V léčitelství cibuli můžeme konzumovat syrovou, inhalovat ji, po rozkrojení potírat místa ran, vředů a zánětu, užívat ji jako šťávu, sirup, čaj, víno nebo si z ní připravovat různé zábaly, kapky, masti. Každodenní konzumace cibule se považuje za účinnou prevenci proti rakovině.
Cibulovášťáva s cukrem na kašel
Ingredience: 1 cibule, 1/2 lžičky cukru
Postup: Nadrobno nakrájíme cibuli a posypeme ji cukrem. Necháme při pokojové teplotě a zhruba za 1–2 hodiny se začne tvořit šťáva. Tuto užíváme po lžičkách při kašli.
Cibulovášťáva s medem
Ingredience: cibule, třtinový cukr nebo med, citróny
Postup: Nakrájíme cibuli na malé kousky anebo ji rozsekáme mixovacím nožem. Po vrstvách ukládáme do zavařovací sklenice, vždy 1 vrstva cibule, pak 1 vrstva třtinového cukru (asi 1 polévková lžíce maximálně) a trochu citrónu. Střídáme vrstvy, dokud sklenici nenaplníme do poloviny. Poslední vrstvou je vrstva cukru. Namísto cukru můžeme použít i dobrý kvalitní med, jen musíme dát pozor, abychom to ani s cukrem, ani s medem nepřehnali a šťáva nebyla příliš sladká. Sklenici uzavřeme a uložíme do lednice nebo do chladu spíže. Po 24 hodinách se z cibule uvolní šťáva, kterou můžeme použít a po lžičkách užívat. Takto naložená cibule bude minimálně 3 dny k použití jako lék. Čerstvá šťáva z cibule naložené s cukrem nebo medem je vždy silnější a účinnější. Opakujte tuto proceduru alespoň 3x za sebou a do 10 dní se tělo dost pročistí. Nezapomínejte hodně pít, aby z těla mohly všechny rozpuštěné nečistoty dobře odejít. Cibulovášťáva je vhodná i pro děti, odhlení je i zbaví kašle. Zároveň pomůže vypořádat se s viry a bakteriemi a posílí imunitní systém.
Cibule s cukrem na bolest v krku
Ingredience: 3 cibule, trochu cukru
Postup: Cibuli nakrájíme na kostičky a dáme na talíř, posypeme cukrem a necháme, aby pustila šťávu, poté rovnou zkonzumujeme 2 lžíce této šťávy. Podává se po každém druhém jídle. Cibule s cukrem je vhodná již pro děti od 6 a půl měsíců na bolest v krku.
Cibule s cukrem na suchý kašel
Postup: Do uzavírací sklenice dejte najemno pokrájenou středně velkou cibuli, přidejte polévkovou lžíci moučkového cukru a pro zlepšení chuti můžete přidat lžičku mletého nebo tlučeného anýzu. Sklenici uzavřete a na světle nechte několik hodin louhovat. Šťávu, která takto vznikne, užívejte po lžičkách před jídlem. Pokud ale velmi pospícháte a kašel neustává, cibuli jen překrojte na čtvrtky. V hrnečku zalijte vodou jen tolik, aby byla cibule ponořená a nechte přejít varem. Vývar slijte a po mírném prochladnutí přidejte lžíci cukru a vypijte.
V naší poradně s názvem CIBULOVÁ ŠŤÁVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Doleželová.
Prosím Vás kde najdu recept na cibulovou šťávu. Měli jste ji na vašem webu. Děkuji D.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Recept na cibulovou šťávu je tady: www.ceskenapady.cz/j…
V článku je napsáno, jak se používá šťáva z cibule na kašel. Jestli je dobrá cibule s cukrem proti kašli. A také recept na to, jak vymačkat šťávu z cibule.
Ingredience: 4 větší cibule, 50 g másla, 2 lžíce oleje, 3 lžíce hladké mouky, 1 kelímek smetany ke šlehání, 1 masox, 1 dávka polévkového koření, 3 housky (na krutony).
Postup: Cibuli oloupeme, nakrájíme na plátky a osmažíme na másle a oleji. Když pustí šťávu, zaprášíme ji hladkou moukou, promícháme a zalijeme 1,5 l horké vody. Vaříme asi 15 minut. Mezitím připravíme druhý hrnec, do kterého cibulový vývar přecedíme. Vývar vrátíme na sporák (podle hustoty můžeme zředit vodou). Přidáme masox, dochutíme polévkovým kořením, zjemníme smetanou ke šlehání a chvíli povaříme. Polévku na talíři zdobíme krutony, jež jsme připravili opečením pokrájených housek.
V diskuzi KDE SE DÁ V PRAZE KOUPIT ŠTÁVA Z KYSANÉHO ZELÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirek.
Nevíte někdo kde se dá v Praze koupit šťáva z kysaného zelí?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena.
Já si kupuju kysané zelí u Alberta 500g v celofánové fólii a z něho si vymačkávám čerstvou šťávu. Je jí tam vždycky 1 až 1,5 deci a pytlík stojí pár korun.
Ingredience na polévku: 500 g cibule, 1 l vody, 1 kostka zeleninového bujónu, 1 dcl bílého suchého vína, olivový olej, kousek másla, sůl, pepř, provensálské koření.
Ingredience na tousty: plátky toustového chleba, kvalitní francouzský strouhaný sýr (na posypání), máslo (na namazání chleba), sůl dle chuti.
Postup: Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka a osmahneme na pánvi, na které jsme rozpustili kousek másla v olivovém oleji. Osmahlou cibuli přesypeme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme bujón, sůl a pepř a vaříme 15 minut. Poté přilijeme suché bílé víno a necháme přejít varem. Odstavíme z plamene a okořeníme provensálskými bylinkami. Tousty nejdříve potřeme máslem, poté posypeme kvalitním sýrem a vložíme do připravené misky s polévkou. Takto připravenou polévku dáme zapéct do trouby, a to každému strávníkovi zvlášť. Tousty nasáknou polévku, jsou měkké a dají se krájet lžící.
Ingredience: 3 cibule, 80 g másla, 1 stroužek česneku, 1,5 l vody, 4 veky, zeleninový vývar, provensálské koření, sůl, pepř.
Postup: Na másle orestujeme cibuli s trochou česneku, zalijeme vodou, osolíme a přidáme trošku zeleninového vývaru. Na konci vaření přidáme pepř a provensálské koření. Polévku podáváme s kousky veky osmaženými na másle, nastrouhaným sýrem a zelenou petrželkou.
Ingredience: 250 g cibule, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička sladké papriky, sýr na strouhání, 1 rohlík, 1 lžíce vegety, sůl, 1 l vody.
Postup: Cibuli nakrájíme na tenká kolečka a osmažíme dorůžova na 1 lžíci másla. Přidáme mouku a uděláme světlou jíšku. Tu posypeme paprikou, zamícháme a přidáme vodu, vegetu, sůl a vaříme 20 minut. Na zbylém másle opečeme dorůžova rohlík nakrájený na kostičky. Nastrouháme sýr. Na talíři přidáme do polévky opečený rohlík a nastrouhaný sýr.
Ingredience: hovězí vývar, 500 g španělské cibule, pšeničná mouka, 1/2 l bílého vína, 30 g másla, nastrouhaný parmezán, tymián, stroužek česneku, sůl, pepř, kajenský pepř, 3 lžíce olivového oleje, čerstvá bageta.
Postup: Nejprve cibuli nakrájíme na tenké plátky a nasypeme do hrnce na rozpuštěné máslo. Až cibule v hrnci zhnědne, poprášíme ji malým množstvím pšeničné mouky a podlijeme hovězím vývarem. Polévku osolíme, opepříme, přidáme kajenský pepř a na kousky nakrájený česnek. Krátce povaříme. V misce smícháme část nastrouhaného parmezánu s vínem (dobře promícháme). Tuto směs nalijeme do polévky a odstavíme ji ze zdroje tepla. Polévku důkladně promícháme. Takto připravenou polévku nalijeme do zapékacích misek, posypeme parmezánem a dáme zapéct do trouby na 160 °C. Bagetu nakrájíme na tenké plátky, potřeme olivovým olejem a posypeme parmezánem. Takto připravenou bagetu vložíme do pekáčku s pečicím papírem a dáme rovněž do trouby zapéct. Polévku servírujeme buď s bagetou v polévce, nebo necháme bagetu na talířku u polévky.
Olejový zábal (zábal na kašel) na průdušky pomůže na suchý dráždivý kašel nejen u dětí (pro dítě). Jak tedy postupovat a co k němu budete potřebovat?
Ingredience: rostlinný olej
Postup: Olej zahřejte na teplotu těla a namočte do něj starou plenu. Tu přiložte na hrudník, případně i na záda, obvažte další plenou a překryjte ručníkem.
Jak dlouho nechat olejový zábal
Olejový zábal se nechává působit půl hodiny až hodinu.
V diskuzi STERILIZACE ŠŤÁVY Z ČERVENÉ ŘEPY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel cani.
zavařuje někdo šťávu z červené řepy?pomoze ,díky
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MARIE KLÁRA.
2,5 KG NASTROUHANÉ ČERVENÉ ŘEPY
4 LITRY VODY
PŮL HODINY VAŘIT
PŘIDAT NA 1 LITR ŠŤÁVY:
15 GR CUKRU
2 LŽÍCE KYSELINY CITRONOVÉ
10 MINUT POVAŘIT
DO VYCHLADLÉ ŠŤÁVY DÁME:
2 MALINOVÉ TRESTI
NALIJEME DO SKLENIC
ZAVAŘÍME, STAČÍ POVAŘIT, ABY CHYTLO VÍČKO
Kašel je obranný reflex těla, který čistí dýchací cesty. Proto kašlou kuřáci, lidé pracující s chemikáliemi nebo v prašném prostředí a samozřejmě nemocní. Kašel mívá dvě podoby: suchou a vlhkou. Suchý kašel má dráždivou podobu a vlhký se označuje jako produktivní, neboť nemocný produkuje hlen. Obzvláště suchý dráždivý kašel je velice nepříjemný, neboť je doprovázen škrábáním v krku a mnohdy bývá až dávivý.
Nástup suchého kašle je jedním z prvních příznaků onemocnění dýchacích cest. Bývá projevem astmatu, alergií a zánětů dýchacích cest. Nejčastěji se objevuje při infekci hrtanu, tedy laryngitidě. Při ní totiž vzniká zánět horních cest dýchacích a dochází k prokrvení sliznice, které následně dráždí k suchému kašli. Dráždivý kašel, na rozdíl od kašle vlhkého, nevytváří hleny a nemocný nic nevykašlává, přesto do vlhkého kašle většinou přechází.
V diskuzi SKLIZEŇ RAKYTNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.
Dobrý den, taky jsem na tom stejně, že už bych nejraději rakytník otrhala ,ale jak čtu tak je na něj brzo? .V minulém roce jsem ho nechala déle a pak byl problém ho otrhat,protože praskal a vytékala šťáva.Jinak marmoška byla luxusní :)větvičky stříhat nemůžu z důvodu,že plody mám hned u kmenu ,tak to bych o něj přišla...tak jdu hledat další reference jak na to ...
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarča.
Dobrý den, jak něco zjistíte, tak mi dejte prosím vědět. Děkuji
Ingredience: 60 květů, 4 litry převařené vody, 10 dkg kyseliny citronové, 10 citronů
Postup: Květy namočit na 24 hodin s kyselinou citronovou, potom scedit. K tomu rozpustit 4 kg cukru a vymačkat deset citronů. Tato bezinková šťáva bez vaření je jednoduchá a velmi chutná.
V naší poradně s názvem RAKOVINA DÁSNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nofran.
Věřím ozónu,když mne dokázal vyléčit z ukrutných bolestí zánětu zubu s váčkem hnisu..Druhy den jsem byl již bez bolesti..Jsem vyléčen a zub mne zůstal..To by takto nikdo nedokázal ani náhodou!!!!!Začnu nyní ofukovat odhalené krčky ozonem a věřím,že nad paradentózou ve svých 70 letech zvítězím... Přesně tak jako nad cov. CDS!!!!! Škoda,že jsem tyto praktyky neznal dříve...Všem přeji hodně zdraví!!!
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Dejte si pozor na vdechování ozónu. Při vdechování může ozón poškodit plíce. Relativně malé množství může způsobit bolest na hrudi, kašel, dušnost a podráždění krku. Ozon může také zhoršit chronická respirační onemocnění, jako je astma, a ohrozit schopnost těla bojovat s respiračními infekcemi. Lidé se velmi liší ve své citlivosti na ozón. Zdraví lidé, stejně jako lidé s dýchacími potížemi, mohou mít při vystavení ozónu dýchací potíže.
Na dávivý kašel pomáhá majoránkový čaj (majoránkový čaj pro děti). Jednu lžičku bylinky nechte vyluhovat v teplé vodě a po lžičkách podávejte dítěti. Také pomáhá olej z oregana. Dejte jej po jedné kapce na každou stranu jazyka a je nutné polknout. Tato léčivá aromatická bylina totiž pomáhá odstraňovat bakterie a posiluje imunitní systém.
Kašel dráždivý a dlouhotrvající je značně vyčerpávající pro organismus matky. Nepředstavuje sice pro ženu ani dítě extrémně vysoké riziko, naopak právě skutečnost, že se ženy léčí samy, může představovat určité riziko. Antitusika i mukoaktivní látky pro těhotné a kojící matky je vhodné vždy vybírat po poradě s lékařem nebo lékárníkem. Lze použít i různé bylinné čajové směsi, ale i ty je dobré konzultovat s lékárníkem či lékařem.
Náhle vzniklý suchý kašel je nejčastěji způsoben zánětem horních cest dýchacích a přilehlých uzlin. Může tedy upozorňovat na onemocnění, jako je rýma, bolest v krku, chřipka, viróza, zánět vedlejších dutin nosních, zánět nosohltanu či hrtanu. Suchý dráždivý kašel se léčí přípravky tlumícími kašlací reflex (antitusika). Může však být vyvolán také působením alergenu, může ho způsobit cigaretový kouř, nadměrné množství prachu, suchý vzduch kvůli klimatizaci nebo přechod ze studeného prostředí do teplého. Závažnější příčinou je pak vdechnutí cizího tělesa, které může vést k dušení a v nejhorším případě k udušení. Mezi závažnější příčiny dále patří bronchiální astma.
Dle moderní medicíny na suchý kašel pomáhají (pomůže):
Centrální antitusika – ovlivňují dechové centrum v prodloužené míše a tím výrazně tlumí kašel. Mohou však utlumit dýchací centrum příliš, na což jsou citlivé zejména děti; navíc sekundárně zvyšují viskozitu hlenu a tím zhoršují vykašlávání. Mezi volně prodejné přípravky této skupiny se řadí léky s obsahem dextrometorfanu, který je řazen mezi takzvaná neopioidní antitusika a v terapeutických dávkách nemá sedativní účinky a nevyvolává dechovou tíseň. Lze jej podávat i dětem.
Periferní antitusika – tyto léky tlumí zóny kašle v dýchacích cestách, čímž zabraňují vzniku kašlacího reflexu, netlumí však dýchací centrum a nevedou k lékové závislosti.
Suchý (dráždivý, neproduktivní, plechový, laryngeální, tracheální, štěkavý, kokrhavý, atd.) – vyčerpávající, bolestivý typ kašle, kde nejsou slyšet hleny (malé děti neumí hleny vykašlávat, proto poslouchejte, zda dítě při kašli vydává vlhké zvuky nebo ne). Obvykle bývá na začátku infekce nebo tehdy, je-li zánět v hrtanu nebo průdušnici.
Pijte bylinkové nálevy – uvařte si čaje z bylin divizny velkokvěté, tymiánu, bezu černého, dobromysli, jitrocele, řebříčku anebo máty. Podporují odkašlávání a mají upokojující dezinfekční účinky.
Připravte si zelnou šťávu s medem – upevníte si imunitu a uleví se vám.
Udělejte si Priessnitzův zábal.
Dejte si cibulový čaj či cibuli s medem – nakrájenou cibuli smíchejte s medem a vložte do sklenky, počkejte, až pustí šťávu plnou vitamínů. Čaj je vhodný pro děti i dospělé. Konzumujte ho několikrát denně.