Video
Zde se můžete podívat, jak se připravuje vaječná tlačenka.
Zdroj: Vajíčková tlačenka
Na vaječnou tlačenku je potřeba použít želatinu. Nejvhodnější je želatina od značek vaječná tlačenka dr. Oetker a Labeta.
Zdroj: Vajíčková tlačenka
Ingredience: 1 kg libového vepřového bůčku (pokud seženete), 6 vajec, 6 stroužků česneku (pokud možno českého), 5 lžic strouhanky, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžička soli, 2 lžičky polévkového koření, špetka pepře, špetka majoránky, snítka petrželky
Postup: Bůček nakrájejte na malé kostičky, přidejte všechny ostatní ingredience a důkladně promíchejte. Směsí naplňte tlačenkové střevo a pořádně utáhněte. Vložte do vroucí vody a vařte 1 a ½ hodiny pomalým varem. Po uvaření nechte vystydnout a odpočinout několik hodin v ledničce. Podávejte s chlebem.
Zdroj: Vajíčková tlačenka
Ingredience: 1 želatina na vaječnou tlačenku, 1 cibule, 1 kostka masoxu, mletý černý pepř, sůl, 1 majonéza, 150 ml vody, 20 dkg měkkého salámu, 8 vajec, 1 sklenice Moravanky, 1-2 lžíce hořčice
Postup: Vejce uvaříme natvrdo. Cibuli a salám oloupeme a nakrájíme na kostičky. Zeleninu z Moravanky vyndáme a nakrájíme na menší kousky. Nálev si dáme stranou. Vejce nakrájíme na kostičky a smícháme se salámem a zeleninou. Směs osolíme, opepříme a přidáme hořčici s majonézou. Vše společně promícháme.
Připravíme si nálev. K nálevu z Moravanky přidáme asi 150 ml vody, masox a necháme přejít varem. Pak přidáme želatinu na vaječnou tlačenku, vodu a rozmícháme. Nálevem zalijeme vaječnou hmotu, promícháme a vlijeme do srnčího hřbetu nebo jiné nádoby podle toho, jaký má mít vaječná tlačenka tvar. Vaječnou tlačenku z Moravanky necháme v lednici ztuhnout.
Ztuhlou vaječnou tlačenku servíruje podle chuti, ozdobte čerstvou zeleninou a podávejte s pečivem.
Zdroj: Vajíčková tlačenka
Ingredience: 6 vajec, 1 Moravanka nebo jiná zelenina do salátu, 1 masox, 200 ml majonézy, 1/2 cibule, 200-250 g měkkého salámu (nejlépe kuřecího), 1 želatina (na vaječnou tlačenku), 400 ml vody
Postup: Vajíčka uvaříme natvrdo, mezitím nasekáme cibuli nadrobno a salám na malé kostičky. Zeleninu do salátu scedíme, ale vodu nevyléváme, necháme si ji na později. Zeleninu, cibuli a salám smícháme v jedné míse, přidáme vajíčka přes "sítovačku" (budou z nich drobné kostičky) a majonézu. Vše důkladně promícháme.
Do scezené vody ze zeleniny dolijeme 400 ml vody, promícháme a rozdělíme na dvě poloviny. Jednu polovinu dáme vařit a povaříme s masoxem, ale dále už nevaříme. Do horké vody vysypeme želatinu a důkladně promícháme. Dolijeme druhou polovinu vody a vše znovu promícháme. Poté zalijeme směs v míse a vše ještě jednou promícháme a vlijeme do formy, například do dortové. Dáme do lednice ztuhnout cca na 2 hodiny.
Zdroj: Vajíčková tlačenka
Ingredience: 1 sterilovaná zelenina ve sladkokyselém nálevu, 1 sáček směsi želatiny na vaječnou tlačenku a aspik (pokud nebudete dělat domácí), nálev ze zeleniny, 5 natvrdo uvařených vajec, 100 g měkkého salámu, 150 ml majonézy, 1/2 kávové lžičky soli, koření dle chuti, forma na srnčí hřbet, potravinářská fólie, síto
Postup: Nálev ze sterilované zeleniny si dáme stranou. Všechny suroviny nakrájíme na malé kostičky, včetně zeleniny. Vše osolíme a opepříme a přidáme majolku. Želatinu uvaříme dle návodu i s nálevem ze zeleniny. Počkáme, až směs trochu vychladne, nalijeme ji ke všem surovinám a zamícháme. Dáme do srnčího hřbetu, který jsme vyložili igelitovou fólií, a necháme cca 3 hodiny ztuhnout v ledničce, nejlépe do druhého dne.
Podáváme nakrájené na plátky jako svačinku s rohlíkem. Pokud koupíme normální želatinu (ne dortovou), přidáváme do tekutiny 2 dl nálevu ze zeleniny a necháme povařit jen chviličku při stálém míchání.
Zdroj: Vajíčková tlačenka
Ingredience: 1 nakládaná zelenina, 1 polévková lžíce nasekané petrželky, 2 polévkové lžíce vegety, 2 polévkové lžíce vinného octa, 200 g dušené šunky, 250 ml vývaru, 40 g želatiny, 6 vajec uvařených natvrdo, 80 g majonézy, sůl
Postup: Zeleninu, vejce a šunku nakrájíme na kostičky. V ohřátém vývaru smíchaném s nálevem ze zeleniny rozpustíme želatinu. Zeleninu smícháme v míse s kostičkami vajec, majonézou, šunkou, vegetou, octem, pepřem a petrželkou. Nakonec vmícháme chladnoucí želatinu. Část směsi nalijeme do formy, položíme na ni tři celá vejce a přelijeme zbylou směsí. Necháme v chladničce ztuhnout. Na řezu tvoří tato tlačenka krásnou mozaiku barev.
Zdroj: Vajíčková tlačenka
Pojmem Moravanka je myšlena zeleninová směs v kořeněném sladkokyselém nálevu.
Ingredience:
Postup přípravy:
Den předem si omyjeme brambory a ve slupce je uvaříme. Přes noc je pak necháme odstát v ledničce. Druhý den je oloupeme a nakrájíme na kostičky. Oloupeme si cibuli a nakrájíme ji na malé kostičky. Cibuli pak spaříme horkou vodou (pokud se do salátu přidá majonéza). Cibuli můžeme na trošce oleje zpěnit (není nezbytné, ale lehce tepelně upravená cibule je lepší pro trávení než ta syrová). Zpěněnou cibuli necháme vychladnout. Moravanku si scedíme, ale nálev nevyléváme, ještě se nám bude hodit k dochucení salátu. Okurku a cibuli ze zeleninové směsi nakrájíme na menší kousky, ale ostatní zeleninu krájet nemusíme (pokud nemáme rádi některou zeleninu, například feferonku, klidně ji můžeme ze směsi odstranit). Mezitím si v osolené vodě uvaříme vajíčka natvrdo (vejce vložíme do hrnce se studenou vodou, vodu dáme vařit, a jakmile začne vřít, vaříme vajíčka asi deset minut, pak je zchladíme). Zchladlá vajíčka oloupeme a protlačíme kolečkem na krájení (nebo je drobně pokrájíme). Cibuli, brambory i vajíčka vložíme do větší misky, vše osolíme, opepříme, přidáme hořčici a pořádně promícháme. Salát dochucujeme zbylým nálevem z Moravanky (můžeme i octem). Kdo má rád v salátu i šunku, tak ji nakrájí a přidá (šunka ale není nezbytnou součástí). Salát je pak potřeba vychladit a než se bude podávat, můžeme do něj přidat majonézu.
Zdroj: Bramborový salát
Očištěnou mrkev a pastinák nastrouhejte na jemno. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobno, stejně tak zelenou petrželku. V míse promíchejte pastinák, mrkev, cibuli, majonézu a vidličkou rozmačkané vaječné žloutky, směs osolte a opepřete. Nakonec do pomazánky vmíchejte nasekané vaječné bílky a petrželku.
Zdroj: Pastiňák
Ingredience: 0,5 kg červené řepy, 2 lžíce másla, 1 lžíce pikantní hořčice, 1 lžička medu, 1 špetka chilli, sůl, worcestrová omáčka, citronová šťáva, tlačenková želatina, sáček na tlačenku, 500 ml vody
Postup: Červenou řepu uvaříme, oloupeme a nakrájíme na nudličky. Na pánvi rozpustíme 2 lžíce másla, přidáme lžíci hořčice, lžičku medu, špetku chilli a do toho zamícháme nakrájenou řepu. Osolíme a dle chuti doplníme worcestrovou omáčku citronovou šťávou. Prohřejeme a poté si připravíme želatinu z 500 ml vody, kterou uvedeme k varu a necháme zchladnout, vsypeme do ní želatinu a nálev promícháme s připravenou směsí. Směs nalijeme do sáčku na tlačenky a necháme zchladnout.
A jaké jsou vaše tipy na červenou řepu v aspiku? Přidejte své originální recepty nebo vyzkoušejte výše uvedené recepty a poskytněte nám zpětnou vazbu.
Zdroj: Aspik s červenou řepou
Kluci v akci nám na televizních obrazovkách vaječnou tlačenku ještě neukázali, ale obohatili nás níže uvedenou tlačenkou z jemného králičího masa.
Ingredience: 500 g ořezu z králíka, 200 g králičích a drůbežích jater a ledvinek, 2 cibule, 2 mrkve, 1 petržel, 2 plátky celeru, snítka tymiánu a rozmarýnu, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce cukru, 1 lžička soli, 200 ml balzamikového octa, 500 ml masového vývaru, 100 g práškové želatiny, 100 ml vody
Postup: Kořenovou zeleninu s cibulí nakrájíme na drobné kostičky. Tymián a rozmarýn nasekáme.
V pánvi orestujeme zeleninu na olivovém oleji, přidáme králičí maso, opečeme, vmícháme bylinky a cukr, opečeme, osolíme, zalijeme balzamikovým octem a vývarem tak, aby bylo maso zakryté. Dusíme asi hodinu doměkka. Maso po uvaření vyjmeme, obereme a nakrájíme. Vývar zredukujeme, abychom získali 250 ml tekutiny. Ledvinky a játra očistíme, nakrájíme a vložíme do redukce, povaříme, vmícháme i maso.
Želatinu namočíme do vlažné vody a necháme rozpustit, poté vmícháme do směsi a plníme do plastového střeva, necháme ztuhnout a vychladit. Plátky tlačenky podáváme se salátem z najemno nakrájené cibule, kterou smícháme s jablečnými proužky a zakápneme vinným octem.
Zdroj: Vajíčková tlačenka
Ingredience: 4 brambory, 1 brokolice, 2 stroužky česneku, 1 cibule, sůl, mletý pepř, mletá sladká paprika, 2 lžíce mléka, 100 g tvrdého sýru, 2 vejce
Technologický postup: Velké brambory povaříme se slupkou, dokud trochu nezměknou. Menší brokolici vaříme zcela doměkka. Mezitím si nakrájíme cibuli na tenká kolečka, česnek na plátky. Rozmícháme vejce s mlékem a přisypeme nastrouhaný sýr. Hotové brambory oloupeme a pokrájíme na širší plátky. Uvařenou brokolici rozebereme na menší části, kmen pokrájíme taktéž na plátky. Do zapékací mísy nebo do pekáčku vymazaného máslem klademe nejprve nakrájené brambory. Ty osolíme, opepříme a lehce zaprášíme mletou paprikou. Na brambory dáme rozebraná kolečka cibule. Po nich přijde brokolice, kterou posypeme plátky česneku a opět osolíme. Celou tuto vrstvu zalijeme částí vaječné směsi. Znovu zakryjeme plátky brambor, které okořeníme a osolíme. Následuje cibule, brokolice, česnek, sůl a vaječná směs. Tento postup opakujeme, než vypotřebujeme všechny přísady. Horní vrstvu můžeme ještě zasypat nastrouhaným sýrem, který jsme si odložili stranou. Vše pečeme v troubě asi půl hodiny, než brambory dostanou zlatavý nádech. Ihned podáváme.
Zdroj: Zapečená brokolice
Praganda je registrovaný název českého výrobku. Jedná se o dusitanovou směs, která se používá v uzenářské výrobě. Praganda je také známá pod obecným označením uzenářská (řeznická) rychlosůl.
Výrobce uvádí, že je Praganda určena výhradně pro použití v masném průmyslu. Pragandu si ale kupují i lidé pro soukromé účely, a to pro domácí výrobu některých uzenářských specialit nebo pro nakládání (očkování) masa před uzením, rožněním nebo grilováním. Uzenářská rychlosůl, dusitan sodný, je ve složení potravin vyznačen kódem E250.
Dusitanová směs Praganda (takzvaná rychlosůl) se používá k nakládání a předúpravě masa určeného pro další zpracování do masných výrobků, konzerv a polokonzerv. Zajišťuje stabilitu vybarvení a chuťových vlastností masných výrobků.
Jedlá sůl je nejdůležitější pomocnou surovinou v masném průmyslu, kde je používána z chuťových a technologických důvodů. Z technologického hlediska je aplikace soli významná především pro svůj vliv na vaznost masa a tím na výtěžnost masné výroby a na konzistenci výrobku. Sůl má také konzervační účinek. Samotná sůl se ale používá jen u malé části výrobků, které jsou již tradičně šedé (například tlačenka, jitrnice, bílé klobásy). Většinou se přidává ve směsi s dusitanem sodným jako solicí dusitanová směs.
Dusitan se používá v případech, kdy je solené maso zpracováno v krátké době, nejvýše několik dnů po zasolení. Přispívá ke zvýšení údržnosti výrobku, podílí se na vytvoření chuti a vůně masných výrobků, chrání tuky přítomné v mase a masných výrobcích před oxidací a zajišťuje vznik typického růžového zbarvení nakládaných masných výrobků. Bez něj by maso při tepelném opracování získalo šedohnědé zbarvení, jako je tomu například při běžném vaření masa.
Rychlosůl se používá v masném průmyslu k přímému solení masa nebo jako součást používaných nakládacích láků. V případě přímého solení masa se kusy masa před naložením, kutrováním nebo masírováním posypou sypkou solicí dusitanovou směsí. V případě nasolení masa za použití láku se solicí dusitanová směs rozpouští spolu s dalšími ingrediencemi ve vodě a vzniklým lákem se předem nasolené maso, které bude dále skladováno (naloženo), zalije nebo se připravený lák přímo do masa vstříkne. Tento postup se standardně používá při výrobě šunek, uzených mas a specialit, které se pak zpracovávají vařením nebo uzením.
Praganda je tvořena minimálně 94 % chloridu sodného (NaCl), maximálně 0,3 % dusitanu sodného (NaNO2), cukrem a škrobovým sirupem.
V posledních letech se velmi rozšířilo používání jódované soli a jódované solicí dusitanové směsi v masné výrobě. Četné odborné studie prokazují, že použití jódované solicí směsi neovlivňuje negativně chuť, vůni a vzhled hotových masných výrobků. Vzhledem k množství masných výrobků konzumovaných českými spotřebiteli lze používáním solicí dusitanové směsi s jódem jednoduše a efektivně zajistit přísun tohoto významného prvku do lidského organismu.
V současné době se ale na Pragandu díváme i optikou zdravého stravování. Informace o Pragandě a podobných výrobcích jsou bez potíží k dohledání. V některých pramenech se uvádí, že dusitan sodný může být karcinogenní. Proto je věcí každého dospělého, jestli se rozhodne Pragandu do svých domácích uzenářských výrobků přidávat, anebo ne. Právě tak nákup a konzumace uzenin, u nichž je použití dusitanů vyznačeno kódem E250, je jen volbou každého.
Lékaři před dusitany varují. Vážou se na hemoglobin a zjednodušeně řečeno ve vyšších, trvale podávaných dávkách mohou způsobit otravu krve. Uzeniny by vůbec neměly konzumovat malé děti do tří let. Pokud by malé dítě jedlo denně salámy a párky, může příjem dusitanů způsobit chudokrevnost.
Zdroj: Rychlosůl Praganda
Rostlinné kurkumové barvivo je zcela neškodné. Krásně obarví polévky, rýži, máslo, sýry, tuky i hořčici na žádanou barvu. Kuchařka, která si kurkumu zvykne používat, se bez ní už neobejde. Například kuře potřené práškem z kurkumy rozmíchaným v trošce oleje získá při pečení lákavou kůrčičku. Ovšem potřebné dávky koření je třeba vždy nejprve opatrně vyzkoušet.
Ingredience: 6 vajec, 1/2 lžičky mleté kurkumy, 3 lžíce šťávy z cibule, sekaná petrželová nať, 1 chilli paprička, sůl, tuk na vymaštění plechu nebo mísy
Postup: Cibuli prolisujeme lisem podobně jako česnek. V takto získané cibulové šťávě rozšleháme žloutky společně s nasekanou petrželovou natí, kurkumou, solí a nasekanou zelenou paprikou, ze které jsme předtím odstranili semena. Do této dohladka vyšlehané hmoty zlehka vmícháme pevný sníh z bílků. Pekáč nebo zapékací mísu vymažeme olejem, vlijeme směs a pekáč vložíme do předehřáté trouby. Pečeme tak dlouho, dokud se omeleta nezdvihne a neztuhne. Musí však zůstat kyprá. Podáváme ji horkou na předehřátých talířích jako svačinu nebo vydatnou snídani s tmavým pečivem.
Ingredience: ½ hlávky květáku, 2 lžíce řepkového oleje, 1 vrchovatá lžička semínek černého pepře, 1 vrchovatá lžička semínek pískavice, 1 vrchovatá lžička kurkumy, 1 malá hrst sušených kari listů, zázvor o velikosti palce, 2 stroužky česneku, 6 jarních cibulek, 1 červená chilli paprička, 1 svazek čerstvého koriandru, 2 zralá rajčata, 1 konzerva nízkotučného kokosového mléka, 1 konzerva cizrny, 1 malá konzerva ananasu, 1 citron
Rýže: 1 hrnek rychlovarné celozrnné nebo basmati rýže, 10 hřebíčků, ½ citronu
K podávání: ½ svazku čerstvé máty, 3 lžíce netučného bílého jogurtu, ½ citronu, 4 placky papadam
Postup: Otrhejte vnější listy květáku, pak jej nakrájejte na centimetrové plátky a opečte je na grilovací pánvi z obou stran. Do středního kastrolu dejte vařit 1 hrnek rýže se 2 hrnky vroucí vody, hřebíčkem, půlkou citronu a špetkou soli, přikryjte pokličkou. Olej vlijte do kastrolu, pak rychle vmíchejte semínka hořčice a pískavice, kurkumu a listy kari. Oloupaný zázvor, česnek, očištěné jarní cibulky, chilli papričku a stonky koriandru rozmixujte najemno a vmíchejte do kastrolu. Přidejte nahrubo nakrájená rajčata. Vlijte kokosové mléko, přidejte scezenou cizrnu, kousky ananasu i se šťávou. Přidejte opečený květák, přikryjte, zvyšte plamen a uveďte do varu. Syrové placky papadam dejte do mikrovlnky (800 W) na minutu nebo dvě, aby se nafoukly. Otrhejte lístky máty a rozdrťte je v hmoždíři na pastu. Vmíchejte k ní jogurt, přidejte pořádný střik citronové šťávy a ochuťte solí a pepřem. Šťávu ze zbylého citronu vymačkejte do kari a dochuťte ho. Navrch natrhejte lístky koriandru a podávejte s rýží a plackami.
Ingredience: 500 g zmrazeného zeleného hrášku, 1 lžička mleté nebo strouhané kurkumy, 130 g másla, 2 lžičky mletého koriandru, 2 střední cibule, 6 zrnek černého pepře, na hrot nože kajenského pepře, sůl
Postup: Kurkumu i hrášek restujeme na rozpuštěném másle tři minuty za nízké teploty. Okořeníme mletým koriandrem, pepřem a solí, zamícháme. Přisypeme cibuli nakrájenou na kolečka. Znovu opékáme asi minutu. Podlijeme lžící vody, přikryjeme a dusíme doměkka. Voda se musí odpařit. Podáváme teplé jako přílohu.
Ingredience: brambory (podle počtu strávníků), 1 lžička kurkumy, 2 stroužky česneku, pažitka a špetka mořské soli
Postup: Očištěné a nakrájené brambory vložte do hrnce s vodou, vařte do změknutí (10 až 15 minut). Po dovaření slijte a propasírujte, nebo jen rozmačkejte. Přidejte prolisovaný česnek, kurkumu a dobře promíchejte. Posypte nakrájenou pažitkou.
Ingredience: 1 kuře, 1 polévková lžíce kurkumy, 1 lžička kari, 2 polévkové lžíce olivového oleje a 1 lžička mořské soli
Postup: Omyté kuře rozdělte na části (stehna, křídla a prsa). Vložte je do pekáče nebo do zapékací mísy. V hrnku připravte marinádu. Olej smíchejte s kurkumou, kari a solí. Dobře promíchejte a potřete touto směsí kuře. Nechte odstát v chladu alespoň 5 hodin, aby se marináda vsákla. Poté pečte v troubě zakryté na 180 stupňů cca 40 minut a posledních 15 minut dopékejte odkryté. Udělá se křupavá kůžička. Podávejte s rýží nebo se zeleninovým salátem.
Ingredience: 1 cibule, 2 lžíce oleje, 1 lžička koriandru (drcená semínka), 1 lžička kurkumy, 250 g krup, 0,7 l zeleninového vývaru (může být i kuřecí nebo hovězí), 2 mrkve, 1 pórek, 1 lžička sušeného tymiánu nebo 4 snítky čerstvého, pepř, sůl
Postup: Cibuli najemno nakrájíme a orestujeme na oleji. Pak přidáme koření a kroupy a smažíme. Asi po minutě podlijeme částí vařícího bujónu (nejlépe, když jej vedle v hrnci hned vaříme a postupně jím kroupy podléváme). Pak přidáme tymián (čerstvý, pokud chceme použít sušený, dáme spolu s ostatním kořením hned na začátku). Až se vývar vyvaří, znovu podlijeme tak, aby byly kroupy ponořené. Vaříme doměkka cca 30 minut. Mezitím si oloupeme a nařežeme na kousky mrkev a nakrájíme pórek. Mrkev přidáme do krup cca po 20 minutách vaření a pórek cca 5 minut před koncem. Nakonec osolíme a opepříme dle chuti. Takto připravené kroupy se hodí k pečené krkovičce na česneku.
Ingredience: 125 g čočky, 1,2 l zeleninového vývaru, 350 g mrkve, 2 cibule, 250 g sterilovaných rajčat, 2 stroužky česneku, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžička kmínu, 1 lžička koriandru, 1 lžička chilli koření, 1/2 lžičky kurkumy, 1 lžíce citronové šťávy, špetka soli, 3 dcl nízkotučného mléka, 1 balení bílého jogurtu
Postup: Nejdříve očistíme mrkev a nakrájíme ji na kolečka, oloupeme a nadrobno nakrájíme cibuli a česnek. Do cedníku nasypeme čočku a propláchneme ji studenou vodou. Necháme okapat a nasypeme do velké pánve, zalijeme 8,5 dl zeleninového vývaru, přidáme mrkev, cibuli, rajčata a česnek. Uvedeme směs do varu, zmírníme plamen a pod pokličkou 30 minut povaříme. Mezitím rozehřejeme na pánvi olej, přidáme kmín, koriandr, chilli a kurkumu a 1 minutu smažíme na mírném plameni. Sejmeme pánev z ohně a přidáme do ní citronovou šťávu a sůl podle chuti. Polévku postupně rozmixujeme v mixéru nebo propasírujeme, dáme zpět do pánve, přidáme osmaženou směs koření a zbývající 3,5 dl vývaru (nebo vody) a necháme vše ještě 10 minut povařit na mírném plameni. Přidáme mléko a dochutíme solí a kořením. Vmícháme nasekanou nať koriandru a polévku jemně prohřejeme. Podáváme ji horkou s trochou jogurtu.
Ingredience: 2 vejce, 350 g hrubé mouky, lžička soli, 1/2 lžičky kurkumy
Postup: Na vál prosejeme mouku, sůl a kurkumu. Uděláme důlek, do kterého rozklepneme vajíčko. Základ zpracováváme nejprve nožem, pak rukama v pevné, tuhé těsto, které rozstrouháme na hrubém struhadle a necháme usušit. Zaschlé strouhání vaříme v osolené vodě 5 až 8 minut, scedíme, propláchneme studenou vodou a přidáme do hotové polévky.
Zdroj: Kurkuma
Děkuji za odpověď
B. Procházková
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět
Postřik z modré skalice připravíte smícháním 10 g modré skalice a jednoho litru teplé vody.
Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět
V jakém poměru namíchat postřik modrou skalicí starý strom švestky. Plíseň i prezimujici škůdci. Děkuji za radu. B. Procházková
Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět
Mám asi 10 sazenic muchovníku - nevím jaký druh. Dá se množit řízkováním? Kdy se mají řízky odřezat a pak zasadit ?
Děěkuji za zprávu,
Jindřich Soukup.
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět
Dotaz k množení ptačího zobu řízkováním.
Jaká je doporučená délka řízků pro množení a jaké je vhodné přikrytí provedených řízku vložených do malých květináčkůl :
Děkuji za odpověď
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět
Listy vinné révy svinuté na okrajích a zkroucené nebo zakrnělé mohou být příznakem náhodné kontaminace hormonálním přípravkem na hubení plevele aminopyralidem. Nejčastěji se k rostlině dostane v kompostu ve kterém je ošetřená biomasa a nebo je v něm hnůj zvířat krmených ošetřenou plodinou.
Aminopyralid se objevuje v koňském, kravském a slepičím hnoji, lejnu/podestýlce pro malá zvířata, kompostu ze zeleného odpadu, slámě, senu, trávě a některých značkových kompostech z obchodů. Je to potenciální problém pro každého pěstitele. Kontaminovaný kompost se začne rozpadat při kontaktu s půdními bakteriemi a šíření herbicidu skončí přibližně po 12 až 15 měsících.
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět
Dobrý den,
mám velký problém s vinnou révou. Zasazena před 4 roky, loni měla bohaté, velké střapce vína, na každé větvi řadu, bohatý nárůst, vynikající chuť. Těšili jsme se na letošní úrodu. Na jaře začala velice narůstat, roztáhla se do tří metrů a byla úplně planá střapců hroznů. Po nějaké době se začaly listy kroutit do sebe. Viz snímek. Ptal jsem se odborníka vinaře a ten mi řekl, že je to nedostatek výživy. Že to chce nadělat dokola hluboké díry a tam nalít rozpuštěné draslo a NPK. Udělal jsem to přesně tak, rozpustil jsem v 10l. konvi draslo a v dalším
NPK. Po dvou dnech jsem to naléval do všech otvorů. Nic se nezměnilo a má réva pomalu odchází. Několik střapečků vína zakrnělo a obávám se, že je to konec. Díval jsem se na stránky, ale nikde jsem neviděl ony pozkrucované listy, jak mám. Pokud může někdo poradit, poraďte, prosím. velmi děkuji
Přiložený obrázek | Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět
Bývalo dobrým pravidlem hned na začátku předváděni produktu uvádět cenu. To je za prvé. Za duhé: Předvést produkt ve své podstatě a principu funkčnosti. Jen podvodník se právě tomuto vyhýbá a jen slibuje a slibuje.
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět
Nahraďte révu za odolnější odrůdu, která vydrží plodit zdravé hrozny déle než dva roky. Vysledujte v okolí úspěchy ostatních vinařů a zjistěte názvy odrůd. Někteří vám třeba i namnoží na příští rok.
Tůje si můžete užívat klidně dál, neboť jejich přítomnost révu nijak neovlivňuje.
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět
Dobrý den.Kazdy rok mi před dozráním začnou hrozny černat.strikam to před tím 2x proti padlým ale stejně to nezabírá.prvni 2 sklizně byly krásné.reva je stará asi 15 let.nedaleko asi pět metrů máme túje.bude to tím?děkuji za radu
Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět
dobrý den mám dotaz,kde se dá sehnat vinný kámem na použití mimo prášku do pečiva.
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět
Dobrý den ,
Prosím vás jestli s tímto přístrojem máte zkušenost, napište mi.
Dnes mi to bylo prezentováno na mém domě. Rozhodují se jestli si jej dát, či ne.
Děkuji Monika
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět
Mám dodatečný dotaz k výše uvedenému opravnému lepidlu Repair - It
( denture repair kit 8 Eur ). Je možné toto lepidlo použít k opětovnému
slepení protézy umělá hmota / kovová kostra ? Jedná se o dolní protézu
čtyř vložených předních řezáků. Prad´te mi prosím případné vhodnější
opravné lepidlo. Děkuji. J. lubrich
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět
Dobrý den, mám okurku "hadovku" roste do výšky na mřížce (neleží na zemi) a vždycky vykvete, udělá maličké plůdky, ale ty vzápětí zvadnou shnijí. Můžete mi prosím poradit? Nejde mi ani tak o úrodu, ale zajímá mě to. Děkuji. Dana Čížková
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět
Dejte stromku čas, aby se vzpamatoval a vyčkejte do příštího jara, kdy už by se měl probudit v plné síle. Pokud se ptáte, jak stromek katalpy co nejvíce podpořit v růstu, jako například přihnojováním, injekční aplikací speciální látky pod kúru, zastiňováním, rosením, tak nic z toho není třeba. Prostě ho nechte být, ať se vzpamatovává.
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět