Téma: 

segedínský guláš dle pohlreicha


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ

Historie segedínského guláše

Segedínský guláš začal psát svou historii v 19. století. Vypráví se, že vznikl v oblíbené hospůdce, kam chodil budapešťský soudce Szekeley. Jednoho dne přišel pozdě a v kuchyni zůstalo jen pár zbytků, mezi nimi cikánský guláš a vařené kysané zelí. Kuchař z těchto zbytků připravil soudci pozdní oběd a s ním vznikl i nový pokrm – segedínský guláš, někdy také nazývaný szekelský guláš.

Detail odstavce: Historie segedínského guláše
Zdroj: Segedínský guláš
Zveřejněno: 16.2.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: jak dlouho vaříme václavky

jak dlouho vařit guláš z václavek ??

Zdroj: diskuze Jak dlouho vaříme václavky
Odesláno: 22.12.2017 uživatelem tonda
Počet odpovědí: 0

SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ

Segedínský guláš podle Pohlreicha

Ingredience:

  • 1 000 g vepřové plece
  • 500 g cibule
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 100 g slaniny
  • 1 000 g kysaného zelí
  • 100 g hladké mouky
  • 300 g zakysané smetany
  • 100 g sádla
  • kmín celý
  • paprika mletá sladká
  • sůl

Postup:

Vepřovou plec očistěte, omyjte studenou vodou, osušte do sucha a nakrájejte na kostky. Slaninu pokrájejte na kostičky, cibuli očistěte a nakrájejte najemno. Do hrnce vložte polovinu sádla a slaninu, kterou nechte rozškvařit, poté přidejte pokrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, zaprašte ji sladkou paprikou, nechte krátce osmahnout, přilijte trochu hovězího vývaru, promíchejte a přidejte pokrájené maso, které osolte a okmínujte, důkladně promíchejte, přilijte polovinu vývaru a duste do poloměkka. Poté přisypte pokrájené kysané zelí, dolijte zbytek vývaru a duste do změknutí. Dle potřeby můžete přidat vodu, voda i vývar by měly být vlažné. Ze zbytku sádla a mouky si připravte jíšku, kterou vmíchejte do guláše a vařte asi 10 minut. Na závěr přimíchejte zakysanou smetanu a vařte posledních 5 minut, případně dle potřeby dochuťte.

Detail odstavce: Segedínský guláš podle Pohlreicha
Zdroj: Segedínský guláš
Zveřejněno: 16.2.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: hledání pozemku

Pozemek dle jména v obci Tři Dvory

Zdroj: diskuze Hledání pozemku
Odesláno: 11.12.2018 uživatelem Josef Kemza
Počet odpovědí: 0

SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ

Segedínský guláš v papiňáku

Ingredience:

  • 1 000 g vepřové plece
  • 500 g cibule
  • 1 000 g kysaného zelí
  • 250 g zakysané smetany
  • 100 g sádla
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • bobkový list
  • kmín celý
  • paprika mletá sladká
  • sůl

Postup:

Vepřovou plec očistěte, omyjte studenou vodou, osušte do sucha a nakrájejte na kostky. Očištěnou cibuli nakrájejte na jemné kostičky a orestujte ji dozlatova na sádle. Poté cibulku zaprašte sladkou paprikou, promíchejte a přidejte připravené pokrájené maso, které osolte a opečte se všech stran. Přidejte kmín a bobkový list a podlijte vodou. Zavřete tlakový hrnec a vařte cca 15 minut. Poté hrnec odstavte, nechte vyjít páru a opatrně otevřete. Přidejte pokrájené zelí, vodu dle potřeby a zpět uzavřete, vařte přibližně dalších 20 minut. Odstavte a nechte dojít. Než znovu vyjde pára a vy budete moci hrnec otevřít, tak si z másla a mouky připravte jíšku, kterou guláš zahustíte, a ještě 10 minut povařte. Na závěr přidejte zakysanou smetanu, guláš promíchejte a podávejte s houskovým knedlíkem.

Detail odstavce: Segedínský guláš v papiňáku
Zdroj: Segedínský guláš
Zveřejněno: 16.2.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Re: skvetoucí česnekklizeň česneku

Vždy když květ vyleze z listů tak hned pod rozšířením s vyjímkou 2 - 3 , dle velikosti záhonu a druhu květy ostříhám. Rozdíl je pak ve velikosti palic až dvojnásobný i více než kde jsou květy ponechány,které využiji při narovnání jako znak sklizně. Dle několika leté zkušenosti. Nechť se daří.

Zdroj: diskuze Skvetoucí česnekklizeň česneku
Odesláno: 20.2.2018 uživatelem František
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ

Segedínský guláš – video

Pokud si nevíte rady s přípravou segedínského guláše, tak zde naleznete videozáznam s přesným postupem.

Detail odstavce: Segedínský guláš – video
Zdroj: Segedínský guláš
Zveřejněno: 7.2.2019


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Rajčata - bílé skvrny na listech

dle mého názoru se jedná o vysazení neotužených rajčat a jejich následné poškození sluncem, event. větrem

Zdroj: diskuze Choroby vysazených rajčat
Odesláno: 9.4.2018 uživatelem komule
Počet odpovědí: 4 Zobrazit odpovědi

SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ

Segedínský guláš podle Wiki

Wikipedie uvádí, že segedínský guláš je jeden ze známých druhů gulášů. Jeho název je odvozen buď ze sousloví „szegedi gulyás“ (segedínský guláš) nebo ze „székely gulyás“ (sikulský guláš). Vaří se z vepřového masa – libového vykostěného bůčku nebo plecka. Další důležitou surovinou je kysané bílé zelí. Dále se používá cibule, olej nebo sádlo, mletá sladká červená paprika, sůl, černý pepř, bobkový list (údajně proti nadýmání) a pro zjemnění smetana. Jako příloha se hodí houskový nebo kynutý knedlík. Je možné podávat i s chlebem.

Dle Wikipedie je tento pokrm v Maďarsku známý pod názvem székelygulyás nebo székelykáposzta. Názvem „Székely“ se označovalo historické obyvatelstvo geografické oblasti Erdély nebo Székelyföld (v Česku známé jako Sedmihradsko). Tato oblast se nachází na území dnešního Rumunska, historicky patřila k Velkému Maďarsku. Tradičními surovinami Sedmihradska jsou brambory (pityóka), kukuřice (kukorica) a zelí (káposzta). A právě z kysaného zelí se připravuje segedínský guláš. V Maďarsku se podává výhradně s chlebem. Základem je vepřový perkelt, smetana na šlehání a již zmiňované kysané zelí.

Detail odstavce: Segedínský guláš podle Wiki
Zdroj: Segedínský guláš
Zveřejněno: 7.2.2019


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Paprika zhořkne

Babičky bramborový guláš


rád bych věděl proč ta paprika zhořkne. do osmažené cibulky dám papriku a chviličku
míchám do 10. vt. a hned zalévám připravenou horkou vodu. vložím maso a dusím atd . nic nezhořkne!!!!

fanda

Zdroj: diskuze Paprika zhořkne
Odesláno: 11.2.2019 uživatelem František
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ

Segedínský guláš v troubě

Ingredience: 1/2 kg vepřového masa, sladkokyselé zelí (sklenice celá i s nálevem), velká cibule, sůl, pepř, mletá sladká paprika

Postup: Do hrnce nakrájíme na kostičky vepřové maso, syrovou cibuli na větší kousky (na měsíčky), vyklopíme celou sklenici zelí, opepříme, osolíme a obarvíme mletou paprikou. Důkladně promícháme, přikryjeme poklicí a vložíme do trouby.

Nejdříve pečeme na 250 °C asi půl hodiny, poté snížíme teplotu na 200 °C a pečeme přibližně 1 hodinu. Guláš poté dáme do jiného hrnce a na plotně jej zaděláme zakysanou smetanou. Lze také použít čtvrt litru mléka a hladkou mouku. Jako přílohu podáváme houskový, ale klidně i bramborový knedlík. Tento guláš je opravdu výtečný.

Detail odstavce: Segedínský guláš v troubě
Zdroj: Segedínský guláš
Zveřejněno: 7.2.2019


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Výpis dle jména

Výpis všech nemovitostí konkrétních osob v daném katastru vám rychle zjistí na pracovišti Katastrálního úřadu na základě žádosti, kterou jim tam předložíte.

Zdroj: diskuze Výpis dle jména
Odesláno: 23.4.2018 uživatelem Milda
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ

Videorecept na segedínský guláš

Nevěříte-li svému kuchařskému umění a chcete-li si být opravdu jisti, že děláte všechno správně, můžete se řídit videem, které vás bude přípravou segedínského guláše provázet.

Abyste se mohli dopředu připravit, mám pro vás výpis surovin, které budete potřebovat.

Ingredience:

  • 800 g vepřové plece
  • 160 g cibule
  • 700 g kysaného zelí
  • 20 ml slunečnicového oleje
  • 25 g hladké mouky
  • 8 g sušené zeleninové směsi
  • kmín mletý
  • paprika mletá sladká
  • pepř mletý
  • sůl

Postup:

Přesný postup na přípravu tohoto segedínského guláše zhlédněte ve výše uvedeném odkaze.

Detail odstavce: Videorecept na segedínský guláš
Zdroj: Segedínský guláš
Zveřejněno: 16.2.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Výpis dle jména

Dokázal by někdo zjistit veškeré nemovitosti, které tato osoba vlastní a zda jsou dané nemovitosti zatíženy např. hypotékou, případně kompletní výpis? Pavel Matějka, 21.2.1972

Zdroj: diskuze Výpis dle jména
Odesláno: 23.4.2018 uživatelem Věra Matějková
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ

Segedínský guláš z krůtího masa

Ingredience: 1 kg krůtího masa, 3 lžíce hladké mouky, 4 lžíce oleje, 2 cibule, 3 lžíce mleté sladké papriky, 1 lžička kmínu, 1 lžíce rajčatového pyré, 200 ml drůbežího vývaru, sůl, pepř, nové koření, chilli, 3 bobkové listy, 400 g kysaného zelí, 1 kelímek zakysané smetany

Postup: Maso nakrájíme na kostičky a obalíme v mouce, na oleji orestujeme a vyndáme. Poté přidáme nakrájenou cibuli a orestujeme ji dozlatova, přidáme papriku, kmín a odstavíme, vrátíme maso. Přidáme rajčatové pyré, trochu vývaru, sůl, pepř, trochu cukru, koření a dusíme asi čtvrt hodiny. Nakonec přidáme zelí a podusíme dalších 20 minut, dokud nebude maso krásně měkké. Potom přilijeme smetanu, guláš dochutíme a podáváme. Jako přílohu volíme těstoviny.

Detail odstavce: Segedínský guláš z krůtího masa
Zdroj: Segedínský guláš
Zveřejněno: 7.2.2019


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: firmy na liapor

Dobrý den,
dle mého názoru se mohou kari sítě použít, ale vzhledem k tomu, že chcete dělat beton o síle 6 cm, tak bych doporučil kari sítě o tloušťce 4 mm.

Zdroj: diskuze Firmy na liapor
Odesláno: 21.11.2017 uživatelem Michal Vinš
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ

Segedínský guláš speciál

Ingredience:

  • 1 000 g vepřové plece
  • 500 g cibule
  • 500 g kysaného zelí
  • 250 ml smetany
  • 100 g sádla
  • bobkový list
  • kmín celý
  • paprika mletá sladká
  • sůl

Postup:

Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Do pekáče nebo většího hrnce dejte sádlo, na kterém nechte cibuli zesklovatět. Maso omyjte a nakrájejte na větší kostky, přidejte k cibuli a zprudka osmahněte ze všech stran. Maso osolte, přisypte kmín, sladkou papriku a pár bobkových listů a důkladně promíchejte. Přidejte pokrájené kysané zelí a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 75 až 90 minut. Až bude maso měkké, přimíchejte smetanu, nechte krátce prohřát a můžete podávat.

Detail odstavce: Segedínský guláš speciál
Zdroj: Segedínský guláš
Zveřejněno: 16.2.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: první stříhání vinné na pergole

Zdravím, jdu nyní 9.2.19 stříhat můj stolní Lake Mont bezsemenný a výborné chuti, který roste u bývalého kotce. Loni se divoce rozrostl. Zakrátím ho o polovinu a odstraním všechny výhony na kmínku i šlahounech do výše ohybu vnější strany kotce. Zde jsem nic nenašla, takže to provedu pouze dle své krátké praxe. S pozdravem DDD

Zdroj: diskuze První stříhání vinné na pergole
Odesláno: 9.2.2019 uživatelem DDD
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ

Jak dělají segedínský guláš Kluci v akci

Ingredience:

  • 1 000 g vepřové plece
  • 500 g slaniny
  • 500 g cibule
  • 1 000 g kysaného zelí
  • 140 g sádla
  • 250 ml smetany
  • 2 syrové brambory
  • vinný ocet
  • bobkový list
  • drcený kmín
  • paprika mletá sladká
  • sůl

Postup:

Vepřovou plec očistěte, omyjte studenou vodou, osušte do sucha, nakrájejte na kostky, osolte a okmínujte. Očištěnou cibuli nakrájejte na jemné kostičky a dozlatova ji orestujte na sádle, pak přidejte bobkový list, připravené pokrájené maso a důkladně je opečte. Zaprašte sladkou paprikou a ještě chvíli restujte. Maso zalijte vodou a duste doměkka. Kysané zelí raději pokrájejte, aby nezůstalo dlouhé, bramboru oloupejte a nastrouhejte najemno, přidejte k masu a vařte ještě asi 10 minut. Na závěr přidejte smetanu a podle potřeby dochuťte solí a octem.

Detail odstavce: Jak dělají segedínský guláš Kluci v akci
Zdroj: Segedínský guláš
Zveřejněno: 16.2.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: přesazovaní orchidejí

Pokud Vám orchidej stále krásně kvete a je vidět, že dobře prospívá, má zdravé kořeny i listy, tak bych nepřesazovala. Jestli však potřebujete přesadit, protože už se Vám orchidej nevejde na parapet nebo už zcela přerostla květináč a vypadává z něj, pak zkuste přesadit podle rad v našem článku. Opatrně vyjměte rostlinu z nádoby, dávejte pozor na kořeny. Ty, které byly v zemi, dejte znovu do substrátu, ty vzdušné nezahrnujte zeminou. Přesazenou orchidej několik dnů nezalévejte. Nejlépe postupujte přesně krok za krokem dle naší kapitoly o přesazování orchidejí.

Zdroj: diskuze Přesazovaní orchidejí
Odesláno: 21.2.2015 uživatelem Jana
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ

Segedínský guláš z vepřového bůčku

Ingredience:

  • 1 000 g vepřového bůčku
  • 500 g cibule
  • 500 g kysaného zelí
  • 100 ml smetany na vaření
  • 50 g rajčatového protlaku
  • 2 krajíce chleba
  • 1 kostka masoxu
  • 100 ml oleje
  • kmín celý
  • paprika mletá sladká
  • pepř černý mletý
  • sůl

Postup:

Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Do pekáče nebo většího hrnce nalijte olej, na kterém nechte cibuli společně s kmínem za občasného míchání zesklovatět. Vepřové maso omyjte a nakrájejte na větší kostky, osolte a opepřete. Až bude cibulka hotová, přidejte maso a nechte ho zprudka osmahnout, aby se zatáhlo, budete muset asi neustále míchat. Mezitím si zapněte troubu na 200 °C, aby se vám vyhřála. Osmahlé maso zaprašte sladkou paprikou a důkladně promíchejte. Převařte trochu vody a zalijte jí maso tak, aby bylo zlehka ponořené, poté přidejte masox, rajčatový protlak, 1 až 2 krajíce chleba nalámaného na kousky a vložte do vyhřáté trouby. Nechte odklopené a každých cca 20 minut omáčku promíchejte, popřípadě dle potřeby přidejte trochu vody. Mezitím do jiného hrnce dejte vařit pokrájené kysané zelí. Přibližně za hodinu až hodinu a čtvrt by mělo být maso v omáčce již měkké. Přidejte povařené zelí včetně nálevu. Ochutnejte, popřípadě dochuťte solí, pepřem a citronem. Na závěr přidejte smetanu na vaření. Podávejte s houskovým knedlíkem.

Detail odstavce: Segedínský guláš z vepřového bůčku
Zdroj: Segedínský guláš
Zveřejněno: 16.2.2016

SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ

Segedínský guláš z krkovice

Ingredience: 1 sklenice kysaného zelí, 1–2 stroužky česneku, 2 cibule, 1 kg krkovice, 1–2 kostky masoxu

Ingredience podle chuti: sůl, mletá sladká paprika

Ingredience podle potřeby: polohrubá mouka, olej, smetana

Postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Je lepší dát více cibule, vhodné jsou dvě velké. Krkovici nakrájíme na kostičky. Nakrájenou cibuli osmahneme dozlatova, poté hrnec odstavíme, osmahnutou cibuli posypeme mletou sladkou paprikou a vrátíme hrnec zpět na plotnu. Dále přidáme nakrájené maso, osolíme a za stálého míchání maso opékáme, dokud nepustí šťávu. Poté maso přibližně 5 minut dusíme pod pokličkou. Následně přidáme zelí a chvíli mícháme. Hrnec zalijeme vodou, chvíli mícháme a přidáme masox. Přivedeme k varu a na mírném ohni necháme vařit, dokud maso nezměkne, tedy cca 1 hodinu. Na závěr guláš dochutíme solí a zahustíme. Je možné použít vlažnou vodu smíchanou s polohrubou moukou tak, aby vzniklá hmota nebyla ani řídká, ani tuhá. Pomalu naléváme do guláše, přitom stále mícháme, aby se netvořily hrudky.

Po zahuštění ještě 10 minut mícháme. Na úplný závěr přidáme do segedínského guláše prolisovaný česnek podle chuti. Je možné přidat i smetanu kvůli zjemnění chuti, ale není to nutné. Podáváme s houskovými knedlíky.

Detail odstavce: Segedínský guláš z krkovice
Zdroj: Segedínský guláš
Zveřejněno: 7.2.2019

GULÁŠ

Segedínský guláš

Ingredience:

  • 1 000 g vepřového masa (nejčastěji se používá plec, výřezy, bůček, nemáte-li rádi tlusté maso, pak použijte kýtu)
  • 500 g cibule
  • 500 g kysaného zelí
  • 100 ml smetany na vaření
  • 50 g rajčatového protlaku
  • 2 krajíce chleba
  • 1 kostka masoxu
  • 100 ml oleje
  • kmín celý
  • paprika mletá sladká
  • pepř černý mletý
  • sůl

Postup:

Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Do pekáče nebo většího hrnce nalijte olej, na kterém nechte cibuli společně s kmínem za občasného míchání zesklovatět. Maso omyjte a nakrájejte na větší kostky, osolte a opepřete. Až bude cibulka hotová, přidejte maso a nechte ho zprudka osmahnout, aby se zatáhlo, budete muset asi neustále míchat. Mezitím si zapněte troubu na 200 °C, aby se vám vyhřála. Osmahlé maso zaprašte sladkou paprikou a důkladně promíchejte. Převařte si trochu vody a zalijte maso, aby bylo zlehka ponořené, přidejte masox, rajčatový protlak a 1 až 2 krajíce chleba nalámaného na kousky a přendejte do vyhřáté trouby. Nechte odklopené a každých asi 20 minut omáčku promíchejte, popřípadě dle potřeby přidejte trochu vody. Mezitím si do jiného hrnce dejte vařit pokrájené kysané zelí. Asi po hodině až hodině a čtvrt by mělo být maso v omáčce již měkké. Přidejte povařené zelí včetně nálevu. Ochutnejte, popřípadě dochuťte solí, pepřem a citronem. Na závěr přidejte smetanu na vaření. Podávejte s houskovým knedlíkem.

Detail odstavce: Segedínský guláš
Zdroj: Guláš
Zveřejněno: 30.1.2016

KRŮTÍ GULÁŠ

Krůtí guláš od Pohlreicha

Ingredience: 750 g krůtího masa, 2 cibule, 4 rajčata, 1 lžička mleté sladké papriky, 1 lžička kmínu, 1 lžička černého mletého pepře, 4 stroužky česneku, 1 lžička majoránky, 500 ml vývaru, 2 lžíce oleje, 3 lžíce hladké mouky

Technologický postup: Cibuli pokrájenou nadrobno zpěníme na tuku a chvíli smažíme. Potom shrneme stranou a opečeme nakrájené kousky krůtího masa. Přidáme papriku, pepř, drcený kmín. Když maso pustí šťávu, lehce podlijeme vývarem a dusíme. Maso bude brzy měkké. Ke konci dušení přidáme oloupaná, nakrájená rajčata (trochu protlaku) a necháme je rozvařit. Pak vydusíme na minimum šťávy, stáhneme z vařiče, a když se guláš přestane vařit, zaprášíme ho moukou, zamícháme, zalijeme vychladlým vývarem a povaříme. Ochutíme majoránkou, drceným česnekem, případně dosolíme. Při podávání můžeme posypat několika kroužky cibule. Servírujeme s bramboráčky, kroketami nebo placičkami z bramborové kaše.

Detail odstavce: Krůtí guláš od Pohlreicha
Zdroj: Krůtí guláš
Zveřejněno: 13.2.2017

RECEPTY NA HOVĚZÍ KLIŽKU

Hovězí kližka podle Pohlreicha

Ingredience: 90 dkg hovězí kližky nakrájené na kostky, 90 dkg cibule, pokrájené 2 velké papriky, banana peppers (tak zvané Bell peppers nemají moc chuti, ale v nouzi je lze také použít), zbavené semínek a nakrájené na proužky, 3 rajčata, oloupaná a bez semínek, nebo 3 polévkové lžíce rajského protlaku, nebo 1 hrnek rajské šťávy, nebo 2 hrnky salsy, 3 lžíce sádla, 3 lžíce maďarské papriky, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička majoránky, 10 stroužků česneku, jemně nasekaných, po 1 lžičce soli a pepře (později dle chuti), 3 hrnky vývaru nebo vody

Postup: Kližku osolíme, opepříme a opečeme na sádle na prudkém ohni. Maso vyjmeme a na témže tuku na mírném ohni osmahneme cibulku dozlatova, zaprášíme paprikou, lehce osmahneme, podlijeme vývarem či vodou, dáme zpět maso a vše ostatní. Dusíme asi hodinu za občasného zamíchání a eventuálního dolití vody, a až je maso měkké, odstavíme z plotny. Guláš je nejlepší druhý den, kdy jej ohřejeme v kastrolku, ve kterém jsme napřed přivedli do varu trochu vody. Omáčka z rozvařených paprik a cibule je dostatečně hustá. Na správný guláš nepoužíváme k zahuštění žádnou mouku nebo zápražku. Podáváme se spaetzlemi nebo s nudlemi. Guláš pak s knedlíkem nebo s krajícem žitného chleba. Povrch porce guláše posypeme na plátky pokrájenou čerstvou cibulí.

Detail odstavce: Hovězí kližka podle Pohlreicha
Zdroj: Recepty na hovězí kližku
Zveřejněno: 11.5.2015

RECEPTY NA HOUBOVÝ GULÁŠ

Houbový guláš z václavek

Suroviny:

  • 1/2 kg čerstvých kloboučků mladých václavek
  • 1 cibule
  • 3 dl masového vývaru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce kečupu
  • 2 lžíce tuku
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • mletá sladká paprika
  • sůl

Postup:

Václavky zalijeme vařící vodou, necháme odpočinout, pak slejeme a nakrájíme. Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na omastku, přidáme nakrájené houby, prolisovaný česnek, sůl, kmín, mletou papriku a dusíme asi 20 minut. Poté zaprášíme hladkou moukou, přidáme kečup a vývar dle potřeby. Vše necháme pořádně provařit. Podáváme s chlebem nebo přílohou dle vlastní chuti.

Detail odstavce: Houbový guláš z václavek
Zdroj: Recepty na houbový guláš
Zveřejněno: 2.11.2014

KVĚTÁKOVÉ PLACIČKY PODLE POHLREICHA

Recept podle Pohlreicha

Zdeněk Pohlreich určitě květákové placičky nebo obdobné jídlo zná a připravuje, jen je dosud nepublikoval ve svých pořadech. To ovšem nic nemění na tom, že tento pokrm není dobrý, nebo že si nezaslouží naši pozornost. Květákové placičky, které poslouží jako výborná chuťovka nebo rychlá večeře, si přinejmenším zaslouží zmínku o způsobu přípravy.

Detail odstavce: Recept podle Pohlreicha
Zdroj: Květákové placičky podle Pohlreicha
Zveřejněno: 14.9.2017

SRNČÍ GULÁŠ

Srnčí guláš na pivu

Ingredience: 800 g srnčí kýty, 100 g špeku, vývar, mletá sladká paprika, 2 rajčata, 2 červené papriky, 4 červené cibule, olej, mletý pepř, 8 kuliček jalovce, 200 ml světlého piva, sůl, majoránka

Technologický postup: Srnčí kýtu nebo jiné maso vhodné na guláš očistíme, odblaníme a nakrájíme na kostky. Slaninu nakrájíme nadrobno. Cibule očistíme a nasekáme najemno. Rajčata s paprikou očistíme a nakrájíme na kousky. Do hrnce dáme rozehřát trochu oleje. Vsypeme špek s cibulí a společně restujeme. Pak přidáme maso a důkladně jej ze všech stran osmahneme, aby se zatáhlo. Přidáme rajčata s paprikou, zaprášíme mletou paprikou a ochutíme solí a pepřem. Dáme jalovec, promícháme a chvíli vše dusíme ve vlastní šťávě. Pak do guláše vlijeme trochu horkého vývaru, všechno pivo a za občasného míchání dusíme, dokud maso nezměkne. Můžeme použít tlakový hrnec. Vývar přiléváme dle nutnosti. Podle potřeby guláš zahustíme strouhaným syrovým bramborem nebo suchým chlebem a povaříme. Nakonec srnčí guláš na pivu dochutíme solí, pepřem, majoránkou a vyjmeme jalovec. Guláš podáváme s čerstvým pečivem.

Detail odstavce: Srnčí guláš na pivu
Zdroj: Srnčí guláš
Zveřejněno: 9.10.2016

GULÁŠ

Guláš podle Pohlreicha

Ingredience:

  • 1 000 g hovězí kližky
  • 200 g cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 400 ml suchého červeného vína
  • 1 čerstvá feferonka
  • 50 ml oleje
  • 25 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • paprika mletá sladká
  • paprika mletá pálivá
  • majoránka
  • pepř mletý
  • sůl

Postup:

Nejprve maso omyjte a očistěte, nakrájejte na větší kostky a osolte. Oloupejte cibule a česnek, cibuli nakrájejte na kostičky, česnek na tenké plátky, obojí orestujte na oleji dozlatova. Přidejte maso, nechte zprudka opéct, poté mleté papriky a ještě krátce restujte, pak můžete podlít vínem, nechte dusit cca 5 minut a přidejte asi 1 litr vody nebo vývaru, ochuťte pepřem a trochou majoránky a nechte vařit alespoň 30 minut. Přidejte celou feferonku a vařte úplně doměkka. Před samotným závěrem si připravte jíšku z mouky a másla. Vyjměte feferonku z guláše, zahustěte ho připravenou jíškou a důkladně rozmíchejte, povařte ještě 10 až 15 minut a můžete podávat.

Detail odstavce: Guláš podle Pohlreicha
Zdroj: Guláš
Zveřejněno: 30.1.2016

RECEPTY NA SRNČÍ GULÁŠ

Srnčí guláš na houbách

Ingredience: 500 g srnčího masa (kýta, svíčková), 1 cibule, 3 stroužky česneku, sádlo nebo olej na orestování, sůl, pepř, kmín, tvrdší houby (hřiby, suchohřiby, případně sušené a namočené do vody), tmavá jíška v prášku (množství dle strávníků)

Postup: Nakrájíme cibuli a česnek, osmahneme na sádle. Přidáme maso nakrájené na větší kostky, orestujeme, podlijeme vývarem nebo vodou a dusíme doměkka. Během dušení osolíme, opepříme a okmínujeme. Ke konci přidáme houby a ještě dusíme cca 15 minut. Zahustíme tmavou jíškou. Tuto variantu s houbami podáváme s rýží a zeleninou.

Detail odstavce: Srnčí guláš na houbách
Zdroj: Recepty na srnčí guláš
Zveřejněno: 15.2.2019