Téma: 

zapečené šunkofleky


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

ŠUNKOFLEKY NEJSOU JEN ZAPEČENÉ TĚSTOVINY

Videorecept na šunkofleky

Ještě nikdy jste šunkofleky nedělali a chcete se přesvědčit, že to děláte správně? Podívejte se na toto video a pusťte se do vaření. Je to opravdu jednoduché, celkem rychlé, ale hlavně výborné jídlo, které si můžete dát k obědu i večeři. Tak ať se vám podaří.

Detail odstavce: Videorecept na šunkofleky
Zdroj: Šunkofleky nejsou jen zapečené těstoviny
Zveřejněno: 18.11.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

ŠUNKOFLEKY NEJSOU JEN ZAPEČENÉ TĚSTOVINY

Historie šunkofleků v české kuchyni

Chceme-li mluvit o historii šunkofleků, nesmíme zapomenout, že zemí, ze které se k nám šunkofleky dostaly, je sousední Německo. Těstoviny jako takové byly již známy z Itálie, ale recept na šunkofleky přišel opravdu od sousedů, německy se jim říká Schinkenflecker – v překladu „šunka a malý kousek“.

Naše babičky si s takovými šunkofleky uměly výborně poradit, možná vzpomínáte jako já, jak výbornou dobrotu dokázaly připravit. Dnes se málokomu chtějí dělat domácí těstoviny a leckdo z nás podlehne těm kupovaným, ale přiznejme si, s babiččinými šunkofleky to nemá mnoho společného.

Detail odstavce: Historie šunkofleků v české kuchyni
Zdroj: Šunkofleky nejsou jen zapečené těstoviny
Zveřejněno: 18.11.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

ŠUNKOFLEKY NEJSOU JEN ZAPEČENÉ TĚSTOVINY

Šunkofleky se zelím

Ingredience:

  • domácí těsto dle výše uvedeného návodu nebo půl balíčku kupovaných fleků
  • 100 g libového uzeného masa
  • 100 g slaniny
  • 1 sáček kysaného zelí
  • 3 vejce
  • 1 cibule
  • 1 lžíce hořčice
  • 30 g másla
  • pepř
  • sůl

Postup:

Těstoviny uvařte dle návodu. Na pánvi orestujte uzené, slaninu a cibuli, vše nakrájené na kostičky. Do mísy sesypte těstoviny, masovou směs, zelí, přidejte hořčici, vejce, sůl a pepř a důkladně promíchejte. Vymažte si zapékací mísu máslem a přendejte do ní připravenou směs na šunkofleky. Troubu předehřejte na 180 °C a šunkofleky pečte, dokud nebude jejich povrch zlatavý.

Detail odstavce: Šunkofleky se zelím
Zdroj: Šunkofleky nejsou jen zapečené těstoviny
Zveřejněno: 18.11.2015

ŠUNKOFLEKY NEJSOU JEN ZAPEČENÉ TĚSTOVINY

Šunkofleky na pánvi

Ingredience:

  • domácí těsto dle výše uvedeného návodu nebo půl balíčku jakýchkoliv kupovaných těstovin
  • 100 g libového uzeného masa
  • 100 g slaniny
  • 3 vejce
  • 30 g másla
  • pepř
  • sůl

Postup:

Těstoviny uvařte dle návodu. Na vyšší pánvi orestujte uzené, slaninu, přidejte máslo, těstoviny, rozšlehaná vajíčka a ochuťte solí a pepřem. Neustále míchejte, aby se směs nepřipálila. Stačí nechat na pánvi pár minutek a máte hotovo. Takto připravované šunkofleky jsou hodně rychlé, jen vám možná bude chybět ta výborná, křupavá kůrčička.

Detail odstavce: Šunkofleky na pánvi
Zdroj: Šunkofleky nejsou jen zapečené těstoviny
Zveřejněno: 18.11.2015

ŠUNKOFLEKY NEJSOU JEN ZAPEČENÉ TĚSTOVINY

Jak dělají šunkofleky Kluci v akci

Ingredience:

  • domácí těsto dle výše uvedeného návodu nebo půl balíčku jakýchkoliv kupovaných těstovin
  • 250 g uzeného masa (možno i maso z vařených žeber)
  • 3 vejce
  • 1 cibule
  • 30 g sádla
  • pepř
  • sůl

Postup:

Těstoviny uvařte dle návodu. Žebra asi 1 hodinu povařte v neosolené vodě, oberte a nakrájejte na kousky. Do pánve dejte sádlo, část si nechte na vymazání zapékací mísy, dále pokrájené maso a cibuli nakrájenou na kostičky. Nechte osmahnout. Do mísy nasypte uvařené fleky, orestované maso s cibulí, rozšlehaná vejce, sůl a pepř. Vše přendejte do sádlem vymazané zapékací mísy a vložte do vyhřáté trouby na 180 až 200 °C. Pečte, dokud nebudou mít šunkofleky zlatavou barvu na povrchu.

Detail odstavce: Jak dělají šunkofleky Kluci v akci
Zdroj: Šunkofleky nejsou jen zapečené těstoviny
Zveřejněno: 18.11.2015

NEJLEPŠÍ ZAPEČENÉ TĚSTOVINY

Zapečené šunkofleky

Ingredience: 230 g flíčků nebo širokých nudlí, 300 g uzeného masa, 1 cibule, 250 ml mléka, 3vejce, sůl, máslo, olej, případně hrst mraženého hrášku a kukuřice

Technologický postup: Uzené maso (žebra, koleno) uvaříme a libové části nakrájíme na kousky (podle chuti můžeme přidat i tučné). Oloupeme cibuli, nakrájíme ji nadrobno a dáme v hluboké pánvi zpěnit na trošce oleje. Přidáme nakrájené uzené maso, a pokud chceme šunkofleky zpestřit, i mražený hrášek, případně kukuřici. Flíčky uvaříme v osolené vodě podle návodu, přelijeme je studenou vodou, promastíme asi 1 lžičkou másla a přidáme k masu. Zapékací mísu vymažeme máslem a rozložíme do ní promíchané maso s těstovinami. Dáme zapéct do trouby předehřáté na 180 °C asi na 15 minut. Pak rozšleháme v mléce vejce a přelijeme přes těstoviny. Necháme dále ještě asi 30 minut péct.

Detail odstavce: Zapečené šunkofleky
Zdroj: Nejlepší zapečené těstoviny
Zveřejněno: 24.4.2017

ŠUNKOFLEKY NEJSOU JEN ZAPEČENÉ TĚSTOVINY

Těsto na domácí šunkofleky

Ingredience:

  • 1 hrnek hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 3 lžíce vody
  • sůl
  • mouka na pomoučení

Postup:

V talíři smíchejte mouku, vejce, vodu a sůl a vypracujte těsto. Na vále ještě důkladně propracujte, pak podsypte moukou a vyválejte na tenký plát, který přendejte na čistou utěrku a nechte zaschnout. Oschlý plát rozkrájejte na kostičky o velikosti asi 1 x 1 cm a vložte do vroucí osolené vody. Nechte vařit asi 10 minut, ochutnejte, a pokud jsou fleky uvařené, sceďte je a propláchněte studenou vodou. Jedna dávka těsta je asi na dvě porce.

Detail odstavce: Těsto na domácí šunkofleky
Zdroj: Šunkofleky nejsou jen zapečené těstoviny
Zveřejněno: 18.11.2015

ŠUNKOFLEKY NEJSOU JEN ZAPEČENÉ TĚSTOVINY

Šunkofleky se sýrem

Ingredience:

  • domácí těsto dle výše uvedeného návodu nebo polovina balíčku kupovaných fleků
  • uzená žebra
  • 3 vejce
  • 1 dl mléka
  • čedar
  • olej
  • máslo
  • sůl
  • pepř

Postup:

Těstoviny uvařte dle návodu. Žebra asi 1 hodinu povařte v neosolené vodě, oberte a nakrájejte na kousky. Vývar z žeber nemusíte vylívat, můžete si z něho připravit například uzený vývar s hráškem a mrkví nebo čočkovou polévku. Na troše oleje v pánvi osmahněte pokrájené maso s cibulí nakrájenou na kostičky. Máslem vymažte zapékací formu. V míse smíchejte těstoviny, směs masa a cibule, vejce, mléko, sůl a pepř. Přendejte do vymazané formy, posypte nastrouhaným čedarem a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C, pečte dozlatova, podle množství šunkofleků.

Detail odstavce: Šunkofleky se sýrem
Zdroj: Šunkofleky nejsou jen zapečené těstoviny
Zveřejněno: 18.11.2015

ŠUNKOFLEKY NEJSOU JEN ZAPEČENÉ TĚSTOVINY

Šunkofleky s uzeným masem

Ingredience:

  • domácí těsto dle výše uvedeného návodu nebo půl balíčku kupovaných fleků
  • 100 g libového uzeného masa
  • 50 g slaniny
  • 3 vejce
  • 30 g másla
  • pepř
  • sůl

Postup:

Uvařte fleky dle návodu. Uzené maso a slaninu nakrájejte na kostičky a na pánvi je orestujte. Předehřejte troubu na 180 °C, vložte do ní zapékací misku s máslem, aby se rozpustilo. Poté štětcem máslo rozetřete po dně i stěnách, zbytek másla zamíchejte do ostatních surovin. Do zapékací mísy nasypte uvařené a propláchnuté fleky, orestované uzené a rozšlehaná osolená a opepřená vejce. Důkladně promíchejte a vložte mísu zpět do trouby, pečte tak dlouho, než se propečou vajíčka, záleží na velikosti zapékací mísy a vrstvě šunkofleků. Povrch šunkofleků by měl být opečený dozlatova. Podávat můžete s okurkou, čalamádou, kapiemi nebo nakládanou řepou.

Detail odstavce: Šunkofleky s uzeným masem
Zdroj: Šunkofleky nejsou jen zapečené těstoviny
Zveřejněno: 18.11.2015

RECEPTY NA TĚSTOVINY

Zapečené těstoviny (šunkofleky)

Suroviny:

  • 1 balení těstovin (nejlépe krátké široké nudle)
  • 300 g uzeného masa
  • 1 cibule
  • 3 vejce
  • sůl
  • pepř
  • sádlo na vymazání pekáče

Postup:

Nejprve uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Pak vodu slijte, k těstovinám přidejte na kostičky nakrájené maso a na drobno nakrájenou cibulku, opepřete a nasypte do pekáče vymazaného sádlem. Asi 10 minut nechte v předehřáté troubě péct, poté zalijte rozmíchanými vejci a pečte při teplotě cca 200 °C (asi půl hodiny – doba pečení závisí na tom, jak moc, nebo málo chcete mít těstoviny propečené). Porce zapečených těstovin servírujte posypané strouhaným tvrdým sýrem.

Detail odstavce: Zapečené těstoviny (šunkofleky)
Zdroj: Recepty na těstoviny
Zveřejněno: 3.8.2014

ZAPEČENÉ BRAMBORY V TROUBĚ

Zapečené brambory se špenátem

Ingredience: 100 g pórku, 800 g brambor, 50 ml mléka, 300 g listového špenátu, sůl, 100 g strouhaného sýra, 3 vejce

Postup: Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka asi 0,5 mm silná a vyskládáme je do vymazané formy. Na brambory nasypeme pórek, osolíme a poklademe spařeným špenátem. Přikryjeme plátky brambor. Brambory se špenátem a vejcem dáme na 15 minut zapéct. Posypeme sýrem a zalijeme rozšlehaným vajíčkem s mlékem. Takto zapékáme dalších 20 minut. Zapečené brambory se špenátem a vejcem podáváme ještě teplé jako zdravý hlavní chod.

Detail odstavce: Zapečené brambory se špenátem
Zdroj: Zapečené brambory v troubě
Zveřejněno: 25.9.2015

NEJLEPŠÍ ZAPEČENÉ TĚSTOVINY

Zapečené těstoviny s vajíčkem

Ingredience: 400 g těstovin, 60 g sýra, 2,5 dl mléka, 4 vejce, 60 g másla, sůl, strouhanka

Technologický postup: Těstoviny uvaříme v osolené vodě téměř doměkka. Scedíme je a prolijeme studenou vodou. Pak je dáme do větší nádoby s vařícím mlékem a chvíli ohříváme, až se mléko vsákne. Vejce uvaříme natvrdo a nakrájíme na plátky. Pekáček vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Dáme do něj část těstovin, na ně položíme plátky vajec, které přikryjeme zbytkem těstovin. Povrch těstovin posypeme sýrem, zakapeme zbylým máslem a zapečeme. Těstoviny zapečené s vejci ihned podáváme. Můžeme doplnit zeleninovým salátem.

Detail odstavce: Zapečené těstoviny s vajíčkem
Zdroj: Nejlepší zapečené těstoviny
Zveřejněno: 24.4.2017

NEJLEPŠÍ ZAPEČENÉ TĚSTOVINY

Rychlé zapečené těstoviny

Ingredience: 500 g těstovin, 200 g mražené zeleniny, 100 g smetany ke šlehání, 1 lžíce másla, sůl, ½ balíčku hříbkové omáčky na zapékání

Technologický postup: Těstoviny uvaříme podle návodu na sáčku, poté je scedíme a vrátíme zpět do hrnce. Mezitím na tuku podusíme mírně osolenou mraženou zeleninu a podle návodu připravíme hříbkovou omáčku na zapékání. Rozehřejeme troubu. K těstovinám přidáme zeleninu i hříbkovou omáčku a dobře promícháme. Směs vložíme do vymazaného pekáčku, popřípadě můžeme pečicím papírem vyložit menší plech. V troubě zapečeme těstovinovou směs dozlatova. Při 200 °C stačí asi 15 minut. Rychlé zapečené těstoviny lze vylepšit i pokrájenou šunkou.

Detail odstavce: Rychlé zapečené těstoviny
Zdroj: Nejlepší zapečené těstoviny
Zveřejněno: 24.4.2017

ZAPEČENÉ BRAMBORY V TROUBĚ

Zapečené brambory s mletým masem

Ingredience: 500 g mletého masa, 700 g brambor, 500 g rajčat, 1 cibule, olej, 2 vejce, pepř, sůl, pažitka, 4 lžíce másla

Postup: Na oleji osmahneme mleté maso s cibulkou, osolíme, opepříme, přidáme pažitku a směs spojíme vejci. Brambory střídavě prokládáme v míse připravenou směsí. Poslední vrstvu ozdobíme rajčaty. Podlijeme trochou vody a pečeme. Po upečení povrch polijeme rozpuštěným máslem.

Detail odstavce: Zapečené brambory s mletým masem
Zdroj: Zapečené brambory v troubě
Zveřejněno: 25.9.2015

ZAPEČENÉ BRAMBORY V TROUBĚ

Francouzské brambory versus zapečené brambory

Většina z nás si pod názvem „francouzské brambory“ představí zapečené brambory se salámem, vajíčkem, sýrem a případně i cibulí. Proč zrovna název francouzské brambory? To asi nikdo neví. Receptů na francouzské brambory je mnoho a každá domácnost si je obměňuje o ingredience, které má ráda.

Zapečené brambory jsou vrstvený pokrm připravený v jedné nádobě. Základ tvoří brambory, uzenina, cibule, zelenina, vejce, sůl, pepř. Navzdory některým předpisům, které uvádějí brambory vařené, je praktičtější použít brambory syrové. Vařené brambory se jednak musí připravit dopředu a nechat vychladnout, a to zabírá čas. A také máme k dispozici jen určité množství brambor, takže jich někdy může být málo. Syrové brambory můžeme oloupat další a dle potřeby přidat. Na výsledné chuti se nic nemění, jestliže použijete brambory vařené nebo syrové. Mění se pouze doba přípravy, která se u syrových brambor prodlužuje. Zapečené brambory jsou již domestikovaným pokrmem.

Francouzské brambory, nebo zapečené brambory? V podstatě jde o jeden pokrm, který je nazýván dvěma názvy. Záleží jen na nás, jak je připravíme, někdo se salámem, druhý se zeleninou. Podstatné je, že se vždy jako hlavní ingredience použijí brambory a něco...

Detail odstavce: Francouzské brambory versus zapečené brambory
Zdroj: Zapečené brambory v troubě
Zveřejněno: 25.9.2015

ZAPEČENÉ TĚSTOVINY SE SMETANOU

Zapečené těstoviny se smetanou a špenátem

Ingredience: 500 g těstovin, 1 vejce, 400 g mraženého špenátu, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 100 g tvrdého sýra, mletý černý pepř, sůl, olej

Technologický postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek oloupeme a prolisujeme. Na oleji orestujeme cibuli, přidáme špenát, osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek, rozkvedlané vejce a necháme srazit. Těstoviny uvaříme podle návodu na balení. Špenát a těstoviny smícháme dohromady a dáme do olejem vymaštěné zapékací mísy. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C. Směs můžeme podle chuti posypat strouhaným sýrem. Zapečené těstoviny se špenátem a sýrem podáváme ihned po dopečení jako hlavní chod.

Detail odstavce: Zapečené těstoviny se smetanou a špenátem
Zdroj: Zapečené těstoviny se smetanou
Zveřejněno: 24.4.2017

NEJLEPŠÍ ZAPEČENÉ TĚSTOVINY

Zapečené těstoviny se sýrem

Ingredience: 500 g těstovin, 3 ks taveného sýra, 200 g tvrdého sýra, 500 ml smetany, sůl, mletý pepř, provensálské koření, olej, 200 g šunky

Technologický postup: Těstoviny uvaříme do poloměkka dle návodu. Mezitím nakrájíme šunku na kostičky a připravíme omáčku – přivedeme k varu smetanu s nastrouhaným sýrem, taveným sýrem, solí a pepřem. Skoro uvařené těstoviny přendáme do zapékací mísy, přidáme šunku, posypeme provensálským kořením a osolíme. Zalijeme omáčkou a 20 minut zapékáme v předehřáté troubě. Nakonec můžeme ještě posypat sýrem.

Detail odstavce: Zapečené těstoviny se sýrem
Zdroj: Nejlepší zapečené těstoviny
Zveřejněno: 24.4.2017

ZAPEČENÉ BRAMBORY V TROUBĚ

Zapečené brambory se smetanou a masem

Ingredience: 400 g brambor, 2 lžíce nasekané petrželky, 1 vejce, 200 g tvrdého strouhaného sýra, 300 g vepřové kýty, 200 ml smetany na šlehání, sůl, pepř

Postup: Brambory a kýtu nakrájíme na plátky. Postupně klademe do pekáčku, vždy osolíme, opepříme. Vejce rozklepneme a rozšleháme, vlijeme ke smetaně a touto směsí zalijeme maso a brambory. Vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme, až je smetana na povrchu zlatá (45 minut). Zapečený pokrm můžeme posypat sýrem a nasekanou petrželkou.

Detail odstavce: Zapečené brambory se smetanou a masem
Zdroj: Zapečené brambory v troubě
Zveřejněno: 25.9.2015

NEJLEPŠÍ ZAPEČENÉ TĚSTOVINY

Zapečené těstoviny s hráškem a mascarpone

Ingredience: 500 g těstovin, 200 g šunky nebo pancetty, 150 g čerstvého nebo mraženého hrášku, sůl, pepř, 200 ml smetany, 300 g mascarpone, 4 lžíce parmazánu

Technologický postup: Nejprve uvaříme těstoviny podle návodu, scedíme a propláchneme studenou vodou. Na oleji zahřejeme hrášek, přidáme nakrájenou šunku nebo pancettu, a když je opečená, přilijeme smetanu a také sýr. Dochutíme solí a pepřem a ve chvíli, kdy je omáčka tekutá, přimícháme i uvařené těstoviny. Vše dobře promícháme, přesuneme do pekáčku, posypeme parmazánem a dáme na 10 minut zapéct při 190 °C.

Detail odstavce: Zapečené těstoviny s hráškem a mascarpone
Zdroj: Nejlepší zapečené těstoviny
Zveřejněno: 24.4.2017

ZAPEČENÉ TĚSTOVINY SE SMETANOU

Zapečené těstoviny se slaninou a smetanou

Ingredience: 500 g těstovin, 250 ml smetany, 1 cibule, sůl, mletý pepř, 2 vejce, 100 g tvrdého sýra, olej, 150 g slaniny

Technologický postup: Na rozpáleném oleji osmažíme cibulku, přidáme nakrájenou slaninu a osmažíme, nalijeme smetanu a krátce povaříme a dochutíme solí a pepřem. Uvaříme těstoviny v osolené vodě a poté přimícháme do připravené omáčky. Takto připravené těstoviny dáme do vymazané zapékací mísy, polijeme rozšlehanými vejci a posypeme nastrouhaným sýrem. Těstoviny vložíme do předehřáté trouby a zapékáme cca 30 minut.

Detail odstavce: Zapečené těstoviny se slaninou a smetanou
Zdroj: Zapečené těstoviny se smetanou
Zveřejněno: 24.4.2017

NEJLEPŠÍ ZAPEČENÉ TĚSTOVINY

Zapečené těstoviny bez smetany

Ingredience: 500 g těstovin, 250 ml mléka, 150 g šunky, 2 vejce, 100 g sterilovaného hrášku, sůl, olej

Technologický postup: Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu, ale ne příliš doměkka. Scedíme a propláchneme studenou vodou. Těstoviny promícháme se šunkou nakrájenou na kostičky a scezeným hráškem. Zapékací mísu vymažeme olejem a naplníme těstovinami. Vejce rozmícháme v mléce se solí a polovinou směsi zalijeme těstoviny. Pečeme v předehřáté troubě na střední stupeň asi 15 minut. Pak je přelijeme zbylou směsí a dopečeme dozlatova.

Detail odstavce: Zapečené těstoviny bez smetany
Zdroj: Nejlepší zapečené těstoviny
Zveřejněno: 24.4.2017