nebo zánětu tlustého i tenkého střeva. Velké množství vitamínu C významně posiluje imunitní systém, vápník pozitivně působí na pohybový aparát a další látky jsou prevencí proti vzniku cukrovky. Květák také urychluje vylučování přebytečné vody z tkání a různých dalších škodlivých látek z organismu, a tak se jeho konzumace doporučuje při léčbě ledvin a ledvinových kamenů, artritidy a otocích vyvolaných chorobami ledvin. Velké množství draslíku v kombinaci s nižším obsahem sodíku a zároveň malý obsah tuků v květáku mají pozitivní vliv na srdce a oběhovou krevní soustavu, květák se tak osvědčil u osob s hypertenzí nebo arteriosklerózou. Podobně jako ostatní druhy brukvovité zeleniny obsahuje fytochemické antikarcinogeny, tedy sirné glykosidy a sloučeniny indolu, které jsou účinnou prevencí rakoviny. Konzumace květáku je doporučována osobám, u nichž je zvýšené riziko onemocnění zhoubnými nádory, například genetický výskyt rakoviny v rodině nebo zvýšené působení karcinogenních látek. Osoby s diagnostikovanou a léčenou rakovinou by měly do jídelníčku každý den zařadit některou brukvovitou zeleninu – květák, brokolici, zelí, ředkev, protože všechny mají protinádorové účinky.

Květák se dále doporučuje při žaludečních a střevních problémech. Jeho konzumaci by však měly omezit osoby, u nichž jsou tato onemocnění chronická. Stejně tak by květák neměli konzumovat jedinci se žlučníkovými kameny, protože hlávky obsahují poměrně mnoho celulózy, která zvyšuje produkci plynů ve střevech, a mohlo by se tak narušit trávení. 100 g květáku obsahuje 24 miligramů kyseliny močové, a tak tato potravina není vhodná pro osoby trpící dnou.

Květák se většinou konzumuje tepelně upravený, mladé a jemné hlávky některých odrůd se mohou konzumovat i syrové. Nejčastější tepelnou úpravou květáku je vaření v horké vodě nebo v páře, zapečený květák nebo smažený květák, může se i dusit nebo péct. Velmi často se vaří i květáková polévka. Růžičky květákové hlávky jsou nezřídka součástí různých zeleninových směsí, a to i mražených. Mladý čerstvý syrový květák je možné přidávat do zeleninového salátu. Květák se poměrně často nakládá nebo zavařuje, může se i zamrazit.

Zdroj: článek Květákové placičky podle Pohlreicha

Poradna

V naší poradně s názvem ZAVAŘOVÁNÍ KAPUSTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Nechte kapustu zkvasit podobně jako zelí. Výsledný produkt je bezlepkový, paleo a je vhodný pro vegany i vegetariány. Tady je recept na dva litry kysané kapusty:

Suroviny:
1 velká hlava kapusty
4-5 šálků organického kadeřávku - velké stonky jsou odstraněny a listy nazřezány na tenké proužky
1 malá organická červená cibule - nakrájená na kostičky
4 čajové lžičky himalájské růžové soli
1 lžíce loupané organické bílé buničiny z kůry citronu
3 stroužky oloupaného česneku
4½ šálků teplé čisté vody (40° C)
1 čajová lžička organického kokosového cukru nebo Rapadury
1 balíček bakteriální kultury pro mléčné kvašení https://www.amazon.com/gp/a…
2 čisté skleněné zavařovací sklenice s víčkem

Postup
1. Odstraňte 4 vnější listy z kapusty, opláchněte, osušte a odložte. Odstraňte košťál a nakrájejte zbývající časti kapusty na tenké plátky nebo použijte kuchyňský robot. Umístěte kapustu a nakrájený kadeřávek do velkého sítka a důkladně opláchněte vodou. Možná to budete muset udělat v několika dávkách v závislosti na velikosti sítka.
2. Do velké mísy dejte omytou kapustu s kadeřávkem, přidejte červenou cibuli, posypte dvěma lžičkami růžové soli a promíchejte čistýma rukama, dokud kapusta a kadeřávek nezačne vadnout a neuvolní kapalinu. Pak to nechte stranou a přejděte k přípravě solanky.
3. Do mixéru dejte zbývající 2 lžičky růžové soli, bílou kůru z citronu, rozmačkaný česnek, vodu, cukr a rozmixujte, dokud to nebude hladké. Nakonec ručné přimíchejte mléčné kultury. Nechejte slanou vodu odležet po dobu 10-15 minut, aby se dobrá bakterie probudila a začala se krmít cukrem. Nalejte slanou vodu na nakrájenou zeleninu a dobře promíchejte rukama, dokud nebude veškerá zelenina pokryta solankou.
4. Směs nandejte do čistých skleněných sklenic a důkladně to rukama nebo velkou lžičkou umačkejte, dokud slanina nezakryje všechnu zeleninu. V horní části každé nádoby ponechte nejméně 6 cm místa na zakrytí.
5. Na začátku odložené 4 okrajové listy z kapusty přeložte a umístěte na vrch fermentované zeleniny, zatlačte dolů na listy, aby se zakryly solankou. Opakujte to i pro druhou sklenici. Tímto dalším krokem pomůžete udržet vaši fermentovanou zeleninu pod solankou. Můžete také použít malou čistou sklenici, která se vejde do nádoby a zeleninu přitlačí ke dnu. Ujistěte se, že máte alespoň 3 nebo 6 cm slaného nálevu nad horní částí fermentované zeleniny a složených listů.
6. Sklenice umístěte do lepenkové krabice, abyste je chránili před světlem. Nechte zeleninu kvasit při pokojové teplotě po dobu 5-7 dnů. Ochutnejte malou část po 4 dnech v letních měsících a 5-6 dnech v chladnějších měsících, abyste zjistili, zda se vám líbí chuť. Pokud se vám líbí chuť, odstraňte horní listy zelí a umístěte fermentovanou zeleninu do ledničky. Čím déle zeleninu kvasíte, tím více bude kyselejší. Poté, co dokončíte fermentaci, umístěte zeleninu do chladničky po dobu až 6-8 měsíců.
7. Pokaždé, když ujíte kysanou zeleninu, uji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzana.

Milá Kamčo,moc díky za super recept ...i když je dost složitý,kvašení je nej zpusob .Zrovna nakládáme zelí . až vyzkouším kapustu napíšu .....zelí je zajeté už desítky let. Zuzana

Zdroj: příběh Zavařování kapusty

Dušená kapusta s mletým masem

Suroviny:

  • 1 větší kapusta
  • 400 g mletého masa
  • 150 g cibule
  • 40 g másla
  • 100 ml smetany
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • strouhanka na zahuštění (dle potřeby)
  • 3 stroužky česneku
  • 400 g rajčat
  • 40 ml oleje
  • tymián

Postup:

Z dobře očištěné kapusty odstraňte povadlé listy a celou ji vložte do hrnce s osolenou vroucí vodou. Cca 5 minut – nepřikryté pokličkou – povařte. Poté ji z hrnce vyjměte, zchlaďte studenou vodou a nechte okapat. Pak kapustu asi v jedné třetině odspodu vodorovně seřízněte. Z vrchní části vyjměte vnitřní listy, ty nasekejte na drobno a orestujte na másle.

Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na jemno. Mleté maso vložte do misky, přidejte polovinu pokrájené cibule, vychladlou podušenou kapustu a smetanu. Vše osolte, opepřete a dobře promíchejte. Je-li směs řídká, můžete ji zahustit strouhankou. Vrchní část kapusty naplňte připravenou směsí. Přiklopte ji spodní polovinou hlávky a převažte provázkem.

Nyní si oloupejte a prolisujte česnek. Rajčata omyjte a nakrájejte na malé kousky. V pánvičce na oleji osmahněte druhou polovinu cibule, česnek a rajčata. Směs osolte, opepřete, dochuťte tymiánem a přesuňte do hlubšího hrnce. Přidejte naplněnou kapustu a pečte v troubě na 180 °C cca 70 minut. Během pečení podlévejte vodou. Kapustu před servírováním posypte na másle osmaženou strouhankou.

Zdroj: článek Dušená kapusta

Příběh

Ve svém příspěvku LÉČENÍ PRAŠIVINY U KRÁLÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anežka.

Kokcidiosa je nakažlivé onemocnění, které působí králíkářům největší ztráty. Stejnou metlou, jako je pro lidstvo tuberkulosa, je pro králíky kokcidiosa. Nemoc je vyvolávána choroboplodnými zárodky tak zvanými kokcidiemi a sice druhem kokcidium oviforme, dnes zvaným Eimeria Stiedae. Zárodky tyto se nacházejí ve žlučovodech a ve sliznici střevní člověka a hlavně králíků. Nakažení děje se obyčejně potravou (zelenou pící, trávou atd.), v níž nalézají se tyto choroboplodné zárodky. Nemocní králíci jsou s počátku smutní, téměř ničeho nežerou, mají vysokou horečku, dech jejich stává se rychlým a krátkým, slábnou, hubnou, až konečně v poměrně krátké době hynou. Někdy se při tom nadýmají, silně slintají, aneb dostávají průjmy. Léčení bývá málokdy úspěšným, protože nemoc se úžasně rychle šíří a téměř celý chov vymírá. Zvláště zhoubně řádí choroba mezi králíky mladými; když některý z nich nemoc přečká, zdá se býti zdravým a bývá obyčejně v chovu používán dále. Uzdravení takového zvířete bývá však toliko zdánlivé, neboť stává se vlastně trvalým nositelem a rozšiřovatelem této nákazy. Při pitvě mrtvého králíka nalézáme dosti často na játrech bílé nebo nažloutlé uzlíky v různém množství a v různých velikostech. Jindy pouhým okem nenalezneme vůbec žádných změn a v těch případech doporučoval bych odbornou prohlídku zvěrolékařem, který mikroskopickým rozborem králičího trusu stanoví přesnou diagnosu. Nákaza šíří se velmi rychle po celém okolí, králíkárna bývá pak choroboplodnými zárodky tak zamořena, že v ní bez nebezpečí není možno dále králíky chovati. Jediným bezpečným prostředkem k zabránění nového vypuknutí nákazy je spálení mrtvých králíků, steliva a celé králíkárny. Pouze tam, kde choroba netrvala dlouho, kde králíkárna je kusem vyšší hodnoty, je možno ohroženou králíkárnu úzkostlivou desinfekcí zachrániti. Z léků, které jak jsem podotkl nemají valného úspěchu, užívá se nejčastěji slabého roztoku kreolinu (každý druhý den vnitřně podati jednu kávovou lžičku), glycerinu, chininu, směsi sirného květu a kalomelu (jednu lžičku denně).

Nadmutí vyskytuje se nejvíce u králíků mladých, ale i starších a bývá příčinou častého uhynutí. Onemocnění pozná se snadno dle toho, že břicho králíka je nápadně nafouklé a králík se sotva pohybuje. Tvrdívalo se, že příčinou nadmutí je krmení čerstvé zelené píce, hlavně jetele, dnes však víme, že není to pouze jetel, nebo zelená píce, ale že to bývá mnohem častěji zatuchlá nebo plesnivá sláma, namrzlé nebo nahnilé brambory, změněné obilniny, zvadlá a kvasící potrava atd. Následkem chybného kvašení vytváří se v žalludku a ve střevech veliké množství plynů, které silně stěny jejich napínají, takže může dojíti k prasknutí jich a náhlé smrti. Léčení: jakmile zpozorujeme nadmuté břicho u králíka, musíme ihned břicho králíka tříti, volně vypustiti na dvůr a přinutit k pohybu. Vnitřně podáváme mu vodu s několika kapkami čpavkového lihu, heřmánkový odvar, vápennou vodu (jednu lžičku), aloe na slabou špičku nože.

Slintavka objevuje

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Léčení prašiviny u králíků

Kapustové karbanátky s ovesnými vločkami

Suroviny:

  • 500 g kapusty
  • 0,5 l vývaru z kapusty
  • 200 g ovesných vloček
  • 1 vejce
  • 1 kostka droždí
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • olej

Postup:

Kapustové listy uvaříme v osolené vodě a pokrájíme na malé kousky. Do půl litru vývaru z kapusty nasypeme ovesné vločky a necháme nabobtnat. Do mísy dáme pokrájenou kapustu, přidáme nabobtnalé vločky, vajíčko, rozdrobené droždí, prolisovaný česnek, sůl a vše pořádně promícháme. Pokud je směs řídká, zahustíme strouhankou. Vytvarované karbanátky smažíme do zlatova na rozpáleném oleji z obou stran. Podáváme s bramborovou kaší.

Zdroj: článek Kapustové karbanátky

Příběh

Ve svém příspěvku DOMÁCÍ ŠUNKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Nedávno jsem si pořídili bytelnou formu na šunku z webu http://www.formanasunku.cz a musím říce, že je to skvělé. Invesctice okolo tisícovky se určitě vyplatí. Celá rodina domací šunku milujeme. Jsem ráda, že to chutná i dětem. Vím co jedí, alespoń u něčeho ,) Děkuji za tipy na nové recepty.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Domácí šunka

Zdravotní účinky kapusty

Všechny druhy kapusty mají velký obsah vlákniny, což příznivě působí na náš trávicí systém, a rovněž obsahují množství vitamínů, například vitamin C (někdy větší množství než citrusové plody), vitaminy skupiny B, vitamin E a K. Uvádí se, že stačí sníst 100 g kapusty a tělo dostane například tři čtvrtiny doporučované denní dávky vitaminu A. Najdeme zde také draslík, vápník, hořčík, železo, fosfor, selen a kyselinu listovou. Kapusta obsahuje dostatek vody, zanedbatelný není ani obsah kvalitních rostlinných bílkovin. Hodně karotenu obsahuje zejména kadeřavá kapusta. Kdo má potíže s žaludkem či játry, měl by pojídat právě kapustu, která navíc příznivě působí i na snižování hladiny cholesterolu. Konzumace této listové zeleniny posiluje stěny cév i náš imunitní systém, podporuje hojení ekzémů a jiných kožních potíží.

Kapusta je sice lépe stravitelná než zelí, ale přesto nadýmá. Nedoporučuje se tedy lidem po operacích, těhotným i kojícím ženám, vyhýbat by se jí raději měly osoby se zažívacími problémy a srdečními chorobami. Není vhodná ani v jídelníčku nepohyblivých seniorů. Nadýmavost můžete částečně snížit, když budete kapustu vařit bez pokličky a přidáte k ní vhodné koření, například kmín, saturejku, koriandr, zázvor, semínka fenyklu nebo anýzu.

Zdroj: článek Dušená kapusta

Příběh

Ve svém příspěvku ČAJ Z RÝMOVNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Špičková.

Kolik listů rýmovníku se dává do čaje? Některé recepty mají 1 list na šálek vody, jiné 5 lístků na 1/4 litru, takže jak to je? Děkuji za odpověď. Špičková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helička.

Já čaj z rýmovníku nevařím. Pouze když ráno cítím ucpaný nos, utrhnu lístek rýmovníku přelámu a vytřu s ním nos několikrát. Nevo jenom potřu pod nosem. Osvědčeno-zabírá.

Zdroj: příběh Čaj z rýmovníku

Kapustová polévka na hubnutí

Díky níže uvedenému postupu vznikne lahodná polévka, kterou si rádi vychutnáte znovu a znovu. Zamilovat byste si ji měli nejen pro její chuť, ale i pro prospěšnost samotné kapusty, která je ideální sezónní zeleninou od podzimu do jara. Je pro člověka přirozeně vhodná a jeho zdraví prospěšná.

Ingredience: 200 g kapusty, 1 cibule, 1 mrkev, 2 stroužky česneku, 1 celer, 1 lžíce másla, 1 lžíce olivového oleje, 550 g brambor bez slupky (nakrájených na kostičky), 1,5 l zeleninového vývaru, pepř, sůl, kmín

Technologický postup: Česnek, cibuli, mrkev a celer nakrájíme najemno, v hrnci rozpálíme olej a máslo, poté do hrnce přidáme zeleninu a několik minut restujeme. Přidáme brambory, osolíme je a opepříme, restujeme cca 5 minut, vlijeme vývar, přidáme kmín podle chuti a polovinu kapusty nasekané na nudličky (bez tuhých částí). Vše přivedeme k varu, jakmile jsou brambory měkké, rozmixujeme směs tyčovým mixérem a dochutíme. Na závěr přidáme zbylou kapustu a ještě několik minut povaříme.

Zdroj: článek Kapustová polévka

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPTY Z VAŘENÝCH VAJEC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel PAVEL.

NEJDE MI VYKLOPIT UVAŘENE VEJCE ZE SILIKONOVE FORMIČKY CO MAM UDĚLAT ZA NAPRAVU

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Vaření vajec v silikonových formách není jen tak a chce to trochu zkušeností, abyste měl vajíčka pěkně hladká a aby šla pěkně vyklopit. Co je k tomu potřeba? Před umístěním syrového vajíčka do formičky je zapotřebí formičku nejdříve důkladně vystříkat olejem ve spreji, ke koupi zde: https://www.zbozi.cz/hledan…. Po vaření 16 minut ve vroucí vodě se musí forma na chvíli umístit do studené vody a potom půjde vyklopit. Když by to šlo ztuha, tak je možné si pomoci velkou polévkovou lžící. Pokud máte zájem shlédnout recenzi, která názorně řeší tento problém, tak je k dispozici zde: https://youtu.be/mS6zMr6W5_o

Zdroj: příběh Recepty z vařených vajec

Kapustové karbanátky v troubě

Suroviny:

  • 500 g mletého masa
  • ½ hlávky kapusty do měkka uvařené
  • 1 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • ½ cibule
  • trochu kuskusu (pokud nemáme, tak strouhanky)
  • sůl, pepř, kmín

Postup:

Maso si dáme do mísy, přidáme pokrájenou uvařenou kapustu, trochu kuskusu, nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, vajíčko, kmín, pepř a sůl. Vše pořádně promícháme a spojíme. Ze směsi vytvoříme karbanátky, které pokládáme na plech s pečicím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 35 minut. Otáčet můžete i nemusíte, podle libosti. Podáváme s bramborovou kaší.

Zdroj: článek Kapustové karbanátky

Příběh

Ve svém příspěvku RECEPTY NA KARLOVARSKÝ HOUSKOVÝ KNEDLÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucasice.

My doma veškeré knedlíky děláme už jen na páře.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hary.

Před 49 lety jsem okoukal vaření knedlíků v páře od své nastávající tchýně a od té doby to jinak nedělám. Nemusím mít strach z rozvaření, spolehlivě vytvořím knedlíky, které jsem ještě nikdy nevařil.

Zdroj: příběh Recepty na karlovarský houskový knedlík

Kapustové karbanátky z vepřového masa

Suroviny:

  • 50 dkg kapusty
  • 60 dkg vepřového masa (plec)
  • 10 dkg uzeného libovějšího bůčku
  • 2 housky
  • 2 vejce
  • 7 lžic strouhanky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1/2 lžičky pepře
  • sůl podle potřeby
  • 3–5 stroužků česneku
  • 2 cibule
  • strouhanku na obalení
  • olej na smažení

Postup:

Z kapusty vyřízneme košťál a bez něj dáme vařit do osolené vody. Vaříme do měkka. Scedíme a umeleme společně s masem a bůčkem. Do umleté směsi přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, předem namočenou housku, vejce, sůl, pepř, hladkou mouku a strouhanku. Vše pořádně promícháme a tvoříme karbanátky, které ještě obalíme ve strouhance. Pečeme na oleji dozlatova z obou stran. Podáváme s bramborovou kaší, bramborem nebo čerstvým pečivem.

Zdroj: článek Kapustové karbanátky

Poradna

V naší poradně s názvem USCHLÁ RŮŽE Z JERICHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Roth.

Dobrý večer.
Když dědeček byl asi měsíc před smrtí dal krabičku a v ní bylo něco co vypadalo
jako koudel.Na otázku co to je odpověděl to je růže z Jericha.Bohužel víc už mi
nestačil říct.70roků neměla vodu.Když jí dám do vody,za jak dlouho se zazelená.
Moc děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Pokud ji umístíte do vlažné vody, měla by se vaše růže z Jericha otevřít asi za 4 hodiny, přičemž na plnou velikost se může otevřít až za několik dní. Chcete-li ji „zasadit“, tak naplňte misku oblázky nebo štěrkem a přidávejte vodu, dokud nebudou oblázky ponořené. Umístěte svou Růži z Jericha navrch tak, aby se její kořeny dotýkaly vody. Můžete také vynechat oblázky a dát rostlinu přímo do mělké misky s vodou, ale je známo, že oblázky jí pomáhají vyvážit a také vypadají hezky. Umístěte ji na nepřímé, ale vydatné světlo a čekejte! Použijte destilovanou vodu nebo nechte vodu z kohoutku přes noc odstát, aby se chlór a další chemikálie odpařily, než ji použijete na rostlinu.

Zalévání

Vyměňujte vodu pro svou růži z Jericha každý den, aby byla čistá. (Pokud tu a tam vynecháte den, bude to stále v pořádku.) Vše, co musíte udělat, je natočit si každý večer trochu čerstvé vody. Ráno misku s oblázky sceďte a přidejte odstátou čerstvou vodu.
Největším trikem u zalévání růže z Jericha je nepřehnaně ji zalévat. To je snadné, protože rostlinu stačí vyjmout z vody každý týden, aby si odpočinula. Žádné dohady o tom, kolik vody jí dát nebo jak často. Stačí jí dát každotýdenní krátkou pauzu od vodní misky a je spokojená.
Každý měsíc dejte své růži z Jericha týden bez vody, aby trochu vyschla. Vyberte si každý měsíc stejný týden (první, druhý, třetí, apod.), aby to bylo snadné. Misku s kamínky jednoduše sceďte a rostlinu ponechte na oblázcích, nebo rostlinu úplně vyjměte a dejte na tmavší místo.

Teplota

Růže z Jericha nejlépe prospívá při pokojové teplotě, takže pozor na průduchy, průvan a extrémní výkyvy teplot. Je to sice pouštní rostlina, ale extrémní horko nebo chlad ji mohou stále poškodit.

Zdroj: příběh Uschlá růže z Jericha

Zadělávané kapustičky na másle

Ingredience: 500 g růžičkové kapusty, 1 malá cibule, 1 citron, 40 g másla, 30 g hladké mouky, špetka muškátového květu, pepř, sůl, petrželová nať

Technologický postup: Růžičkové kapusty očistíme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Z tuku, mouky, jemně nakrájené cibule a petrželky připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji vývarem z kapustiček, aby vznikla hustší omáčka. Kapustičky vložíme do omáčky, osolíme, opepříme, přidáme muškátový oříšek a citronovou šťávu a krátce povaříme. Dobrou chuť.

Zdroj: článek Kapustičky

Příběh

Ve svém příspěvku SMOOTHIE RECEPTY KOMENTÁŘ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Skokova.

Dobry den mam prosim dotaz na mixer jestli bude vyhovujici tento https://mixersmoothie.cz/sm… i na led jak zminuji? Chci hlavne mixovat smoothie pro deti ale take sekat led. Bude vyhovujici? Predem dekuji za odpoved, Skokova Simona.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mášinka.

No já mám tedy lepší mixér a to Vitamix. Ten udělá jak smothie tak i rozdrtí led. Zvládá dokonce i burákové máslo. Lepší si za mixér rozhodně připlatit.

Zdroj: příběh Smoothie recepty komentář

Zadělávaná kapusta s vepřovým masem

Ingredience: 1 cibule, 1 lžička mleté sladké papriky, 0,5 lžičky mletého černého pepře, 2 brambory, 1 špetka muškátového oříšku, 4 lžíce oleje, 1 hlávka kapusty, 0,5 lžičky kmínu, 75 dkg vepřové krkovice, 3 stroužky česneku, 4 lžíce hladké mouky

Postup: Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme. Vepřové maso nakrájíme na menší kousky, osolíme a opepříme. Vhodná je krkovice nebo kotleta či prorostlý bůček, záleží na chuti. Cibuli zpěníme v asi 3litrovém hrnci na oleji, přidáme prolisovaný česnek, mletou papriku a chilli. Jakmile cibule zesklovatí, přidáme nakrájené vepřové maso. Maso opečeme ze všech stran a potom dusíme, až pustí šťávu a zatáhne se. Mezitím rozkrojíme střední hlávku kapusty na čtvrtky, opláchneme, vyřízneme košťál a nakrájíme na nudličky. Jakmile je maso osmahnuté, podlijeme je asi 1 litrem vody, přidáme muškátový oříšek a vaříme cca 30 minut. Pokud máme čerstvý oříšek, pak stačí opravdu malá špetka, nepřeháníme to, je to silné koření. Nicméně tomuto jídlu dodá jedinečnou a neopakovatelnou chuť. Pak přidáme do hrnce kapustu a oloupané a rozkrájené brambory a vaříme dalších 30 minut. Po této době by mělo být i maso přiměřeně měkké. Pokud tomu tak není, vaříme, dokud nejsme spokojeni s výsledkem. Pět minut před ukončením varu jídlo zahustíme jíškou z vody a mouky podle potřeby. Následně dochutíme solí a pepřem a necháme v hrnci dojít. Zadělávanou kapustu s vepřovým masem podáváme samotnou nebo s čerstvým chlebem. Chutná nejlépe na druhý až třetí den. Z uvedeného množství surovin připravíme asi 8–10 porcí jídla. Nebojte se, že zbyde! Sní se vše.

Zdroj: článek Kapusta s vepřovým masem

Dušená kapusta na slanině

Suroviny:

  • 600 g kapusty
  • 50 g cibule
  • 50 g slaniny
  • 30 g sádla
  • 30 g hladké mouky
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř

Postup:

Očištěnou kapustu nakrájejte na nudličky, podlijte osolenou vodou a bez pokličky krátce povařte. Slaninu nakrájejte na kostičky, přidejte sádlo a osmažte na něm na drobno pokrájenou cibulku. Vložte scezenou kapustu, přidejte sůl, pepř, utřený česnek, podlijte trochou vývaru a poduste. Jakmile bude kapusta měkká, zaprašte ji moukou, osmahněte, podlijte vývarem z kapusty a doduste. Servírujte s bramborovými kroketami nebo se smaženými brambory.

Zdroj: článek Dušená kapusta

Dušená kapusta s hovězím masem

Suroviny:

  • 1 větší hlávka kapusty
  • 400 g vařeného hovězího masa
  • 1–2 stroužky česneku
  • 200 g strouhanky
  • 1/8 kg másla
  • 1/2 l mléka
  • 3 vejce
  • čerstvá petrželka
  • 50 g slaniny
  • sůl
  • mletý muškátový květ
  • tuk na vymazání

Postup:

Hovězí maso z polévky nakrájejte na menší kousky. Kapustu omyjte, zbavte košťálu, rozčtvrťte a uvařte v osolené vodě. Vychladlou kapustu pomelte. Žloutky utřete se solí a s půlkou másla, přidejte muškátový květ, posekanou zelenou petrželku, prolisovaný česnek a pomletou kapustu. Tuto směs zahustěte strouhankou navlhčenou mlékem a nakonec vmíchejte ušlehaný tuhý sníh ze tří bílků. Pekáček vymažte tukem, vysypte strouhankou a přidejte půlku kapustové směsi, tu přikryjte masem, které znovu zakryjte druhou částí kapusty. Takto připravené vložte do vyhřáté trouby a nechte cca 30 minut zapékat. Zapečenou kapustu na talíři dle chuti posypte osmaženou slaninou. K tomuto pokrmu se nejvíce hodí vařené brambory.

Zdroj: článek Dušená kapusta

Kapusta a Warfarin

Proč u kapusty zmiňujeme právě tento lék? Problematika Warfarinu je poměrně složitá. Jedná se o často používaný lék s velkým významem. Při nevhodném užívání však může pacienta poškodit a ohrozit i na životě. Warfarin patří mezi léky proti srážení krve. Blokuje koagulační kaskádu, tedy, jednoduše řečeno, zabraňuje krvi, aby se srážela. A to tím, že snižuje množství aktivního vitaminu K, který je potřeba pro tvorbu řady srážecích faktorů. Warfarin tedy působí proti vitaminu K, ale stejně tak vitamin K působí proti Warfarinu. Pokud pacient užívající Warfarin přijímá velké množství vitaminu K v potravě, může to vést ke snížení účinků Warfarinu. A nyní se dostáváme k tomu, proč zmiňujeme tento léčivý přípravek u kapusty: hodně vitaminu K je obsaženo nejen v brokolici, tuřínu, zelí, špenátu, salátu, ale právě v kapustě. Užíváte-li tedy Warfarin, omezte konzumaci uvedených potravin, abyste nepůsobily proti jeho léčivým účinkům.

Zdroj: článek Dušená kapusta

Rychlý oběd bez masa

Růžičková kapusta

Ingredience: 8 hrstí růžičkové kapusty, 2 lžíce másla, 2 lžíce strouhanky, sůl.

Postup: Růžičky kapusty zbavíme zavadlých listů, důkladně je opereme a povaříme 15 minut. Při vaření nepoužíváme pokličku − bez pokličky nebudou štiplavé. Uvařenou a okapanou kapustu dáme na talíř, zalijeme máslem a posypeme upraženou strouhankou.

Topinambury s máslem

Ingredience: 10 hrstí topinamburů, 3 lžíce másla, 1 lžíce nasekané petrželky nebo pažitky, trocha octa nebo citrónové šťávy, sůl.

Postup: Topinambury oškrabáme, omyjeme a uvaříme v okyselené, mírně osolené vodě. Vaříme asi 30 minut. Uvařené topinambury posypeme petrželkou a přelijeme horkým máslem.

Topinambury jsou velmi zdravé. Obsahují inulin, který pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, proto jsou vhodné pro diabetiky. K dalším jejich pozitivům patří schopnost čistit střeva, pomáhají při revmatismu, při otocích a žádoucím odvodňování organismu. Potvrzena je i schopnost topinamburů redukovat hladinu cholesterolu v krvi, regulovat krevní tlak nebo pomáhat při stresu.

Cibulky s vejci

Ingredience: 1 šálek malých cibulek, 2 lžíce másla, 4 vejce uvařená natvrdo, nasekaná zelená petrželka, pepř, trocha cukru, sůl, brambory (jako příloha).

Postup: Nejdelší čas zabere uvaření brambor. Proto je oloupeme, očistíme, nakrájíme na kostičky a dáme vařit do osolené vody s trochou kmínu (tak se rychleji uvaří). Poté uvaříme vejce natvrdo. Mezitím si oloupeme a uvaříme cibulky. To trvá asi 15 minut. Uvařené cibulky přelijeme studenou vodou a necháme okapat. Do hrnce dáme máslo, cibulky, cukr (podle chuti) a vejce nakrájená na kolečka. Mírně podlijeme vodou a chvíli dusíme. Nakonec osolíme a opepříme. Hotové cibulky dáme na mísu a posypeme zelenou petrželkou. Jako přílohu podáváme vařené brambory.

Zdroj: článek Co k obědu

Dušená kapusta s brambory

Ingredience: 1 hlávka kapusty, 4–5 brambor, sůl, kmín, mletý pepř, majoránka, česnek, 1 cibule, olej, 2 lžíce hladké mouky

Technologický postup: Kapustu nakrájíme na drobné nudličky, dobře propláchneme, dáme do hrnce a podlijeme vodou (aby sahala asi do poloviny výšky kapusty). Přidáme na kostičky pokrájené oloupané brambory, osolíme, okmínujeme a necháme vařit. Zatím na troše oleje zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme mouku za stálého míchání a připravíme růžovou cibulovou jíšku. Přidáme ji ke kapustě a bramborám, přisypeme po špetce majoránky a pepře, promícháme a dovaříme do změknutí brambor. Po vypnutí vmícháme podle chuti prolisovaný česnek, případně dosolíme. Podáváme s vařenou či opečenou klobásou, případně volským okem. Přikusujeme chléb, nejlépe celozrnný vlastní výroby.

Zdroj: článek Kapusta s bramborem

Gratinovaná kapusta se slaninou

Ingredience: 1 lžíce olivového oleje, 150 g slaniny, 250 g listů kapusty, 1 cibule, 2 stroužky česneku, ½ lžičky drcených sušených chilli papriček, 20 g másla, 125 ml smetany ke šlehání, 125 ml mléka, ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku, 600 g brambor, 100 g strouhaného ementálu, sůl, drcený černý pepř

Technologický postup: Nejprve si připravíme slaninu, kterou nakrájíme najemno, jednotlivé listy kapusty očistíme a natrháme na menší kousky, cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, česnek prolisujeme, brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, sýr nastrouháme. Zahřejeme troubu na 180 °C. Nepřilnavou pánev zahřejeme na vysokém plameni, vlijeme olej, vsypeme slaninu a opékáme 2–3 minuty, dozlatova. Poté přisypeme kapustu, cibuli, česnek a chilli a opékáme 3–4 minuty, aby kapusta zavadla. Zapékací nádobu o objemu 1 litr vymažeme máslem. Smetanu, mléko a muškátový oříšek přivedeme v rendlíku k varu, hned odstavíme. Do nádoby navrstvíme brambory, kapustovou směs a sýr, nahoře by měly být brambory. Posypeme zbylým sýrem. Přelijeme smetanou, zapékáme minimálně 45 minut, aby brambory změkly.

Zdroj: článek Kapusta s bramborem

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Jana Válková

 Mgr. Světluše Vinšová

 Gabriela Štummerová

 Mgr. Michal Vinš

 Nina Vinšová


recepty z dýní hokaido džem z hokaida
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
recepty z hokaida
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.