Informace od profesionálů

HLAVNÍ STRÁNKA

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

SUŠENÁ RAJČATA POUŽITÍ

Kde všude naleznou sušená rajčata použití

Jak využít sušená rajčata bylo již řečeno v úvodu - hodí se na naložení do olivového oleje, posléze pak do salátů, na chléb s máslem, jako červené pesto, do sendvičů nebo samostatně jako delikatesu.

Usušená suchá rajčata lze nejen použít do salátů přímo, ale je možné je namočit a nechat přes noc opětovně nasáknout vodou a poté použít.

Zdroj: Sušená rajčata – recepty na použití

Diskuze: na co se hodí sušená rajčata?

Několik vhodných receptů (dostupnost ingrediencí) jsem uložil, budou se hodit, to vím už teď! Petrák

Zdroj: diskuze Na co se hodí sušená rajčata?
Počet odpovědí: 0

Kde se dají koupit

Sušená rajčata jsou běžně dostupná v obchodech, jejich cena je různá. Cenové rozdíly můžete vidět zde.

Letní počasí vybízí k rychlým a jednoduchým jídlům. Níže uvedené recepty jsou v horkých měsících moc oblíbené. Jsou rychlé, jednoduché na přípravu a hlavně lahodné. Díky jídlu je možné i pomyslně cestovat a sušená rajčata vás zavedou třeba do prosluněné Itálie a navodí pocit dokonalé pohody.

Zdroj: Sušená rajčata – recepty na použití

Diskuze: Re: rajče keříčkové pěstování

Vyčetla jsem na netu, že keříčková rajčata se nevyštipují. Protože právě ty zálistky plodí. Normální rajčata se zálistky vyštipují.

Zdroj: diskuze Rajče keříčkové pěstování
Počet odpovědí: 3

Těstoviny se sušenými rajčaty a rukolou

Ingredience: 1 celozrnné těstoviny (penne), sůl

Ingredience na omáčku: 2 stroužky česneku, olivový olej, 10-15 ks cherry oválných rajčat, 80-100 g sušených rajčat, 80 g rukoly, mletý pepř

Postup: Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Na pánvi orestujte nadrobno nakrájený česnek, k němu přidejte na kostičky nakrájená cherry rajčata a nechte vše společně dusit. Až budou rajčata úplně rozvařená, pokrájejte na malé kousky sušená rajčata. Nasypte je do omáčky společně s rukolou a zamíchejte. Dochuťte čerstvě namletým pepřem. Omáčku při přípravě nesolte, snad všechna sušená rajčata jsou hodně slaná.

Zdroj: Sušená rajčata – recepty na použití

Diskuze: Re: rajčata

Pokud byla rajčata, z kterých jsou semínka, vypěstována přirozeným způsobem na denním světle a plody dozrály na rostlině, tak po jejich zasetí vzejdou velmi podobné rostliny a některé z nich budou mít stejné plody. Při pěstování rajčat z vlastních semen je potřeba vypěstovat více rostlin, protože jen některé budou mít možnost plodit pěkná rajčata.

Zdroj: diskuze Rajčata
Počet odpovědí: 1

Sušená rajčata

Sušení rajčat u nás není zcela běžné, ale s rozmachem domácích sušiček se postupně i u nás tento způsob stává oblíbeným druhem konzervace zralých plodů.

Pokud chcete vlastní vypěstovaná rajčata konzervovat sušením, nakrájejte je na čtvrtiny až osminy, záleží na velikosti samotných rajčat. V případě, že máte k dispozici sušičku, naklaďte kousky na síta, ideální je podložit rajčata pečicím papírem, protože obsahují velké množství vody. Pro usušení vybírejte zralé (možno i lehce přezrálé) plody. To, že jsou podle omaku vodnaté, vůbec nevadí, lehce přezrálá rajčata, která jsou na běžnou kombinaci již nevhodná z estetického důvodu, se na usušení výborně hodí.

Sušená rajčata pak nejlépe pokapejte olivovým olejem, zasypte rozdrcenou bazalkou, případně petrželí a osušte je. Osušená rajčata zabalte do sáčků, můžete použít i uzavíratelné nádoby. Ideální je sušená rajčata následně zamrazit, zůstane jim tak jejich krásná barva a zcela jistě se tím zabrání vzniku možné plísně.

Sušená rajčata najdou své uplatnění při přípravě italské kuchyně, především na pizzu nebo zeleninové saláty.

Zdroj: Recepty s rajčaty

Diskuze: Červená rajčata drží na stonku, vnitřek je bílý a nechutný

Mám na zahradě rajčata, která mají červené plody, ale špatně se trhají a jsou uvnitř bílé. Není to odrůdou, protože se jedná o jednotlivé rostliny z druhu. Mám několik druhů a je to napříč u všech.

Zdroj: diskuze Choroby vysazených rajčat
Počet odpovědí: 4

Těstoviny se sušenými rajčaty a se slaninou

Ingredience: 1 velká cibule, 100 g slaniny, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, těstoviny, 100 g sušených rajčátek, hoblinky sýra Gran Moravia

Postup: Na pánvi si orestujeme nadrobno nakrájenou velkou cibuli, až dosáhneme zlatavé barvy, přidáme 100 gramů slaniny nakrájené na tenké nudličky a stroužek česneku nakrájený na tenké plátky. Osolíme, opepříme a dál restujeme. Mezitím si v hrnci připravíme těstoviny, například drobné pohankové mušličky. Ty po uvaření scedíme a dáme stranou. Do pánve ke slanině přidáme nadrobno nakrájená sušená rajčata (zhruba 100 gramů). Ještě chvíli prohřejeme a poté smícháme s těstovinami a podáváme s plátky sýra Gran Moravia.

Zdroj: Sušená rajčata – recepty na použití

Diskuze: Re: Paprika zhořkne

Paprika zhořkne, když ji budete delší dobu smažit. Ostatnímu koření to nevadí, ale sušená mletá paprika při vyšších teplotách mění chuť a hořkne.

Zdroj: diskuze Paprika zhořkne
Počet odpovědí: 1

Tipy

Rajčata v oleji připravíte tak, že do jedné zavařovací sklenice pěstí napěchujete rajčata, přidáte pár snítek oblíbených bylinek (bazalka, tymián) a olivový olej, kterým se rajčata zalijí. Po třech nedělích už lze použít, lépe však vydržet o něco déle. Olej ze snědených rajčat se samozřejmě nevylije, ale je možné jej použít například do salátů.

Pokud zůstane v rajčatech voda, mají i v oleji bohužel tendenci zkvasit, pro začátečníka se doporučuje přidat jako další konzervant na skleničku lžičku soli, která trochu pomůže (ale není samozáchranná). Pokud si nejste jistí, jestli jsou rajčata dokonale suchá, pak určitě sušte dál. Rajčata musí být kožnatá, v sušičce jsou pak prakticky "dokřupava".

Je dobré nepoužívat pouze olivový olej, ale olivový napůl s rostlinným. Olivový olej totiž v ledničce "tuhne" a tvoří se zákal.

Zdroj: Sušená rajčata – recepty na použití

Diskuze: Re: Re: Rajčata - bílé skvrny na listech

Také mám bílé skvrny na rajčatech.Letos jsem se bála je dát ven,aby nepomrzli vzhledem k výkyvům počasí.Takže se přikláním k názoru,že nejsou otužované,což je pravda.Listy jsou světle zelené. Jak rajčata rostou,vršky už mají hezky zelené,tmavší než ty spodní skvrnité. Postupně ty skvrnité olamuji,snad se to vzpamatuje a budou zdravé.

Zdroj: diskuze Choroby vysazených rajčat
Počet odpovědí: 4

Těstoviny se sušenými rajčaty a se smetanou

Ingredience: těstoviny dle obliby, 8 sušených rajčat v oleji, 1 cibule, 1 balení italské šunky Prosciutto, 1 smetana, 1 balení tvrdého sýra, 10 lístků bazalky

Postup: Uvaříme těstoviny. Na pánvi zpěníme cibuli na oleji z rajčat, přidáme pokrájená rajčata a podusíme. Přidáme pokrájenou šunku a zalijeme smetanou. Přidáme uvařené těstoviny a zasypeme sýrem. Dochutíme bazalkou, nejlépe čerstvou. Tento pokrm budete mít hotový cca za 15 minut. Pokud chcete ještě větší "rychlovku", můžete použít i instantní nudle.

Zdroj: Sušená rajčata – recepty na použití

Diskuze: Re: Re: Černé tečky na rajčatech

Děkuji za odpověď.
Hnojiva pořídím a snad rajčata zachráníme!
Přeji pěkný den.

Zdroj: diskuze Černé tečky na rajčatech
Počet odpovědí: 1

Těstoviny se sušenými rajčaty a mozzarellou

Ingredience: 200 g těstovin Spaghettini natural AExc, 100 g rustikálního chleba, 8 sušených rajčat, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, 1 a 1/2 lžíce olivového oleje, 1 mozzarella, 1 hrst bazalkových lístků, 2 lžíce balzamikového octa, parmazán

Postup: Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu tak, aby byly na skus neboli al dente. Mezitím dejte kousky chleba, rajčata, česnek, sůl, pepř a olivový olej do robotu a rozmixujte. Těstoviny sceďte, dejte na talíř, posypte směsí z robotu, navrch dejte mozzarellu, bazalku a zastříkněte octem, olejem a podávejte s parmazánem.

Zdroj: Sušená rajčata – recepty na použití

Diskuze: rajčata

prosím,jdou z loňských usušených jadérek rajčat vypěstovat ta samá kvalitní odrůda rajčat

Zdroj: diskuze Rajčata
Počet odpovědí: 1

Těstoviny se sušenými rajčaty a špenátem

Ingredience: 250 g listového špenátu (mražený i čerstvý, ten je lepší), 1 červená cibule, 2 stroužky česneku, 6 ks sušených rajčat, sůl, pepř, olivový olej, těstoviny dle chuti a hladu, parmazán k podávání

Postup: očistíme a dobře omyjeme špenát. Nakrájíme nahrubo a dáme stranou. Čerstvý baby špenát nemusíme čistit ani krájet. Česnek oloupeme a plochou stranou nože jej rozmáčkneme, cibuli nakrájíme na kolečka. Pokud používáme sušená nenaložená rajčata, ponoříme je na chvíli do teplé vody (cca 15 minut). Na olivovém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Po chvíli přidáme špenát, lehce podlijeme vodou a necháme pod pokličkou podusit. Pokud zvolíme mražený špenát, musíme ho nechat povolit a vodu nechat vydusit. Trvá to tedy déle. Osolíme, opepříme.

Pozor, rajčata i parmazán jsou slané, tak aby výsledek nebyl přesolený.

Dáme vařit těstoviny, držíme se návodu na obalu. Z podušeného špenátu vyjmeme česnek, přidáme nakrájená rajčata, můžeme přidat i část náslevu a necháme opět podusit (jen 1-2 minuty). Nakonec vmícháme trochu vody, ve které se vařily těstoviny. Uvařené a slité těstoviny přimícháme do pánve se špenátem a promícháme. Na talíři posypeme parmazánem.

Zdroj: Sušená rajčata – recepty na použití

Diskuze: Re: Rajčata - bílé skvrny na listech

dle mého názoru se jedná o vysazení neotužených rajčat a jejich následné poškození sluncem, event. větrem

Zdroj: diskuze Choroby vysazených rajčat
Počet odpovědí: 4

Špagety se sušenými rajčaty a s olivami

Ingredience: 300 g semolinových špaget, 130 g sušených rajčat, 100 g černých oliv, 1 stroužek česneku, hrst listů bazalky + pár lístků na ozdobení, sklenka bílého (suchého) vína, olivový olej, sůl, pepř, slunečnicová semínka na ozdobení, parmazán na ozdobení (v případě, že nechceme použít parmazán, lze využít nasucho opraženou strouhanku)

Postup: Nejprve dáme dle návodu na obalu vařit špagety. Vaříme v osolené vroucí vodě cca 6-8 minut, tak aby byly na skus. Mezitím nasekáme najemno česnek a na troše olivového oleje jej orestujeme, pak přidáme nakrájená sušená rajčata a černé olivy. Vše podlijeme sklenkou bílého vína a necháme provařit (zredukovat alkohol z vína). Pokud je potřeba, tak do směsi přidáme trochu vody z těstovin a provaříme. Nakonec do směsi na pánvi přidáme scezené špagety a vše promícháme. Už mimo plamen zamícháme do špaget se směsí nasekanou bazalku. Špagety servírujeme ozdobené lístky bazalky, posypané slunečnicovými semínky a nastrouhaným parmazánem, případně zakápnuté olivovým olejem.

Zdroj: Sušená rajčata – recepty na použití

Diskuze: hokaido pěstování

Rád bych se zeptal pěstitelů Hokaidó, zda rostlinu nějak zaštipují, např. jako rajčata.
Předem děkuji Jarda R

Zdroj: diskuze Hokaido pěstování
Počet odpovědí: 2

Pomazánka ze sušených rajčat

Ingredience: 150 g sušených rajčat v oleji, 1 hrnek vlašských ořechů, 1 velká hrst čerstvých bazalkových lístků, 2 lžíce dýňového nebo olivového oleje, 1 lžíce sójové omáčky Tamari, špetka drceného chilli, himálajská sůl (dle chuti)

Postup: Všechny suroviny nasypte do mixéru a rozmixujete je dohladka. Pomazánku podávejte s opečeným nebo čerstvým chlebem. Pokud pomazánku nespotřebujete celou, přendejte ji do uzavíratelné krabičky a skladujte v lednici.

Zdroj: Sušená rajčata – recepty na použití

Těstoviny se sušenými rajčaty a kuřecím masem

Ingredience: půl balíčku těstovin (mašliček), 150 g kuřecího masa (prsní nebo stehenní řízky), 1 balíček sýru mozzarella (100-150 g), asi 8 kousků sušených rajčat naložených v oleji, olivy (jak kdo má rád), 150 g tvrdého sýra na strouhání, koření k ochucení masa (na pizzu, grilovací, dle chuti), trochu olivového oleje

Postup: Dáme vařit těstoviny, mezitím na pánvičce osmahneme maso nakrájené na nudličky a předem promíchané s olivovým olejem a kořením (vhodné je koření od Antonína směs Italské těstoviny a Formaggio). Nakrájíme si mozzarellu na menší kostičky, olivy na kolečka, rajčata na malé kousky. Těstoviny scedíme, přimícháme maso, mozzarellu, olivy, rajčata promícháme a hned nasypeme do zapékací misky. Posypeme nahrubo rozstrouhaným sýrem a zapečeme, délka zapékání podle toho, jak kdo má rád. Recept je "rychlovka" určená pro dvě osoby.

Zdroj: Sušená rajčata – recepty na použití

Jak si připravit sušená rajčata bez oleje

Rajčata se jednoduše umyjí, nakrájí na kolečka a dají na síta. Pozor na kov, když přijdou do styku s kovem, černají. Pokud máte dřevěné rámečky s kovem, potáhněte je záclonou, zasponkujte sponkovačkou na střešní fólii nebo připínáčky a rajčata na takto připravené rámečky posázejte a dejte nad kamna. Jestli kamna nemáte, sušte je v troubě, ale jen maximálně na 60 °C.

1. postup:

Není třeba rajčata ani předvářet, ani dávat na chvíli do páry, prostě a jednoduše je nakrájejte a dejte je sušit. Druhý den je otočte, každé rajče pěkně zvlášť, většinou se sesypou dvě až tři síta dohromady. Na sušení je vhodnější vybírat pěkně dužnatá, spíše zralejší rajčata, za kterých nekape šťáva. Nesolte je, nedělejte s nimi prostě vůbec nic, jen je usušte zcela do sucha. Neuskladňujte je nikdy po noci, kdy nejsou rozhořená kamna, ale až když jsou zase úplně suchá, nenavlhlá. A pak, když jsou opravdu suchá tak, že se neohnou, je dejte na suché místo do bavlněného sáčku.

2. postup:

Rajčata nakrájejte na půlky a vydlabejte lžičkou vnitřek, obraťte je naruby a přitom natrhněte na 1/4. Zelený "kominíček" zůstane a drží čtvrtky pohromadě. Vypadá to jako motýl. Osolte a položte na plech nebo karton. Dejte na hodinu nebo dvě na sluníčko zavadnout. Potom navěšte na rošt v troubě (horkovzdušné) a pečte 2 hodiny na 50 °C, poté hodinu na 100 °C. Přitom nechte otevřená dvířka (škvíru 5-10 cm). Pokud nejsou po této době rajčata hotová, vypněte troubu, zavřete ji a nechte do rána. Doba sušení závisí na tloušťce stěny rajčete.

3. postup:

Použijte oválná rajčata s minimem vody, nakrájejte je na kolečka, osolte hrubozrnnou solí a sušte v troubě přímo na roštu 6 až 9 hodin, prvních 15 minut na 180 stupňů a zbytek doby cca na 70-80 stupňů. Potom nechte vychladnout, napěchujte do sklenice s bazalkou, česnekem, rozmarýnem (dle chuti) a zalijte horkým olivovým olejem, ale nemusíte. Výborné jsou i pečené nebo grilované papriky naložené do olivového oleje s bylinkami.

Zdroj: Sušená rajčata – recepty na použití

Maso se sušenými rajčaty

Ingredience: 4 vepřové kotlety bez kosti, cca 10 kousků sušených rajčat naložených v oleji (použijeme i olej ze sušených rajčat), 4 plátky čedaru nebo jiného sýra výraznější chuti, 100 g anglické slaniny, 4 stroužky česneku, 100 ml bílého vína (suché), sůl, bílý pepř, sušený rozmarýn

Postup: Kotlety naklepeme, mírně osolíme, opepříme, posypeme rozmarýnem, na každou položíme plátek sýra a několik kousků rajčat. Maso podélně přeložíme, sepneme špejlí nebo jehlou a závitky obalíme plátky slaniny. Vložíme do zapékací misky, přidáme stroužky česneku, zbytek rajčat, pokapeme olejem, podlijeme vínem, přikryjeme alobalem a dáme do vyhřáté trouby na 180 °C. Pečeme doměkka, před koncem odkryjeme a dopečeme dozlatova.

Zdroj: Sušená rajčata – recepty na použití

Plněná rajčata lučinou, česnekem a bazalkou

Suroviny:

  • rajčata
  • 1 velké balení lučiny
  • smetana dle potřeby
  • česnek dle chuti (mohou být i lístky medvědího česneku)
  • bazalka
  • sůl, pepř

Postup:

Z rajčat odkrojte vršky a vydlabejte vnitřky. Lučinu smíchejte s vybraným zbytkem rajčat, česnekem, bazalkou, solí, pepřem a nařeďte smetanou nebo mlékem. Připravenou směsí plňte vydlabaná rajčata. Takováto plněná rajčata výborně chutnají vychlazená s ledovým salátem a křupavým pečivem.

Zdroj: Recepty s rajčaty

Kdy sázet rajčata

Před samotným sázením rajčat na zahradu nebo truhlíků z fóliovníku je vhodné rajčata nejprve podpořit lignohumátem, určeným k namáčení kořenového systému rajčat před výsadbou. Rostlinným přípravkem tak stimulujeme lepší zakořenění, bohaté nasazení květů a vysokou úrodu. Na dno vykopané jámy na zahradě umístíme substrát z rašeliny a guano, poté lze sázet rajčata. A kdy rajčata sázet? Ideálně od půlky dubna až polovinu května.

Zdroj: Pěstování rajčat

Rajčata plněná hermelínem

Suroviny:

  • 8 ks rajčat
  • 150 g hermelínu
  • 100 g šunky
  • 100 g kysané smetany
  • 50 g sterilizovaného celeru
  • petrželka

Postup:

Rajčata omyjte, odřízněte kulatou stranu a vyjměte jádřinec. Připravte si náplň z nakrájeného hermelínu, nudliček celeru a nakrájené šunky. Spojte smetanou a směsí naplňte vydlabaná rajčata. Přiklopte odkrojeným dílem rajčete a ozdobte petrželkou. Podávejte jako studený předkrm nebo jako lehkou večeři.

Zdroj: Recepty s rajčaty

Pěstování keříčkových rajčat

Keříčková rajčata jsou u nás nejznámější, protože mají málo zrníček a jsou sladce kořenitého aroma. Výsev keříčkových odrůd je možné provádět přímo na zahrádku, lepší je však rajčata předpěstovat. Výsev do truhlíku provádíme v únoru. Výsadbu keříčkových rajčat na stanoviště provádíme po 15. květnu. Rajčata bychom neměli vysazovat dřív, protože hrozí riziko přízemních mrazíků. Velmi důležitá je pravidelná závlaha a dostatečný přísun živin od začátku tvorby plodů. Rajčata hnojíme speciálním tekutým hnojivem pro plodovou zeleninu 1x týdně. Největší množství živin rostliny vyžadují při vývinu plodů. Plody sklízíme, když jsou dostatečně velké a zralé (mají červenou barvu). Rajčata obsahují vitamín C, beta-karoten (provitamin A), vitamíny řady B, PP, fosfor, železo a vápník.

Zdroj: Pěstování rajčat

Rajčata plněná masovou směsí

Suroviny:

  • 8 ks rajčat
  • 160 g cibule
  • 6 g čerstvého kopru
  • 40 g másla
  • 300 g mletého masa (mix)
  • 1 špetka mletého černého pepře
  • 6 g petrželové natě
  • 50 g dušené rýže
  • špetku soli

Postup:

Mleté maso smíchejte s cibulkou nakrájenou nadrobno, s vařenou rýží, sekaným koprem, petrželí, solí a pepřem. Vše dobře promíchejte. Pak si nachystejte rajčata: větší, pevná rajčata seřízněte na vrchní straně, vydlabejte lžičkou dužinu a mírně je osolte. Poté rajčata naplňte masovou směsí, přiklopte je seříznutým vrškem a naskládejte do hrnce. Podlijte trochou vody, na každé rajče položte lžičku másla a nechte je dusit pod pokličkou na mírném ohni.

Zdroj: Recepty s rajčaty

Rajčata ve vlastní šťávě

Zdravá, zralá (ale ne přezrálá) menší rajčata omyjeme a na 1–2 minuty vložíme do vařící vody. Poté je vyjmeme, ochladíme ve studené vodě (někdo používá lázeň v kostkách ledu) a stáhneme z nich slupku. Rajčaty naplníme čisté sklenice a dobře stlačíme, abychom, pokud je to možné, vytlačili všechen vzduch. Sklenice uzavřeme a sterilujeme 20 minut při teplotě 100 stupňů Celsia.

Takto připravená rajčata jsou vhodná na pizzu, do omáček na špagety, k přípravě leča, gulášů a podobně.

Zdroj: Recepty s rajčaty

Rajčata plněná hlívou

Suroviny:

  • 4 větší rajčata
  • 250 g hlívy ústřičné
  • citronová šťáva
  • sůl, pepř
  • máslo
  • petrželka
  • 2 vejce

Postup:

Nejdříve si připravte rajčata. Seřízněte jim ostrým nožem vršek, který pak použijete jako víčko. Vnitřky opatrně vydlabejte malou lžičkou. Nadrobno pokrájenou hlívu a dužinu z rajčat osolte, opepřete a poduste na másle. Hotovou směs zahustěte vajíčkem (můžete přidat trochu kečupu) a plňte do připravených vydlabaných rajčat. Do vnitřků rajčat před plněním nakapejte citronovou šťávu. Nakonec přiklopte víčkem z rajčete a posypte zelenou petrželkou.

Zdroj: Recepty s rajčaty

Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS

NABÍDKA OBCHODU