Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

RECEPTY Z HOKAIDA

OBSAH

Zaštipovat nebo nezaštipovat

Dýni hokaido je dobré zaštipovat, aby se rostlina rozvětvovala. Bude tak dávat větší úrodu. Zaštipujte, když šlahoun dosáhne délky cca 1,5–2 m.

Zdroj: Zaštipování hokaida

Diskuze

V diskuzi ZAŠTIPOVÁNÍ HOKAIDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing.Bohuslav Zemánek.

hokaido- má se zaštipovat a jak( kdy) aby byla větší úroda. Nikde jsem nenalezl konkretní odpověď.

děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Klída.

Hókaidó můžete zaštipovat. Zaštípnout můžete šlahouny jakmile budou jeden metr dlouhé.

Zdroj: diskuze Zaštipování hokaida

Zelená dýně

Hokaido nemusí být pouze oranžové. Delica F1 je zelené hokaido s ploše kulovitými tmavozelenými plody se světlým žíháním. Plody dorůstají do hmotnosti kolem 2 kg, dužina je jasně oranžová, chutná. Slupka je tužší než u klasického hokaida, plody jsou ale díky ní lépe skladovatelné. V Asii je tento typ tykve vysoce ceněný.

Kvalitou dužiny i její chutí se ale oranžovému bratru vyrovná. Právě chuť je to první, co labužníci u této tykve oceňují. Někteří tvrdí, že předčí i klasické oranžové hokaido.

Odrůda vykazuje díky barvě značnou toleranci k virózám, které způsobují na oranžových plodech klasického hokaida tmavě zelené skvrny a znehodnocují je.

Dýně hokaido je velmi vděčnou surovinou, lze z ní připravit výživnou a sytou polévku, zdravější variantu placek, přidat ji do koláče, který tak získá jemný žlutavý nádech. Dále perník, dýňový chléb, dětskou přesnídávku, dýňové čatní. Chutnou variantou je také pečená dýně hokaido.

Zdroj: Dýně - druhy

Poradna

V naší poradně s názvem ZAŠTIPOVÁNÍ HOKAIDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindra.

prosím jestli máte zkušenost s pěstováním prolezl jsem mraky článku a nikde nic dají se zaštipovat???dik za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Dýně se dají normálně zkrátit, aby nepřerostly do míst, kde je už nechcete. Stačí ustřihnout hlavní šlahoun. Dýně pak již neporoste do délky, ale do šířky. Zde je k tomu video, sice v angličtině, ale je názorné: www.youtube.com/watc…

Zdroj: diskuze Zaštipování hokaida

Hrníčkové recepty jsou sladké i slané

Hrnková metoda k přípravě pokrmů není zaměřená pouze na sladké, ale i na slané pokrmy.

Zdroj: Hrnkové recepty na sladkosti

Recepty z dýní hokaido

Dýni hokaido lze použít do mnoha receptů v kuchyni. Hodí se na omáčky, polévky, na buchty, lze ji zapékat, grilovat, vařit z ní marmelády. Ale pozor na dužinu, která má sladkou chuť, ale nesmí se převařit, protože je pak na jazyku suchá a šupinatá. Než začnete dýni vařit, rozkrojte ji, odstraňte semínka a vlákna, poté nakrájejte na menší kousky i se slupkou a dejte vařit. Při vaření slupka krásně změkne. Pro inspiraci přidávám recepty na nějaké dobroty z hokaida.

Džem z hokaida

Suroviny:

  • 1 dýně hokaido
  • 2 šálky cukru
  • 100 g sušeného nebo čerstvého ovoce (jablka, hrušky, meruňky, rozinky nebo švestky)
  • 1 vanilkový cukr
  • celá skořice

Postup:

Dýni rozpůlíme, vydlabeme semena, nakrájíme na větší kostky. Uvaříme do měkka a rozmixujeme v mixéru v hladké pyré. Přidáme 2 šálky cukru, vanilkový cukr a ovoce nakrájené na kostky. Směs vaříme zhruba 20 minut a mícháme neustále vařečkou. Vaříme na mírném ohni, aby se nám džem nepřipaloval na dno hrnce. Ještě horkou směs nalijeme do skleniček se skořicovou tyčkou, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Buchta z dýně hokaido

Suroviny:

  • 2 hrnky nastrouhané dýně hokaido
  • 3 vejce
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 hrnek oleje nebo 250 g tuku na pečení
  • 2,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce medu
  • 1 kávová lžička sody
  • 2 kávové lžičky mleté skořice
  • oříšky, rozinky, sušené ovoce
  • čokoládová poleva

Postup:

Očištěnou dýni nastrouháme na hrubém struhadle. Ušleháme vejce s cukrem a přidáme olej nebo tuk na pečení. Do mouky zamícháme prášek do pečiva, vanilkový cukr, sodu, skořici a ušlehaná vejce. Do této směsi vmícháme nastrouhanou cuketu a pořádně zamícháme. Pokud je těsto moc husté, rozředíme ho mlékem. Dle chuti můžeme přidat sekané ořechy, rozinky, různá semínka nebo sušené ovoce. Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C. Po vychladnutí buchtu ozdobíme čokoládovou polevou.

Dýně hokaido polévka

Suroviny:

  • dýně hokaido
  • 1 mrkev (může být a nemusí)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • muškátový oříšek, kari

Postup:

Dýni rozpůlíme, vydlabeme semena, nakrájíme na větší kostky. Na olivovém oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a kostky dýně. Podlijeme vodou a dusíme asi 20 minut. Poté směs rozmixujeme tyčovým mixérem, některé kousky můžeme ponechat vcelku. Dochutíme solí a kořením, přidáme prolisovaný česnek a chvilku povaříme. Na talíři můžeme dozdobit čerstvou petrželkou nebo bazalkou, kdo má rád, může si přidat lžíci kysané smetany nebo opraženou housku. Dobrou chuť.

Pečená dýně hokaido

Suroviny:

  • středně velká dýně hokaido
  • 4 mrkve
  • 4 brambory
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 500 g jakéhokoli masa (kuřecí, rybí a jiné)
  • špetka soli, špetka provensálského koření
  • svazeček čerstvých bylinek

Postup:

Umytou dýni rozpůlíme, vydlabeme semínka a nakrájíme na asi 1 cm široké podkovy. Nemusíme loupat, pečením nám povrch změkne. Oškrábané brambory nakrájíme na plátky, mrkev pokrájíme podélně a maso na kostičky. Vše dáme do mísy, pokapeme olejem, posypeme kořením, malinko osolíme a pořádně promícháme. Do pekáče na pečicí papír rozložíme promíchanou směs a pečeme ve vyhřáté troubě na 150–170 stupňů asi 45 minut. Zkoušíme vidličkou, až je vše měkké. Mezitím si do zakysané smetany zamícháme sůl a čerstvé bylinky. Po upečení servírujeme na talíř a polijeme ochucenou zakysanou smetanou nebo si jednotlivé kousky jen namáčíme.

Zdroj: Dýně hokaido

Plněná rajčata

Plněná rajčata patří mezi velmi oblíbené předkrmy či lehké večeře. Zvláště v těchto letních dnech jimi nadchnete své hosty více než tradičními chlebíčky. Nasládlou chuť rajčat je vhodné doplnit náplní s výraznější chutí, můžete použít různé ingredience, například tuňáka, sýry, vajíčka nebo i vlašský salát, viz naše recepty.

Zdroj: Recepty s rajčaty

Poradna

V naší poradně s názvem DÝNĚ - DRUHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška Vašková.

Nevíte , prosím o jakou dýni( zelená ) se jedná ? Myslím, že takovou jsem ani nesadila. Sadila jsem hokaida a oranžové obří dýně. Děkuji za odpověď
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Je to zimní dýně. Je to jednoleté ovoce zastupující několik druhů tykví v rámci rodu Cucurbita. Pozdně rostoucí, méně symetrické odrůdy lichého tvaru, drsné nebo bradavičnaté, malé až střední velikosti, ale s dlouhověkostí a tvrdou kůrou, se obvykle nazývají zimní tykve. Od letní tykve se liší tím, že se sklízejí a konzumují ve zralém stadiu, kdy jejich semena uvnitř plně dozrála a jejich slupka ztvrdla do tuhé kůry. V této fázi lze většinu odrůd této zeleniny skladovat pro použití během zimy. Zimní dýně se obvykle před konzumací vaří a slupka nebo kůra se obvykle nejí, jako je tomu u letní dýně.
Přímo ta vaše zelená dýně je karnevalová dýně. Je to kříženec sladké knedlíkové dýně a žaludové dýně. Je to atraktivní americká odrůda s kombinací oranžových, žlutých a zelených (v závislosti na zralosti) pruhů a skvrn na krémově zbarvené slupce. Stejně jako máslová dýně má karnevalová dýně ořechovou a sladkou chuť. Stačí ji jen lehce dochutit solí, pepřem a trochou másla, ale chutná je i posypaná trochou hnědého cukru nebo pokapáním javorovým sirupem před vařením, které lze provádět v troubě nebo v pomalém hrnci. Pečená dýně zabere méně času, ale pomalý hrnec je vhodný, pokud potřebujete troubu na jiná jídla.
Dýni můžete podávat tak, jak je, nebo vydlabejte dužinu a rozmačkejte na kaši. Karnevalová dýně je jednoduchou přílohou k pečenému krůtímu nebo kuřecímu masu, stejně jako k hovězí pečínce nebo vepřovému karé.
Sklízí se teprve až před silnými mrazy. Zralá je tehdy, když se slupka zbarví a stane se matně suchou. Nebudete moci vytvořit důlek, když do ní zatlačíte prstem. Nechte na dýni 6 cm stonku a odřezávejte ho opatrně, aby nedošlo k poškození, které by mohlo zkrátit dobu skladování. Vytvrzujte 7-10 dní na slunci, aby kůra ztvrdla a zvýšila se kvalita pro zimní skladování. Před uložením na chladném tmavém místě s teplotou okolo 10 °C a 50-65% vlhkostí z kůry otřete veškeré nečistoty. Tady se můžete podívat na další obrázky podobných výpěstků: www.google.cz/images…

Zdroj: diskuze Dýně - druhy

Co je to dýně hokaido

Dýně hokaido se od pradávna pěstuje na Dálném východě, odkud se rozšířila do Ameriky, její prapůvod však můžeme nalézt v Nové Anglii. Obliba dýně hokaido, jejíž původní název Hokkaidó si většina z nás počeštila, v dnešní době vzrůstá i v České republice díky stoupajícímu zájmu o zdravý životní styl. Dýně hokaido je totiž také chutnou náhražkou nezdravých příloh či hlavní přísadou do skvělých krémových polévek a omáček.

Dýně hokaido obsahuje především vitamíny skupiny A, C a E, z minerálních látek například draslík, fosfor, železo, vápník a hořčík. Skrývá v sobě i množství betakarotenu, tedy provitaminu A, který zajišťuje kvalitu kůže, podporuje opálení a chrání pokožku před UV zářením. Betakaroten se projevuje zabarvením do červena, proto čím oranžovější a vyzrálejší dýně je, tím více betakarotenu obsahuje. Dýňová semínka jsou plná oleje, který v sobě má značný podíl zinku. Zinek je skvělý pro vlasy a nehty. Semena dýně jsou vynikající také na potíže s prostatou. Dýně hokaido obsahuje i mnoho vlákniny, která je známá svými pozitivními účinky na zažívací systém a funkci střev. Díky schopnosti vázat toxiny navíc podporuje imunitní systém, funguje na poruchy srdce a onemocnění ledvin, žaludku, sleziny a slinivky. Má močopudné účinky. Z dýně hokaido je výtečná polévka, ale i koláč. Přičemž u polévky nemusíte hlídat kalorie, pokud ji rozmixujete.

Konzumace dýně hokaido je vhodná i pro diabetiky, opražená semínka napomáhají pánům při potížích s prostatou. Kvůli nízkému energetickému obsahu, vysokému obsahu vlákniny a detoxikačním účinkům je dýně hokaido vhodná i jako součást jídelníčku při redukční dietě.

Hodnoty:

  • 37 kcal
  • 8,8 g sacharidů
  • 0,23 g tuků
  • 8,8 g proteinů
  • 1,6 g vlákniny

Zdroj: Zaštipování hokaida

Diskuze

V diskuzi RECEPTY NA KARLOVARSKÝ HOUSKOVÝ KNEDLÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucasice.

My doma veškeré knedlíky děláme už jen na páře.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hary.

Před 49 lety jsem okoukal vaření knedlíků v páře od své nastávající tchýně a od té doby to jinak nedělám. Nemusím mít strach z rozvaření, spolehlivě vytvořím knedlíky, které jsem ještě nikdy nevařil.

Zdroj: diskuze Recepty na karlovarský houskový knedlík

Jídla z nutrie

Maso z nutrie je velmi dobré kvality, lehce stravitelné, má nízký obsah cholesterolu a vysoký obsah bílkovin. Navíc je jemně vláknité s nízkým obsahem tuku, a proto je velmi dietní. Maso nutrií se vyrovná masu králičímu, kuřecímu a telecímu. Po biologické stránce je dokonce lepší. Má krásně růžovou barvu a chuťově je naprosto vynikající. Při pečení je mnohem lepší než třeba králičí maso, protože tak nevysychá. Úprava masa z nutrie je jednoduchá. Výborné jsou recepty na zelenině. Osvědčený je také recept na naloženou nutrii.

Zdroj: Nutrie - recepty

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPTY NA HOVĚZÍ VÝVAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý den, mohu se zeptat co uděláme se zbylým žloutkem???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Žloutek můžete použít například do třené bábovky. Na vyčištění vývaru je nutný pouze bílek. Žloutek vám prostě zbyde.

Zdroj: diskuze Www.hovězí polevka-čistit

Hrníčkové vaření je jednoduché

Hrníčkové vaření je opravdu jednoduché, potřebujete pouze hrnek, který používáte jako odměrku na ingredience k pokrmu.

Zdroj: Hrnkové recepty na sladkosti

Počet svatebního cukroví

Počet svatebního cukroví by se neměl přehánět, protože se jedná pouze o zákusky. Optimální je počítat se třemi až čtyřmi kusy na osobu, jelikož každý svatebčan dostane ještě kousek svatebního dortu.

Zdroj: Svatební cukroví - recepty s obrázky

Diskuze

V diskuzi ČEVABČIČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janak.

Chtěla bych pravý recept , ten je bez česneku a cibule , tyhle recepty jsou na karbanátky , a obaluje se to v mouce .
to nejní přesný
děkuju

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jurko.

Ano, naprostá pravda. Tady se , nejenom tyto stránky, kašle na pravý recept. Tady si každý dělá co chce, ale propůjčuje si název jídla. Dle ČSN (15418) patří do čevabčiči směs hovězího a vepřového masa 500g - 500g umletého s 150g cibule osoleného, přidána mletá paprika 5g, pepř 1g. Vše smícháme a vytvoříme 30 dílků masa které rozválíme na tenké válečky a ty pak v sádle opečeme do zlatova. Podáváme s najemno nakrájenou cibulkou a hořčicí. K tomu chléb, nebo brambor. Toť vše.
PS. je mi líto, že se na základní jídla nepoužívají normy. Pak si člověk někde dá něco a přinesou mu úplně něco jiného než čekal. Ještě že Svíčkovou musí vařit alespoň přibližně. Protože třeba guláš pod určitým názvem je všude jiný
Pěkný den

Zdroj: diskuze Čevabčiči

Rajský protlak

Rajský protlak získáme odpařováním vody z rajské šťávy. Šťávu za stálého míchání vaříme a odpařujeme na ½–⅓ původního objemu. Protlakem pak naplníme menší čisté sklenice, které uzavřeme a sterilujeme 10 minut při teplotě 100 stupňů Celsia.

Zdroj: Recepty s rajčaty

Diskuze

V diskuzi CUKETOVÁ POLÉVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Čámská.

Vždy jsem ráda vařila a sbírala recepty. Mám jich doma dost, ale ted musím vařit dietně, takže uvažuji jak na takovou cuketovou polévkou - bez koření.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cuketová polévka

Nebezpečí u mletého masa

Mletá masa podléhají rychlé zkáze, proto musí být připravována bezprostředně před tepelnou úpravou. U déle namletých mas a při špatném skladování dochází k bakteriálnímu působení, což může mít za následek vznik nebezpečné bakterie salmonela.

Zdroj: Nejlepší recepty na mleté maso

Počet svatebních koláčků

Přesný počet koláčků vám nikdo neřekne, ale důležité je u zvacích koláčků, aby obsah košíčků, do nichž se koláčky dávají, byl dostatečně plný a ne jen poloprázdný. Poloprázdný košíček působí rozpačitým dojmem.

Obecná poučka zní 5–8 kg svatebních koláčků cca pro 50 svatebních hostů. Ale záleží na velikosti vytvořených koláčků.

Zdroj: Svatební cukroví - recepty s obrázky

Kočičí oči

  • 200 g hladké mouky
  • 130 g másla
  • 100 g cukru moučka
  • 70 g oříšků

Z vypracovaného těsta vykrajujeme tvar kočičích očí. Kolečka upečeme a následně je slepujeme ořechovou náplní, která je vyrobena z másla, cukru a oříšků. Kočičí oči polijeme čokoládovou polevou, na kterou dáváme čtvrtinu oříšku.

Zdroj: Nejlepší recepty na vánoční cukroví

Rajčata plněná šlehanou nivou

Suroviny:

  • 10 ks rajčat
  • 200 g plísňového sýru Niva
  • 1 lžíce kysané smetany
  • 100 g másla
  • petrželová nať

Postup:

Opláchnutým rajčatům vydlabejte vnitřek a nachystejte si náplň. Nivu nastrouhejte najemno, přidejte máslo, zakysanou smetanu a vše společně vyšlehejte. Našlehanou směsí plňte rajčátka, ozdobte je petrželkou a seříznutým vrškem. Nejlépe je podávat vychlazené.

Zdroj: Recepty s rajčaty


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková

Mgr. Michal Vinš

Nina Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Gabriela Štummerová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP