Téma: 

zpracování zázvoru


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

VEPŘOVÉ NA ZÁZVORU

Vepřové kostky na zázvoru

Ingredience: 1 kg vepřové plece, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 100 g zázvoru, 3 lžíce cukru, 100 ml sójové omáčky, 100 ml červeného vína, 500 ml vývaru, sůl, pepř, 2 lžíce solamylu, rýže

Postup: Cibuli, česnek a zázvor nakrájíme najemno a necháme na oleji lehce orestovat. Přisypeme cukr a necháme zkaramelizovat. Přidáme na kostky nakrájené maso a necháme ho zatáhnout, přidáme sůl, pepř, červené víno, sójovou omáčku a vývar. Dusíme doměkka přibližně hodinu. Omáčku zahustíme solamylem, který si rozmícháme v troše vývaru. Podáváme s dušenou rýží.

Zdroj: Vepřové na zázvoru
Zveřejněno dne: 29.3.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

VEPŘOVÉ NA ZÁZVORU

Vepřové maso na čerstvém zázvoru

Ingredience: 500 g vepřového masa (krkovice, panenka), 100 ml bílého vína, 100 ml sójové omáčky, 1 cibule, 2–3 stroužky česneku, 3 lžíce oleje, 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru, 1 lžíce cukru, sůl

Postup: Plátky vepřového masa lehce naklepeme a mírně osolíme. Ve větší míse smícháme víno, sójovou omáčku, olej, prolisovaný česnek, najemno pokrájenou cibuli, cukr a zázvor. Maso vložíme do marinády a necháme několik hodin odležet. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a smažíme plátky masa z obou stran. Podáváme s různě upravenými bramborami.

Tip: Nejlépe je nechat maso uležet v lednici přes noc, bude se pak doslova rozpadat na jazyku.

Zdroj: Vepřové na zázvoru
Zveřejněno dne: 29.3.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: dotaz na alergii


Chci se zeptat ,jestli může po větším požití zázvoru nastat alergická reakce.otok obličeje a svědivé vyrážky. Děkuji

Zdroj: diskuze Dotaz na alergii
Odesláno dne: 7.2.2016 uživatelem ludmila
Počet odpovědí: 0

VEPŘOVÉ NA ZÁZVORU

Vepřová kýta na zázvoru

Ingredience: 5 g chilli koření mleté, 400 g cibule, 40 g citronů, 20 g cukru krupice, 10 g glutasolu (případně vegety), 300 ml hovězího vývaru, 5 g kurkumy, 200 ml stolního oleje, 100 g pórku, 10 g soli, 1 000 g vepřové kýty, 60 g celého zázvoru, 100 g česneku

Postup: Vepřovou kýtu omyjeme a nakrájíme na kostky. Maso osolíme, vložíme do rozehřátého oleje a osmahneme. Přidáme rozmixovanou cibuli spolu s pórkem, zázvorem, česnekem, kurkumou a chilli kořením. Vše podusíme. Potom zalijeme vývarem, zakápneme citronovou šťávou, přisolíme a podusíme doměkka. Nakonec přidáme cukr a glutasol (vegetu). Šťáva by měla být dobře vydušená. Pozor, jedná se o velmi pikantní pokrm.

Zdroj: Vepřové na zázvoru
Zveřejněno dne: 29.3.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Warfarin aj zázvor znižujú zrážanlivosť krvi

Myslím, že konštatovanie v závere odstavca o interaktivite s WArfarinom o zvýšení jeho dávky pri užívaní zázvoru, je chybné.

Zdroj: diskuze Warfarin aj zázvor znižujú zrážanlivosť krvi
Odesláno dne: 12.3.2016 uživatelem Vlado
Počet odpovědí: 0

NEBEZPEČÍ PŘI UŽÍVÁNÍ ZÁZVORU

Zázvor při kojení

Zázvor nemá žádné negativní účinky na laktaci. Při užívání zázvoru by nemělo dojít k narušení produkce mléka. Naopak bylo zjištěno, že konzumace zázvoru má pozitivní vliv na laktaci, zvyšuje produkci mléka u kojících matek.

Zdroj: Nebezpečí při užívání zázvoru
Zveřejněno dne: 17.3.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: nepříznivé účinky zázvoru - vysoký tlak

Je pravdou,že zázvor nesmí užívat lidé a vysokým krevní tlakem ?
Díky za odpovědˇ.

Zdroj: diskuze Nepříznivé účinky zázvoru - vysoký tlak
Odesláno dne: 27.4.2018 uživatelem Karel Dohnal
Počet odpovědí: 0

ZPRACOVÁNÍ OŘECHŮ STROMU GINKGO BILOBA

Jak vypadá ořech z jinanu

Tady jsou fotografie zobrazující ořechy z jinanu.

Zdroj: Zpracování ořechů stromu Ginkgo biloba
Zveřejněno dne: 10.2.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Předávkování zázvoru jako příčina síňové fibrilace srdce

Prodělala jsem paroxysmální síňovou fibrilaci srdeční bez jiné zřejmé příčiny než je několikatýdenní pití koncentrovaněho zázvorového čaje v množství 1 l denně

Zdroj: diskuze Předávkování zázvoru jako příčina síňové fibrilace srdce
Odesláno dne: 2.4.2016 uživatelem Minka Sedláčková
Počet odpovědí: 0

JAK UCHOVAT ČERSTVÝ ZÁZVOR

Recepty se zázvorem.

Zázvorová šťáva

Neoloupaný zázvorový kořen omyjte a na struhadle najemno nastrouhejte. Z nastrouhaného zázvoru vymačkejte šťávu. Vymačkanou zázvorovou šťávu přeceďte přes sítko do čisté, uzavíratelné nádoby a tu uložte do chladničky. Před použitím je nutné skleničku ode dna promíchat, jelikož se na dně tvoří sedlina. Do čaje přidávejte 2−3 čajové lžičky zázvorové šťávy. Zázvor by neměly užívat těhotné ženy.

Medový zázvor

Kořen zázvoru nakrájejte na malé kousky, dejte do uzavíratelné skleničky a zalijte medem. Takto připravený zázvor použijte do čaje.

Zdroj: Jak uchovat čerstvý zázvor
Zveřejněno dne: 24.4.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: zpracování medvědího česneku

Chtěla bych se zeptat, jestli někdo nezkoušel zpracované pesto ve skleničkách sterilovat jako např. bylinkové sirupy?

Zdroj: diskuze Zpracování medvědího česneku
Odesláno dne: 28.4.2015 uživatelem Jana
Počet odpovědí: 0

RECEPTY S RAJČATY

Zpracování rajčat

Rajčata lze stejně jako každé jiné ovoce a zeleninu nakládat, kandovat, sušit, mrazit, můžeme z nich vyrábět různé kečupy, omáčky či čalamády s přísadou další zeleniny. Jejich velkou výhodou je, že ani po tepelné úpravě neztrácejí svou chuť, barvu a mnohé cenné látky. Některé způsoby zpracování, jako je sušení, naopak dokážou jejich chuť maximálně koncentrovat.

Rajčata představují skvělou ingredienci, pomocí níž vykouzlíte mnoho dobrot. Nechte se tedy po přečtení následujících řádků inspirovat.

Zdroj: Recepty s rajčaty
Zveřejněno dne: 16.6.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: výroba kostivalové masti

Na výrobu kostivalové masti je nejlepší kořen kostivalu. Pozor ale při jeho zpracování, nesmí přijít do styku s ocelí takže použijte keramický nůž.

Zdroj: diskuze Výroba kostivalové masti
Odesláno dne: 10.5.2014 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

NEBEZPEČÍ PŘI UŽÍVÁNÍ ZÁZVORU

Nebezpečí zázvoru při užívání některých léků

Střední interakce

Léky zpomalující srážení krve jsou podobné jako zázvor. Zázvor může zpomalit srážení krve, a tak užívání zázvoru spolu s léky, které také zpomalují krevní srážlivost, může zvýšit šance na výskyt podlitin a krvácení. Léky zpomalující srážení krve jsou aspirin, heparin, warfarin a ibuprofen.

Užívání zázvoru spolu s warfarinem může zvýšit riziko tvorby podlitin a krvácení. Je důležité, aby byla krev pravidelně kontrolována. Může být nutné zvýšit dávku warfarinu, pokud se objeví nějaké změny.

Menší interakce

Léky na cukrovku mohou spolu se zázvorem snížit hladinu cukru v krvi. Užívání zázvoru spolu s těmito léky pak může způsobit, že hladina cukru v krvi bude kriticky nízká. Proto je důležité, aby docházelo k měření hladiny krevního cukru takzvaným selfmonitoringem.

Zázvor může snižovat krevní tlak, a to způsobem, který je podobný některým lékům na krevní tlak a srdeční choroby. Užívání zázvoru spolu s těmito léky může způsobit příliš znatelnou hypotenzi, tedy snížení krevního tlaku, na enormně nízké hodnoty nebo může dojít k nepravidelnému srdečnímu tepu.

Zdroj: Nebezpečí při užívání zázvoru
Zveřejněno dne: 17.3.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: jinan dvoulaločný gingo biloba zpracování

Prosím o sdělení, jestli mohu nějak využít semena-malé oříšky, které jsou uvnitř velmi zapáchajících žlutých plodů. Děkuji.

Zdroj: diskuze Jinan dvoulaločný gingo biloba zpracování
Odesláno dne: 31.12.2013 uživatelem Irena Studeníková
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

NEBEZPEČÍ PŘI UŽÍVÁNÍ ZÁZVORU

Nežádoucí účinky zázvoru

Dalo by se říci, že konzumace zázvoru je bezpečná. Někteří lidé mohou mít mírné nežádoucí účinky, včetně pálení žáhy, průjmu a obecných žaludečních potíží. Některé ženy uvádějí delší menstruační krvácení při užívání zázvoru. Je-li zázvor aplikován na kůži, může způsobit podráždění.

Zvláštní upozornění a varování

Použití zázvoru během těhotenství je kontroverzní. Existují určité obavy, že zázvor může mít vliv na plod a pohlavní hormony. K dispozici je také zpráva o potratu v průběhu 12. týdne těhotenství u ženy, která používala zázvor na ranní nevolnosti. Mnohé studie však prokázaly, že zázvor může být bezpečně používán proti ranní nevolnosti, aniž by došlo k poškození dítěte. Nemůžeme popřít riziko předčasného porodu nebo nízkou porodní hmotnost dítěte. Existují i určité obavy, že zázvor může zvýšit riziko krvácení, takže někteří odborníci nedoporučují jeho užívání. Stejně jako u jiných léků během těhotenství je důležité zvážit výhody proti rizikům. Před použitím zázvoru během těhotenství je důležitá konzultace s lékařem.

Není dostatek poznatků o bezpečnosti používání zázvoru během kojení. Pokud chce mít kojící matka stoprocentní jistotu, nedoporučuje se používání zázvoru. S konzumací zázvoru se může zvýšit riziko krvácení.

Zázvor snižuje hladinu krevního cukru, může být tedy nutné upravit dávkování léků na diabetes, ale pouze za dohledu a po doporučení lékaře.

Vysoké dávky zázvoru mohou zhoršit některá srdeční onemocnění.

Zdroj: Nebezpečí při užívání zázvoru
Zveřejněno dne: 17.3.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Zázvor při dně

Zázvor při dně nevadí, naopak zázvor léčí její následky. Dna je typ artritidy, která způsobuje záněty a ty jsou obvykle léčeny protizánětlivými léky, čímž se sníží symptomy. Zázvor totiž obsahuje několik různých protizánětlivých látek, včetně gingerols a shogaol. U některých pacientů může ale zázvor znamenat riziko. Jde o lidi se srdečními onemocněními a s poruchou srážlivosti krve. Zároveň zázvor není vhodný během těhotenství a kojení. Zázvor může také interagovat s některými léky, včetně léků proti chudokrevnosti, s léky na diabetes a blokátory kalciových kanálů na vysoký krevní tlak. Bezpečné množství zázvoru pro dospělého jsou 4 gramy kořene zázvoru denně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zázvor při dně
Odesláno dne: 30.1.2017 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

VEPŘOVÉ NA ZÁZVORU

Vepřové nudličky na zázvoru

Ingredience: 1 lžíce suchého bílého vína, 1 lžička cukru krupice, 1 stroužek rozetřeného česneku, 1 lžička sezamového oleje, 2 lžíce olivového oleje, 4 lžíce kešu oříšků, mletý pepř, 2 lžíce sójové omáčky, sůl, 2 ks vepřových řízků (nakrájené na nudličky po vlákně), 1 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru, 100 g nastrouhaného hlávkového zelí

Postup: V pánvi Wok rozehřejeme polovinu oleje, krátce na něm opečeme zázvor a česnek. Přidáme vepřové maso, mícháme a opékáme 3 až 4 minuty. Všechno vyjmeme z pánve a uchováme horké. Ve woku pak rozehřejeme zbytek oleje, přidáme zelí a opékáme ho 2–3 minuty doměkka. Přimícháme kešu oříšky. Do pánve vrátíme maso se zázvorem a česnekem, přimícháme sójovou omáčku, bílé víno a cukr, mícháme asi 1 minutu. Přidáme sezamový olej, osolíme a opepříme podle chuti.

Zdroj: Vepřové na zázvoru
Zveřejněno dne: 29.3.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: kdy se trhá ginkgo

Kdy se sklízí Ginkgo Biloba (Jinan)? Lístky stromu Ginkgo Biloba se sklízí v době, kdy právě začínají žloutnout, což odpovídá období začátku podzimu. Lístky se pak ihned suší v sušičce a nebo ve stinné místnosti s kontrolovanou teplotou do 30*C a s minimální relativní vlhkostí vzduchu. To je tak v kostce o domácím zpracování gingo biloby

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kdy se trhá ginkgo
Odesláno dne: 12.5.2011 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

ZÁZVOROVÝ ČAJ

Zázvorový nápoj

Potřebujete: 20 g zázvoru (2–3 cm), sodu nebo perlivou minerální vodu, 3 ks limetky, 3 lžíce třtinového cukru, dále džbán (alespoň litrový), struhadlo, ledové kostky, míchací lžičku

Příprava: Zázvor oloupeme (například škrabkou na brambory) a co nejjemněji nastrouháme do džbánu, vymačkáme šťávu z jedné limetky. Zalijeme sodou nebo perlivou minerální vodou, promícháme a dáme louhovat alespoň na 20 minut do lednice. Pokud nemáte rádi kousky zázvoru v limonádě, je na čase limonádu přecedit (nebo kousky „vylovit“ malým cedníkem či lžící). Přidáme třtinový cukr a důkladně promícháme tak, aby se rozpustil. Na závěr vložím kostky ledu a dvě limetky nakrájené na čtvrtiny.

Zdroj: Zázvorový čaj
Zveřejněno dne: 18.6.2014

NEBEZPEČÍ PŘI UŽÍVÁNÍ ZÁZVORU

Zázvor a těhotenství

V posledních letech se stal zázvor v těhotenství poměrně oblíbenou bylinou, která pomáhá proti různým bolestem a nevolnostem způsobeným těhotenstvím, zvracením a pocitem na zvracení v prvním trimestru, a také při nechutenství. Je dobrým nástrojem proti chřipce a nachlazení, má protizánětlivé a antioxidační účinky. Jeho další léčivé účinky, například při léčbě rakoviny, nebyly vědecky potvrzeny.

Vhodnost užívání zázvoru proti nevolnosti v těhotenství je obklopena mnoha otazníky, které však nesmí být přehlíženy už jenom kvůli tomu, jak je těhotenství podstatné. Mezi nejdůležitější zásady při užívání zázvoru v těhotenství patří dodržování přiměřených denních dávek. Rozhodně se do užívání zázvoru nepouštějte na vlastní pěst, nejlepší možností je poradit se se svým gynekologem (gynekoložkou) nebo lékařem (lékařkou). Pojďme si tuto problematiku trochu přiblížit.

Zázvor v těhotenství se nejčastěji a nejsnadněji konzumuje jako kandovaný zázvor, který koupíte v různých obchodech či e-shopech, nebo jako zázvorový čaj. Podle různých prestižních studií je užívání zázvoru proti zvracení a nevolnosti během těhotenství bezpečné, ale musíte samozřejmě dodržovat doporučené dávky a používat zázvor v kratších časových obdobích. Větší dávky (více než 1 gram denně sušeného zázvoru nebo 4 gramy čerstvého zázvoru, který by měl být rozdělen do několika dávek během dne) mohou způsobit mutaci plodu, nebo dokonce i potrat (v nejhorších případech).

Pokud kupujete zázvor v obchodech, tak je dobré si přečíst příbalový leták nebo se zeptat v lékárně. Rozhodně doporučuji poradit se nejdříve se svým ošetřujícím lékařem (popřípadě gynekologem) o denních dávkách a nenechávat nic náhodě a rozhodně se do užívání zázvoru v těhotenství nepouštět na vlastní pěst.

Zdroj: Nebezpečí při užívání zázvoru
Zveřejněno dne: 17.3.2014

LÉČIVÉ ÚČINKY RAKYTNÍKU

Zpracování rakytníku

V dnešní době jsou účinky rakytníku řešetlákového známé již po celém světě. Rakytník řešetlákový je využíván v potravinářství (sirupy, kompoty, marmelády, džemy), medicíně (léčba kožních onemocnění, sliznice, vředů, zažívacích potíží, rakoviny, gynekologických problémů), v kosmetice, a dokonce i v zemědělství, kde rostlina slouží jako ochrana před půdní erozí.

Zdroj: Léčivé účinky rakytníku
Zveřejněno dne: 30.7.2014

JAK UCHOVAT ČERSTVÝ ZÁZVOR

Domácí uskladnění zázvoru

Skladování zázvoru v plastovém sáčku: Vezměte neoloupaný zázvor a vložte ho do uzavíratelného plastového sáčku. Poté ze sáčku vymačkejte všechen vzduch a sáček uzavřete. Vložte ho do části lednice, kde skladujete zeleninu, a zázvor vám vydrží několik týdnů hezky čerstvý. V porovnání s ostatními metodami skladování, jako je například skladování zázvoru v papírovém ubrousku, vám při použití této metody vydrží zázvor čerstvý až o několik týdnů déle. Pokud máte zázvor již oloupaný, můžete zvolit stejnou metodu, ale kořeny vám nevydrží čerstvé tak dlouho, jako když jsou neoloupané.

Skladování zázvoru v papírovém ubrousku a papírovém sáčku: Kousky neoloupaného zázvoru můžete zabalit do papírového ubrousku tak, aby k nim nemohl žádný vzduch, a potom je vložit do papírového pytlíku. Důkladně z pytlíku vymačkejte všechen vzduch a poté ho zalepte. Takto zabalený zázvor dejte do lednice, kde ho můžete skladovat i několik týdnů.

Skladování zázvoru v papírovém sáčku: Pokud nemáte příliš mnoho času, můžete zázvor pouze vložit do papírového pytlíku a ten nechat v lednici. Zázvor nevydrží tak dlouho, jako kdybyste použili jinou metodu skladování, ale pomocí tohoto rychlého a jednoduchého způsobu ho můžete uchovat alespoň několik dní. Tato metoda se používá také při skladování bylinek (například koriandru nebo kopru).

Skladování zázvoru v lihových nápojích: Čerstvě oloupané kousky zázvoru vložte do uzavíratelné nádoby s lihovinou nebo s nějakou kyselou tekutinou. Nejčastěji se používá vodka, sherry, rýžové víno, rýžový ocet nebo čerstvá limetková šťáva. Vodka a sherry patří mezi nejoblíbenější lihoviny (například ve vodce vám zázvor vydrží nejdéle čerstvý a jeho chuť zůstane téměř nezměněná). Přestože jde o funkční metodu skladování, každý lihový nápoj do jisté míry ovlivní chuť skladovaného zázvoru.

Zdroj: Jak uchovat čerstvý zázvor
Zveřejněno dne: 24.4.2015

JAK UCHOVAT ČERSTVÝ ZÁZVOR

Uchování zázvoru v lednici

Šťávu ze zázvoru skladujte v chladničce maximálně týden. Neoloupaný zázvor se dá skladovat v chladničce 2−3 týdny. Jestliže chcete zázvor skladovat déle, můžeme/musíte ho zamrazit. V takovém případě zabalte zázvor do potravinové fólie, vložte ho do uzavíratelného plastového sáčku, ze kterého vymačkejte všechen vzduch. Sáček se zázvorem uzavřete a dejte do mrazáku. Takto zabalený zázvor můžete skladovat až několik měsíců. Až ho vytáhnete zmrazený, zkuste ho nastrouhat na struhadle na sýry, je to velmi jednoduché.

Mražení nakrájeného zázvoru: Zázvor oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Z nich vytvořte malé hromádky a ty rozložte na tác s pečicím papírem. Tác vložte do mrazáku a nechte ho tam tak dlouho, dokud všechen zázvor nezmrzne. Potom zázvor přendejte do vzduchotěsné krabičky nebo do sklenice s těsným víčkem. Nakonec nádobu se zázvorem dejte zpět do mrazáku. Takto skladovaný zázvor vám vydrží v mrazáku až šest měsíců.

Mražení nasekaného zázvoru: Zázvor se slupkou nasekejte na kousky, jaké budete v budoucnu potřebovat k vaření, tj. můžete mít větší kousky, ale i malé kousíčky zázvoru. Ty potom vložte do vzduchotěsné krabičky a krabičku dejte do mrazáku.

Mražení zázvoru ve formě medailonků: Víte-li, že budete při vaření potřebovat zázvor ve formě medailonků, oloupejte ho, nakrájejte na medailonky a ty následně vložte do skleněné misky nebo do nějaké jiné nádoby, kterou můžete umístit do mrazáku. Nádobu se zázvorem dejte do mrazáku a nechte ji tam, dokud zázvor úplně nezmrzne (po hodině můžete medailonky obrátit). Poté kousky zázvoru vložte do vzduchotěsné krabičky a krabičku dobře zavřete. Krabičku se zázvorem dejte zpátky do mrazáku. Takto skladovaný zázvor vám vydrží minimálně tři měsíce.

Zdroj: Jak uchovat čerstvý zázvor
Zveřejněno dne: 24.4.2015

ZÁZVOROVÝ ČAJ

Zázvorový čaj pro děti

Zázvor oloupeme, nastrouháme (asi 2 x 2 x 3 cm), vložíme do konvice a spaříme 1,5 litrem vody. Poté vymačkáme šťávu z jednoho citronu. Zázvorový čaj je nejlepší sladit medem. Základ můžeme dochucovat dalšími ingrediencemi:

Do konvice přidáme k zázvoru dva sáčky kvalitního čaje.

Do nádoby se širokým hrdlem nadrobno nakrájíme ke strouhanému zázvoru ještě šťavnaté ovoce: mandarinku, kiwi, pomeranč. Naléváme tak, aby se ovoce dostalo do šálků.

Přidáme koření: 3–4 hřebíčky, na špičku nože mleté skořice, 3–4 kuličky nového koření (platí i pro ovocnou variantu).

V konvici spolu se zázvorem rozmícháme dvě polévkové lžíce kvalitního džemu (nejlépe vlastní výroby, výborný je například meruňkový). Můžeme přidat i čaj v sáčku. Tuto variantu už nepřislazujeme.

Zdroj: Zázvorový čaj
Zveřejněno dne: 18.6.2014

ZÁZVOROVÝ ČAJ

Zázvorový čaj s mlékem

Potřebujete: 3 čajové lžičky zázvoru, 1 šálek vody, 2 šálky mléka (možné je i sójové mléko), med nebo hnědý cukr, citron

Postup: Nastrouhejte zázvor na tenké plátky, dejte ho do sítka na čaj a vložte do konvice. Zalijte vařící vodou, přikryjte víčkem a nechte louhovat 10–15 minut. Poté přidejte mléko. Dochuťte medem nebo hnědým cukrem a citronem.

Zdroj: Zázvorový čaj
Zveřejněno dne: 18.6.2014

ZPRACOVÁNÍ LISTŮ GINKGO BILOBA

Recept na tinkturu

Ingredience: 2 lžíce listů jinanu dvoulaločného, 3 dl 60% lihu

Postup: Dvě lžíce listů ze stromu Ginkgo biloba zalijeme 3 dl 60% lihu. Vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Denně protřepáváme. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do tmavé sklenice a užíváme 3x denně 10 kapek. Účinek zvýšíme nakapáním do šálku zeleného čaje.

Zdroj: Zpracování listů Ginkgo biloba
Zveřejněno dne: 12.8.2015

JAK UCHOVAT ČERSTVÝ ZÁZVOR

Pěstování zázvoru v našich podmínkách

Zázvor není běžně k dostání jako pokojová rostlina, lze si ho však snadno vypěstovat. Kupte si čerstvý, neseschlý oddenek zázvoru, na kterém jsou vidět pupeny. (Zázvor se množí výhradně vegetativně z rozrůstajících se oddenků.) Naplňte květináč směsí substrátu a rašeliny a na ni položte kus oddenku pupeny směrem nahoru. Zasypte směsí substrátu a rašeliny právě tak, aby oddenek nebyl vidět. Květináč umístěte na teplé a slunné místo a půdu udržujte vlhkou. Oddenek vyklíčí za 2−3 týdny, pak už zázvorovník poměrně rychle poroste. Po několika měsících začne schnout. To je naprosto v pořádku, v tuto chvíli můžete oddenek vyjmout, část sníst a část znovu zasadit. Celý proces opakujte mnoho let. Protože je zázvor cizokrajná rostlina původem z teplých oblastí Asie, v českých podmínkách vykvete jen výjimečně.

Zdroj: Jak uchovat čerstvý zázvor
Zveřejněno dne: 24.4.2015

VEPŘOVÉ NA ZÁZVORU

Vepřové na zázvoru a medu

Ingredience: 200 g vepřového sádla, 1,5 kg kořenové zeleniny, 0,5 l bílého vína, 1 l vepřového vývaru, 0,5 kg cibule, 1,5 kg vepřových líček, 100 g medu, 100 g rajčatového protlaku, 100 g čerstvého zázvoru

Ingredience podle chuti: divoké koření, bylinky, mletý černý pepř, tymián, sůl

Ingredience na přílohu: 1 snítka tymiánu, 5 vajec, 300 g polohrubé mouky, 0,5 kg vepřového sádla, 1 kg vařených brambor

Ingredience na směs: 200 g fenyklu, 200 g červené řepy, 200 g řapíkatého celeru, 200 g petržele, 1 lžíce římského kmínu, 400 g červené a žluté mrkve, 100 ml olivového oleje, 200 g hnědého cukru

Postup: Vepřová líčka očistíme, omyjeme a den předem nasolíme. Druhý den líčka opláchneme a zprudka opečeme na vepřovém sádle dohněda. Líčka vyjmeme, vložíme kořenovou zeleninu (celer, mrkev, petržel), koření, bylinky a opékáme dohněda. Přidáme rajčatový protlak, orestujeme a přilijeme bíle víno. Zredukujeme, přidáme zázvor, med a vepřový vývar, líčka a přiklopíme. Táhneme nejlépe celou noc v troubě vyhřáté na 120 °C. Měkké maso vyjmeme a nakrájíme. Scezenou šťávu zredukujeme na potřebnou hustotu.

Postup – příloha: Uvařené brambory nastrouháme nahrubo, lehce promícháme s moukou, kořením a vejci. Rukou vytvoříme menší placičky a smažíme na rozpáleném sádle dokřupava.

Postup – směs: Oloupanou a očištěnou zeleninu (řapíkatý celer, červenou řepu, mrkev, petržel, fenykl) nakrájíme na stejnoměrné větší kousky. Přidáme ostatní přísady a zprudka pečeme v rozpálené troubě.

Vepřová líčka na zázvoru s bramborovými placičkami a pečenou zeleninou podáváme jako vydatný oběd nebo večeři.

Zdroj: Vepřové na zázvoru
Zveřejněno dne: 29.3.2017

RYNGLE

Ryngle recepty

Ryngle mají jemnou vůni a zajímavou chuť. Uzrálé plody špatně snášejí transport, je tedy třeba je podtrhnout nebo sklízet na počátku zralosti. Zralé ovoce je vhodné k přímé konzumaci nebo ke zpracování, nezralé pak ke kompotování. Ryngle můžete stejně jako jiné ovoce přidávat do různých buchet nebo koláčů, výborný je například džem či kompot z rynglí. V následujících receptech si sami můžete vybrat, jak nejlépe toto ovoce zkonzumovat.

Zdroj: Ryngle
Zveřejněno dne: 4.7.2014