Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

RYCHLÝ MOUČNÍK S TVAROHEM

OBSAH

Rychlý moučník s tvarohem

Ingredience na těsto: 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek cukru, 1 hrnek mléka pokojové teploty, 1/2 hrnku oleje, 2 celá vejce, 1 prášek do pečiva

Ingredience na náplň: 2 tvarohy ve vaničce, 1 hrnek cukru, 1 vanilkový cukr, 1 vanilkový pudink v prášku, 2 celá vejce, 1 hrnek mléka (pokud připravujete z tvarohu ve vaničce, tak mléka jen 3/4 hrnku), ½ hrnku povidel

Postup: Všechny přísady na těsto vyšleháme v míse. V druhé míse si zpracujeme tvarohovou náplň: opět vše smícháme dohromady – tvarohy, cukr, pudinkový prášek, vejce a mléko. Pokud náplň připravujeme z tvarohu ve vaničce, dáme mléka méně. Na plech vyložený pečicím papírem vylijeme polovinu těsta, roztáhneme až do krajů. Na to vylijeme celou tvarohovou náplň jako druhou vrstvu. Povidla poklademe malou lžičkou do této náplně tak, jako bychom kladli ovoce. Nakonec to celé zalijeme zbytkem těsta a dáme pozvolna péct do vyhřáté trouby na cca 160 °C dozlatova. Buchta je opravdu výborná a chutná podobně jako hanácké koláče. Pokud potřebujete inspiraci na rychlý moučník na neděli, tak tento recept je ten pravý.

Zdroj: Rychlý moučník

Diskuze

V diskuzi RYCHLÝ MOUČNÍK NA PLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika semrova.

Když mám zlucnikovou dietu můžu moučník z listového těsta jsem měsíc po operaci

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rychlý moučník na plech

Rychlý moučník bez vajec

Ingredience na těsto: 6 lžic cukru krupice, 8 lžic rostlinného oleje, ¼ l mléka, 250 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, pomerančová šťáva z jednoho pomeranče, pomerančová kůra, ovoce čerstvé nebo mražené: borůvky, ostružiny, maliny a podobně

Ingredience na drobenku: 50 g másla, 250 g hrubé mouky, 2 lžíce cukru

Postup: V míse prošleháme cukr s olejem, mlékem, šťávou a kůrou z pomeranče a přidáme mouku s práškem do pečiva. Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané koláčové formy, poklademe ovocem a posypeme drobenkou. Pečeme při 180 °C asi 45 minut. Toto je skvělý recept, pokud spěcháte a potřebujete rychlý, voňavý moučník.

Zdroj: Rychlý moučník

Diskuze

V diskuzi JAK SPRÁVNĚ HNOJIT TRÁVNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

"Nikdy nepoužívejte hnojiva pro zemědělství, protože podporují rychlý růst rostlin."

Trávník používám jako zdroj biomasy do kompostu, takže rychlý růst je více než žádoucí. Jsou pro hnojení trávníku průmyslovými hnojivy jiné kontraindikace mimo již zmíněného rychlého růstu? Jaké hnojivo používat? Cererit nebo stačí NPK? S kompostem na hnojení trávníků samozřejmně nepočítám. Ten je určený pro zeleninu, ovocné stromky a keře.

Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak správně hnojit trávník

Rychlý moučník na plech

Ingredience na těsto: 250 g cukru krystal, 300 g polohrubé mouky, 4 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, ¼ l mléka, 100 g rozpuštěného másla, 2 lžíce oleje, 1 vejce

Ingredience na polevu: 100 g rozpuštěného másla, 100 g cukru moučka, 2–3 lžíce studené vody, 2 lžíce rumu (nemusí být), 3 lžíce kakaa

Postup: Ingredience na těsto smícháme dohromady, nalijeme na větší plech s pečicím papírem a pečeme 10–15 minut na 200 C v předehřáté troubě. Ingredience na polevu smícháme dohromady a natřeme na vychladlou buchtu, můžeme posypat kokosem, oříšky, prostě tím, kdo co má rád. Tento moučník pro návštěvu je opravdu rychlovka, je lahodný a krásně nadýchaný. Moučník vám i s pečením a úklidem zabere maximálně 30 minut.

Zdroj: Rychlý moučník

Diskuze

V diskuzi NEMOC OSTRUŽIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Růžena.

Prosím o radu,

pěstuji ostružiny vedle malin a v posledních letech plody ostružin
nedozrají. Plod je napůl červený a kyselý. Ptala jsem se v zahradnictví a říkali, že to dělá roztočík malinový. Stříkala jsem na jaře calypsem, ale nic nepomohlo. Mám ostružinu vyhodit nebo přesadit dále od malin ?

Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela Blahnova.

Dobrý den, mám asi 3 roky starou ostružinu. Letos krásně plodí, ale když jsem z plodů udělala moučník ze zakys smetany, byl celý vršek pokrytý malinkatými červíky. Bohužel, všechno jsem vyhodila. Do té doby jsem je neviděla. Jak se téhle skryté cervivosti zbavíme? Plody nikdo už nekonzumuje.

Zdroj: diskuze Nemoc ostružin

Rychlý moučník s pudinkem

Ingredience na těsto: 4 celá vejce, 200 g hladké mouky, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 100 ml oleje, 100 ml teplé vody

Ingredience na náplň: 1 l mléka, 2 kakaové pudinky, 2 lžíce instantní kávy, 3 lžíce cukru, 2 kelímky zakysané smetany, 2 lžičky pískového cukru, 2 sáčky skořicového cukru

Postup: Z mléka, pudinkových prášků a cukru uvařte pudink, do ještě horkého vmíchejte instantní kávu. Našlehejte celá vejce s cukrem do pěny, přidejte tenkým pramínkem olej a vodu a nakonec vmíchejte mouku s práškem do pečiva. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem, syrové polijte horkým pudinkem, vložte do předehřáté trouby a pečte cca při 180 °C asi 30 minut. Rozmíchejte zakysanou smetanu s pískovým a skořicovým cukrem, natřete na upečený moučník a nechte vychladnout. Toto je recept na rychlý slavnostní moučník.

Zdroj: Rychlý moučník

Rychlý moučník z mikrovlnky

Ingredience: 3 lžíce oleje, 0,5 lžíce kypřicího prášku, 1 vejce, 2 lžíce Granka, 4 lžíce cukru moučka, 3 lžíce mléka, 4 lžíce hladké mouky

Postup: Připravíme si 1 hrneček. V hrnečku smícháme mouku, kypřicí prášek, cukr a Granko. Přidáme vejce, mléko a olej, dobře promícháme. Hrnek dáme do mikrovlnky cca na 2 minuty. Až buchta začne stoupat, vypneme a necháme 5 minut odpočinout. Hrnkovou buchtu z mikrovlny vyklopíme a podáváme zdobenou šlehačkou a Grankem. Toto je ideální rychlovka pro dítě nebo „vlka samotáře“.

Zdroj: Rychlý moučník

Rychlý moučník na neděli

Ingredience: 1 hrnek polohrubé mouky, 1/2 hrnku moučkového cukru, 100 g másla, 1⁄2 sáčku kypřicího prášku do pečiva

Ingredience na náplň: 500 g měkkého tvarohu (v kostce), 1 kelímek zakysané smetany, 200 ml mléka, 1/2 hrnku moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 vanilkový pudinkový prášek, 150 g směsi lesního ovoce (může být mražená)

Postup: Předehřejte troubu na 180 stupňů. Dortovou otevírací formu vyložte papírem na pečení. Z mouky, cukru, másla a kypřicího prášku vypracujte drobenku a asi tři čtvrtiny jí nasypte na dno formy. Smíchejte suroviny na náplň, natřete ji na drobenku ve formě a nakonec posypte zbytkem drobenky. Pečte 45 minut do světle zlaté barvy.

Zdroj: Rychlý moučník na plech

Rychlý moučník s jablky

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek mléka, ½ hrnku rostlinného oleje, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 5 jablek, tuk a strouhanka na vymazání plechu

Postup: Ve větší míse smícháme všechny ingredience a vytvoříme hladké tekutější těsto. Na tukem vymazaný a strouhankou vysypaný plech nalijeme těsto a rovnoměrně ho stěrkou rozetřeme. Těsto posypeme vymačkanými strouhanými jablky a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Koláč kontrolujeme podle špejle – až se těsto nebude na špejli lepit, koláč je upečený. Do koláče z jablek můžeme přidat rozinky, mletou skořici či nasekané oříšky. Výborný je i s drobenkou nebo s jiným sezónním ovocem.

Zdroj: Rychlý moučník

Rychlý moučník se zakysanou smetanou

Ingredience na těsto: 1 balíček prášku do pečiva, 100 g cukru krupice, 100 ml vody, 200 ml oleje, 2 lžíce kakaa, 3 vejce, 150 g hladké mouky

Ingredience na krém: cukr, rum, 2 kelímky zakysané smetany, 2 kelímky pomazánkového másla, 1–2 kelímky smetany ke šlehání

Ingredience na ozdobu: 2 balíčky hořké čokolády

Postup: Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Cukr, mouku, kakao, prášek do pečiva, olej, vodu a žloutky důkladně zamícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který lehce zapracujeme do základu těsta. Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Upečený korpus necháme vychladit. Zakysanou smetanu s pomazánkovým máslem lehce zašleháme. Podle chuti přidáme cukr a rum. Jednu až dvě smetany ušleháme s vanilkovým cukrem a opatrně vmícháme do krému. Krém natřeme na vychladlý korpus a posypeme hustě strouhanou hořkou čokoládou. Letní moučník ze zakysané smetany dáme vychladit do ledničky.

Zdroj: Rychlý moučník

Rychlý moučník s pudinkem

Ingredience: 200 g jemně mleté celozrnné mouky (špaldová, pšeničná), 150 g přírodního cukru, 4 vejce, 100 ml řepkového nebo kokosového oleje, 100 ml vlažné vody, 1/2 bio prášku do pečiva, uvařený bio vanilkový pudink (klasicky z 1/2 litru mléka, jen lehce oslazený)

Ingredience na krém: 2 zakysané smetany, 1 bio vanilkový cukr

Ingredience na posypání krému: kakao, skořici

Postup: Připravte pudink dle návodu na obalu a dejte ho stranou. Umíchejte těsto. Vyšlehejte vejce s cukrem, přilijte olej, vlažnou vodu a promíchejte. Pak postupně přidávejte mouku promíchanou s práškem do pečiva. Těsto vlijte do vymazané a vysypané kulaté dortové formy o průměru 26 cm a pak na něj pomocí lžíce cikcak naneste pudink. Dejte péct do trouby na 175 stupňů asi na 30 minut. Až moučník trochu vychladne, potřete ho vanilkovým cukrem, oslazenou zakysanou smetanou a posypte kakaem, Grankem nebo skořicí. Můžete posypat i nastrouhanou hořkou čokoládou a v sezóně ještě ozdobit čerstvým ovocem.

Zdroj: Rychlý moučník na plech

Jednoduché a rychlé moučníky

Jednoduché recepty na moučníky jsou v oblibě pro nenáročnost přípravy – většinou vám postačí hrnek, polévková lžíce na odměření, vařečka a miska na promíchání. Můžete vytvořit tmavé či světlé variace, prostě to, co máte rádi. Jsou snadné, přičemž vykouzlíte vláčný, nadýchaný dezert, který za půl hodiny voní na stole.

Zdroj: Rychlý moučník na plech

Moučník z listového těsta a tvarohu

Ingredience: 500 g listového těsta, 500 g tvarohu, ¼ ks citronu, 3 lžíce vanilkového cukru, 2 žloutky, čerstvé ovoce

Technologický postup: Listové těsto rozválíme na plát a rozdělíme na dvě stejně velké části o velikosti plechu. Použijeme spíše menší plech, aby vrstva tvarohu byla vyšší. Tvaroh rozšleháme se žloutky, lžičkou citronové šťávy a vanilkovým cukrem podle chuti. Libovolné ovoce (meruňky, jahody, drobné ovoce a podobně) omyjeme a necháme okapat, větší kousky rozkrájíme. Ovoce vmícháme do tvarohu. Plech vyložíme pečicím papírem a poklademe prvním plátem těsta, ten vložíme do trouby a lehce předpečeme cca 5 minut. Pečeme na 200 °C. Poté vyjmeme, necháme vychladnout, potřeme tvarohem, uhladíme a přikryjeme druhým plátem. Listový koláč vložíme zpět do trouby a pečeme, dokud není povrch zlatavý. Listový koláč s tvarohem krájíme na kostky a podáváme ke kávě.

Zdroj: Moučníky z listového těsta

Moučník z BeBe sušenek

Ingredience: 1 l mléka, 1 kelímek smetany ke šlehání, 1 kelímek bílého jogurtu, 2 balíčky světlých BeBe sušenek, 4 lžíce cukru, 1 kelímek zakysané smetany, 2 balíčky tmavých BeBe sušenek, 2 balíčky vanilkového pudinkového prášku, 1 balíček ztužovače šlehačky, čokoláda na ozdobu

Postup: Velký plech na pečení vyložíme potravinářskou fólií. Na fólii poskládáme vedle sebe tmavé BeBe sušenky a na ně nalijeme pudink připravený z 1 litru mléka, 4 lžic cukru a 2 pudinkových prášků.

Na pudink poskládáme světlé BeBe sušenky a na ně rozetřeme krém připravený ze šlehačky, kterou ušleháme se ztužovačem. Do ušlehané smetany zamícháme kysanou smetanu a bílý jogurt. Povrch BeBe řezů posypeme čokoládovými hoblinkami nebo Grankem. Necháme vychladit do druhého dne. Když si řezy připravíme dopoledne, můžeme je klidně podávat již odpoledne ke kávě nebo čaji.

Zdroj: Rychlý moučník

Rychlý jablečný koláč s pudinkem

Ingredience: 1 balíček listového těsta, 5 strouhaných jablek, 1 balení vanilkového pudinku, 2 lžíce cukru, 1 lžička skořice, 50 g Hery, 1 vejce, sezamová semínka nebo plátkované mandle

Postup: Uvaříme pudink z necelého půllitru vody, osladíme a do horkého pudinku vmícháme 50 g Hery (můžeme přidat trošku rumu). Polovinu těsta rozválíme do kulata a vyložíme jím vymazanou koláčovou formu. Poklademe strouhanými jablky, posypeme krystalovým cukrem a skořicí a potřeme hotovou pudinkovou směsí. Navrch vyválíme druhou polovinu těsta, potřeme ji rozšlehaným vejcem a posypeme hustě krystalovým cukrem a sezamovým semínkem, případně plátkovanými mandlemi. Upečeme dozlatova. Rychlý jablečný moučník podáváme sypaný moučkovým cukrem.

Zdroj: Jablečný koláč na plech

Brynzová pomazánka s tvarohem

Ingredience: 250 g brynzy, 250 g měkkého tvarohu, několik lžiček polotučného mléka, špetka drceného kmínu, 1 lžička sladké mleté papriky, sůl, nasekaná pažitka

Technologický postup: Do mísy si připravíme brynzu s tvarohem a mlékem a společně vyšleháme tyčovým mixérem. Pak přidáme kmín, mletou sladkou papriku, sůl a vše důkladně promícháme. Hotovou tvarohovou pomazánku s brynzou podáváme s čerstvým pečivem a posypeme nasekanou pažitkou.

Zdroj: Brynzová pomazánka

Avokádová pomazánka s tvarohem

Ingredience: 1 avokádo, 1 stroužek česneku, 140 g měkkého tvarohu, 1 lžíce citronové šťávy, špetka drceného kmínu, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Avokádo rozpůlíme, nožem vyjmeme pecku a lžičkou vydlabeme dužinu. Dužinu v misce rozmačkáme vidličkou, smícháme s tvarohem a lisovaným česnekem. Chuť dodáme pomazánce přidáním špetky kmínu, citronové šťávy, soli a pepře podle chuti. Podáváme s bílým pečivem.

Zdroj: Avokádová pomazánka

Moučník z bílků

Ingredience: 7 bílků, 120 g cukru krupice, 100 g polohrubé mouky, 2 lžíce sekaných ořechů, 2 lžíce rozinek nebo pokrájených sušených meruněk, 2 lžíce krájené čokolády na kousky, 5 lžic oleje, špetka soli

Postup: Bílky mírně osolíme a našleháme s cukrem. Pak lehce do těsta vmícháme mouku a vše ostatní, už nešleháme. Pečeme ve vymazané a moukou nebo kokosem vysypané formě v předehřáté troubě asi 10 min na 150 °C, pak zmírníme a dopékáme dalších 10 min na 100 °C, až se vpíchnutá špejle nelepí. Tato bábovka oproti jiným bílkovým těstům neklesne, je možné ji péct i jako řezy na plechu ve vyšší vrstvě z dvojité dávky. Bílky, které právě nepotřebujeme, si schováme v lednici ve skleničce se šroubovacím víčkem. Na víčku si udělejte čárku, když do skleničky přidáte bílek, abyste věděli, kolik jich tam je. I po měsíci jdou takto uskladněné bílky našlehat. Jinak je možné je i zvážit. Jeden bílek má přibližně 25–30 g.

Zdroj: Rychlý moučník


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Nina Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP