Informace od profesionálů

HLAVNÍ STRÁNKA

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

REFLUX JÍCNU A OVOCE

Obsah

Jak sušit zeleninu v sušičce na ovoce

Před sušením musíte každou zeleninu umýt, osušit a nakrájet. Velikost kousků záleží na vás. Čím tlustší kusy odkrojíte, tím bude sušení trvat déle. Nekrájejte však zeleninu ani na velmi tenké kousky, měly by mít alespoň půl centimetru. Sušte normálně v sušičce na ovoce.

Jedná se o velmi citlivou metodu k zachování nutričních hodnot.

Zdroj: Sušička na ovoce

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Děkuji za info o valfarinu. Manzel bude brát lék 1x denne jedna se o valfarinu orion 5 mg. Má rád ovoce jako je meloun jahody, jablka, broskve, meruňky švestky. Je možné toto ovoce při léků varfarin konzumovat. Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem je potřeba hlídat příjem vitamínu K. Ten je obsažen ve všem, co vyrostlo jako rostlina. Nejvíce vitamínu K je obsaženo v zelených potravinách, jako je zelí, kapusta, okurky, brokolice, rajčata. Na tyto potraviny je potřeba dát pozor a nárazově se jimi nepřejídat.
Zkuste, ať se manžel stravuje jako do teď. Lékař při zavádění léčby Warfarinem bude kontrolovat účinky a kdyby byly ve stravě manžela problémy, tak je objeví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a jeho nežádoucí účinky

Krupicová kaše a dieta

Krupicovou kaši tvoří základ z mléka, pšeničné krupice a cukru. Ve 100 gramech krupicové kaše je zhruba 20 g sacharidů s vyšším glykemickým indexem, 8 až 9 g tuků a 5 g bílkovin. Krupicová kaše je vhodná při onemocnění jícnu a žaludku. Konzumace krupicové kaše se však musí vzdát lidé trpící celiakií, laktózovou intolerancí a alergiemi na bílkoviny kravského mléka.

Zdroj: Krupicová kaše

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT JÍCNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alzbeta Balabanova.

Je vhodne pri tomto zapale(zanet) a refluxe jesť med?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a bude moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánět jícnu

Zánět jícnu - bylinky

Na zánět jícnu pomáhá kombinace těchto bylinek:

  • heřmánek lékařský – květ 25 g
  • dobromysl obecná – nať 25 g

Nálevu se pijí 3 šálky denně.

Zdroj: Zánět jícnu

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Jakékoliv ovoce se může při valfarinu konzumovat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem se může jíst všechno, jen některé potraviny - ty zelené je potřeba hlídat.
Ať manžel jí jako do teď a počká na první výsledky při kontrole u lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a jeho nežádoucí účinky

Jícen – obrázek

Pro představu, jak vypadá jícen, je zde fotogalerie obrázků jícnu.

Zdroj: Zánět jícnu

Diskuze

V diskuzi KDY SKLÍZET KAKI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libuše.

nevím kdy sklízet kaki děkuji Liba

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Liba.

Také trochu změnily barvu,ale jen vrchní část,až doma rozmrzly,daly se sníst Liba

Zdroj: diskuze Kdy sklízet kaki

Alternativní léčba

Při akutních obtížích pomůže vypít sklenici s rozpuštěnou zažívací sodou (běžně dostupná v supermarketech nebo v lékárnách) či mléko (soda i mléko fungují jako látky neutralizující vliv kyselého žaludečního obsahu), účinek je sice poměrně rychlý, nicméně krátkodobý.

Zdroj: Zánět jícnu

Poradna

V naší poradně s názvem SUŠENÝ ČESNEK VYLOUPANÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka hurná.

Prosím o radu jestli se dají stroužky česneku nakrájet na plátky a usušit. Nestratí česnek sušením aroma??? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Při sušení česnek vždy ztratí část svého aroma asi o 50%. Dá se to pak dohnat tím, že ho v sušeném stavu spotřebujete více.
Nakrájený česnek na plátky se suší nejlépe. Můžete ho sušit běžně na vzduchu nebo v horkovzdušné sušičce na ovoce.

Zdroj: diskuze Sušený česnek vyloupaný

Léčba

Léčba spočívá u lehčích forem onemocnění ve vyvarování se rizikových faktorů a podávání ochranných léků, u závažnějších nálezů je namístě léčba chirurgická, následovaná léky.

Při podávání léků je základem omezení produkce kyseliny chlorovodíkové v žaludku a zvýšení tonu dolního jícnového svěrače. Jako základní léčiva se podávají takzvaní antagonisté H2-receptorů (ramitidin, famotidin) a takzvané inhibitory protonové pumpy (omeprazol, pantoprazol). Tato léčba je vždy dlouhodobá.

Doplňující léčbou jsou takzvaná prokinetika, látky mající vliv na pohyblivost jícnu a na jícnový svěrač (zvyšují jeho tonus – stah).

Pro zvládání občasných potíží se používají antacida, která snižují kyselost žaludečního obsahu. Jejich výhodou je, že působí velmi rychle, nicméně úleva je krátkodobá.

Existuje určitý vztah mezi bakterií Helicobacter pylori a vznikem žaludečních vředů a zánětem jícnu. Při průkazu výskytu této bakterie se obvykle nasazují antibiotika k jejímu vymýcení.

Zdroj: Zánět jícnu

Diskuze

V diskuzi SUŠIČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bačková.

My zas máme sušičku Yden a s tou jsme moc spokojeni.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kuzza.

Já doporučuji juknout na nějaké srovnání spíš než se nutně zaměřovat na konkrétní produkty :).

Tady www.recenzetesty.cz/… se věnují parametrům a jsou tam právě zmíněné počty plat a další věci na které se vyplatí zaměřit :).

Zdroj: diskuze Sušička

Otok krku

Otok krku může mít mnoho příčin. Otok se může projevovat zvenku nebo zevnitř. Vždy záleží na konkrétní příčině.

Možné příčiny

Nachlazení: Otok v krku může doprovázet běžná nachlazení a rýmy. Nejčastěji se jedná o virózy, typicky přicházející v jarních a podzimních měsících. Doprovodnými příznaky bývají zvýšená teplota, únava, bolest hlavy, rýma. Obvykle se nejedná o závažné onemocnění a není zapotřebí antibiotik.

Angína: Otok v krku je typickým příznakem zánětu mandlí (angíny). Hrdlo bývá rudé, oteklé, na mandlích se mohou objevit bílé hnisavé čepy. Bolest se vyskytuje zejména při polykání. Angíny mohou být způsobeny jak bakteriemi (nejčastěji streptokoky), tak viry. Mohou mít i mykotický původ. Aby lékař rozhodl, co je skutečně původcem onemocnění a zda je vhodné nasadit antibiotika, většinou provede takzvaný CRP test z kapky krve, který mu pomůže odlišit bakteriální infekci od ostatních. V případě podezření na streptokokovou angínu je možné ještě vyšetření doplnit mikrobiologickým vyšetřením, výtěrem z krku či takzvaným streptestem.

Laryngitida: Zánět hrtanu se projevuje silným škrabáním v krku, štěkavým kašlem, chrapotem až ztrátou hlasu a otokem.

Faryngitida: Zánět hltanu se projevuje intenzivní bolestí a otokem v krku zejména při polykání.

Alergie: K otoku v krku dochází následkem otoku sliznic a zvýšené tvorby hlenu.

Infekční mononukleóza: Infekční mononukleóza neboli EB viróza může mít stejné projevy jako angína, tedy otok a bolest. Diagnostikuje se krevními testy.

Refluxní choroba: Při nemoci zvané gastroezofageální reflux se kyselý obsah žaludku (natrávená potrava a šťávy) vrací zpět do jícnu. Může přitom nepříznivě působit na sliznici jícnu, poškozovat ji a způsobovat v ní zánět a následný otok. K příznakům tohoto onemocnění patří především pálení žáhy i v období mezi jídly, ke kterému se může přidat bolest při polykání.

Zvětšená štítná žláza: Příčinou otoku v krku bývá rovněž zvětšená štítná žláza neboli struma. Zvětšení štítné žlázy může být projevem jak zvýšení její činnosti, tak i snížení.

Záškrt: I toto onemocnění se může projevovat otokem krku; v našich zemích je proti této nemoci povinné očkování.

Nádorové onemocnění: Nádory v oblasti krku (rakovina hrtanu, rakovina jícnu) se mohou projevovat otokem v krku. Bolesti se objevují většinou až v pozdější fázi nádoru. Nádory se mohou projevovat pocity knedlíku v krku, krví ve slinách či hlenu nebo dlouhotrvajícím chrapotem.

Zdroj: Babské rady na oteklý krk

Diskuze

V diskuzi SUŠIČKY OVOCE DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helenka.

Jako pokud chcete sušit třeba maso, vyplatí se investovat do kvalitnější sušičky. Mohu říct, že jsem měla kulatou plastovou a maso jsem pak vyhazovala. Pak jsem si pořídila yden sušičku a maso je z ní opravdu výborné, protože má právě nastavitelný program a tudíž i termostat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tereza Nosková.

Ahoj Helenko, kromě ovoce bych ráda sušila právě i maso. Myslíte, že byste mi dokázala poradit, nějakou dobrou sušičku, se kterou by to šlo? Přemýšlela jsem o G21 Paradiso big, je velká, výkonná a prý by to měla umožňovat. Navíc se jí poměrně daří v testech spotřebičů, třeba tady - vas-pomocnik.cz/susi… Ale nedovedu posoudit, jestli to pořadí odpovídá tomu, jak by to mělo být a jestli je opravdu nejlepší. Navíc u větší sušičky (a já nechci nějakou maličkou krabičku) už to není zrovna malá investice a nechtěla bych někomu naletět. Předem díky za odpověď :)

Zdroj: diskuze Sušičky ovoce diskuze

Příznaky

Zánět jícnu je chorobný stav spojený s poškozením jícnové sliznice. Hlavním příznakem je zvláštní druh bolesti, pálení žáhy neboli pyróza. Tato bolest je charakterizována jako palčivá bolest za dolní částí hrudní kosti či bolest zad.

Zpočátku se objevuje jen po určitých jídlech (pečená jídla, smažené pokrmy, sladké, alkohol, černá káva), v pokročilých případech trpí nemocný bolestmi po každém jídle, leckdy nalačno a také v noci, kdy se stav zhoršuje po ulehnutí a při snížené tvorbě slin. Zdrojem bolesti je přímé dráždění sliznice, roztažení jícnu a naopak dočasná stažení jícnu v jiných úrovních.

Dalším příznakem může být pocit uváznutí sousta v krku, obtížné polykání (dysfagie), bolestivé polykání (odynofagie) či pocit cizího tělesa v krku bez prokázané příčiny (takzvaný globus).

Bolesti na hrudi mohou být někdy tak nespecifické, že mohou imitovat jiná onemocnění, například choroby srdce (srdeční infarkt). Řada nemocných si také stěžuje na ztrátu chuti, chrapot, chronický kašel, záněty průdušek i astma, a proto se často nedaří odhalit příčinu nemoci, protože jen polovina nemocných má při gastroskopickém vyšetření (endoskopické vyšetření jícnu a žaludku pomocí kamery zavedené přes ústa) pozitivní nález na jícnové sliznici.

Do souvislosti s refluxní chorobou se dává i zvýšený výskyt zubního kazu na podkladě poškození zubní skloviny kyselými žaludečními šťávami (hovoří se o průniku kyselého žaludečního obsahu do dutiny ústní, takzvané regurgitaci).

Zdroj: Zánět jícnu

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ RADÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Ivičičová.

Chvála Kristu,prosím o radu jak používat lékařskou síru.Zda nasypat do ponožek nebo vložit něco nepropustného aby to přes ponožku neprášilo. Předem děkuji za odpovědˇ´a přeji krásný den.Anna Ivičičová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vladimír.

Dobrý den, je mi 77 let a mám 22 let po totálním odstranění žaludku. Od té doby mám problémy s kyselinami, které mě hlavně v noci nutí ke zvracení. Minulý rok na jaře jsem musel jít na zákrok, kdy mi odstranili granulace v jícnu. Na doporučení lékaře spím v polosedě, jím naposledy v šest a užívám Esoxx a Usrosan Forte. Prosím, mohl byste mi poradit, co by zabránilo tvoření kyselých šťáv.
Děkuji

Filipec

Zdroj: diskuze Otec pleskač radí

Pečený čaj s alkoholem

Ingredience na 10 menších skleniček pečeného čaje: cca 2 kg ovoce (dobré je kombinovat větší ovoce, jako jsou jablka, hrušky, které nakrájíte na kousky, a menší ovoce – rybíz, ostružiny, maliny, lesní jahody, které necháte vcelku), cca 1 kg cukru (řídíme se druhem ovoce), 1 lžička mleté skořice (nebo kousek skořice v celku, ale tu po upečení vyjmeme), 5 ks hřebíčku, 1 citron (nakrájený na kousky), 2 dl rumu či vodky (nebojte se, vypaří se)

Volitelné přísady: badyán (3–5 ks), vanilkový cukr nebo rum (2 dl, ten se ale přidá až po upečení)

Postup: Omyté a oschlé větší ovoce nakrájíme na kousky, menší přimícháme, přidáme cukr, skořici, hřebíček a na kousky nakrájený citron. Důkladně promícháme, přidáme alkohol. Nepodléváme, šťáva se uvolní z ovoce. Pečeme v troubě na 180 °C asi 30–40 minut podle druhu ovoce. Poté ještě horké naplníme do skleniček, zavíčkujeme a otočíme víčkem dolů (jako marmelády). Necháme vychladnout a uskladníme v chladu a temnu. Čaj z tohoto pečeného základu připravíme jednoduše tak, že cca 2–3 lžičky pečeného ovoce dáme do hrnečku, zalijeme vroucí vodou a pijeme.

Zdroj: Pečený čaj

Diskuze

V diskuzi SUŠIČKA NA OVOCE DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina Kotková.

O sušičce jsme relativně dost dlouho uvažovali, než jsme zakoupily Yden, která je tu několikrát zmiňovaná. Mohu říct, že investice do takové sušičky se opravdu vyplatí - kvalitně suší, rovnoměrně suší a má několik volitelných programů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie88.

Sušičku mám Yden. Ta předchozí hodně zklamala. Ale tohle je fakt jiná káva.

Zdroj: diskuze Sušička na ovoce diskuze

Banánové lívance bez mouky

Ingredience: 1 větší banán, 2 vejce, skořice, olej na smažení, bílý jogurt, ovoce, ořechy, arašídové máslo

Postup: Banán pořádně vidličkou rozmačkejte a přidejte dvě vejce. Smíchejte a přisypte skořici. Rozehřejte na pánvi olej, na který nalévejte malé lívance. Každý lívanec osmažte z obou stran a můžete podávat. K lívancům si můžete dát bílý jogurt, ovoce, ořechy, pomazat je arašídový máslem, případně si je jinak upravit dle vlastní fantazie.

Zdroj: Banánové lívance - recept

Hrnková bublanina s jogurtem

Ingredience: 2 kelímky bílého jogurtu, 2 kelímky polohrubé mouky, 1,5 kelímku cukru, 1 prášek do pečiva, 2 vejce, ovoce

Postup: Utřeme vejce s cukrem. Až se směs spojí, přidáme bílý jogurt a opět dobře promícháme. V misce smícháme mouku s práškem do pečiva a přidáváme do těsta. Na tento recept je možné použít i šlehač, který těsto vypracuje dohladka. Na vymazaný a vysypaný plech si rozprostřeme těsto a položíme na něj ovoce. Pečeme na 180 stupňů asi 25–30 minut.

Zdroj: Hrnková bublanina

Hrnková bublanina bez mléka

Ingredience: 300 g polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 6 vajec, 300 g cukru krupice, 100 ml oleje, ovoce

Postup: Oddělíme žloutky od bílků a z nich ušleháme sníh. Do téměř tuhých bílků zašleháváme cukr a na závěr žloutky. Přidáme mouku s kypřicím práškem, olej a pořádně promícháme. Vymažeme plech sádlem a vysypeme moukou. Těsto do pekáče rovnoměrně rozprostřeme a poházíme ovoce. Bublaninu pečeme asi 20 minut na 180 stupňů v předehřáté troubě. Buchtu před podáváním ještě pocukrujeme.

Zdroj: Hrnková bublanina

Kaki v těhotenství

Během těhotenství jsou nároky těla na příjem energie jen lehce zvýšené. V 1. trimestru dokonce není potřeba energetický příjem zvyšovat vůbec a od 2. trimestru se jedná pouze o 200-300 kcal za den (tedy 840-1 260 kJ). Pro nastávající maminky je kaki velmi přínosné. V tomto ovoci se nacházejí látky, které pomáhají rozkládat tuky a také mají vliv na metabolismus. Další výhodou je, že toto ovoce neobsahuje žádné tuky a má nízký obsah kalorií.

Zdroj: Jak se jí kaki ovoce

Kaki v teplém obalu

Ingredience: 2 kaki, 12 plátků parmské šunky, 24 lístků šalvěje

Postup: Kaki zbavte stopky, podélně rozkrojte na polovinu a krájejte dál na měsíčky. Z jednoho většího kaki jich uděláte asi 12. Plátky parmské šunky rozkrojte na polovinu a můžete začít balit: kousek kaki a lístek šalvěje obalte proužkem šunky a zajistěte párátkem. Balíčky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte 10 minut, šunka se rozvoní, ovoce prohřeje a šalvěj vše doladí. Je to skvělá chuťovka na večírek.

Zdroj: Jak se jí kaki ovoce

Koláč s tvarohem a ovocem

Ingredience: 2 hrnky hrubé mouky, 2 hrnky polohrubé mouky, 2 hrnky cukru, 1 hrnek oleje, 2 hrnky mléka, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 2 tvarohy, 1 vejce, 100 g cukru, citronová kůra, ovoce dle chuti

Postup: Z tvarohu, cukru, vejce a citronové kůry připravíme směs. Z ostatních surovin umícháme vláčné těsto a nalijeme na plech s pečicím papírem. Na těsto lžičkou dáme tvarohovou směs a nakonec poklademe ovoce. Pečeme cca 30–40 minut. Kdo má rád sladší, může po vychladnutí koláč pocukrovat.

Zdroj: Koláč s tvarohem

Pálené těsto na knedlíky

Ingredience: 500 ml mléka, 100 g másla, 350 g hrubé mouky, 2 vejce, špetka soli, 500 g ovoce (meruňky, jahody, švestky, broskve, raději tvrdší ovoce)

Postup: Mléko svaříme s máslem a solí a přidáme najednou všechnu mouku. Mícháme, dokud nevznikne husté těsto, které se nesmí chytat vařečky ani nádoby, ve které těsto mícháme. Necháme ho zchladnout, přidáme všechna vejce a mícháme, až je těsto opět celistvé, někdy přidáme mouku.

Na pomoučněném vále uděláme z těsta váleček, nakrájíme jej na 3–4 cm dlouhé špalíky, každý dáme do dlaně, rozplácneme, doprostřed dáme ovoce a rukama zakulatíme.

Knedlíky vhazujeme do vroucí vody a vaříme je podle velikosti 5–8 minut. Na začátku je trochu nadlehčíme vařečkou, aby se nám nepřilepily ke dnu. Z tohoto množství je cca 20 knedlíků střední velikosti.

Zdroj: Odpalované těsto na knedlíky

Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP