Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

ZAPEČENÉ ŠUNKOFLEKY


ZAPEČENÉ ŠUNKOFLEKY a mnoho dalšího se dozvíte v tomto článku. Šunkofleky jsou recept, který se postupně přenáší z generace na generaci, možná si ho každý upraví dle vlastní chuti nebo pro obměnu, ale základ bývá stejný. Někdo má šunkofleky rád, jiný je sní jen z donucení. A abych i ty druhé přesvědčila, že šunkofleky opravdu nejsou jen zapečené těstoviny, nabízím k vyzkoušení pár receptů.


Historie šunkofleků v české kuchyni

Chceme-li mluvit o historii šunkofleků, nesmíme zapomenout, že zemí, ze které se k nám šunkofleky dostaly, je sousední Německo. Těstoviny jako takové byly již známy z Itálie, ale recept na šunkofleky přišel opravdu od sousedů, německy se jim říká Schinkenflecker – v překladu „šunka a malý kousek“.

Naše babičky si s takovými šunkofleky uměly výborně poradit, možná vzpomínáte jako já, jak výbornou dobrotu dokázaly připravit. Dnes se málokomu chtějí dělat domácí těstoviny a leckdo z nás podlehne těm kupovaným, ale přiznejme si, s babiččinými šunkofleky to nemá mnoho společného.

Zdroj: článek Šunkofleky nejsou jen zapečené těstoviny

Příběh

Ve svém příspěvku ZAPEČENÉ BRAMBORY V TROUBĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

A jaké brambory na bramboráky? Kamarádka říká C a jiná říká A.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Juraj.

Stačí trochu hledat, takže https://www.pomodo.cz/stitk…

Zdroj: příběh Zapečené brambory v troubě

Šunkofleky se zelím

Ingredience:

  • domácí těsto dle výše uvedeného návodu nebo půl balíčku kupovaných fleků
  • 100 g libového uzeného masa
  • 100 g slaniny
  • 1 sáček kysaného zelí
  • 3 vejce
  • 1 cibule
  • 1 lžíce hořčice
  • 30 g másla
  • pepř
  • sůl

Postup:

Těstoviny uvařte dle návodu. Na pánvi orestujte uzené, slaninu a cibuli, vše nakrájené na kostičky. Do mísy sesypte těstoviny, masovou směs, zelí, přidejte hořčici, vejce, sůl a pepř a důkladně promíchejte. Vymažte si zapékací mísu máslem a přendejte do ní připravenou směs na šunkofleky. Troubu předehřejte na 180 °C a šunkofleky pečte, dokud nebude jejich povrch zlatavý.

Zdroj: článek Šunkofleky nejsou jen zapečené těstoviny

Příběh

Ve svém příspěvku BITKY PO KOZÁCKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Jsem na rozpacích. Chci se podívat na recept "Bitky po kozácku", a hlavně bych rád viděl jak takové jídlo má vypadat. Receptů je na netu několik, ale nikde jak to má vypadat. Jsou i obrázky, jako že se jedná o pouhé karbanátky. Přitom v telelce se mluvilo o jakýchsi plackách ve kterých je zapečené mleté maso. V sedumdesátých letech to měl být údajně hit.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Bitky po kozácku

Šunkofleky na pánvi

Ingredience:

  • domácí těsto dle výše uvedeného návodu nebo půl balíčku jakýchkoliv kupovaných těstovin
  • 100 g libového uzeného masa
  • 100 g slaniny
  • 3 vejce
  • 30 g másla
  • pepř
  • sůl

Postup:

Těstoviny uvařte dle návodu. Na vyšší pánvi orestujte uzené, slaninu, přidejte máslo, těstoviny, rozšlehaná vajíčka a ochuťte solí a pepřem. Neustále míchejte, aby se směs nepřipálila. Stačí nechat na pánvi pár minutek a máte hotovo. Takto připravované šunkofleky jsou hodně rychlé, jen vám možná bude chybět ta výborná, křupavá kůrčička.

Zdroj: článek Šunkofleky nejsou jen zapečené těstoviny

Videorecept na šunkofleky

Ještě nikdy jste šunkofleky nedělali a chcete se přesvědčit, že to děláte správně? Podívejte se na toto video a pusťte se do vaření. Je to opravdu jednoduché, celkem rychlé, ale hlavně výborné jídlo, které si můžete dát k obědu i večeři. Tak ať se vám podaří.

Zdroj: článek Šunkofleky nejsou jen zapečené těstoviny

Jak dělají šunkofleky Kluci v akci

Ingredience:

  • domácí těsto dle výše uvedeného návodu nebo půl balíčku jakýchkoliv kupovaných těstovin
  • 250 g uzeného masa (možno i maso z vařených žeber)
  • 3 vejce
  • 1 cibule
  • 30 g sádla
  • pepř
  • sůl

Postup:

Těstoviny uvařte dle návodu. Žebra asi 1 hodinu povařte v neosolené vodě, oberte a nakrájejte na kousky. Do pánve dejte sádlo, část si nechte na vymazání zapékací mísy, dále pokrájené maso a cibuli nakrájenou na kostičky. Nechte osmahnout. Do mísy nasypte uvařené fleky, orestované maso s cibulí, rozšlehaná vejce, sůl a pepř. Vše přendejte do sádlem vymazané zapékací mísy a vložte do vyhřáté trouby na 180 až 200 °C. Pečte, dokud nebudou mít šunkofleky zlatavou barvu na povrchu.

Zdroj: článek Šunkofleky nejsou jen zapečené těstoviny

Francouzské brambory versus zapečené brambory

Většina z nás si pod názvem „francouzské brambory“ představí zapečené brambory se salámem, vajíčkem, sýrem a případně i cibulí. Proč zrovna název francouzské brambory? To asi nikdo neví. Receptů na francouzské brambory je mnoho a každá domácnost si je obměňuje o ingredience, které má ráda.

Zapečené brambory jsou vrstvený pokrm připravený v jedné nádobě. Základ tvoří brambory, uzenina, cibule, zelenina, vejce, sůl, pepř. Navzdory některým předpisům, které uvádějí brambory vařené, je praktičtější použít brambory syrové. Vařené brambory se jednak musí připravit dopředu a nechat vychladnout, a to zabírá čas. A také máme k dispozici jen určité množství brambor, takže jich někdy může být málo. Syrové brambory můžeme oloupat další a dle potřeby přidat. Na výsledné chuti se nic nemění, jestliže použijete brambory vařené nebo syrové. Mění se pouze doba přípravy, která se u syrových brambor prodlužuje. Zapečené brambory jsou již domestikovaným pokrmem.

Francouzské brambory, nebo zapečené brambory? V podstatě jde o jeden pokrm, který je nazýván dvěma názvy. Záleží jen na nás, jak je připravíme, někdo se salámem, druhý se zeleninou. Podstatné je, že se vždy jako hlavní ingredience použijí brambory a něco...

Zdroj: článek Zapečené brambory v troubě

Zapečené šunkofleky

Ingredience: 230 g flíčků nebo širokých nudlí, 300 g uzeného masa, 1 cibule, 250 ml mléka, 3vejce, sůl, máslo, olej, případně hrst mraženého hrášku a kukuřice

Technologický postup: Uzené maso (žebra, koleno) uvaříme a libové části nakrájíme na kousky (podle chuti můžeme přidat i tučné). Oloupeme cibuli, nakrájíme ji nadrobno a dáme v hluboké pánvi zpěnit na trošce oleje. Přidáme nakrájené uzené maso, a pokud chceme šunkofleky zpestřit, i mražený hrášek, případně kukuřici. Flíčky uvaříme v osolené vodě podle návodu, přelijeme je studenou vodou, promastíme asi 1 lžičkou másla a přidáme k masu. Zapékací mísu vymažeme máslem a rozložíme do ní promíchané maso s těstovinami. Dáme zapéct do trouby předehřáté na 180 °C asi na 15 minut. Pak rozšleháme v mléce vejce a přelijeme přes těstoviny. Necháme dále ještě asi 30 minut péct.

Zdroj: článek Nejlepší zapečené těstoviny

Šunkofleky se sýrem

Ingredience:

  • domácí těsto dle výše uvedeného návodu nebo polovina balíčku kupovaných fleků
  • uzená žebra
  • 3 vejce
  • 1 dl mléka
  • čedar
  • olej
  • máslo
  • sůl
  • pepř

Postup:

Těstoviny uvařte dle návodu. Žebra asi 1 hodinu povařte v neosolené vodě, oberte a nakrájejte na kousky. Vývar z žeber nemusíte vylívat, můžete si z něho připravit například uzený vývar s hráškem a mrkví nebo čočkovou polévku. Na troše oleje v pánvi osmahněte pokrájené maso s cibulí nakrájenou na kostičky. Máslem vymažte zapékací formu. V míse smíchejte těstoviny, směs masa a cibule, vejce, mléko, sůl a pepř. Přendejte do vymazané formy, posypte nastrouhaným čedarem a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C, pečte dozlatova, podle množství šunkofleků.

Zdroj: článek Šunkofleky nejsou jen zapečené těstoviny

Šunkofleky s uzeným masem

Ingredience:

  • domácí těsto dle výše uvedeného návodu nebo půl balíčku kupovaných fleků
  • 100 g libového uzeného masa
  • 50 g slaniny
  • 3 vejce
  • 30 g másla
  • pepř
  • sůl

Postup:

Uvařte fleky dle návodu. Uzené maso a slaninu nakrájejte na kostičky a na pánvi je orestujte. Předehřejte troubu na 180 °C, vložte do ní zapékací misku s máslem, aby se rozpustilo. Poté štětcem máslo rozetřete po dně i stěnách, zbytek másla zamíchejte do ostatních surovin. Do zapékací mísy nasypte uvařené a propláchnuté fleky, orestované uzené a rozšlehaná osolená a opepřená vejce. Důkladně promíchejte a vložte mísu zpět do trouby, pečte tak dlouho, než se propečou vajíčka, záleží na velikosti zapékací mísy a vrstvě šunkofleků. Povrch šunkofleků by měl být opečený dozlatova. Podávat můžete s okurkou, čalamádou, kapiemi nebo nakládanou řepou.

Zdroj: článek Šunkofleky nejsou jen zapečené těstoviny

Těsto na domácí šunkofleky

Ingredience:

  • 1 hrnek hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 3 lžíce vody
  • sůl
  • mouka na pomoučení

Postup:

V talíři smíchejte mouku, vejce, vodu a sůl a vypracujte těsto. Na vále ještě důkladně propracujte, pak podsypte moukou a vyválejte na tenký plát, který přendejte na čistou utěrku a nechte zaschnout. Oschlý plát rozkrájejte na kostičky o velikosti asi 1 x 1 cm a vložte do vroucí osolené vody. Nechte vařit asi 10 minut, ochutnejte, a pokud jsou fleky uvařené, sceďte je a propláchněte studenou vodou. Jedna dávka těsta je asi na dvě porce.

Zdroj: článek Šunkofleky nejsou jen zapečené těstoviny

Zapečené brambory s brokolicí

Ingredience: 1 brokolice, 1 cibule, 1 kelímek Cottage, 1 kelímek smetany, 1 kg brambor, 100 g eidamu, 2 vejce, sůl, oregano, mletý černý pepř, tuk na vymazání

Postup: Nejprve dáme vařit brambory. Vybereme si nějaké větší a dáme je vařit i se slupkou, dokud nezměknou. Brokolici očistíme a také ji dáme vařit, a to doměkka. Mezitím nakrájíme cibuli na kolečka a oloupaný česnek na plátky. V misce rozmícháme vejce se smetanou (popřípadě s mlékem) a okořeníme dle chuti solí, oreganem a pepřem.

Hotové uvařené brambory oloupeme a nakrájíme je na širší plátky. Brokolici rozebereme na menší části a též ji pokrájíme na plátky. Vezmeme si zapékací mísu, vymažeme ji tukem a dno vyložíme plátky brambor. Osolíme, opepříme, opět dochutíme dle libosti kořením a pokládáme plátky brokolice. Zase okořeníme a přelijeme polovinou zálivky. Jako poslední vrstvu dáváme brambory a přelijeme zbytkem zálivky. Pak je posypeme strouhaným sýrem a pečeme v troubě dozlatova. Zapečené brambory s brokolicí podáváme jako hlavní jídlo.

Zdroj: článek Zapečené brambory v troubě

Zapečené brambory se špenátem

Ingredience: 100 g pórku, 800 g brambor, 50 ml mléka, 300 g listového špenátu, sůl, 100 g strouhaného sýra, 3 vejce

Postup: Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka asi 0,5 mm silná a vyskládáme je do vymazané formy. Na brambory nasypeme pórek, osolíme a poklademe spařeným špenátem. Přikryjeme plátky brambor. Brambory se špenátem a vejcem dáme na 15 minut zapéct. Posypeme sýrem a zalijeme rozšlehaným vajíčkem s mlékem. Takto zapékáme dalších 20 minut. Zapečené brambory se špenátem a vejcem podáváme ještě teplé jako zdravý hlavní chod.

Zdroj: článek Zapečené brambory v troubě

Zapečená rizota

Jednoduché zapečené rizoto

Suroviny:

  • 700 g vepřového plecka nebo drůbežího masa
  • 3 varné sáčky s rýží (po 120 g)
  • 1 červená, 1 žlutá, 1 zelená paprika
  • 1 cibule
  • 2–3 stroužky česneku
  • kousek pórku
  • 250 g tvrdého sýra
  • lžíce sádla (nebo trochu oleje)
  • kari
  • mletá paprika
  • mletý pepř
  • sůl
  • zelené bylinky (petrželka, pažitka)

Postup:

Rýži uvařte podle návodu na obalu. Pórek a cibuli nakrájejte na kolečka a osmahněte na sádle (nebo oleji), přidejte nadrobno pokrájený česnek, přisypte mletou papriku a kari. Přidejte maso pokrájené malé kostky a zprudka orestujte. Osolte, opepřete, dobře promíchejte a trošku podlijte vodou. Přikryjte pokličkou a duste do měkka. K měkkému masu poté přidejte na kostičky pokrájené papriky a společně ještě chvíli poduste, maximálně 5 až 10 minut (paprika by měla zůstat křupavá). Pokud maso pustilo víc vody, nechte ji vydusit, ale nějakou šťávu nechte, aby rizoto nebylo suché. Do podušené směsi vmíchejte uvařenou okapanou rýži, zelené bylinky a nastrouhaný sýr. Část sýra si nechte na posypání povrchu. Rizoto přemístěte do pekáče a posypte zbylým sýrem. Pečte chvíli dozlatova v troubě vyhřáté na 180 stupňů Celsia. Pokud pokrm připravujete v titanovém hrnci, stačí jej nechat 15 minut přiklopený pokličkou na plotýnce zapnuté na minimum.

Pikantní zapékané rizoto

Suroviny:

  • 1 hrnek uvařeného uzeného masa z žebírek
  • 3 hrnky uvařené rýže
  • 2 polévkové lžíce tuku
  • 1 polévková lžíce jemně nasekaného libečku
  • 1 polévková lžíce kari koření
  • 2 feferonky
  • 1 vejce
  • 1 menší pórek
  • tuk na vymazání zapékací nádoby
  • pepř a sůl

Postup:

Uvařenou rýži promíchejte s tukem a přidejte nadrobno pokrájené maso, obrané z uvařených uzených žebírek. Feferonky zbavte jadérek, nakrájejte je a přidejte do směsi spolu s kari kořením a s pórkem nakrájeným na kolečka. Dochuťte solí a pepřem a vše důkladně promíchejte. Rýži vložte do tukem vymazané zapékací nádoby a povrch rovnoměrně uhlaďte. Vejce rozšlehejte s nasekaným libečkem a zalijte jím rizoto. Zapékejte při 200 °C cca 20 až 30 minut. Zapečené rizoto nakrájejte a podávejte například obložené čerstvou zeleninou.

Zapečené rizoto více barev

Suroviny:

  • 250 ml rýže (1 hrnek)
  • 250 g kuřecího či krůtího masa
  • 1 lžíce mleté papriky
  • sůl, pepř
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • hrášek
  • olej
  • 2 hrnky vody

Postup:

Nejprve rýži propláchněte pod horkou a poté pod studenou vodou. Maso pokrájej

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Recepty na rizoto

Rychlé zapečené těstoviny

Ingredience: 500 g těstovin, 200 g mražené zeleniny, 100 g smetany ke šlehání, 1 lžíce másla, sůl, ½ balíčku hříbkové omáčky na zapékání

Technologický postup: Těstoviny uvaříme podle návodu na sáčku, poté je scedíme a vrátíme zpět do hrnce. Mezitím na tuku podusíme mírně osolenou mraženou zeleninu a podle návodu připravíme hříbkovou omáčku na zapékání. Rozehřejeme troubu. K těstovinám přidáme zeleninu i hříbkovou omáčku a dobře promícháme. Směs vložíme do vymazaného pekáčku, popřípadě můžeme pečicím papírem vyložit menší plech. V troubě zapečeme těstovinovou směs dozlatova. Při 200 °C stačí asi 15 minut. Rychlé zapečené těstoviny lze vylepšit i pokrájenou šunkou.

Zdroj: článek Nejlepší zapečené těstoviny

Zapečené těstoviny s uzeninou

Ingredience: 400 g těstovin, 2 vejce, 200 g uzeného masa, 12 ks cherry rajčat, 200 ml smetany ke šlehání, 100 g tvrdého sýra, 3 papriky, svazek jarní cibulky, sůl, mletý pepř, bylinky, olej

Technologický postup: Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu v osolené vodě. Vaříme tak o 1–2 minuty méně, dojdou při pečení. Těstoviny scedíme a necháme okapat. Mezitím si očistíme zeleninu, cibulku nakrájíme na kolečka i s natí, papriky na nudličky, rajčátka rozkrojíme. Na pánvi rozehřejeme olej a cibulku krátce orestujeme, přidáme papriky a znovu restujeme, až nám zelenina trochu chytne barvu. Mírně osolíme, opepříme. Uzené maso nakrájíme na kousky. Pekáček vymažeme olejem nebo sádlem. Dáme vrstvu těstovin, posypeme částí osmažené zeleniny, uzeninou a poklademe cherry rajčátky. Opět dáme těstoviny, zeleninu, uzené a rajčátka, zasypeme zbytkem těstovin. V hrníčku rozkvedláme vejce se smetanou, důkladně osolíme, opepříme a podle chuti přidáme i nějaké ty bylinky (provensálské, oregano, bazalku). Těstoviny zalijeme a vložíme do předehřáté trouby zapéct asi na 20 minut. 5 minut před koncem zasypeme těstoviny s uzeninou sýrem, aby se sýr roztekl a udělal „krustičku“. Zapečené těstoviny s uzeninou nakrájíme, rozdělíme na talíře a podáváme jako hlavní chod. Doplníme sterilovanou či čerstvou zeleninou.

Zdroj: článek Nejlepší zapečené těstoviny

Zapečené těstoviny s vajíčkem

Ingredience: 400 g těstovin, 60 g sýra, 2,5 dl mléka, 4 vejce, 60 g másla, sůl, strouhanka

Technologický postup: Těstoviny uvaříme v osolené vodě téměř doměkka. Scedíme je a prolijeme studenou vodou. Pak je dáme do větší nádoby s vařícím mlékem a chvíli ohříváme, až se mléko vsákne. Vejce uvaříme natvrdo a nakrájíme na plátky. Pekáček vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Dáme do něj část těstovin, na ně položíme plátky vajec, které přikryjeme zbytkem těstovin. Povrch těstovin posypeme sýrem, zakapeme zbylým máslem a zapečeme. Těstoviny zapečené s vejci ihned podáváme. Můžeme doplnit zeleninovým salátem.

Zdroj: článek Nejlepší zapečené těstoviny

Autoři uvedeného obsahu

 Nina Vinšová

 Mgr. Michal Vinš

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Jana Válková


šunkofleky od babičky
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
sunkofleky
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.